Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Monitor-innovatie op CES 2018

5k-ultrawide, hdr, oled en BFGD's

11-01-2018 • 06:28

112

Multipage-opmaak

Ultrawide 5k

De ontwikkeling van monitoren gaat niet bepaald in een sneltreinvaart. Al jaar en dag is de full-hd-resolutie gemeengoed. Wie meer wil, kan kiezen voor 1440p of een 21:9-scherm en als het echt scherper moet, dan zijn er 4k-schermen. Een techniek zoals hdr, die in tv's al in de meeste nieuwe modellen zit, komt mondjesmaat beschikbaar op monitoren. Dit jaar is op de CES behoorlijk wat nieuws te zien als het gaat om beeldschermen. Het lijkt erop dat de markt weer een beetje in beweging komt en dat er veel nieuwe monitoren met interessante verbeteringen op komst zijn. We kijken wat de verschillende fabrikanten in petto hebben en maken de balans op in dit overzicht.

Ultrawide 5k

We beginnen bij LG. Het bedrijfsonderdeel LG Display levert niet alleen de panelen voor monitoren van LG zelf, maar ook voor die van talloze andere fabrikanten. Daarom zijn de ontwikkelingen bij LG vaak toonaangevend. Zo bracht LG in 2014 de eerste 34"-monitor met een resolutie van 3440x1440 pixels op de markt. Snel daarna kwamen er meer merken met vergelijkbare monitoren. Aanvankelijk gebruikten die allemaal het paneel van LG Display, maar in de jaren die volgden, zijn ook andere fabrikanten vergelijkbare schermpanelen gaan maken.

LG 34WK95U

Zocht je in de afgelopen vier jaar een high-end 21:9-monitor, dan kwam je automatisch uit bij een 34"-model met een resolutie van 3440x1440 pixels. Later dit jaar gaat daar verandering in komen. LG toont op de CES de 34WK95U, de eerste 34"-monitor met een resolutie van 5120x2160 pixels. Daarmee heeft het scherm in de hoogte dus evenveel pixels als een 4k-monitor. De pixeldichtheid komt uit op 163ppi en dat maakt het beeld net zo scherp als dat van een 27"-monitor met een 4k-resolutie van 3840x2160 pixels.

Formaat Verhouding Resolutie Pixeldichtheid Verkrijgbaar sinds
34" 21:9 3440x1440 pixels 110ppi 2014
27" 16:9 2560x1440 pixels 109ppi 2009
37,5" 21:9 3840x1600 pixels 111ppi 2016
34" 21:9 5120x2160 pixels 163ppi 2018
27" 16:9 3840x2160 pixels 163ppi 2014

De resolutie van 5120x2160 pixels heeft als bijkomend voordeel dat je het beeld perfect kunt schalen op een grootte van tweehonderd procent. Dat kan uitkomst bieden bij het spelen van grafisch veeleisende games, want vloeiende framerates neerzetten in de native resolutie is ook voor de snelste videokaarten van dit moment waarschijnlijk een onmogelijke opgave. Gamers zouden terug kunnen schakelen naar 2560x1080 pixels, waarbij iedere 'pixel' op vier pixels wordt weergegeven.

LG richt de eerste 5k-breedbeeldmonitor uiteraard niet op gamers, maar op mensen die een groot scherm met veel werkruimte nodig hebben voor productiviteit. De resolutie zal van pas komen bij foto-, video- en audiobewerking. Op de beurs demonstreert LG het scherm met audiosoftware Logic Pro X. De scherpte van het scherm en de werkruimte komen daarmee goed tot hun recht.

LG 34WK95U

Het paneel van de 34WK95U is van het ips-type, maar LG voorziet het ook van een nanocoating die voor een groter kleurbereik zorgt. Volgens de fabrikant geeft het scherm 98 procent van de dci-p3-kleurruimte weer. De maximale hederheid is 600cd/m² en het scherm kan hdr weergeven. De verversingssnelheid is 60Hz; over de responstijd van het paneel heeft LG nog niets gezegd. De monitor is aan te sluiten via Thunderbolt 3, displayport 1.4 of hdmi.

Vooralsnog is de LG 34WK95U de eerste en enige 21:9-monitor met een resolutie van 5120x2160 pixels. Ook gaat het nog even duren voordat deze op de markt komt; LG geeft aan dat dit in de tweede helft van dit jaar zal zijn. Een prijs is nog niet bekend. Andere fabrikanten hebben nog niet aangegeven dat ze met vergelijkbare schermen komen. We verwachten echter dat het niet lang zal duren voordat er meer merken met een monitor op basis van dit LG-paneel komen. Dell lijkt bijvoorbeeld een goede kandidaat.

In de eerste jaren zullen dergelijke monitoren nog behoorlijk aan de prijs zijn, maar we hopen dat ze op den duur net zo gangbaar worden als nu de varianten met een resolutie van 3440x1440 pixels zijn. De combinatie van de brede beeldverhouding met de hoge resolutie is waarschijnlijk iets dat veel power users zal aanspreken.

LG 5k 21:9-scherm
LG 5k 21:9-schermLG 5k 21:9-schermLG 5k 21:9-scherm

Nvidia BFGD: 65"-monitoren voor gamers

Nvidia wist aan de start van de CES te verrassen met de aankondiging van Big Format Gaming Displays. Dat zijn 65"-monitoren met een 4k-resolutie, een verversingssnelheid van 120Hz, hdr-weergave met een maximale helderheid van 1000cd/m2 en G-Sync. Een laag quantum dots moet de schermen ook in staat stellen om de dci-p3-kleurruimte weer te geven.

Het gaat om monitoren met het formaat van een flinke tv dus. Een tv-tuner ontbreekt, maar wel hebben de schermen een Nvidia Shield ingebouwd, dat is de 4k-mediaspeler die ook lost verkocht wordt als de Shield TV-settopbox. Hoewel deze mediaspeler goed aangeschreven staat, vinden we het jammer dat deze is geïntegreerd. De hardware van de mediaspeler is waarschijnlijk eerder aan vervanging toe dan het scherm zelf.

Big Format Gaming Display van Asus
ROG Swift PG65, het BFGD van Asus

Acer, Asus en HP hebben aangekondigd een BFGD te gaan maken op basis van de specificaties en hardware zoals die door Nvidia zijn bedacht. Het paneel is afkomstig van AU Optronics, Nvidia hint daarnaar in zijn aankondiging en een medewerker van Asus bevestigt dat tegenover ons op de beurs. Nvidia werkt samen met de paneelfabrikant; eerder heeft de videokaartenmaker AU Optronics ook al ingeschakeld om 4k-panelen met een verversingssnelheid van 144Hz te maken.

