Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

OnePlus 7 Preview

Beetje vernieuwing, zelfde prijs

15-05-2019 • 11:00

112 Linkedin Google+

Preview

Een beetje vreemd is het wel. Onze OnePlus 7 Pro-review staat al online en een dag later komen we met een preview over de 'reguliere' OnePlus 7. Toch vonden we dat we naar Londen moesten afreizen om je een eerste indruk van dit toestel te geven. We krijgen de OnePlus 7 namelijk pas eind deze maand in handen en ook los daarvan: voor die tijd mogen we niet eens een review van het toestel publiceren. OnePlus wil de aandacht eerst vestigen op de OnePlus 7 Pro.

Hoewel dat natuurlijk technisch gezien het interessantste toestel is, met onder meer zijn grotere oledscherm zonder inkeping en met zijn uitschuifcamera, kun je zeggen dat de OnePlus 7 de ware opvolger van de OnePlus 6T is. Hij heeft dezelfde prijs, 559 euro, en je kunt hem zien als een ordinaire specbump van dat toestel. OnePlus heeft bijna alle innovatie in de Pro-versie gestopt. Daar zijn vermoedelijk niet alle OnePlus-fans blij mee, want voor het beste van OnePlus moet je nu meer dan 700 euro neertellen.

De grote vraag is dan ook: is de OnePlus 7 een slap aftreksel van de Pro-variant of heeft ook dit OnePlus-toestel weer de meer dan prima prijskwaliteitverhouding, met hier en daar een functie die je voor dit geld best wilt missen? Volgens OnePlus zelf is het in elk geval geen slap aftreksel. Op een blauwe maandag bracht OnePlus een paar jaar geleden de OnePlus X uit. Dat was veel meer een budgettoestel dan de OnePlus 7 en de fabrikant ziet dit toestel zelf als een misstap. De OnePlus 7 is volgens de fabrikant echter een toestel dat de goede elementen van de 6T behoudt en andere dingen verbetert waar dat kan in deze prijsklasse. Laten we eerst kijken welke dingen dat zijn.

Wat is nieuw?

Er is minder nieuw dan je zou verwachten bij een nieuw OnePlus-toestel dat niet op een T eindigt, maar de vingerafdrukscanner is zonder meer een stap vooruit. Het is dezelfde als die in de OnePlus 7 Pro zit. Dat betekent dat hij 7x7mm groot is en ten opzichte van de OnePlus 6T een extra lens heeft. Daarmee moet hij volgens OnePlus 38 procent sneller zijn. Dat zou best kunnen. We kunnen in elk geval bevestigen dat de scanner in de OnePlus 7 eveneens de snelste scanner achter het scherm is die we tot nu toe hebben getest. Dat hebben we bij het evenement in London namelijk uitgebreid kunnen doen.

De OnePlus-toestellen ontbeerden stereoluidsprekers, maar gelukkig zit de stereoluidspreker van de OnePlus 7 Pro ook in de OnePlus 7. Deze klinken prima zo op het eerste gehoor en gaan vrij hard. Dat ligt in lijn met de ervaring die Arnoud had tijdens de 7 Pro-review. Helaas ontbreekt ook op de reguliere OnePlus 7 de 3,5mm-jack. OnePlus wil graag dat je de tweede versie van de draadloze OnePlus Bullets koopt, maar als je liever bedraad luistert, is het toch jammer.

Als je OnePlus een interessant merk vindt vanwege de snelheid die de fabrikant met zijn toestellen nastreeft, dan zit je met de OnePlus 7 goed. Het toestel heeft net als de OnePlus 7 Pro een Snapdragon 855-soc, maar ook ufs 3.0-geheugen. De OnePlus 7-toestellen zijn de eerste die dit snelle opslaggeheugen gebruiken. Onze tests met de OnePlus 7 Pro wezen uit dat het geheugen, vooral in de sequentiële tests, inderdaad een stuk sneller is dan ufs 2.1 en dat is goed nieuws. Je zult het bijvoorbeeld kunnen merken bij het starten van apps of het wegschrijven van foto's en video's.

De OnePlus 7 voelt in elk geval snel aan, zoals we dat gewend zijn van de fabrikant. Apps wisselen gaat snel en het toestel reageert vlot op handelingen. Toch zijn we iets minder te spreken over de snelheid van de camera-app. Er treedt redelijk wat sluitervertraging op bij het afdrukken en ook van het schakelen naar een andere modus hadden we verwacht dat het vlotter zou zijn.

Een niet onbelangrijk element dat ook een upgrade heeft gekregen, is de camera. De primaire camerasensor is dezelfde als die van de OnePlus 7 Pro: de 48Mp IMX586 met quad-bayer lay-out. Vreemd genoeg is de lensopening net iets nauwer dan bij de Pro: namelijk f/1.7 tegenover f/1.6. Ook mist de reguliere OnePlus 7 laserautofocus, jammer want laserautofocus is handig bij matige lichtomstandigheden. Bovendien mist hij de ultragroothoeklens en telelens. Gelukkig heeft de OnePlus 7 net als zijn grote broer gewoon optische beeldstabilisatie en natuurlijk de verbeterde softwarealgoritmes, maar je levert op cameragebied behoorlijk in ten opzichte van de OnePlus 7 Pro.

Dat is niet het enige dat ontbreekt op de reguliere OnePlus 7, maar één ding is niet per se een gemis. De OnePlus 7 Pro heeft namelijk afgeronde schermranden en die zijn vrij breed vergeleken met andere toestellen die dat hebben. Het wordt door fabrikanten gezien als luxefeature, maar door de bolling kunnen reflecties en verkleuringen optreden.

