Door Jurian Ubachs

Redacteur

Forza Horizon 3 Review

Spektakel in Australische outback

29-09-2016 • 06:00

116

Multipage-opmaak

Digitale snoepjes verdienen

Samengevat

Forza Horizon 3 is in veel opzichten een betere game dan zijn voorganger. De spelwereld is groter en diverser, de game ziet er nog mooier uit en de speler krijgt nog meer opties om de game te spelen zoals hij of zij dat het liefst doet. De game kan offline gespeeld worden, maar daar mist Forza Horizon 3 wat uitdaging. Funest is dat het soms lijkt alsof de game spelers laat winnen. Dat dat online helemaal anders is en dat vrijwel alles ook online te spelen is, redt de game. Dat er ongelooflijk veel te doen en te ontdekken is, maakt het spel leuk. Dat er doorlopend veel spektakel te vinden is, begeleid door een prima soundtrack, maakt dat Forza Horizon 3 voor iemand die op zoek is naar een fijne arcade-racegame, waarschijnlijk de beste optie is op de Xbox One en voor Windows 10.

Getest

Forza Horizon 3

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 44,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Wie een hond wil leren zitten of pootjes geven, beloont hem met een snoepje of aai als hij het goed doet. Zo leert het dier trucjes en leert hij dat ze gewaardeerd worden. Met gamers is dat niet anders. Als gameontwikkelaars de laatste jaren ergens steeds beter in zijn geworden, dan is het wel in het vinden van een goed beloningssysteem. De tutorial overleefd? Hier heb je een snoepje. Een kilometer gelopen? Hier is een snoepje. Tien vlaggen/veren/tokens/coins/auto's/wapens verzameld? Drie keer raden… Inderdaad, tijd voor een beloning.

Beelden van een sprint race in Forza Horizon 3.

Schrijf het zo op en dergelijke 'gemaakte' beloningen klinken nogal lullig. Er is immers niet echt iets knaps aan simpelweg een bepaalde afstand afleggen of een bepaald aantal items verzamelen, zeker niet als je een beloning krijgt op het moment dat je tien van de honderd te verzamelen items te pakken hebt. Lekker boeiend. En toch werkt het, toch krijgen de meeste gamers heel even dat zo bekende 'yes!'-momentje, en vaak zit er nog iets aan de beloning vast. Een sloot credits om in het spel uit te geven of speciale items. Je verdient er dus ook iets aan, terwijl je, als je dat hele beloningssysteem wegdenkt, nog niets wezenlijks hebt gedaan. Je staat nog maar aan het begin van je campagne, hebt de prinses nog niet gered of de allerbeste racers van het spel nog lang niet verslagen en toch heb je al je beloningen.

Als het spelen van beloning naar beloning de hoofdzaak van een game dreigt te worden, is het tijd om op te passen en je af te vragen wat de coregameplay zelf te bieden heeft. Het gevaar is dat er niets wezenlijks meer gebeurt in de content. Je wordt zo doodgegooid met beloningen in de vorm van achievements, vrijgespeelde perks en andere extra's, dat je niet doorhebt dat je eigenlijk geen game speelt, maar aan bezigheidstherapie doet. De voldoening komt uit de kunstmatig aangebrachte beloningen. Dat de beste voldoening komt uit het aangaan en overwinnen van een fikse uitdaging, verdwijnt naar de achtergrond.

Forza Horizon 3 zet het idee van snelle beloningen perfect neer. Het is lang geleden dat we een game speelden waarin ons zo duidelijk continu een beloning voor de neus werd gehouden om achteraan te rennen. En heb je dat snoepje te pakken, in de vorm van een nieuwe perk, auto, geldprijs of iets anders, dan zie je het volgende alweer liggen. Het gaat maar door. En het is nog leuk om achter al dat lekkers aan te gaan ook, want het levert je steeds weer een beetje voldoening én een in-game beloning op.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Als Forza Horizon 3 daarmee in een negatief daglicht komt te staan, is dat niet terecht. Want hoewel de game inderdaad beschikt over een haast perfect fine-tuned systeem dat de speler doorlopend voorziet van beloningen en redenen om door te spelen, blijft er ook zonder al die poespas een goede game over. Daarnaast, hoe kunstmatig het ook mag zijn, als de beloningen en dergelijke daadwerkelijk een reden zijn om continu te willen doorspelen, dan heeft het voor de game een positieve uitwerking.

Nog meer arcade in Australië

Forza Horizon 3 begint, natuurlijk, met een spectaculaire race om de speler welkom te heten. Binnen het eerste kwartier speelden we het evenement dat we ook al op de E3-gamebeurs in Los Angeles, eerder dit jaar, konden spelen: de race tegen een jeep die door een helikopter wordt opgepikt en naar de finish wordt gevlogen. Zo leidt het eerste kwartier spelen je al over het strand, diverse wegen en door de jungle, wat meteen veel zegt over het verdere verloop van Forza Horizon 3. Off-road was in de vorige game in de serie al best aanwezig, maar speelde nog nooit een dermate grote rol als in dit spel. En dan heb je de echte outback nog niet eens gezien.

Voorbeeld van een zelfgemaakte Bucket List Challenge in Forza Horizon 3.

De outback, mocht dat niet bekend zijn, ligt in Australië, en dat is dan ook het toneel voor dit derde deel in de 'Horizon-tak' van de Forza-serie. Een logische keuze, aangezien Noord-Amerika en Europa in de vorige twee delen aan de beurt waren. Dat leverde Forza Horizon 2 een compliment op. Het gebied waarin werd rondgereden, in en om de Franse stad Nice, sloot wat sfeer betreft perfect aan bij de game. Het was de ideale game voor wie zin had in een kleine, Zuid-Franse vakantie, zonder daadwerkelijk de deur uit te hoeven. Prachtige omgevingen, mooie auto's, bijpassende muziek: Forza Horizon 2 deed veel goed.

Realisme niet belangrijk

Met de verplaatsing van het Horizon Festival naar Australië verandert er dus wel iets. Meer off-road betekent ook meer op off-road gerichte voertuigen en ook een zo mogelijk nog meer arcade-inslag dan de vorige games al hadden. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om met een gangetje van 200 kilometer per uur met een Lamborghini Aventador of een Audi R8 over het strand of een modderige weg in het bos te scheuren. Je begrijpt, voor realisme hoef je bij Forza Horizon 3 niet aan te kloppen. Het gaat om lekker scheuren met honderden peperdure auto's. Dat was al zo in de vorige twee delen en dat is in deel 3 nog duidelijker. Het is geen kwestie van niet in staat zijn om realistisch rijgedrag na te bootsen, maar een bewuste keuze. De race tegen de helikopter wordt al vrij snel gevolgd door een race tegen een trein en tussendoor scheur je met allerlei andere auto's door het landschap, waarbij spektakel altijd vooropstaat. Realisme komt pas ergens ver daarna.

Forza Horizon 3

Toch is het niet zo dat er helemaal geen 'realistische trekjes' te vinden zijn. Auto's met achterwielaandrijving en veel vermogen zetten je in de rondte als je wat al te enthousiast gasgeeft, en het spel laat gamers de optionele rijhulpen uitzetten. Dat leidt niet alleen tot iets meer uitdaging in de gameplay, maar ook tot grotere beloningen. Het verhogen van de moeilijkheidsgraad, zowel door hulpmiddelen uit te schakelen als door het niveau van je tegenstanders te verhogen, leidt tot bonussen op het gebied van ervaringspunten en credits. Toch blijft het zo dat je Forza Horizon 3 niet hoeft te spelen voor realistisch rijgedrag. Spring nog maar eens over een snelweg heen met een sportwagen om dat idee helder te krijgen.

Grotere map

De switch naar Australië brengt dus een extra stap richting arcade met zich mee, maar ook een zeer divers landschap. Dat strekt zich uit van een heuvelachtig kustgebied van Byron Bay naar de moderne stad Surfers Paradise en van de jungle naar de outback, met zijn uitgestrekte zandvlaktes en rotspartijen. Daar tussenin kom je allerlei interessante plaatsen tegen, variërend van een kerkhof voor schepen tot een verlaten vliegveld. Bovendien is de map een stuk groter dan die van Forza Horizon 2, waarmee een van onze minpunten bij dat spel verholpen is. In Forza Horizon 2 belandden we te snel weer op dezelfde plaatsen en dus vielen de routes voor races snel in herhaling. Dat speelt in Forza Horizon 3 amper meer een rol, al is enige herhaling op den duur natuurlijk niet te voorkomen.

