OnePlus 7 Pro kan '3x zoom' bereiken door crop van camera met telelens

De OnePlus 7 Pro heeft geen 8-megapixelcamera met telelens die '3x zoom' mogelijk maakt, maar een 13-megapixelcamera met '2,2x zoom', waar de software een beeld met acht megapixels uit cropt. Dat heeft OnePlus bevestigd nadat een gebruiker op Reddit daarachter kwam.

OnePlus zegt in een statement aan Android Police dat het de camera met telelens gebruikt voor twee cameramodi; de portretmodus en de modus voor '3x zoom', met een beeldhoek van 74mm in 35mm-equivalent. "De software wijzigt de beeldhoek al naar gelang welke functie de gebruiker in de camera-app gebruikt", aldus de fabrikant.

De fabrikant claimt op de specspagina van de telefoon dat de camera met telelens een 8-megapixelsensor heeft met '3x zoom', maar het gaat in feite om een 13-megapixelcamera met '2,2x zoom'. Die heeft een beeldhoek van 57mm in 35mm-equivalent. OnePlus heeft ook de exifdata aangepast, want die geeft bij portretfoto's en 'zoomfoto's' een brandpuntsafstand weer van 74mm in 35mm-equivalent.

Tweakers heeft die discrepantie in de review niet opgemerkt, hoewel wel naar voren kwam dat portretfoto's een andere crop gebruikten dan de zoomfoto's. Ook viel op dat in de software geen verwijzing was naar een 8-megapixelsensor, maar wel naar een 13-megapixelsensor, de S5K3M5 van Samsung.

Het is niet de eerste keer dat OnePlus onjuiste specs opgeeft over een camera met telelens. De OnePlus 5-specs vermeldden een camera met 2x zoom, maar het ging in feite om 1,4x-zoom, ontdekte Tweakers destijds tijdens de review.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-05-2019 • 07:24

49 Linkedin

Reacties (49)

49
45
34
3
0
7
Wijzig sortering
Kan die 10x zoon van Oppo ook nep zijn?
Ja dat is nog even afwachten, die komt 12 juni uit in Europa. Ik wacht ook op een review van DxOMark.
Reviews op internet is wel positief over de camera van Oppo Reno 10x Zoom. Ik ben ook wel benieuwd naar dat toestel. Als ze OxygenOS 9 erop hadden gezet i.p.v. ColorOS 6 was het perfect geweest! Ik hoop dat iemand het via xda wel lukt. Dan zou de toestel helemaal af zijn!
Deze wordt geadverteerd als Hybrid zoom (combinatie van digitaal en optisch). Het verschil is dat OnePlus adverteert als optische zoom, terwijl het Hybrid is.
Jammer dat OnePlus anno nu echt een marketingmachine is geworden. In de beginperiode van OnePlus waren ze heel transparant en open. Desondanks nog een prima telefoon, maar er mag van mij wel wat netter gecommuniceerd worden..
Ik snap op zich niet echt waar iedereen zich druk om maakt. Ok, ze hadden "3x Hybrid zoom" ipv "Optical zoom" kunnen zetten, maar het eindresultaat is uiteindelijk wel een 3x zoom foto. En met die kleine smartphone lenzen is het nog maar de vraag of je een betere foto zou krijgen indien je echt 3x optisch zou gaan inzoomen.

Ik denk eerlijk gezegd dat de gemiddelde consument niet echt wakker ligt van hoe die foto nu echt (technisch gezien) tot stand komt, zolang het maar leuke plaatjes schiet.
Er is sprake van kwaliteitsverlies bij digitale zoom. Dus 3x optisch of 2.2x optisch en 0.8x digitaal maakt verschil uit.
Op zich wel, al wordt de discussie al lastiger als je 3x zoom met 8MP vergelijkt met 2,2x zoom op 12 MP + 0,8x digitale zoom d.m.v. een 8MP crop. Effectief komt dat redelijk op hetzelfde neer, al hadden ze dit eerlijker kunnen communiceren.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 24 mei 2019 12:43]