De OP7 heeft ook een iets kleiner oledscherm met een lagere resolutie. Het lijkt om hetzelfde scherm te gaan als dat van de 6T, inclusief de druppelinkeping. Dat is nog altijd een mooi scherm, maar het heeft niet de 90Hz-verversingsfrequentie van de OP7 Pro. De accucapaciteit en 20W-laadsnelheid zijn ook hetzelfde gebleven als bij de 6T, evenals het ontwerp.

Tot slot

De prijs is niet verhoogd ten opzichte van de OnePlus 6T, maar helaas zijn de verbeteringen ook wat mager als je geen 709 euro overhebt voor een OnePlus 7 Pro. We zijn blij met de stereoluidsprekers, de snellere vingerafdrukscanner en natuurlijk weer de algehele snelheid van het toestel. Ook is de camerakwaliteit hopelijk goed verbeterd. Toch is het leeuwendeel van de innovatiekracht van OnePlus duidelijk naar de Pro-smartphone gegaan. Dat betekent natuurlijk niet meteen dat de OP7 een slechte telefoon is, maar we denken dat deze telefoon interessanter was geweest als de Pro niet had bestaan. Misschien was hij dan wel een paar tientjes duurder geweest, maar dat hadden we er wel voor overgehad. De OnePlus 7 zou bijvoorbeeld al een stuk interessanter zijn als alleen de cameraset-up wat veelzijdiger zou zijn, met ten minste een ultragroothoeklens bijvoorbeeld, zoals de S10e van Samsung.

Onze eerste indruk is dat het toestel net als de 6T een fijn toestel is en als je van een OnePlus 5 of ouder komt, is het een mooie vooruitgang. Voor 150 euro extra krijg je met de Pro echter wel substantieel meer en wij neigen dan ook naar dat toestel. Of de 7 het in zijn prijsklasse bijvoorbeeld redt ten opzichte van de Xiaomi Mi9, kunnen we nog niet zeggen, want we moeten de kwaliteit van de OP7-camera in de praktijk nog ervaren. Wel hebben we wat meer twijfels over de prijs-kwaliteitverhouding van dit toestel dan over die van zijn voorgangers, ook al is de OP7 in de praktijk vermoedelijk gewoon weer een lekker snel toestel met fijne software en een prima oledscherm, om maar wat te noemen. Alleen: de concurrentie heeft ook niet stilgezeten.

We hopen dat de fabrikant zichzelf niet in de voet schiet door nu met twee toestellen te komen die beide net niet de prijs-kwaliteitverhouding halen waar het merk om bekendstaat. De OP7 is betaalbaar, maar niet heel vernieuwend, en de OP7 Pro is sexy, maar toch wel een stukje duurder dan zijn voorganger. Het kan echter ook een slimme zet zijn, waarbij de prijs wordt opgeschroefd, maar het aantal mooie features ook. Hoe dan ook, OnePlus zet een gedurfde stap naar smartphonevolwassenheid.

OnePlus-telefoons OnePlus 7 Pro OnePlus 7 OnePlus 6T
Lengte 162,6mm 157,7mm 157,5mm
Breedte 75,9mm 74,8mm 74,8mm
Dikte 8,6mm 8,1mm 8,1mm
Gewicht 205g Rond 185g 185g
Luidsprekers Stereo, ondersteuning Dolby Atmos Stereo, ondersteuning Dolby Atmos Mono
Scherm 108cm²
6,64"-oled,
3120x1440px
90Hz
100,5cm²
6,4"-oled
2340x1080px
60Hz
100,5cm²
6,4"-oled
2340x1080px
60Hz
Camera's Primair: 48Mp, quad-bayer, f/1.6
Groothoek: 16Mp, f/2.2
Tele: 16Mp, f/2.4
Primair: 48Mp, quad-bayer, f/1.7
Secundair: 5Mp, f/2.4
Primair: 16Mp, f1.7
Secundair: 20Mp, f/1.7
Soc Snapdragon 855
1 x Cortex A76 op 2,84GHz
3 x Cortex A76 op 2,42GHz
4 x Cortex A55 op 1,80GHz
Adreno 640
Snapdragon 855
1 x Cortex A76 op 2,84GHz
3 x Cortex A76 op 2,42GHz
4 x Cortex A55 op 1,80GHz
Adreno 640
Snapdragon 845
4 x Cortex A75 op 2,8GHz
4 x Cortex A55 op 1,80GHz
Adreno 630
Opslag Ufs 3.0 Ufs 3.0 Ufs 2.1
Accu 4000mAh 3700mAh 3700mAh
Prijs bij release 6/128GB - 709 euro
8/256GB - 759 euro
12/256GB - 829 euro
6/128GB - 559 euro
8/256 - 609 euro
6/128GB - 559 euro
8/128GB - 589 euro
8/256GB - 639 euro

Reacties (112)

Wijzig sortering
Voor 150 euro extra krijg je met de Pro echter wel substantieel meer en wij neigen dan ook naar dat toestel.
Dit lijkt mij (helaas) een korte maar krachtige samenvatting.
De 7 Pro biedt meer waar voor zijn geld.
De 6T bied meer waar voor zijn geld.
De 7... eigenlijk niet.

Waar ik in ieder geval bang voor ben: de volgende iteratie wordt de OnePlus-instapper verhoogd naar het prijsniveau van de 7 Pro. :|

[Reactie gewijzigd door TheTinusNL op 15 mei 2019 11:08]

De 7 en 6T zijn net zo duur, en de 7 heeft betere specs dan de 6T. Dus waarom zou dan de 6T meer waar voor zijn geld bieden, maar de 7 niet?
Zie reactie op @Jeroenneman: adviesprijs ≠ verkoopprijs. :)
Dat is bij OnePlus dus niet het geval.

Daar zijn de prijzen van OnePlus ook de prijzen zoals je ze gaat krijgen. Dus die 559 voor de 6T en die van de 7 zijn gewoon as is.
'soms'. Er is erg sporadisch eens een actie dat je hem goedkoper kan krijgen.
Vaak is dat dan via china import, dus vervelend voor je garantie.