Forza Horizon 3

Meer opties, minder uitdaging

Behalve de setting is ook positie van de speler veranderd sinds het Horizon Festival in Forza Horizon 2 in en om Nice werd gehouden. Dit keer is de speler namelijk niet zomaar een deelnemer aan het festival, maar de baas. Je hebt je immers al twee keer bewezen, dus dat is niet meer nodig. Je wordt dan ook als grote man of vrouw onthaald in Australië. Dat brengt een hoop vrijheid met zich mee, waarvan je een deel altijd al had. Zo is Forza Horizon 3 nog steeds een openwereldgame, waarin je zelf bepaalt wat je volgende activiteit of race is. Desgewenst kun je dus ook gewoon vrij gaan rondrijden door de spelwereld.

De mate van vrijheid die je hebt, wordt groter naarmate je verder komt. Dat is weer onderdeel van het eerder aangehaalde beloningensysteem. Steeds meer opties krijgen in wat je allemaal kunt doen, maakt ook dat je steeds verder wil blijven spelen. In de eerste paar uur is bijvoorbeeld de online component van het spel nog afgegrendeld. Je moet je solocampagne een beetje in gang zetten voordat je online aan de slag kunt. Heel gek is dat niet. Na die eerste paar uur heb je in elk geval al wat meer auto's, wat de kans groter maakt dat je online daadwerkelijk iets te zoeken hebt in de races, gevraagd wordt voor Clubs, et cetera.

Forza Horizon 3

Tegen de tijd dat dit deel van het spel een factor wordt, heb je al veel meer te doen dan in het begin en heb je ook al meer gezien van je rol als 'festivalbaas'. Dat zit hem vooral in de races en events die het spel biedt. Als festivalbaas kun je namelijk de variabelen van een race aanpassen. Je rijdt eerst naar de plaats waar dat event is op je map. Dan kun je meteen beginnen met racen volgens de standaardset-up die de game biedt, maar je kunt er ook je eigen race van maken. Wil je bijvoorbeeld met pijlsnelle sportwagens rijden of juist met Amerikaanse muscle cars? Of gooi je alle restricties overboord en laat je alle soorten auto's toe? Na die beslissing bepaal je ook in wat voor weer en op welk tijdstip van de dag je evenement verreden wordt. Vervolgens geef je het een naam en voilà: je hebt een nieuw evenement gemaakt. Dat verschijnt vervolgens ook in de keuzemogelijkheden van je vrienden. Staan ze bij hetzelfde evenement in hun game, dan zien ze dus niet alleen de standaardset-up die de game biedt, maar ook de 'event blueprint' die jij hebt gemaakt.

Het enige waar je geen invloed op hebt, is de route en daarmee dus ook het type evenement waar het om gaat. Net als in de vorige games kom je circuitraces tegen, waarbij je een aantal rondjes over een vast parcours moet afleggen, en ook races van A naar B. Daarbij kun je tegen een aantal ai-racers rijden, online tegen anderen of offline tegen de tijd van een racer die volgens het spel ongeveer jouw niveau heeft. Alle drie de varianten leveren beloningen op. De ai-coureurs komen weer in de vorm van Drivatars, die de namen dragen van mensen uit je vriendenlijst. Hebben die vrienden Forza Horizon 3 ook, dan zul je hun rijgedrag terugzien in het rijgedrag van hun ai-gestuurde Drivatar. Dat is een aardige feature, omdat het wat herkenbaarheid toevoegt, maar direct of indirect tegen andere spelers rijden blijft natuurlijk uitdagender.

Scripted overwinningen?

Uitdaging is iets wat Forza Horizon 3 goed kan gebruiken. Wie offline speelt, zal namelijk al snel merken dat de gameplay daar weinig uitdaging biedt. Sterker nog, het lijkt er soms zelfs op dat het hele verloop van een offline race scripted is. Let er maar eens op, mocht je de game nog gaan spelen: in de eerste ronde kun je soms met alle geweld en snelheid van de wereld niet dichter bij de nummer 5 of 6 in de race komen, maar in de laatste ronde vlieg je er zonder enige moeite voorbij. Zelfs de nummer 1, die een rondje eerder nog bijna uit beeld was, komt dan ineens snel dichterbij. En jawel, heel vaak passeer je ook de leider nog wel, als het even kan nét voor de finish. Dit herhaalt zich zo vaak dat wij ervan overtuigd zijn dat het spel dat opzettelijk zo doet. Hoe arcade je als racegame ook wil zijn, dit is in onze optiek niet hoe het zou moeten.

Campagne in co-op en nog meer beloningen

Gelukkig is er een redding voor wie racen tegen de ai, met de op de vorige pagina beschreven problemen, al snel niet meer leuk vindt. Tot nu toe kende geen enkele Forza-game, misschien zelfs geen enkele racegame, een zo verregaande integratie van de online spelcomponent. Zodra je de online opties hebt vrijgespeeld, kun je desgewenst de hele campagne samen doorlopen met maximaal vier spelers. Dat betekent dat je vrienden dus mee racen en dat maakt elke race al direct spannender. Alles wat je doet terwijl je in de game van iemand anders zit, telt mee voor je eigen progressie.

Forza Horizon 3 lijkt dus bij voorbaat een game die online het best tot zijn recht komt. Dat krijgt een extra dimensie doordat Forza Horizon 3 een van de eerste Play Anywhere-games van Microsoft is. Xbox One-gamers kunnen tegen pc-gamers spelen en zelf ook switchen tussen beide platforms, mocht dat ooit gewenst zijn.

Online free-roaming

Wie geen vrienden heeft die ook Forza Horizon 3 spelen, kan altijd nog gebruikmaken van matchmaking of gewoon in een online free-roamsessie springen. In dat laatste geval kom je in een lobby van maximaal twaalf mensen terecht, waarin je vrij kunt rondrijden. Ook dan kun je nog steeds in je eentje op pad gaan, maar dat kan ook samen met de racers in je sessie. Op elk moment kunnen die andere spelers een race starten, waaraan je kunt deelnemen. Je wordt in dat geval direct naar de start van de race gebracht, maar je kunt ook gewoon blijven rondrijden en zelf een race rijden terwijl de anderen hun race aan het verrijden zijn.

Forza Horizon 3

Er zijn dus veel opties en manieren om Forza Horizon 3 te spelen. Die openheid komt overal terug. Races verrijden is een basisonderdeel van een racegame, maar overal in de spelwereld kom je evenementen tegen die datgene opleveren waarnaar je op zoek bent: meer fans, die als bezoeker naar je festival komen. Dat geeft je de kans je festival uit te breiden naar andere regio's van de map, waar dan een Horizon Festival Hub verschijnt. Die hubs zijn belangrijk, want dat zijn de plaatsen waar je nieuwe auto's kunt kopen en je op andere manieren verdiende auto's kunt ophalen. Elke keer dat je een level stijgt in Forza Horizon 3, mag je, net als in de vorige game, aan een soort rad van fortuin draaien. Die draai kan een gratis auto opleveren, maar ook extra credits. Je hebt het liefst die auto's natuurlijk, maar ach: een snoepje is een snoepje.

Perks

Dat blijkt nog maar eens als je, al driftend en stuntend, weer een nieuwe perk vrijspeelt. Die kun je nu in drie categorieën inzetten. Perks kunnen zo invloed hebben op je bezigheden als festivalbaas of op je eigenschappen als rijder. Ze kunnen ook een directe beloning opleveren. Het gaat een beetje tegen ons gevoel in om een perk in te wisselen voor een relatief laag aantal credits, maar wellicht kan het je net genoeg credits opleveren om ineens wel die droomauto te kunnen kopen.

Forza Horizon 3

Dat kun je doen bij de dealer die je vindt bij de Horizon Festival Hub, maar ook bij het Auction House. Inderdaad, het Auction House keert na een afwezigheid van vier jaar terug in Forza. Het stelt je in staat om een dure auto relatief goedkoop toe te voegen aan je collectie. Wij visten vrij eenvoudig een racewagen voor een schamel bedragje op. Dat zal wel minder makkelijk worden nu de game uit is en er meer mensen op koopjes jagen, maar de optie is er. Daarnaast biedt het Auction House de optie om extra credits te verdienen met de auto's die je niet meer nodig hebt.

Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kun kun je ook nog inkomsten genereren door Drivatars te rekruteren om voor je te racen. Die Drivatars rijden automatisch races en verdienen daarmee credits voor je. Datzelfde doet je eigen Drivatar. Andere spelers kunnen namelijk jouw Drivatar op eenzelfde manier inhuren en ook dat levert je credits op. Drivatars met een hoger level zijn aantrekkelijker dan Drivatars met een laag level. Heb je zelf een hoog level, dan heeft je Drivatar dat ook. Het mes snijdt zo dus aan twee kanten.

Audiovisueel: hdr en prima muziek

Na een paar dagen spelen heb je al flink wat verdiend. Je hebt vermoedelijk alle Festival Hubs geopend, beschikt over tientallen auto's en hebt een flinke lading perks verdiend. Misschien heb je al lekker veel online gespeeld en wie weet, ben je al lekker op weg met de Photo Challenge, want ja: ook dit keer levert het weer cash op als je auto's op de gevoelige plaat vastlegt. Een aardige uitdaging, want er zitten meer dan vierhonderd verschillende auto's in Forza Horizon 3. Die auto's zijn, voor zover we het nu hebben kunnen zien, allemaal voorzien van een camerapositie in de auto en kunnen alle bekeken worden in de fotogenieke Autovista-modus, waarin ze er natuurlijk prachtig uitzien.

Forza Horizon 3

Dat is tijdens het rijden niet heel anders. De auto's zien er over het algemeen verzorgd uit en de omgevingen worden mooi gereflecteerd in de glimmende lak. Dat krijgt een extra dimensie als je toevallig over een Xbox One S, en een televisie met 4k-ondersteuning en hdr beschikt. Op de Tweakers-redactie konden we dat proberen met Sony's ZD9 uhd-topmodel. Na wat startproblemen - het bleek dat hdmi-poort 1 geen hdr ondersteurt, maar de overige poorten wel - konden we genieten van wat waarschijnlijk de mooiste racegamebeelden ooit zijn.

Wel is het belangrijk dat je de helderheid goed instelt, anders is de zon zo fel dat je de neiging krijgt om een zonnebril op te zetten bij het spelen. Zonder hdr is de game verre van lelijk, maar krijg je uiteraard niet dezelfde resultaten als met hdr. Hoe goed dat resultaat is, is ook afhankelijk van de kwaliteit van de televisie zelf. Redacteur Sim Kranenburg noemde onlangs de ZD9 die wij gebruikten, 'wat hdr-weergave betreft de beste lcdtv die we ooit hebben gezien'. Dat helpt natuurlijk wel.

Radiostations en Groove Music

Grafisch doet Forza Horizon 3 het dus prima. Veel en mooie auto's, en veel variatie in de omgevingen, die er zelf ook prima uitzien. Het geluid sluit daar goed bij aan. Van de audio-effecten van de auto's zijn we niet overdreven onder de indruk, maar de muziek is prima. Ook de muziekstations maken dit keer deel uit van het beloningssysteem. Je speelt ze namelijk stapsgewijs vrij en kan daarbij kiezen voor je favoriete stijlen. Er is een radiostation voor punk, er is er een voor hiphop en er zijn er een paar met elektronische muziek.

Microsoft integreert zijn muziekdienst Groove Music in de game. Hiermee kunnen spelers die gebruikmaken van de service hun eigen playlists in de game laden. Wel is daarvoor een abonnement nodig, maar alle Forza Horizon 3-spelers krijgen gratis een proefabonnement voor veertien dagen onbeperkt gebruik. Dat is dan waarschijnlijk de ultieme manier om muziek te luisteren in Forza Horizon 3, maar wij vermaakten ons met de standaardradiostations ook prima. Het heeft toch wel iets aparts om op het Timeless-station naar de negende symfonie van Beethoven te luisteren, terwijl je met meer dan 300 kilometer per uur door de outback raast.

Conclusie

Forza Horizon 3 biedt gamers meer opties, meer vrijheid en meer beloningen dan zijn voorganger, en voegt er, vooral voor de gelukkigen die in hdr kunnen gamen, een grafische upgrade aan toe. Dat zijn allemaal zeer welkome onderdelen, want in de basisgameplay laat de game te wensen over. Vooral de manier waarop je soms op een gevoelsmatig enorm 'gescripte' manier races wint, stuit ons tegen de borst en berooft het offline gedeelte van de game van wat spelplezier. Doordat er om de haverklap nieuwe perks, auto's of andere beloningen verdiend worden, blijft Forza Horizon 3 de gamer lang boeien, zelfs offline. Dat spreekt voor de game, maar maskeert dat de gameplay zélf niet echt veel voldoening oplevert.

Dan nog is het leuk om deze nieuwe spelwereld te verkennen, zeker als je dat online samen met anderen doet. Dat de hele campagne coöperatief te spelen is, helpt de game aan een hogere funfactor én aan de broodnodige uitdaging. Wie op zoek is naar een arcaderacer vol spektakel en een broertje dood heeft aan realistisch rijgedrag, vindt in Forza Horizon 3 de beste optie die momenteel voor handen is.

Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3Forza Horizon 3

Reacties (116)

116
111
38
6
1
65
Wijzig sortering
Prima review, maar ik blijf het jammer vinden dat men dit soort games arcade noemt. Dat vind ik toch eerder voor games als Mario Kart. Tuurlijk, simulation is het ook niet echt (zeker als je Assetto Corsa mee neemt), maar zonder traction control en stability assist, moet je toch nog aardig wat sturen wil je hem op de weg houden, laat staan winnen. Dat de game veel mogelijkheden biedt om de game makkelijker te maken, maakt hem niet meteen arcade imo. Tuurlijk is er wat te zeggen voor de snelheden die je kunt behalen of dat auto's niet stuk gaan (bij botsingen of harde landingen), maar dat ligt eerder aan de beperkingen van de autolicenties. Gameplay > Realisme, maakt een game niet meteen arcade imo. Ik vind het jammer dat sommige mensen dit soort games altijd moeten downplayen.

Overigens lees ik in de review niets over de auto's zelf. Alleen dat het er 400+ zijn en dat ze er mooi uit zien. Zo ontbreekt Volkswagen volledig en is ook Porsche weer afzijdig. Ook wordt er niets gezegd over dat de ultimate edition toch nog vrij prijzig is en de normale versie daardoor toch nog wel wat content mist. Ook wordt niets gemeld over het upgraden van auto's (naast Horizon edities en het hebben van body-kits), waarbij wederom de AI wat nep gematched wordt met het level van je auto waardoor een op het oog standaard Ford Focus van je weg accelereert, terwijl je al 280 rijdt. En ze maken ook niet echt foutjes en je ziet ze niet driften. Het is geen treintje, maar wat meer vernieuwing op dat vlak had van mij wel weer gemogen (iets wat ik bij de Grid en Dirt races altijd wel kon waarderen)

Zelf vind ik het een hele toffe game en vermaak ik me er prima mee. Ik vind het toch altijd wat leuker om effe lekker te driften, waardoor ik de moeilijkheidsgraad van de AI wat heb teruggedraaid. Maar ook het freeroamen vind ik nu wat beter werken, de hoeveelheid events is welkom (minder dezelfde races of events hoeven doen is een grote plus) en dat de speedtraps en xp-borden wat moeilijker zijn te pakken vind ik ook een welkome verbetering. Wel vind ik het apart dat je niet echt een online race op kunt starten, maar dat dit allemaal via Free Roam moet worden gestart. Gewoon even wat races doen online wordt daardoor wel wat lastiger. En ik vind het een nadeel dat dingen die je in coop haalt, niet altijd tellen voor je eigen progressie. Als jij niet wint maar een maatje wel, dan telt deze alsnog niet als win voor je eigen voortgang. Dat van die "de game laat je op het laatste moment winnen" heb ik niet echt gemerkt en dus ook niet als storend ervaren. Misschien moet je gewoon wat beter je best doen dat je dat niet nodig hebt :+
Na Martinspire in 'reviews: Forza Horizon 3 - Spektakel in Australische outback' heb ik ook nog wel een paar kleine aanvullingen op dit spel.

We kennen deze "franchise" al langer dus Porsche/Volkswagen komt vanzelfsprekend over 7 maanden op het moment dat ook de VIP-eigenaren geen recht meer hebben op gratis DLC en dan mogen we waarschijnlijk weer 20 Nederlandse Euro's uitgeven voor een paar auto's, showcases en een paar achievements. Verder is er ook al sprake van een nieuwe uitbreiding met 2 nieuwe regio's / festivals; niet alleen staat/stond deze al in de Store voor het bedrag van 35 Euro maar er hangt ook nog geen datum aan. Zeer waarschijnlijk, maar dat is mijn inschatting, zal deze dus ook pas na 7 maanden verschijnen vanwege de VIP-eigenschappen.

