Fijne vervanger van de base PS4, maar met enkele kanttekeningen.
Pluspunten
- Games met een pro-patch
- Boost-modus
- Grotere HD (1tb)
Minpunten
- Lawaai bij pro-patch games
- Fijnere controller (v2)
- Warmteontwikkeling
- Niet alle games hebben een pro-patch
3 van 5 sterren (Voldoende)
Met de dalende prijzen en de leuke combideals heb ik afgelopen week afscheid genomen van mijn day one Playstation 4 500 gb. Met een dubbel gevoel overigens. De originele PS4 was een fijn apparaat, maar slaagde er met gemak in meer lawaai te maken en aanzienlijk warmer te worden dan mijn stokoude XBOX360. De harde schijf van 500gb was daarnaast te klein. Binnen no-time was er dan ook een variant op de markt met een harde schijf van 1tb. De bijgeleverde controller was overigens ook niet van heel goede kwaliteit. De pookjes waren glad en de triggers kraakten behoorlijk.
Naar aanleiding hiervan ben ik dan ook op zoek gegaan naar een vervanger.
Overweging
Naar aanloop van de introductie van de XBox One X raakte ik hierin zeer geïnteresseerd. Een compact apparaat met geavanceerde koeling (Vapor Chamber) die ook op 1080P schermen een aanzienlijk betere performance moet geven.
Ik beschik nog over een twee jaar oude Full-HD tv die prima bevalt, en dus ook nog enkele jaartjes zal moeten meedraaien. 4K en HDR heb ik dan ook niet mee kunnen nemen in mijn analyse.
Tegenover de One X staat de Playstation 4 Pro van Sony. Volgens sommigen niet de concurrent van de One X, maar van de One S. De meningen hierover zijn verdeeld. Feit is dat de Pro een hoger geclockte CPU en GPU heeft dan het origineel. Daarnaast heeft hij meer en sneller RAM-geheugen. Waardoor betere prestaties mogelijk zijn, ook op 1080P.
Keuze
Een lastige keuze, gaan voor een nieuwere, geavanceerde(re) console of blijven bij het vertrouwde, met een vooruitgang in performance. Daarbij in acht nemende dat ik persoonlijk zeer tevreden ben met Playstation in het algemeen. Niet alleen de UI is prettig, ook de exclusives zijn van een hoog niveau.
Met name dat laatste punt heeft voor mij de doorslag gegeven. Kon ik, ten faveure van de One X, afscheid nemen van Horizon Zero Dawn? Van de nieuwe God Of War die in 2018 zal worden gelanceerd? Van Uncharted? Van de sinds 2014 opgebouwde backlog aan games? Gevoelsmatig niet.
Uiteindelijk heb ik er dan dus voor gekozen om de Playstation 4 Pro aan te schaffen (met extra controller en Gran Turismo Sport voor €359). Met verkoop van de PS4, de extra controller en Gran Turismo Sport heb ik netto €90 uitgegeven voor deze upgrade.
Noot: deze keuze bleek ook op financieel vlak voor mij de beste. Bij aanschaf van de One X had ik enkele games opnieuw moet kopen, en alle Playstation-games voor een prikkie op marktplaats gezet. Beide aanhouden is een te prijzige aangelegenheid voor die paar uurtjes in de week. Deze investering was ik dan ook niet toe bereid, zeker niet omdat deze consolegeneratie al rond de helft van de lifespan zit.
Overgang PS4 naar PS4 Pro
De overstap van de originele PS4 naar de Pro is een makkelijke. Je sluit beide consoles aan, verbindt ze met een UTP-kabeltje aan elkaar en volgt de instructies. Binnen anderhalf uur was alle data van mijn originele PS4 overgezet naar de Pro en kon in aan de slag.
Indrukken tot nu toe
Ik heb helaas nog maar enkele uren met de Pro doorgebracht. Daarbij heb ik zowel een niet geoptimaliseerde game in Boost-modus geprobeerd, een gepatchte game van een derde uitgever en een Playstation Exclusive.
Need for Speed 2015 - Boost-Modus
Ik heb een haat-liefde verhouding met deze game. Enerzijds een prettige arcade game om tussen de bedrijven door snel even te spelen. Anderzijds een game die kampt met fps-drops en het always online-principe van EA-Games (dat laatste valt overigens niks aan te doen).
Het opstarten van de game en het laden van de savegame neemt met de Pro minder tijd in beslag. Ook de tussentijdse laadtijden (bijvoorbeeld bij het verlaten van de garage) zijn korter. Hier zit dus een kleine wist in. De game voelt tijdens het spelen vloeiender aan, en lijkt minder te stotteren. Dit is vooral merkbaar in het downtown gebied.
Op grafisch vlak zijn er naar mijn mening geen verschillen met de base PS4.
Shadow of Mordor - Favor resolution
Weliswaar een wat oudere game, maar wel eentje die een pro-patch heeft gehad. Er kan worden gekozen voor favor performance of favor resolution. Na beide te hebben geprobeerd heb ik gekozen de game in favor resolution te spelen. Dit gaf, naar mijn mening, het rustigste beeld. De grafische kwaliteit is hoger en de draw-distance lijkt aanzienlijk groter. Het verschil met de base PS4 is dan ook duidelijk merkbaar.