Op het moment van spreken is de pricewatch: OnePlus 6T (6GB ram, 128GB opslag) Glanzend Zwart nog steeds op z'n goedkoopst 532. De OnePlus 7 is dus zeker wel meer waar voor het geld.

De 6T was een kleine upgrade t.o.v. de 6, voor hetzelfde geld.
De 7 is een kleine upgrade t.o.v. de 6T, voor hetzelfde geld.
De 7 is dus een aanzienlijke upgrade t.o.v. de 6, en dus ook, voor hetzelfde geld.
Deze trend mogen ze wat mij betreft wel aanhouden.

Zoals ik een eerder artikel wel al aangaf vind ik het jammer dat ze voor de 7 Pro zijn gegaan voor een curved screen. Dat is voor mij altijd de reden geweest om bij Samsung weg te blijven en vast te houden aan de OnePlus. Ik vind dat gewoon niet fijn werken.. Jammer maar helaas.
Oneplus heeft met de eerste toestellen bewust de prijs laaggehouden om een naam op te bouwen en marktaandeel te pakken. In het begin zat er nauwelijks marge op de toestellen. Dat is ze goed gelukt en je ziet dat hun prijzen langzaam stijgen en in de buurt komen van de concurent.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 15 mei 2019 11:12]

Ze hebben zeker marktaandeel en ook naamsbekendheid gepakt door de OnePlus in eerste instantie goedkoop aan te bieden. Echter of deze strategie uiteindelijk de juiste is valt te bezien. Ze moeten nu concurreren met een hele reeks van toestellen die meer lijken te bieden voor dezelfde prijs, zoals toestellen van Xiaomi, Samsung S10 (die inmiddels al fors in prijs gedaald is) en Nokia en misschien zelfs de Budget Pixel. Zelf heb ik het idee dat Android gebruikers minder vastzitten aan een bepaald merk als ze willen upgraden, dus concureren met alleen een merknaam en een zekere reputatie uit het verleden lijkt me moeilijk. Zie hoe het HTC is vergaan.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 15 mei 2019 12:44]

Wat me opvalt is dat Xiaomi met de Mi 9 tussen de OP7 en de OP7 pro zit. Puur enkel omdat de Mi 9 bijna dezelfde camera module heeft als de de OP7 pro. Dan is de prijsstelling van de Mi 9 toch bijzonder goed voor 450 euro zit je op de eerste rij dit terwijl de OP7 (niet pro) qua prijs niet zo laag komt. One plus is in mijn ogen zichzelf een beetje buitenspel aan het zetten.
Alleen bij Xiamoi zit je met die MIUI met advertenties. Ik heb dan toch liever Oxygen. Bovendien vind ik Oneplus toch nog een iets meer gevestigde naam, ik heb de 1, de 3 en de 6 gehad stuk voor stuk geweldige telefoons. De vraag is of ik nu snel zou switchen naar een Mi9 ik denk zelf van niet.

Hoe dan ook OxygenOS en de geweldige modcommunity die je krijgt bij Oneplus is mij die 100 euro extra meer dan waard.

Ik zou overigens ook eerder voor de 7 kiezen t.o.v. de pro puur vanwege de front camera. Die 90hz enzo dat interesseert me allemaal niet zo.
Die MIUI met advertenties is ook z'n eigen leven gaan volgens mij. Het wordt nu telkens voorgedaan alsof het op ALLE toestellen zo is, terwijl het voornamelijk in India is.
Heb het gewoon uitgezet en dan merk je er niets aan. Kom van een OP3 en MIUI is wel wat minder qua features. Qua snelheid echter net zo lekker als Oxygen, zo niet sneller. Switch bevalt goed.
1 bij het instellen van miui heb je gewoon een slider om geen ads te hebben in je phone, was iig voor mij en mijn mede mi9 gebruikers vrij eenvoudig te vinden.

2 genoeg launchers die eroverheen kunnen zonder te rooten
Ik heb de Mi 9.
En nergens geen last van advertenties in MIUI.
ook uitgezet bij eerste installatie stappen.

[Reactie gewijzigd door DeadlyGast op 15 mei 2019 14:44]

Ging er om dat ik geen last heb van advertenties van Xiaomi in de interface.
Dit kan je gewoon uitzetten.
Zijn punt is dat "nergens geen" last hetzelfde betekent als "overal wel" last van advertenties. Je had het dubbel genegeerd.
Xiaomi probeert met deze toestellen mensen binnen te halen in hun ecosysteem en daar verdienen ze het meeste geld aan.
Nou praat ik wel voor eigen kerk, ben in het bezit van een Mi 9 maar ik moet echt toegeven dat ik weinig nadelen ervaar op de bloatware van Xiaomi na dan Maar deze zijn met wat trucjes makkelijk te verwijderen.

De Mi9 met een kale android rom zou imo het perfecte toestel zijn.
Ik weet niet hoe dat met de mi9 zit maar de poco F1 heeft natuurlijk wel official lineage support dan heb je goede specs met een NÓG betere rom dan oxigen

Zou dat voor de m9 ook gelden dan is zijn enige minpunt (en dealbreaker) het gemis van 3.5mm jack

Het grote probleem met bt headsets is dat ze leeg raken een backup via kabel is een must-have
lineageOS komt voor Mi9 binnenkort.
Helemaal mee eens, maar qua uiterlijk sprak de pocophone f1 me wat minder aan. Vooral de kin onderin vind ik enorme afbraak doen. Maar goed daar is de prijs dan ook naar.
Het grote probleem met bt headsets is dat ze leeg raken een backup via kabel is een must-have

Kan ook gewoon met het verkoopkabeltje wat er bij geleverd wordt. Zo erg is het gemis van een 3,5mm jack niet. Enigste minpunt is dat je niet kunt laden én luisteren tegelijk maar wanneer heb je dat nu nodig??
Maar was de filosofie van Oneplus niet: High-end specs voor een goede prijs.
Kortom ze veranderen van filosofie waar ze success in hadden.

