Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Xiaomi Mi 9 Review

Vliegende start in Nederland

Conclusie

Xiaomi betreedt de Nederlandse markt met een bom onder de huidige, hoge smartphoneprijzen. Je kunt natuurlijk op details gaan letten, en we leggen graag op elke slak zout, maar over de hele linie bekeken krijg je met deze smartphone relatief veel voor relatief weinig geld. Er zijn telefoons die op punten beter scoren, maar de vraag is of je daar honderden euro's meer voor overhebt. OnePlus zal zich zorgen maken. De 6T en Mi 9 verschillen weliswaar op het gebied van software behoorlijk, maar je kunt je er moeilijk aan onttrekken dat Xiaomi op het gebied van hardware, soc en camera's bijvoorbeeld, meer biedt voor minder geld.

Veel zaken zijn bij de Mi 9 in orde. De camera's bieden veel flexibiliteit door de aanwezigheid van drie verschillende brandpuntsafstanden, hij kan in tegenstelling tot de concurrenten van Huawei 4k op 60fps filmen, het scherm is in orde en de software biedt veel opties voor onder meer aanpassingen en databescherming.

Er zijn ook punten die voor sommige mensen misschien breekpunten zijn. De Mi 9 heeft geen 3,5mm-jack en dat wijkt af van veel concurrenten als de Samsung Galaxy S9, Huawei Mate 20 en Honor View 20. De software bevat op enkele plekken advertenties en dat zullen veel gebruikers niet waarderen; advertenties zijn uit te zetten, maar staan standaard aan. Op het ontwerp is ook wel wat af te dingen. De camera's steken behoorlijk uit en zelfs een hoesje fikst dat niet helemaal. Zonder hoesje wiebelt hij op tafels en andere oppervlakken, en blijven de camera's kwetsbaar. De behuizing is niet beschermd tegen vocht, dat zien we vaker in deze prijsklasse, en de vingerafdrukscanner achter het scherm werkt minder goed dan eerdere, capacitieve scanners.

Dit voorjaar komt OnePlus met zijn nieuwe smartphone en dan zal blijken of die ándere budgettopper de hete adem van Xiaomi in de nek is gaan voelen. De prijs voor 'beste high-end smartphone voor iets minder geld' gaat immers niet langer automatisch naar OnePlus. Natuurlijk, er is meer dan genoeg aan te merken op de Xiaomi Mi 9. Voor 450 euro voor het 64GB-model is het echter logisch dat de fabrikant op sommige plekken wat bochtjes afsnijdt. Als je kunt leven met die afgesneden bochtjes, dan heb je met deze telefoon een prima high-end smartphone voor veel minder geld dan bij andere merken momenteel mogelijk is.

  • 128GB zwart
  • 128GB blauw
  • 128GB paars
  • 64GB blauw

Laagste prijzen voor: Xiaomi Mi 9 (6GB ram) 128GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Mobiel.nl

Score: 4.5 (134)

€ 498,-

€ 498,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 498,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 498,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (364)

€ 499,-

€ 499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 499,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 499,-
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (70)

€ 506,99

€ 506,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 506,99
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 506,99
Bekijk

Laagste prijzen voor: Xiaomi Mi 9 (6GB ram) 128GB Blauw
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (364)

€ 498,-

€ 498,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 498,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 498,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1007)

€ 499,-

€ 499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 499,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 499,-
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (70)

€ 506,99

€ 506,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 506,99
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 506,99
Bekijk

Laagste prijzen voor: Xiaomi Mi 9 (6GB ram) 128GB Paars
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (70)

€ 506,99

€ 506,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 506,99
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 506,99
Bekijk

Laagste prijzen voor: Xiaomi Mi 9 (6GB ram) 64GB Blauw
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Mobiel.nl

Score: 4.5 (134)

€ 449,-

€ 449,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 449,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 449,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (230)

€ 506,20

€ 506,20

Kostenoverzicht

Productprijs € 506,20
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 506,20
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (70)

€ 688,49

€ 688,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 688,49
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 688,49
Bekijk

Reacties (236)

Wijzig sortering
Over DxOMark schrijft de reviewer, "schijn van objectiviteit" en "vooral een marketingmiddel". Waar komen deze beschuldigingen vandaan? Ja, Xiaomi heeft waarschijnlijk ruim op tijd een Mi 9 naar DxOMark gestuurd, maar nergens in de review staat dat ze gesponsord zijn. In tegenstelling tot Tweakers dat zich door Huawei laat sponsoren en vervolgens een P30 Pro "review" plaatst. Wie heeft hier nu de schijn van objectiviteit?

DxOMark geeft de score op basis van 1500 testfoto's en laat duidelijk zien hoe ze tot de score komen per foto onderdeel. Dat is wel even wat anders dan Tweakers met nog geen 20 foto's waarbij de enige informatie is "hij kan de concurrentie aan" en "de S9 is lichtsterker". De S9 is niet eens lichtsterker, vergelijk het detail maar eens op 20 lux, de S9 maakt een waterverffoto met minder detail dan de Mi 9:

https://cdn.dxomark.com/w..._20Lux_SME_A_HandHeld.png
https://cdn.dxomark.com/w...Mark-1-e1550338881854.jpg

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 8 april 2019 12:18]

Over DxOMark schrijft de reviewer, "schijn van objectiviteit" en "vooral een marketingmiddel". Waar komen deze beschuldigingen vandaan?
Laten we de hele quote uit de review er even bij pakken, voor de context:
Xiaomi schept behoorlijk op over de camera's van de Mi 9. De telefoon heeft een hoge ranking gehaald bij DxOMark, het bureau dat cameraresultaten vat in overzichtelijke cijfers om de scores de schijn van objectiviteit te geven.
Wat staat hierin dat jou irriteert? XIaomi schept op over de camera's, de telefoon heeft van DxOMark een relatief hoge ranking gekregen en DxOMark vervat alles in overzichtelijke cijfers met als doel om objectief over te komen.

De andere quote waaruit je citeert is deze:
Het is voor fabrikanten vooral een marketingmiddel, een manier om de boodschap te verkondigen dat de camera's goed zijn.
Neem nu de webpagina van Xiaomi voor de Mi 9 in Nederland. Er staat, vrijwel bovenaan, "Sony 48MP image sensor, DxO top level foto-score". Ook bij de presentatie noemde Xiaomi dat ettelijke malen. Hoe kun je ontkennen dat het een marketingmiddel is? Xiaomi is ook niet de enige. Samsung wijdt ook een persbericht aan de DxO-score. Huawei houdt er ook niet over op trouwens.
In tegenstelling tot Tweakers dat zich door Huawei laat sponsoren en vervolgens een P30 Pro "review" plaatst. Wie heeft hier nu de schijn van objectiviteit?
Leuk argument op de man gespeeld. De dag dat commercie de inhoud van onze review beïnvloedt, is de dag van mijn ontslag. Tot op heden zit ik al meer dan tien jaar bij Tweakers en, spoiler alert, ik heb tot op heden nog nooit een ontslagbrief hoeven schrijven.