En dit allemaal in lijn met de Forza Rewards want zelfs als je alles uitspeelt van Forza*, kom je op dit moment 1000 puntjes tekort voor het maximaal haalbare.

Dat gezegd hebbende, ik ben het niet geheel eens met de review als het aankomt op de scripted overwinningen. De Showcases vallen wel onder de scripts maar de gewone championships maar ook de Street Races hebben toch wel een factor dat je ontzettend strak en snel moet rijden om te winnen; persoonlijk rij ik met een difficulty van +85% en helaas vind ik in de review niet terug hoe goed/slecht de reviewer het spel speelt. De bijbehorende beloningen zijn aanzienlijk maar ook best random; omgerekend haal ik nog geen 250K credits per uur en als je weet dat sommige auto's nieuw dik 2 miljoen kosten, zullen sommige gamers toch echt flink aan de bak moeten willen ze een garage opbouwen die naar hun eigen smaak is, noch afgezien van de mogelijke investeringen als upgrades.

Horizon 3 belooft een grotere wereld maar zo voelt het niet; waar je in FH2 lang onderweg was in de Road Trips omdat je weinig/niet kon afsnijden op de wegen langs de kust, is dat in FH3 toch weer teniet gedaan door het openere karakter van het landschap. Niet zelden moet je 8km "vrij rijden" van A naar B maar met wat shortcuts, krijg je dat toch echt voor elkaar in minder dan 2 minuten met een auto die helemaal geen 240km/h zou kunnen halen. En op een later moment in het spel, kan je ook weer "Fast Travel" verkrijgen en dan ben je vrij rap op de plek van bestemming zonder te moeten rijden.

Verder vind ik het enigszins "vervelend" dat zodra je de hoofdlijnen van het spel voltooit hebt, namelijk je Festivals helemaal uitbreiden, dat de assistenten van je nog steeds over de intercom met je praten over zaken die betrekking hebben op jouw fanbase. Ook krijg je nog steeds bepaalde races voorgeschoteld die extra fans/geld kunnen opleveren zoals het recruteren van Drivatars. Klein foutje in het spel maar mogelijk samenhangend met de toekomst en de uitbreiding van de kaart.

Al met al is het wel een spel/review waar ik me in kan vinden; het enige nadeel vind ik de beloofde speeltijd. Men gaat uit van dik 100 uur om alles te doen in het spel; als je een beetje flink doorrijdt en sommige zaken kan combineren, zal je met 80 uur alles voltooid hebben en ben je daarna "overgeleverd" aan het free-roamen of online adventure.
"Verder is er ook al sprake van een nieuwe uitbreiding met 2 nieuwe regio's / festivals; niet alleen staat/stond deze al in de Store voor het bedrag van 35 Euro maar er hangt ook nog geen datum aan. Zeer waarschijnlijk, maar dat is mijn inschatting, zal deze dus ook pas na 7 maanden verschijnen vanwege de VIP-eigenschappen."

Nee, dat is wat de season pass is voor car packs, maar dan voor de expansions. Er komen er in totaal twee, á 20 euro per stuk, welke je dan met die pass voor 35 euro krijgt. Voor ultimate eigenaren is hij trouwens 25, die krijgen een tientje korting. De eerste expansion komt volgens mij met de feestdagen, al kan ik de pagina waar dit stond nu even niet meer terugvinden. Lijkt wel de kloppen, aangezien mijn 10 euro korting in de store vervalt op 13 december.

“We also want to let fans know that we will be offering a Forza Horizon 3 Expansion Pass for $34.99,” said Brian Ekberg, Community Manager at Turn 10 Studios. “The pass includes two expansions with the first being released this holiday and Ultimate Edition owners will receive a discount of $10 if purchased before the end of 2016. Stay tuned for more details in the near future.”

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 22 juli 2024 14:08]

Even inhakend op het aantal speeluren.
Ik denk dat de honderd uur wel gehaald gaat worden.

Voor elke race in het spel moet je hem 1x rijden in Exhibition mode en 1x in Championship mode. Elke championship bestaat uit minstens 3 races.

Er zijn 63 exhibitions en 63 championships.
Neem voor het gemak even 15 minuten per exhibition.(Dit is soms veel hoger)
Een championship bestaat uit 3 of 4 exhibitions. Dan zit je al gauw op +-70 uur aan speeltijd.
Dan komen de street races en de bucket list etc nog.

Ik denk dat je er wel eventjes zoet mee bent. :)
Voor elke race in het spel moet je hem 1x rijden in Exhibition mode en 1x in Championship mode. Elke championship bestaat uit minstens 3 races.

Er zijn 63 exhibitions en 63 championships.
Neem voor het gemak even 15 minuten per exhibition.(Dit is soms veel hoger)
Een championship bestaat uit 3 of 4 exhibitions.
Exhibition is max. 4 minuten met uitzondering van eentje. Een exhibition is 1 "race" waarbij je vaak 3 laps op een track rijdt met 1:15 per lap of een point-to-point van een minuut of 4. En zeg voor het gemak dat een championship gemiddeld 4 "exhibitions" is. Je hebt 63 startpunten/routes in het spel. 63 x 5 (exhi+champ) x 4 (minuten) = 21 uur en helaas geen 70.

Zojuist gekeken; ik heb volgens Xbox 54 uur gespeeld nu en moet nog "maar" 70% van de championships. Als het meezit, is dat vrijdag af/klaar. Een vriend van me op XBL heeft vanavond 1000G gehaald op zijn Xbox met een totale speeltijd van 64 uur.

Mogelijk dat je ergens een denk-/reken-fout hebt gemaakt maar ook op andere sites zie ik al mensen die de game 100% hebben uitgespeeld en in totaal niet meer dan 65 uur continu hebben gespeeld.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 22 juli 2024 14:08]

Helaas deel ik niet dezelfde mening met jou.

Uit persoonlijke ervaring heb ik meestal meer plezier aan Arcade racers. Wel verscheidene race simulatie spellen geprobeerd maar al snel verloor dat mijn interesse. Ik heb geen behoefte om een studie te volgen en bij de 1e bocht die je rijdt eruit te vliegen. Of bij de minste geringste fout uit de race te liggen. Gamen is ontstaan voor ontspanning en fun en uiteraard te winnen van tegenstander. Tevens heb ik verschillende drift races in het verleden geprobeerd en als ik een drift challenge zie dan denk ik al gelijk : O nee WAAROM. Zo zie je maar dat smaken verschillen. Gelukkig bestaat er dan ook keuze.

Mijn leukste Arcade racer was Split Second Velocity. Heb dit 6 jaar gespeeld. In het verleden ook Forza 3 en 4 gehad. Hoewel ik beiden spellen volledig heb uitgespeeld, begon het circuit racen me op den duur te vervelen, altijd maar hetzelfde rondje. Ik ben dan ook blij dat er nu eindelijk een arcade racer uitkomt, laatste tijd hebben we veel simulatie gehad en de Arcade racer moest maar teren op EA Need for speed games. Welke niet altijd geweldig zijn (geef ik eerlijk toe).

Offtopic maar behulpzaam bedoeld:
Voor de mensen die Arcade Racers wel graag spelen en The Crew Wild Run editie nog niet gespeeld hebben tot morgen is deze gratis te downloaden bij Ubisoft Uplay i.v.m. 30 jarig bestaan van Ubisoft. Het is het volledige spel, hoewel er geadverteerd wordt dat het om alleen The Crew gaat krijg je wel de Wild Run editie. Vrienden van mij kregen ook deze versie. Vanaf de 1e van de maand weer een nieuw spel en dat tot einde van het jaar.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 14:08]

offtopic:
Ivm "krijg je wel de Wild Run editie"

Het is waar dat het spel inderdaad opstart met "The Crew Wild Run" banner. Maar je krijgt alleen The Crew + visuele updates, die gratis zijn gegeven voor iedereen die het spel had. Wil je aan de andere de uitbreiding spelen, dan moet je wel degelijk die DLC kopen (19,99) in de Uplay store. Het is dus niet dat je Wild Run DLC erbij krijgt.