Ik denk dat het dus een achteruitgang zal worden na 1-3 jaar.
Ze zijn er vanaf het begin eerlijk over geweest dat dit hun strategie was. Markpenetratie, naamsbekendheid en marktaandeel door lage prijzen maar daarna langzaam de prijzen verhogen.
Maar ten opzichte van de 6T krijg je toch wel gewoon meer waar voor hetzelfde geld?

Stereo speakers, betere camera, snellere SoC en opslag.

Tenzij je tweedehands OP6T's gaat kopen lijkt me een gelijkblijvende prijs voor nieuwe specs precies juist.
Die vergelijking berust op adviesprijzen, dat staat los van de werkelijkheid. :)
Als ik hier de pricewatch controleer, dan staat de 6T te koop vanaf 536 euro.

De 7 gaat 559 euro kosten. Dan is die 23 euro zeker goed besteed.
Echter is de 7 nog niet te koop. :)

Toen de 6T uitkwam rond november 2018 zakte de 6 256GB opeens met ~100 euro: pricewatch: OnePlus 6 Midnight Black (256GB opslag)
Er zit bij Oneplus vrij weinig verschil tussen de adviesprijs en de prijzen in de verschillende online winkels. Ze worden niet door heel veel winkels verkocht en de toestellen lopen niet heel lang. Als er een nieuw toestel uitkomt, wordt het vorige model al heel erg snel niet meer verkocht. We hebben het over tientjes werk vaak bij Oneplus. En niet zoals bijvoorbeeld een Samsung Galaxy dat er ruim honderd euro uiteindelijk van de prijs afgaat na 6 maanden.
Opvallend is dat de 8/256GB variant juist €30 goedkoper is geworden.
Wat een onzin eigenlijk allemaal. 6,64 inch scherm :? Dat is een tablet.
Een 90Hz scherm? Wat? Waarvoor? 60Hz zie je al niet eens.
48 megapixel? 48 megaruis zul je bedoelen.

Stiekem maken ze die telefoons ook nog es steeds groter en zwaarder, als je bovenstaand vergelijk ziet. En tegelijkertijd wordt ook OnePlus net zo belachelijk duur als o.a. Samsung en Apple.

Het kutte hieraan is dat als je een normale telefoon wil, dus zeg 5 inch, met een normaal scherm, normale camera, geen onziniige toeters en bellen, je gelijk uitkomt bij midrange telefoons. Waarom is dat midrange? Want midrange telefoons zijn zelden waterdicht, of hebben geen Qi charging, of hebben geen USB-C power delivery laden, of hebben geen NFC, of soms zelfs geen 5GHz wifi.

Wat bij normale telefoons gelukkig wel beter is, is de aanwezigheid van een 3.5mm jack, en de afwezigheid van de notch. En een scherm dat niet groter dan de behuizing probeert te zijn.
60Hz zie je al niet eens
Ik nodig je uit om eens op https://testufo.com/ te kijken. Daar zie je duidelijk dat 60Hz wel een flink verschil is tov 30. En ja, dat verschil zie je ook bij hogere frequenties, ookal is dat verschil minder groot en maakt het natuurlijk alleen uit als het bronmateriaal ook de hogere frequenties ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 15 mei 2019 17:00]

Het verschil tussen 90 en 60 Hz is minder duidelijk dan 60Hz vs 30Hz. Dit komt met name door het aantal beelden dat je hersenen (ogen) kunnen verwerken.
Je ogen kunnen met gemak veel meer dan 60 Hz waarnemen. Er is een aanzienlijk verschil in gamen/scrollen met 24 fps, 60 fps, 120 fps of zelfs 240 fps.

Of dat nuttig is op een smartphone is een heel ander topic. Ik kan persoonlijk iedereen een high refresh rate computer scherm aanraden en zou dolgraag willen dat mijn telefoon het ook had.

[Reactie gewijzigd door Stidge op 15 mei 2019 15:21]

idd, dat verschil moet je kunnen merken, Marques Brownlee van YT kanaal MKBHD.com heeft zijn OP 7 Pro review online staan en het eerste wat hem opvalt is de soepelheid van het menu door het 90Hz scherm.
Het verschil tussen 30fps en 60fps zie je wel, dat spreek ik ook niet tegen. Ik zei dat je 60Hz niet kunt zien. En dat staat nog los van die demo die een hele specifieke animatie heeft waar de framerate expres heel zichtbaar mee wordt gemaakt. In de dagelijkse praktijk is er geen merkbaar verschil tussen 30fps en 60fps, behalve misschien als je ze naast elkaar houdt.
Het verschil tussen 30fps en 60fps zie je wel, dat spreek ik ook niet tegen. Ik zei dat je 60Hz niet kunt zien.
En daarmee bedoel je dat je niet kan zien dat iets 60Hz is tenzij je vergelijkingsmateriaal hebt?

Als dat is wat je bedoelt dan ben ik het er alsnog niet mee eens. Veel dingen zien er gewoon een stuk vloeiender uit in 60fps. En hoewel je het misschien niet actief door hebt, kijkt het wel makkelijker bij 60fps.
En voor jou is er de Pixel 3a.
Voor mij is er de A8. daar kan tenminste een SD kaart in.
pricewatch: Samsung Galaxy A8 (2018) dual sim Zwart
Gebruiken mensen nog SD cards? Lol, waarom zou je zo'n onbetrouwbaar traag ding in je telefoon stoppen terwijl er 128/256GB aan ufs 3.0 in zit
Om je vraag te beantwoorden: Bijvoorbeeld in combinatie met een fotocamera kan het erg handig zijn om even snel je (supersnelle) kaartje over te plaatsen i.p.v. foto's via wifi naar je telefoon te sturen.