Tuurlijk. En ik denk dat de meeste mensen zo slecht zijn in fotografie dat de pixelintegriteit niet het grootste probleem is. :+
Optische zoom wint het vaak van kunstmatige zoom wat je nu krijgt.
Zeker met inzoomen bv op die zanger bij een openlucht concert.
En het blijft liegen over specs
Wat straks? je 6,5 inch scherm blijkt 6,1
Dat heb je nou al door het meetellen van de edges waar je niks aan hebt.
Ik ben het met je eens, maar het gaat hier om eerlijkheid. Ze maken gebruik van 'sjoemelsoftware' om hun hardware specificaties te neppen
Bij processors en auto's accepteren we het ook dat marketeers een fictieve waarde toekennen niet gebaseerd op de werkelijke kloksnelheid of cilinderinhoud maar op in de beleving van het koperspubliek vastgezette normen over een bepaald prestatieniveau.
Slechts ten dele, het klopt dat een auto met een cilinderinhoud van bijv. 1750cc vaak wordt afgerond naar een 1.8, maar niemand gaat het slikken als een auto met een 2.2 blok wordt geadverteerd als een 3 liter, omdat dat zogenaamd de beleving van het koperspubliek het dichtst zou benaderen. En dat is precies wat OP nu doet; een 2.2x optische zoom adverteren als 3x zoom.
BMW 530: 2 liter 4 cilinder.
BMW's hebben al jaren geen echte correlatie meer tussen de y in de x[yy] modelnummers en de cillinderinhoud....
Zelfde met Mercedes. Een C200 is eigenlijk een 1.9 (of 1.8) een C220 is een 2.0.
BMW 530: 2 liter 4 cilinder.
BMW verkoopt die wagen dan ook nergens als zou hij een drieliter aan boord hebben.

Dus niet hetzelfde.
Klopt, mijn 650cc motor is eigenlijk een 635cc geloof ik.
Ze doen over meer dingen vaag. Waarom zou je de wijdhoeklens niet voor video kunnen gebruiken?
Niet netjes van OnePlus, aan de andere kant koop je de kwaliteit dat je op dat moment ziet of verwacht. Of het nou linksom of rechtsom bereikt wordt maakt naar mijn inziens niet veel uit.
Ik vind het met name zo onbegrijpelijk dom, je weet toch gewoon zeker dat dergelijke dingen op een gegeven moment (best wel snel) gewoon aan het licht komen. En hoe je het wendt of keert het is marketingtechnisch niet zo'n goed verhaal om achteraf iets aan je opgegeven specificaties te moeten aanpassen.
Crop is geen zoom...
Hoe dan ook zijn de prestaties van een foto op "3x" zoom, behoorlijk beter en scherper dan bijvoorbeeld de S10/S9 die 12MP met 2x zoom genomen zijn.

Het eindresultaat is het belangrijkste en dat is gewoon in orde!
Punt blijft dat het toestel technisch dus ook 2,2x zoom met 13-megapixel kan en dit ongebruikt blijft.
Als ze dan gewoon 3x hybrid zoom zeggen, dan blijft het resultaat hetzelfde, maar liegen ze niet.
Anoniem: 181786
24 mei 2019 07:42
Het opgeven van valse specificaties kan je zien als bewuste misleiding. Kan je als consument dan je aangekochte product retourneren en het geld terugkrijgen?
Dat kan sowieso bij Oneplus binnen 30 dagen.
15 dagen lees ik op website :)
Uitzuigers.. ik krijg mail met 30 dagen van ze
In principe als ze in Europa verkopen (dus geen grijze import) dan zal dat zeker zo zijn. Ze hebben namelijk niet het product geleverd wat ze afgesproken hadden.
Anoniem: 181786
@D0gtag24 mei 2019 09:31
Ik heb even gekeken op de eigen OnePlus NL site. Ze adverteren duidelijk met: "3x optische zoom". Er is echter sprake van digitale zoom en niet van optische zoom. Conclusie; misleiding.
En dat krijgt dan ook nog een +2 :+ Ik raad je aan de term misleiding in juridische zin eens te googlen.
"Of het bedrijf laat belangrijke informatie weg, of verbergt dit. Hierdoor koopt u iets dat u anders niet had gekocht."
Het is geen misleiding, kan je hoog of laag blijven springen, het is optisch 3x zoom, want je krijgt 8mp. Heb jij hier een nadeel bij (laat je natuurlijk gemakshalve even buiten je antwoord).
Optische zoom is een (hardware) mechanisch systeem die die zoom bereikt. ipv een lens die 3x zoom geeft. Nu heeft OP andere route gekozen en hardware gebruikt om alsnog die zoom te bereiken. Ze hebben dus een 13mp (hardware) gebruikt icm. 2.2x zoom. Misleiding was het als het een 8mp sensor was die 2.2 zoom had met crop waarbij het resultaat minder dan de geadverteerde 8mp was. Of je het nu met een lens systeem doet of deels lens en deels extra grote sensor het resultaat is het zelfde. Dit is niet digitale zoom zoals bij de hoofdsensor(kwaliteits verlies), dit is digitale zoom als onderdeel van het ontwerp. 'maar nu heb je mindere prestaties met minder licht' BS want alle zooms zijn k*t met weinig licht ook de 5x zoom van de p30pro, dus niemand gebruikt de zoom voor night shots (daar is je main camera voor).

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 24 mei 2019 09:51]

Google je zelf dan ook even op de betekenis van 'optische zoom'?

