LG 34WK95U Zilver, Zwart Review

FLYhard
22 oktober 2020, laatste update op 22 juni 2021, 2.377 views Rapporteer Product gekocht

LG 34WK95U Zilver, Zwart

Enige ultrawide met een hoge verticale resolutie.

Pluspunten

• Ultrawide met hoge verticale resolutie
  • Thunderbolt laad ook laptop op
  • Veel desktop ruimte

Minpunten

• Lastige setup icm macbook pro
  • Geen gebogen scherm
  • Vraagt relatief veel kracht van je laptop

Intro
Op dit moment al een tijdje de een van de 2 ultrawides met een hoge verticale resolutie.

Ik snap niet dat andere monitoren veelal een resolutie van 3440x1440 bij 34" ultrawide monitoren gebruiken.
Deze monitor heeft een resolutie van 5120x2160 en bied daarmee veel meer schermruimte.

Ik moet wel zeggen dat ik wel fan ben van een hoge resolutie en dan eventueel vergroten als de tekst te klein is.
Featureset
Thunderbolt
Een voordeel van dit scherm is dat ik met het inpluggen van de thunderbolt meteen mijn laptop van stroom voorzie.
Deze aansluiting zou in theorie er ook voor moeten kunnen zorgen dat de usb poorten aan de achterkant gebruikt kunnen worden. In de praktijk moest ik echter wat instellingen aanpassen zodat ik deze 'hub' met een losse usb connectie aansluit. Jammer want dat betekend weer een extra kabeltje naar je laptop. lijkt dit door een software update van Apple verholpen te zijn en nu ook te werken.
Ultrawide
Dit scherm is zo groot dat het eigenlijk niet meer lekker werkt als je er nog een scherm naast wil plaatsen.
Maar misschien is dat met zo een resolutie ook niet nodig voor de meeste mensen :)
Als het scherm nog breder zou zijn, zou een gebogen scherm geen luxe meer zijn.

Ik had wat issues om dit scherm op volledige resolutie te krijgen icm met mijn macbook pro 16"
Uiteindelijk heb ik een tooltje gebruikt genaamd SwitchRexX4 en met 'alt' klikken op 'scaled' in de display settings van de mac kan ik het scherm ook echt op 5120x2160 laten draaien.
Sensor
Er zit een sensor op welke iets met de helderheid zou moeten doen wanneer het donker of juist licht in de omgeving is. In de praktijk gebruik ik deze niet en zet ik hem op een hoge helderheid.
Gaming
Ik gebruik het scherm voornamelijk om programmeren. En daar is het een heerlijk scherm voor.
Mocht je dit scherm gebruiken om te gamen, dan zou ik hem niet aanraden.
Hardcore gamers zullen de refresh rate van 60Hz laag vinden.
Vormgeving en afwerking
Persoonlijk vind ik het een erg mooie monitor. De randen zijn erg klein, en aan de voorkant van het scherm staat niet eens een LG logo op. Een mooi strak design.
De afwerking is ook niks op aan te merken.
Prijs
Het is een monitor die wat meer aan de prijs is. Maar dan krijg je ook 1 van de 2 ultrawide met deze resolutie.
Het alternatief is de MSI Prestige PS341WU welke geen thunderbolt aansluiting heeft.
Mocht je op zoek zijn naar een ultrawide met een 21:9 verhouding welke minimaal 4K aan kan en een thunderbolt aansluiting heeft, dan is er geen andere optie dan dit scherm.
Daarom geef ik dit scherm ook een uitstekend. Het is het enige en daarmee beste scherm in zijn categorie.
Het enige alternatief is wat prijs betreft niet veel anders, maar mist een thunderbolt aansluiting.
Ik zou graag zien dat er meer alternatieven komen op dit scherm.
Het grootste nadeel is voor mij wel dat het niet een plug en play scherm is.

Heb jij ook een LG 34WK95U Zilver, Zwart?

Goede review, en ik ben blij dat je het een mooie monitor vind.

Zelf heb ik deze monitor ook gekocht om aan te sluiten op eenzelfde MacBook Pro 16”, maar na veel e-mailen en bellen met zowel Apple als LG heb ik hem weer teruggestuurd.

Het is mij namelijk wél gelukt om de resolutie naar 5120x2160 te krijgen, door de DVI naar versie 1.2 te zetten. Maar dan de monitor geen HDR input verwerken. Als ik de monitor terug naar DVI 1.4 zette voor de HDR input, was het weer onmogelijk om de resolutie naar maximaal te krijgen. Blijkbaar is dit een bug sinds Catalina, maar geen van beide bedrijven neemt de verantwoordelijk. Ik moet wel toegeven dat ik geen externe tool als SwitchRexX4 heb gebruikt, maar ik vind dat ik dat voor deze prijs ook niet zou hoeven.

Daarbij kwamen ook nog veel kleine irritaties van de aansluiting die hapert als de MacBook uit slaapstand kwam. Vaak moest ik de monitoraansluiting even opnieuw koppelen, voordat die weer reageerde.

Al met al geen aanrader. Ik hoop dat CES 2021 wat mooie nieuwe aankondigingen heeft, want de 5k2k resolutie is wel enorm mooi.