Vanaf 128GB is het voor normaal gebruik inderdaad niet meer nodig. Na wat meer onderzoek ziet de pricewatch: Nokia 8 Sirocco Zwart er erg goed uit, of de pricewatch: Samsung Galaxy A40 Zwart voor een wat lager budget en wél gewoon een SD slot.

[Reactie gewijzigd door ThaJay op 16 mei 2019 14:00]

Die heeft dan ook weer geen wireless charging of officiële waterbestendigheid en ook niet de beste snapdragon, maar is toegegeven wel een hele stap in de goede richting.

Ik moet _Thanatos_ toch grotendeels gelijk geven. Een all-round high end smartphone zonder compromissen bestaat eigenlijk niet echt. Ik wil gewoon een normale telefoon in een compacte form factor met flagship specs, zonder dat de kantjes er zijn afgelopen en zonder geintjes van de fabrikant. Snapdragon 8xx, OLED scherm, top camera, genoeg RAM, wireless charging, IP68 certificering, behuizing van hoge kwaliteit en de beste batterij die er in past. In de praktijk moet je altijd kiezen tussen een lelijke gigant of een (upper) mid-range toestel.

Wat mij betreft is de kleinere versie van de Pixel 4 het enige toestel om dit jaar naar uit te kijken. Hopelijk stelt ie niet teleur, want mijn oude telefoon houdt het wellicht niet nog eens 12 maanden uit.

[Reactie gewijzigd door Lawyerson op 15 mei 2019 12:36]

Zoals ik hier boven al zei, wat vind je van de pricewatch: Nokia 8 Sirocco Zwart ? Ziet er wat mij betreft erg goed uit, hij laat de Pixel 3a stof happen als je naar de specs kijkt.
Inderdaad, één van de weinige goede toestellen die de afgelopen jaren voor iemand als ik zijn uitgekomen. Op dit moment zou ik liever uitkijken naar een nieuwer toestel, vermits deze ondertussen ook al meer dan een jaar uit is (en twee jaar oude hardware aan boord heeft), maar als ik echt dringend een nieuwe telefoon nodig zou hebben staat deze bovenaan het lijstje.
Wat een onzin eigenlijk allemaal. 6,64 inch scherm :? Dat is een tablet.
Afgezien van de naamgeving (eerder een phablet): vergeet niet dat de schermgroottes sneller groeien dan de behuizingen (screen2body ratio). Het valt best mee hoe dicht smartphones tegen tablets aan zitten. Ik heb in ieder geval nog niemand met iPad Mini's in hun broekzak zien lopen...
[Een 90Hz scherm? Wat? Waarvoor? 60Hz zie je al niet eens.
............... |:(
48 megapixel? 48 megaruis zul je bedoelen.
Ook dit is al deels toegelicht in de preview, deels in de 7 Pro review.
En tegelijkertijd wordt ook OnePlus net zo belachelijk duur als o.a. Samsung en Apple.
<€640 is toch wat anders dan >€1000.
Het kutte hieraan is (...) probeert te zijn.
Zoals @Jeroenneman al zei: heb je de Pixel 3a al bekeken?

[Reactie gewijzigd door TheTinusNL op 15 mei 2019 11:41]

Precies, wat een belachelijke trend met de beste specs reserveren voor toestellen met de grootste schermen.

Zo ook Samsung: ik gebruik nog steeds mijn 3 jaar oude Samsung Galaxy S7 en heb weken vol verwachting uitgekeken naar de aankondiging van de S10. Helaas is de S10e (5.8" scherm in S7 formaat toestel) zo karig aangekleed ten opzichte van de S10 en S10+ dat ik het vertik om te upgraden. En op een 6.1 inch scherm zit ik ook niet te wachten, mijn S7 is groot genoeg.

Maar goed, OnePlus doet er dus nog een scherpje bovenop, zie https://www.youtube.com/watch?v=z8AdxtkkQDo @ 1:10. Zelfs de Galaxy S10+ oogt klein vergeleken met de OnePlus 7 Pro, dus wie een S10 al groot vindt kan de OnePlus 7 Pro sowieso vergeten.
Deze klacht onderschrijf ik volledig. Je zou denken dat in een competitieve markt als de smartphonemarkt naar niches wordt gezocht, maar de niche van high-end smartphones die een beetje rekening houden met de menselijke anatomie moet blijkbaar nog (her)ontdekt worden. Tot het zover is, moeten we ons door de eenheidsworst heen bijten...
Vertel ik heb zelf de s10e genomen omdat er goed als geen verschil met zijn grote broers was.
Alleen telelens ontbreekt en later ontdekte ik dat er blijkbaar een hartsensor mist.
Dus om nou te zeggen dat hij helemaal was uitgekleed...
Voor die telelens 250 extra te betalen klonk niet aantrekkelijk imo.

[Reactie gewijzigd door ErikRo op 15 mei 2019 16:08]

Géén hartslagsensor, géén telecamera, géén indisplay fingerprint sensor, maar wél een 10% kleinere batterij. De meerprijs van de S10 tov de S10e zit hem met name in het scherm, zie ook het verschil tussen de S10 en S10 Plus.

Samsung gaat met de S10e (zoals je eigenlijk al zegt) de goede kant op, maar ze laten onnodig veel features achterwege. Er is vanaf een S7/S8/S9 eigenlijk nauwelijks een goede reden te bedenken om te upgraden naar een S10e, terwijl de camera en indisplay fingerprint sensor van de S10 nu juist wel nieuwe features zijn die ik graag zou gebruiken.
Interessant die ingebouwde vingersensor was voor mij nu net een reden om NIET voor de s10 of s10+ te gaan.
Langzamer en minder veilig.