Gamers kunnen natuurlijk al langer een 65"-4k-scherm gebruiken, er zijn tal van tv's met die specificaties. De responstijd van de BFGD's is volgens Nvidia echter veel beter dan de gemiddelde tv; vergelijkbaar met die van een gamemonitor. Een concrete waarde in milliseconden noemt Nvidia nog niet. Naast de responstijd is ook het weergeven van 120Hz iets wat huidige tv's niet kunnen en uiteraard is ook de G-Sync-module niet terug te vinden in tv's.

Inputlag Nvidia BFGD

De BFGD's zijn primair bedoeld voor high-end-gamesystemen met een krachtige Nvidia-gpu, want met andere hardware is het niet mogelijk om te profiteren van G-Sync. Om enigszins voordeel te hebben van de hoge verversingssnelheid, zullen er hoge framerates gehaald moeten worden. Nvidia denkt echter ook dat consolegamers met een PlayStation 4 Pro of Xbox One X kunnen profiteren van het scherm, vanwege de lage inputlag.

Het scherm van Asus, de ROG Swift PG65, hebben we in levende lijve kunnen bekijken. Het is uiteraard een enorm scherm en ook valt op dat het best dik is. Asus demonstreerde het scherm met Destiny 2. Welke hardware er in de pc achter het scherm zat, weten we niet, maar vrijwel zeker heeft Asus daar een GTX 1080 Ti-videokaart in gestopt. De framerate bleef tijdens het spelen te allen tijde boven de 60fps, maar een stabiele 120fps haalt ook Nvidia's krachtigste gpu bij lange na niet. Dankzij G-Sync is het beeld echter erg soepel, ondanks de wisselende framerate.

Asus ROG Swift PG65Asus ROG Swift PG65

Verschillen

Drie merken gaan een BFGD maken en hoewel ze allemaal hetzelfde paneel gebruiken, zullen er verschillen zijn. Zo moeten de fabrikanten zelf de backlight verzorgen en de aansturing daarvan programmeren voor de hdr-weergave. De fabrikanten zullen een backlight met verschillende zones gaan gebruiken, maar hoeveel dat er zijn is nog niet bekend.

Het zal nog wel even duren voordat de enorme monitoren op de markt komen; HP zegt dat zijn variant pas in de herfst van 2018 uitkomt. Asus noemt nog geen datum, maar vertelt ons op de beurs dat het niet voor de tweede helft van dit jaar zal zijn, omdat er nog hard gewerkt wordt aan de firmware van het scherm om de hdr-weergave te optimaliseren. Het is ook nog niet duidelijk wat de schermen gaan kosten, maar we verwachten dat ze veel duurder zullen zijn dan 4k-tv's van het 65"-formaat die al vanaf minder dan duizend euro te koop zijn.

Nvidia BFGD-details

Meer hdr, thunderbolt 3 en 4k met 144Hz

Naast exotische schermformaten -resoluties en -technieken hebben verschillende fabrikanten monitoren aangekondigd die wellicht minder spectaculair zijn, maar uiteindelijk voor veel gebruikers relevant zijn. Een duidelijk trend die we zien is dat er steeds meer hdr-monitoren komen en dat steeds meer schermen een thunderbolt 3-aansluiting krijgen.

DisplayHDR-standaard

In december presenteerde standaardenorganisatie VESA de DisplayHDR-standaard. Hiermee kunnen fabrikanten aangeven wat de hdr-capaciteiten van hun monitoren zijn. Dat moet het voor consumenten makkelijk maken om te zien waar een monitor echt tot in staat is. Dat is in de afgelopen jaren niet altijd even duidelijk geweest. Herhaaldelijk hebben fabrikanten monitoren als hdr-scherm in de markt gezet, alleen maar omdat het scherm een hdr-signaal kan verwerken, zonder daadwerkelijk een hoge maximale helderheid en een backlight met local dimming te bieden.

VESA op CES 2018

Op de CES-stand van VESA troffen we een aantal monitoren van verschillende merken, die tentoongesteld waren om te laten zien wat de verschillen zijn. Vooralsnog gaat het om HDR 400- en HDR 600-schermen, die respectievelijk tot 400cd/m2 en 600cd/m2 kunnen weergeven. VESA laat bijvoorbeeld de PA27AC van Asus zien, een 27"-monitor met een resolutie van 2560x1440 pixels en een piekhelderheid van 600cd/m2. Daarnaast staat de LG 32UK950, een nieuwe 4k-monitor van 32" die dezelfde helderheid haalt.

Monitoren met een piekhelderheid van 1000cd/m2, die het HDR 1000-logo zouden mogen dragen, zijn er nog nauwelijks. Asus heeft overigens wel zo'n scherm gepresenteerd: de Pro Art PA32UC. Dat is een 32"-4k-monitor met een backlight dat verdeeld is in 384 zones. Dat scherm staat niet op de VESA-stand, maar hebben we wel kunnen zien bij Asus.

Asus ProArt PA32UC
Asus ProArt PA32UC-monitor met 4k-resolutie en helderheid van 1000cd/m2

Veel van de monitoren die VESA toont, hebben nog geen officiële Display HDR-aanduiding, al hebben ze wel de eigenschappen om eraan te voldoen. Alleen het Samsung CJ791-scherm dat op de stand staat, heeft daadwerkelijk een DisplayHDR 600-logo.

Samsung CJ791-monitor
Samsung 34CJ791-monitor met DisplayHDR 600-certificering

We hadden eigenlijk verwacht tijdens deze CES meer monitoren te zien met DisplayHDR-aanduiding, maar waarschijnlijk is de standaard daar te nieuw voor. Fabrikanten werken al veel langer aan de monitoren dan dat de standaard oud is. Waarschijnlijk krijgen veel recente hdr-schermen nog wel met terugwerkende kracht de DisplayHDR-aanduidingen, mits ze aan de eisen voldoen. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld al met het 32:9-scherm van Samsung.

Hoewel veel monitoren die op de CES zijn aangekondigd nog geen DisplayHDR-logo hebben gekregen, zijn er wel een flink aantal hdr-schermen aangekondigd en in de loop van het jaar zal je als consument dus de keuze hebben uit steeds meer opties. Volgens een medewerker van VESA kunnen we dit jaar ook nog nieuwe schermen verwachten die aan de DisplayHDR 1000-standaard voldoen.