"Bij digitale camera's zijn er twee soorten zoom. Zo heb je de optische zoom en de digitale zoom. Optische zoom is het dichterbij halen van het onderwerp dat je wilt vastleggen door middel van het verschuiven van lenzen. Met de optische zoom verander je ook daadwerkelijk de brandpuntsafstand."
Optische zoom is bijna per definitie onzin op smartphonecamera's. Er wordt namelijk helemaal niet geschoven met lenzen (enkele uitzonderingen als de oude Zenfone Zoom en P30 Pro daargelaten).

Er zijn gewoon 2 camera's met verschillende brandspuntafstanden. En dan kan je de zoomfactor berekenen door de verhouding van brandpuntsafstanden te nemen. Als de sensorgrootten niet hetzelfde zijn (zoals in dit geval, als je de ongebruikte pixels niet meerekend) kan je fullframe-equivalent gebruiken, en dan kom je op 3x uit.

Als ik op mijn spiegelreflex mijn 20mm prime vervang voor een 50mm prime heb ik ook geen 2.5x optische zoom. Ik heb gewoon 2 lenzen met 2 verschillende brandpuntsafstanden. Maar dat is voor de gemiddeld consument te lastig, dus wordt het maar versimpelt naar optische zoom, ondanks dat dit onjuist is.
(enkele uitzonderingen als de oude Zenfone Zoom en P30 Pro daargelaten).
Het resultaat is niet hetzelfde.

Die 8MP zijn kleinere pixels. Daarom vangen ze minder licht, en produceren ze meer ruis. Sensorgrootte is één van de meest bepalende dingen voor fotokwaliteit in mobiele camera's.

Het is wel geen misleiding, want OnePlus heeft wel keurig pixelgrootte in de specs weer gegeven. Maar je moet er zeker wel rekening mee houden dat als ze daadwerkelijk een 3x zoomlens en een 8MP sensor op dezelfde sensorgrootte (en dus met grotere pixels) zouden gebruiken, de prestaties waarschijnlijk een stuk beter zouden zijn.
Het is wel geen misleiding, want OnePlus heeft wel keurig pixelgrootte in de specs weer gegeven. Maar je moet er zeker wel rekening mee houden dat als ze daadwerkelijk een 3x zoomlens en een 8MP sensor op dezelfde sensorgrootte (en dus met grotere pixels) zouden gebruiken, de prestaties waarschijnlijk een stuk beter zouden zijn.
Het is WEL misleiding omdat ‘optische zoom’ per definitie inhoudt dat de zoomfactor wordt bereikt door de optiek en niet door croppen in de sensor. Dan mag je het wel zoomen noemen, maar niet optisch.

Het volgende is anders dat de fabrikanten gaan adverteren met telefoon met 5G snelheid. En als je dan vraagt hoe het kan omdat er alleen 4G techniek in zit zeggen ze dat 5G nog niet is uitgerold dus dat hun telefoon in de praktijk even snel is als 5G... Waar geen spelt tussen te krijgen is.
En als ze een stuk van de sensor hardwarematig afgesneden hadden, en niet softwarematig?

Er is niet zoiets als optische zoom in die smartphone omdat er geen optiek is dat kan zoomen. Het zijn gewoon twee verschillende sensoren, met een verschillende grootte, een verschillende lens en een verschillend aantal pixels, en daardoor een verschillend groothoekequivalent. En dat verschil in groothoekequivalent is 3x.

OnePlus geeft keurig aan hoeveel pixels ze gebruiken en hoe groot die zijn. Als ik je zo hoor is het enige probleem wat je hebt dat er nog pixels naast liggen die niet gebruikt worden. Maar dat is enkel een implementatiedetail.

Overigens valt het meteen op in de specs dat de pixels op de 8MP sensor nauwelijks groter zijn dan die op de 48MP sensor.

Je noemt per definitie maar haalt geen definitie aan. Als je die van @Peoplen gebruikt, zie je dat er helemaal geen sprake is van optische zoom, ook niet in vrijwel alle concurrenten die ook over optische zoom spreken. Het is een vaag begrip, en dat er ongebruikte pixels zijn maakt het niet ineens een leugen. Heel veel fabrikanten maken gebruik van verschillende sensormaten voor "optische zoom", inclusief bijvoorbeeld Apple.
- ik heb hier die kamera gekocht vanwege die 45 Mp, 9x optische zoom en onovertroffen scherpte..
- ja?
- Volgens mij is het gewoon een vaste lens..
- Ah meneer. Onderaan de pagina staat vermeld dat die 9x optische zoom wordt bereikt door het beeld 3x te croppen tot een 5Mp plaatje Maar op uw mobiele schermpje zie je echt geen verschil als het met een 3x telelens was gemaakt dus wij vinden dat we dit wel optisch inzoomen mogen noemen.
- Dan is het toch maar 3x optische zoom?
- Nee hoor, optische zoom wordt nergens gedefinieerd. Van een muurtje van 3x3 meter, dus 9 vierkante meter blijft na inzoomen maar 1x1 meter over, dus 1 vierkante meter. 9x optische zoom!
- En die lens was bij aankoop al stuk, heb mijn vinger open gehaald aan een uitstekende glassplinter.
- Hoort bij het ontwerp. Scherpste lens aller tijden. Lensscherpte wordt ook nergens gedefinieerd dus onze marketingafdeling leeft zich heel creatief uit.

