Forza Horizon 3 is na 27 september niet meer digitaal te koop

Forza Horizon 3 en alle bijbehorende dlc's verdwijnen vanaf 27 september uit de Microsoft Store. De racegame die vier jaar geleden uitkwam voor Xbox-consoles en Windows is vanaf dan niet meer digitaal te koop. Wie de game al heeft, kan blijven spelen.

Op het Forza-forum schrijft het Forza Community Team in een kort bericht dat de game zijn end-of-life-status bereikt en niet meer te koop zal zijn. Na 27 september kunnen gamers die het spel eerder al hebben gekocht het wel blijven spelen en ook nog downloaden uit de Microsoft Store. Ook multiplayer blijft beschikbaar.

Een reden voor het verdwijnen van de game uit de digitale schappen wordt niet gegeven. Het kan te maken hebben met licenties op bijvoorbeeld muziek. Ook Forza Horizon en Forza Horizon 2 zijn een aantal jaar na de release uit de digitale winkel gehaald. Datzelfde geldt voor oude Forza Motorsport-games.

Microsoft biedt Forza Horizon 3 tot eind september aan voor 9,89 euro en er is een Ultimate Edition voor 23,99 euro. Laatstgenoemde bevat verschillende dlc's, maar niet alle uitbreidingen. De Hot Wheels-dlc is alleen te bemachtigen met de 10,49 euro kostende uitbreidingspas. Mogelijk is Forza Horizon 3 na 27 september nog wel te vinden in fysieke winkels, maar het zal dan om oude voorraad gaan.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-08-2020 • 10:12

183 Linkedin

Reacties (183)

Wijzig sortering
Ik vul nog even aan wat in het artikel staat: de Hot Wheels en Blizzard Mountain zitten NIET in de ULTIMATE Edition.

Ik raad iedereen aan op de Base Game (€9.89) en de Season Pass (€10.49) afzonderlijk te kopen.
Wat een gedoe. Volgens mij krijg je bij FH4 Ultimate wél alles..
Waarom moet zo'n game verdwijnen van een gamestore? Snapt Microsoft niet dat ze hiermee hun hele store op losse schroeven zetten en er super onaantrekkelijk uit laten zien voor iedere consument die overweegt om daar ook maar 1 cent uit te geven?!

En waarom niet de game aanpassen met een update, zoals Rockstar doet met GTA5 en de muziek daar in?

Ik ben blij dat ik ze geen cent heb gegeven, en met dit soort nieuws ga ik dat voor de toekomst ook zo houden!

[Reactie gewijzigd door cappie op 13 augustus 2020 10:16]

wat een vreemde reactie.
Je kan het spel nu kopen, mocht je het willen hebben.
je kan het spel later 2e hands aanschaffen, mocht je het willen hebben.

Het spel is opgevolgd door Horizon 4.
Waarom zo overdreven boos op een bedrijf dat een oud spel EOL moet maken vanwege verlopen muziek licenties?
(zoals zoveel andere games en stores dit moeten doen)
Ik vind het helemaal geen vreemde reactie, waarschijnlijk omdat ik er hetzelfde over denk. En dat hij meteen naar -1 gemodereerd wordt snap ik al helemaal niet, er zijn duidelijk mensen op Tweakers die het verschil niet kennen tussen "kritisch" (waar ze het dan misschien niet mee eens zijn) en "ongewenst".

Ik ben iemand die spellen in eerste instantie koopt zonder DLC. Als het spel dan goed blijkt wil ik dan later nog wel eens wat DLC bij kopen. Die mogelijkheid wordt me voor dit spel binnenkort ontnomen, hoewel het spel zelf nog prima werkt op moderne systemen.
je kan het spel later 2e hands aanschaffen, mocht je het willen hebben.
Hoe dan? Sinds wanneer staat Microsoft het toe om een digitale versie uit de store 2e hands door te verkopen als je er op bent uitgekeken?

Ik heb nog niet eerder gehoord van spellen die volledig EOL verklaard werden omdat er een nieuwere versie van is verschenen of omdat er muzieklicenties zijn verlopen. In dat laatste geval, zoals bijvoorbeeld bij GTA, werd er gewoon een patch uitgebracht die de betreffende muziek uit de game verwijderde, waarbij er eventueel andere muziek voor in de plaats kwam. En oudere versies van bijvoorbeeld Call of Duty of Battlefield zijn ook nog gewoon te koop op Steam, terwijl er vrijwel ieder jaar een nieuwe versie van uit komt.

@cappie
Snapt Microsoft niet dat ze hiermee hun hele store op losse schroeven zetten en er super onaantrekkelijk uit laten zien voor iedere consument die overweegt om daar ook maar 1 cent uit te geven?!
Nee, dat is iets wat Microsoft keer op keer niet lijkt te begrijpen inderdaad.
Ik snap in alle eerlijkheid jullie reactie niet, je kan de game immers blijven downloaden. Dit gaat enkel om de VERKOOP.

Waarom haalt Microsoft deze game uit te store? Om dezelfde reden dat niet alle Gran Turismo delen meer in de PS Store staan. Autolicenties vervallen, dit is wat er ook bij Driveclub is gebeurd en oudere Need for Speed titels. Zijn de licenties vervallen mag de game niet langer meer worden verkocht tenzij de licenties worden vernieuwd en dat zal Microsoft wellicht niet doen omdat het te kostbaar is.
Het gaat ook om de verkoop. Door dit soort acties kan je de game dus nooit meer in de toekomst kopen en vergaan dit soort spellen. Dat is toch zonde? Je wilt dit soort games toch gewoon in de toekomst blijven kopen?

Nu heb je nog de mogelijkheid om deze fysiek te halen, maar als wij straks totaal afhankelijk zijn van digitaal kan je dus alleen nog maar de games kopen die aangeboden worden.

Beetje hetzelfde als je alleen Netflix hebt, daar mist zoveel content. En alle oude films die er niet op staan kun je dus nooit meer kijken?
Als eerste: wat een enorm luxe probleem... en onbegrip.

Ik snap het echt niet... Nintendo verkoopt/produceert ook geen oude games meer, zo ook Sony niet voor de playstation. Dan blijft alleen nog de fysieke markt over waar je wat geluk moet hebben voor "oude nieuwe voorraad" of 2e hands... dat is altijd al zo geweest, waarom is dit nu ineens een probleem?

Op de digitale markt werkt het gewoon anders en moet een uitgever overwegingen maken of het financieel nog wel aantrekkelijk is om een game digitaal op de markt te houden... het heeft simpelweg geen zin om een game digitaal op de markt te houden als het alleen maar geld kost ivm licenties e.d. Oftewel, ook daar is de productie van gestopt via de officiële kanalen... betekent uiteraard niet dat je nog wel een key zou kunnen veroveren via andere shops.
Wellicht heb jij geen interesse meer in games die ouder zijn dan 4 jaar. Maar ik wel, er zijn genoeg games die ik niet gespeeld heb die ik later nog wil spelen. Dan wil je dat ook gewoon nog kunnen kopen. Het gaat er vooral om dat je nu fysieke exemplaren hebt die je tweedehands of in winkels kan aanschaffen. Als je naar volledig digitaal gaat heb je dit niet meer en gaan deze games dus voor altijd verloren.
Oooeee dus ze moeten games vast houden om niet verloren te laten gaan, volgens mij hecht jij iets te veel waarde aan een stukje software dat geen enkele betekenis heeft in de wereld.
Het is compleet logisch dat ze de game niet meer verkopen en zij hebben 100% recht om dit te doen.
Ik ben het volledig met je eens, al moet ik ook zeggen, als het inderdaad muzieklicenties zijn zoals hier gezegd wordt zou je altijd alle muziek uit het spel kunnen halen.
Als het gaat om auto's en dergelijke zal dat een stuk moeilijker zijn.
Ik heb eerlijk gezegd veel liever dat de game uit de verkoop gehaald wordt maar dat ik de muziek gewoon hou want ik had de game al... Dan dat de verkoop door blijft gaan maar iedereen raakt middels een patch de muziek kwijt.