DxOMark is geen pers. Het is een consultancybedrijf. Hun klanten zijn fabrikanten als Samsung, Huawei en Xiaomi en hun doel is om hen te helpen een zo goed mogelijke camera in hun telefoons te zetten. Daarvoor werken ze dus ook vóór release met fabrikanten bij het optimaliseren van hun software.

Dat is een andere rol dan Tweakers. Wij zijn een nieuwssite/forum/prijsvergelijker en verdienen ons geld voornamelijk met dingen als de Pricewatch en eigen events als de meet-ups en dergelijke. We verdienen natuurlijk ook aan advertenties, maar we hebben - gelukkig - best veel verschillende manieren om de schoorsteen te laten roken. Wij leunen voor al onze inkomsten uiteindelijk op onze lezers.

Het fundamentele verschil met een bedrijf als DxO is de invloed die je daardoor als lezer hebt. Veel mensen hebben zich geërgerd aan de advertorials die jij noemt en dat heeft invloed op de manier waarop dit in de toekomst op de site verschijnt. Niemand heeft namelijk belang bij irriterende advertorials: jij niet, wij niet en de adverteerder uiteindelijk ook niet.

Bij DxO doet het ze niets als lezers hun beoordelingen niet serieus nemen. Wij als lezers zijn de klanten niet. Zolang Samsung, Huawei en Xiaomi tevreden zijn over de diensten van DxO, zijn zij tevreden. Dat is simpelweg hoe hun bedrijf in elkaar steekt, het gaat tot in de wortels van de manier waarop ze hun bedrijf hebben opgebouwd.

Voor de duidelijkheid: ik heb veel respect voor de manier van testen van DxO en ik waardeer de grondige aanpak. Dat is onderscheidend en daardoor hebben ze veel naamsbekendheid gekregen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 8 april 2019 13:13]

Wat ik begrijp van DxOMark is dat ze inderdaad samenwerken met die bedrijven maar dat de tests zo rigoureus zijn dat het uiteindelijke oordeel wel objectief blijft. De tests zijn ook te vergelijken met eerdere reviews en ik heb ze persoonlijk niet op onwaarheden betrapt. Dus om dan te zeggen dat ze de "schijn van objectiviteit" hebben, oftewel dat ze niet zo objectief zijn vind ik een beschuldiging zonder onderbouwing. En om vervolgens door te gaan met dat ze "vooral een marketingmiddel" zijn voor fabrikanten betekent simpelweg dat jij vindt dat ze vooral reclames maken in plaats van objectieve reviews publiceren.

Als je nou had gezegd dat de resultaten van DxOMark ook als marketingmiddel worden gebruikt was het anders. Of dat de resultaten van DxOMark objectief zijn doordat de gemiddeldes van de individuele tests zijn genomen, dan komt het ook dat heel anders over.

Even positief, wel prettig om te zien dat Tweakers de feedback van de advertorials mee neemt en gaat proberen daar een oplossing voor te zoeken. Hulde.
Zelf ook in het bezit van de Mi9. Mooie telefoon. Chinese apps en advertenties gaan straks weg. Unlock aangevraagd en dan de xiaomi.eu rom erop en klaar :)
Ik heb ook de mi 9, wat is jou gemiddelde Sot? Mijn standby time is wel slecht, voor de rest perfect toestel.
@Erik1805
@PieterNBA2K
Probeer eens de GPS toggle af te leggen,en kijk welke apps toegang hebben tot locatie?!
Instellingen>geïnstalleerde apps>toestemming>toestemming......

Juist apps die toestemming nodig hebben tot gps toelaten(weer,....)

Of het Always On Display eens afleggen,en kijken naar het verschil?!

[Reactie gewijzigd door greatkz op 11 april 2019 10:15]

Ja van mij ook wel. Maar de accu is helaas niet super groot.
Yes het gekke is dat de chinese version er totaal geen last van heeft... Ik zag filmpjes waar die de 10uur SOT aantikte. Hopelijk fixen ze het met een software update. Gelukkig laad hij wel rete snel op, binnen 80 min 100%%
Hier nog een mooie tutorial om de ads/dataverzameling in MIUI 10 te minimaliseren:
https://www.xda-developer...s-hamper-user-experience/
Ik snap dat ze ook bij Xiaomi geld moeten verdienen. Maar onderstaande is gewoon jammer:
De Mi 9 is de eerste Xiaomi-smartphone waarin we uit de doos met de regio op Nederland en de taal op Nederlands advertenties aantreffen.
Juist op een vlaggenschip telefoon waar je een paar honderd euro aan uitgeeft wil je niet dat hij uit de doos vol zit met reclame die op verschillende plekken wordt weergeven.
Maar dat zit hij toch ook helemaal niet,

Ik vind de review dan ook best misleidend. Tijdens de setup van het device wordt je gevragen of je dit wilt ja of nee en als je gewoon nee kiest is er niks aan de hand. Zwaar opgeblazen in de review dus.

Als je daar gewoon voor ja kiest kies je er dus zelf voor deze advertenties aan te hebben staan. Meschien hadden ze de text erbij iets eter kunnen omschrijven maar dit is dus echt weer zoon clickbait paniek zaai actie van de review.
bij de set-up zit een schuifje met de titel 'persoonlijke aanbevelingen voor advertenties'. Die staan standaard aan, dus je moet erom denken dat je ze uitzet als je deze telefoon voor het eerst aanzet.
Ik vind de review dan ook best misleidend. Tijdens de setup van het device wordt je gevragen of je dit wilt ja of nee en als je gewoon nee kiest is er niks aan de hand. Zwaar opgeblazen in de review dus.

Als je daar gewoon voor ja kiest kies je er dus zelf voor deze advertenties aan te hebben staan. Meschien hadden ze de text erbij iets eter kunnen omschrijven maar dit is dus echt weer zoon clickbait paniek zaai actie van de review.
Dank je wel voor je opmerking, maar ik vind dat je ernaast zit.

Het is een combinatie van twee dingen waardoor ik toch besloten heb om dit te noemen in de review:
1. Het staat standaard aan
2. Het is bij de setup niet duidelijk wat je uitzet.