Arcade racers liggen mij ook veel meer. Het moet ontspanning zijn. En dat heb ik vrijwel nooit met simulatie. Met arcade heb je beetje meer vrijheid en krijg ik zelf het gevoel dat ik altijd op lekkere snelheid aan het racen ben. Ik ben zo'n persoon die tegen tig auto's rijd, een boom en pas tegen een schuur tot stilstand komt en verwacht dat ik gewoon lekker verder kan gaan. Dat vind ik leuk. Dit is een game, niet echt. Laat mij gewoon als een malloot racen haha 8)7

Dat mensen simulatie leuker vinden dan dit: Das prima! Dan is deze game gewoon niet voor jou. Maar er zijn zat mensen die dit wel leuk vinden. En dat is de doelgroep waarvoor deze game is gemaakt :D
Als je de batterij aan tuningsopties ziet (die ook nog eens allemaal doen wat je ervan verwacht), dan zie je dat de onderliggende physics engine gewoon erg complex is. Het is allemaal wel wat makkelijker gemaakt, maar volgens mij las ik ergens dat ze t.o.v. FM6 alleen de grip-modifiers van de surfaces hebben veranderd (meer grip).

Het is misschien niet realistisch, maar het is ook zeker geen arcade, meer een 'andere realiteit'.
Je hebt simulator en Arcade. Het is of dit of dat.
Reviewer heeft gewoon gelijk, het is Arcade. Niks meer niks minder.
Het is toch geen schande?

[Reactie gewijzigd door lifeguard op 22 juli 2024 14:08]

Jullie hebben beide ongelijk. Arcade games zijn vaak korter en intenser. Spellen als Daytona USA, SEGA Rally , Ridge Racer, Outrun? Dat zijn Arcade racers.

Spellen als Mario Kart dus zeker niet, die heeft zijn oorsprong op consoles en niet in de speelhal. Die kan je dus beter gewoon noemen wat ze zijn: Kart Racers of mascotte Kart Racers. Nu is dit spel ook zeker geen simulatie, maar het is een casual openworld racer.

Arcade is gewoon de verkeerde naam die er ingeslopen is omdat bepaalde "realisme fans" graag console racers wouden kleineren. "Ik speel Opel Corsa Rotonde Racer 4, daar heb je geen hulpmiddelen en moet je zelf richting aan geven, met een Thrustmaster 9000 Super FX stoeltje en volledige force feedback voor de Glutaire spieren. En dan ben ik nog niet eens over mijn stuurtje begonnen!" types.

Dus nee dit is zeker geen Arcade racer en nee het is ook geen Sim Racer. Het is een Casual openworld racer. En nee Casual is zeker geen belediging, ben toch geen "PC MASTER RACE RAAAH!" figuur ;).


Nou ik zou eigenlijk best wel weer een echte Arcade Racer willen, met timer.. een Outrun 3 ofzo ;).
Dit klopt. Heel letterlijk gezien is Forza Horizon 3 geen Arcade-game, want het is niet een game die je in een Arcadehal gaat tegenkomen. Dus in die zin klopt het niet, en is casual inderdaad een betere omschrijving.

Alleen: de betekenis van het woord 'arcade' is, als het om racegames gaat, een eigen leven gaan leiden, en een synoniem geworden voor 'racegames die het niet zo nauw nemen met realisme/simulatie'. Vandaar dat we dat woord gebruiken om dergelijke games in een voor (vrijwel) iedereen te begrijpen hokje te plaatsen.
Een eigen leven gaan leiden door bepaalde puristen betekent nog niet dat het ook een andere betekenist is. Als je een boek een hond noemt, word het nog geen hond ;).
Nee. Maar ik denk dat er wel een meerderheid is die erkent dat het woord 'arcade' inmiddels aanvaardbaar cq. begrijpelijk is voor de hierboven gegeven omschrijving.

De puristen zijn juist de mensen die vinden dat het níet correct is.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 22 juli 2024 14:08]

idd, als mensen zeggen dat een game sim gericht is verwacht ik een rij ervaring gelijk of beter dan assetto corsa, zeggen ze arcade verwacht ik niet mario cart maar meer ridge racer/need for speed/forza/grand turismo.

casual racer hebk nog nooit van gehoort en staat in mijn boekje ook gelijk aan arcade (want wat is arcade als nie casual, iedereen kan er wat geld in gooien en ffe spelen dus accessable/casual toch?)

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 22 juli 2024 14:08]

Een beetje van zus en een beetje van zo kan ook hoor! het midden van wit en zwart is ook grijs.
Dan nog blijft het een grijs gebied ;)
Anoniem: 24417 @Croqy29 september 2016 14:15
idd! en letterlijk genomen is niets in een game 100% zoals in het echt dus een 100% realistische sim bestaat gewoon niet :p
Dus iets mag alleen simulator genoemd worden als een game realistisch is? Is alles dan realistisch aan de games die men onder simulator hangt? Want als je zo makkelijk Horizon afvinkt als arcade, mag je ook de rest vrij gemakkelijk afvinken want er is overal wel wat gedaan om gameplay > realisme te verkrijgen. Alleen de werkelijkheid is 100% realistisch. Ga je al van die 100% afwijken, waar stop je dan?

Wat mij betreft gaat het erom dat een arcade game echt door iedereen gespeeld kan worden en dat iedereen ook gewoon kan winnen. Bij Forza is dat zeker niet het geval en dat is dan zelfs nog met veel assists aan. Juist het feit dat je de game simpeler kunt maken, geeft aan dat het toegankelijk is, maar met alles uit gaat 99% van de mensheid die game echt niet uitspelen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:08]

Heb ik nooit gezegd. Ik zei je hebt Arcade en simulator. Niks meer niks minder ;)
Wat lifeguard zegt. Alles wat niet voor realisme gaat valt automatisch onder arcade. Niks mis mee.
En zeker als ze de race gaan scripten mag t van mij een slechtere naam gaan krijgen :) misschien moeten ze er 3 van maken. Sim, experience en arcade.
Zo simpel is de wereld gewoon niet. Tussen sim en arcade zit nog een wereld aan tussenvarianten.
Zo simpel is 't momenteel in de wereld dus wel. Vandaar m'n idee om er een variant bij te maken.

Ik snap wel wat je bedoelt. Ik vraag me alleen af waarom je je er zo druk om maakt. Het is een spelletje die geen realistische wereld nabootst. Het is geen sim dus, en het enige andere woord voor een racer is arcade. Deal with it. De reviewer heeft gewoon gelijk.

Al zou ik in deze 'Race Experience' wel een goede vinden dus. Dus ik ben 't wel met je eens, maar doe nou niet alsof dit probleem groter is dan de echte problemen in deze wereld :)

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 14:08]

Precies wat xs4me zegt (ook kudo's voor je naam btw).
En eigenlijk missen we tegenwoordig gewoon (een) tussenvariant(en). semi-arcade (leunt meer naar arcade) of semi-realistisch (leunt meer naar sim) oid.
Anoniem: 24417 @xs4me29 september 2016 14:18
Ik vind Dirt 2 wel een leuke hybrid. Als simfanaat vind ik het erg leuk omdat je de elementen hebt die ik zo fijn vind aan sims (bijv hoe je in een halve drift met een slim gebruik van je gaspedaal die drift kunt 'besturen'), zonder dat je een half uur aan instellingen moet sleutelen om de beste tijd te kunnen neerzetten.