Vind het ook een beetje gezeur... Ja tuurlijk zou ik ook liever zien dat de game beschikbaar bleef, maar je hebt al 4 jaar de tijd gehad en nu nog krijg je ruim de tijd om de game nog te kopen voor een schappelijk prijsje. Koop je hem nu niet en had je hem wel willen hebben dan is toch echt je eigen schuld.
Waarom is de complete marketing van de xbox series X dan op backwards compatible gericht? En vervolgens haal je games weg uit je eigen store die je straks kan spelen op de Xbox series X. Dit rijmt totaal niet met elkaar.
Ik kan Forza horizon 3 straks zonder problemen spelen op mijn xsx hoor, geen probleem.
Dat kan als je hem digitaal hebt aangeschaft of als je hem fysiek hebt. maar de discussie gaat erover dat het in de toekomst een niet wenselijke situatie is dat je afhankelijk bent van 1 digitale store en de content die daarop staat.
Dat kan als je hem digitaal hebt aangeschaft of als je hem fysiek hebt. maar de discussie gaat erover dat het in de toekomst een niet wenselijke situatie is dat je afhankelijk bent van 1 digitale store en de content die daarop staat.
Je kunt op https://redeem.microsoft.com/enter extern aangekochte licenties invoeren. Zo heb ik voor 78 cent assasins creed origins kunnen bemachtigen.
Dat is waar jij de discussie naar toe probeert te sturen ja...
Maar goed, waarom is de marketing daarop gericht, nou ik denk primair voor mensen die hun bestaande oude games nog willen spelen.
Maar daarnaast zijn heel veel andere oude games gewoon nog te krijgen, alleen hier hebben ze blijkbaar een issue met de licenties.
Ik denk dat het vooral om auto licentie gaat zoals meer mensen gesteld hebben, is vaker gebleken dat die vaak nog veel starrer daarin zijn dan muziek labels.
Er is maar een digitale store? is dat zo? alsof microsoft de enige is met een store, alsof je geen alternatieven hebt in steam, of inmiddels een van de vele andere pc alternatieven, ps store of nintendo store. Dit is gewoon zoeken naar redenen om te zeuren.
Heb je voor de xbox one dan meerdere stores? Dat wist ik niet, ben benieuwd welke zijn dit dan?

Dit is geen reden om te zeuren, je noemt allemaal stores waar je geen xbox one games kan kopen. Dus dat is totaal niet relevant. Als je een xbox one hebt dan is er toch maar 1 digitale store of niet soms? En het gaat hierover Forza horizon 3, die is ook uitgekomen voor de Nintendo of Playstation??

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 13 augustus 2020 14:14]

Dus je bent verplicht om een xbox te kopen? ALS in de toekomst iemand een xbox koopt er er is weinig content dan betekent het simpel dat die persoon een ander platform kan kopen. Al jouw games blijven bestaan toch of gaan die van het platform af?
Het hele punt ontgaat je. Wanneer je een PS4 koopt heb je toch maar 1 store waar je iets kan kopen, hetzelfde geldt voor de xbox one. Op het moment dat je een console hebt dan heb je geen keuze meer om een andere store te kiezen.
Het punt gaat jou ook denk ik, als ik nu een ps of xbox koop aan de hand van de games die er opstaan. en over 4 jaar halen ze assassins creed valhalla weg heb je dan geen keuzes in games meer, zijn er dan al niet alternatieven gekomen voor valhalla. Overdrijven is ook een vak
Vanwege ruimtegebrek, heb ik deze digitaal aangekocht game van m'n Xbox afgegooid. In m'n bibliotheek blijft deze echter gewoon staan en kan ik het spel op elk gewenste moment weer downloaden. Dat blijft ook gewoon zo. Het straks alleen niet meer mogelijk om deze game digitaal aan te schaffen. Maar gezien het feit dat er voldoende alternatieven zijn en een opvolgers is, lijkt mij dat niet echt bezwaarlijk.
Software die geen enkele betekenis heeft in de wereld?
Volgens mij zijn er genoeg eenzame zielen die hier in contact komen met andere.
Mensen die offline moeite hebben om vrienden te maken en waar het online makkelijker gaat.
Heerlijk deze reacties, met andere woorden forza 3 is de eerste game of enige game waarbij je online vrienden kan maken? Ik ben je voor: forza 3 was de game die de eerste baanbrekende features had in gameplay of graphics, de eerste van zijn soort er was niks vergelijkbaars rond die tijd? etc etc etc.
Het is een onbelangrijk stukje software.
Ik geef nergens aan dat Forza de eerste game is waarbij je online vrienden kan maken.
Waar ben je me voor mee??
Jij kan het onbelangrijk vinden en andere weer niet.
Beetje rare comment van je.
In welk opzicht denk je dat ik bedoelde dat forza niet belangrijk was... voor de geschiedenis natuurlijk, in algemeen belang. Forza is niet speciaal, misschien voor een aantal mensen wel maar dat is zo klein.
Uhm Nintendo doet dit wel bv op de Switch.

Tweakers.
Dat is uiteraard niet hetzelfde... dat zijn heruitgaven van hele oude games, buiten dat ook nog eens games waar Nintendo zelf de volledige licentie voor heeft.
Maar ze nemen we de moeite en dat kan ik zeker waarderen.
Dus ook al zijn het heruitgaven het zijn geen HD remakes.
Ook bij Microsoft kun je nog genoeg oude games kopen hoor... Het zal in dit geval inderdaad een rechten kwestie zijn waardoor het niet haalbaar is om de game aan te blijven bieden.
Wat een gezeur om iets wat altijd al gebeurt en altijd zal blijven gebeuren. Oude artikelen worden uit het assortiment gehaald op het moment dat er een opvolger is. Dat gebeurt niet alleen met games, maar zo'n beetje alles wat in de winkels ligt. Als je nu nog een videorecorder wilt kopen of een walkman of een '69 Ford Mustang zul je moeten speuren op plekken als Marktplaats. Je kan niet van een uitgever of producent verwachten dat ze hun product tot in de lengte der dagen blijven produceren en ondersteunen.
Maar dan nog vraag, waarom zet Microsoft dan zo groot in op Backwards compatible met de series X? Ze roepen heel hard dat je duizenden games bij launch kan spelen op de series X. Omdat je al je oude Xbox one games gewoon nog kan spelen op de nieuwe Series X. Een erg mooie feature vind ik zelf. helemaal dat ze ook nog ondersteuning bieden voor Xbox 360 en xbox classic games.

Maar vervolgens haal je wel games uit de store die je dus niet meer kan kopen als je straks een series X machine hebt. Dat rijmt toch niet met elkaar.
De Backwards Compatibility is er vooral op gericht dat men games die voor een ouder platform zijn gekocht gewoon kan blijven spelen, zodat je niet meerdere apparaten hoeft aan te sluiten of je oude games waar je voor betaald hebt weg kunt gooien. Het is niet bedoeld om tot in lengte van dagen oude games te kunnen aanschaffen die al lang niet meer ondersteund worden of waarvan licenties zijn verlopen.

Vroeger, toen er alleen nog fysieke verkopen bestonden was het de normaalste zaak van de wereld dat een game op een bepaald moment niet meer verkrijgbaar was. Wilde je die toch hebben, dan had je pech of moest je de tweedehands markt op. Dat nu met digitalisering de wereld er iets anders uitziet en er mogelijk minder redenen zijn om te stoppen met het aanbieden, wil niet zeggen dat er niet nog steeds goede redenen zijn om wel te stoppen met de verkoop. Licenties is al een veelgenoemd argument, maar wat dacht je van bijvoorbeeld een afnemende vraag? Op een bepaald moment is het gewoon niet meer rendabel om een bepaald product in te leven te houden en gaat er een streep doorheen.
Dat gezeur zoals je het noemt is ook al iets wat altijd gebeurd en zal blijven voorkomen. Dat noemen ze marktwerking, vraag en aanbod. Er is ergens een aanbod van en er is vraag naar. Het aanbod verdwijnt en de vraag blijft met 'gezeur' als resultaat.
Allemaal leuk enzo, maar ken jij een winkel die nog alle PS3 games te koop heeft?
Ik denk het niet...

MS is geen liefdadigheidsinstelling: als het vernieuwen van licenties geld kost en ze zien dat de games nog nauwelijks verkoopt (dat kunnen ze heel gemakkelijk zien in de store), wordt de logische beslissing gemaakt om het spel niet meer te verkopen.
Er zijn letterlijk duizenden games niet meer te koop. Jammer? Jazeker, maar begrijpelijk.
Ja die ken ik. De Playstation Store.

