Deze overname zal niet zomaar afgerond kunnen worden. Beide bedrijven moeten toestemming krijgen van 'relevante toezichthouders'. Daarbij gaat het vermoedelijk vooral om de Nederlandse toezichthouder ACM of de Europese Commissie. Die kunnen nog voorwaarden verbinden aan de overname. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij de joint-venture van Vodafone en Ziggo, toen de voorwaarde was dat Vodafone zijn tak voor vast internet verkocht; dat is nu T-Mobile Thuis.
Daarvoor is een precedent: de Europese Commissie legde Telenor en TeliaSonera voor hun voorgenomen fusie zulke strenge voorwaarden op, dat beide providers besloten de fusie af te blazen. De reden voor de Commissie om zo streng te zijn was dat het aantal aanbieders op de Deense mobiele markt zou dalen van vier naar drie. Dat vond de Europese Commissie te weinig. In Italië en het Verenigd Koninkrijk gebeurde ongeveer hetzelfde.
Daarnaast zal de Europese Commissie zich nog wel een keer achter de oren krabben voor die een overname in Nederland goedkeurt. Na de overnames van Telfort door KPN en Orange door T-Mobile stegen de prijzen namelijk, zo concludeerde de Commissie.
Bovendien is er nog een manier om het aantal providers met een mobiel netwerk weer op vier of meer te brengen. Binnen een paar jaar vinden diverse veilingen van frequenties plaats. Bij vorige veilingen was het laten toetreden van nieuwkomers een speerpunt. Als de Tweede Kamer dat zou willen, zou het nu weer kunnen afdwingen om verplichte ruimte voor een nieuwkomer te bieden.
Daar zal de politiek oren naar hebben. Europa probeert providers ertoe te bewegen om snel te beginnen met het aanleggen van 5g-netwerken, maar concurrentie is daarvoor essentieel. Beide bedrijven verwachten dat de overname is afgerond in de tweede helft van volgend jaar. Het is dus nog lang afwachten of toezichthouders de vermindering van het aantal mobiele providers in Nederland zullen goedkeuren.