Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

OnePlus 7 vs. Oppo Reno Round-up

Verschillende verhalen in hetzelfde handschrift

15-06-2019 • 06:00

61

Singlepage-opmaak

Behuizing en hardware

De OnePlus 7 en de Oppo Reno zijn bij benadering even groot. Natuurlijk, als je er een liniaal bij pakt, kun je verschillen vinden, maar los van elkaar zijn het telefoons van dezelfde grootte. Behalve de dikte: de Reno is met 9mm iets dikker dan de OnePlus 7 met 8,1mm. Dat voel je ook; de Reno is in de huidige smartphonemarkt echt een stevige telefoon: dik en zwaar.

Aan de andere kant: op het dikste punt is de OnePlus 7 wel dikker. Bij de camera steekt de behuizing anderhalve millimeter uit. Dat klinkt als bijna niets, maar het is best veel, ook in vergelijking met andere telefoons met een camera die uitsteekt. Met het bijgeleverde hoesje komt de camera nog steeds iets boven de achterkant uit, maar het voorkomt wel het wiebelen als hij op tafel ligt. Bij de Reno steekt de camera helemaal niet uit.

Oppo Reno en OnePlus 7Oppo Reno en OnePlus 7Oppo Reno en OnePlus 7Oppo Reno en OnePlus 7

Over hoesjes gesproken: in beide doosjes troffen we een hoesje aan. Bij de OnePlus 7 gaat het om een tpu-case zoals veel fabrikanten die meeleveren; die van de Reno voelt een stuk steviger en duurzamer aan. Dat is een klein pluspunt voor de Reno. Nog liever zien we dat smartphonemakers hun telefoons maken van materialen die niet vanaf het eerste moment bescherming nodig hebben, maar zolang dat niet gebeurt, zijn hoesjes een alternatief.

Een van de belangrijkste ontwerpverschillen valt onmiddellijk op: de OnePlus 7 heeft een inkeping in het scherm, de Oppo Reno niet. De frontcamera zit in een element dat naar buiten kan komen. Dat is niet hetzelfde systeem als de pop-upcamera van de OnePlus 7 Pro. In plaats daarvan zit de camera in een element dat naar boven kan komen en de vorm heeft van een haaienvin. Haast jammer dat hij niet de tune van Jaws afspeelt als de frontcamera naar boven komt.

De OnePlus 7 heeft verder geen spannend ontwerp. Het is precies dezelfde telefoon als de OnePlus 6T die we eind vorig jaar hebben gereviewd. Het formaat, het scherm, de bouw en de materialen zijn allemaal hetzelfde. De vernieuwing voor OnePlus zit deze keer bij de 7 Pro, niet bij de 7. Deze keer is het gereviewde model voorzien van een glanzende achterkant, wat we minder vinden dan de mattere kleurstellingen die we vorig jaar hebben gezien van OnePlus.

OnePlus 7

De Reno is de eerste in een nieuwe serie smartphones, maar een baanbrekend ontwerp is het behalve de haaienvin ook niet. Het is dezelfde stijl als veel andere smartphones, met glas aan beide kanten en een metalen rand. Het glas heeft een matte afwerking en een mooi kleurverloopje, dat er onder elke hoek net iets anders uitziet. Dat is hoe smartphones, ook midrangemodellen, er tegenwoordig uitzien en dat maakt het bekijken van je telefoon elke keer anders.

De streep is ook een opvallend ontwerpelement aan de achterkant. Het doet een beetje denken aan het ontwerp van Lumia-telefoons van jaren geleden, die in die zwarte streep de camera hadden zitten. Nokia liep toch al vooruit op de trends in de smartphonemarkt en veel elementen van die telefoons, waaronder het uitbundige kleurgebruik en camerasensors met hoge resoluties, zien we terug in moderne telefoons, waaronder deze Reno. Smaken verschillen, maar met de camera die niet uitsteekt en het meer onderscheidende ontwerp van de achterkant geven we de prijs voor het mooiste uiterlijk aan de Reno.

De OnePlus 7 heeft prima knoppen die goed klikken en zich goed laten indrukken. Bovendien heeft hij de welbekende slider om de telefoon op trillen of stil te zetten, iets wat gek genoeg na vijf jaar nog geen fabrikant heeft gekopieerd, zelfs Oppo niet. De knoppen van de Reno zijn dun, maar klikken prima. Er zijn wel verschillen tussen beide telefoons. Zo heeft de OnePlus 7 met de usb-c-poort ondersteuning voor usb 3.1, terwijl de Reno gaat tot usb 2.0. Dat kun je merken als je veel bestanden vanaf de pc overzet, maar het zal niet iets zijn waar veel mensen tegenaan lopen.