Sterker nog, de enige reden dat ik erachter kwam, is omdat @Kiswum het noemde in een reactie onder de SBBG. Ik heb dat ook gedubbel- en getriplecheckt, want als je het in de setup niet uitzet, krijg je in de instelingen alleen een schuifje om de personalisatie van advertenties uit te zetten - maar Xiaomi noemt daarbij expliciet dat je daarmee het aantal advertenties niet verlaagt.

De combinatie van opt-out en vaag taalgebruik maakt het voor mij de moeite waard om te bespreken, al heb ik er geen aftrek voor gegeven. Ook een belangrijk detail: deze manier van geld verdienen is belangrijk om de strategie én prijsstrategie van Xiaomi te begrijpen. Wie dus de positie van deze Mi 9 wil begrijpen, zal dus hiervan moeten weten.

Maar je kunt het gewoon uitzetten als je weet hoe het moet, dus het blijft bij een vermelding zonder aftrek. Zo weet ik zeker dat iedereen die deze review leest het ziet - daarom staat het in de scorekaart - zodat iedereen het desgewenst in de setup kan uitzetten :)
Los van de advertenties, wat je kunt uitzetten, is het eindcijfer dan wel terecht/ op zijn plaats? Zover ik kan beoordelen is het big bang for your buck. Waarom krijgt het toestel dan geen punt welke in lijn ligt met bijv de Galaxy series van Samsung? Of komt dit door een puntensysteem waarop het toestel verliest? Ik snap hem niet helemaal..
Goede vraag.

Hij verliest her en der wat punten. Zo krijgt hij wel aftrek voor het ontbreken van een 3,5mm-jack en ook voor de ondergemiddelde accuduur. Ook de uitstulping voor de camera, wat niet op te lossen is met het hoesje in de doos, is in de dagelijkse praktijk zo irritant dat ik hem dat aanreken. Daardoor krijg je hier altijd mee te maken.
Het ontbreken van waterdichtheid en stereoluidsprekers zijn in mijn ogen minder grote minpunten, maar die staan ook in de scorekaarten voor OnePlus en horen dus ook hier thuis.

Als je hem vergelijkt met Xiaomi's eigen Pocophone, dan zie je dat die het wint op:
a. een lagere prijs
b. een ontwerp zonder hinderlijke uitstulping (en een niet-kwetsbare kunstof achterkant)
c. een veel langere accuduur
d. wél een 3,5mm-jack

Ik heb ze op die manier naast elkaar gezet en ben tot de conclusie gekomen dat de Mi9 dus een punt lager hoort te krijgen dan de Pocophone en in lijn moet liggen met de OnePlus 6T. Dat is dus een 8 :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 8 april 2019 10:14]

Had voor het missen van stabilisatie op de camera toch ook wat aftrekpunten verwacht. Op een topmodel moet dat toch standaard zitten. Als ik me niet vergis dat de mi 8 pro wel stabilisatie op de camera.
De EIS met closed loop coil motor doet beter zijn werk,dan de OIS van de MI 8!
Dat hebben ze trouwens ook op de presentatie getoond!

Is trouwens stabieler als een P30 Pro voor het filmen!

Hier wat meer uitleg over het EIS ism met Closed Loop.....

https://www.gizchina.com/...sed-loop-motor-explained/
Hoi Arnoud.

Mooie review! Mooie telefoon.
Kleine vraag;

Waarom vermeld je niet dat je met Xiaomi telefoons gewoon direct vanuit de telefoon GUI gesprekken kan opnemen? Ik gebruik al 5 jaar Xiaomi telefoons en deze feature is zo enorm relaxed...

Hoe vaak krijg je niet een adres of telefoonnummer door met de vraag of je het pen en papier bij de hand hebt? Ik klik gewoon op "opnemen" en klaar is kees.

Het is uiteraard ook erg relaxed voor gesprekken die je nog een keer terug wil horen voor wat voor reden dan ook.

[img]https://i.postimg.cc/q7Lb3p0G/Screenshot-2019-04-08-10-37-30-815-com-android-incallui.png[/img]24 hour near me

Ik heb tussendoor nog even een iphone gebruikt maar miste deze feature enorm..
Mooie feature, maar mag dat zomaar? Een gesprek opnemen met iemand zonder dat die persoon dat weet?
Mooie feature, maar mag dat zomaar? Een gesprek opnemen met iemand zonder dat die persoon dat weet?
Het is een beetje laat om nu mijn wettenbundels en andere bronnen erbij te gaan pakken maar kort gezegd.

JA! je mag telefoongesprekken zonder medeweten van de ander opnemen ......mits:
• dit niet gebeurt uit beroep of bedrijf. In dat geval moet je voorafgaand toestemming vragen bijvoorbeeld met zo'n bandopname: dit gesprek wordt opgenomen voor.... leerdoeleinden)
• deze opnames strikt voor eigen gebruik (dus met niemand delen) zijn.
• deze gesprekken voortvloeien uit een aanzienlijk zwakkere positie. Je kunt dan denken aan: consument vs groot bedrijf, consument vs instelling of burger vs overheid.

In dat laatste geval mogen degelijke opnames OOK als bewijs in de rechtszaal dienen,
in andere gevallen kan de rechter besluiten dat de opnames onrechtmatig zijn.

let op! het delen en/of publiceren van dergelijke opnames is nagenoeg altijd onrechtmatig, een enkele uitzondering is er voor de pers/media maar daar zijn behoorlijk strikte media-gedragscodes voor die rechters doorgaans erg zwaarwegend achten. En overtreding van die codes kan je als journalist duur komen te staan.

edit:
verbetering van leesbaarheid en duidelijkere uitleg

[Reactie gewijzigd door i-chat op 8 april 2019 23:28]

Top! Weer wat geleerd.
Dat is een heel andere discussie, de mogelijkheid is er.

Je mag ook geen foto’s nemen van de binnenkant van iemand zijn huis als je op straat staat, maar de mogelijkheid is er.

Wil je een opgenomen gesprek gebruiken in een rechtszaak weet ik niet of dat zomaar kan, ik geloof dat je om het toelaatbaar te maken als bewijs hebt moeten melden dat je het gesprek hebt opgenomen.