En zo leuteren de fabrikanten van mobiele telefoons maar door over de cameraprestaties...
Ruis is zeker niet voorbehouden aan low-light omstandigheden. Zeker als je een telefoon hebt die in RAW zonder ruisreductie kan schieten zal je zien dat ruis en ruisreductie erg bepalend zijn voor fotokwaliteit. Standaard zie je hier niet veel van door de ruisreductiealgoritmen die de telefoon gebruikt, maar die vlakken wel ook details weg.

Als je eens stevig cropt/zoomt in een smartphonefoto zie je dat het niet lensabberatie of een beperkt aantal pixels zijn die je kwaliteit inperkt. Op een zonnige dag is dat alsnog ruisreductie. I.i.g. met mijn smartphone (G6).

Je ziet ook dat de hoofdcamera van de OnePlus 7 Pro 48 megapixel is, maar standaard in 4:1 12MP schiet om ruis uit te middelen en nog veel details vast te houden.
Specifiek @Peoplen goed dat je optische zoom opzoekt maar doe dan wel iets met echte informatie, :
"A true zoom lens, also called a parfocal lens, is one that maintains focus when its focal length changes."
Voor de wet is dit optische zoom (wat op doet) want ze adverteren 3x optische zoom, met resultaat 8mp. je haalt het optisch 3x dichterbij zonder kwalitiets verlies, optische zoom betekent niet per definitie dat het een lens moet zijn.
Een parfocal lens heeft niks met smartphone lenzen te maken. Bij een parfocal lens hoef je niet opnieuw scherp te stellen als je het brandpuntafstand verandert (inzoomt). Dit soort lenzen zijn prijzig en zijn vooral handig als je filmt met je camera: bij in- of uitzoomen wordt het beeld niet onscherp en hoef je niet opnieuw scherp te stellen.

En optische zoom betekent juist wel dat dit door de lens gebeurt en niet door de cropfactor 8)7
Of zoek voor het gemak 'digitaal zoom' op, Coolblue :+
'Dat deel wordt vervolgens vergroot naar het totaal aantal megapixels dat je camerasensor heeft. In feite wordt er dus een stukje beeld uit gesneden en op de juiste grootte gebracht. Met camera's met een hoge resolutie, lukt het om in te zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Zoom je te ver in voor de grootte van de sensor, dan wordt je beeld onscherp.'
Het stuk van Coolblue over digitale zoom is precies hetgeen wat jij beschrijft. Maar zij noemen het dus digitale zoom en jij noemt het optische zoom. Wat is je punt?
Dat verschil is ontzettend duidelijk. Bij een crop zoom je digitaal in op het bestaande beeld waardoor je beeldmateriaal (pixels) weg haalt. Bij optische zoom blijft het aantal pixels ongewijzigd en is je object veel scherper in beeld.

Er bestaat het idee dat wanneer je een sensor meer pixels geeft dat je dan met digitaal inzoomen hetzelfde resultaat kunt behalen als optische zoom, dat is echt de grootste onzin die er op de smartphone markt dankzij marketeers verspreid wordt. Daarnaast is er pas sprake van optische zoom wanneer je inzoomt, dus door verschillende lenzen van elkaar te bewegen, hier is er enkel sprake van een ander brandpunt van de lens. Dat is geen optische zoom. Sowieso gezien de grote van de sensor in smartphones slaat het nergens op, als het nog een full frame zou zijn dan zou het verschil wat kleiner zijn maar dan nog is het er duidelijk, dat is gewoon natuurkunde.

TL;DR: Optische zoom is het dichterbij halen van je onderwerp wat je vast wilt leggen, digitale zoom is een stuk uitknippen van het beeld en vergroten. Dat hier een lens gebruikt wordt met een andere brandpunt afstand maakt het nog geen zoom, er zit alleen crop op.

Voor duidelijke voorbeelden zie hier:
https://getsafeandsound.com/2018/09/optical-zoom-vs-digital-zoom/

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 24 mei 2019 19:22]

@CLB, wellicht verklaard dit die vreemde portret foto's waarin het leek op 3x zoom in plaats van een normale portret foto:
https://gathering.tweaker...message/58871248#58871248
Hmm could be, ik blijf erbij dat het niet fijn werkt momenteel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee