Van een nieuwe studio
Samengevat
Limbic Entertainment heeft weinig aan de formule van de serie veranderd. Tropico 6 is daarmee niet het meest verrassende deel van de serie. Uiteraard valt op dat je nu een rijk met verschillende eilanden hebt, maar dat voegt niet eens zo heel veel toe. Spannender zijn de Raids die je uit kunt voeren. De balans die je in de game moet zien te vinden, is lastig te bewaren. Dat is uiteraard prima, maar de informatie die je nodig hebt om in te grijpen als het fout dreigt te gaan, is lastig te vinden. Dit is bovendien een game die zo hier en daar wat steken laat vallen. Zo zijn we niet onder de indruk van het uiterlijk en de muziek. De leercurve van de game is behoorlijk steil, en ondanks een uitgebreide tutorial slaagt Limbic er niet in om de game goed uit te leggen aan nieuwe spelers. Daarmee is Tropico 6 een goede game voor ervaren spelers, maar zal hij weinig nieuwe fans trekken.
Eindoordeel
Het zonnige Tropico bestaat al bijna 20 jaar. Al die tijd werd het tropische rijk geregeerd door El Presidente, die net begonnen is aan zijn zesde termijn. De dictator - in de wereld van Tropico doet niemand moeilijk over die titel - heerst met harde hand en doet met het kleine land wat hij wil. Zo lijkt het althans. Hij kan zijn gang gaan zolang zijn onderdanen enigszins tevreden zijn met hun bestaan. Als ze eten, onderdak en wat vermaak hebben, vinden ze het allemaal wel best. Zo niet, dan komen ze in opstand en is de positie van El Presidente opeens minder zeker. Dat is de basis van de serie, en daar is in Tropico 6 niet zo heel veel aan veranderd.
Dat ontwikkelaar Limbic Entertainment dichtbij die basis blijft, is wellicht logisch. Het is de eerste keer dat de Duitse studio zich aan de serie mag wagen. Hij nam het stokje over van het Bulgaarse Haemimont Games, dat de delen 3, 4 en 5 ontwikkelde. De grootste vernieuwing die Limbic in de game heeft doorgevoerd is niet heel verrassend: de spelwereld is nu verdeeld in verschillende eilanden.
/i/2002605688.jpeg?f=imagenormal)
Eilandhoppen
In vorige games werd de oppervlakte van je eiland tegen het einde van een match soms krap. Dat probeert Limbic op te vangen door de spelwereld te verdelen over verschillende eilanden. Je rijk bestaat nu steeds uit minstens drie eilanden. In theorie geeft dat meer bewegingsvrijheid, maar in werkelijkheid is er niet zo heel veel verschil. Je zult in de meeste gevallen de andere eilanden al vroeg verkennen en bemannen, zodat ook die snel zijn volgebouwd. Bovendien moet je in een rijk met verschillende eilanden sommige voorzieningen dubbel aanleggen. Daarbij gaat het vooral om gebouwen die een beperkte reikwijdte hebben, zoals een brandweerkazerne en politiebureau. Je verliest zo meestal alweer snel iets van de gewonnen bewegingsvrijheid die een rijk met verschillende eilanden biedt. Eigenlijk maak je op elk eiland al snel een mini-samenleving met dezelfde voorzieningen als op het hoofdeiland. Ook daar willen je inwoners een kroeg, een kerk en een supermarkt en heb je een politiebureau en militaire aanwezigheid nodig. Het levert dus een hoop dubbel werk op. Later in de game kun je dat enigszins ondervangen door goed openbaar vervoer aan te leggen en bruggen te bouwen tussen de eilanden.
In logistiek opzicht maakt de opdeling over eilanden weinig verschil. Zodra je een steiger hebt aangelegd, varen er vanzelf boten af en aan met de grondstoffen en goederen die nodig zijn om je economie draaiende te houden. Daar hoef je zelf bijzonder weinig voor te doen. Dat vervoer over water gaat zo goed dat er weinig verschil is met vervoer over de weg. Op dat vlak maakt een rijk dat bestaat uit verschillende eilanden eigenlijk weinig verschil met de situatie van vroeger. Gelukkig zorgt het in visueel opzicht voor wat vooruitgang, want een eilandenrijk ziet er beter uit.
Niet inzoomen
Dat betekent niet dat Tropico 6 een mooie game is. Dat is hij als je uitzoomt en de nauwkeurig vormgegeven eilanden uit de Sandbox Mode of de verschillende missies van veraf bekijkt. Hoe verder je inzoomt, hoe meer opvalt dat de wereld behoorlijk hoekig is. Gebouwen, voertuigen en vooral personen zijn grofkorrelig. Dat lijkt logisch bij een game als Tropico, maar Ubisoft laat zien dat het bij een enigszins vergelijkbare game als Anno 1800 beter kan. Anno 1800 is nog niet uit, maar verschijnt half april. Tropico 6 kan op dit vlak dus al snel stevige concurrentie krijgen.
Iets vergelijkbaars geldt voor de muziek in de game. Deze bestaat uit een verzameling tropische deuntjes die allemaal als cheesy zijn te bestempelen. Dat past op zich prima bij de humor die in de game is verwerkt en waarin de macht van El Presidente steevast wordt gerelativeerd. Alleen leidde de met opzet wat gezapige muziek ertoe dat wij zeldzaam snel naar de instellingen gingen om de muziek uit te zetten. Tropico is geen game waarin zoveel actie zit dat de muziek vanzelf naar de achtergrond verdwijnt. Je hebt in de game veel tijd om na te denken en ondertussen naar de muziek te luisteren.
Naast kritiek verdient de game echter ook lof. De makers hebben een erg grappig introfilmpje voor de game gemaakt, waarin op leuke wijze op allerlei actualiteiten wordt ingegaan. Ook dat filmpje blinkt echter niet uit in grafische pracht.
/i/2002605680.jpeg?f=imagenormal)
Net als vroeger
De opzet van Tropico 6 is nauwelijks veranderd. Je staat aan het hoofd van een klein rijk in de Caraïben dat je door vier Era's moet loodsen. De uitdaging van de game is dat je gedurende alle vier de Era's aan de macht moet zien te blijven. Je bent dictator, wat je grote vrijheden geeft. Je mag bouwen en verbouwen wat en waar je wilt. Je mag je onderdanen laten werken waar jij wilt, en je mag ze daarbij flink uitbuiten. Er zijn onzichtbare mogendheden op de al even onzichtbare omliggende eilanden. Met die mogendheden kun je handel drijven of oorlog voeren, al vormen die oorlogen geen groot onderdeel van de game. Tropico 6 is vooral een city builder en managementgame. Je moet een groeiende en vooral soepel draaiende economie opbouwen, gericht op het exporteren van de goederen die je onderdanen voor je hebben geproduceerd. Dat is de grootste uitdaging.
De grap is daarbij dat je weliswaar een dictator bent, maar eigenlijk helemaal niet zoveel macht hebt. Je hebt veel te stellen met de mogendheden om je heen, en vooral ook met de verschillende groeperingen in je eigen kleine rijk. Ze hebben allerlei verzoeken en eisen waar je wat mee moet, waarbij die van de groeperingen binnen je eigen rijk vaak met elkaar conflicteren. Als je ingaat op de wensen van de ene groep verlies je aanzien bij de andere. Verlies je teveel aanzien, dan dreigt er opstand of zelfs oorlog, wat je niet alleen heel veel geld en middelen kan kosten, maar er ook toe kan leiden dat je weinig kans maakt bij de volgende verkiezingen. Die laatste factor vormt nog steeds het ultieme drukmiddel in de game. Om de zoveel jaar zijn er verkiezingen. Als je die verliest, is het 'game over'.
Je hebt middelen om verkiezingen te beïnvloeden of een opstand te voorkomen. Zo kun je specifieke kopstukken uit je bevolking omkopen, gevangen zetten of zelfs laten ombrengen, en de game geeft je een handig overzicht van de onderdanen die enig aanzien genieten. Waar de verdeling in verschillende eilanden de meest opvallende eigenschap is, vormen de groeperingen binnen je rijk de grootste verandering in de gameplay. De facties zijn niet nieuw, maar de invloed die ze hebben is dat wel. Je zult er gedurende een match steeds meer mee te maken krijgen. Er zijn acht facties en ze willen allemaal iets anders van je. Het zijn herkenbare thema's. Waar de ene factie een bloeiende economie wil, heeft de andere vooral oog voor het klimaat. Waar de ene heil ziet in een betere verdeling van de welvaart, wil de andere een sterke legermacht. Je zult meer dan ooit de belangen van je onderdanen ter harte moeten nemen. El Presidente is in Tropico 6 nog minder dan voorheen een despoot, maar eerder een democraat die wat geeft, wat neemt en wat verdeelt.
/i/2002605686.jpeg?f=imagenormal)
Lekker raiden
Ook niet nieuw, maar wel voorzien van een iets andere vorm, zijn de Raids. Als je een Pirate Cove bouwt, kan El Presidente piraten op pad sturen om zaken voor hem te bemachtigen. Dat begint als een eenvoudige aanvulling op de vele middelen die je nodig hebt, van grondstoffen tot inwoners tot goud. Later in de game wordt het ook een manier om de omgang met je inwoners en de concurrerende machthebbers te beïnvloeden. Zo worden Raids steeds gevaarlijker, want met het bespioneren van je eigen onderdanen en saboteren van je concurrenten ontstaat ook het risico op tegenmaatregelen. Daarmee zijn de Raids een leuk onderdeel van de game, en ze vormen een goede afwisseling op de dagelijkse sleur van het managen van een klein rijk.
