Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

T-Mobile neemt Tele2 over

Wat gaat deze overname betekenen?

15-12-2017 • 10:03

315

Singlepage-opmaak

Tot slot

Deze overname zal niet zomaar afgerond kunnen worden. Beide bedrijven moeten toestemming krijgen van 'relevante toezichthouders'. Daarbij gaat het vermoedelijk vooral om de Nederlandse toezichthouder ACM of de Europese Commissie. Die kunnen nog voorwaarden verbinden aan de overname. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij de joint-venture van Vodafone en Ziggo, toen de voorwaarde was dat Vodafone zijn tak voor vast internet verkocht; dat is nu T-Mobile Thuis.

Daarvoor is een precedent: de Europese Commissie legde Telenor en TeliaSonera voor hun voorgenomen fusie zulke strenge voorwaarden op, dat beide providers besloten de fusie af te blazen. De reden voor de Commissie om zo streng te zijn was dat het aantal aanbieders op de Deense mobiele markt zou dalen van vier naar drie. Dat vond de Europese Commissie te weinig. In Italië en het Verenigd Koninkrijk gebeurde ongeveer hetzelfde.

Daarnaast zal de Europese Commissie zich nog wel een keer achter de oren krabben voor die een overname in Nederland goedkeurt. Na de overnames van Telfort door KPN en Orange door T-Mobile stegen de prijzen namelijk, zo concludeerde de Commissie.

Bovendien is er nog een manier om het aantal providers met een mobiel netwerk weer op vier of meer te brengen. Binnen een paar jaar vinden diverse veilingen van frequenties plaats. Bij vorige veilingen was het laten toetreden van nieuwkomers een speerpunt. Als de Tweede Kamer dat zou willen, zou het nu weer kunnen afdwingen om verplichte ruimte voor een nieuwkomer te bieden.

Daar zal de politiek oren naar hebben. Europa probeert providers ertoe te bewegen om snel te beginnen met het aanleggen van 5g-netwerken, maar concurrentie is daarvoor essentieel. Beide bedrijven verwachten dat de overname is afgerond in de tweede helft van volgend jaar. Het is dus nog lang afwachten of toezichthouders de vermindering van het aantal mobiele providers in Nederland zullen goedkeuren.

Reacties (315)

315
308
213
19
1
74
Wijzig sortering
"Tele2 heeft ook een tak voor vast internet, maar die is met 332.000 klanten niet echt groot en dat aantal is bovendien afgelopen jaar licht teruggelopen"

Ik mis in dit hele verhaal de wholesale operatie van Tele2, de eigen ethernet diensten en de voormalige BBNed diensten.

BBNed had bij de overname door Tele2 een omzet van 80+ miljoen euro. Dat kan nooit uit die 332.000 genoemde klanten komen. Ik gok dat men daar refereert aan de directe eindklanten van Tele2 NL (internet en televisie) en niet aan de wholesale circuits (waar je niet over klanten mag spreken).

(edit: toelichting op omzet van BBNed toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door Odie op 23 juli 2024 14:52]

Tele2 werd al jaren zwaar financieel ondersteund door het moederbedrijf in Zweden. Het bedrijf stukje in Nederland was elk jaar weer een kostenpost voor Tele2 en de laatste slag was 4G en een eigen netwerk en daarop werd vol ingezet om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Dit is geen succes en laat staan de kosten en T-Mobile was al met vast een stuk groter geworden door Vodafone over te nemen.

Bedrijven als Ziggo en KPN gingen hierin niet mee en T-Mobile wel en dat gaat allemaal ten kosten van service, want het moet ergens vandaan komen. Nu hebben ze Tele2 overgenomen, omdat het Duitse Telekom bedrijf in één keer een derde van de markt wil pakken en dit is een sterke zet. Nu kunnen ze vol inzetten om T-Mobile thuis compleet en dit zal gaan met hoge investeringen en kosten.

Het is uiteindelijk dat ze dit allemaal terug moeten verdien en meer service zullen moeten gaan leveren als het gaat om vast en dat zal de prijs omhoog drukken en daarbij zullen de Tele2 klanten ook de prijs moeten gaan betalen. We krijgen dus drie grote aanbieders met compleet en de prijzen zullen gewoon steeds dichter bij elkaar komen als T-Mobile in service gaat investeren.

Extra: Tele2 was wel het eerste bedrijf dat de opta aanklaagde ,omdat ze wilde starten met internet en tv op de kabel. OPTA heeft dat toen tegengehouden en daardoor ook een vrije markt beinvloed die nu volledig in handen is van Ziggo als het gaat om kabel en dat is toch 43% van de gehele markt als het gaat om internet en tv. Wat zou er gebeurd zijn als de opta dit wel had vrijgegeven een betere markt met meer aanbieders?

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 14:52]

Tele2 maak juist nu net winst in nederland. Daarom is het heel raar dat ze de tak nu afstoten. Na jaren opeen rode cijfers ga je een tak die nu mee kan met de concurrentie qua netwerk afstoten aan een partij waar je jaren mee hebt samengewerkt en je het liefst zo snel mogelijk de deur uit wil hebben (de reden waarom ze nog met t-mobile samenwerken is omdat je als provider gewoon 2g en 3g als fallback aan moet bieden. Anders doe je niet mee). Echt apart hoe je dan zo’n zet kunt bedenken.

https://www.emerce.nl/nieuws/tele2-cijfers
Als je een onderdeel wil verkopen, kun je juist beter wachten tot je winst maakt. Komt de prijs ten goede
Als de tent te koop staat wordt er opeens winst gemaakt :)
Is niet heel raar dat ze van de Nederlandse tak afwillen als je ziet hoe ontevreden de gemiddelde Tele2 klant is.. Ze hebben een hele slechte reputatie opgebouwd.
Hier een heel tevreden klant van Tele2.
Klantenservice is prima, doet wat het moet doen en is daar eerlijk over. Wachttijden zijn acceptabel (paar minuten vind ik oke) en service is prima. Bereik is voor een nieuwkomer met dergelijke prijzen ronduit prima en onbeperkt is ook echt onbeperkt.

Nee ik ben erg tevreden over Tele2 en ben juist bang dat t-mobile het weer kompleet vern**kt.
Idd zelfde mening hier ook een Tele2 klant.
Ik heb ook nul klachten over Tele2, ik haal prima snelheden. In mijn omgeving hebben meerdere personen Tele2 dus ook HDvoice (bellen) is dikke prima!
100% tevreden met tele 2. Soms in de kroeg wat minder bereik maar dat dwingt tot sociale interactie :+
Klantenservice heeft me twee keer moeten helpen en deed dit snel en redelijk capabel. Qua prijzen waren ze 100% de beste toen ik mijn abo afsloot dus zie geen enkele reden voor een eventuele overstap.
Ik zit al enkele jaren bij Tele2 en nog steeds met volle tevredenheid. Zit nu in een drukke kelder van conferentiecentrum en trek nog steeds 30Mbit naar binnen met een acceptabele ping.
Ik had internet van Tele2, nu van T-mobile. Dat was goedkoper. Beide maken gebruik van de maximale bandbreedte van de lijn.
Wij hadden zakelijk glasvezel van Tele2 maar kregen een telefoontje dat ze daar mee gingen stoppen en we zijn inderdaad van het Tele2 glas af gegooid. Ze boden en alternatief aan maar dat betekende opnieuw graven en glasvezel het pand binnenbrengen.
Erg jammer, ik had het idee dat Tele2 de enige was die een beetje de concurrentie aan ging met de andere providers. Het laatste onderzoek naar prijsafspraken in de mobiele telefonie markt stamt uit 2013, de situatie van toen is dus vergelijkbaar met de situatie die we nu weer gaan krijgen waarbij T-mobile, KPN en Vodafone de markt verdelen. In 2013 vond men geen concrete afspraken maar werd er wel geconstateerd dat deze 3 partijen elkaar gewoon volgden met prijsverhogingen, met andere woorden geen concrete afspraken maar ook geen concurrentie, deze drie partijen zijn content met de status quo en hebben al lang gezien dat concurrentie de winst negatief beïnvloed.

https://www.acm.nl/nl/pub...derzoek-mobiele-operators

De consument trekt hier weer aan het kortste eind.

Misschien dat de overheid in de toekomst gewoon zelf masten moet gaan neer plempen voor een nationaal 5g netwerk waar enkel MVNO's op komen, in plaats van de frequentieveilingen die nieuwe partijen in de weg staan omdat de opstartkosten gewoon veel te hoog zijn, gewoon zelf een netwerk neerzetten dat open staat voor commerciele partijen (tegen een tarief dat uiteindelijk de kosten gaat dekken). Maar dat gaat nooit gebeuren
Dat mag niet van de europese concurrentiewaakhond.
Is het niet vreemd dat Tele2 in 2012 161 miljoen betaalde voor de rechten voor het 4 g netwerk. En nu het een goedlopende zaak is de hele operatie weer verkoopt voor slechts 190 miljoen?