Bij de optie favor performance leek er overigens wel meer detail in de game te zitten. Maar ik miste een bepaalde scherpte, die ik in favor resolution wel terugzag.
Bij deze game is er een aanzienlijke verbetering merkbaar in vergelijking met de base PS4. Al moet gezegd worden dat deze game ook op die laatste al prima draaide.
Horizon Zero Dawn - Favor Resolution
Mijn lievelingsgame van de afgelopen jaren. Hoe objectief is mijn analyse dan zou je wellicht denken? Ik heb geprobeerd deze liefde buiten de analyse te laten.
Ook bij het opstarten en laden van Horizon Zero Dawn viel me hier op dat de laadtijden korter zijn. Ik heb even gespeeld met de favor resolution/favor performance om te kijken wat mijn voorkeur heeft. Uiteindelijk gekozen voor favor resolution. Ook hier in verband met de waarneembare scherpte.
Na een kwartiertje te hebben gespeeld vond ik het vooral merkbaar dat de game vloeiender speelde. Concreet voorbeeld: bij het gebruiken van een heavy attack tegen een aanstormende machine (wat resulteert in een hoop vonken en vliegende onderdelen) ervoer ik altijd een soort vertraging/stottering. Dit heeft de Pro absoluut niet. De combat verloopt echt veel vloeiender.
Het ligt voor de hand, maar gewoon de hele game ziet er mooier en gedetailleerde uit. Dit zorgt voor een prettigere ervaring. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de prestaties bij The Frozen Wilds.
Overige bevindingen
De Pro is aanzienlijk stiller dan de base PS4. Bij games zonder pro-patch in de Boost-modus is hij erg stil. Ook de warmteontwikkeling viel mij mee.
Echter, bij games die wel een pro-patch hebben komt het PS4 karakter naar boven. De ventilator spint flink op en de warmteontwikkeling is voldoende om een klein appartement te verwarmen.
Ook een klein detail dat me opviel aan de Pro zijn de afmetingen. De Pro is nog een stukje dieper dan de behuizing van de base PS4 (die al niet klein is). Normaal gesproken niet zo'n probleem zou je denken. Als de base PS4 echter net past in je kast, dan past de Pro net niet. Ik haal deze dan ook bij het spelen iets naar voren, om wat ruimte voor luchtstroom aan de achterkant te scheppen.
Heeft het zin bij Full-HD?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk per game verschillend. Enig zoekwerk op internet toont aan dat sommige games wel een patch hebben gehad voor een 4K-resolutie, maar verder weinig toevoegen op 1080P. De Boost-modus zorgt er echter voor dat ook niet geoptimaliseerde games wat beter draaien, dit vond ik vooral merkbaar bij Need for Speed 2015. Hier lijkt het FPS plafond van 30fps een stuk beter te worden volgehouden, met name in drukke gebieden.
Bij de game Horizon Zero Dawn kon ik echter een aanzienlijk verschil waarnemen, zeker in de favor resolution stand. De game (die op de base PS4 al prachtig was!) knalt van het scherm. De randjes en schaduwen zijn scherper. Tevens merkte ik dat de gameplay vloeiender verliep.
Opvallend is dan ook dat de performance boost erg afhankelijk is van de aanwezigheid en kwaliteit van de pro-patch. Had Sony niet meer kunnen doen om publishers ervan te overtuigen tijd te steken in een pro-patch?
Tijd om even afstand te nemen en objectief te kijken. Is de Pro zijn investering waard? In feite kan het apparaat niks meer dan de base PS4 en hij is wat duurder. Hij kan het alleen (iets) mooier presenteren.
Eigenlijk zie ik het zo: dit is de PS4 zoals hij vanaf introductie had moeten zijn. Dat geeft een wrange nasmaak. De base-PS4 is eigenlijk een soort PS4-light. De controller is ook beter, de pookjes en knopjes zijn stugger. Hij lijkt gewoon wat beter in elkaar te zitten.
Mocht je al een PS4 hebben, en wellicht ook de beschikking hebben over een tv met mogelijkheid tot een 4K resolutie (en HDR), dan is het na verkoop van je base-PS4 (en eventueel bij de aanschaf verkregen extra controller/game) een kleine investering. Ik verwacht dat zeker op een 4K-resolutie verschillen groot zijn. Dan moet er wel sprake zijn van een game met een goede pro-patch.
Heb je nog niet de beschikking over een 4K scherm, dan zal je iets betere performance hebben. Maar verwacht geen wonderen! Niet elke game heeft sowieso een pro-patch, en niet al deze patches hebben aanvullende mogelijkheden op 1080P.
Ik ben zeer benieuwd hoe in de nabije toekomst de performance (op 1080P) ten opzichte van de base-PS4 zal zijn bij nieuwe games zoals Assassins Creed Origins, Battlefront 2, Call of Duty WWII en voornamelijk de nieuwe God of War. Ik wacht dan ook nog even met het trekken van mijn definitieve conclusie.