(veel mensen zetten het neer als pure arcade, maar tja, daar ben ik het gewoon echt niet mee eens.. de auto's zijn overpowered tov. real life, maar lijken wel dezelfde principes te gebruiken qua physics)
Arcade is zo inderdaad een vaag begrip geworden.
Als ik aan arcade denk dan denk ik aan racers als Outrun enzo ...
Misschien dan bij deze opdracht aan de Tweaker reviewers wat tussenvorm labels te verzinnen? Wie weet wordt 't algemeen goed ;-)
Anoniem: 24417 @xs4me29 september 2016 16:54
Persoonlijk hoeft er wat mij betreft niet overal een label aan :) Maar als 't per se moet, ik vind je 'Race Experience' wel oke :)
Het is misschien niet realistisch, maar het is ook zeker geen arcade, meer een 'andere realiteit'.
Met die redenatie is Mariokart ook geen arcade :')
Als je het verschil in diepgang tussen Mario Kart en deze game niet ziet. 8)7
Inderdaad, dit rijdt gelukkig een heel stuk geloofwaardiger dan TDU2 om maar en voorbeeld uit hetzelfde genre te noemen. TDU 1 was prima. Natuurlijk mag het wat realistischer, maar dit spel is op de PC super vermakelijk met stuur. Een stuur gebruiken voor Mario Kart uur natuurlijk compleet kolder... Nee het is bij lange na geen AC of Project Cars, maar dat hoeft ook niet(zou wel erg tof zijn, maar je kan niet alles hebben).
Physics engine, upgrades, tuning, het feit dat je niet simpelweg een race uitrijdt met constant je gas in te houden, etc. Allemaal zaken die gewoon horen bij simulatie. En dan heb je nog de community voor de auction house en sharen van setups of paintjobs. Als dat geen diepgang is, weet ik het ook niet meer.
Ik vind dat dit spel qua gameplay ook een stuk dichter bij Mario Kart zit dan bij een echte sim. Het doet me allemaal nogal denken aan de Need for Speed serie, waar ze in deze game verschillende elementen uit verschillende NFS games hebben samengevoegd.
Voor mij schreeuwt deze game arcade, de manier waarop de super/hypercars reageren is verre van realistisch en opties als een do-over wanneer je een grote fout maakt, nou ja, dat lijkt me vanzelfsprekend arcade evenals door checkpoints rijden.
Ik had gehoopt dat deze Forza wat meer naar Gran Turismo zou kruipen (hoe de nieuwe GT eruit komt te zien is natuurlijk nog even afwachten), maar in plaats daarvan is het meer richting NFS.
Ik houdt t voorlopig lekker bij Project Cars en Assetto Corsa en ben benieuwd of Gran Turismo weer vermakelijk gaat zijn, maar dat is voor mij al aardig arcade.
Pff, je overdrijft enorm
Ik vind dat dit spel qua gameplay ook een stuk dichter bij Mario Kart zit dan bij een echte sim. Het doet me allemaal nogal denken aan de Need for Speed serie, waar ze in deze game verschillende elementen uit verschillende NFS games hebben samengevoegd.
Zwaar overdreven, maar goed
Voor mij schreeuwt deze game arcade, de manier waarop de super/hypercars reageren is verre van realistisch
Jij hebt ervaring met het rijden in supercars? Knap! En die supercars zijn allemaal niet te besturen zonder jarenlange ervaring? Vertel me dan maar eens waarom er in veel autoprogramma's prima mee gereden kan worden en het alleen echt lastig wordt als je alle hulp uit zet. Een miljardair rijdt ook gewoon met traction control
en opties als een do-over wanneer je een grote fout maakt
Die je uit kan zetten. Dat het erin zit maakt iets niet meteen arcade. Je kunt ook in Arsetto Corsa gewoon een race herstarten.
, nou ja, dat lijkt me vanzelfsprekend arcade evenals door checkpoints rijden.
Het is een grote open wereld, geen circuit. Vandaar dat je wat meer vrijheid krijgt (je mag ook afsnijden) en checkpoints ervoor zorgen dat je niet teveel kunt winnen als je van A naar B gaat. Dat is een gevolg van open world, niet van arcade
Ik had gehoopt dat deze Forza wat meer naar Gran Turismo zou kruipen (hoe de nieuwe GT eruit komt te zien is natuurlijk nog even afwachten), maar in plaats daarvan is het meer richting NFS.
Horizon is nooit het serieuze werk geweest, maar dat betekent niet dat je er niet serieus mee kunt scheuren.
Ik houdt t voorlopig lekker bij Project Cars en Assetto Corsa en ben benieuwd of Gran Turismo weer vermakelijk gaat zijn, maar dat is voor mij al aardig arcade.
Volgens jouw logica kun je Project Cars ook arcade noemen. Je hebt immers ook gewoon hulpmiddelen e.d. om aan te zetten.

Dat iets niet 100% werkelijkheid volgt, maakt iets niet meteen arcade. Bovendien maak je zo een categorie die 99% van de games in de ene hoek dumpt en 1% in de ander. Dat is ook gewoon retarded.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:08]

Ik ben bijzonder teleurgesteld in Microsoft dat dit een crossover spel is tussen PC en Xbox1. Oftewel, als je het spel op de een koopt (digitaal), dan kan je het ook op de andere spelen. Maar dat betekent dat de PC versie nooit goedkoper kan zijn de Xbox1 versie met als gevolg dat de goedkoopste versie op de PC niet minder dan zeventig(!) euro is. Er is niet eens een boxed versie voor PC beschikbaar. Ik hoop dat dit geen trend gaat worden.
Hey, zo heb ik er nog niet echt over nagedacht. Dat is inderdaad wel iets om rekening mee te houden. Ik denk dat dit wél standaard zal worden (eigenlijk al is) voor Microsofts eigen spellen. Even afwachten hoe het met de games van third-party uitgevers zal zijn. Maar wat je zegt klinkt logisch.. als je met een aankoop zowel pc als Xbox kunt hebben, dan zullen die normaal gezien hetzelfde prijspeil hebben. :/
Precies dit. En het krijgt veel te weinig aandacht in de media en reviews. PC gamers hebben niets aan die Xbox versie, en de meeste Xbox spelers hebben geen PC die krachtig genoeg is om de game fatsoenlijk te draaien. Waarom zou je daar dan (veel) extra voor willen betalen? Het hele Play Anywhere verhaal komt op mij over als een rotsmoes om de PC game prijzen, welke van nature al lager liggen, sneller dalen en waar vaak mee gestunt wordt, kunstmatig hoog te houden.

Gelukkig gaat de Windows Store versie waarschijnlijk floppen en kunnen we over een half jaar een Steam versie in de sale oppikken. Quantum Break all over again.
Ik ben zeer tevreden over de play anywhere functie. Ik zit met een xbox one en een 980TI. Casual spelen op de bank en vol gaan aan de pc. Natuurlijk kijk ik ook naar de optie om een HTPC te bouwen met deftige GPU. Dit project staat nu een tijd aan de kant door dat ik plex gebruik op xbox. Dus TOP voor mij!
Ik heb liever dit dan geen FH3 op de PC. Geen extra hardware(console + compatible stuur) in huis te moeten hebben(en dus ook kopen) is mij ook heel veel waard. Je kan niet alles hebben, zeg maar.
Ik vind het weer mooi om te zien hoe iets wat mensen willen (genaamd perfectie) weer gebruikt wordt om een game een minpunt te geven.

Ik begrijp jou en andere die reageren wel maar ook weer niet.
Microsoft heeft nu een weg ingeslagen waarmee ze cross-platform gaming mogelijk maken.
Iets waar gamers al lang om vragen.

Ik snap dat het moeilijk verkroppen is dat je voor een pc versie meer betaald als voor de xbox maar vergeet niet dat hier wel meer werk in zit voor de developers.
Hoewel windows en xbox kwa architectuur waarschijnlijk niet ver van elkaar verwijderd zitten en de game misschien niet veel omtover werk nodig heeft afgezien van graphics (waar wellicht wat meer werk in zit), vind ik het niet gek dat de prijzen even hoog liggen.

Dit zou jij als bedrijf ook niet doen.
Dan loop je ten eerste veel geld mis en ten tweede, ze moeten wel beide games maken en werkend houden, bugs oplossen en nieuwe content voor pc en xbox releasen.

Hoewel er genoeg geld verdient wordt blijft het toch dat ze mensen in dienst hebben die de game gemaakt hebben en nog steeds bezig zijn het te verbeteren en dlc te maken.
Dat kost geld.
Neem daarbij de cross-platform systemen die moeten blijven werken.

Dus of je in meer of mindere maten gelooft in de punten die ik noemde, het feit blijft dat het wel een logisch gevolg is.
Ja maar dat geldt voor elke game die op beide platforms uit komt. De reden dat console games duurder zijn is omdat de console 'goedkoop' verkocht wordt en de fabrikant voor elk verkocht spel licentie geld binnen trekt. Als een ubisoft dus een gelijke prijs zou vragen op de pc als op de Xbox, dan zouden ze minder geld overhouden van de Xbox versie dan van de pc versie. Daarom zijn pc games goedkoper.

Andersom moet een pc gamer ook meer investeren in de hardware (hoewel het verschil niet zo groot hoeft te zijn als sommigen denken), maar hoeft daardoor bij de aankoop van software niet achteraf als het ware de hardware nog te financieren (want is niet eens van dezelfde partij).