Dat is toch een heel laag bedrag als je kijkt naar wat Tele2 er de afgelopen jaren allemaal in heeft moeten investeren in onder andere marketing en het hele opzetten van het netwerk bovenop de veilingkosten. Ronduit vreemd als je het mij vraagt. Heeft iemand hier een verklaring voor?

NRC over prijs 2012: https://www.nrc.nl/nieuws...gt-38-miljard-op-a1439050
NOS over overname bedrag: https://www.google.nl/amp...e2-in-nederland-over.html
Dat is dan ook precies waar het artikel op in wil haken. Dit gebeurde ook met de veilingen voor 3G. Starten met 5 providers en voordat de uitrol is begonnen verkopen ze de boel voor weet ik veel hoeveel geld aan een grote speler en poef. Het zijn er nog maar drie.
Echter was dat hier helemaal niet had geval. Tele2 is wel degelijk een flinke tijd bezig geweest voordat het verkocht werd.
Ze zijn inderdaad een tijd bezig en als je nu kijkt hoe de concurrentie in de marks is... Naar mijn idee doet Tele2 nu juist wat de regering poogde te doen met het toelaten van de nieuwe concurrent.

Ik ben erg benieuwd naar de redenatie die de autoriteit die deze overname gaat beoordelen maakt wanneer ze dit goedkeuren.
Nee de regering poogde niet om datgene te doen wat Tele2 nu doet. Wat de regering probeerde te doen is bijna gesubsidieerd een extra provider laten starten met een eigen netwerk zodat deze over lange tijd kon zorgen voor een gunstig klimaat voor de condument. Niet voor durfinvesteerders die op de “lange” termijn geld zagen met de verkoop van het bedrijf.
Er is maar één concurrent nodig, maar dan wel van het type Ryanair, dat een heel andere financiele filosofie heeft dan de marktleider. Het gaat helemaal niet om het aantal partijen op de markt, maar om het aantal gehanteerde business modellen/strategieen, en de vrijheid die ze daarbij hebben. Je kan honderd aanbieders hebben, maar als die allemaal naar de marktleider luisteren, die strikt volgen, en die allemaal in een harnas van wet, regelgeving en belastingconstructies zitten, heb je daar nog niks aan.

Kijk bv de benzinepompen, waar de concurrentie nog steeds marginaal is, mede door melkkoe-gedrag van de overheid, en de dominante positie van Shell.
polthemol Moderator General Chat @chrisboers15 december 2017 10:52
als je door te min deelnemers op de markt echter de situatie krijgt dat (in dit geval 4, zometeen 3) de aanbieders allemaal een dermate groot marktaandeel hebben dat ze het wel prima vinden en zich vooral focussen op winst pakken via hogere prijzen, dan ga je ook geen nieuwe marktmodellen krijgen. De mobiele markt is nu niet echt zo dat je even met een startup tussen de grote jongens in gaat komen.

Bij 100 aanbieders is het veel onwaarschijnlijker dat ze allemaal identiek hetzelfde gaan doen. Bij 3 aanbieders is dat risico zeer groot.

That being said: ook het uitzendlicentiesysteem is nogal ruk. De veilingen sloegen eigenlijk nergens op, want we hebben als consument gewoon die rekening dubbel en dwars mogen betalen.
Klopt, maar als één van die drie de prijzenslag aangaat is het voldoende. Wat niet voldoende is, is x aantal bedrijven die allemaal heel dicht tegen elkaar aan kruipen. Dan heb je dus geen concurrentie, en dat is nou precies waar het om gaat. Het aantal bedrijven is dus feitelijk irrelevant, het TYPE bedrijven is bepalend.
polthemol Moderator General Chat @chrisboers15 december 2017 11:22
bedrijven die zonder enige concurrentie super innoverend / concurrerend gedrag vertonen zijn vrij zeldzaam te noemen. Dat is een 'special breed' zeg maar.

Ik denk dat de praktijk aantoont dat wanneer je maar 3 deelnemers hebt voor een bepaalde sector, dat de kans dat er weinig innovatie komt, serieus hoog is, omdat er simpelweg weinig / tot geen winst te behalen is. Je zou dan een deelnemer moeten hebben die heel erg ideologisch van aard is, maar gezien de budgetten die je nodig hebt om zelfs maar t ekunnen starten, gaan investeerders / aandeelhouders een heel andere mening hebben en kom je al snel uit bij de status quo: winstmaximalisatie :)

Long story short: er is een relatie tussen het aantal deelnemers op een bepaalde markt en hoe diverse de types van die deelnemers zijn. Vergeet immers niet dat concurrenten een wisselwerking hebben op elkaar en hoe de concurrent gaat worden / zijn bedrijfsvoering.
Is het niet gewoon een logisch gevolg dat méér bedrijven hebben een grotere kans biedt op verschillende business models? Of zie ik iets nu over het hoofd?

Natuurlijk garandeert kwantiteit helemaal niks, maar ik kan me voorstellen dat een duopolie eerder prijs-afspraken (die illegaal zijn) maakt, dan 5+ bedrijven.

Semi-gerelateerde side-note: prijs-afspraken maken, hoewel tegen regelgeving, hoeft niet per se slecht te zijn voor de concurrent. Zie bijvoorbeeld prijsafspraken die Apple maakt met 5 grote boek-uitgevers.

[Reactie gewijzigd door Luminair op 23 juli 2024 14:52]

Ik zou in dit soort zaken heel voorzichtig zijn met apple als voorbeeld nemen.
Apple houdt van een hoge winstmarge en neemt ook stappen om die te behouden.
Als je supermarkt dat ook zou doen zou je zo maar eens 20 tot 40% meer uitgeven aan eten.

Apple doet wat goed is voor Apple. Niet wat goed is voor de consument

[Reactie gewijzigd door Torched op 23 juli 2024 14:52]

Het aanhalen van Ryanair is wellicht niet het beste argument. Zij zijn wel zeker een prijsvechter maar de bedrijfscultuur is ruk, en personeel wordt compleet uitgebuit. Met een overschot op de arbeidsmarkt van piloten etc. is het slikken of onbetaald thuis zitten. Pas vanaf dit jaar trekt de arbeidsmarkt weer wat aan en durft men tegen de bedrijfsvoering in te gaan met bijvoorbeeld een staking.
Even afgezien van de bedrijfscultuur heeft dat bedrijf wél een hele andere mentaliteit dan de gevestigde airliners, waardoor er grote concurrentie ontstaan is in een markt waar heel veel spelers de prijzen hoog wisten te houden door de markt over een groot aantal domeinen te verdelen, en elkaar nauwelijks te beconcurreren. Je zag dus dat de KLMs van deze wereld slapend geld konden verdienen, omdat er niemand belang had bij prijsvechten, tót er een concurrent met een heel ander verdienmodel op de markt kwam.
Of je het nu met dat verdienmodel eens bent of niet, je hebt gewoon meerdere verdienmodellen nodig om concurrentie te krijgen.
De mentaliteit is allesbehalve prettig voor de eindgebruiker. Ryanair vergelijken met een telecomprovider is echt waanzinnig. Als er één speler voor afschaffing van wat voor soort regels dan ook zou zijn is het wel een Ryanair-achtige constructie.

Wat we nodig hebben is een infrastructuurbeheerder vanuit de staat en alleen maar virtuele operators. Dan hoeven er ook geen vier zendmasten op ieder gebouw te staan.
Doel je op het energie net waarvan Tennet de landelijke beheerder is ofzo?
Wat we nodig hebben is een infrastructuurbeheerder vanuit de staat en alleen maar virtuele operators. Dan hoeven er ook geen vier zendmasten op ieder gebouw te staan.
Ja weet je wat je dan krijgt? Oh Rutte moet zo nodig weer eens ergens bezuinigen, nou weetje doen we op elke zendmast gewoon 1 antenne array minder, snelheid vermindering bij drukte ach spitstrook hebben we ook in gewoon verkeer, dus waarom niet een spits kanaal voor de zakelijke klant in internet verkeer, betaalt dan wel meer voor..
5G? ja hoor maar met een 2G snelheid |:( 8)7 :X
Want dat merk je met je elektriciteitsnet ook aan de lopende band natuurlijk, dat de supermarkt aan de overkant wel stroom heeft maar jij even niet want ja warme dag dus grote vraag.

Doemdenkerij die nergens over gaat.
Electriciteitnet werkt net wat anders dan data netwerken. Reggefiber is een ander voorbeeld, maar dat werkt goed omdat het de mogelijkheid geeft om alleen de glasvezels aan te bieden (passief netwerk), en de aanbieders zelf mogen kiezen wat ze erop belichten zeg maar. Daarna kom je al snel bij KPN Wholesale uit.

Ander voorbeeld wat niet altijd goed uitpakt, Prorail, daar is het ook niet altijd koek en ei met samenwerking, alsof het nou beter was dat elke treinvervoerder eigen railsnetwerk heeft, nee dat ook niet, maar in dit geval met GSM netwerken denk ik wel dat het beter is, omdat je anders wel erg geremd wordt en inderdaad te veel politiek gestuurd. Die staan echt niet te wachten om flink te investeren in bijv. 5G terwjil je nog jaren lang miljarden kunt melken uit de huidige techniek.