In veel gevallen zal het gaan om prijzige high-end monitoren, maar er komen ook enigszins betaalbare opties, zoals de door Dell aangekondigde S2419HM en S2719DM. Eerstgenoemde is een 24"-1080p-monitor en het andere model is een 27"-1440p-variant. Beiden hebben een ips-paneel en een maximale helderheid van 600cd/m2 met ondersteuning voor hdr-weergave. De 24"-monitor gaat 300 dollar kosten en het 27"-model verschijnt voor 500 dollar, europrijzen zijn nog niet bekend.

Daisy chainen met thunderbolt 3

Thunderbolt 3-aansluiting
Thunderbolt 3-aansluiting

Veel van de nieuwe hdr-monitoren hebben ook een thunderbolt 3-aansluiting, met name de varianten met een hoge resolutie. Diezelfde poort is ook op steeds meer high-end-laptops te vinden en dat heeft verschillende voordelen. De thunderbolt 3-aansluiting voorziet in zoveel bandbreedte, dat er op één aansluiting meerdere 4k-schermen met een verversingssnelheid van 60Hz aangesloten kunnen worden. Dat kan door ze te daisy chainen, ofwel een opstelling te maken waarbij het videosignaal wordt doorgegeven via de ene monitor naar de andere monitor. Onder andere LG's 32UK950-monitor ondersteunt dit, net als Lenovo's ThinkVision P32u.

Ook kunnen schermen met thunderbolt 3 een laptop opladen met 60 watt via dezelfde aansluiting. Heb je een monitor met thunderbolt en sluit je daar een passende laptop op aan, dan hoef je die dus niet meer aan de stroomtoevoer te hangen. Ook LG's 21:9-scherm met 5k-resolutie heeft een thunderbolt 3-aansluiting, net als Samsung's C791-monitor en de Asus ProArt PA32UC.

Twee LG 32UK950-monitoren aangesloten met ��n thunderbolt-kabel
Twee LG 32UK950-4k-monitoren aangesloten op één thunderbolt 3-aansluiting

 

4k-schermen met 144Hz

Precies een jaar geleden toonde Asus op de CES de PG27UQ, de eerste 4k-monitor met een verversingssnelheid van 144Hz. In april kondigde Acer met de Predator X27 een vergelijkbare high-end gamemonitor aan. In beide gevallen ging het om 27"-monitoren met een Nvidia G-Sync-module en een maximale helderheid van 1000cd/m2 en een backlight dat in zones is opgedeeld. Dat zou indrukwekkende hdr-weergave mogelijk moeten maken.

De monitoren kwamen echter nooit op de markt. Rond augustus vorig jaar werd bekend dat zowel Acer als Asus de topmodellen uitstelden tot begin 2018. Een reden voor het uitstel werd niet gegeven, maar de monitoren maken gebruik van hetzelfde ahva-paneel van AU Optronics en vermoedelijk liep de massaproductie ervan vertraging op.

We zijn inmiddels een jaar verder en benieuwd hoe het er nu voor staat met de Asus PG27UQ en Acer Predator X27. Beide bedrijven vertellen ons dat de monitoren dit jaar daadwerkelijk op de markt zullen komen en waarschijnlijk zal dat zijn in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is dus nog iets later dan wat de bedrijven eerder aangaven. Exacte data en prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk zullen de schermen een flinke duit kosten. Overigens lijken de schermen wat betreft specificaties te voldoen aan de DisplayHDR 1000-standaard, dus mogelijk worden ze daar nog voor gecertificeerd.

In berichtgeving over de monitoren wordt vaak aangehaald dat de displayport 1.4-aansluiting niet genoeg bandbreedte kan leveren om 144Hz weer te geven op een resolutie van 3840x2160 pixels. Sommige mensen vermoeden dan ook dat het uitstel van de monitoren daar mee te maken zou hebben, of dat de schermen nu ze later uitkomen wellicht een andere aansluiting krijgen, die meer bandbreedte kan leveren. Dat is niet het geval volgens zowel Acer als Asus. Een nieuwe aansluiting zullen we op de monitoren niet aantreffen. Om beelden met 144Hz weer te geven op de 4k-resolutie, zal gebruikgemaakt moeten worden van Display Stream Compression, dat onderdeel is van de displayport 1.4-standaard.

Asus PG27UQ
Asus PG27UQ, 4k-monitor met verversingssnelheid van 144Hz

Oled-uitzondering

De oledtechniek staat bekend om zijn uitstekende beeldkwaliteit en voor veel fanatieke pc-gebruikers is een oledmonitor dan ook een droom. Een onhandige eigenschap van oledpanelen is echter dat de leds ongelijk zullen slijten als je er statische beelden op weergeeft, met inbranden als gevolg. Dat maakt de techniek minder geschikt voor monitoren en dat is waarschijnlijk de reden dat fabrikanten zich er nog steeds niet aan durven te wagen.

Asus maakt dit jaar een uitzondering en heeft zowaar een nieuwe oledmonitor gepresenteerd: de ProArt PQ22UC. Het is wel een wat vreemde eend in de bijt: een 21,6"-model dat volgens de fabrikant bedoeld is voor mobiel gebruik. Het scherm heeft geen ingebouwde accu, maar kan eenvoudig meegenomen worden dankzij een los te koppelen standaard en een gewicht van 1kg. Het scherm heeft ook een hoes die is uit te klappen tot een standaard, zoals dat ook bij sommige tablets werkt.

Asus ProArt PQ22UC

Bij de aankondiging was het nog niet zeker welk paneel in het scherm zat, maar het vermoeden bestond dat het ging om het nieuwe 21,6"-paneel van het Joled-consortium. Dat vermoeden wordt door Asus bevestigd op de CES. Medewerkers vertellen ons dat het inderdaad om dat paneel gaat. Een adviesprijs voor het scherm is er nog niet, maar het gaat 'misschien wel 3000 of 4000 dollar kosten', zeggen de medewerkers.

Asus toont een demofilmpje op het scherm en zoals we gewend zijn van oled ziet dat er erg fraai uit, met een prachtig contrast en overtuigende kleurweergave. Bovendien zorgt de 4k-resolutie op het relatief kleine schermformaat voor zeer scherp beeld. Hoewel het met de beeldkwaliteit wel goed lijkt te zitten, is de Asus ProArt PQ22UC waarschijnlijk toch niet het scherm waar pc-gebruikers al jaren op wachten, want het formaat is daarvoor te klein.