Als Microsoft de game gewoon los aan zou bieden op de pc zonder die Xbox versie er bij te geven dan was er niks aan de hand en dan kunnen ze ook zelf er voor zorgen dat de prijs niet te snel zakt (kijk bv naar blizzard games, die gaan nauwelijks omlaag in prijs vergeleken met andere games). Maar ja, doordat ze de twee bundelen moet de prijs gelijk blijven anders kopen mensen gewoon de goedkopere optie natuurlijk...
Ik heb hem zelf voor de Xbox one gekocht in een doosje voor 49,95, niet omdat mijn pc hem niet (beter) zou kunnen afspelen maar inderdaad voor die prijs speel ik hem wel op 30 frames, want je hebt dan te doen met 1) belachelijke kosten en 2) een vreselijke windows store die niet eens fullscreeb games afspeeld met DRM, bah.
Het is alleen jammer dat ze op de pc versie weer een iets minder goede versie hebben uitgegeven, vaak crashes en fps drops. Maar toch blijft het echt een toffe game.
Ik heb de game op beide platformen gespeeld en heb eigenlijk geen problemen gehad qua stabiliteit. Kan ook nog altijd een kwestie van drivers zijn natuurlijk. Wel heb ik nog een tweetal bugs gevonden (wat voor een Forza game vrij veel is volgens mij, maar echt storend was het niet. De ene was dat ik een hub niet kon upgraden en de ander was dat ik op een tweetal dagen alleen maar lage hoeveelheden credits uit de spinners kreeg (zo weinig dat ik me niet voor kan stellen dat het puur pech is). Crashes heb ik niet gehad en FPS drops vond ik ook nog wel meevallen (bij mij dook ie nooit onder de 30fps)
Op Reddit heb ik gelezen dat er toch wel heel veel mensen problemen hebben met framerate en crashes (ikzelf ook) , zelfs op goede systemen runt het vaak niet lekker.

[Reactie gewijzigd door Lucky_Luuk op 22 juli 2024 14:08]

Klopt helaas,

CPU: 4690K
GPU: GTX 980,
DDR: 16 GB

welke op 1080P met medium settings enorm varieert van 25-45 fps.

Hoop dat hier snel een oplossing voor komt.
Ik heb op reddit ook een oplossing gelezen. Nou ja.. workaround.

Als het spel is opgestart, ga je naar task manager. Naar details, ga naar <forza horizon 3> toe (hoe het ook heet) rechtsklik, set affinity. Zet CPU 0 UIT.

Dit schijnt ervoor te zorgen dat de CPU geen bottleneck meer vormt. Dit schijnt te maken te hebben met het feit dat FH3 met bitlocker op de disk wordt gezet. en elke keer als de game iets inlaad wordt de data met maar 1 core gedecrypt. Wat dus voor een flinke bottleneck zorgt. Nergens voor nodig.

Hoop dat dit ook voor jou werkt!
Probleem is een beetje dat iedereen andere info toont,

In mijn geval worden alle 4 mijn core's gebruikt voor 60-90%.
Het aanpassen van mijn affinity leverde dan ook geen oplossing.

Ook het overclocken van mij CPU van 3.9 (basis) naar 4.2 leverde mij maar 1-2 FPS op.

Mijn oplossing voor nu, is de 30 FPS lock, welke nu soepel loopt.
Helaas is dit niet de 60 FPS die ik had verwacht...
Ik heb dezelfde specs behalve dat ik dan een gtx 760 heb. Ik draai op dezelfde opties met ongever hetzelfde fps, alleen komt het bijna nooit onder de 30. Ik adviseer ook om een 30 fps lock er op te zetten.
Dan kan je de rest van de settings ook omhoog gooien.
Check even of je cpu bottleneckt de game is slecht geoptimaliseerd en gebruikt 100% van core 1 en maar de helft van de andere cores.
Ik heb een gtx1070 en i5 4590 hiermee is de framerate op 1080p en 4k precies het zelfde want mijn game krijgt nooit de kans om 100% van mijn video kaart te gebruiken omdat core 1 constant 100% usage heeft.
Hierdoor stottert de game heel erg en zit tussen de 60 en 30 fps, tijdens de 30fps drops zie ik ook de gpu power naar 50% droppen.
Het schijnt ook te zijn dat de game op ssd problemen heeft, op hdd zetten zou ook kunnen helpen (kan ik niet want microsoft laat mij de game niet op een andere schijf installeren :s)
Ik heb de keuze tijdens installatie gehad waar ik het spel kon installeren, dus ik weet niet precies wat er bij jou fout is gegaan.
Draai je de laatste drivers?
CPU 7600
GPU: GTX 970
DDR: 8 GB

Draai 1080 vrij vloeiend op HIGH op ultra kan ook maar dan toch wel framedrops in de regen. Framelock staat op 60 en staat hij dan ook meestal op.
Helaas weet ik zeker dat alles up-to-date is.

Ze verdenken dan ook dat de frame drops niets te maken heeft met de specs, maar met de optimalisatie. Hierdoor werkt het sporadisch bij mensen zonder problemen.

Ik had ook kort gelezen dat het te maken had met een controle van Windows op de bestanden van Forza. Helaas kan ik deze source ook niet meer terug vinden, excuus.

Hiernaast zijn er momenten waar ik mgewoon 50-60 FPS heb in Ultra, waarna ik gewoon weer terug zak naar 20-30 FPS.
Het aanpassen van settings wint mij dan ook niet meer als 5-10 FPS.
Ahh dat is wel balen ja hoop dat er snel een update komt waarmee het is gefixt
Op een GTX1080 haal je 70/90 FPS op 3440x1440 resolutie. Als je Framerate stabilisation niet aanzet fluctueert deze wel vaak tussen deze getallen, dus stabiel is hij niet. Maar ik heb G-sync dus daar merk ik niets van. Ik moet wel zeggen dat Forza Motorsport 6 Apex er wel veel beter uit ziet. en hogere framerates haalt.
Ik moet wel zeggen dat Forza Motorsport 6 Apex er wel veel beter uit ziet. en hogere framerates haalt.

Echt??? Apex vond ik juist grafisch ENORM tegenvallen. Echt ontzettend lelijke en simpel ogende omgevingen, met wel heel erg lelijke bomen erin. Vooral de bomen zagen er echt sterk gedateerd uit.

Forza Horizon 3 daarentegen is grafisch veel en veel sterker. Met veel gedetailleerde omgevingen, mooie vergezichten, en schitterende 3D-modellen voor de bomen. De bomen zijn echt allemaal ontzettend mooi en gedetailleerd.

Met m'n GTX 970 heb ik Horizon 3 wel op 30 fps moeten locken, anders stotterde die af en toe behoorlijk. Gelockt op 30 fps loopt het spel prima.

Apex draait bij mij altijd het eerste half uurtje prima op een gelockte 60 fps. Maar na een half uurtje spelen gaat ie altijd vreselijk stotteren. Na een herstart van het spel draait ie dan weer prima.
Op mijn systeem (4770k + 1080) loopt ie 'einwandfrei'. En ook nog geen crashes gehad in circa 4 uur speeltijd.
Dus je hebt zelf geen ervaring mee?
Zeker wel, ik bevestigde alleen dat ik niet de enige ben met deze problemen. Misschien was het een beetje onduidelijk, ik zal de post wel aanpassen.
ik ben altijd al groot fan geweest van de forza series, jammer genoeg heb ik deze nooit kunnen spelen omdat ik geen xbox in bezit had wat mijn vraag nu is waar kan ik de pc versie vinden en downloaden?
Je moet Windows 10 hebben, en de anniversary update. Die moet handmarig via de site van Microsoft worden gedownload. Daarna kan je het spel digitaal aankopen in de Windows Store. Let op; alleen de digitale versie is voor PC. Een Xbox One schijfje is alleen voor Xbox One.
Scripted overwinningen heb ik alleen maar met de 5 show cases ervaren. Daar win je altijd als je de auto gewoon een beetje fatsoenlijk op de weg houdt en niet crashed.

In de gewone races lukt het mij regelmatig om te verliezen. Auto's rijden weg en je komt er nooit meer bij in de buurt. Dit is juist een afwijking t.o.v. de eerdere Forza's.
Maar je kan het jezelf wel heel snel te makkelijk maken, je moet de tegenstand wel opschroeven.