Na mijn mening is de snelle uitrol in Nederland vooral te danken aan KPN. Vodafone had nog niet echt plannen om grootschalig uit te rollen en T-Mobile ook niet, al was er wel een flinke noodzaak voor T-Mobile om wat aan het netwerk te doen. Toen KPN opeens vol van start ging leek het alsof de andere providers vol verrast waren zijn ze voortvarend aan de slag gegaan. Ik denk als er geen provider voortouw had genomen dat de uitrol niet zo heel snel zou zijn gegaan.
KPN had een prima telefoonnetwerk, als ProRail normaal gefinancierd zou worden dan zou er geen vuiltje aan de lucht zijn. Dat is allemaal prima af te vangen in wet- en regelgeving. En zoiets is ook ontzettend belangrijk voor het land als kenniseconomie.

En ik denk dat je de complexiteit van hoogspanningsnetwerken onderschat.
als ProRail normaal gefinancierd zou worden
Het punt wat gemaakt wordt is juist dat dat niet gebeurt.
En ik geloof niet dat dit een van de dingen is die ondergefinancierd zullen gaan worden. Ik snap dat je daarin behoorlijk sceptisch bent, maar ik ben dat niet vanwege een heleboel redenen en vage onderbuikgevoelens dus het heeft ook niet zoveel zin om er (behalve misschien aan de bar ofzo) een uitgebreide discussie over te gaan voeren wat mij betreft. Niet voor de FP in ieder geval!
Moet je eens opletten als ik ineens evenveel stroom trek als de supermarkt. Wedden dat ik na een fractie van een seconde zonder stroom zit :+
Ik weet wel zeker van niet. En een storing van een paar uur overleven we hier ook wel zonder dat er klokken geherprogrammeerd moeten worden. Lang leve afgeschreven UPS'en waar je losse batterijen voor kan aanschaffen ;)
Ok je snapt de grap niet, laat ik het even voor rekenen: een gemiddeld appartement heeft slechts 1 hoofd zekering van 20A

Een supermarkt heeft meerdere hoofdzekeringen van 30A over 3 fasen
Laten we zeggen dat de supermarkt een stroom verbruik van 10.000W heeft (kleine supermarkt met een vries afdeling en een koel / zuivel afdeling, de nodige lampen, een verwarming op hete lucht bij de ingang, reclame borden etc. redt je die 10.000 watt met gemak.)

Ga ik nou 10.000 watt trekken uit het net via een zekering van 20A (ik heb bijv. een paar bitcoin miners staan ;) ), dan gaat die zekering bij 4600 watt toch echt kreunen om even later toch die klik te geven waarmee hij afschakelt...

zit ik zonder stroom.... dus... ;)

[Reactie gewijzigd door BenGenaaid op 23 juli 2024 14:52]

Oooh okay, ja, zo'n installatie heb ik in huis.
Verstoring van de status quo in een bepaalde markt is prima, maar Ryan air is als klant ook echt een kut bedrijf. Kijk alleen al naar het aantal vluchten wat dit jaar niet door ging vanwege allerlei redenen.

hoe moet dat dan met zo'n partij als telecom provider? Rustig een paar dagen per maand geen internet wegens eens staking, storing of gebrekkig netwerk?
Oh, ik denk dat er genoeg mensen een 98% uptime of sterk flucturerende datasnelheden voor lief nemen als dat voor een fractie van de prijs zou zijn. Dan is er in ieder geval keuze, en kan iedereen zelf bewust kiezen om de huidige premium prijzen te betalen, of crappy service voor lief te nemen.

Blijkbaar vinden we dat met vliegtuigen geen enkel probleem.
Meerdere verdien modellen krijg je door concurrentie. Ryanair besefte dat op gelijke voet concurreren niet werkt want ze gingen bijna failliet. Onder druk van de concurrentie hebben ze een ander business model moeten kiezen en is het een financieel succes
Ryanair staat op randje van de blacklist.
Dus rui zijn ze
Nou een Ryanair voor communicatie werkt niet. De meeste mensen willen tòch een bepaalde minimum kwaliteit.
Nou zolang mensen hun leven nog wagen aan een vliegmaatschappij denk ik dat het wel meevalt met die basiskwaliteit voor mobiele telefonie.
Als mensen met Ryanair-kwaliteit in een vliegtuig willen stappen zijn er vast ook genoeg te vinden die met een dergelijke partij hun telefoon/internetabbo willen afsluiten hoor. Zolang de klanten maar genoeg vertrouwen hebben in (overheids)regulering die een bepaalde minimale kwaliteit waarborgt (wat dus bij luchtvaart het geval is).
Je vergeet de 'Old Boys' clubjes, daar kom je niet zo snel tussen en voorkomen ook echte concurrentie door deze te dwarsbomen.
Tele2 hebben ze gewoon onderschat en nu winnen ze op de enige manier mogelijk: "if you can't beat em, buy them"
Beide bedrijven verwachten dat de overname is afgerond in de tweede helft van volgend jaar.

Ben benieuwd naar de bron van deze zin.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @monster94415 december 2017 10:11
The transaction is therefore expected to close in the second half of 2018. Tele2 will revert with more information on the regulatory timeline and process when it is available.
http://www.tele2.com/medi...e-their-dutch-operations/

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 juli 2024 14:52]

"Hetgeen een voordeel is voor de inwoners van Nederland"
Mooie praatjes altijd, totdat ze ons meer laten betalen. :+
Ik verwacht dat die onbeperkte data bundel van T mobile er als eerste aangaat. :Y)
Die was er eerder dan die van Tele2, verklaar u nader...
Nou ja als T mobile als reactie op Tele2 ook een onbeperkt data bundel heeft geïntroduceerd is dat straks niet meer nodig als Tele2 er niet meer is. Die onbeperkte data is er alleen gekomen om te voorkomen dat klanten weglopen naar de concurrentie.
Misschien.
Wat ik ik mij afvraag is of ze de boel ook gaan aanpassen.
Bij Tele2 kun je onbeperkt GB's toevoegen bij je onbeperkt bundel voor die dag, bij T-Mobile kan dat niet, pas als je GB's op zijn.

Zou er van balen als ze dit ook bij de klanten van Tele2 gaan toepassen, want ik vind het systeem van Tele2 juist ideaal zo.
Hoezo kunnen de GBs op zijn bij een onbeperkt abbo? Zijn daar weer adders onder het gras?
Google stuk?
https://www.tele2.nl/klan...iel/unlimited-abonnement/

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 23 juli 2024 14:52]

Neuh, gewoon lui ;). Maar bedankt voor de uitleg, is een slimme manier om te voorkomen dat je het als modem gebruikt.
Je krijgt dus 5GB per dag en je kan aanvullen dmv SMS of via de app.
Maar bij Tele2 kan je dus onbeperkt de aanvuller gebruiken.

Stel: Je gaat een dag op pad en je wilt flink gaan streamen (Netflix ofzo, of een video stream opzetten) en verwacht dat je meer dan 5GB nodig hebt. Dan kun je van te voren dus makkelijk 3 keer de aanvuller gebruiken zodat je in totaal 8GB hebt die dag.

Bij T-Mobile werkt dat dus niet.
Daar moet je wachten tot de 5GB ook daadwerkelijk op is.
Anoniem: 1007973 @YangWenli15 december 2017 14:15
Ik zit zelf bij Tele2 en heb zelf nu ook pas 4 maanden onbeperkte databundel. Kunnen we waarschijnlijk inderdaad dag tegen zeggen als ze inderdaad niet gaan concurreren. Maar de Europese Commissie laat de fusie, als ze geleerd hebben van het verleden, niet toe. Ook zal het na de frequentieveilingen hopelijk weer gaan concurreren op de mobiele markt.
Jeetje, ze worden dus bijna de grootste. En bezitten de meeste frequenties.raar om te bedenken dat vodafone de kleinste zal worden
Vodafone is allang vergane glorie imho https://www.mobilecowboys...is-de-weg-kwijt?bid=96755
Zonder Tele2 mee te tellen heeft Vodafone het slechtste netwerk en men durft er de hoogste prijzen voor te vragen, zelfs met de ziggokorting meegeteld...
Overdrijven is een vak. De netwerken in NL zijn zo extreem goed, dat het woord "slecht" hier niet past.

Zo heb je hier op een T-mobile pagina een link naar een P3 overzicht (wel T-mobile gekleurd maar goed):

https://www.t-mobile.nl/C...chmark_nl_2017_report.pdf

Scores:
T-mobile: 956 (outstanding)
Vodafone: 931 (very good)
KPN: 930 (very good)
Tele2: 919 (very good)

Ik zeg ook niet tegen mijn kinderen dat ze de slechtste van de klas zijn als ze 93/100 halen omdat er toevallig iemand in de klas 95/100 haalt. Daarnaast liggen deze cijfers zo dicht bij elkaar dat de volgende P3 test weer een andere volgorde kan laten zien.

