Sirocco is de naam die Nokia gaf aan de luxe uitvoering van de Nokia 8800 in 2006 en die naam keert terug in de Nokia 8 Sirocco. De naam is misleidend; je zou misschien denken dat het een variant is van de Nokia 8, maar het is een totaal andere telefoon.
Om te beginnen is het ontwerp totaal anders. Waar de reguliere Nokia 8 een aluminium ontwerp heeft, is de Sirocco voorzien van een glazen achterkant en een zijkant van roestvrij staal. Dat ontwerp voelt stevig en luxe aan, al zul je het glas aan de achterkant de hele tijd moeten poetsen, iets wat HMD zelf liet zien doordat een medewerker elke minuut de 8 Sirocco aan het schoonmaken was. Bovendien zul je het moeten beschermen, zoals elk glazen ontwerp. Als het valt, is het sneller stuk dan aluminium. Volgens HMD is 95 procent van het oppervlak glas en we hebben geen moeite dat te geloven. Een pluspunt ten opzichte van de reguliere Nokia 8: de behuizing heeft een ip67-rating en is dus enigszins water- en stofdicht.
Het ontwerp doet een beetje denken aan de Galaxy S8, maar dan met een iets scherpere zijkant. Door die scherpere zijkant laat hij zich minder goed vasthouden. Ook opvallend is dat de knoppen lastig vindbaar bleken, doordat ze weinig uitsteken en geen reliëf hebben. Wat ook jammer is: HMD heeft de 3,5mm-jack weggelaten. Er zal wel een adapter in de doos zitten.
Een verschil zit ook in het scherm: de Nokia 8 heeft een 5,3"-lcd, de Sirocco heeft een 5,5"-oledscherm. Dat oledscherm heeft gebogen randen aan de zijkant en ziet er op het oog mooi uit, met een hoge piekhelderheid en uiteraard een hoog contrast.
De randen aan de boven- en onderkant zijn beperkt, en daardoor was er vermoedelijk geen ruimte voor de vingerafdrukscanner aan de voorkant. Die is dus aan de achterkant te vinden. De scanner is van leverancier Goodix.
Een andere wijziging zit in de set-up van camera's. Waar de Nokia 8 twee dertienmegapixelcamera's heeft, is de primaire sensor van de Sirocco een totaal andere. Hij komt tot maximaal twaalf megapixel, heeft pixels van 1,4 micrometer groot en de lens heeft een diafragma van f/1.75. De secundaire camera is er een van dertien megapixel. Deze heeft pixels van 1 micrometer en een diafragma van f/2.6. Het gaat om een telelens met een andere brandpuntsafstand. Die is ongeveer 52mm in 35mm-equivalent, tegenover 26mm van de primaire camera; hij maakt dus twee keer 'optische zoom' mogelijk.
Bovendien heeft HMD de camera-interface van de Lumia Camera-app van Nokia teruggebracht, met alle instellingen in ringen. Daarover ging vorige zomer een gerucht en dat blijkt te kloppen. De interface werkt nog steeds praktisch.
De Sirocco draait op Android One en kent dus weinig aanpassingen aan de interface van Android ten opzichte van Googles uitgave. Bovendien garandeert de fabrikant snelle updates en upgrades, maar dat deed HMD ook al met zijn eigen skin.
Andere elementen, zoals de Snapdragon 835-soc van Qualcomm van vorig jaar, komen wel rechtstreeks uit de Nokia 8. HMD heeft daar 6GB aan lpddr4-geheugen en 128GB aan opslag bijgestopt. Het zorgt voor een op het oog vloeiende gebruikservaring, maar met deze specs en in deze prijsklasse verwachten we niet anders.
De Nokia 8 Sirocco zal dit voorjaar uitkomen voor 749 euro. Daarmee moet hij opboksen tegen andere high-end telefoons en dat zal een zware strijd worden. HMD koos er tot nu toe voor om uit die prijsklasse weg te blijven. Dat lijkt ons een goede schatting, want voor die prijs wil je de nieuwste hardware en de beste camera's. De nieuwste soc heeft de Sirocco niet en over de camera kunnen we nog niet voldoende zeggen, maar dezelfde camera's zitten ook in de Nokia 7 Plus van 399 euro - en dat biedt weinig hoop.