Heel veel spannends zou er over het Coffee Lake-platform niet te vertellen mogen zijn. De processors maken immers nog altijd gebruik van een lga1151-voetje, hetzelfde aantal pinnen als Kaby Lake dus. En net als Kaby Lake worden de Coffee Lake-processors gecombineerd met een chipset voor connectiviteit met opslag, usb-apparaten en andere interfaces. Waar het wel spannend wordt, is dat Intel voor Coffee Lake een Z370-chipset heeft bedacht die wel heel sterk lijkt op de Z270-chipset voor Kaby Lake. Toch zijn processors van de ene generatie niet te gebruiken op borden van de andere generatie.
Het lijkt erop dat de oorzaak voor dit gebrek aan onderlinge uitwisselbaarheid ligt in de stroomvoorziening van processors. Coffee Lake zou extra pinnen voor de spanning voor zijn cores hebben ten opzichte van Kaby Lake. Coffee Lake heeft immers maximaal zes cores aan boord, waar Kaby Lake er niet meer dan vier heeft. Eerder gingen er geruchten dat het vooral een microcode-firmwarekwestie zou zijn, waarbij Intel van moederbordpartners eist dat er geen bios'en worden uitgebracht waardoor Kaby Lake op een Z370-bord werkt en waarbij Coffee Lake niet op Z270-borden wordt geaccepteerd. Het is wat onduidelijk of fysieke beperkingen ten grondslag liggen aan deze incompatibiliteit, of dat interoperabiliteit wel mogelijk is, maar hetzij om 'politieke' redenen hetzij door gebrek aan validatie achterwege gelaten is.
Dat gezegd hebbende, kijken we even naar de kleine verschillen tussen Z270 en Z370. De laatste heeft ondersteuning voor Optane-geheugen en is geschikt voor Thunderbolt-controllers, maar Thunderbolt is niet geïntegreerd en je kunt als moederbordfabrikant natuurlijk net zo makkelijk een Alpine Ridge-controller aan een Z270-chipset hangen. Verder zijn zaken als usb 3.1 gen 1, enkele sata-poorten en usb 2.0-poorten, en natuurlijk netwerk en audio in de chipset geïntegreerd. De verbinding met de processor verloopt via een dmi 3.0-interface en je kunt maximaal 24 pci-e-lanes aansturen. Exact hetzelfde als de Z270-chipset dus.
In de loop van 2018, waarschijnlijk pas in de tweede helft van dat jaar, komt er een chipset die wel vernieuwing met zich meebrengt. Dat zal de Z390-chipset worden, maar heel veel is daarover nog niet bekend. Er gaan geruchten dat Thunderbolt of een snelle usb 3.1-variant daarin geïntegreerd is. Eerder in 2018, in ieder geval in het eerste kwartaal, moeten ook andere chipsets voor Coffee Lake beschikbaar komen. Dan worden de zakelijke varianten Q360 en Q370 verwacht, en ook de H370 en budgetvarianten H310 en B360 moeten dan beschikbaar komen. Gezien de ervaringen met de Z370-chipset zullen de veranderingen ten opzichte van hun respectievelijke voorgangers uit de 200-serie niet wereldschokkend zijn.