Of zoals P3 het zegt:
"We see this year that the Netherlands has extremely strong telecom companies with remarkably high performance compared to other European countries"
https://nltimes.nl/2017/0...oviders-rated-world-class
Overdrijven is een vak. De netwerken in NL zijn zo extreem goed, dat het woord "slecht" hier niet past.
Slechtste (niet slecht) is een relatief woord. Hiermee wordt niet gezegd dat het netwerk slecht zou zijn, maar dat het netwerk minder goed is dan de alternatieven. Dit is dus niet overdrijven. Als je kinderen het laagste cijfer uit de klas halen dan hebben ze het laagste cijfer, ook al zou bijvoorbeeld een 7,8 niet het laagste cijfer zijn.
Dat heet dan als je realistischer bent minst goede in plaatst van slechtste. Slechtste zit toch inherent in dat je het überhaupt al slecht vind. Ik ken ook geen goedkoopste Ferrari haha enkel de minst dure.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 14:52]

Is net hoe je er tegenaan kijkt, glas is halfvol of halfleeg, beide betekend hetzelfde maar heeft een andere lading. Ik zeg niet dat ik het eens ben met de lading, ik ben het echter wel oneens met dat het niet zou passen omdat het niet slecht is, want ook hier is het een kwestie hoe je er tegenaan kijkt.
Het blijft een kwestie van perspectief dat klopt uiteraard, maar wil je eerlijk zijn dan zit je niet echt goed als je er het plakkaat slechtste opplakt als de verschillen tussen de beste en de 'slechtste' slechts 1 procent is in een markt waarbij soortgelijke bedrijven in andere regio's veel lager scoren dan de slechtste in 'onze regio'. Maar ook dit is slechts een mening. Uiteindelijk gaat het er mij om dat beste en slechtste in deze zin marketing onzin is en wil je door de marketing onzin heen prikken hoor je ze allemaal slecht of allemaal goed te noemen.

Ik kan me nog een tijd herinneren dat t-mobile werkelijk waar voor goede redenen als slechtste werd bestempeld, ik had midden in Rotterdam (en omstreken, en andere steden) dagelijks/wekelijks storingen, slecht bereik, geen internet, supertraag internet etc etc dit ging maanden zo en daar was ik totaal niet uniek in. Dat was pas echt slecht. Voor mensen die dat niet hebben meegemaakt, je kan het je niet eens voorstellen vandaag de dag :P

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 14:52]

ja, maar iemand die #2 uit 4 staat de slechtste noemen is gewoon bullshit.
Dat klopt, mijn reactie stond daar echter los van aangezien ik daar verder weinig kennis van heb. Waar het mij om ging is dat als je 4 hele goede providers hebt dan is #4 de slechtste van die providers.
Ligt eraan waar je zit. Hier heeft vodafone het beste bereik (ook binnen) en T-mobile is een groot zwart gat, helemaal geen dekking.
Van wanneer heb je deze ervaring opgedaan? Je weet dat T-mobile juist de laatste 2 jaar heel hard heeft gewerkt aan zijn netwerk?
Natuurlijk zijn er specifieke locaties waar Vodafone beter zal zijn. Maar er bestaat simpelweg geen enkele landelijke test die dat ondersteunt.
Postcodegebied 9581 e.o.
Heel bijzonder... Als ik de kaart van 4Gmasten erbij pakt ben je omringd door zendmasten, waarvan Tele2 waarschijnlijk het dichtste bij zit. Zowel KPN als T-mobile hebben aan de rand van Stadskanaal een mast staan, met meerdere frequenties die voor hogere snelheden zorgen maar tegelijkertijd ver weg zenden.

Vodafone heeft zeker in jouw gebied met enkel twee 800mhz masten de slechtste dekking. Deze staan verder weg en hebben een lagere capaciteit en een lagere snelheid. Ik geloof niet dat je ervaringen recent zijn.

https://www.google.com/ma...zQ1aLlqOgA5A.kz8L-HeT0XNY
Interessant linkje! Heb je ook de andere delen van Nederland nog? :)
https://www.google.com/ma...zQ1aLlqOgA5A.kwnSInkwHCW8 :)

Beide kan je vinden en worden overigens ook onderhouden door 4Gmasten.nl.
Kijk eens aan! Dank je wel! :)
Dit is natuurlijk allemaal anecdotes, maar als T-mobile abonnee kom ik ook vaak genoeg plekken tegen waar ik binnen geen dekking heb, de snackbar/albert heijn in utrecht leidsche rijn (nou niet bepaald buitengebied te noemen) bijvoorbeeld, zodra ik binnenloop is het over en uit met de bitjes

Niet dat het me heel veel uitmaakt, niet kunnen appen in de ah is een minor inconvenience, en ik betaal ook minder dan bij kpn/voda, maar die beperkte dekking is er nog steeds wel
Dit is natuurlijk allemaal anecdotes, maar als T-mobile abonnee kom ik ook vaak genoeg plekken tegen waar ik binnen geen dekking heb, de snackbar/albert heijn in utrecht leidsche rijn (nou niet bepaald buitengebied te noemen) bijvoorbeeld, zodra ik binnenloop is het over en uit met de bitjes

Niet dat het me heel veel uitmaakt, niet kunnen appen in de ah is een minor inconvenience, en ik betaal ook minder dan bij kpn/voda, maar die beperkte dekking is er nog steeds wel
Bewijs jezelf een dienst en doe een melding via de dekkingskaart van T-Mobile. Echt, daar wordt serieus naar gekeken en als het een belangrijke plaats is, of er meer klachten zijn, dan bouwt men masten bij of stellen ze masten in de omgeving bij. Regelmating gaan ze op gemeldde locaties meten. Je krijgt bij T-Mobile in ieder geval een reactie van een netwerk specialist.
Dank voor de tip, zal ik eens doen!
Sommige gebouwen weten mobiele netwerken goed te blokkeren :P hoe doen andere providers het daar?
Weet ik eerlijk gezegd niet, mijn vriendin met KPN heeft er ook wel minder bereik, maar niet 0 zoals ik
Zelfde toestel? Wissel eens van sim als 't verschillende toestellen zijn.
Heb Vodafone via werk en is heel goed, kom overal in nederland en geen problemen, T-mobile (prive) is totaal een ander verhaal.
Je weet dat T-mobile de laatste 2 jaar enorm hard heeft bijgebouwd? T-mobile heeft fors meer zendmasten dan Vodafone.
ik ga twijfelen of je echt uit die wereld komt.....
T-Mobile Duitsland is namelijk helemaal al niet jaren ontevreden over hun nederlandse tak ze hebben namelijk meerdere jaren tekorten van andere natco's aangevuld.
Daarnaast past NL niet helemaal in hun strategie omdat ze graag marktleider of de nummer 2 willen zijn in een land inc een vast netwerk, dat is de reden dat ze eventueel bij een goede prijs de nederlandse tak van de hand wouden doen.
Net als de directie niet elke maand veranderd dit valt best mee, ze hebben een paar buitenlanders gehad die ook gewoon weer terug wilden naar Duitsland en Griekenland of naar een beter positie binnen de DT groep konden.
Huawei heeft zelf niks te vertellen binnen tmnl het netwerk is uitbesteed maar nog steeds vol in eigendom van TMNL.
De p3 test is echt geen doorgestoken kaart, je kan je twijfels hebben over de routes die ze volgen of dit wel representief is maar ze kondigen echt niet van te voren aan waar ze precies gaan rijden hoor, dit is een test die in meer dan 30 landen word gebruikt. T-Mobile deed niet voor niks de eerste keer niet mee als ze het hadden kunnen manipuleren dan hadden ze het de eerste keer ook wel gedaan.
Als medewerker van een provider die meedoen aan de P3 tests, weet ik dat dit absolute onzin is wat je verteld. De P3 testperiode is bekend, naar de routes absoluut niet.
Hahaha, geloof jij nu echt dat KPN, Vodafone en Tele2 hebben gezegd. Jij mag het certificaat beste netwerk wel dragen van ons? Dat is echt een gigantisch marketing instrument.
Ja, want het certificaat is een farce. Er staat geen partij achter met credibility.
Aangaande de rest van zijn verhaal, Huawei is een chinees bedrijf en wordt ervan verdacht in zijn soft en hardware backdoors te hebben ingebouwd. Het is een verdenking, niet bewezen maar alles wat uit China komt is op voorhand al verdacht schijnbaar.

De ervaringen met de kwaliteit van de netwerken zijn erg locatie en toestel gebonden is mijn ervaring. Met een Samsung had ik thuis beste bereik met KPN, met mijn eifoon zelfde locatie beter bereik nu met Vodafone. Ik heb ook kaartjes van de roze provider geprobeerd en dat was lachwekkend. Ik moest in de tuin staan om een streepje bereik te hebben. Postcode gebied 9945 als je je verveelt.

dus je kunt iemand proberen onderuit te halen, ik bied in dit geval tegengewicht ..
P3 is zeker een partij met credibility. Desalniettemin is de kwaliteit van een netwerk altijd locatiegebonden en je kan van geen enkele partij verwachten dat ze letterlijk speedtests op elke vierkante kilometer van ons land doen. P3 kijkt naar gemiddelden en daardoor is het heel goed mogelijk dat provider X een beter bereik geeft ondanks dat ze landelijk gemiddeld minder goed scoren.

