Hi PhanTom,
Reg. de fingerscan: die is wel minder accuraat dan een aparte vingerscanner die niet achter het scherm zit. Een aparte scanner achterop of één in de home button werkt gewoon sneller en betrouwbaarder. Hij doet het op zich prima, maar ik merk wel dat ik bij screen unlocken vaker nog eens moet proberen dan bij een aparte scanner. Ik heb echter ook de gezichtsherkenning aanstaan en die werkt echt feilloos en razendsnel, dus in de praktijk gebruik ik die om het apparaat te ontgrendelen en de scanner vooral voor het inloggen in apps die ik met de fingerprint beveiligd heb en voor authorisatie in de telebanking app. Vreemd genoeg werkt de scanner dan wel feilloos, ik snap niet goed waarom. Misshien omdat het toestel dan al ontgrendeld is? Dus samenvattend: voor ontgrendelen toestel duidelijk minder dan een afzonderlijke scanner maar voor authorisatie via afdruk in apps etc. werkt hij perfect. Daarmee vormt hij voor mij in elk geval geen ergernis en het voordeel blijt natuurlijk gewoon dat je GEEN knoppen aan de voorkant hebt zitten en dat vind ik toch wel verrekte mooi.
Reg. de notificaties: het probleem is niet dat ze niet binnenkomen, maar het notificatie-icoontje in de statusbalk verschijnt keurig en verdwijnt na een paar seconden. Volgens mij ligt dat niet aan mijn instellingen maar is dat een eigenaardigheidje van het apparaat, ik heb hier al meerdere klachten op user forums over gezien en het betreft echt specifiek de de MIUI versie. Echter: als je de always on display aan hebt staan (wat Xiaomi hier de "inactieve display" noemt, zal wel iets met property rights of zo te maken hebben) blijven de statusmeldingen daar wel gewoon staan. Als je always on display NIET aan hebt staan knippert echter wel weer de notificatie-led, die dit apparaat dus wél heeft (in tegenstelling tot de meeste toestellen met een "edge to edge screen" en een notch). En die blijft ook knipperen tot je het apparaat ontgrendelt. Voldoet voor mij prima. Dat neemt niet weg dat ik het ruk vind dat die icoontjes in de statusbalk standaard verdwijnen, en dat kun je ook niet in je instellingen aanpassen volgens mij (en volgens velen met mij dus blijbaar).
Reg. de software: hahaha, da's natuurlijk een terechte vraag maar ik heb er ook wel een goed antwoord op, vind ik zelf tenminste. Dat een nieuw toestel de nieuwste Android versie heeft vind ik interessant. Wat voor UI een fabrikant daarover heen bouwt vind ik minder interessant, zolang er niet teveel infantiele bloatware opstaat zoals bij de eerdere generaties Samsung Galaxy apparaten bijvoorbeeld, die je dan alleen in met rooten kunt verwijderen. Dat komt omdat ik de prime versie van Nova Launcher gebruik (de betaalde versie bedoel ik dus) en al sinds mijn eerste Android telefoon (de Samsung Galaxy SII) telkens dezelfde Nova Launcher setup op de nieuwe telefoon importeer (even backuppen in de cloud op het oude toestel, en restoren op het nieuwe en klaar is kees). Daarmee is mijn home screen op elke telefoon hetzelfde en heb ik op een nieuw toestel meteen mijn vertouwde setup terug, het enige waar ik dan nog even aan moet wennen is het telkens net iets andere instellingen-menu, maar dat is niet zo'n punt. Een launcher zonder app tray vind ik echt hopeloos (alleen al om die reden zou ik geen Iphone hoeven, al kan ik nog wel een paar andere redenen noemen), maar als een telefoon standaard zo'n UI heeft boeit me dat dus niet zo omdat ik die toch niet ga gebruiken, afgezien van het settings menu dan.
Wat me in deze telefoon aantrok: combinatie van specs vs. prijs: beste chipset ooit, ruime RAM geheugen, top camera, supermooi scherm, Gorilla glas 6 en 5 voor- en achterop, en het schitterende design met bijbehorende toppie bouwkwaliteit voor amper EUR 500 (heb de 128GB versie). Dus mijn reden voor deze Xiaomi was dus juist alles BEHALVE de software.
[Reactie gewijzigd door gradje63 op 25 juli 2024 15:54]