De s10 heeft juist minder batterijpower dan de s10e en zit gek genoeg tussen de s10e en s10+ in.
Als ik groter zou willen dan zou ik de s10+ aanraden niet de gewone s10. Maar ja wel extra lappen. Heb nu 420 of eigenlijk 360 betaald trouwens. Hele scherpe prijs.

Had hiervoor de OP5 en als ik ze qua scherm naast elkaar leg heeft de s10e in lengte meer scherm maar is halve cm ofzo minder breed
Ga je groter dan stijgt de prijs navenant maar vooral het scherm wordt amper breder wel flink langer.
Waardoor die lastiger in je zak past en ik kijk alleen naar bovenste helft
Heel lang scherm is waarschijnlijk handiger voor gamers of filmkijkers gok ik. Ik ben blijer in de praktijk met minder lang scherm

[Reactie gewijzigd door ErikRo op 15 mei 2019 18:03]

Volgensmij zoek jij een Mi9se, highend camera's, upper mid end processor. Duurzaam gebouwd, waterdicht, oled scherm, custom rom support, USB-C, NFC, Bluetooth 5.0 en een vingerprint onder het scherm
Xiaomi heeft geen waterdichte telefoons, hetzelfde geldt voor OnePlus (ze voeren wel testen uit waardoor ze het waterproof phones noemen).
Je bedoelt dat ze geen *gecertificeerde* waterdichte telefoons hebben.
Als iets niet gecertificeerd is, dan is het niet officieel niet waterdicht. Dus nee, officieel hebben ze beide geen waterdichte telefoons. Gecertificeerd hoeft er dus ook niet met haakjes tussen worden gezet.

Je mag het gerust testen (of door YT'ers laten testen), maar je hoeft niet bij de fabrikant aan te kloppen als die douchebeurt je telefoon heeft vernield.
Je zei niet officieel. Shifting the goalposts, klassieke drogreden.

En wat betekent officieel überhaupt? Is iets alleen officieel als het gecertificeerd is? Nee, dat is ook niet logisch want iedereen kan certificeren. Kijk maar naar het oerwoud van (vaak misleidende) keurmerken op producten in de supermarkt.

OnePlus adverteert gewoon met waterdichtheid: https://mobile.twitter.co.../1124358412999983105?s=20, is dat officieel genoeg?

Tot slot, wanneer een fabrikant of verkoper een claim maakt over een product valt dit in Nederland gewoon onder de wettelijke garantie, dus je mag absoluut aankloppen bij de verkoper (wat in het geval van OnePlus natuurlijk ook vaak de fabrikant is) voor garantie. De eerste 6 maanden ligt de bewijslast zelfs bij de verkoper.
De IP-certificering is een officiele aanduiding van waterdichtheid. Zonder die certifiering kan een apparaat waterdicht zijn, maar je bent overgeleverd aan de claims en garantiebepalingen van de fabrikant. Bij IP-certificering weet je precies waar je aan toe bent (of aan toe zou moeten zijn) en de fabrikant moet het dan ook garanderen.

Zonder IP-certificering moet je er dus effectief vanuit gaan dat je apparaat niet waterdicht is, en dat het slechts bestand is tegen condities die je in normaal alledaagse gebruik mag verwachten.

"Waterdicht" zonder verdere specificatie betekent niets. Het kan betekenen dat het niet erg is als er 1 druppel op het glas komt. Het kan ook betekenen dat ie 50 meter diep in zout zeewater kan. Of alles daar tussenin. Hetzelfde geldt voor stofdichtheid, wat ook in de IP-specificatie zit.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 15 mei 2019 17:05]

Zonder die certifiering kan een apparaat waterdicht zijn, maar je bent overgeleverd aan de claims en garantiebepalingen van de fabrikant.
Nee, zo werkt het niet. Fabrieksgarantie, als die gegeven wordt, is een bonus. Wettelijke garantie omvat alle claims en uitlatingen die over een product gemaakt worden door fabrikant of verkoper.

Of Xiaomi uitlatingen over waterdichtheid heeft gedaan weet ik niet, maar OnePlus maakt er zelfs fancy filmpjes over dus dat is 100% gedekt onder Nederlandse garantiewetgeving.

[Reactie gewijzigd door lilmonkey op 15 mei 2019 17:10]

Misschien eens kijken naar een Galaxy S10e?
De mensen die dit zeggen hebben nog nooit langdurig op een 100hz+ scherm gewerkt.
Op een 144hz scherm voelt het internet browsen, scrollen etcetera zoveel beter en fijner aan.

Op een 60hz scherm (Zowel als monitor als telefoon) wordt bij het scrollen de tekst erg 'wazig'
Op een hogere refresh rate blijft bij het scrollen de tekst aanzienlijk scherper.
Als je bijvoorbeeld een mailtje aan het zoeken bent werkt 90hz op een telefoonscherm al veel fijner dan 60hz. Ook voelen alle functies een stuk soepeler of 'snappier' aan.

Is verder ook niet zomaar dat Marques Brownlee en Linus Tech Tips het zo erg waarderen.