[Reactie gewijzigd door SpacyRicochet op 22 juli 2024 14:06]

Wat betekent de usb-'hub' voor gebruik van externe harde schijven? Is het mogelijk om schijven aan te sluiten aan de monitor? Als je macbook alleen maar 2 thunderbolt ports heeft, hoe sluit je dan de 'hub' aan?
Dat werkt door middel van een thunderbolt poort aan te sluiten op een usb hub welke dan met een usb kabel verbonden wordt met de monitor.
De andere thunderbolt poort gebruik je dan om het scherm aan te sturen en op te laden.
Thnx. Jammer dat er weer een hub nodig is. Aanrader voor een hub? Iets als de Caldigit Thunderbolt?
Inderdaad erg jammer! Het zou allemaal mooi via een thunderbolt kabeltje moeten kunnen...
Heb geen aanrader voor een hub. Maar ik heb wel gemerkt dat niet elke usb-a poort even geschikt is.
Zo heb ik een hyperdrive hub met aan 1 kant USB-A 2.0 poorten en aan de andere kant USB-A 10Gbps
De monitor USB poorten werkten alleen als ik de uplink aan sluit op zo een USB-A 10Gbps poort.

Ik weet niet of er hubs zijn welke de thunderbolt kunnen door sturen en kunnen afsplitsen naar een 10Gbps USB-A poort. Dat zou natuurlijk nog een mooiere oplossing zijn omdat je dan met 1 thunderbolt kabel alles zou kunnen aansluiten.
/edit:
Maar dan mis je natuurlijk de power delivery vanuit het scherm als je het op zo een manier zou kunnen aansluiten.

[Reactie gewijzigd door FLYhard op 22 juli 2024 14:06]

Denk dat de Caldigit dan een goeie optie is. Echter wel €269 extra....

Laad je laptop op (tot 85 watt)
Ondersteunt twee 4K 60 Hz-displays of één display van maximaal 5K 60 Hz
Twee Thunderbolt 3-poorten (USB‑C)
Doorlussen met Thunderbolt-devices mogelijk
Vijf USB-A 3.0-poorten en twee USB-C-poorten (alleen gegevens, inclusief één USB 3.1 Gen.2- en één USB 3.1 Gen.1-poort)
UHS-II SD-kaartlezer
DisplayPort‑videopoort
3,5 mm-aansluitingen voor microfoon in en audio uit
Gigabit Ethernet-poort
Plug-and-play-installatie voor macOS
Merkwaardig dat je een extra kabel nodig hebt. Ik heb dit scherm ook en ik gebruik hem met mijn 15" MacBook Pro van eind 2016. Mijn toetsenbord en muis zijn aangesloten op de USB poorten achter op het beeldscherm en van mijn laptop loopt alleen de thunderbolt kabel.

Wat wel van belang is, is dat je in het menu van het beeldscherm de juiste input voor de USB poorten selecteert. Stel hem als volgt in:
  • Ga naar de settings in het menu van het beeldscherm.
  • Kies voor "General", de onderste optie in het settings menu.
  • Kies vervolgens voor "USB Upstream", de onderste in het general menu.
  • Zet deze op USB-C.
Ik gebruik het beeldscherm ook als KVM switch. Als ik wil overschakelen naar mijn desktop, zet ik de input op DisplayPort en de USB Upstram op USB-B, die op mijn desktop is aangesloten.

Ik had dit eigenlijk al voor lief genomen toen ik deze monitor vorige week dan toch eindelijk kon verkrijgen. Echter heb ik hier totaal geen last van gehad. Ik kon de USB ports meteen gebruiken bij aansluiten via de thunderbolt aansluiting.

Het enige probleem wat ik wel heb is dat m'n MacBook pro het geluid soms niet naar de monitor stuurt als ik deze vanuit standby opstart. Output LG 5K wel te selecteren, er komt echter geen geluid uit de monitor. Pas nadat ik de MacBook reboot werkt het weer. Dit lijkt een bekend probleem te zijn.
Update: Inmiddels ( door een software update van de Mac ? ) lukt het mij ook om usb apparaten aan te sluiten op mijn monitor en 1 thunderbolt kabel te gebruiken.

Instellingen van de monitor ( usb input ) had ik eerder aangepast omdat het niet werkte met alleen de thunderbolt kabel. Nu teruggezet en werkt het wel.

Wat ik overigens ook merk is dat het best wat kracht kost om dit scherm aan te sturen. Zeker als je daar naast nog een 4K scherm hebt staan en video conversaties doet. Mijn laptop begint zich met een omgevingstemperatuur van 25°C Al terug te klokken. Trek ik de monitor er uit, dan heeft hij het ineens niet meer zo warm.
heeft iemand deze scherm gebruikt icm macbook pro 2017 touchbar?
werkt dit vlekkenloos? dus gewoon aansluiten op de TB3.0 poort?
Dank voor je review!

Vraagje: Is er iemand met deze monitor die net als ik geen streaming content kan afspelen op de LG34wk95u? Telkens als ik Netflix, Disney+, etc. in de browser open dan gaat het gehele scherm op zwart en moet ik op mijn laptop (Lenovo Yoga C940) eerst de streamingdienst sluiten en daarna weer de monitor activeren. Heel frustrerend. Zeker omdat het voor de rest een fantastische monitor is voor thuiswerk.
Al even gegoogled en kan één forum draadje vinden, maar zonder oplossing...