Door René Wichers

Eindredacteur

Tweakers.net Jaaroverzicht 2006

31-12-2006 • 17:56

76

Singlepage-opmaak

November en december

* November

Intel Core 2 Extreme QX6700 quadcoreprocessor Op 14 november brengt Intel een reeks quadcore-cpu's uit, die net als de eerste dualcores van het bedrijf bestaan uit een package met twee cpu's. De op 2,67GHz geklokte Xeon X5355 verbruikt met een tdp van 120W dan ook vrij veel energie, maar voor servertoepassingen zijn er ook lager geklokte versies beschikbaar. De quadcore-Xeons maken gehakt van voorganger Woodcrest, maar de strijd met AMD wordt niet aangegaan: de concurrent kan niet genoeg werkende chips bakken en stelt de release van zijn 4x4-chips uit. Nog geen twee weken later introduceert Intel de multiprocessor-versie, die Tigerton is gedoopt. Vier van deze chips, die elk over vier rekenkernen beschikken, zijn zo snel dat er een nieuwe chipset nodig is om de aanvoer van data op peil te houden. Dell, dat amper twee maanden eerder met AMD in zee ging, maakt ogenblikkelijk bekend dat het een serverlijn op basis van de vierkleppers gaat uitbrengen. Als AMD op 30 november alsnog met de Quad-FX op de proppen komt, blijkt de processor niet in staat om het de Intel-quadcores lastig te maken. Slechts door forse prijsdalingen kan AMD een markt voor de chips creeëren.

Windows Vista bubble logo (klein) Windows Vista bereikt in november, na ruim vijf jaar kloppen, de rtm-status: het pakket is af, en de dvd's kunnen worden geperst. Binnen enkele uren zijn illegale kopietjes van het besturingssysteem te downloaden, maar de wga-beveiliging lijkt het uit te houden en met een update zet Microsoft de eerste gehackte versie buitenspel. Op dat moment is er echter al een complete activatieserver in het warez-circuit verschenen, waarmee zakelijke edities permanent aan de praat gehouden kunnen worden.

Steve Ballmer Verder gaat Microsoft begin november een overeenkomst met Novell aan: het softwarebedrijf uit Redmond erkent dat Linux een rol in bedrijfsomgevingen speelt, en wil met ondersteuning voor Suse een vinger in de pap houden. De zet van Microsoft wordt met ongeloof ontvangen, totdat Steve Ballmer aan het woord wordt gelaten: hij claimt dat alle Linux-gebruikers auteursrecht van Microsoft schenden en dus geld aan zijn bedrijf schuldig zijn. Suse zou voor zijn klanten vervolging hebben afgekocht, en of andere distro's ook maar even de portemonnee willen trekken. Dat blijkt niet het geval: de Linux-community reageert woest op de claim, en de omstreden derde versie van de gpl-licentie krijgt opnieuw aandacht omdat die de overeenkomst tussen Microsoft en Novell nutteloos zou kunnen maken.

Sony PlayStation 3 (klein) Onder grote belangstelling lanceert Sony in Japan op 11 november eindelijk de PlayStation 3. De console verschijnt een week later ook in de VS, maar daarmee is de koek letterlijk op: productieproblemen zorgen ervoor dat er veel minder consoles verkocht kunnen worden dan oorspronkelijk was gepland, en geruchten over de Europese releasedatum worden dan ook steevast ontkend. De eerste lichting vindt desondanks gretig aftrek, maar berichten over problemen met hd-resolutie, gebrekkige compatibiliteit met de PS2 en het hoge energieverbruik temperen, al dan niet terecht, het enthousiasme. Nadat ook nog eens bekend wordt dat gamedevelopers liever voor andere platformen ontwikkelen, geeft Sony toe dat het zijn hand wellicht een tikje heeft overspeeld.

Blije Wii-bezitter Op 19 november verschijnt de dan al veel geprezen Wii op de Amerikaanse markt. Ook van dit apparaat wordt alle beschikbare voorraad verkocht, maar ook hier zijn een paar tegenvallers te noteren. Zo slagen enkele gamers erin om hun televisie met de Wii-mote te bekogelen, omdat de polsbandjes van de controller niet sterk genoeg zouden zijn. De berichten over schade nopen Nintendo tot een omruilactie, en uiteraard wordt deze actie door diverse Amerikanen als een uitnodiging voor een rechtszaak gezien.