Als monitor voor onderweg lijkt de PQ22UC best handig, want hij is inderdaad erg licht en de standaard werkt eenvoudig. Maar zo'n duur oledscherm als extra monitor voor onderweg, is een luxe die weinig mensen zich kunnen veroorloven. Daarmee is de oledmonitor van Asus vooral een geval van 'omdat het kan'.

De geschiedenis van oledmonitoren is kort en niet erg succesvol. Dell kondigde begin 2016 een 30"-oledmonitor aan. Vervolgens werd de introductie geschrapt, maar een jaar later kwam het scherm toch nog eventjes op de markt. Inmiddels is het niet meer te koop en een opvolger heeft Dell nooit aangekondigd. Het is nu de vraag hoe het Asus zal vergaan met zijn oledmonitor.

Asus ProArt PQ22UC
Asus ProArt PQ22UCAsus ProArt PQ22UCAsus ProArt PQ22UC

Asus Bezel-Free Kit

Een van de interessantste producten als het gaat om beeldschermen op deze CES is ook een erg eenvoudig product. Asus demonstreert een Bezel-Free Kit, een setje van accessoires waarmee je de randen van een opstelling van meerdere monitoren kunt verbergen. Het werkt met dunne platte lenzen, die over de schermranden worden geplaatst. Volgens Asus wordt er gebruikgemaakt van optische microstructuren die het licht zo buigen dat de bezels niet meer zichtbaar zijn. De fabrikant zegt samengewerkt te hebben met een van zijn backlight-leveranciers, een specialist in optische materialen.

Asus Bezel-Free Kit

In de praktijk blijkt de kit verrassend goed te werken. Het is niet helemaal naadloos en het beeld loopt niet perfect over, maar toch ogen de drie schermen met de 'bezelverbergers' veel meer als een geheel. De lenzen zijn gemaakt van acrylaat en laten volgens Asus negentig procent van het licht door. In de praktijk is wel duidelijk te zien dat het stuk waar de lenzen zich bevinden donkerder is dan de rest van het scherm. Toch is dat minder storend dan een daadwerkelijke schermrand in het beeld. Volgens Asus zouden de lenzen te fragiel worden als ze zo gemaakt worden dat ze meer licht doorlaten.

Asus Bezel-Free KitAsus Bezel-Free KitAsus Bezel-Free KitAsus Bezel-Free Kit

De bezelverbergers werken alleen als je drie monitoren opstelt met de buitenste twee in een hoek van 130 graden. Ook moeten de monitoren een bepaald formaat hebben, de accessories zijn niet te verstellen. Asus zegt dat de versie die getoond wordt op de CES past op de ROG Swift PG258Q en Strix XG258Q, maar ook op andere monitoren. Waarschijnlijk werkt het op schermen die vergelijkbare afmetingen en schermranden hebben. De demo-opstelling bestaat uit drie PG258Q-schermen, dat zijn 25"-monitoren.

Asus Bezel-Free KitAsus Bezel-Free Kit

Asus heeft nog geen concrete plannen om de Bezel-Free Kit uit te brengen. De set getoond zoals op de CES is een prototype en Asus wil eerst reacties aanhoren. Wat een dergelijk setje zou kosten, is niet bekend. Het product lijkt echter vrij eenvoudig om te maken en de productiekosten zullen waarschijnlijk niet erg hoog zijn.

Reacties (112)

112
112
92
2
0
1
Wijzig sortering
Een 65" monitor met een kijkafstand van nog geen halve meter. Dat gaat pijn aan je nek doen. Dat is hetzelfde als helemaal vooraan zitten in de bioscoop. Natuurlijk een goede ontwikkeling. Ik denk dat sweetspot rond de 35-45" zal zijn?
65" op een halve meter is inderdaad wel heel groot, maar het zou me niet verbazen als de gaming industrie ook de 100° horizontale beeldhoek op wil gaan die de Rec. 2020 standaard specificeert voor 8K en daar zit dit toch niet zo heel ver vanaf. Met 65" kom je dan op een kijkafstand van 60 cm uit:

65 ∙ 16 / √(162 + 92) ∙ 2,54 / 2 / tan(100° / 2) = 60,4 cm

De games moeten daar natuurlijk wel op worden aangepast, net zoals dat voor films geldt die met zo'n brede beeldhoek bekeken worden. Belangrijke informatie moet dan echt in de middelste 50% van de hoogte en breedte worden weergegeven. De buitenste 25% rondom is dan echt voor de zogenaamde immersive viewing experience.

Een curved scherm is overigens wel vrijwel noodzakelijk met zo'n beeldhoek, want anders kijk je onder een hoek van 50° naar de randen van het scherm (in het midden van de hoogte, in de hoeken nog scherper). Onder die hoek neemt zelfs met VA en IPS beeldschermtechnologieën de helderheid al met meer dan de helft af. Met IPS resulteert dat ook nog eens in een dramatisch contrast, want door IPS glow worden donkere kleuren onder een hoek juist veel helderder. Het contrast zou dan onder die hoek minder dan kwart van het contrast recht van voren kunnen zijn.

Bijkomend voordeel van de curve is dat je dan verder van het scherm af kan zitten (midden) om tot dezelfde horizontale beeldhoek te komen (omdat de randen van het scherm verder naar voren uitsteken dan het midden). De scherpste curvestandaard die er nu is, is een curveradius van 1800 mm. Voor een horizontale beeldhoek van 100° zou je met een 65" scherm dan op een afstand van 73 cm van het midden moeten zitten. Je kijkt dan nog maar onder een hoek van 27° naar de zijranden van het scherm i.p.v. de 50° die je met een plat scherm zou hebben voor een horizontale beeldhoek van 100°.
Voor mij is sweetspot maxima 30-35" op een halve meter. Zit 1 meter van een 40" en was eerst al wennen voor mijn ogen voordat ik terug lange speelsessies aankon.
Nou dat zal je nog verbazen: De kijkhoek in de meeste games zit rond de 90 graden. Als dus bij een scherm het optimale perspectief wilt hebben, moet de afstand tussen jou en de tv dus de helft zijn van de breedte van de tv.