Dat op jouw locatie KPN en Vodafone het beste bereik hebben zal niemand verbazen: https://www.google.com/ma...2C6.9608142378465345&z=13 - beide providers delen een mast aan de Boslaan. De dichtsbijzijnde T-Mobile en Tele2 mast ligt in Nieuwolda. In postcode 9944 zal je ervaring exact andersom zijn.

[Reactie gewijzigd door Richh op 23 juli 2024 14:52]

Opeens? Daar is 3 jaar aan flinke investering aan vooraf gegaan. Alle masten aan glasvezel en alle masten voorzien van nieuwe hardware. De database van 4Gmasten.nl kan je hoogstpersoonlijk zelf langslopen. T-Mobile kan daardoor (afaik als enige) op afstand zijn frequenties en vermogen aanpassen. Dat is daadwerkelijk gebeurd en daar is daadwerkelijk geld in gepompt. Je bent echt ontzettend veel uitingen tegen niet alleen de media en klanten, maar ook aandeelhouders als onjuist aan het bestempelen.

Ik zie op je LinkedIn dat je redelijk wat van glas af weet, maar ik denk dat je betreft de mobiele markt de verkeerde conclusies trekt. Duitsland was jarenlang ontevreden juist omdat T-Mobile NL een slecht netwerk had. Dat is nu voorbij. We zijn in 2017.
T-Mobile heeft afgelopen 2 1/2 jaar sinds de uitrol van 4G veel nieuwe masten en frequenties ingezet. Mijn ervaring (en die van vele anderen) is dat het netwerk echt wel goed is. KPN moet het voornamelijk van hun naam hebben. Blijkbaar erg makkelijk om elkaar na te papegaaien en geruchten in het leven te brengen (zoals jij doet met dat ze T-Mobile maar het beste netwerk hebben gegund).

Zie ook: http://4gmasten.nl/dekking/4g/t-mobile-4g

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 14:52]

Kan je dit bijzondere verhaal op een manier onderbouwen?
T-mobile heeft ook op papier met een landelijk dekkend 1800mhz netwerk en 1000 meer masten dan Voda/KPN gewoon een beter netwerk staan hoor... Ik snap het belang van Voda/KPN in jouw verhaal ook niet.

Huawei heeft als aanbieder van apparatuur helemaal geen interesse in het werk van een provider. Dat doen ze nergens. En wat hebben backdoors er mee te maken?
Huawei heeft na hun imagoschade in USA een andere inkomstenbron nodig, daarom is men achter de schermen zo bezig bij de providers met netwerkcontracten. Netwerk van T-mobile wordt bijvoorbeeld ook gedaan door Huawei, niet T-mobile.
Huawei heeft als telecombedrijf volgens mij meer dan genoeg inkomsten. Imagoschade in de US?

T-mobile maakt zelf geen netwerkapparatuur, het is gewoon logisch dat ze dit inkopen bij Huawei (of Siemens bijvoorbeeld, die maakt ook hardware).
Voor iemand die in het "telecom wereldje" zit ben je niet bijster op de hoogte, en je informatie/sentiment lijkt vooral te komen uit een periode van 2-3 jaar geleden.
Zit 8 jaar in het wereldje
Sorry, met alle respect klinkt het mij teveel in de oren als een verkoopverhaaltje van een verkoper in een telefoon winkel die mij een te duur abonnement en een te duur toestel probeert te verkopen......of ik moet wat er staat wel heel erg verkeerd beoordelen. Maar een beetje gezond wantrouwen vind ik wel echt op Tweakers thuis horen.

Wat mijn beeld is: T-Mobile was erg ontevreden met de 3e plaats op de Nederlandse markt. Ze probeerden al langer om ook zakelijk een partij om rekening mee te houden te worden, maar dit kon beter.

Na de koop van de 4G licenties zijn ze fors extra gaan investeren juist in het netwerk om van hun “slechte dekking en Ben even niet bereikbaar” imago af te komen. Dus is en wordt er veel geinvesteerd in uitbouw van 4G dekking en capaciteit. Momenteel bouwen ze met name locaties in hoogspanningsmasten om naar 4G en bouwen ze er zelfs nieuwe masten bij. Tot 3 jaar terug had ik echt nooit bij T-Mobile willen zitten met mijn hoofdnummer, nou dat beeld is intussen duidelijk verandert! Juist door gebrek aan dekking op mijn werk indoor en gebrek aan uitbreidingsplannen bij KPN ben ik gewisseld naar T-Mobile. Ik ben landelijk intussen zeer onder de indruk van hun netwerk uitbouw en ombouw. Een hardnekkige probleemplek heb ik laten onderzoeken met een netwerkklacht. Samen met de meldingen die anderen gedaan hadden wordt daar nu een mast bij gezet. En ook echt een nieuwe “greenfield site” daar waar andere providers niets of nauwelijks iets aan dekking te bieden hebben.

Je hoeft je mening voor jezelf niet bij te stellen, maar anderen raad ik zeker aan om aan het einde van hun contract eens even de T-Mobile 4G dekking van nu te checken met een prepaid kaartje. Dan merk je zelf hoe het NU is. En ervaar je dan nog steeds een probleem: doe dan een dekkingsklacht via de dekkingskaart op de T-Mobile website.
Anoniem: 361276 @ucsdcom15 december 2017 20:47
Via zijn profiel kom je gelijk bij zijn linked in uit en daar zie dat hij dus bij Spie werkt voor bijna 8 jaar als werkvoorbereider voor glas dus totaal niks bij providers zelf.
Ik weet nu echt zeker dat je onzin verkoopt, ik heb tot afgelopen maart jaren voor T-Mobile gewerkt.
Begin me na jouw verhaal echt af te vragen welke inkooporders en facturen ik voor netwerk apparatuur heb gezien de laatste 3 jaar. hmmmmmmm zal wel aan mij liggen dan.
Wat heb je daar in al die 8 jaar gedaan? Wc-rollen aangevuld?
classic verrot verhaal, leuk dat je er werkt. Geloof niet dat het ergens anders beter/slechter is.... zo lang wij als klanten blijven geloven in de BS die ons word verkocht veranderd er niks..... en gek genoeg zal niemand dat ook willen. Wat doe je met de banen die dan verloren gaan? nja andere discussie...
Heb je hier bronnen/bewijs voor?
Vodafone en Ziggo moeten toch weer uit elkaar?
Nee de fusie tussen UPC en Ziggo is officieel niet goedgekeurd. Dus zijn ze volgens mij in hoger beroep gegaan.
Anoniem: 501293 @Richh15 december 2017 16:50
Overdrijven is ook een vak. Ik heb jaren Vodafone gehad maar nu ik anderhalf jaar tele2 gebruik vind ik het netwerk van Vodafone sterker.
Niet zo heel raar. Ik heb er alleen zakelijke kennis mee, en dat is een grote bak ellende. Drie accountmanagers per jaar, afspraken niet nakomen etc. We moeten binnenkort het contract verlengen en daar is uitgekomen dat we bij T-Mobile een heleboel geld ( 100k+ per jaar en dat op 1500 gebruikers! ) kunnen besparen, terwijl ze hetzelfde leveren. Dus ik kan erkennen wat @Richh zegt over de te hoge prijzen!
Wel een hele 5 euro per gebruiker per maand meer op een rekening van 30 euro per gebruiker per maand? Zo extreem is dat toch niet? Pas als de goedkopere een betere dienst levert kan je achter je oren gaan krabben als je bij de iets duurdere zit. Maar je geeft aan dat ze 'het zelfde leveren'. Of leveren ze toch minder?
Hoe je het ook went of keert, het is gewoon €100.000, wat veel geld is. Zeker op een contract waarde van €220.000 - €300.000.
En ja ze leveren echt hetzelfde. Moet jij voor de grap de zones die beide gebruiken voor internet eens opzoeken. T-Mobile gaat gewoon niet hoger dan €0,20 per MB. Of dat nou op de Dam is of in het regenwoud in Timboektoe ( als je bereik hebt natuurlijk ;) )
Vodafone heeft zones die tot €0,88 per MB gaan. Wij opereren wereldwijd, dus dat gaat heel hard.
Oh oke, een contractwaarde van 250k ish komt neer op 13,80 per gebruiker per maand, dan is 5 euro wel een fors verschil ja. Over de zones gesproken, je zou verwachten dat je met een contract van 1500 gebruikers tarieven krijgt die ik die buiten dat contract val niet eens op kan zoeken, maar je krijgt dus gewoon wat op de vodafone website staat ondanks je 1500 man?
Hier gaat het dan over de buiten bundel kosten. Binnen de EU krijgen we een groepsbundel van 1GB per gebruiker, die dan tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Dus bijvoorbeeld de ene verbruikt 500MB en de andere 1,5GB, dan zijn er nog geen problemen. Maar voor buiten de EU hebben we ervoor gekozen om alleen een wereld dagbundel van 50MB te kiezen, voor uit mijn hoofd €1,80 PP / per dag. Die gaan automatisch aan zodra je over de EU grens gaat. Voldoende voor mail natuurlijk, maar veel mensen werken ook in het veld en gaan dus gewoon veel gebruiken, ook in Oman midden in de woestijn bijvoorbeeld.