Jammer van de -1 maar blijft gewoon een winkel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1436662 op 13 augustus 2020 12:35]

Ten eerste zijn veel PS3 games nooit digitaal beschikbaar gemaakt en ook bij de PlayStation Store worden met enige regelmaat games verwijderd, in de meeste gevallen vanwege verlopen licenties. Met als recent voorbeeld Driveclub voor de PS4, die is een jaar geleden verwijderd.
PlayStation will cease selling DRIVECLUB, DRIVECLUB VR, DRIVECLUB Bikes and all DLC and season passes related to those games from 31st August 2019, at 23:59 BST.
Bron: https://www.playstation.com/en-gb/legal/gameservers/

Dit is niets nieuws en gebeurt al langere tijd op meerdere platformen. Het is vervelend maar het is jammer genoeg niet anders. Ik vermoed dat autofabrikanten en platenmaatschappijen nou eenmaal zulke prijzen vragen of bepaalde voorwaarden stellen dat langere licenties niet interessant genoeg zijn.
Ze zijn nooit digitaal beschikbaar gemaakt?
Leg mij dan eens uit waarom ik digitaal PS3 games kan kopen op de store.
Ik zeg nergens dat je PS3 games niet digitaal kan kopen. Ik geef alleen aan dat veel PS3 games nooit digitaal beschikbaar zijn gemaakt, deze zijn alleen fysiek op disc uitgebracht. Dit is ten tijde van de PS4 veranderd en nu word in principe elke PS4 game zowel fysiek als digitaal uitgebracht. De enige uitzondering die ik zo even uit mijn hoofd kan bedenken is Guitar Hero Live, deze is niet digitaal beschikbaar en dit zal voornamelijk zijn omdat die game zonder los gekocht accessoire niet te spelen is.
Terugkomend waar ik op in haak is dat er geen winkel zou zijn waar je PS3 spellen kan kopen. En die is er wel. Dat niet alles beschikbaar is en dat daar ook games weg worden gehaald is erg jammer.
Het originele punt van catfish is alleen dat er geen winkel is die alle PS3 games verkoopt en dat er altijd wel games uit het assortiment verdwijnen.

Maar je hebt inderdaad wel gelijk dat er nog steeds PS3 games via de PlayStation Store te koop zijn. Ik maak daar ook nog regelmatig dankbaar gebruik van. :)
My bad. Daar heb ik overheen gelezen. Zou gewoon top zijn in een digitale wereld zoals deze dat de hele game collectie beschikbaar blijft.
Uhm... Nee. De PlayStation Store mist ook verschillende PS3 games, inclusief titels die er vroeger wel in stonden. Letterlijk geen enkele Gran Turismo titel voor de PS3 is nog beschikbaar.
Maar wel een winkel die nog PS3 games verkoopt, daar haak ik op in. Dus ja die is er wel. Dat ze oude top titels niet meer aanbieden is erg jammer. Lijkt me wel kicken om een keer GT 1 te spelen. Erg veel plezier aan gehad.
...en wat heeft dat in godsnaam te maken met het punt? De PS Store verkoopt niet meer alle games die er ooit in gestaan hebben, punt uit.
Toelichting op @Anoniem: 1436662: De oudste games in deze store zijn beschikbaar gesteld in 2007. Dat komt omdat de store in 2007 is begonnen. Een aantal games zijn veel ouder. Niet *alle* spellen zijn meer te koop, maar wel veel.
Ja die winkel heet marktplaats, ebay, CEX, Nedgame etc. genoeg winkels die nog ps3 games aanbieden. Je kan momenteel gewoon nog alle ps3 games vinden. Als we straks naar digitaal gaan heb je deze mogelijkheid niet meer. ik heb namelijk nu 250 fysieke games op de ps3, waarvan ik er ongeveer 200 in een jaar tijd heb gekocht.

Het is totaal geen logische beslissing om het spel niet meer te verkopen. Wellicht moeten we dan kijken dat een dergelijk licentiesysteem gewoon te bizar voor woorden is.
op die winkels die je noemt staat Forza horizon 3 toch ook?
Dus jij verwacht ook nog Windows 98 keys nog in de MS-Store terug te vinden omdat je het anders nooit meer kan kopen? als je het wil hebben kun je het nu kopen, daarna kan je het altijd installeren als je wil.
Deze vergelijking is totaal niet te vergelijken. Forza horizon 3 draait nog gewoon op de huidige hardware. En is straks dus niet meer te koop. Daarnaast is de xbox series x backwards compatible, maar wat heb je hieraan als je de games niet meer kan kopen? Microsoft zet heel erg in op Backwards compatible alleen vervolgens halen ze dus wel spellen uit de store weg, dit rijmt niet echt met elkaar.
ok, windows 7 dan? of 8, of 8.1? draaien ook allemaal prima op moderne hardware. Neem aan dat als je een Forza 3 voor Xbox wil dat je dan ook wel kan volstaan met een doosje die je buiten de MS-Store om kan kopen.
De discussie gaat er om dat als wij straks naar volledig digitaal gaan (waar wij al naar toe gaan omdat er al consoles worden aangeboden zonder disc drive) dat je dan volledig afhankelijk bent van de digitale store en wat daar aangeboden wordt. Als je als fabrikant zo graag wilt dat iedereen via je digitale store games aanschaft dan moet je niet zomaar games verwijderen.

Maar alsnog de vraag, waarom zet Microsoft dan zo in op Backwards compatible met de series X?
Wellicht is het niet de keuze van MS zelf maar een licentie geneuzel, dan kan je MS er wel op afrekenen maar of dat juist is...

Op je vraag over de Xbox backwards compabitily geen idee, ik doe nooit iets met een console en dat boeit mij dus niet.
Niet echt, alles vergaat en bovendien het gaat hier om licenties van muziek e.d. Er vanuit gaan dat alles in een digitale winkel altijd maar beschikbaar zal blijven is waanzin. Wil je hem voor altijd houden? Koop het schijfje, maar ook die zal ooit stoppen met werken.
Als er vraag naar is dan is dat geen waanzin. Er zijn zelfs websites zoals gog.com voor de pc die hierop in spelen. Om oude games weer te laten werken op Windows 10. Is dat waanzin? Nee, er is namelijk vraag naar.
Juist, er zal geen vraag meer naar zijn. Of in ieder geval niet genoeg om een stel dure licenties te verlengen. Vrijwel alle games verdienen het meeste geld in de eerste paar weken na release. "The proof is in the pudding" zoals een toepasselijk Engels spreekwoord luidt. Zoals ik al zei:"waanzin", maar hey, wellicht als jij aanbied om de licenties voor MS te betalen, wellicht kan het spel dan een paar jaar extra in de verkoop blijven.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 13 augustus 2020 17:28]

Ik snap in alle eerlijkheid jullie reactie niet, je kan de game immers blijven downloaden. Dit gaat enkel om de VERKOOP.
Dat begrijpen @cappie en ik prima. Ik zeg alleen dat ik graag de mogelijkheid zou houden om op z'n minst de DLC te kunnen blijven kopen als ik het basisspel al heb.
Ik zeg alleen dat ik graag de mogelijkheid zou houden om op z'n minst de DLC te kunnen blijven kopen als ik het basisspel al heb.
Ik begrijp je standpunt, maar hoe realistisch is het dat als je binnen 4 jaar nog geen DLC hebt gekocht, je het na die 4 jaar alsnog wel wilt?
Best wel eigenlijk.. enkele weken geleden heb ik (toevallig) nog een DLC gekocht van Assetto Corsa toen ik die na lange tijd weer opstartte. Ik heb afgelopen drie jaar niet gegamed (drukke periode achter de rug met werk en privé waardoor gamen een beetje is komen te vervallen)
AC is al uit 2014 en is dus zelfs nog ouder dan dat.. maar ik wilde wel graag die toffe DLC nog hebben (waar ik destijds geen geld aan wilde uitgeven.. maar nu was deze in de aanbeiding bij Steam)
Dan weet je dus dat je die nu moet gaan aanschaffen en nooit jaren moet wachten met het kopen van DLC als je geen houten kaak wil hebben. Ook op Steam verdwijnen regelmatig games. Zoals recent een Death Pool game. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.
.. wat bedoel je met 'een gewaarschuwd mens telt voor 2' (in deze context).. ik geef alleen antwoord op de vraag RefriedNoodle dat het zeker kan gebeuren dat men een aantal jaren later alsnog DLC kan aanschaffen en ik geef daarbij een voorbeeld van mijn situatie. Ik zie niet in waarom ik nu ineens alles zou moeten kopen? Als ze zouden stoppen met DLC aanbieden ben ik de laatste die er wakker van ligt aangezien ik erg weinig game. Ik gaf alleen een situatie schets.
Heel erg, ik ben een fan van Gran turismo bijvoorbeeld. Alleen ik heb liever de single player modus, echter is het nieuwe deel vooral multiplayer gefocust. Omdat ik GT6 nooit eerder had gespeeld door tijdgebrek heb ik de disc in de ps3 gestopt. Maar wat blijkt nu, alle DLC kan je niet meer kopen. Dus een deel van je game mis je. Terwijl ik dit toch erg graag had willen spelen.
Even snel, Tony hawk, Crasy taxi, Rock band.
je kan het spel later 2e hands aanschaffen, mocht je het willen hebben.
Hoe dan? Sinds wanneer staat Microsoft het toe om een digitale versie uit de store 2e hands door te verkopen als je er op bent uitgekeken?
ah, insinuaties.. Ik heb nergens digitale versie genoemd.
Je kan tot in de lengte der dagen gewoon Forza horizon 3 bemachtigen voor je xbox.
Er zijn genoeg schijven in omloop.