Dus als je een halve meter van je scherm af zit, heb je optimaal perspectief bij een scherm van 1 meter breed, wat neerkomt op tussen de 49 en 50inch diagonaal.

Ik snap dat "pijn in je nek"-praat ook niet.. dat heb jij bij VR toch ook niet? Waarom zou je niet een beetje rond mogen kijken in een game.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 22 juli 2024 17:29]

Ik zeg toch nergens pijn in de nek. Ik zeg vermoeidheid/hoofdpijn bij lange gamesessies. Maar kan ook aan mij liggen want 3D in de cinema is voor mij ook lastig zeker bij films zoals Transformers en Avatar.
Nee ik bedoelde ook meer in z'n algemeenheid, deze keer in het bijzonder van Munitqua.

En: Oke, ja he? Ik had nog niet gehoord van het verband tussen grote schermen en last bij lange gamesessies. Mja goed idd, iedereen moet natuurlijk doen wat voor hem/haar het meest comfortabel is.
Het lijkt me dat dat puur een beperking van de demonstratie ruimte daar is, zo'n ding zet je natuurlijk gewoon op de plek van de tv neer.
Ik denk echter dat je wel heel erg committed op pc gaming met Nvidia moet zijn om voor zo'n big fucking gaming display (;)) te gaan. Ze zijn erg cool, maar bij gewone monitoren is het al een flinke investering voor iets dat alleen optimaal werkt met Nvidia. Bovendien denk ik dat veel mensen de tv tuner toch gaan missen, dan zit je dus vast aan een externe decoder of je moet via de web versie kijken of zo als je toch nog regulier tv wil kijken (voor mij geen punt maar veel mensen willen de zenders toch nog wel).
"Ik denk echter dat je wel heel erg committed op pc gaming met Nvidia moet zijn om voor zo'n big fucking gaming display (;)) te gaan."

Ik vind het wel iets zoals uit een Black Mirror aflevering: Stel je voor, je hebt je buro, en vanaf de achterkant van je buraublad, over de hele breedte, rijst een scherm omhoog tegen de muur aan, als een venster in de muur naar de game-wereld.
Nou, ik moet zeggen dat ik daar al een tijdje op zit te wachten. Niet voor op het bureau, maar om de TV in de huiskamer te vervangen. Een zelf gebouwde HTPC/Steambox en de audio receiver er aan hangen en gamen/streamen maar.
Functies als televisie ontvanger, smart tv en audio zijn van de huidige televisie behoorlijk overbodig. En als die opties er niet op zitten, zijn ze volgens mij verplicht om het een monitor te noemen (in plaats van een televisie).
Eigenschappen van een gaming monitor, zijn daarentegen van harte welkom in de huiskamer.
De demo-opstelling van Asus was wat krap inderdaad, maar dat zal komen door de kleine ruimte die ze hadden. Met het scherm recht voor je neus gamen is niet echt comfortabel. Het is ook meer bedoeld als tv voor fanatieke gamers lijkt mij. Al zet Nvidia hem ook op een bureau in pr-foto's.
Anoniem: 432901 11 januari 2018 07:00
Hier zit ik (gelukkig) niet op te wachten maar wat ik zo teleurstellend vind (aan ces?) is dat ik nog steeds zit te wachten op de monitors van ces 2017 die ik wel interessant vind.....

(voorbeeld pricewatch: Asus ROG Swift PG27UQ Zwart en https://rog.asus.com/arti...s-latest-gaming-monitors/)
Die panelen moeten dit jaar in monitoren verschijnen. Ik was enthousiast over die panelen, maar ik begin toch te twijfelen of het niet beter is om te wachten op een OLED of MicroLED monitor. Mijn reden van twijfel is de prijs, maar ook dat ik er niet zeker van ben of de FALD opstelling afdoende fijnmazig is (i.e. dat de dichtheid van de LEDjes hoog genoeg is in relatie tot kijkafstand). Als de blooming op die monitoren net ze erg is als bijvoorbeeld hier weergegeven, dat is het overwegen waard om in de tussentijd voor een edge-lit monitor te gaan, en geduld te hebben voor OLED of MicroLED monitor. Dit is allemaal speculatief en hoe ik er over denk. Hopelijk heb ik het mis en zijn die FALD monitoren gewoon fantastisch.
Mijn reden van twijfel is de prijs...
Want een OLED of mOLED paneel zal goedkoop zijn?
Dat ik aan de prijs twijfel heeft betrekking op of het product zijn geld waard is; niet dat ik claim dat OLED of MicroLED goedkoper zal zijn.

Maar nu je er toch over begint: ja, ik denk dat in ieder geval OLED heel snel goedkoop kan worden... tenminste goedkoper dan FALD. Natuurlijk niet direct op launch, maar wel redelijk snel. Zodra alle OLED fabrikanten over zijn op productie via inkjet printing, dan wint OLED het op prijs no contest.
Zit in dezelfde boot. Ik zit ivm het uitstel van die schermen nog steeds op 2 1080 60hz panelen. Nogal frustrerend dat ik mijn 1080 TI niet maximaal kan benutten op het moment.
Meh, ik zit nog steeds op 2x 1680x1050 schermen met de kleur echtheid van een Milka koe.

Die monitoren wereld blijft maar in beweging. Ik wil goede HDR support en het liefst ultrawide met hoge resolutie waar je ook nog een beetje op kunt gamen. (Liefst G-Sync) Als het even kan met USB-C aansluitingen om op de toekomst voorbereid te zijn. Dan heb je voor content weer HDCP 2.2 nodig. Voor de hoge res DP1.4 of HDMI 2.1. En tegen de tijd dat er een goede optie is, komen er weer een paar eisen bij op m'n lijstje.

