/i/2002318267.jpeg?f=imagearticlefull)
De grootste uitdaging voor de nabije toekomst is om de accucapaciteit in auto's te vergroten zonder dat dit nadelig uitpakt voor andere aspecten, zoals het gewicht. Met de huidige accutechnologie kan de capaciteit niet blijven groeien. Momenteel is 100kWh de grootste capaciteit die in personenwagens wordt gebruikt en het is niet eenvoudig om daar 200kWh van te maken. De Tesla-accu van de S en X 100D weegt namelijk al zo'n 600kg en dat zou dan dus verdubbelen naar 1200kg. Hoe groter het gewicht, des te meer energie het kost om de auto in beweging te brengen en des te minder efficiënt dat gebeurt. Hoe Tesla dit met de Roadster 2020 gaat oplossen is onbekend.
Een tweede knelpunt is de locatie waar de accucellen worden opgeslagen. Vooral bij conventionele ontwerpen is dat problematisch, omdat de ruimte beperkt is. Zoals beschreven is dat echter grotendeels opgelost door de accu's in nieuwe ontwerpen in de bodemplaat te verwerken, zodat het niet ten koste gaat van de bagageruimte. Maar ook op deze manier kan de capaciteit niet onbeperkt groeien. Een grote, lange auto heeft meer volume om extra cellen kwijt te kunnen, maar voor een kleine auto is het een uitdaging. Nieuwe ev's als de Hyundai Kona bewijzen dat dit kan, als er slim met het ontwerp wordt omgegaan en bijvoorbeeld extra ruimte onder de stoelen wordt benut. Het probleem blijft dan wel dat een later model niet zomaar kan worden aangepast zonder iets aan de lengte, breedte of hoogte te doen.
Wat chemie betreft gebeurt er ook van alles. Zo is de energiedichtheid van NCM-accu's hoger dan die van LMO- en NCA-accu's. Dat is winst, maar de stappen zijn niet groot genoeg om de capaciteit flink op te voeren. Daarvoor is het toch echt wachten op nieuwe accutechnologie en solid state lijkt daarbij op dit moment de beste papieren te hebben. Toch zal het vermoedelijk nog jaren duren voordat we de eerste elektrische auto's met deze accu's zien rondrijden.
Voor de korte termijn moeten autofabrikanten dus slimmere ontwerpen gebruiken. Geen grille meer voor een betere luchtweerstand, betere stroomlijning, lichtere materialen zoals plastic of koolstofvezel en een warmtepomp in plaats van een elektrische kachel. Zo kan het bereik toch nog wat getweakt worden, in afwachting van nieuwe technologie die tot een echte revolutie zal leiden.