Nogmaals, ik begrijp de ophef oprecht niet waarom iemand zich druk maakt dat hij in de toekomst een oud/EOL spel niet digitaal kan kopen.
Het gaat om het volgende, stel dat wij geen fysiek meer kunnen kopen (daar gaat het uiteindelijk naar toe) dan wil je wel een store hebben waar je alle games kan kopen. Want dat je het nu nog kan kopen vind ik niet relevant, stel dat ik volgend jaar horizon forza 3 ontdek via youtube en vind dit een heel erg toffe game die ik niet eerder heb gespeeld of van had gehoord. Als je dus afhankelijk bent van digitaal heb je dus nooit meer de mogelijkheid om deze game te kopen/spelen. Dat is geen wenselijke situatie in de toekomst. Dus alles wat vroeger gemaakt is moeten we maar nooit meer kunnen spelen? Er zijn zoveel mooie en goede games gemaakt die je nu al niet kan downloaden of kopen via een store. maar gelukkig kunnen wij die nu nog 2de hands kopen. Maar straks heb je dat dus niet meer. Niet iedereen speelt alleen maar de nieuwste games, ik speel geregeld nog oude xbox classic, ps1, ps2 games etc.
Ik snap je probleem niet. Ook bij fysieke verkoop verdwijnt een spel van de planken en kun je het dus niet meer kopen. Dan kun je proberen 2de hands het op de kop te tikken, maar dat zal lang niet altijd beschikbaar zijn.

Dus dat een wat oudere game niet meer te kopen is komt in de fysieke game wereld net zoveel voor als digitaal. Is dus een rare eis dat een digitale winkel ineens alle games zou moeten verkopen terwijl fysieke winkels dit niet doen.
Bij fysieke verkoop is de game altijd nog op Marktplaats of Ebay te vinden. De handel in dat soort oude games is enorm en er is meer dan zat aanbod. Dat je aangeeft dat het lang niet altijd beschikbaar is dat is zeker niet juist. Ik wil je uitdagen om een spel te vinden die niet te krijgen is op markplaats of Ebay. Alles is gewoon te koop.

Dus je statement is gewoon niet juist, ik kan alle games krijgen die ik wil hebben. Heb zelf een verzameling van 2000 games, allemaal de laatste jaren gekocht. Van Megadrive/Nes tot aan ps4. Elke game die ik interessant vond heb ik weinig moeite voor te doen om deze via één van de 2de hands platformen te kopen.

Mijn probleem is dat er in de toekomst dus games verloren gaan als we volledig over gaan naar digitaal. Terwijl ik die misschien wel wil hebben/spelen.
Dus de games moeten in de store blijven omdat jij ze misschien ooit wil kunnen kopen?
Leg eens uit wat het businessmodel voor een winkel is om hierin te voorzien?
Waarom is de gehele marketing van de xbox series X gericht op backwards compatible? Maar vervolgens haalt Microsoft wel games weg uit de store die je dus ook op de Series X te spelen is. Dit rijmt niet helemaal of vind je zelf van wel?
Waarom is de gehele marketing van de xbox series X gericht op backwards compatible?
Om oudere games die je al hebt te kunnen blijven spelen, zodat je investering in die games niet vernietigt wordt met de aanschaf van een nieuwe console.
Rijmt dus wel degelijk in mijn ogen.
Precies omdat je oudere games kan spelen. Dan moet je ze ook aanbieden!
Blijkbaar viel cursief niet genoeg op, dus ik heb het maar aangepast naar bold...
Om oudere games die je al hebt te kunnen blijven spelen
Ik heb het gelezen, maar laten we het maar zo zien "let's agree to disagree".
"Stel dat de lucht naar beneden komt, dan hebben we allemaal een blauw hoedje op."

Je bent met dit spel niet afhankelijk van digitaal, je kan de disk gewoon op marktplaats vinden..
Deze discussie gaat dus nergens over, je kan hem gewoon tot in de lengte der dagen spelen.

Ja, er is een discussie als een spel alleen digitaal te krijgen was. maar dat is niet relevant hier.
Deze discussie wordt wel relevant in de nabije toekomst. Omdat consoles al uitgebracht worden zonder disc drive. Dus je kan de klok er gelijk op zetten dat dit in de nabije toekomst gaat spelen. Dat je dit nu nog geen probleem vind dat snap ik. Maar straks is dit wel degelijk een probleem.
Ik snap de reactie volledig, als we straks afhankelijk zijn van de Microsoft store en alles digitaal is. Dan wil je dit soort praktijken niet, je wilt ten alle tijden alle games kunnen kopen. Dat het spel opgevolgd is door Forza horizon 4 dat maakt hierin niks uit. Je hebt gewoon geen mogelijkheid om deel 3 te kopen straks. Misschien is deel 3 wel leuker bijvoorbeeld?

nu kan je hem nog tweedehands of in de winkel kopen, maar als alles straks digitaal is dan heb je de optie dus niet meer. Nu maakt het nog niet zoveel uit omdat je andere opties hebt om het te kopen.
Tja, dat is een gevolg dat je toch al van heel erg ver zag aankomen hoop ik?

Koop je iets fysiek dat offline kan werken = voor eeuwig van jou.
Koop je iets dat online server nodig heeft om te werken = licentie die men elk moment kan intrekken.

Het is geen toeval dat ik elke film die ik leuk vind fysiek wil hebben. Misschien wat omslachtiger dan Netflix, maar ik kan er altijd naar kijken (zelf als het internet plat ligt).
Bij games is het identiek.
Dat is een gevolg inderdaad, vandaar dat we nu blij moeten zijn dat we nog fysiek kunnen kopen en dat dit ook zal moeten blijven. Anders krijg je dus dit soort praktijken.
Als je een game fysiek koopt, dan is dat ook geen garantie dat hij 'offline' goed werkt en dat hij het ook altijd zal blijven doen.
Ik denk dat @cappie denkt dat de game hiermee ook niet meer te downloaden is voor bestaande klanten, wat wel kwalijk zou zijn. Dat is alleen niet het geval, de game blijft gewoon werken, inclusief online mogelijkheden.
je kan het spel later 2e hands aanschaffen, mocht je het willen hebben.
Helaas, maar dit is eigenlijk illegaal. Software licenties mag je niet doorverkopen.
Zie reactie hieronder, blijkbaar is dit binnen de EU toch toegestaan.

[Reactie gewijzigd door shadowfox op 13 augustus 2020 13:59]

Bedankt! Weer wat bijgeleerd vandaag ...
Waarom zou dit het onaantrekkelijk maken om voor consumenten hier games te kopen? Iedereen die het spel al had kan hem gewoon blijven spelen, en ze hebben netjes een maand van te voren gecommuniceerd dat hij gaat verdwijnen. Iedereen die hem nog wil kopen krijgt daar nu de kans voor.

Dit is niet iets dat alleen op de Microsoft store gebeurd, het gebeurd wel vaker dat er ook games van steam verdwijnen. Je kan ze nog gewoon spelen en als je een code voor het spel hebt kan je deze ook nog gewoon verzilveren.