Wel lekker goedkoop zo...
Tja, wachten op de ideale oplossing die de komende 10 jaar niet vervangen hoeft te worden heeft denkelijk weinig zin... kijk liever wat je van je eisen echt nodig hebt en wat eerder in de "nice te have" categorie valt.
persoonlijk - maar daar zit ik hier op het verkeerde forum, zou ik eerder niet voro "latest en greatest" gaan maar heel geod kijken wat ik voor "een redelijk hoeveelheid centen" kan krijgen en daarmee doorgaan tot kapot of tot het verschil echt groot genoeg is. Bij jou "Milka" monitoren lijkt me dat het geval...
Snap je frustratie, maar over een luxe probleem gesproken :P
Consumerisme op zijn top... Chapeau! 8)7 e
Als die er komt, dan gaat ie zeker meer dan 1000euro kosten. Een 27" IPS paneel met een resolutie van 2560x1440 met G-Sync op 144Hz. kost nu ook al rond de 700 a 800euro. Ik heb vorig jaar toch maar ene gekocht met deze specs (Acer Predator) want ik kon niet langer wachten met 1080p monitor en een GTX1070 wil je ook meer dan die 1080p. Helemaal vanaf 27" en hogere beeldformaten.
Grappig dat je aangeeft meer te willen dan 1080p met een GTX 1070. Ik heb juist een GTX 1080 en daarbij een 144hz 2560x1080 scherm gekocht. Dat gezegd te hebben: ik vind het halen van die 144hz belangrijker dan een haarscherp beeld.
En opvolgend eens een test hoe een aantal videokaarten presteren als je van normaal naar ultrawide gaat.

Schalen de prestaties rechtevenredig met de toename in het aantal beeldpunten of kunnen die kaarten daar minder goed mee overweg?
Er zijn best veel benchmarks die het verschil laten zien in fps tussen 1080p, 1440p en 4k.
http://www.legitreviews.c...ozen-video-cards_187267/3

Stabiel 60 fps halen met 4K vergt serieus veel GPU prestatie. Op dit moment heb je een GTX1080 of beter nodig.
Bij mij heerst de vraag of beeldverhouding ook een bottleneck kan zijn of dat het puur alleen pixels tellen is als je grafische rekenkracht moet verdelen?

Vaak staat bij videokaarten een maximale resolutie bijv. 3840 x 2160 pixels. Tegenwoordig vaak al veel hoger, maar ok.

Een 1440p scherm heeft 2560x1440 = 3,83k pixels
Bij een theoretische resolutie van 3840x1080 'ultrawide' (2xFHD) = 4,14k pixels (ca. 7% meer)

Krijg ik bij deze 'ultrawide' beeldverhouding dan ook ca. 7% minder frames? Of omdat ik in het dit geval het complete horizontale bereik van de kaart gebruik gaat deze dan in een soort van "3840x2160 pixels modus" en wordt de halve rekencapaciteit capaciteit weggegooid/niet gebruikt? Zodat het aantal frames wel 40% zakt ...

Is zoiets al eens getest ergens?

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 22 juli 2024 17:29]

Render technisch maakt dit helemaal niets uit. Je mag er dus redelijk vanuit gaan dat de performance gelijk blijft met het aantal pixels ongeacht de aspect ratio.

Enige heel kleine factor die uit zou kunnen maken is als er grote verschillen in complexiteit tussen verschillende delen van het beeld zitten. In bijvoorbeeld een race spel krijg je met een vierkantere aspect ratio vooral lucht en plat asfalt boven en onder er extra bij. Met een bredere aspect ratio krijg je daarentegen mogelijk meer concurrenten en track details langs de baan in beeld die wat complexer kunnen zijn qua shaders etc. In dat geval zou er een meetbaar verschil kunnen zijn. Maar dit is dus super applicatie afhankelijk en waarschijnlijk is de invloed zelfs in zo'n extreem geval miniem.
Render technisch maakt dit helemaal niets uit.
Is dat zo?
FoV gaat omhoog, er moet dus meer gerenderd worden..
Het aantal pixels is inderdaad belangrijk maar het is niet het enige.
Kanttekening dat meestal een high of ultra preset wordt gekozen voor die 60fps 4k test. Terwijl je realworld best dingen uit kan zetten of lager zetten omdat het vanwege de resolutie er toch beter uitziet dan qHD of full HD.
Schaalt perfect naar verwachtingen. Het enige waar je op moet letten, zoals bij alle resolutieveranderingen, is dat de instellingen van je applicatie niet tegen de max van je GPU geheugen zitten. (bvb 4K textures op een 2GB GPU).
Veel ultra wide tests zijn er niet. Zo'n beetje alle tests zijn 1080p, 1440p of 4K allemaal in 16:9.

Zelf heb ik een Asus X34A. Dat is een 21:9 (3440x1440x100Hz) en dat lijkt keurig tussen 4K en 1440p in te zitten qua prestaties. Maar veel benchmarks vind je niet voor die resolutie.

Uit eigen ervaring met iets overgeclockte 1080ti op ~1950MHz/11,9GHz:
Titanfall 2: 100fps stabiel;
Doom: 100fps stabiel;
Witcher 3: (geen hairworks): ~100fps, met zo nu en dan een dip naar 90fps.

Op een 4K scherm had je die framerates niet gehaald, dus voor dit moment een mooie sweet spot qua resolutie.
Die Big F*cking Giant Displays, ga je die echt op je bureau zetten? Voor feauteuil-gamers zoals ik met een PS4 of XBOX snap ik hem nog wel, maar zij adverteren hem met een PC eraan vast. Ik ben al een tijdje geen PC-gamer meer, maar kan iemand mij hiervan de use case uitleggen? (geen cynisme, oprecht benieuwd)
Is inderdaad echt gigantisch groot om voor je snufferd te zetten.

Mijn vader werkt op kantoor op een 40" UHD scherm, ook een halve meter afstand, ik kan het niet.. heb zelf nu 28" UHD en ik merk nu al dat ik meestal al me vensters in het midden van het scherm sleep zodat ik minder op en neer hoef te kijken..
Je moet ook niet proberen het hele scherm in een keer te overzien. Dat doe je ook niet met papieren die je op je bureau legt: ik heb een groot bureau, dus ik print alles op A0 ;). Software als Aquasnap of Winsplit Revolution kan hierbij helpen.
Zelf heb ik ook een 40" 4k, en verdeel die effectief in twee delen. Zie het als een dual full HD opstelling met extra werkhoogte.
Ik denk niet dat dit bedoelt is om lekker achter je bureau mee te gamen, tenminste met een afstand van gemiddelt 50 a 60cm is dit bijna niet te doen op dat soort formaten. Ik snap het nut van zulke grote displays ook niet helemaal, voor console gaming is het misschien leuk, maar het is meer een niche product.