Bij ‘radar’ en ‘opgelicht’ nemen ze ook gesprekken op. Samenvattend, iedereen wil deze mogelijkheid op zijn telefoon. Wat je ermee doet is aan de gebruiker.
Kan je mij ook zeggen welke toestel en welke android versie je hebt? Ik dacht dat het vanaf android 9 en hoger niet meer mogelijk was tenzij je root hebt. Dat is ook de reden waarom ik bij het vervangen van mijn note 8 naar de oneplus 6t ben gegaan. Die doen niet moeilijk of minder moeilijk over garantie problemen op een toestel met root acces.
Ik draai MIUI global (zondere reclame) versie 10.2.3.0 (android 9). Geen root.
Voor zover ik weet, bestaan er geen Xiaomi telefoons die deze functie (out of the box) missen.
Dan denk ik dat mijn volgende toestel een xiaomi kan zijn. De prijs van toestellen zoals s10, p30 pro, mate 20 is redelijk hoog voor wat ik doe in dagelijks gebruik. Ik kijk veel video, bel veel, en aangezien ik bestellingen van klanten ontvang is de call recorder voor mij onmisbaar. Je hebt niet altijd de mogelijkheid om de bestelling te noteren. Nu is dat gemakkelijk omdat de oproep opgenomen word en ten allen tijde herbeluisterd kan worden.

Dank u voor je reactie.
Goede keuze. Pas wel op, de toestellen van Xiaomi met Android one, hebben deze feature niet. (mi A2 bijvoorbeeld)
Ik heb twee hoesjes en beiden zorgen ervoor dat de camera's achter niet meer uitsteken. Werkt prima zo :)

Edit: https://nillkin.org/smart...n-xiaomi-mi9-mi-9-frosted & https://www.aliexpress.co...ver-Case/32977406677.html

[Reactie gewijzigd door vandermark op 8 april 2019 09:50]

Wordt je hele telefoon wel zo dik als een high-end toestel van 3 jaar geleden maar ala :-)
Eindelijk eens een terechte score

Hint hint

Wat mij vooral opviel is hoe weinig brightness dit heeft

Vooral na het lezen van de PF1 review ging ik er een beetje van uit dat oled dan minimaal 600cdm2 deed helaas blijkt dat dus niet waar en dus kun je wellicht beter voor dat toestel gaan. Er zijn inmiddels goede roms voor dat toestel en widefine is beschikbaar. Het moet dan toch mogelijk zijn dat lcd scherm iets beter te calibreren
  • Geen Optische beeldstabilisatie in de camera
  • Geen 3.5mm jack
  • Een van de kortste batterij-browse tijden in z'n klasse
  • Niet waterdicht
  • Gegevens verzameling door een Chinees bedrijf. (Al is gebruik voor advertenties van die gegevens uitschakelbaar
  • De bloatware xiaomi miui)
  • Advertenties in de software
Ondanks de prijs snap ik wel waarom mensen bijvoorbeeld voor een S9 zouden kiezen.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 8 april 2019 07:53]

Voor de S9 van een jaar oud, en oudere software 8)7 maar goed het is maar hoe belangrijk je het vindt.

Je ''gegevens verzameling''
Je advertenties in de software''
Dit zijn dingen die aan / uit gezet kunnen worden. Je doet er niet aan mee. Is gewoon ''als je hun wilt supporten''

Om daar echt wakker van te zitten?
Je zet volgens xiaomi niet de gegevens verzameling uit, maar alleen het gebruik van die gegevens voor advertentie - personalisatie.

Wat er verder met die gegevens gebeurd blijft heel onduidelijk Want de algemene voorwaarden van xiaomi zijn breed interpreteerbaar.
Maar vervolgens wel Google Play installeren denk?
Hoe weet je of alle gegevens verzameling is uit te zetten? Ben benieuwd wat er allemaal naar een server in China gaat.
S9+ is te koop vanaf €536: no-brainer
Twee weken geleden de S9+ bij T-Mobile gekocht voor 455 euro.

De aanbieding is nu weer weg maar het is de moeite om af en toe te kijken: https://www.t-mobile.nl/losse-telefoons
Mensen kiezen voor Samsung omdat de meeste mensen geen Tweakers zijn.
Dit is wel een mooie opsomming waardoor ik me afvraag waarom dit een high-end telefoon is los van het feit dat er een heel snelle SOC inzit en een, jawel OLED scherm. Dus het is een heel snelle en mooie budget telefoon waarbij je heel wat inlevert in vergelijking met 'echte' high-end telefoons. Voor iedere portemonnee is er nu dus een telefoon die snel is met een goede camera-setup en een mooi groot scherm met een kleine notch. Dus prima telefoon maar niet voor mij, juist om deze opsomming.
  • 3,5mm jack: gebruik al jaren BT of een usb-c adapter. Geef mij maar een gaatje met stof minder.
  • Endurance rating is volgens GSMArena hoger dan de S9+, niks laagste endurance rating in zijn klasse.
  • Camera kan echt prima meekomen met de toppers, op de Huawei's na.
  • EIS komt met video beter uit de bus dan veel OIS oplossingen!
  • Niet spatwaterdicht is jammer, hadden ze wat mij betreft een tientje extra voor mogen rekenen.
Xiaomi brengt als een van de zeer wenige fabrikanten standaard hun kernel sources uit. Het is dus voor de community een peace of cake om custom roms te onderhouden. Ook is hun update beleid van zichzelf al prima. Mijn MI6 (toch al wat generaties terug) draait daardoor gewoon prima een custom rom met Android 9 en de laatste security patches.

Mocht je in de toekomst van Google af willen (en met wat die allemaal uitspoken gaat het bij mij die kant op) dan ben je met een Xiaomi goed af. Goede kernel sources en een actieve community helpen flink als je richting f-droid met micro-g wilt!

Maar vooral het feit dat Xiaomi hun sources gewoon vrijgeeft en er blijkbaar vertrouwen in heeft dat daar niemand gekke dingen in vind schept bij mij vertrouwen. Als je dan ook nog eens een debloated versie van MIUI gebruikt is dit een van de meest accu vriendelijke Android versies die je kunt vinden.

[Reactie gewijzigd door Mecallie op 19 april 2019 00:32]

Zou het niet interessant zijn telefoons te testen met LineageOS. Krijg je dan niet een veel onafhankelijker beeld van de hardware. Xiaomi Mi 9 tegenover de Samsung S9 of S10 met LineageOS.

Daarnaast is reclame tracking, maar tracking niet altijd reclame. Als andere leveranciers (of Google, Facebook) wel tracken, maar geen reclame tonen, ben je als gebruiker net zo de sigaar, alleen valt het niet op.