Dit neemt niet weg dat ik het raar vind dat ze hem eraf gooien. Het zijn immers extra inkomsten die ze hiermee mislopen.
Aanvullend hierop blijven de game-servers actief.
Je bent het woordje 'nog' vergeten.. 'nog actief'..
Want het is natuurlijk wachten op het volgende bericht dat de game servers down gaan.
Overigens iets wat al jaren gebeurd en ik vanuit een kosten standpunt prima kan begrijpen.
Het zou alleen wel tof zijn als fabrikanten dan wel de mogelijkheid zouden bieden om dan zelf een server te kunnen hosten. En dat kan gelukkig bij sommige games wel..
En men die hem nog wilt spelen kan hem gewoon nu kopen.
Heb hem dus daarom ook gisteren snel gekocht bij bol.com voor 10 euro.
Kan ik hem op pc en xbox spelen wanneer ik wil en denk dat men die het nu niet koopt voor deze prijs later ook niet koopt.
Ik snap echt niets van je reactie. Wat is je probleem? Als je de game hebt, dan kun je die gewoon in de oorspronkelijke vorm blijven spelen. Heb je de game niet, dan ben je er blijkbaar niet geïnteresseerd want het is een game uit 2016...
Er zijn genoeg games waar ik in geïnteresseerd ben maar op dit moment helemaal niet ken. Als ik er 4 jaar later achter kom dat een game heel tof is en ik heb hem nooit gespeeld. Dan heb ik dus geen mogelijkheid meer om deze game te kopen. Nu kan dat nog wel omdat hij nog fysiek te krijgen is, maar als we afhankelijk zijn van digitaal gaan dus alle games verloren die niet meer aangeboden worden. Dat is toch zonde? Ik wil gewoon het complete aanbod hebben, dat is ook het probleem met Netflix, alleen de populaire films en series staan er op. Houd je van wat alternatieve films en series heb je geen mogelijkheid om dit te kijken. Ieder zijn smaak, maar dit is gewoon geen wenselijke situatie als we naar volledig digitaal gaan.
Hoezo? Als je het gekocht hebt blijft het toch werken? Hier wordt toch niemand mee tekort gedaan? Het kan bijv ook over licenties voor de auto's gaan.
Forza Horizon 3 was een geweldig spel. Ik heb hem niet uitgespeeld maar altijd erg leuk gevonden. Ik heb ook geen DLC, dus voor nog geen 10 euro heb je een heel leuk spel wat je tientallen, misschien wel honderden uren kunt spelen!
De muziek is echt een "deel" van de game, dus als ze een licentie hebben voor alle muziek zouden ze dat allemaal er uit moeten halen wat ik erg zonde zou vinden.
Als je het spel al hebt, hou je de toegang gewoon, alleen na 27 september wordt de game (en DLC) niet meer verkoxht aan mensen die de game niet hebben. ;)
Zelfde verhaal met Sunset Overdrive. De game had muziek van een band die maar een licentie van X jaar gegeven had aan de developer. Contractueel vast gelegd dat de game niet verkocht mocht worden na die datum. Dat is hier ook het geval, en ook al veel vaker het geval geweest. Een Tony Hawk game van paar jaar terug is ook een slachtoffer geworden.

Platenlabels willen hun graantje meepikken, en ik denk dat het voor publishers te veel werk is om 8 jaar na een game release nog royalities te betalen voor die ene willekeurige download die ze hebben op een digitale winkel.
Hele store op lossen schroeven zet ?
Beetje overdreven vind je niet ?

De store van Microsoft is geniaal en bied vele games.
Forza 4 is inbegrepen in gamepass, waarom zou je dan nog als nieuwkomer Forza 3 gaan binnen halen ?
Zie hier het probleem niet.


Ook al zou je de game wel hebben gekocht, je kan het toch blijven spelen, ik snap je kritiek echt niet

[Reactie gewijzigd door Jeroenzer op 13 augustus 2020 10:22]

Microsoft store is geniaal? :+
Waarom moet je altijd het nieuwste hebben?
Waarom mag ik geen Forza 3 kopen?

Soms wil men oudere games spelen. Of heeft men er een uit de serie gemist.

Als je de game dus niet gekocht hebt in een bepaald tijdsframe dan kan je hem dus ook niet spelen.
Ik snap zijn kritiek wel.

Stel je voor dat EA besluit de hele C&C reeks die te “oud” zijn op EOL te zetten en niet meer te verkopen.

Of dat steam zegt. Deze titels zijn te “oud”. Die verkopen we niet meer.

Dan snij je jezelf als store toch in de vingers?
Als je weet dat een store zijn eigen titels verwijderd na een bepaalde tijd dan is dat toch best gek?
Ik snap dat je fysieke versie niet meer verkoopt maar digitaal kan toch gewoon doorgaan?
Liever dit dan steam die de hele commando's reeks te koop aanbieden terwijl het niet normaal te spelen is op nieuwe systemen, of EA die de C&C reeks te koop aanbieden terwijl multiplayer niet werkt omdat de servers niet meer online zijn.
Waarom zou je liever dit zien?
Voor ons als gamers is dit toch alleen maar kut?
Het zou toch fijn zijn als oude en nieuwe games gewoon digitaal beschikbaar blijven?
Gelukkig heeft C&C niet echt online servers en heb je ook nog zoiets als OpenRA om gewoon nostalgische samen met je vrienden te spelen.

Wat als microsoft besluit dit voor meerdere titels te doen?
Ik heb echt niet de tijd om alle games te spelen en soms heb ik wel eens een parel gemist.
Zou toch fijn zijn als ik een oudere game dan nog digitaal kan kopen.

Ja het kan vervelend zijn als multiplayer niet meer werkt maar dat heb je ook niet altijd nodig.

Als forza 3 bv wel beschikbaar was geweest maar dat ze het online gedeelte uitfaseren dan heb ik daar persoonlijk minder moeite mee.
Zelf speel ik Forza altijd offline en interesseert mij het online gedeelte niet eens.
Wij verschillen van mening. Ik zie hier geen enkel nadeel in voor mij als gamer. En ik vind een opgeruimde store fijner dan een store met allemaal oude spellen d uur outdated zijn.

Denk ook niet dat er heel veel gamers zijn die liever forse 3 dan 4 spelen, of FIFA 15 willen kopen ipv een nieuwe versie
Dat klopt. Want ik vind dat titels gewoon beschikbaar moeten blijven en niet alleen het nieuwste van het nieuwste.
Het is ook een soort geschiedenis die in mijn ogen moet blijven en niet weggehaald hoeft te worden.
Zolang je het digitaal kan blijven aanbieden met miss de online elementen eruit gehaald zou echt top zijn.
Snap dat het niet mogelijk is voor online only titels.

Zou gerust een keer bv PES2005 kopen om samen met mijn maten te spelen. Was een erg leuke game en mij maakt het niet uit welke spelers erin zitten.
En desondanks dat ik Forza 4 heb speel ik ook wel eens 3 omdat daar ook goede muziek in zit.
Sorry hoor maar geschiedenis? Het is entertainment voor ondertussen de massa. Het gross speelt gedurende een bepaalde periode en is dan klaar. De aanbieders zien dit ook en besluiten het niet meer digitaal aan te bieden. Net als oude kinderboeken die kapot gaan en vergaan.

Universele toegang tot alle content is geen recht. Daarnaast heeft zo spel echt geen waarde voor de mensheid, zeker niet na een aantal jaar.
Ik snap dat je het fysiek niet meer aanbiedt. Maar digitaal zou niet echt een probleem moeten zijn.
Games zijn geen kinderboeken. Ze gaan niet kapot. Het is werkend uitgebracht en over 10/20 jaar kan je het vast nog steeds spelen.

Jij vindt het misschien geen waarde voor de mensheid maar er zijn genoeg eenzame mensen die op deze manier in contact komen met andere.
Ik doelde op de fysieke drager welke kapot kan gaan na verloop van tijd. En digitaal aanhouden zal qua moeite misschien geen probleem zijn maar kost wel ruimte, onderhoud, uren en dus geld. Misschien niet super veel maar het blijft als maar oplopen per uitgebracht spel. En als de vraag niet groot genoeg is waarom zouden ze dan de moeite nemen?

Je laatste punt ben in mee eens dat gebeurt inderdaad. Maar wederom is die groep groot genoeg? Houden ze na het spelen geen contact meer? verloopt het contact enkel via dit spel?

Samenbrengen is een goed iets maar ik hoop dat het spel dan niet het enige is wat bindt.
Zal net die muziek eens kunnen zijn waar het wringt. Als de muzieklabels de hoofdprijs willen hebben om Microsoft de game nog langer te laten verkopen puur voor de muziek die erin zit, dan kan zoiets niet uit de kosten om voor een tientje verkocht te worden.