[Reactie gewijzigd door Valandin op 15 mei 2019 22:40]

Toch denk ik niet dat als je een willekeurig scherm voor je hebt, je kunt zegen "hey dit is 398723Hz" of "hey wtf dit is maar 90Hz"

Maw, in een dubbelblinde test merk je niet of nauwelijks verschil. Nog minder bij mensen die nog nooit met >60Hz hebben gespeeld, en nog minder bij mensen die het simpelweg niet boeit.
Op een 144hz scherm voelt het internet browsen, scrollen etcetera zoveel beter en fijner aan
Ik wist niet dat er mensen waren die smooth scrolling oprecht fijn vonden. Ik word er juist misselijk van. Meer smoothness = meer misselijk.
Ik snap de redenatie dat meer dan 60hz zinloos zou zijn, maar als eigenaar van een iPad Pro 11 met 120hz paneel, kan ik overtuigend zeggen dat dat niet het geval is. Ik ben zeker geen fan van Apple (heb verder geen enkel Apple product), maar als je de vloeiendheid van een 120hz scherm hebt ervaren, oogt zelfs mn out of the box S10 - of welk ander razendsnel device- choppy. Alles voelt zo "rustig" bij hogere refresh rates. Dat Marques (MKBHD) het 90Hz OLED (!) scherm dan ook als een van de meest opvallende en mooie features van de telefoon noemt, lijkt me goed te begrijpen. Het is sowieso het eerste 60+ Hz OLED scherm in een consumenten electronica product.
Je moet wel een GPU hebben die die 120Hz kan bijbenen met 120fps. Maar vgs mij valt of staat het niet zozeer met meer fps, maar met een kortere responstijd van het scherm.

Persoonlijk denk ik dat ze voor 120Hz hebben gekozen omdat ze dan een "low power" 60fps kunnen renderen wanneer dit nodig is. Als je 60fps op een 90Hz scherm gaat renderen, hou je effectief 45fps over.
Is het gebruik van Corning gorilla 6 glas geen grote vooruitgang? Schijnt vrijwel onbreekbaar te zijn.
Voor mij persoonlijk is het gebogen scherm op de 7pro een no go. Jammer, anders had ik wel willen hebben.

[Reactie gewijzigd door Piet54321 op 15 mei 2019 11:25]

Dat gebogen scherm is ook voor mij de hoofdreden om geen 7 pro te kopen. Het ziet er op het eerste zicht mooi uit, maar ik zie er de meerwaarde niet van in. Door de buiging krijg je veel meer reflecties en nauwkeurig selecteren van dingen in de gebogen rand is ook minder evident.
De veranderende kijkhoek met de kromming zorgt ook voor vertekeningen in de helderheid/kleurweergave.
Een gebogen scherm is kwetsbaarder en duurder om te repareren. Een klein gedeelte van het buigbare scherm is niet of minder goed bruikbaar. Wat zijn eigenlijk de voordelen?
Sluit ik me helemaal aan. Daarbij komt nog de fors verhoogde reparatieprijs.
Tot op heden waren de schermen voor een paar tientjes door OP te repareren.
Dan is het nog geen chaos als je een barstje hebt...
En ik vind het minder fijn in de hand houden als ik steeds met m'n handpalm over de schermrand zit.
Over de kwetsbaarheid van een gebogen scherm maak ik mij weinig zorgen. Ik vind het er gewoon niet uitzien; reflecties, vervormingen en vanuit een visueel oogpunt inderdaad een no go.
Ik hoop toch nog een camera review te zien van de OP7. zou een mooie optie kunnen zijn. Maar als deze tegenvalt moet ik verder kijken.
kijk even naar reviews van de 7pro zijn toch dezelfde camera's. Deze is verbeterd maar kan nog niet tippen aan de concurrentie.
er zit toch echt een verschil

zie:

"De primaire camerasensor is dezelfde als die van de OnePlus 7 Pro: de 48Mp IMX586 met quad-bayer lay-out. Vreemd genoeg is de lensopening net iets nauwer dan bij de Pro: namelijk f/1.7 tegenover f/1.6"
Mwah, je levert vooral in op camera gebied toch?
(en 30W vs 20W snelladen)

Verder is het ook grotendeels een kwestie van voorkeuren:

Pop-up camera vs druppel-notch
Groter scherm en hogere resolutie vs Iets kleiner scherm en lagere (maar prima) resolutie
90hz vs 60hz

Tja, of dat 150 euro waard is moet iedereen voor zichzelf bedenken... De 7 pro heeft een iets grotere batterij maar dat wordt zeer waarschijnlijk weer teniet gedaan door het groter scherm, de resolutie en refresh rate.

Misschien dat het inderdaad op het bedrag net iets te dicht bij elkaar ligt, maar er zijn ook daadwerkelijk keuzes te maken hier.

Qua prijzen, tja... het was al lang bekend dat Oneplus begon met verlies makende prijzen om, eenmaal een voet aan de grond hebbend, deze te verhogen toch? Blijft natuurlijk zonde dat je niet meer zo'n toestel voor 'weinig' kan krijgen, maar kwalijk nemen kan je het ze niet...
Vrij magere upgrade van de 6T. De vingerafdrukscanner werkt prima op de 6T en stereo speakers zijn nou ook niet echt een enorme aanvulling. Ze hadden wellicht het base model 8GB RAM moet geven om het verschil met de instapper van de 6T wat groter te maken.

Zelf vind ik reflecties van gebogen schermen erg hinderlijk en daarom valt de 7 Pro af. Verder is dat wel echt een upgrade qua toestel tov de 6T. Ook hoop ik dat de trend van steeds grotere en grotere toestellen een keer stopt. Niet al te lang geleden was 7 inch gewoon een compact tablet formaat. De 6T is namelijk al behoorlijk groot en de 7 Pro doet daar weer een schepje bovenop..