Jan Sloot krijgt deze maand een opvolger: een Indiase student beweert 256GB op een a4'tje te kunnen opslaan. Zijn claim wordt fel bekritiseerd: de benodigde compressieverhouding zou net zo realistisch zijn als, pak 'em beet, een kernfusiereactor in je kelder. Toch is dat precies wat de zeventienjarige Amerikaan Thiago Olson voorelkaar krijgt. Ondertussen trekt een internationaal consortium 12 miljard euro uit voor de ITER-fusiereactor, waarmee aangetoond moet worden dat kernfusie ook energie kan opleveren - want dat is nog niemand gelukt.

* December

Nintendo Wii-logo (klein) Als de Wii op 8 december in Europa uitkomt zijn er heel wat klachten over de gebrekkige distributie. Desondanks is het witte machientje ook hier een succes: er gaan in twee dagen 325.000 stuks over de Europese toonbanken, en Nintendo moet, net als in Amerika en Japan, alle zeilen bijzetten om de winkels te bevoorraden. De PlayStation 3 noteert een meevallertje: de productie trekt aan en het doorverkopen van de console wordt een stuk minder lucratief.

Henk Vonhoff De Stichting Thuiskopie sluit het jaar in mineur af. Voorzitter Vonhoff dacht handig te zijn door weliswaar een heffing op mp3-spelers en dvd-recorders te introduceren, maar die voorlopig een hoogte van 0 procent mee te geven. Consumentenorganisaties en mediafabrikanten reageren desondanks woedend, en de ministerraad besluit om de hele heffing te torpederen. De Nederlandse overheid doet verder van zich spreken door de etheruitzendingen van de publieke omroep na 55 jaar te laten staken.

Er zijn meer clubs die in 2006 de verwachtingen niet waar konden maken, zo blijkt uit de traditionele Vaporware-ranglijst van Wired. Duke Nukem Forever staat, bijna vanzelfsprekend, weer bovenaan. Time Magazine weet wie het dit jaar wél voor elkaar kreeg: 'You'. De interactieve Web 2.0-gebruiker, die tegelijkertijd informatieleverancier en -consument is, beleefde in 2006 zijn doorbraak. Met filmpjes van politieke missers, stervende soldaten in Baghdad en cola met mentos wordt een werkelijk nieuwe democratische orde geschapen, vond het blad. Grappig was het plastic spiegeltje dat het blad op de voorkant liet aanbrengen: zo kon iedereen zichzelf als Time Person Of The Year zien - maar tegelijkertijd was juist deze grap online absoluut niet te reproduceren.

Of we in 2007 een nieuwe wereldorde tegemoet kunnen zien laten we maar even in het midden - of het komende jaar een definitieve 802.11n-standaard en een Europese PlayStation 3-release zal brengen vinden we al spannend genoeg. We weten natuurlijk al wél sinds de vorige eeuw dat onze lezers de kracht van interactiviteit kennen. Namens alle medewerkers van Tweakers.net wordt ook jij daarom heel hartelijk bedankt voor je bijdrage in het afgelopen jaar. We hopen dat we je in 2007 nog maar vaak mogen terugzien. Proost!

Gelukkig nieuwjaar!

Reacties (76)

76
73
21
1
0
48
Wijzig sortering
Dan ook maar bij deze

Allemaal een gelukkig nieuwjaar.

En laten we hopen dat niemand zijn vinger er afknalt,
dan hebben we allemaal ook nog wat mods te zien.
Anoniem: 88892 1 januari 2007 02:41
Allemaal een zeer gelukkig nieuwjaar toegewenst!
Op naar de GForce 18000GTSXT-PRO-XXX

ofzo.. :P
is dat met of zonder uitlaat en turbo/nos????


Gelukkig nieuwjaar allemaal
Das met ingebouwde kernreactor om 'm van stroom te voorzien :P
Iedereen gelukkig nieuwjaar gewenst!
Dat er voor t.net nog maar vele jaartjes mogen komen!
Leuk....een jaaroverzichtje :) weer wat te lezen(overmorgen)!!

Gelukkig nieuwjaar iedereen!!!
Leuk om te lezen (zoals gewoonlijk!)

Gelukkig nieuwjaar iedereen (alvast)!
leuk jaaroverzicht

en gelukkig nieuwjaar voor iedereen!
Anoniem: 183266 31 december 2006 18:36
Leuk om te lezen inderdaad. Iedereen alvast de beste wensen en tot volgende jaar!
Mooi overzicht!
Iedereen een gelukkig nieuwjaar! :)
Anoniem: 159030 31 december 2006 18:44
:Y) Een heel gelukkig (digitaal) 2007 toegewenst! :Y)
Allemaal de beste wensen en zo :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.