Er is eens iemand geweest die daar 1,2GB verbruikt had ( ook lekker op Facebook natuurlijk :O ), mag jij raden hoe mijn baas keek toen hij de rekening kreeg: https://www.bellen.com/be.../oman/vodafone-abonnement
mobiel internet
per MB
€ 9,10
Dat was ongeveer zo: :X ;(

Uiteindelijk wel coulance gekregen, maar het was alsnog een geintje van €6300. :P
Als het door gaat, is het doei Tele2 voor mij. Tele2 is voor mij interessant door z'n €26/maand voor onbeperkt mobiel internet dat maandelijks opzegbaar is. Als dat straks T-mobile wordt voor €35, ben ik weg. Dan maar een vaste aansluiting aan laten leggen door KPN en na een jaar over naar een budgetprovider.
Ik ben juist bewust voor tmobile gegaan ipv tele2. Met tmobile samen korting betaal je 30 euro per maand voor onbeperkt. Voor die 5 euro extra heb je dus een beter netwerk.
Met korting ja, maar die heb ik niet. Woon alleen en iedereen die ik ken heeft KPN. Tele2 speelt bij mij voor vaste aansluiting en levert me daarbij voor €26 meer snelheid dan ik bij Ziggo of KPN kan krijgen op eigenlijk elk moment en elke plek. Die sim zit namelijk in mijn oude S4 en heeft vaak beter signaal dan KPN in mijn S6 gek genoeg.

In het geval van Ziggo kan ik wel sneller krijgen, maar voor een vermogen. KPN is €39/maand voor 40/4, ook belachelijk langzaam voor veel geld, maar als ik zelf de aansluiting moet betalen en voor bijvoorbeeld NLe ga, kost me dat nog meer.

Ik ga wel weer rekenen wat het goedkoopst is onderaan de streep. Ziggo heb ik er namelijk net uitgegooid toen ik een prijsverhoging van 8% kreeg en ondertussen mijn beeldkwaliteit alleen maar slechter werd en er kabels vervangen zijn, opbouwdozen, firmwares geüpdatet, etc. Ook al zijn die wel het goedkoopst met hun tien euro pakket dat nu 12,50 kost. Zeker als Tele2 nu de kans loopt €10 duurder te worden.
Gelukkig voor jou helpt T-mobile je zelf ook via de forums om in andermans groepen te komen om zo ook van de korting te kunnen genieten. Je kan zelf ook tweakers op zoeken op GoT om hun samen groepje te joinen. Hoe je het wendt of keert, er is voor alles een oplossing. Ik heb al 2 maandjes terug alvast verlengd voor Januari bij T-mobile en zit met mijn verloofde en mijn vader in dezelfde samen groep. Allemaal krijgen we korting, mooi meegenomen. NU is het 2,50 maar zodra ik de Go unlimited bundel heb wordt dit 5 euro korting aangezien dat niet geldt voor de oude abonnement (stel samen & bij).
Maar dan betaal ik toch nog steeds €30? Dus €4/mnd meer?
Heb je ook gelijk toegang tot meer dan de frequenties die tele2 aanbied. Dat is een 4 euro/maand waard. Om 4 euro moeilijk doen is dan voor mij persoonlijk echt nietig. Ik ben altijd tevreden geweest met T-mobile vooral omdat ze goedkoper zijn dan de belachelijk concurrent zoals KPN en Vodafone (Nu VodafoneZiggo).
Dan heb je het waarschijnlijk ruimer dan ik. Voor mij is het toch weer 4 euro voor een "product" dat hetzelfde doet als toen het nog 4 euro goedkoper was onder een ander bedrijf. Daarbij, 4 euro op 26 euro is ruim 15%.
Ik denk dat je 26 niet echt met 30 kunt vergelijken. Om een groot getal als 15% eruit te halen om dat te rechtvaardigen is jouw ding natuurlijk, absoluut. Dat ik 4 euro meer kan besteden betekent niet automatisch dat ik het ruimer heb. Als je het uberhaupt niet ruim hebt, waarom in hemelsnaam dan iets nemen van 20+ euro de maand? En ik garandeer je dat T-mobile die 4 euro rechtvaardigd met een breder spectrum aan frequenties, dus ze doen zeker "hetzelfde", enkel alleen in functie en naam. In de werking gaat dat toch anders, anders was Tele2 ook zo bekend om hun goeie bereik in de buitenstreken.

Dus 26 euro voor minder frequenties.. of 4 euries meer voor veel beter bereik in het gehele land? (ook waar je zelf woont)
Over die €20+, ik heb nu voor €35,99/mnd tv+internet (+bellen dat ik nooit gebruik) met 60/20, dat is ongeveer het goedkoopste wat je kunt hebben. Tv komt van Play van KPN en behalve dat dat ronduit bagger werkt op Android 7 telefoons/tablets en dus op mijn oude tablet draait met Android 6, is dat prima tv kijken.

Mijn daily is trouwens een KPN met onbeperkt bellen en 10GB, omdat ik dat niet terug kan zetten ivm contractsduur. Anders direct terug naar 5GB met onbeperkt bellen. Ik bel nog elke dag een aantal uren met vrienden, collega's en kennissen omdat wij allemaal een hekel hebben aan alleen berichten sturen.
Tele2 speelt bij mij voor vaste aansluiting en levert me daarbij voor €26 meer snelheid dan ik bij Ziggo of KPN kan krijgen op eigenlijk elk moment en elke plek.
Je weet dat dit in strijd is met de voorwaarden he? Als Tele2 je door heeft sluiten ze je gewoon af...
Ik mag toch tetheren via mijn S4? Dat staat in de voorwaarden wat ik begrepen heb uit de laatste berichten. Pas wanneer je de simkaart in een mifi-router oid stopt overtreed je de voorwaarden.
Ik mag toch tetheren via mijn S4? Dat staat in de voorwaarden wat ik begrepen heb uit de laatste berichten. Pas wanneer je de simkaart in een mifi-router oid stopt overtreed je de voorwaarden.
Heb ik onlangs even geprobeerd, ook met een S4. kHeb een hollandsnieuwe abo en Tele2 internet-only.
Dat het zo eenvoudig was... had ik niet verwacht.
Tetheren is hier serieus alternatief voor vast internet.
Er is (tijdelijk) mee te leven.
Handig als je mot krijgt met je provider! O-)
(Tele2 is hier soms lomp in de omgang met zijn klanten)

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 14:52]

Ohh je hebt op diverse fora en andere pagina's gewoon hele groepen mensen die gewoon met een wildvreemde een groep willen vormen voor de korting. Dus dat je niemand kent met T-Mobile hoeft geen probleem te zijn voor de korting.
Dat is nog steeds 5 euro meer, voor een verschil in netwerk dat jij nooit zal merken.
Hoezo zal ik dat niet merken? Toen ik bij tele2 zat ging viel het bereik gewoon weg zodra ik de stad uit ging. De klantenservice was het ook gewoon met me eens toen ik om. Die reden wilde opzeggen. (1 jaar geleden). Overgestapt naar tmobile toen en die hebben het beste netwerk van Nederland. Heb nu altijd overal 4G en ben zeer tevreden.

[Reactie gewijzigd door TweakGr op 23 juli 2024 14:52]

Je had het over sneller netwerk. Niet over bereikbaarheid
Een provider mag niet zomaar vanuit zijn kant de abonnementsvoorwaarden aanpassen.

Ik denk eerder dat je als Tele2 klant nu blij mag zijn, binnenkort krijg je waarschijnlijk toegang tot het betere en snellere netwerk van T-mobile. Voor een belachelijk lage prijs.
Belachelijk lage prijs? Echt niet. Dat heb ik nu. Beter? Tele2 levert mij tot nu toe altijd 4G internet waar ik ook ben. Sneller? Mijn S4 ondersteunt geen 4G+, dus zal 60/20 wel zo'n beetje blijven.

Nee, als het duurder wordt, ben ik weg.
Dezelfde prijs voor een beter netwerk, dat is toch een voordeel?
En die S4 heeft ook niet het eeuwige leven :P
Nou, ik heb er net een nieuwe batterij in gestopt, dus voorlopig gaat ie nog wel mee. En met Android 7.1.2 is hij ook softwarematig behoorlijk bij, dus voorlopig zie ik er geen probleem in. Behalve dan dat het scherm al 3 jaar gebarsten is, maar een kleinigheidje blijf je houden.
Hoezo mag dat niet?
Het mag best (zeker na afloop contractduur die bij Tele2 bij veel mensen een maand is). Je hebt dan wel het recht om op te zeggen. Echter, als de enige twee aanbieders van "onbeperkt" samengaan, zal er vast geen aantrekkelijker alternatief komen.