Aan de andere kant is het ook logisch dan een opvolger van een 6 maanden oud toestel niet enorm veel beter is dan zijn voorganger. Ik blijf nog een tijdje met mijn 6T lopen. Geweldig toestel.
Ik heb geen problemen met een OnePlus 7 als een ge-upgrade OnePlus 6T. Voor hetzelfde geld krijg ik
  • Betere speakers
  • Betere camera
  • Sneller geheugen
  • Betere SoC
  • Een nieuwere Android versie
  • Snellere vingerafdruk scanner
  • Ten opzichte van de concurrentie, een mooie, kale Android versie
Niet zoveel mis mee toch?
Zoals in de review wordt gezegd zit de concurrentie ook niet stil. Een snellere soc en sneller geheugen zijn allemaal leuk en aardig, maar als die verhoogde snelheid niet noodzakelijk is voor jouw specifieke use case, dan ben je toch geneigd naar andere zaken te kijken. Zeker in het hogere middensegment waartoe de OP7 behoort. Om heel eerlijk te zijn vind ik de verbeteringen, buiten hogere snelheid, nogal karig. Het scheelt dat de prijs ten opzichte van de 6T onveranderd is gebleven, maar ik denk dat als de prijs verhoogd zou zijn, al was het 'maar' met 50 euro, de OP7 een regelrechte flop zou worden.
Maar wat zie jij dan bij de concurrentie wat de OnePlus 7 niet heeft?
wat bied de oneplus 7 over de concurrentie is de andere kant van de munt, Oxygen OS en snelheidsverbetering is eigenlijk het enige wat ze over hun concurrentie kunnen bieden, maar die extra snelheid zegt eigenlijk niks behalve het eerste half jaar of tot een andere fabrikant een snellere uitbrengt. Dus dan zou OxygenOS het enige zijn wat de Oneplus7 heeft over de concurrentie die wellicht andere dingen aanbieden die mensen toch ook graag gehad hadden,
En dan hebben ze dus een toestel op de markt gebracht waarmee zij hun aandeel perfekt kunnen vededigen. De markt is inmiddels redelijk verzadigd. Ik zie niet zoveel innovatie meer.
Draadloos laden (ja sommigen vinden het prima, bv bij je bureau), toch net wat betere camera, betere batterij (zelfs zonder 90hz is de score niet denderend), lager gewicht, betere trilmotor (de 7 heeft niet die van de 7Pro), meer kleuren beschikbaar en zo nog wel wat. Het is niet enorm groot, maar het is ook niet niks. Die performance ga je maar marginaal merken.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 15 mei 2019 16:22]

Ja Ik vind het ook gewoon logisch hoor :)

Nu ja, men OP 3 doet het nog altijd perfect, dus zolang deze het blijft volhouden zie ik niet in waarom ik zou veranderen.. Fantastisch ding, dus volgende keer kies ik gewoon terug voor OP, zelfs al zijn ze iets duurder geworden.
Eens het zover is gaat er weer een nieuwe wereld voor me open wellicht 8-)
Hetzelfde hier met een OnePlus 3T. Op zijn vroegst pas de 7T denk ik.
waar is de 7pro dan voor? lijkt me dat ze geen T uitbrengen.
Tot nog toe steeds om de 6 maanden een refresh. 3 --> 3T, 5 --> 5T, 6 --> 6T. Dus ik zie niet in waarom ze dat patroon ineens laten vallen. En anders wordt het dus de OnePlus 8 :)
Dat zou uiteraard kunnen, maar dit is ook de eerste keer dat ze 2 toestellen tegelijk uitbrengen waar ze voorheen er maar 1 uitbrachten.
Voor mij gaat het ook een enorme stap worden met een nieuw toestel, alles zal een gigantische verbetering worden.

Maar ja ook hier werkt de OP3 nog steeds perfect en super snel
Voor hetzelfde geld krijg ik
  • Een nieuwere Android versie
Dat heb je met de 6T ook. Maar je zou (als vervanger voor dat punt) kunnen benoemen dat de updates wat langer doorlopen bij de 7.
dit is meer een mening dan een review, ik persoonlijk vind de 7 juist met deze spec een hele vooruitgang op de 6t en vooral omdat hij dezelfde prijs heeft.
stereo geluid, geweldige vooruitgang voor het zelfde geld
snellere processor, geweldige vooruitgang voor het zelfde geld
sneller geheugen, altijd ideaal.
Ik wil niet voor elk model meer betalen, ik wil een "goedkopere" telefoon met niet extreem veel poespas, maar die wel snel is.
Voor de vrouw heb ik ook een 1+ 6 gekocht terwijl de 6t al uit was puur om het feit dat ik de extra's die de 6t bood niet nodig had en de 6 goedkoper was.
Dus laat mensen (klanten) zelf beslissen wat ze wel of niet een upgrade vinden en schrijf een review op feiten en niet op meningen.
Ze hadden van de reguliere 7 beter een kleiner toestel gemaakt (terug richting 3/3T) met enkele vernieuwingen die ook in de 7 pro zitten (zoals het scherm, de nieuwe processor, de betere camera, stereo speakers).

Dan had ik niet zo moeten twijfelen over het halen van de pro (omdat die te groot is) en dan hadden wij de keuze gehad tussen een klein model en een groot model. En Oneplus zat meteen in het vaarwater van alle andere highends die ook een kleine broer hebben.
De reguliere 7 is op 5mm hoogte na exact even groot als de 3/3T. Alleen het screen to body ratio is groter.
Klopt, maar 5mm is veel vind ik persoonlijk.

Ik wil alleen maar zeggen. Nu heb je de pro en de 7, beiden ongeveer even groot. Het was leuk geweest mocht men een kleiner formaat hebben. Meer in de lijn van de gewone pixel/iPhone en de XL variant.
vindt het toch jammer en een moeilijke keuze.....
De oneplus 7 is leuk toestel en zou een magere upgrade zijn voor mijn oneplus 5, de 7pro heeft mijn inszien toch de fout gemaakt door het gebogen scherm te gebruiken (dit was namelijk de reden dat ik bij Samsung ben weggegaan en voor Oneplus gekozen heb). De pro trekt toch de aandacht met 90hz scherm en geen front camera (Selfie camera zal bij mij ook nooit gebruikt worden), maar dat gebogen scherm is toch altijd een breekpunt geweest voor mij gezien mijn werk (zware industrie met veel val en stoot gevaar waardoor de smartphone toch al sneller kapot gaat)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Huawei

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True