Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
De 15"-versie van de Surface Book 2 is een mooi apparaat met een stevige magnesium behuizing en een degelijk scharnier, waarmee de tablet stevig vast blijft zitten. Belast je de laptop zwaar, met bijvoorbeeld games, dan blijkt de processor zich aardig terug te klokken en bovendien loopt tijdens gamen de accu leeg terwijl het systeem aan de lader hangt. We missen een stylus en de prijs is hoog, zeker als je de versie met grotere ssd wilt. Daar staat tegenover dat het scherm bijzonder goed is en de accuduur tijdens videokijken op zestien uur uitkomt.
Eindoordeel
In het begin van 2018 volgde in Nederland de Surface Book 2 13,5" binnen een jaar al de originele Surface Book op. De nieuwe Surface Book 2 bood vooral snellere hardware in een ongewijzigde verpakking, maar er was ook een échte nieuwe Surface Book 2 aangekondigd, namelijk het 15"-model. Die convertible is ondertussen een maand beschikbaar en is niet alleen groter, maar ook van een snellere gpu voorzien. In deze review kijken we of groter ook beter is.
De 15"-versie van de Surface Book 2 herken je meteen als een product uit de Surface-familie. De behuizing is gemaakt van een grijze magnesiumlegering, waarop overbodige zaken achterwege zijn gelaten. Geen stickertjes, rijen multimediaknoppen of ontsierende vingerafdruklezers, maar gewoon een strakke behuizing met een toetsenbord en touchpad in het midden, en verder niets. Datzelfde geldt voor de tablet, met daarbovenop de aan-uitknop en volumeregeling, die onopvallend in dezelfde grijze kleur zijn uitgevoerd als de strip waarin ze zijn verwerkt. Rechts op de tablet bevindt zich nog een 3,5mm-audioaansluiting en dan heb je het met de verstoringen in het design wel gehad.
Het strakke ontwerp wordt halverwege tablet en toetsenborddock onderbroken door het bekende Surface Book-scharnier, door Microsoft de 'dynamic fulcrum hinge' genoemd. Dat scharnier voorkomt dat de tablet helemaal plat tegen het dock aan kan klappen, maar de belangrijkste functie is om de convertible stabiel te houden als het scherm helemaal is opengeklapt. Als het scharnier zich ontrolt, wordt de oppervlakte van het dock vergroot, wat bijdraagt aan de stabiliteit van de tablet in het dock. Daardoor kan het scherm verder achterover geklapt worden zonder dat het geheel omvalt.
Het geheel geeft een stevige indruk en dat geldt ook voor de koppeling tussen scharnier en tablet. Dat systeem hebben we in de review van de 13,5"-Surface Book en Surface Book 2 geroemd als de stevigste koppeling van tablet en dock die we bij convertibles zijn tegengekomen, en bij de 15"-versie werkt dat even goed. Het heeft bovendien tot gevolg dat je de tablet omgekeerd in het dock kunt zetten, waardoor je na het dichtklappen een soort 'notitieblok' krijgt, waarbij de tablet onder een lichte hoek ligt. Dat is ideaal om op te tekenen of aantekeningen te maken, ware het niet dat Microsoft de stylus niet meer bijlevert. Het is in plaats daarvan een optie van honderd euro geworden en dat is een tegenvaller voor een convertible van Microsoft met een touchscreen dat een stylus ondersteunt en een prijs van 2600 euro voor het instapmodel.
Als je echter iets met de tablet wilt doen, zouden we hem in de notitieblokstand gebruiken. De losse tablet is namelijk vrij log. Het ding heeft een diagonaal van 15" en weegt achthonderd gram. Doordat het zo'n groot apparaat is, voelt het nog redelijk licht aan, maar je zult het eerder gebruiken om bijvoorbeeld snel iets aan een collega te laten zien dan om er urenlang op te browsen. Dat laatste gaat ook niet echt, want de accu is vrij klein en gaat tijdens browsen in twee uur van vol naar leeg.