Ik ben sowieso wel benieuwd of bij maandelijks opzegbaar abonnement dit ook geldt voor de kant van de provider.
Als je de voorwaarden erop naleest zul je zien dat ook bij een jaarcontract de provider op ieder moment kan opzeggen. Jouw remedie is dat je dan ook niet hoeft te betalen (duh!).
Of T-Mobile de prijzen van (nieuwe) abbo's gaat veranderen of niet, het contract van jouw met Tele2 blijft gewoon voor dezelfde prijs en voorwaarden geldig toch?
Ik heb een maandcontract, dus geen idee of ze die voorwaarden gaan veranderen. Maar dan is het alsnog snel opgezegd :Y)
Hoe zit dat nou met die abbos dan?

Tele2 bied unlimited voor 25 p.m. en T-mobile voor 35 p.m.

Als het nu hetzelfde netwerk word?
Reken maar dat nieuwe afsluitingen of de middenweg gaan betalen of de €35,-.
Waarom de middenweg als je €35 kunt krijgen?
Of €50, er is toch geen concurrentie meer
Ik dacht eerder €25+€35, want je heb immers toegang tot beide netwerken ;-)
Als ik dan ook twee keer zo ongelimiteerd internet krijg ;)
klinkt als groen gras, je zal 2x fup bedoelen :)
Dat was de grap, 2x de fup is gewoon twee abbos afsluiten

(en zit er een fup op die unlimited abbos? ik kom met 3gb per maand ruim uit, dus heb er nooit naar gekeken)
FUP is 5gb per dag / 1gb per uur daarna.
Ik gooi op dagen dat ik weet veel data te gaan verstoken alvast 20GB extra bij Tele2 aan.
@ShadowLabs 1 GB per uur? Bij Tele2 niet hoor. Wel 1GB per keer, maar geen tijdbeperking.

De enige bronnen (tweakers die het bij Tele2 hebben nagevraagd) die zich concreet over de FUP hebben uitgelaten hebben het over 50GB per dag (5GB en dan steeds per 1GB)
Bij T-Mobile kan je 'm ook met 1GB per keer bijvullen, maar volgens mij zit hier wel een cooldown tijd tussen. Dacht dat het een uur was, kan 't ook mis hebben. :)
Nee dat is niet zo, spreek uit ervaring.
15 minuten dacht ik, maar je kan ook van tevoren GB's 'opsparen'
Yep, 15 minuten. Heb het net nog even uit getest. 15 minuten via het web, en via de app moet je eerst je 1gb aanvulling opmaken voor je m weer mag ophogen.
nope, toevallig gisteren nog gedaan binnen 30 sec had ik weer snel internet.
Oeh, heb wel eens (keer of 3) voor de let's see what happens 1000GB aangevraagd maar uiteraard niet verstookt.
Die 1gb is niet per uur maar per verhoging die je zelf kunt aanvragen.

Er zit echt geen enkele versie van FUP op heb ik het idee. Als ik 40Gb in het uur nodig heb dan is dat geen probleem.
Klopt en die 5GB kan je d.m.v. een SMS ophogen met 1GB. Het is niet zo dat je dan maar 1GB per uur mag gebruiken.
niet 1gb per uur..... Je moet alleen iedere keer opnieuw een gratis 1gb blok aanschaffen. Een beetje tweaker maakt daar natuurlijk een script voor.
Of installeert een auto-sms app. 8-)
Ja bij Tele2 werkt dat. Helaas kan het bij T-Mobile alleen via de app. :( Ik zoek nog steeds iemand die hier al een oplossing voor heeft, dus mocht iemand dit lezen met een oplossing, zou ik graag een DM tegemoet zien! :)
Tja en dat is natuurlijk net niet waar het voor bedoeld is. Als iedereen dat zou doen dan zit het netwerk zo verstopt.
Punt is sowieso dat de grootste (en volgens mij zowat enige) concurrent voor onbeperkt internet hierdoor verdwijnt voor T-mobile, dus wat houd ze tegen om de prijs daarvoor nog hoger te gaan brengen dan €35,-.
ze waren er al de eerste mee, dus in de begindagen hadden ze ook al geen concurrentie. Het lijkt mij dat er niets aan de hand zal zijn, T-Mobile kan niet een slechte naam krijgen want anders lopen de mensen weer weg.
Waarheen? De alternatieven zijn momenteel een stuk duurder. Muv de virtuele providers.
Nieuwe klanten binnen harken en de oude klanten behouden. Om vervolgens alles langzaam op te schroeven.
Niet netjes, maar niet verboden. Je bent ondernemer met verslaafde klanten, wat let je.
Je bent er niet om hun hand vast te houden.
De incentive om onbeperkt aan te bieden is er ook niet meer. KPN en Vodafone doen dat niet en gaan dat ook niet doen. Bij Vodafone betaal je 31 euro per maand voor 20GB, bij KPN zelfs 55 euro per maand voor 25GB (actieprijzen en eventuele verdubbelingen neem ik niet mee).

Het is natuurlijk koffiedik kijken, misschien brengt onbeperkt wel voldoende op voor T en winnen ze er veel klanten mee. Dan zal dit abonnement wel blijven. Maar de kans is ook dat je voor die 35 50 euro straks bijvoorbeeld 25 of 30GB krijgt. Immers, de concurrentie doet niet aan unlimited.

Edit: Ook nog een kans is dat je voor het geld dat unlimited nu kost inderdaad bijvoorbeeld 25GB of 30GB (toch iets meer dan KPN) krijgt en dat dit pas unlimited wordt als je ook thuis internet, tv en bellen van T-Mobile neemt. Zodat abonnementen bij alle 3 providers pas interessant worden als je quadruple play wilt nemen (zelf ben ik daar wat minder van - en op het thuis internet van TM zit ik niet te wachten).

[Reactie gewijzigd door ep667 op 23 juli 2024 14:52]

Ik kan geen quad afsluiten omdat ik niet over de vaste lijn ga. Erg vervelend want ik wil wel die unlimited variant. Had eerst die 24 gb bundel maar dat was al te weinig en moest iedere maand of 10 gb bijkopen om normaal door te kunnen gaan of geen internets gebruiken.
Dat is dus koffiedik kijken. Ze zouden voor differentiatie kunnen gaan waarbij Tele2 prijsvechter blijft en T-Mobile duurder, maar betere voorwaarden.
Welke betere voorwaarden? Uiteindelijk denk ik dat ze op het zelfde netwerk komen waardoor dus dezelfse voorwaarden komen.
Gratis bellen vanuit NL naar de EU, 4g in het buitenland, meer data in het buitenland, betere klantenservice... Eigenlijk hetzelfde al wat we nu ook hebben?
4g in het buitenland, meer data in het buitenland
Wordt dit niet al gedekt door de nieuwe roaming regels?
Nee. Je mag internetten in het buitenland, dat is de regel :) de wet zegt niks over of dit middels 3g of 4g moet zijn.
Okee, 3g/4g heb je een punt, maar ik dacht toch dat de nieuwe regels zijn dat je bitjes altijd uit de zelfde bundel komen, NL, DE of welk ander EU land dan ook
Nee, tot 6GB wel, daarboven (onbeperkt) moeten ze minimaal 6GB aanbieden in europa. T-mobile biedt 10GB aan op 4g, Tele2 6GB op 3g.
Even een aanvulling daarop, wat je aangeeft is niet helemaal correct. De hoeveelheid die ze daarboven moeten aanbieden is afhankelijk van de prijs van het abonnement, bij €25,-/maand is het minimaal 5,37GB per maand. Deze factor gaat overigens ieder jaar iets omlaag, waardoor je steeds meer gratis MB's in de EU krijgt.

Edit: Op Consuwijzer kun je uitrekenen hoeveel MB je in de EU krijgt.

Zie ook https://europa.eu/youreur...oaming-costs/index_nl.htm. Factor is momenteel €7,70/GB voor berekening bundel EU, in 2018 wordt dit €6/GB.

