Door Paul Hulsebosch

Redacteur

PlayStation 4 Pro Review

Wat kun je met die extra rekenkracht?

06-12-2016 • 06:00

321

Singlepage-opmaak

Extra rekenkracht

Het blijft even wennen, het idee dat consolebouwers opeens besluiten om een bestaand model te voorzien van een flinke upgrade. Traditioneel gezien gaat een console een paar jaar mee voordat er een compleet nieuw model verschijnt, met flink opgevoerde specificaties en niet zelden zelfs een volledig andere architectuur.

Met die traditie werd dit jaar ineens gebroken, zowel door Microsoft als door Sony. De Amerikanen kwamen met de mooi vormgegeven Xbox One S, die vooral kleiner is dan het origineel en in de vorm van hdr-ondersteuning ook een kleine grafische verbetering in huis heeft. Sony pakt grootser uit. De PlayStation 4 Pro is niet kleiner dan zijn voorganger. Integendeel zelfs; hij is groter dan de oorspronkelijke PS4 en ruim groter dan de PS4 Slim. Daar moet iets tegenover staan, zeker omdat de Pro ruim honderd euro duurder is dan de Slim en de oorspronkelijke PS4.

Die hogere prijs heeft uiteraard een reden. De Pro is een stuk krachtiger dan de twee voorgaande modellen. Om het geheel compatibel te houden, is het aantal cores van de cpu gelijk gebleven. De snelheid van de cores is echter flink opgevoerd: van 1,6 GHz in de oude versies tot 2,13 GHz in de Pro - een winst van ruim 30 procent. En dat is niet alles. Misschien wel belangrijker is dat het grafische gedeelte van de chip flink is opgewaardeerd. De originele PS4 heeft 18 compute units die draaien op 800 MHz, de PS4 Pro heeft 36 units, draaiend op 911 MHz. De upgrade zorgt voor flink wat extra rekenkracht. De Pro haalt 4,2 teraflops, een ruime verdubbeling ten opzichte van de voorgaande versies.

PlayStation 4 Pro

Er is nog meer verbetering te melden. De PS4 Pro heeft 1 GB extra RAM gekregen. Dat is DDR3-RAM en niet het snellere GDDR5-RAM waar de PS4 al 8 GB van aan boord heeft. Toch is het een zeer welkome aanvulling, want het extra geheugen kan worden ingezet voor processen die op de achtergrond draaien, zoals Netflix en Spotify. Dat wil zeggen dat een deel van het GDDR5-geheugen vrijkomt voor het spelen van games. Dat gaat niet op voor alle capaciteit, want 512 MB komt beschikbaar voor ontwikkelaars. Dat maakt dat op de Pro 5,5 GB beschikbaar is, terwijl op de originele PS4 en de Slim 5 GB door games kan worden aangesproken. Dat is steeds nog niet alles. De snelheid van het GDDR5-geheugen is verhoogd van 5,5 GHz naar 6,8 GHz. Het resulteert in een bandbreedte van 218 GB/s, een winst van ruim 20 procent.

Ondanks de wijzigingen heeft de architectuur dus dezelfde basis als de twee vorige edities van de PS4, wat wil zeggen dat de Pro er volledig compatibel mee is. Alle games die voor de PS4 en de Slim zijn gemaakt, kun je ook op de Pro spelen. Sony heeft toegezegd dat het deze compatibiliteit vast wil houden en dat ook het omgekeerde zal blijven gelden. In theorie kunnen ontwikkelaars makkelijk games maken die wel op de Pro en niet op zijn voorgangers draaien. Dat is echter niet de bedoeling.

Daarmee zijn de opvallendste veranderingen de revue gepasseerd, de veranderingen dus die voor gamers de meeste impact hebben. Er zijn nog andere aanpassingen doorgevoerd. Zo is HDMI-uit opgewaardeerd naar versie 2.0b, die beveiligd is met HDCP 2.2 zodat ook 4k-materiaal voortaan op slot gegooid kan worden. Wifi maakt nu gebruik van 802.11ac, met ondersteuning voor de 5GHz-band, en bluetooth is opgevoerd tot versie 4.0. Bovendien heeft de Pro weer een optische audio-uitgang, een functie die de oorspronkelijke versie wel heeft, maar de Slim moet missen.

PlayStation 4 Pro

In dezelfde categorie vallen de verschillen aan de voorkant. Wie goed kijkt, ziet dat de knoppen voor Power en Eject zijn veranderd. Het zijn nu echte knoppen, die klikken in plaats van aanraakgevoelig te zijn. De twee knoppen, en met name de symbolen op de knoppen, zijn echter nog steeds erg klein. Verder valt op dat de console aan de voorkant nog steeds slechts twee usb-aansluitingen heeft, wat aan de magere kant is. Gelukkig is aan de achterkant van de Pro een extra usb-poort aanwezig.

Interessanter is dat de Pro hevc ondersteunt, wat maakt dat de nieuwe console met 4k-videomateriaal overweg kan. Vreemd genoeg geldt dat niet voor de ingebouwde bd-romspeler. De drive kan niet overweg met Ultra HD Blu-rayschijven en dus geen 4k-films afspelen. Dat is iets om rekening mee te houden voor wie zijn oude PS3 of PS4 gebruikt als blu-rayspeler en nu overweegt een Pro aan te schaffen. Het wat merkwaardige feit doet zich dus voor dat de PS4 Pro wel games in 4k weer kan geven, maar geen films. Het maakt duidelijk dat Sony, net als Microsoft, terug wil naar de basis: gamen staat voorop, multimedia is minder belangrijk. Overigens zal de Pro, wanneer je een blu-rayfilm bekijkt, deze wel automatisch upscalen naar 4k.

Tot slot nog een niet onbelangrijk verschil: de Pro heeft standaard 1 TB aan opslagruimte. De meeste voorgaande modellen beschikken daar niet over. Er is echter wel een versie van de Slim met 1 TB aan boord; daarvan is 860 GB beschikbaar voor games, de rest is voor het os.

PlayStation 4 Pro