De prijs zal er ook wel naar zijn, gezien je op dit moment nog aardig diep in de buidel moet tasten wil je een 4k scherm met een hoge refresh rate. Afgelopen jaren waren niet heel interessant voor de monitor markt, laten we hopen dat het wat sneller gaat ook met de HDR standaard die nu opgezet is verwacht ik wel dat beeldscherm en tv fabrikanten snel gaan inspringen.
Die beeldschermen zijn bedoeld voor pc gamers die in bijvoorbeeld de woonkamer vanaf de bank willen gamen. Een normale TV heeft een enorme latency. Dat betekent dat het heel erg lang duurt vanaf het moment dat je bijvoorbeeld je muis beweegt en dat je het ook op de TV ziet. Die nieuwe schermen hebben die enorme vertraging niet. Die BFGD schermen zijn dus bedoeld als een vervanger van een TV. Ze hebben ook een nividea shield ingebouwd, wat een android tv en chromecast meebrengt.
Ik vind die Big Fat Gaming Displays erg interessant. De reden dat het getoonde model op de CES relatief dik is komt door het FALD backlightsysteem. Dat geeft hoop op een meer dan redelijke HDR weergave en als de implementatie juist is, kan dit ook voor het weergeven van films erg positief uitpakken. Hopelijk komen we snel te weten hoeveel zones er toegepast worden voor local dimming en natuurlijk welke prijskaartjes eraan komen te hangen. Die zullen niet te hoog moeten zijn om concurrerend te zijn ten aanzien van reguliere TV's. 65" TV's van Sony met een FALD backlightsysteem kosten respectievelijk € 1899,- voor de 65XE85xx, € 2299,- voor de 65XE9005, € 2999 voor de 65XE9305 en € 3999,- voor de 65ZD9 (adviesprijzen).
De meeste winkels zitten inmiddels al behoorlijk ver onder de adviesprijzen. Het is nu al mogelijk om een 75xe9005 voor minder dan de adviesprijs van een 65xe9005 te kopen. Dus die gaming schermen moeten spotgoedkoop worden wilt er iemand intrappen.
erin trappen als in? monitor zijn over het algemeen al een stuk duurder dan een tv als je naar formaat kijkt. De voordelen van een low lantency tv/monitor met eindelijk een goed stukje aansturing (ipv al die brakke socs in TV's) zijn voor mij al redenen om dit eerder te kopen dan een vergelijkbare formaat TV.
Ok eerlijk is eerlijk is zou wss eerder een microLED of OLED tv kopen, maar voor onder de 3000 euro introductie prijs kan dit nog wel eens een succes worden denk ik (wat ik dan niet verwacht).
Als die een LG OLED panel gebruikte dan was het een leuke competitor geweest voor monitor en de tv markt.
Dan krijg je weer het probleem met latency (als je pech hebt) en daarnaast burn-in. Wellicht dat burn in metTV kijken niet zo'n probleem is, maar ondanks dat ik altijd positief ben over OLED vrees ik wel voor statische delen als je windows op en OLED draait.
Ik zie geen probleem in latency. Latency kunnen ze net zo laag brengen als VA/IPS. Staat los van de techniek. Daarnaast is OLED respone times gewoon lager. En heb je dus ook geen last van ghosting.

Toch ondanks kans op burn in, zou het ideaal zijn. Want het is toch een gaming display? Dus als je er alleen op gamet of tv kijkt of als een mediaplayer gebruikt dan is de kans erg laag.

Het scherm lijkt me ook veel te groot om als dagelijkse monitor te gebruiken.
Ik zie ook zeer zeker wel mogelijkheden voor OLED als monitor, maar ik merk toch wel op dat ik ook vaak gewoon aan het browsen ben en dan zou het toch naar zijn als zo'n taakbalk ineens zichtbaar blijft tijdens een potje CS:GO
Erin trappen als een "figure of speech". Als ik je eigen reactie lees denk je er ondanks dat je jezelf een paar keer tegenspreekt hetzelfde over😂 . Is ook niet erg want zoals jij erover denkt, denkt waarschijnlijk het merendeel vd consumenten erover. Als die game tv's inderdaad de prijstrend van monitoren gaan volgen dan prijzen ze zichzelf uit de markt ondanks hun betere kwaliteiten als gamemonitor. Mochten ze op het prijsniveau gaan zitten van same size tv's zou het weleens wat kunnen worden overigens.
Ik reageerde vooral omdat je zei gaming schermen moet spot goedkoop worden wil iemand erin trappen.
het woordje spotgoedkoop is daarin natuurlijk interpretatie. Zelfs als het ietsjes meer zou kosten dan een vergelijkbare 65" TV zou ik er nog over nadenken.

Maar we zijn het erover eens merk ik. De prijs gaat t em doen en die mag niet substantieel hoger zijn dan een 'vergelijkbaar' model smart( :X :X ) TV.
65" TV's van Sony met een FALD backlightsysteem
Doen die ook 120fps en g-sync met lage latency?

Waarom adviesprijzen noemen als echte prijzen gewoon beschikbaar zijn?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 17:29]

Ik noem bewust adviesprijzen omdat de winkelprijzen per dag verschillen, het per land afhankelijk is en de fabrikanten niet zoveel te maken hebben met winkelprijzen, tenzij ze contracten afsluiten met retailers. De basis is altijd een adviesprijs en meestal de prijs die bij de introductie van nieuwe modellen gehanteerd wordt. De BFGD's moeten nog en komen en de genoemde TV's zijn alweer ruim een half jaar op de markt (de ZD9 zelfs anderhalf jaar). Het is dan niet reëel om winkelprijzen met (nog aan te kondige) introductieprijzen te gaan vergelijken. Ook deze monitoren zullen in prijs gaan zakken naar verloop van tijd en daarom bepaal je de concurrerende positie in de markt aan de hand van de adviesprijzen.
Ik heb mijn 27" 60hz 1440p Dell al sinds 2011 volgens mij, en die voldoet nog altijd prima voor kantoorwerk en games. Overgaan naar een nieuwe monitor heeft aardig wat harde eisen voor mij:

- Precies 1440p (ik wil geen 4k, teveel pixels, ik zie ze nu al niet)
- 27" en niet groter of kleiner
- OLED of soortgelijks: zwartwaardes met goede kleuren
- Minimaal 144hz refresh rate
- In hoogte verstelbaar

De monitor die ik heb doet het al sinds 2011 erg goed in een toentertijd erg luxe PC met een i7 CPU, 8GB RAM, en ik heb in de loop der jaren enkel een SSD toegevoegd en een GTX 970. Daar kom ik ruim mee uit de voeten.

Ik heb een erg ruim budget om mijn PC al sinds 2016 te upgrade (eens in de 5 jaar een nieuw systeem past binnen het budget) maar er is gewoon geen enkele reden om dat te doen...