Dan kiest Microsoft in plaats daarvan de game helemaal niet meer te verkopen, in plaats van een B product met veel minder / andere muziek. Radiozenders in-game zijn complex, want er zitten iets van 12 muziekstations in verwerkt, elk met verschillende commentaar stijlen die ook weer bij de soundtrack moeten kloppen. Dat is echt even investeren voor je zoiets goed krijgt.

Des te meer bij een sterke merknaam als Forza die je alleen geassocieerd wilt hebben met volwaardige games, waar je imiddels ook al Forza Horizon 4 verkoopt met een berg nieuwe muziek erin.
Toch wel jammer dat die licenties de games de nek om draaien.
Volgens mij hebben de meeste nummers zich dubbel en dwars terugverdiend.
Hopelijk verandert er een keer iets in de muziek wereld waardoor dit soort zaken niet meer voorkomen.

Ik snap ook dat het vaak te maken heeft met licenties maar vind dat erg jammer en kut.
het zijn spellen die voor bepaalde consoles gebouwd zijn. Dus jij vindt dat XBOX One verouderd is hahaha dan tja weg met XBOX zou ik zeggen.
Jaa, de Microsoft store is geniaal, op de xbox zeer zeker.
Maar even los daarvan, waarom moet een provider van games oude meuk er op laten ?
Het blijft speelbaar, Forza 3 kan je nog kopen alleen moet je er goed voor zoeken aangezien het niet meer digitaal is.

Denk als je oude meuk wilt gaan spelen dat je liefhebber bent en als je het ECHT wilt je goed je best doet om het te krijgen.

Tuurlijk, digitaal games aanbieden is handig en makkelijk, maar dat betekend IMO niet dat je oude meuk ook maar aan moet blijven bieden.

[Reactie gewijzigd door Jeroenzer op 13 augustus 2020 10:49]

Vind jij Forza 2 of 3 dan ook oude meuk?
In mijn ogen zijn dit gewoon goede titels die op de dag van vandaag gewoon goed speelbaar zijn.
we leven niet meer in jaar 2000 waar je flink meerdere jaren moest wachten op een vervolg van een game.
Een game die hedendaag wordt gemaakt is over 2-4 jaar oud is gewoon een feit, kijk naar de Assassin Creed games, deze volgen elkaar zo snel op dat het al snel oud wordt ook al is de game 2-4 jaar oud.

Tuurlijk prima speelbaar maar wel oud in de huidige tijd waar we in zitten.
Ik ken genoeg mensen die nog moeten starten met de series of die één gemist hebben uit de serie van AC.
Wat jammer als AC1 , 2 of 3 niet meer te koop zou zijn omdat.. oude meuk ?

Wat is er nu moeilijk te verstaan dat het jammer is 'oude' games niet meer te koop zullen zijn.
het is niet omdat er een forza 4 is je forza 3 nie kan spelen.
Er wordt ook nergens gezegd dat je het niet meer kan spelen.
Alleen de beschikbaarheid is anders.
2-4 jaar is toch meerdere jaren?
Ik heb het even aangepast.

Je kan vroeger niet meer vergelijken met nu.
Assassin creed serie heeft vanaf 2016 4 (5 als je remaster mee telt) verschillende games uitgebracht in de serie dan spreek je gewoon al snel over een oude game met de snelle opvolging hedendaags.
Ik hoef niks te vergelijken. Ik zou het gewoon fijn vinden als oude titels gewoon beschikbaar blijven.
Wat jij oud vind kan een ander misschien gewoon nog goed te doen.

En assassin’s creed is gewoon een uitgemolken titel van UBI die zo snel en zoveel mogelijk geld moet opleveren. En dat mag ten koste van de kwaliteit gaan.
Daarnaast kan je op de UBI store nog steeds het eerste deel van assassin’s creed kopen.

In mijn ogen is het dus niet nodig om “oude” titels van je store te halen. Zeker als het je eigen titels zijn.
dat wat je zegt is zo onzin.

Ik moet nog Origins spelen, het is een oudere game. Dus moeten ze maar weg doen.
Je moet minder gekke dingen zeggen en begrijpen dat games vooral digitaal gewoon online zouden moeten blijven. Tenslotte betaal je voor de crappy store zodat je games kan blijven krijgen.
De game gaat niet weg, alleen ander beschikbaar.
Het landschap van game aanbieden is nu eenmaal anders.
Vind je een game leuk welke je wilt spelen? koop je deze direct digitaal of over een paar maanden in de uitverkoop voor in je library.

Vroeger kocht je toch ook een game omdat deze anders uitverkocht raakte en niet meer leverbaar werd.


Nou is Forza 3 niet echt het beste voorbeeld om te gebruiken IMO.
Dat is hetzelfde dat je gaat janken als Gran Turismo 6 niet meer digitaal beschikbaar is en Gran turismo 7 wel, precies zelfde game alleen graphics zijn anders, van Forza 3 naar 4 idem.
Of dat steam zegt. Deze titels zijn te “oud”. Die verkopen we niet meer.
Dat gebeurt nu al. Ik wilde ooit de eerste Prey aanschaffen op Steam (die toen ook al een paar jaar oud was). Ging niet, de "keys waren op". Of Wolfenstein (2009), die is ook niet meer te koop.

Steam is ook maar uitgever. Als een dev zegt "deze game na xx-xx-20xx niet meer verkopen", dan doet Steam dat.
Prey? Bedoel je deze?

Wat betreft Wolfenstein kan ik weinig informatie vinden behalve iets tussen Activision en Bethesda. Erg jammer. Hij is zelfs niet beschikbaar op de store van Bethesda.
Was namelijk een erg goede game en zeker nog het spelen waard.
Nee, ik zei "de eerste Prey", die uit 2006. Ondertussen al helemaal van Steam verwijderd, zie ik.
Als je zoekt op Google zijn er sites die de key's nog steeds aanbieden voor onder de 2 euro zelfs.
Dat is erg jammer. Lijkt me wel een leuke game om te proberen. Gelukkig nog wel wat keys te koop zie ik. Maar niet bij 2K zelf.
Persoonlijk vind ik dat dus zonde.
Welke games? Meeste zijn van die B spelletjes waar je niks aan hebt.. iig op de pc.
Anoniem: 310408
@cappie13 augustus 2020 10:40
cappie, denk dat je het niet snapt. Lees het bericht nog eens.
Als je hem echt nog wilt, kan je hem altijd tweedehands op schijfje scoren.

De vergelijking met GTA5 is niet eerlijk. Rockstar update dat nog steeds, omdat ze nog niet een nieuwere hebben. Ik heb veeeeel liever GTA6 dan een update op GTA5. In San Andreas is ook muziek verwijderd (en ja, die speel ik momenteel ;) ).
Bij rockstar was het GTA 4, en Liberty stories welke ze een update hebben gegeven. De rechten van de muziek hadden ze voor 10 jaar en hierdoor waren veel radiozenders leeg. Onderhand hebben ze dit wel weer een update gegeven om een hoop te herstellen en hebben ze er gta 4 complete edition genoemd.
Dit heeft meer te maken met dat de pakjes in de muziek (en film industrie) niet weten hoe ze met digitale content om moeten gaan en het zien als "Fysiek" en het zo gaan behandelen. en als ide licenties op houden dan heb je gewoon pech en kan je het niet meer kopen.

En wat gaan mensen doen? Die gaan de zeven digitale zeeën bevaren!
En lopen ze eigenlijk geld mis, hoe klein dat bedrag ook mag zijn.
Zal je uit de droom helpen: De Windows Store en Metro/UWP heeft al gefaald, het is nu een kwestie voor tijd voordat alle UWP troep weer uit Windows 10 wordt gesloopt.

Sea of Thieves is bv. ook al op Steam te krijgen met native win32 client. (Pfew)
Ik had toevallig in het playstation 5 forum een discussie waarom ik tegen de all digital versie van de ps5 ben. Precies hierom, we moeten niet afhankelijk worden van 1 store waar wij onze games kunnen kopen.