Zou een soort PiHole test op een sandboxed WIFI netwerk, waarbij alle DNS -reqests en andere verbindingen van een nieuwe telefoon in kaart woorden gebracht, niet een nuttige aanvulling zijn?
Zou het niet interessant zijn telefoons te testen met LineageOS. Krijg je dan niet een veel onafhankelijker beeld van de hardware. Xiaomi Mi 9 tegenover de Samsung S9 of S10 met LineageOS.
Dat klinkt als een interessant idee, maar ik zie daar wel praktische en andere bezwaren tegen:
1. Er is geen Lineage voor de Mi 9. Geen enkele custom rom momenteel nog. Kan misschien komen.
2. Dat is het probleem met veel telefoons die we reviewen; ze zijn nog niet uit of net uit, dus zijn er geen tot weinig custom roms
3. LineageOS is niet altijd LineageOS. Belangrijke dingen als accuduur en camera hangen af van hoe het is geport, wat weer afhangt van de documentatie van de soc, de tijd die ontwikkelaars erin hebben gestoken etc.
4. Je test niet de telefoon zoals je hem koopt.
5. Wij hebben vaak leentoestellen die we binnen een paar uur of een dag moeten kunnen terugsturen in originele staat. Een telefoon bricken is dan wel een kostbare grap (maar deze zet ik onderaan, want daar zou je overheen kunnen stappen)

Een tijdje terug heb ik wel custom roms op drie oudere telefoons gezet en getest.
Heb je helemaal gelijk in. Die problemen zijn er zeker. Alleen wil ik als gebruiker geen telefoonzonder mogelijkheid tot custom roms, en ben ik op langere termijn alleen geïnteresseerd in custom roms. Levensduur van twee/drie jaar is weinig duurzaam.

Je test wat je test. Als er software updates komen, koop je ook een telefoon anders dan die nu getest is. Kan zomaar opeens reclame worden toegevoegd. Android TV, Firefox, Opera, al heet het dan ook aanbevelingen.

Als een toestel met een andere app (Google Camera) betere foto's maken, neem je dat ook niet mee in een camera test.

Natuurlijk is mijn suggestie als aanvulling bedoelt, en kan dat pas na een tijdje, maar de waarde van een telefoon bewijst zich ook pas in de tijd.

En die tweede suggestie, in kaart brengen welke verbindingen en requests er allemaal plaats vinden, en met name die plaatsvinden zonder dat er een directe koppeling is met handelingen van de gebruiker?
Misschien moeten we dan eens of 2x per jaar een customrom bbg special doen

Dan kijk je naar iets minder recente bijv s9, nokia 8 one+6(T) en dergelijken maar ook de PF1 en andere iets goedkopere toestellen

En review je ze opnieuw
Met als insteek

Hoe zijn de fabrieksupdates tot nu toe, hoe moeilijk is het installeren van de custom rom,
En welke verbeteringen en compromissen zijn er

Natuurlijk mogen er alleen roms worden genoemt / getest die aan een minimum vereiste voldoen
En wat vind je van het feit om dingen zoals het vrijgeven van kernel sources en dergelijke mee te nemen in een beoordeling van een telefoon op T.net? Voor de gemiddelde consument maakt het (helaas) nog niets uit, maar voor de gemiddelde Tweaker is het best een pluspunt als hij/zij weet dat een telefoon over een X aantal jaar nog actieve community support heeft door middel van custom roms. En de closed kernel sources van andere fabrikanten zijn daar vaak het probleem.

Ook het aanstormende Google privacy monster kun je daar meer mee ondervangen doordat je beter van Google af kunt (f-droid, micro-g, al is dat nog een hell: geef ik toe). Qua privacy schat ik de Chinezen inmiddels eerlijker in dan Google: hoeveel niet transparante vinkjes en weggestoptie opties gebruiken die inmiddels wel niet om je persoonlijke profiel helemaal leeg te zuigen?
Het verschil is dat je het niet gewoon metren meld maar wegstop op het laatst waar niemand het lees en de verwoording komt heel negatief over.

Je doet hierdoor mee aan het negatief promoten ipv correct informeren.

Ja het is niet helemaal correct verwoord in de installatie en open voor intrepetatue maar het feit dat je neit weet hoe iets werkt zou objectief opgepakt moeten qorden ipv van de daken schreeuwen zoals het nu overkomt.

Dat is een heel verschil in hoe je het brengt en daarin heeft een site als tweakers een grote bijdrage en verantwoording. Als jullie trend negatief is wordt de schade al gedaan omdat veel mensen niet goed lezen

Zie de reacties hieronder maar hoe verwarrend je het nu gemaakt heb en meerdere mensen delen de view dat je nu misleidt


Bijvoorldbeel zou je het min punt kunnen aanpassen naar. Advertensiefs in software standaard enabled.

Etc etc.meer voorlichten minder mening

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 8 april 2019 08:27]

Bijvoorldbeel zou je het min punt kunnen aanpassen naar. Advertensiefs in software standaard enabled.
Goede suggestie, die heb ik overgenomen. Als het helpt om verwarring te voorkomen, zou dat mooi zijn, dank je wel :)
Ik moet overigens zeggen dat met het vlug instellen van mijn Mi 9 de juiste opties gekozen heb omtrent advertenties zonder hier expliciet naar te zoeken. Kan ook door mijn aversie van persoonlijke advertenties zijn geweest.
Alleen krijg je dan nog steeds advertenties, alleen niet gepersonaliseerd.

Dat wordt ook genoemd in de review.
Nope, advertenties staan dan helemaal uit. Ik heb, in de 2 werken dat ik de telefoon gebruikte met de dev global rom, geen reclame gezien in het OS.
Ik heb een Mix 2, daar zitten standaard ook ads hier en daar, maar ook die kun je gewoon uitzetten. Ik was al benieuwd toen ik de review bekeek of dat hier ook het geval zou zijn maar er werd niets over gezegd helaas. Ik zet graag even zelf een functie uit, duurt hooguit een paar minuten, als ik daardoor wat geld kan besparen op de aanschafprijs.
Gezien de hardware en de prijs snap ik het wel. Gelukkig is het uit te zetten. Zou het zelf nooit op mijn telefoon willen hebben. Als het dus niet uit te zetten is betaal ik graag meer voor een toestel wat geen reclame heeft.
Advertenties zijn gewoon uit te schakelen.
Advertenties op zich zijn natuurlijk nieuw op deze manier en hoeven niet overal vervelend te zijn. Maar zodra het gaat over "vrouwen in jouw regio" wordt het wel echt een minpunt.
--- ik had het fout ;) ----

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 8 april 2019 14:42]

Ook de Beveiligings-app heeft ze, onder meer in de Beveilingsscan en de Facebook Scan. Het zijn grafische advertenties, banners voor bijvoorbeeld tuinsets, een internetprovider, een antisnurkmiddel en dames in de omgeving die beschikbaar zijn om te chatten. Het zijn Nederlandstalige advertenties; we konden niet achterhalen of de banners getarget zijn.
Als je verder had gekeken dan het stuk wat je quote dan had je kunnen lezen dat bij installatie je dit kan uitzetten.
Hierdoor kom je geen advertenties of andere reclame tegen in je dagelijks gebruik van de telefoon.
Mocht je dit niet hebben uitgezet dan nog kan je alles uitschakelen al is het dan veel meer werk.