/i/2002605690.jpeg?f=imagenormal)
Missies
Er zijn drie verschillende manieren waarop je de game kunt spelen. Er zijn missies, je kunt in Sandbox spelen en in multiplayer. Sandbox is simpel: je kiest een eiland en kunt doen en laten wat je wilt. De Missions vormen een goed begin voor de startende dictator, naast de uitgebreide tutorial. De missies hebben allemaal een thema. Zo is er een erg leuke missie rond de export van chocolade, waarbij op grappige wijze wordt gerefereerd aan Charlie en de Chocoladefabriek. In de missies wordt ook duidelijk dat Tropico 6 geen gemakkelijke game is en dat Limbic de uitdaging flink opvoert. Zo is een vroege missie waarin de focus op toerisme ligt al behoorlijk verraderlijk. Toeristische gebouwen zijn duur en dragen weinig bij aan de tevredenheid van je onderdanen. Het is een missie waarin je gemakkelijk teveel besteedt aan het halen van het toeristische doel en te weinig oog hebt voor de wensen van je burgers.
Dan blijkt ook dat Tropico 6 een lastige spagaat met zich meebrengt, zeker als de Era's in een match vorderen. Het is moeilijk om de balans vast te houden tussen export, het geluk van je onderdanen, en de reputatie die je bij de verschillende facties hebt. Als het lukt om die balans te behouden, is Tropico 6 een toffe game, maar als de verhoudingen scheef raken, wordt het soms lastig om in te grijpen. Vooral ook omdat de informatie die je daarvoor nodig hebt niet eenvoudig is te vinden. De menu's die aangeven waar zaken goed of slecht lopen, zijn niet overzichtelijk en vooral onduidelijk voor onervaren spelers. Het risico bestaat daardoor dat je ingrijpt in delen van je rijk waar alles goed liep, zodat je de zaken alleen maar erger maakt. Het was fijn geweest als de game je op dit vlak wat hints zou geven.
Zo missen we wel meer kleine handigheden die het leven van een dictator kunnen veraangenamen. Er is bijvoorbeeld wel de optie om bij alle gebouwen van een bepaald type tegelijk het inkomen van de werknemers aan te passen, maar niet om bij een aantal gebouwen van een bepaald type tegelijk dezelfde upgrade toe te passen. Als je al je inwoners van stroom wilt voorzien omdat je net je eerste elektriciteitscentrale hebt gebouwd, ben je dus wel even zoet. Ook een optie om gebouwen te draaien of te verplaatsen als ze eenmaal zijn gebouwd was handig geweest. Vooral omdat er een wat vreemde bug in de Windows-versie zit, waardoor een weg opeens niet meer aansluit op een bepaald gebouw nadat je een savegame hebt geladen. In de versie die wij speelden, zat er niets anders op dan het gebouw of de weg te slopen en opnieuw aan te leggen.

Conclusie
Met Tropico 6 verandert de nieuwe ontwikkelaar Limbic Entertainment weinig aan de formule van de serie. Of de studio weinig aan de opzet durfde te veranderen of vooral trouw wilde blijven aan de voorgaande games laten we in het midden. Feit is dat er weinig vernieuwing is. Uiteraard valt op dat je nu een rijk hebt dat verschillende eilanden beslaat, maar dat voegt niet heel veel toe. Spannender zijn de Raids die je uit kunt voeren, een manier om aan extra inwoners en grondstoffen te komen, al wordt het pas echt interessant als je de concurrerende mogendheden kunt bespioneren. Tropico 6 is een game die al snel pittig wordt. De balans die je in de game moet zien te vinden, is lastig vast te houden. Dat is uiteraard prima. Een minpunt is wel dat het moeilijk is om de informatie te vinden die je nodig hebt om in te grijpen als het fout dreigt te gaan.
Het maakt Tropico 6 niet de meest verrassende editie, en bovendien een game die zo hier en daar wat steken laat vallen. Zo zijn we niet onder de indruk van het uiterlijk, zeker niet in vergelijking met grote concurrent Anno 1800, die over twee weken verschijnt. De muziek is grappig, maar vraagt er tegelijkertijd ook om heel snel te worden uitgezet. De leercurve van de game is behoorlijk steil en ondanks een uitgebreide tutorial slaagt Limbic er niet in om de game goed uit te leggen aan nieuwe spelers. Dat maakt dat Tropico 6 een goede game is voor ervaren spelers, maar weinig nieuwe fans voor de serie zal aantrekken.
Eindoordeel