Er zijn veel meer nadelen dan voordelen van alleen een store:

- De developer heeft de volledige controle over de prijs in de store. Andere partijen zoals MM, gamemania etc kunnen niet hetzelfde spel voor een lagere prijs in de store aanbieden
- Geen 2de hands handel meer
- Totaal afhankelijk of een developer de game nog blijft aanbieden
- Wanneer er op een dag besloten wordt om censuur toe te passen dan wordt jouw versie ook direct aangepast
- Wanneer licenties verlopen omtrent muziek, rechten etc dan wordt dit uit de game gesloopt
- Als een developer failliet gaat dan zijn de games niet meer te koop (kijk naar telltale)
- indien Sony of Microsoft besluit om te stoppen, dan is je complete game collectie weg. Tenzij je alles op je hdd hebt staan.

Enige voordeel die ik zie in digitaal is dat je de disc niet meer hoeft te wisselen en dat je van te voren een game kan downloaden.


Enige voordeel wat ik kan bedenken is dat je de disc niet meer hoeft te wisselen.
Tja, of je nu de game fysiek koopt en activeren moet in de MS Store of je koopt hem direct in de MS Store... Bij veel games is het niet heel veel anders hoor, alleen een andere store...
Deze reactie snap ik niet helemaal, als je de game fysiek koopt hoef je toch niks te activeren? Dan kan je de game gewoon spelen zonder dat je de store nodig hebt?
er zijn nog maar weinig games die niet ook bij de fysieke versie de patches verplicht maken waardoor al het eruit sloop gedrag ook van toepassing is. daarnaast gebruiken genoeg games een server component of cloud dienst die als die uitgaan ook je fysieke game nutteloos maken. hoe de game op je console komt is maar een klein verschil tegenwoordig.
Ik kan tot nu toe nog al mijn games spelen zonder een patch te downloaden. En dan heb ik rond de 200 fysieke games voor de huidige generatie games.
Volgens mij kun je vrijwel alle console games gewoon offline spelen zonder patch te installeren als je dat wilt.
Volgens mij ook, maar dan alleen single player en met bugs en beperkte functionaliteit.
Als je een game fysiek koopt, kan het maar zo zijn dat je fysiek een activatiecode koopt of dat je de game uiteindelijk op een Store activeert. Zo kreeg ik voor kerst Red Dead Redemption 2 (PC versie) in een doosje, waarin vervolgens een kaartje zat met de RockStar activatiecode, maar ook vele CoD games zijn/waren fysiek te koop, maar activeer je op Steam, de CD was dan enkel het installatie medium voor Steam, dus hoefde je niet per se de game te downloaden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 augustus 2020 12:53]

Dan heb je het over steam/pc. Maar op de console komt dit bijna nooit voor (enige die ik ken waar het voor komt zijn enkele teltalle games).
Geldt dus niet alleen voor Steam, de andere stores en launchers (zoals EA's Origin en Rockstar's eigen store) doen dit hetzelfde.
Okay, maar alsnog is dat pc. Ik heb het over de console...
Volgens mij besef je niet dat je game op disc straks net zo goed vervangen kan worden door een briefje met een code. Ik stop een disc in mijn PS4 en het eerste wat ik moet doen in het spel installeren, en een berg patches downloaden.

Waarom heb ik dan nog een disc, als ik blijkbaar het spel er niet van kan spelen?
- Wanneer er op een dag besloten wordt om censuur toe te passen dan wordt jouw versie ook direct aangepast
- Wanneer licenties verlopen omtrent muziek, rechten etc dan wordt dit uit de game gesloopt
Dat geld dus net zo goed voor je disc versie. Sony kan gewoon eisen dat je die patch installeert voor je het spel kan starten
- indien Sony of Microsoft besluit om te stoppen, dan is je complete game collectie weg. Tenzij je alles op je hdd hebt staan.
En dat geld dus ook voor je disc, want veel spellen zijn zonder day one patch onspeeldbaar door dat de code die naar de fabriek gaat vaak verre van af is.

Ik zou er niet raar van opkijken als je disc straks gewoon een key voor de store is, disc er in en je spel word gedownload.

Bij de Switch zie je ook al dat sommige doosjes niet eens een gamecard bevatten maar gewoon een store key, of dat er maar een deel van het spel op staat.
Ik besef dit heel goed dat ontwikkelaars dit doen, echter is dit een compleet onwenselijk situatie voor de consument. Omdat je dus totaal afhankelijk bent van de fabrikant. Daar gaat het om. Het gaat dat we deze discussie moeten voeren omdat waar we naar toe gaan een compleet onwenselijke situatie is.
Maar dan is er toch geen verschil tussen disc of download als het om de discussie gaat over een onwenselijke situatie.
Eerlijk gezegd kan ik nog steeds alle games spelen die ik fysiek heb (rond de 200 stuks) zonder iets te downloaden. Dus de situatie is er nog niet, maar kan ik de toekomst wel voorkomen.
Al sinds de Xbox 360 zijn sommige games onspeelbaar zonder day one patch. Weet nog heel goed dat ik Assassin's Creed niet kon uitspelen omdat Altaïr in één van de laatste missies altijd door de grond viel.
Je hoort ook niemand hier zeuren dat het een compleet onwenselijke situatie is dat iedereen gehookt is aan cloud diensten, en hun eigen OS een leen model van Microsoft is. Zij zijn eigenlijk gewoon de beheerder van jouw PC.
Volgens mij besef je niet dat je game op disc straks net zo goed vervangen kan worden door een briefje met een code. Ik stop een disc in mijn PS4 en het eerste wat ik moet doen in het spel installeren, en een berg patches downloaden.
Bij de PS4 en Xbox One is dit dus niet waar. Op de PC wel. Een PS4/Xbox One game wordt niet aan jouw account gelinkt, ik kan mijn PS4/Xbox One games doorverkopen. Zonder schijfje zijn ze niet te spelen.

Als het slechts een code was zou het aan mijn account gelinkt zijn, kan ik hem niet doorverkopen en kan ik hem spelen zonder schijfje. Bij de huidige generatie consoles is het nog net als vroeger, de disc is het spel. Misschien dat dit bij de PS5 en Xbox Series X (wat een verschrikkelijk naam is dat toch) niet meer zo maar dat zullen we wel zien.
Dat geld dus net zo goed voor je disc versie. Sony kan gewoon eisen dat je die patch installeert voor je het spel kan starten
Dat kan Sony niet eisen wanneer je PS4 niet aangesloten is op het internet. Ik ben nog nooit een verplichte patch tegengekomen die ervoor zorgde dat ik niet kon spelen.
En dat geld dus ook voor je disc, want veel spellen zijn zonder day one patch onspeeldbaar door dat de code die naar de fabriek gaat vaak verre van af is.
Day one patches zijn niet verplicht, je kunt alleen niet online spelen zonder de patch te installeren.

Kortom, met de PS4 en Xbox One (en voorgaande generaties) kun je gewoon vanaf het schijfje spelen zonder bemoeienis van Sony of Microsoft, zolang je maar niet online wilt.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 13 augustus 2020 12:21]

Het spel blijft gewoon te downloaden en volledig speelbaar, je kunt 'm alleen niet meer aanschaffen. De multiplayer servers blijven voorlopig ook nog online.

Overigens is er nog een ander voordeel, namelijk fysieke ruimte. Als ik al mijn digitale games fysiek zou hebben dan zouden dat maar liefst 3 stapels van 2 meter hoog zijn!
Klopt totdat Microsoft besluit om compleet te stoppen met Xbox bijvoorbeeld. Dan ben je dus wel je game kwijt. Maar dan nog als je hem nog niet hebt gekocht kan je hem in de toekomst nooit meer kopen. Dan zijn dit soort spellen voor altijd verloren, toch erg zonde?