Persoonlijk juich ik advertenties in telefoons in tv’s etc ook niet toe maar zo lang het uit te schakelen is vind ik het ‘nog’ geen groot probleem.
Toch hoop ik dat dit niet door zal gaan ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 8 april 2019 13:25]

Nooit een Samsung vastgehad of überhaupt een *ehum* flagship,, meestal staan die ook vol met meuk like Facebook, insta, 6 tot 20 Google apps... Naar mijn ervaring, hoe meer geld je tegen je telefoon gooit hoe meer meuk erop staat.

Disclaimer, mijn laatste Samsung was de s2 daarna heel hard weggerend.
de reclame vind ik op m'n mi9 juist heel erg meevallen, in de setup idd gewoon aangeven dat je de meuk niet wilt, 1 keer je privacy settings afgaan en done.

Enige waar ik nu nog echt echt een hekel aan heb is ie Google knop, zit zelfs te overwegen om die knop geforceerd vast te lijmen oid zodat ie niet getriggerd kan worden
De Mi 9 is een prachtig toestel. Vingerscan werkt super goed!!!!
Over de Batterij duur heb ik niets te klagen hou op het einde van de dag nog 30% over.
Advertenties valt best mee. Niet irritant aanwezig.
Vergeet niet dat dit toestel de helft kost van een Samsung S10 +.
Ik heb lang getwijfeld maar ben blij dat ik voor de Mi 9 ben gegaan.
1 min punt heb ik dat de notificaties in de bovenbalk niet blijven staan........dat had allang geregeld moeten worden met een update.
De camera steekt idd uit maar is prima op te lossen met een case.
Voor de rest een toppertje voor een leuke prijs.
De notificaties komen terug vanaf de weekly build van 2 april 2019 (zelf ervaren). In de eerstvolgende stable build zal deze fix ook wel zitten, echter is er geen tijdslijn bij stable builds. Dat kan over 1 week zijn of over 5 weken.
Kiswum bedankt fijn dat het komt.
Advertenties heb je niet, tenzij je de Chinese rom gebruikt.
Heb tenminste nog nooit een advertentie gezien op mijn Mi 8 met global rom.
Als je zoekt in de map thema's voor bv andere wallpapers komt er geregeld een advertentie voorbij.
Zolang je daar niet in rond kijkt,heb je er idd geen last van.

Het valt ook wel mee. Niet echt een punt voor mij. Nogmaals ben prima tevreden met dit toestel.
Als ik Thema's aanklik staat er bij mij; Thema's worden in uw regio niet ondersteund, dus standaard is dat bij mij uitgeschakeld. Jij gebruikt global of eu rom?
global regio hongkong.

Zo kun je de wallpapers veranderen

[Reactie gewijzigd door Bandago 2804 op 8 april 2019 14:01]

Ah vandaar. Kan ook gewoon via de homescreen
Gebruik zelf live wallpaper van de pixel.
Mijn standby time is wel behoorlijk matig. Heb jij hier ook last van?
7.5% stand by op 14.5 uur wat de telefoon vd lader is met een sot tijd van 4 uur. En nu nog 41% batterij over.

Ben eigenlijk wel tevreden over het verbruik.
Ik heb de MI9 nu een week in gebruik en ben er erg happy mee, bij mij zat er in het doosje een hoesje waarmee de camera's niet meer irritant uitstaken.

Er zat ook een USB-C verloop kabel naar 3.5mm jack bij, waarmee het argument van geen 3.5mm jack bij mij ook wegviel.

Ik gebruik al jaren op mijn Android telefoons de Nova launcher, zodat elke nieuwe telefoon weer hetzelfde vertrouwde uiterlijk heeft, waardoor ik nog geen enkele advertentie ben tegengekomen.
Het niet hebben van een headphone jack gaat er gewoon om dat je nu dus je USB c poort dubbel gaat gebruiken en bijvoorbeeld niet muziek kan luisteren en laden.
Kan je opladen en via verloopje naar 3.5mm muziek luisteren tegelijk? Is voor mij een must have.
@Da_BoR
@kokmaarten
Gaat wel.Met deze bv.!

https://s.click.aliexpress.com/e/UmiMUne
https://s.click.aliexpress.com/e/CixYLfw

[Reactie gewijzigd door greatkz op 9 april 2019 17:41]

@greatkz
Ah, dat wist ik niet, er zit bij de telefoon een kabeltje echt met alleen maar een male USB-C en een female 3.5mm, dus zonder female USB-C t.b.v. laden :)
Ja en nee, hoogstwaarschijnlijk raak je de vaak snellere laadsnelheden kwijt en kan de audiokwaliteit ook nog minder worden van wat ik weet. Is niet echt beste oplossing ook al gok ik dat er niet echt een goede oplossing is
Dat gaat helaas niet
Eens, als ik de review lees wordt het ontbreken van 3,5mm jack te zwaar aangezet. Het is jammer, maar helaas gaan we dit vaker zien in moderne telefoons. En ergens ook niet gek als je bedenkt hoeveel bluetooth headphones er gekocht worden.
Maar belangrijkste nog: ze leveren een dongle mee. Dat had mijn inziens ook bij nadeel moeten staan: "Geen 3.5mm jack, wel gratis adapter" oid
Ik heb ook een toestel zonder headaphone jack en nee, het argument vervalt niet "omdat je toch een dongle kan gebruiken". Heb jij het verloopje altijd op zak?
Ik zeg ook niet dat het argument vervalt, ik vind alleen de opmerking geen 3.5mm aansluiting een beetje misleidend omdat het met een verloopje wel werkt

Ik heb overigens het verloopje aan mijn oortjes vastgemaakt in mijn jaszak zitten, zodat ik het altijd bij mijn oortjes heb in plaats van dat ik het los moet meedragen.
Best leuk, maar dan kun je net zo goed direct usb-c headphones kopen. Is de dongle ook overbodig(tenzij je oortjes hebt die niet daarmee beschikbaar zijn). En tuurlijk is draadloos leuk maar uiteindelijk ben je dus geforceerd of om duurdere draadloze te kopen of je USB-C poort dubbel te gaan gebruiken
Bekijk hier een kritische review van de Mi 9 (Techtablets):
https://youtu.be/tp1wFof8ZfM

Wat o.a. wordt genoemd is slecht/matig geluid bij video opnames, geen OIS, geen EIS op de selfie camera.
Matig geluid bij video opnames? Ik heb het filmpje niet gezien of beluisterd met een goede speakerset.
Ik heb een aantal video opnames gemaakt en die zijn hier te vinden:
https://www.youtube.com/user/kiswum/videos

Check even de filmpjes waar Mi 9, voor staat. Ik heb alleen problemen ervaren met het wobbling effect (ois/ois, als je loopt).
Advertenties staan standaard aan, bij de concurrentie staan ze standaard uit. Je moet het handmatig uitzetten en dat kan bij het instellen van Miui. Bij Xiaomi Moet je niet als een hork zomaar alle vakjes aan laten staan.
Mensen die lezen krijgen geen reclame, mensen die niet lezen, krijgen wel reclame.