Het ware verschil zit naast de usb-poort. De Reno heeft daar een 3,5mm-jack zitten, die op de OnePlus 7 ontbreekt. Het argument van OnePlus dat er met de vingerafdrukscanner achter het scherm en een grotere accu geen ruimte zou zijn voor een 3,5mm-jack, is door Oppo hiermee definitief naar het rijk der fabelen verwezen. De Reno is immers een smartphone met hetzelfde formaat, met dezelfde vingerafdrukscanner en een accu met ongeveer dezelfde capaciteit, waarin wel ruimte is voor de analoge audiopoort. Die werkt prima, al hadden we met een paar oortjes wel moeite om ze erin te krijgen en verbinding te maken.

Een ander groot verschil is de vingerafdrukscanner. Beide zijn optische scanners achter het scherm. Die van de OnePlus 7 is dezelfde als die van de OnePlus 7 Pro en dat is goed nieuws. Die werkt namelijk sneller en vaker dan andere vingerafdrukscanners van dit type. Oppo claimt over de Reno alleen dat de vingerafdrukscanner achter het scherm het bij benadering 28 procent beter doet dan voorheen. Dan willen we niet weten hoe vaak die voorheen faalde of hoe lang hij erover deed, want die van de Reno is echt niet best.

Zelfs betere scanners lossen de fundamentele problemen met deze technologie niet op. Ten eerste liggen die op het gebied van gebruiksgemak. Het scherm moet aanstaan om de scanner te laten functioneren. Vooral als de telefoon even heeft geslapen, kun je daar moeite mee hebben. Oppakken werkt dan niet altijd en dan moet je een knop gebruiken of een paar keer op het scherm tikken; dat werkt bij de OnePlus wel, bij de Reno niet. Die extra actie vertraagt het gebruik.

Daarnaast is het een relatief onveilige technologie. Het is een camera die een 2d-beeld van de vingerafdruk maakt. Een gezichtscanner met infrarood of een ultrasone scanner achter het scherm maakt 3d-beelden, waardoor foppen lastiger zal zijn. Je kunt eveneens bij beide telefoons, ook bij de Reno met zijn pop-upcamera, gezichtsontgrendeling instellen. Ook dat werkt met een 2d-beeld en is al vaak gefopt door vrijwel iedereen die dat probeert. Op Tweakers nemen we privacy en beveiliging serieus en gezichtsontgrendeling met de reguliere frontcamera dus niet.

Geluid bij de OnePlus 7 is relatief goed. Het komt uit de luidspreker aan de onderkant en boven het scherm en dat kan flink hard. Daarbij klinkt het ook nog alleszins redelijk. De Reno heeft een enkele luidspreker, aan de onderkant. Het geluid daaruit kan best hard, maar klinkt wat blikkerig.

Dan móeten we het hebben over de trilmotoren. De OnePlus 7 heeft een lineaire, resonante actuator om trillingen te veroorzaken en die voelen bovengemiddeld goed aan. Het is niet zoals de trilmotor van een iPhone, LG-telefoon of Google Pixel, maar het is subtiel en goed gedaan, waardoor veel mensen hem aan zullen laten staan voor bijvoorbeeld typen. Dat kunnen we niet zeggen van de Reno. Die trilt als een telefoon van tien jaar geleden. De trilmotor heeft wat weg van een wasmachine die aan het centrifugeren is. We vermoeden dat Oppo er een ouderwetse erm-motor in heeft zitten. Sommige mensen interesseert dat niets, maar wie gevoelig is voor de trilmotor van de telefoon, moet ver wegblijven de Reno.

Op het gebied van andere componenten zitten tussen beide telefoons veel verschillen. De OnePlus 7 heeft een Qualcomm Snapdragon 855, de Reno heeft een Snapdragon 710. Veel mensen hebben het idee dat de soc heden ten dage niet zoveel meer uitmaakt, maar uiteraard is er groot verschil. De processorkernen van de 710 zijn minder vlot, maar de Adreno-gpu is ook minder snel, een belangrijke factor voor intensieve gamers. De resolutie van beide schermen is relatief niet zó hoog, waardoor de mindere gpu van de Reno geen wereld van verschil zal maken.

Een soc is echter meer dan een cpu en gpu. De 855 heeft een andere isp, een chip voor de verwerking van foto's en video's, en uiteraard een andere modem, die hogere 4g-snelheden en meer gelijktijdige verbindingen mogelijk maakt. De OP7 haalt 1GBit/s dankzij lte cat 16, met 4x4 MiMo. Oppo zegt niets over de Reno, maar de Snapdragon 710 kan dat niet eens; hij haalt maximaal 800Mbit/s, met de juiste antennes. Of de Reno die heeft, is niet duidelijk.

Behalve de soc verschilt ook de opslag. De OnePlus 7 heeft ufs 3.0 met hogere sequentiële snelheden. De Reno heeft met ufs 2.1 ook snelle opslag, maar niet het absoluut snelste dat je momenteel kunt krijgen. Aan de andere kant: alleen de OnePlus 7-telefoons hebben tot nu toe ufs 3.0. De Reno heeft standaard wel meer opslag: 256GB, tegenover 128GB voor de goedkoopste OnePlus 7. Het is duidelijk: de 3,5mm-jack is een voordeel van de Reno, maar op het gebied van hardware ligt de OP7 verder een straatlengte voor.