En van http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-193_nl.htm
een daling van de maximumprijs voor dataroaming die over vijf jaar wordt gespreid, van 7,70 euro/GB (vanaf 15 juni 2017) tot 6 euro/GB (vanaf 1 januari 2018); 4,50 euro/GB (vanaf 1 januari 2019); 3,50 euro/GB (vanaf 1 januari 2020); 3 euro/GB (vanaf 1 januari 2021) en 2,50 euro/GB (vanaf 1 januari 2022)

[Reactie gewijzigd door Jape op 23 juli 2024 14:52]

KPN heeft meerdere labels (KPN, Telfort, Xs4All, etc.). Jij gaat mij toch niet vertellen dat ze allemaal dezelfde voorwaarden en prijzen hebben?
Nou bijvoorbeeld ook 4g in het buitenland. Tele2 heeft bv alleen matige 3G afspraken op bijvoorbeeld Kreta. T-mob heeft daar dan weer wel 4G afspraken.
Dat is nu aan het verbeteren, de eerste 2 4G afspraken zijn al gemaakt (Denemarken en Finland). Maar het kan natuurlijk dat dat onder T-Mobile weer een halt toegeroepen wordt.
Precies, de klantenservice bij Tele2 is on te huilen, in dat opzicht past het prima binnen tmobile en wat blijft er dan nog over aan voorwaarden.
Zeker geen Vodafone ervaringen? Ben 2 maanden bezig geweest om een andere SIM kaart te krijgen, 1 nummer heeft herhaaldelijk problemen in het buitenland en bij Vodafone zeggen ze ijskoud dat ik maar moet bellen op een moment dat de SIM het niet doet. Ik heb wel wat anders te doen als ik met de auto dag in Duitsland zit om een klant te bezoeken.
Of eventueel andere snelheden?
Dat kan ook nog. Of wellicht anders gezegd: niet hetzelfde draadje naar huis aanbieden. Bij de ene alleen een xdsl-vorm bij de andere wel glasvezel bijvoorbeeld.
Als je al een abonnement hebt zit je goed, want ze mogen de prijzen niet zomaar omhoog schroeven. Voor €26/mnd wil ik wel maandelijks opzegbaar toegang tot het T-mobile netwerk hoor :)

Voor nieuwe abonnees komen er waarschijnlijk nieuwe prijzen. Daarbij zal Unlimited niet snel echt duurder worden dan de de 25gb bundel (=50gb met verdubbeling en 5 euro korting) bij KPN bijvoorbeeld, 35 euro zou logisch zijn.
Overigens gaat daar nog wel 5 euro vriendenkorting vanaf.
Ze mogen de prijzen inderdaad niet zo maar omhoog schroeven maar ze mogen het wel omhoog schroeven.

Je mag dan opzeggen, en ik denk dat zo iets ook gaat gebeuren. Waarom zou T-Mobile die lage tarieven blijven handhaven als ze meer vragen bij hun eigen klanten?

Gewoon de prijs omhoog en zorgen dat het nog net niet aantrekkelijk is om naar KPN of Vodafone te lopen.
Omdat T-mobile niet van zijn klanten af wil? Ze hebben technisch het beste netwerk, maar daar staan ook kosten tegenover. Ze hebben de klanten nodig.

Toen KPN met Hi stopte hebben ze alle klanten op Hi ook gewoon het oude abonnement laten houden.
Die klanten gaan vanzelf over als je bijvoorbeeld 5G niet aanbiedt op de oude abonnementsvormen.
Ze mogen de prijzen inderdaad niet zo maar omhoog schroeven maar ze mogen het wel omhoog schroeven.

Je mag dan opzeggen, en ik denk dat zo iets ook gaat gebeuren. Waarom zou T-Mobile die lage tarieven blijven handhaven als ze meer vragen bij hun eigen klanten?

Gewoon de prijs omhoog en zorgen dat het nog net niet aantrekkelijk is om naar KPN of Vodafone te lopen.
Hoe wrang en ondenkbaar dit ook klinkt, dit is precies wat T-Mobile in 2015 deed: als klanten enkele keren flink boven hun Fup van hun onbeperkte bundels uitkwamen, je kreeg dan een voorstel om over te stappen naar een nieuw niet onbeperkte bundel of kreeg een gedwongen afsluiting aan je broek.

Eind 2015 zijn alle abonnees die nog een Flex euro bundel (oud abonnement met 0900, 0909 en buitenland gebruik inclusief) gedwongen over gezet naar de nieuwe stel samen & stel bij abonnementen met beperkt EU gebruik daarin ipv. je bundel onbeperkt sparen voor gebruik wereldwijd.

Dus ook straks kan T-Mobile dit gaan doen. Ik acht de kans daarop nu wel klein. De huidige unlimited bundels worden namelijk geadverteerd als bundels van 50,- euro per maand, waarop een korting van 15,- euro gegeven wordt als je voor 24 maanden tekent. Blijven klanten nu bij een tariefsaanpassing toch hangen op unlimited, dan gaat hun tarief zonder verlenging mogelijk toch gewoon omhoog van 35,- per maand naar de 50,- per maand uit de standaard tarief lijsten. Dan hoeft T-Mobile dus niets aan de voorwaarden of bundels van bestaande klanten te doen.

En voor wie zich rijk rekent met een voordelig maandelijks opzegbaar Tele2 abonnement van 25,- per maand: het na een maand mogen opzeggen of veranderen geldt niet alleen voor jou, maar ook voor Tele2/T-Mobile net zo als dat je bij de oude Tele2 simonly abonnementen opeens ongemerkt 1 of 2 euro per maand meer ging betalen als je contract afliep.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 14:52]

Technisch gezien, wordt dat een super netwerk, T-mobile krijgt VoLTE en VoWiFi expertise plus de 800Mhz band, en Tele2 is over met dat 4G only gedoe.

Maar als je straks 50€ voor Unlimited moet betalen (OG T-mobile prijs, zonder korting), of een triple/quad play pack moet aanschaffen om überhaupt Unlimited te mogen krijgen, dan is de lol snel voorbij.
Zou best voor een quad play oplossing willen gaan, maar met glas via CIF wordt dat knap lastig. Koper wat hier in de grond ligt komt amper boven de 20mbit uit en ligt er in de huidige toestand waarschijnlijk al decennia langer dan dat het huis staat. Voor het grootste gedeelte van het land is dit geen issue, en er zijn natuurlijk locaties waar het erger aan toe gaat, maar toch jammer dat de focus vooral op quadplay ligt. Aan de andere kant, als dat het grootste gedeelte van de markt is dan begrijp ik wel dat je je bedrijf zo runt. Immers zijn de uitzonderingen maar hele dure overhead als dasr aandacht aan gegeven moet worden.
Ik heb geen TV en telefonie nodig, als bijvoorbeeld straks Unlimited mobile data alleen mogelijk is icm TV en/of vaste telefonie, dan betaal je straks voor een service die je niet nodig heb.

Want KPN en Vodafone hebben helemaal geen Unlimited, T-Mobile kan prima een 40 of 50GB bundel lanceren, en Unlimited alleen mogelijk maken als je quad play heb.
Vaste telefonie is praktisch gratis, dat moet je niet mee laten tellen in je beslissing. In veel gevallen is de triple play bundel aantrekkelijker dan dualplay zelfs als je de voip lijn gewoon niet gebruikt.

Er zijn zelfs providers zoals Telfort die geen diensten meer verkopen zonder VoIP erbij in het abonnement, daar kan je hoogstens ervoor kiezen om geen nummer aan te vragen maar niet om er niet voor te betalen.

TV is wel een dingetje.
't Is niet zozeer dat het het grootste gedeelte van de markt is maar vooral dat het per klant veel meer oplevert.
T-mobile heeft al VoLTE , tenminste wel op mijn iPhone
T-Mobile zit in een proefperiode met iPhones en een paar Galaxys, Tele2 heeft Volte al sinds vorig jaar in z'n 50 mobieltjes en zijn begonnen met VoWiFi op de S8.
Tele2 heeft VoLTE niet op alle types. Alleen de meest verkochte modellen van Sony, Samsung, Apple ect.
Er staat een lijst op de Tele2 site van de goedgekeurde modellen die de VoLTE patch hebben. En bellen via 4G moet natuurlijk wel aan staan op de telefoon (mobiele netwerken)

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 23 juli 2024 14:52]

Tele2 heeft Volte al sinds vorig jaar in z'n 50 mobieltjes en zijn begonnen met VoWiFi op de S8.
Natuurlijk is dat niet op alle smartphones, VoLTE vraagt helaas medewerking van beiden kanten.

Maar Tele2 heeft een van de meeste ondersteuning, (of wordt aan gewerkt) inclusief merken met minder markt shade, zoals HTC, Microsoft, General Mobile en de nieuwe Nokias.
Technisch gezien ga ik straks het dubbele betalen voor mijn unlimited abbo...
Tele2 heeft 5 jaar geleden voor een relatief koopje spectrum voor 4G kunnen bemachtigen. Dit was omdat het ACM meer concurrentie wilde en dus een 4e, nieuwe partij bevoordeelde op de bestaande 3 partijen. En nu wordt dat bedrijf met spectrum en al overgenomen door een van de grote drie 8)7.
Op BNR begreep ik dat ondanks de lage prijs voor de frequenties Tele2 echter niet lukt om winst te maken met het mobiele netwerk.
Volgens mij heeft Tele2 het laatste kwartaal winst gemaakt toch?
Één kwartaal winst maakt het netwerk nog niet winstgevend. Uiteindelijk moet het verlies uit voorgaande kwartalen/jaren gecorrigeerd worden. Ik ken zelf de historie niet, maar daar weten ze bij BNR vast meer van.
Oh, ja dat zeker. Maar als nieuw netwerk ontkom je er ook niet aan dat je flink zal moeten investeren in je netwerk. Op termijn moet zich dat terug betalen, dat is gewoon logisch. Die kanttekening zal BNR er niet naast hebben geplaatst.
Zoals onder het vorige artikel ook al gereageerd, hiervoor moet de minister eerst wel zelf toestemming geven.
Volgens mij mag vanaf medio volgend jaar tele2 overgenomen worden zonder dat er een beslissing van een minister of frequentie teruggaven nodig is.
Waarom moet er betaald worden voor frequenties. De lucht is vrij :-) De Roverheid gaat strax ook de zonneschijn belasten ben ik bang.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.