Gelukkig staat hier netjes beschreven hoe je het kunt uitschakelen:
Ze zijn uit te schakelen, maar ze staan standaard aan en het moet per app of deel van een app. Bovendien noemt Xiaomi het in de instellingen Aanbevelingen in plaats van advertenties. Het uitzetten is dus een klusje. In de instellingen van de Beveiliging-app is dat bijvoorbeeld al op meerdere plekken, en niet iedereen zal zich dat bedenken. Dat is een interfacekeuze die gemaakt lijkt om te verwarren en het gevolg zal zijn dat veel mensen in elk geval een deel van de advertenties laat aanstaan. In het instellingenmenu is bovendien personalisatie van advertenties uit te zetten, maar dat heeft alleen gevolgen voor welke advertenties je krijgt, niet voor de hoeveelheid.

Er is wel een uitweg; bij de set-up zit een schuifje met de titel 'persoonlijke aanbevelingen voor advertenties'. Die staan standaard aan, dus je moet erom denken dat je ze uitzet als je deze telefoon voor het eerst aanzet.
Bedankt voor deze uitleg Arnoud!
Jij bedankt voor het erop wijzen dat het ook in de setup kan. Mede door de tekst was dat een vinkje dat mij totáál was ontgaan en omdat jij dat nog voor publicatie zei, kon het nog in de review. Daardoor kunnen oplettende tweakers die de review goed doornemen bij de setup al advertenties uitzetten :)
Uit de review, pagina software:
Ze zijn uit te schakelen, maar ze staan standaard aan en het moet per app of deel van een app. Bovendien noemt Xiaomi het in de instellingen Aanbevelingen in plaats van advertenties. Het uitzetten is dus een klusje. In de instellingen van de Beveiliging-app is dat bijvoorbeeld al op meerdere plekken, en niet iedereen zal zich dat bedenken. Dat is een interfacekeuze die gemaakt lijkt om te verwarren en het gevolg zal zijn dat veel mensen in elk geval een deel van de advertenties laat aanstaan. In het instellingenmenu is bovendien personalisatie van advertenties uit te zetten, maar dat heeft alleen gevolgen voor welke advertenties je krijgt, niet voor de hoeveelheid.

Er is wel een uitweg; bij de set-up zit een schuifje met de titel 'persoonlijke aanbevelingen voor advertenties'. Die staan standaard aan, dus je moet erom denken dat je ze uitzet als je deze telefoon voor het eerst aanzet. De exacte locatie van het schuifje vind je hier. Dan weet je waar je naar moet zoeken in de set-up.
Dus @pven, die heb ik niet gemist :)
Heeft Arnoud wel genoemd in de review hoor.
Voor zover ik lees, wordt de optie (die bij de reacties wordt genoemd) om het uit te zetten niet in de review genoemd.
Al jaren fan van Xiaomi, omdat ze bewijzen dat je geen 1000 euro hoeft neer te tellen voor kwaliteit. Samsung, Apple e.a.. eat your heart out.. op naar m'n volgende Xiaomi.

Edit: Heren moderators, mijn bericht is maximaal een +1 waard. Ik geef een mening, voeg geen informatie toe en ben 'net aan' ontopic. Er wordt teveel op gevoel gemodereerd.

[Reactie gewijzigd door millman op 8 april 2019 07:48]

Een camera zonder optische beeldstabilisatie in je vlaggenschip is gewoon een gemiste kans anno 2019.
Als jij dat belangrijk vindt ben je natuurlijk vrij om 400 euro meer te betalen voor andere 'flagships'
Er zit wel meer achter dan alleen camera optimalisatie, zoals misschien wel de software, de DDIC, Display controller, touch controller, Audio DAC, OLED scherm qua helderhied en kleur.
Ik hoor niets dan goeds verder, de cameras blijken ook niet slecht te zijn
Er zijn steeds meer midrange toestellen die het hebben, en ook de Mi8 had 't wel (voor zover ik kan terugvinden).
Gemiste kans ja, maar de EIS is wel weer heel goed.
"software van Xiaomi, Miui, bevat advertenties. De 3,5mm-jack ontbreekt, net als stereoluidsprekers, een ip-rating voor waterdichtheid en optische stabilisatie op de camera's." Daar komt nog bij dat de antennes het ook niet halen bij samsung, LG of huawei wat ik persoonlijk ook best belangrijk vindt. Sowieso game ik niet, dus hecht ik geen enkele waarde aan het geld verspillen aan de snelste soc's erin te stoppen. Ik heb nog geen last gehad van traagheid op mijn 5 jaar oude telefoon.

Sorry maar dat is toch geen "high end". Ik noem dat highmid-end. Het concurreert simpelweg niet direct met bijvoorbeeld de samsung s10 maar met de s9 (500 euro). Dat gezegd hebbende is het echt geen slechte telefoon, het is een van de best prijs/prestatie ratio's die je kunt hebben, tot over een jaar dan, want de ervaring leert dat de chinese telefoons nauwelijks in prijs dalen.

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 8 april 2019 08:00]

Ik heb een low-end Xiaomi en geen enkel probleem met de antenne, doorgaans gewoon 5 streepjes. Verder zijn de advertenties gewoon uit te zetten. Verder hecht ik weinig waarde aan stabilisatie. Ik ren niet terwijl ik foto's maak, jij? Geen ip-rating hebben 90% van de telefoons? Dus ja.. een toptelefoon voor midend geld.
Dat jij geen probleem hebt met de antenne zegt niks over de antenne. Ik zit ver weg van een zendmast en binnen in een appartement had ik nauwelijks bereik, ik heb er mijn mobiel weer retour voor gedaan. Met een samsung geen last van. Ook in Duitsland valt het bereik veel sneller weg als ik reis. Hier in Nederland zullen er niet veel mensen zijn die er last van hebben nee. Iprating zit op de meest koreaanse/japanse/amerikaanse high-end telefoons hoor. En stabilisatie is ook gewoon belangrijk als je uit de hand een foto schiet. Probeer jij maar een een foto in het donker te nemen zonder stabilisatie. Andere punten heb je genegeerd.