De markt lijkt wel stil te staan. Zeker op het gebied van PC monitoren.

[Reactie gewijzigd door Blue-eagle op 22 juli 2024 17:29]

Lijkt stil te staan sinds 2011? Heb je het artikel wel gelezen?

Formaat Verhouding Resolutie Pixeldichtheid Verkrijgbaar sinds
34" 21:9 3440x1440 pixels 110ppi 2014
27" 16:9 2560x1440 pixels 109ppi 2009
37,5" 21:9 3840x1600 pixels 111ppi 2016
34" 21:9 5120x2160 pixels 163ppi 2018
27" 16:9 3840x2160 pixels 163ppi 2014

En als het problem is dat je geen hogere dpi wilt is 34" ultrawide een optie aangezien dit precies een 27" 1440p monitor is maar dan breder.
Ja ik heb het artikel gelezen. Ik geef aan dat ik sinds 2011 al een goede monitor heb die nauwelijks of niet onder doet voor de modernere varianten. Een upgrade zou voor mij enkel betekenen dat ik €700 tot €800 euro kwijt ben voor een upgrade naar 144hz. Da's veel geld voor weinig vernieuwing. Ik had gehoopt dat OLED al minimaal een jaar voor PC monitors beschikbaar zou zijn, of op z'n minst toch wel innovaties op het gebied van veel meer backlight zones.
- OLED of soortgelijks: zwartwaardes met goede kleuren
- Minimaal 144hz refresh rate
OLED blijft gewoon lastig..
Meer dan 60 Hz en free-sync had ik wel wat eerder verwacht.
De markt lijkt wel stil te staan. Zeker op het gebied van PC monitoren.
Hoe lang hebben we wel niet met CRTs gedaan?
Het schalen van applicaties binnen Windows zorgt nogal eens voor aparte constructies. Ook binnen Windows zelf zie ik nog wel eens dat niet alles helemaal er mooi uit ziet met schaling
Schalen werkt klote op Windows. Zelfs als Windows zelf alles goed zou doen is de kans nog groot dat je favoriete applicaties niet goed schalen. Want in tegenstelling tot macOS zijn applicaties zelf verantwoordelijk voor het schalen.
En exact vanwege scaling issues blijven mijn monitoren voor productiviteit tussen de 91.79 en de 108.79 DPI. Wel irritant dat er redelijk weinig echt goede monitoren zijn met dergelijke DPI die ook een 120 of meer refresh rate hebben. Ik had gehoopt dat de TV markt HDMI 2.1 dit jaar zou kunnen integreren om UHD bij 120Hz te kunnen bieden voor een ~48 (91.79 DPI) TV, maar dat wordt dus 2019 (hopelijk).
En voor gaming is in mijn optiek het verstandigst om daar simpelweg een dedicated high DPI monitor voor te kopen. Prijzig, maar ik zou ook willen dat het anders was.
En voor gaming
Voor gaming is framerate (IMO) belangrijker, dus kun je beter gaan voor 1080p of 1440p, eventueel op 120, 144 of meer fps.

Een 1080 Ti heeft ook gewoon moeite met 2160p.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 17:29]

Dat zal liggen aan die paar extra zware games in de meeste gevallen heeft de GTX 1080 Ti geen moeite op 4k, niet kijkende naar games als AC Origins of GRWL. De sterkte kaart had eerder altijd moete in sommige games op 1080p of 1440p, dit is nu verschoven naar 4k.
Klopt, Hz is meer iets van CRTs..
Schalen werkt klote op Windows. Zelfs als Windows zelf alles goed zou doen is de kans nog groot dat je favoriete applicaties niet goed schalen. Want in tegenstelling tot macOS zijn applicaties zelf verantwoordelijk voor het schalen.
Metro apps hoeven zelf niet te scalen maar zolang iedereen met Win32 blijft aanmodderen blijft scaling inderdaad een pijnpuntje op de Windows desktop.
Metro is ook een stuk beperkter.. waarom zou iedereen al zijn apps volledig gaan herschrijven (naar Metro)?
Waar blijven toch betaalbare (< 600 euro) 32"4k ips schermen. Of ze zijn duur of het zijn VA panels.
Liever VA dan IPS of TN als het gaat om gaming. Ik had altijd IPS maar VA bied nu een veel breder kleurenruimte en betere zwartwaarden en een veel hoger contrast. IPS ziet er in eens erg muf en levenloos uit wat wel weer ideaal is voor rauwe foto's
Dat is de eerste keer dat ik hoor dat VA beter zou zijn dan IPS als het om kleuren gaat
Niet beter qua natuurlijke kleurweergave maar wel een hoger kleurenbereik iets wat meer toevoegt voor games.
natuurlijke kleurweergave is toch een kwestie van calibratie, en goeie calibratie is toch makkelijker bij schermen met een hoger kleurbereik?
5k ultrawide.. :O, Nvidea 65" monitor... :O ...

Bezel-Free Kit..geniaal _/-\o_
Ieder zn meug. 5k ultrawide zie ik wel zitten ipv de twee losse 1440p schermen die ik nu gebruik.

Bezel-free kit is wel een leuke echt nieuwe vondst.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 17:29]

Natuurlijk maar het is zoals al het ander gewoon onbetaalbaar, ik heb nooit bij stil gestaan dat dit mogelijk is. Alleen jammer dat het zo laat word uitgevonden. Maar voor op het werk wil ik dit best kopen, daar hebben zo nog twee 21 inch schermen
Over die thunderbolt aansluitingen: waarom dan niet gelijk USB-C? Of werkt dat weer anders? (Ik denk aan Mn MacBook pro die USB-c heeft i.p.v. Thunderbolt O-) )
Uw MacBook pro heeft echter wel thunderbolt, en gebruikt daarvoor dezelfde USB-c connector
(Er is in het artikel zelfs een foto met een USB-c connectie met het onderschrift “thunderbolt 3 connectie”)

Thunderbolt 2 gebruikt mini-DisplayPort connector.
Thunderbolt 3 gebruikt USB-c connector.
Het spijtige daaraan is dat niet alle USB-c connectoren thunderbolt 3 hebben. Daardoor wordt het heel verwarrend voor de gebruikers (zoals u, nu) wat hun toestel nu wel of niet heeft...

[Reactie gewijzigd door efari op 22 juli 2024 17:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.