Ik rij zelf altijd zonder ABS en STM. Dan is het best een uitdaging om snelle racewagens (S1 of S2) op zand en water nog fatsoenlijk door de bochten te krijgen. Gedurende een race van 10 ronden word je bijna elke ronde wel ingehaald door een tegenstander en raak je verder achterop. Je auto dan upgraden met AWD kan dan een oplossing zijn.
Maar dat valt bij mij echt niet meer onder "scripted overwinningen"
Volgens mij is het ook niet scripted, eerder een vorm van rubberbanding.
Rubberbanding is dat je sneller dichterbij komt als je achteraan ligt, en minder snel uitloopt als je voorop rijdt. Dat is hier niet aan de hand. Wij hebben meerdere keren meegemaakt dat we een circuitrace reden waarbij we in ronde 1 en 2 absoluut niet dichterbij kwamen en iets van 8e bleven, terwijl we in de laatste ronde lachend van 8 naar 1 reden, omdat de rest gewoon merkbaar minder snel werd. Dan voelt het alsof het kennelijk de bedoeling was dat we sowieso gingen winnen.
Als je de fora van de PC versie naleest klaagt letterlijk iedereen over rubberbanding. Maar dan in een andere betekenis. Bij een unlocked framerate hebben heel veel systemen last van een behoorlijk fluctuerende framerate samen met een soort van stotter erin, waarbij het spel steeds wat sneller en dan weer wat trager lijkt te lopen. Dit noemen ze rubberbanding.

Anyways, daar heb ik zelf dus ook last van. Verder heel veel stotters en freezes met een unlocked framerate. Heb het spel moeten locken op 30 fps, dan draait het prima./

GTX 970, i5-4590 en 16 GB RAM.
Dat krijgt een extra dimensie als je toevallig over een Xbox One S, en een televisie met 4k-ondersteuning en hdr beschikt. Op de Tweakers-redactie konden we dat proberen met Sony's ZD9 uhd-topmodel. Na wat startproblemen - het bleek dat hdmi-poort 1 geen hdr ondersteurt, maar de overige poorten wel - konden we genieten van wat waarschijnlijk de mooiste racegamebeelden ooit zijn.
Is deze game tijdens het reviewen zowel gespeeld op een uhd-tv met hdr + X1S en op een non-uhd-tv zonder hdr + X1 ? Ik heb totaal geen ervaring nog met console games in hdr en vraag me echt af of het de moeite waard is. Het is natuurlijk lastig om hier een vergelijkings filmpje van te maken, maar als ik bovenstaande zo lees, dan kriebelt het toch wel om een X1S te halen icm een UHD-Tv.

Overigens las ik laatst dat de lucht die verwerkt is in FH3, echt is als in: foto's gemaakt van de Australische lucht en verwerkt in de game.
The Playground team took "hundreds of thousands" of photos of a range of weather conditions in Australia and physically shipped a terabyte of data a day back to the UK, because "you can't email files that size". Once back in the studio, the data were worked on by lighting artists and rendering engineers to stream it into the game. The results of the hi-tech operation sit alongside standard photogrammetry in the game, which makes roads, walls and trees look very realistic.
Bron: http://www.windowscentral...ne-created-12k-hrd-camera
Niet alleen foto's maar echt UHD video
Anoniem: 180171 29 september 2016 10:43
Geen test op de pc? helemaal niks verder over pc? erg teleurstellend.... zeker voor tweakers!
Dat scripted winnen heb ik nog niet gemerkt. Wel dat je soms na een tijdje vlot dichter bij de tegenstanders komt, maar dat is bij zowat elke racegame dat als je wat achterop hinkt dat je na een tijdje wel inhaalt :) Top game, op Xbox zeker ook de Forza app installeren, daarin kan je goed je progress volgen en krijg je credits als beloning voor bepaalde zaken (ook voor de andere Forza games).
"maar dat is bij zowat elke racegame dat als je wat achterop hinkt dat je na een tijdje wel inhaalt"

Dat is dus niet zo Gran turismo heeft het niet F1 2016 ook niet

Die laatste moet je met een halve race +-45-50 minuten vol aan de bak.

Je kan fouten terugspoelen maar als je een stint langzamer bent kan je de winst gewoon vergeten(mits je de moeilijkheidsgraad goed insteld)
Ik doe de vergelijking met games in hetzelfde genre, namelijk de meer arcade racers zoals waaronder ik versta NFS Hot Pursuit en Underground (andere niet gespeeld), Burnout en de Horizon reeks. Geen games die meer naar simulators gaan. Daar telt schade ook veel meer mee. Horizon is meer arcade, met veel goede en realistische wagens en een open wereld, maar vlieg tegen een boom en je hebt met moeite een kras.
Als we dan appels met peren moeten vergelijken.

Een gouwe ouwe
Midnight club LA nailde de moeilijkheidsgraad.

In dat spel win je echt niet alles al blijf je wel progressie boeken met "verloren" races

Dat spel heeft zeker rubberbanding. Al valt het een stuk minder op als in de huidige "arcade" racegames
Rubberbanding zit in de Horizon games ook, en ik win ook niet elke race :) en je krijgt evengoed credits (maar minder) als je niet wint. Ook als andere mensen tegen je drivatar spelen (de gama zet je rijpatroon om in een virtueel personage en zelfs als je offline bent duik je dus op in de game van vrienden). Als je alles wint is de lol er ook gewoon af, net als alles scripted aanvoelt.
Zowel Forza als de Forza Horizon games kan ik me mee amuseren, maar ik grijp toch vaker terug naar de Horizon games.

Overigens beetje off topic, maar ik vind het jammer dat Turn10 de eerste Horizon game en de DLC volgende maand uit de verkoop gaat halen. Tis een toffe game, en zelfs al is het EOL dan lijkt me dat een rare zet.
Het viel mij ook al op dat de eerste ronde vaak lastig is en daarna makkelijker. Ik dacht echter dat dit kwam door koude banden.

Ben overigens ook vlak voor de finish wel eens voorbij gespeerd door een AI auto. Dacht zelf dat dit meer rubberbanding was dan scripting (en werkt omgekeerd natuurlijk ook).
Half Life 2 Lost Coast had trouwens toch ook al HDR? Of is dat een andere dan in deze?
Dat is een ander iets. Deze hdr wordt hdr 10 genoemd en je hebt een tv nodig die hdr 10 ondersteund, op dit moment ondersteunen z'n beetje alleen de laatste paar high end toestellen dit. Het mooie aan hdr 10 is dat het weinig gpu kracht kost terwijl het betere kleuren kan opleveren.
Ik vind het belachelijk dat er een artikel word geschreven over Game everywhere en als je de game koopt krijg je beide platformen. Vervolgens koop ik de 100 euro kostende Ultimate edition en moet ik de PC versie ook nog kopen.
Play anywhere is alleen geldig met de digitale versie van FH3, dus niet als je hem op schijf hebt gekocht.
Neem even contact op met Microsoft support! De game moet als het goed is in je library staan in de Windows store. Wel inloggen met het account waarmee je hem hebt gekocht natuurlijk

[Reactie gewijzigd door PerK op 22 juli 2024 14:08]

Komt deze game nog ergens anders te koop behalve alleen de Windows 10 store? Ik ga namelijk echt geen 70 euro betalen voor de standaard versie van deze game.. :X
Helaas is linken van Stores verboden, Maar als je zoekt naar Horizons 3 Keys, moet je erg ver komen. Ik heb voor mijn PC versie 59.95 Betaald (nog steeds veel, maar scheelt toch)
Maar geen betrouwbare "normale" shops dus.. MS is echt gek geworden door voor de PC versie zelfs meer te vragen dan de Xbox versie.. Jammer, had gehoopt weer een racegame met wat vrienden te gaan spelen, maar we zijn nu allemaal afgehaakt door die achterlijke prijs..
Prijs is gebaseerd op het punt dat de Digitale versie zowel voor Xbox als PC te gebruiken is.

Dit ontneemt niet het feit dat de PC gebruikers 10 euro extra moeten betalen.
Terwijl de Xbox gebruikers heb voor 49.99 kunnen halen, welke zelf fysiek is.
Dan wacht ik wel tot de game "los" verkocht gaat worden voor een normale prijs.. Ik ga niet extra betalen voor iets waar ik niks aan heb..

Tot die tijd mag ik hopen dat de verkoopcijfers op PC enorm laag blijven om aan te geven dat de PC-markt dit soort onzin niet pikt.. 20 euro duurder dan de consoleversie, ze zijn echt gek geworden.. Boycotten die handel..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 14:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.