De kleine accu in de tablet wordt overigens gecompenseerd met een veel grotere accu in het dock. Microsofts bedoeling voor de Surface Book lijkt gezien de verdeling van de accu's dan ook primair het gecombineerde gebruik van de tablet en het dock te zijn. Dat dock herbergt behalve de grote accu een GeForce GTX 1060-videokaart en is voorzien van de meeste aansluitingen. De tablet heeft alleen een mini-jackaansluiting, maar het dock heeft twee usb 3.0-poorten, een sd-kaartlezer en een usb-c-aansluiting. De usb-c-aansluiting kun je ook gebruiken om de accu's op te laden en accepteert laders met een spanning van vijftien en twintig volt, maar ook vijfvoltladers, waardoor je er in een noodgeval een telefoonlader bij kunt pakken om je Surface Book 2 alsnog op te laden.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord en de touchpad lijken exact dezelfde te zijn als die op de kleine 13,5"-Surface Book 2. De extra ruimte die de 15"-behuizing biedt, is niet gebruikt om een numeriek toetsenblok toe te voegen en eigenlijk vinden we dat wel best zo. Het heeft tot gevolg dat het toetsenbord en de touchpad in het midden van de behuizing zitten, zodat je tijdens het typen recht voor je scherm zit.
/i/2001996037.jpeg?f=imagenormal)
De toetsen zijn vrijwel vlak en hebben relatief veel travel, waardoor het geen straf is om lange teksten te typen. De touchpad legt je ook geen strobreed in de weg. Het is een 'precision touchpad', met een glazen oppervlak, dat lekker direct werkt. Van het bedrijf dat met Windows 10 de precision touchpad introduceerde, mag je ook niets minder verwachten, maar het is goed om te zien dat het ook naar verwachting functioneert.
Specificaties en benchmarks
Voor de review van de 15"-Surface Book 2 stuurde Microsoft ons de goedkoopste uitvoering, die voorzien is van een Core i7-8650U-processor, 16GB geheugen en een ssd van 256GB. Bij Microsoft kun je die configuratie voor 2800 euro bestellen, maar hij staat al in de Pricewatch voor iets meer dan 2500 euro. Er zijn ook andere uitvoeringen, waarbij het enige verschil de grootte van de ssd is. Voor de 512GB-uitvoering betaal je 500 euro bij, terwijl de 1TB-versie 1000 euro extra kost. Dat zijn flinke bedragen, die niet in verhouding staan tot de hardware die je ervoor krijgt. Microsoft kan het er echter makkelijk voor vragen, want het upgraden van een Surface Book is vrijwel onmogelijk. De 13,5"-versie is stevig in elkaar gelijmd en we hebben er geen twijfels over dat dat bij de 15"-uitvoering ook het geval is.
|
Microsoft Surface Book 2 15" 256GB |
Processor |
Intel Core i7-8650U |
Cores/threads |
4/8 |
Klokfrequentie (turbo) |
1,9GHz (4,2GHz) |
Gpu |
Intel UHD Graphics 620 Nvidia Geforce GTX 1060 6GB |
Werkgeheugen |
16GB lpddr3-1866, dualchannel |
Opslag |
Samsung MZFLW256HEHP |
Wifi |
Marvell Avastar Wireless-AC |
Scherm |
15", 3240x2160 pixiels, ips |
Schermpaneel |
LG lp150qd112604 |
Besturingssysteem |
Windows 10 Pro |
Gewicht |
1884 gram (compleet), 810 gram (tablet) |
De hardware is op de ssd na bij alle versies gelijk. De processor is een Core i7-8650U, Intels snelste ulv-quadcore, die wordt gecombineerd met 16GB lpddr3. De gpu is een Intel uhd620 in de tablet, maar een Nvidia GTX 1060-gpu zit in het dock.
Benchmarks
Een belangrijk verschil met de 13,5"-Surface Book 2 is de aanwezigheid van een ventilator in de 15"-versie van de tablet. De 13,5"-Book 2 is volledig passief gekoeld en dat heeft tot gevolg dat de processor zichzelf behoorlijk terugklokt bij langdurige belasting, vooral als de tablet omgeklapt in de notitieblokmodus zit en zijn warmte slecht kwijt kan. We draaien daarom de gebruikelijk benchmarks en kijken in een duurtest naar de prestaties van de quadcore-i7.
- Cinebench R15 - Multi
- Cinebench R15 - Single
In Cinebench staat de Surface Book 2 behoorlijk zijn mannetje en scoort hij even hoog als de 13,5"-uitvoering. In de single-test, die één core belast, komt de score zelfs in de buurt van een Asus-laptop met de nieuwe Coffee Lake-hexacore.
- Photoshop CC - Gpu accelerated
- Lightroom - Exporteren
Photoshop en Lightroom laten ook zien dat de i7-processor in de Surface Book 2 prima kan presteren en vrijwel dezelfde resultaten haalt als de kleine Surface Book 2. Het gaat hier echter om korte testjes, die allebei op dit systeem een minuut duren. Om te zien hoe de processor zich onder langdurige belasting houdt, renderen we met behulp van Blender een eenvoudige afbeelding herhaaldelijk, gedurende een half uur. We noteren de snelste en de langzaamste waarde, en het procentuele verschil daartussen.
- Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
- Verschil Blender Ryzengraphic
De 15"-Surface Book 2 doet het dankzij zijn actieve koeling in ieder geval beter dan de 13,5"-Surface Book 2, die het met passieve koeling moet stellen en onder belasting van Blender flink terug moet klokken. Maar we hadden toch een stuk meer van de actief gekoelde Surface Book verwacht. De cpu throttelt behoorlijk, waardoor de rendertijd na een half uur 23 procent langer is dan tijdens de eerste run.
Gpu: GTX 1060 in je convertible
Het kwam al een paar keer voorbij; de gpu in de 15"-versie van de Surface Book 2 is een GTX 1060 van Nvidia. Dat is een behoorlijke upgrade ten opzichte van de GTX 1050 in de 13,5"-uitvoering en maakt de convertible geschikt voor allerhande 3d-acceleratie, waaronder natuurlijk het spelen van games. Om te zien hoe dat uitpakt, hebben we een aantal benchmarks gedraaid, te beginnen met 3DMark.
- 3DMark Cloud Gate
- CG Graphics
- CG Physics
- Fire Strike
- Time Spy
Op laptops draaien we altijd 3DMark Cloud Gate en die laat een wat matige score zien voor een convertible met een GTX 1060. Zeker de graphics-score zou in de buurt van die van de Asus FX502 en GL502 moeten liggen, maar dat is niet het geval. We hebben deze test meer dan eens gedraaid en we zijn er nog niet achter waarom de score laag blijft, te meer omdat we in Fire Strike en Time Spy wel scores halen die in de buurt liggen van de andere GTX 1060-laptops. Ook in de drie games die we getest hebben, lijkt de Surface Book 2 op het eerste gezicht niet langzaam te zijn.
- GTA:V
- Rise of the Tomb Raider
- Dragon Age - Ultra
- Dragon Age - High
In GTA:V halen we bijvoorbeeld netjes gemiddeld 60fps. Tijdens het testen hadden we het energieprofiel op 'best performance' gezet, om alles uit de kast te halen. Opvallend genoeg blijkt op die instelling de energiehonger van de Surface Book 2 groter te zijn dan wat de bijgeleverde 102 watt-adapter kan leveren. Het resultaat: een langzaam leeglopende accu, terwijl de laptop gewoon aan de lader hangt. Dat is erg slordig van Microsoft en betekent eigenlijk dat je niet al te zwaar kunt gamen als je je acculading op peil wilt houden.
Een oplossing is om het energieprofiel een tikje lager te zitten, waardoor je op 'better performance' uitkomt. Dat merk je echter ook in je framerates, hoewel de mate waarin per game verschilt. In GTA ga je er acht procent op achteruit, maar in Rise of the Tomb Raider zelfs vijftien. Dragon Age is alweer een wat oudere game en we vermoeden dat de cpu-belasting in dat spel lager is, waardoor het zuinigere energieprofiel geen significant lagere framerates oplevert.
Ssd
De ssd in de Surface Book 2 is een Samsung MZFLW256HEHP, wat een variant op de Samsung 960 Evo- of PM961-ssd lijkt te zijn. We onderwerpen de ssd aan de Storage-test van PCMark, maar kunnen eigenlijk de score al wel raden.
- PCMark Storage 2.0 - Score
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
De nvme-ssd in de Surface Book onderscheidt zich duidelijk van het rijtje sata-ssd's, dat tot aan de Medion P6689 loopt. In vergelijking met de 'echte' PM961-ssd's is het exemplaar in de Surface Book 2 wat langzamer, al merk je daar in het dagelijks gebruik niets van.
Scherm en accuduur
De schermen van Surface-apparaten zijn al jaren erg goed te noemen. Ze hebben over het algemeen een hoge resolutie, hebben een hoog contrast en zijn goed gekalibreerd. Bij de 15"-uitvoering is weer gekozen voor een hoge resolutie met een beeldverhouding van 3:2. Dat is een stukje 'vierkanter' dan je gewend bent van de meeste 16:9-laptops, maar voor bijna alle content vinden we de extra verticale ruimte prettig werken. Het scherm heeft, net als 4k-tv's 2160 pixels in de hoogte, maar 3240 pixels in de breedte. De pixeldichtheid is ongeveer even hoog als bij de 13,5"-uitvoering en dat levert een mooi, scherp beeld op.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Dat het beeld er mooi uitziet, wordt nog eens versterkt door de relatief hoge helderheid en het contrast, zoals blijkt als we het scherm doormeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software. De meting valt op beide vlakken een tikje lager uit dan bij de 13,5"-Surface Book, maar voor een helderheid van meer dan 400cd/m² en een contrast van meer dan 1600:1 hoeft de Surface zich allerminst te schamen.