Ik heb het idee dat je wel heel snel een reactie hebt geschreven. En nogmaals het is geen slechte telefoon, absoluut niet. Maar misschien is het een verschil in semantiek en is mijn definitie van "de top" iets stricter. Ik zie gewoon niet in wat er zoveel beter is aan deze dan bijvoorbeeld de gelijk geprijsde s9? Wat is er precies beter aan, behalve de soc (die mij dus niet meer interesseert op dit niveau)? Uiteindelijk krijg je gewoon minder voor minder, ook al is het misschien evenveel of zelfs iets meer dan de meeste gelijk geprijsde telefoons. Ik heb het idee dat mensen zich een beetje blindstaren op de prijs bij de release, die is afschuwelijk bij de westerse concurenten (die zich als premium willen voordoen).

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 8 april 2019 11:45]

Misschien ligt het per toestel maar ik heb over het algemeen betere verbinding dan mensen om mij heen, en daarnaast een leuke sidenote de mi9 mag met meerdere GPS systemen connected (Galileo glonass) waarvan ik niet weet hoeveel dit doet maar mijn tracker voor het mountainbike doet het wel een heeeel stuk beter dan de laatste handy die ik vastgehad heb
ik heb de pocophone f1 ook zonder beeldstabilisatie. Bij het maken van fotos is dat geen enkel probleem, zelfs niet bij de speciale nachtmodus. Haarscherp. Bij filmen met niet al te vaste hand speelt het enigszins een rol. Achteraf is de film wel te stabileren wat prima werkt. Jij roept blijkbaar ook maar wat.
klopt, maar nadien zijn er enkele updates geweest die juist op deze punten enorme verbeteringen hebben ge 8-) bracht.
Kan je misschien wat onderbouwing geven voor je claim dat de antenne's op Xiamo telefoon van mindere kwaliteit zouden zijn? 'Vroeger' ook wel vaak gespeeld met verschillende custom rom's, en dan merk je heel duidelijk dat de weergave van de verbindingskwaliteit nogal kan verschillen per rom, met dus identieke hardware en feitelijke verbind / gesprekskwaliteit. Hoop dus dat je een feitelijke onderbouwing hiervoor hebt en niet zomaar even wat typt, of je baseert op 'wat ik zie bij mezelf en mijn omgeving' wat niet verifieerbaar is en dus weinig empherise waarde heeft.
Met name door reclame toe te voegen houden ze de prijs laag. Ook de geleverde software heeft vaak een EULA waar je van moet huilen. Als ze dat doorzetten zou het voor mij een reden zijn voor een ander merk te gaan. (En ik heb geen zin om te klooien met custom ROMs etc)
Ieder z'n keuze.. de adds kan je uitzetten en EULA's lees ik niet. Geen enkel probleem met m'n huidige Xiaomi, zelfs zonder lezen van de EULA.
Ik wist niet dat je de ads makkelijk uit kon zetten ;)
De review is dan ook misleidend, bij installatie wordt er expliciet om gevraagd.
Er staat anders nergens het woord 'advertenties' genoemd in de set-up, dus beginnen met misleiding, mwah nee.
Hier even een crosspost van mijn eerdere bericht, waarin alle screenshots m.b.t. advertenties staan.
Wat mij betreft staat duidelijk welke instellingen te maken hebben met reclames. Een enkeling klinkt logisch als je de marketing taal van de smartphones een beetje kent (aanbevelingen = het promoten van content)
Kiswum in 'reviews: Smartphone Best Buy Guide - Voorjaar 2019'

Hier zie je de screenshots van die instellingen:
https://tweakers.net/ext/f/FxodplcvA87LLJmYlAPbBBbW/full.png

Direct daarna kwam het volgende eindbericht:
https://tweakers.net/ext/f/BS3m0xFp4c5quWuRNb3nLA2u/full.png

Vervolgens kunnen aanbevelingen op andere locaties worden uitgeschakeld:
https://tweakers.net/ext/f/giHK4sPo6NlWB7ipKUfrrJmw/full.png
https://tweakers.net/ext/f/owAJTkdvSvJqHVV2rcnsSF5w/full.png

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 8 april 2019 09:55]

Ahja ik verwoordde het niet zo handig, excuses. Had iets moeten staan á la: Er wordt nergens duidelijk dat je met dat schuifje 'advertenties' uitschakelt.
Samsung levert ook prima telefoons voor een zachte prijs. Natuurlijk betaal je een kleine premium, maar ik heb liever geen Chinese software meer draaien.
Wat een vooroordelen over Chinese software.. alle Chinezen zijn kudt dood aan de Chinezen.. /sarcasm
Uhu 1400eurie in Venezuelaanse briefjes ligt idd zacht
Belangrijke achterliggende vraag is voor mij ook in hoeverre je data echt veilig in bij Xiaomi gegeven het feit dat advertenties zo duidelijk onderdeel van het verdienmodel zijn.

Wel een heel tof toestel voor het geld!
Je koopt een smartphone met een OS dat afkomstig is van in essentie een advertentiebedrijf en jij gaat je zorgen maken over de schil die iemand erover heeft gezet?
Miui is een fork. Er zitten wel wat meer wijzigingen in dan gewoon een visuele schil. Het is dus een terechte vraag hoe veilig je data is in handen van een Chinees bedrijf.
Je kan natuurlijk altijd deze teflon nemen en dan iets als lineageos, of stock android ofzo erop zetten.
Ook om hoe data gebruikt kan worden kun je je zorgen maken. In China doen ze andere dingen met data dan in de VS in Europa.

Het social krediet systeem, is er een van de enge voorbeelden van. Als je 'ongewenste' interacties hebt met andere internetgebruikers kun je in China gewoon geweigerd worden voor een baan, woning, hotel, verzekering, leningen of vrije internet toegang.
Ik kan je vertellen dat er in de US ook bureau's zijn die dat uitzoeken bij een sollicitatie. En in Nederland trouwens net zo. Dat ze het in China tot een kunst hebben verheven en ze er transparant in zijn is een ander verhaal.
Dat is voor jouw misschien een belangrijke vraag en een vage reviewer helaas die niet verder gaan.

Bij de wizard wordt je gevraagd ja of nee. Je wordt niet gedwongen.

Daarnaast heb je ook nog Apple / Samsung / Facebook / Google die allemaal je DATA hebben dus waar maak je druk om eigenlijk voor een schil wat om het OS zit really.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True