Ook als het om kleurweergave gaat, doet de Surface Book 2 het heel goed. De gemiddelde gammawaarde had iets hoger mogen zijn, maar de afwijking is zo klein dat je die waarschijnlijk met het blote oog niet zult zien. De Surface Book 2 15" heeft naast de srgb-modus een 'enhanced'-modus, waarmee het scherm meer verzadigde kleuren kan weergeven, wat er mooi uitziet, maar niet binnen de srgb-kleurruimte past.
Accuduur
De Surface Book 2 is voorzien van twee accu's; een in de tablet en een in het dock. Die in de tablet heeft een capaciteit van 23Wh, terwijl die in het dock 67Wh groot is. We hebben de tablet los en in het dock getest, en het resultaat is een uitstekende accuduur van meer dan zestien uur bij het kijken van video, terwijl je tijdens browsen meer dan elf uur haalt. Het verschil tussen browsen en het kijken van video is bij de meeste laptops kleiner, maar Microsoft heeft de Surface Book 2 blijkbaar geoptimaliseerd voor video. Dat was bij de 13,5"-Surface Book 2 ook het geval.
- Browsen
- Video
- PCMark 8
- PCMark 8 (accu)
- Laadtijd
In de PCMark-test, die nog wat zwaarder is dan de video- en browsetest, komen we ook wat lager uit dan bij de 13,5"-uitvoering en kunnen we ruim vijf uur noteren.
Conclusie
De 15"-Surface Book 2 heeft een nieuw formaat voor de Surface Book-serie en biedt meer dan alleen een groter scherm. Er is namelijk standaard 16GB geheugen aanwezig en, misschien wel belangrijker, een GTX 1060-gpu. Dat maakt de Surface Book 2 in een klap nog veelzijdiger, want behalve als tablet en als gewone laptop kun je hem gebruiken als gamelaptop.
Als de belasting van de hardware echter omhooggaat, blijkt Microsoft wel wat steken te laten vallen. Op het hoogste energieprofiel loopt de accu leeg tijdens het gamen, ook als de stekker erin zit. Bovendien kan de processor behoorlijk warm worden en zichzelf daarmee flink terugklokken. Als tweakers willen we het onderste uit de kan halen terwijl de accu opgeladen blijft en bovendien zien we liever niet dat de cpu zich al te ver terugklokt tijdens langdurige belasting.
Die prestaties zijn jammer en overschaduwen de rest van de convertible, die is zoals we dat van Microsoft gewend zijn. De magnesiumbehuizing is stevig, net als het scharnier en de koppeling met de tablet, en het scherm is scherp, heeft een hoog contrast en is superstrak gekalibreerd. Speel je geen games en draai je niet langdurig zware software die de cpu vol belast, dan zul je van de minpuntjes geen last hebben en koop je met de Surface Book 2 echt een premium-product.
Van een paar minpuntjes zal iedereen last hebben; om te beginnen is Microsoft een tijdje geleden gestopt met het leveren van een stylus bij zijn Surface-producten en dat vinden we een gemis, zeker omdat de Surface Book zich daar in notitieblokmodus erg goed voor leent. Daarnaast is de Surface Book met 2600 euro best duur en krijg je voor dat geld een vrij kleine ssd van 256GB. Zelf upgraden is niet aan te raden en de meerprijs voor een ssd van 512GB (500 euro), of 1TB (1000 euro), is wel erg hoog.
De 15"-editie van de Surface Book 2 kan veel mensen ongetwijfeld bekoren, maar die moeten dan wel vermogend zijn en bovendien het systeem niet tot zijn uiterste willen drijven. Wil je dat wel, dan zijn er genoeg andere laptops die voor minder geld meer kunnen, maar niet in een magnesium Surface-verpakking zitten.
Eindoordeel
- 256GB (cons.)
- 256GB (zak.)
- 512GB
- 1TB
Update 15:05: Er blijkt een zakelijke uitvoering van de 15" Surface Book 2 met 256GB met een jaar garantie te bestaan, naast de consumentenuitvoering met drie jaar garantie. De review en scorekaart zijn aangepast en verwijzen nu naar de consumentenuitvoering.