Dat is inderdaad een voordeel, ik heb alles fysiek en heb rond de 2000 games thuis. Dus het kan op deze manier ook. Maar hierdoor kan ik dus ook nog gewoon oude xbox of xbox 360 games spelen indien ik dit wil.
Dat is zo maar alle andere punten die hij aandraagt blijven waar.
Maar dat is een andere discussie. Iedereen die een beetje kan nadenken snapt dat het afhankelijk zijn van één verkoper enorm nadelig is. Dat moeten we ook niet willen en dus zo lang mogelijk (ook) op disc blijven kopen.
De developer heeft de volledige controle over de prijs in de store. Andere partijen zoals MM, gamemania etc kunnen niet hetzelfde spel voor een lagere prijs in de store aanbieden
Kunnen ze wel, willen ze niet. Een Mediamarkt zal echt niets onder MSRP verkopen, liefst erboven. Een Gamemania net zo. Beide winkels bieden alleen aanbiedingen op games als dat vanuit de publisher wordt geregeld. MSRP = maximale winstmarge.
Waarom moet een digitale kopie maar een paar euro goedkoper zijn dan een fysieke kopie? Dat is toch de vraag die we moeten stellen, niet waarom de Mediamarkt alles op maximale MSRP verkoopt.
Voorbeeld, Doom eternal:

https://www.budgetgaming.nl/ps4/doom+eternal.html

Genoeg prijsverschil en concurrentie over 1 game. Deze concurrentie heb je straks niet meer als je volledig digitaal gaat. In de digitale store staat deze game namelijk gewoon voor 60 euro. Terwijl die in de winkel voor 30 euro te koop is.
De winkels die de game voor 30 aanbieden, doen dat alleen omdat ze met de voorraad in de maag zitten en middelen moeten liquideren. Op games zit wel een winstmarge, maar echt geen winstmarge van 70-80% eerder 30-50%.
Dit is waarom ik alleen fysieke games koop. Gaat veel vaker gebeuren dit soort grappen.
En wat is dan de grap. Iemand die het al gekocht heeft merkt hier niets van. Dit gaat puur en enkel om nieuwe aankopen. Voor mensen die reeds gekocht hebben veranderd er niets dit staat letterlijk in het artikel.
Dat je de game volgend jaar dus niet meer in de store kan kopen als je dat zou willen. Dat is het nadeel van digitaal, je bent afhankelijk van wat er aangeboden wordt op dat moment.
In tegenstelling tot fysieke winkels waar games voor altijd te koop blijven?
Genoeg fysieke games die een enorm assortiment aanbieden ja, ook van retro games. Bijv. Nedgame.
Dat je de game volgend jaar dus niet meer in de store kan kopen als je dat zou willen. Dat is het nadeel van digitaal, je bent afhankelijk van wat er aangeboden wordt op dat moment.
Online is dat niet anders, genoeg tussenhandelaren die net als fysieke winkels hun eigen voorraad hanteren. Dit gaat puur over één online winkel, de winkel van Microsoft zelf.
Daar heb je keuze uit meerdere leveranciers. Voor Xbox one als je digitaal wilt kopen heb je maar keuze uit 1.
Nee hoor, er zijn diverse online winkels en legio individuen die online licenties verkopen en die je kunt activeren via https://redeem.microsoft.com/enter .
Het wordt onaantrekkelijk gemaakt om digital only te gaan als je ziet dat je niet de garantie hebt dat het volledig spelaanbod beschikbaar blijft. Met physical kun je nog altijd tweedehands het spel bemachtigen, maar met een diskloze console heb je die optie straks niet meer.
Heb je het artikel gelezen? Je kan hem blijven downloaden als je hem hebt gekocht
Hij heeft het artikel wel gelezen, maar als je digital only gaat dan kan je in de toekomst oude games dus nooit meer kopen. Daar doelt hij op, dus het is totaal niet aantrekkelijk om digital only te gaan door dit soort praktijken.
Als je alleen fysiek koopt, kun je in de toekomst ook oude games niet meer kopen, want winkels hebben ook niet alle titels tot in lengte van dagen op voorraad. Tweedehands heb je nog een kans, maar ook geen garantie.
Noem eens een game die je tweedehands niet meer kan kopen? Die zijn er niet, alles is te koop tweedehands. Er zijn genoeg middelen om er tweedehands aan te komen in NL of in het buitenland.
Ik snap niet dat iedereen hier nu opeens over valt. Alsof je later over een paar jaar met je kinderen/kleinkinderen op de bank zit en zegt "Kom we gaan Forza Horizon 3 kopen en spelen" terwijl Forza Horizon 20 uit is. Oude games vallen wel vaker weg uit stores (kijk maar naar Steam waar wel iedere dag een game verdwijnt), niks nieuws. En om dan meteen tegen digitale versies te zijn is al helemaal apart want dit kan natuurlijk ook gebeuren met fysieke games. Als plotseling je huis afbrand (laten we het niet hopen) dan kan je de game schijf ook niet meer gebruiken. En als er een patch is om muziek uit een game te halen dan zal dat ook uit je CD versie gebeuren. Enig voordeel dat je nog hebt IS dat je de game 2de hands (of misschien in de winkel) nog kan kopen terwijl hij niet digitaal meer te koop is, maar dan zal de prijs wel weer omhoog gaan omdat die digitaal niet meer te koop is. Kan je net zo goed een nieuwere of oudere versie kopen die wel overal beschikbaar is.
Niet iedereen valt erover hoor. Er is een handjevol hier dat een hoop kabaal maakt, omdat zij héél misschien (maar waarschijnlijk niet) ooit nog Forza Horizon 3 hadden willen spelen. 99% ziet het probleem niet, en ook ik vind het een logische beslissing.
Als je het wat reëeler houdt en Horizon 3 vergelijkt met 4, dan zie je dat het 2 verschillende games zijn met een compleet andere setting, die buiten dat kwalitatief eigenlijk gelijkwaardig zijn. Forza Horizon 4 is niet per sé beter dan 3, gewoon anders. En als je toevallig graag door de woestijn scheurt is 4 zelfs een slechtere koop (je raadt het al, toevallig spreekt de setting van 4 mij ook totaal niet aan).

Dus als je bijvoorbeeld over een tijdje tegen je nieuwe partner, vrienden of kind wat net oud genoeg is geworden wil zeggen: "Kom, laten wij even in coop door de Australische desert gaan crossen in deze vette game" dan kan dat dus niet. Terwijl het op PC en in 4K met 60+ fps (probeer dat maar eens op je console) gewoon nog steeds een prachtig is. Ja, first world problems, maar ik snap best dat mensen het vreemd vinden. Ik zou zelf bijvoorbeeld best Forza Horizon 2 nog wel eens willen hebben maar helaas is daar nooit een PC versie van geweest.

Imho is het probleem hier dat Forza Horizon 3 zo'n goede game is dat het opvalt dat de PC versie straks niet meer te krijgen is, en dat terwijl het vanaf het begin al irritant was dat deze alleen in de MS store te koop was als een UWP app. Dat leverde ook de nodige problemen op (zoals bugs/crashes en gebrekkige ondersteuning van sturen en pedalen). De MS store heeft al een bepaalde reputatie en kan daardoor eigenlijk geen extra negatieve berichtgeving gebruiken. Het staat mij ook tegen om er dingen te kopen.
Echt heel erg vreemd om dan te zeggen we gooien hem geheel van de store af. Het lijkt me niet in de weg staan als digitale titel en komt alleen maar je aanbod ten goede. Die keuze zal wel gemaakt zijn om de verkoop van de opvolger te bevorderen, maar toch. Vreemd!

[Reactie gewijzigd door Enyalios2011 op 13 augustus 2020 10:57]

Ik denk eerder dat het met licenties te maken heeft. Als die verlopen dan mag je de game niet meer verkopen en tot eind der tijden de licenties verlengen kan natuurlijk niet uit.
Heeft dus eigenlijk alleen te maken met de licenties voor de auto's en mogelijk de muziek. De game blijft speelbaar inclusief alles wat online is.

Kijkende naar eerdere Horizon-titels verandert er verder niets. Alle auto's, DLC etc. en de originele soundtrack zijn daarin nog beschikbaar (mits destijds aangeschaft).
Bij Forza Motorsport had ik het niet zo erg gevonden, dat is toch altijd meer van hetzelfde qua tracks en auto's. Maar bij Horizon ligt het anders; daar heb je bij elk spel een nieuwe map waardoor elke Horizon wel echt anders is. Ik zou ze nog graag allemaal willen doen maar heb nog geen Xbox. Of ik moet ze op de PC kunnen spelen. Jammer dat je dan aangewezen bent op de 2e hands markt
Horizon 3 en 4 zijn ook beschikbaar op PC, dus als je 3 nog wil spelen, dan zul je die komende maand dus moeten kopen (en kan dat echt aanraden voor de huidige prijs, zelf heb ik bij release de duurste versie gekocht en vond dat het al meer dan waard). Het is wel jammer dat 1 en 2 niet op PC zijn, die wil ik zelf ook graag nog eens spelen, maar moet dat nu dus doen op een Xbox (volgens mij zelfs nog de 360).
Dit is niks anders dan vroeger toen je alleen disks en cartridges had. Op een gegeven moment worden deze niet meer verkocht logisch men blijft het niet eeuwig produceren/verkopen. Ik snap ook niet dat men nu verwacht dat dat wel digitaal zou moeten de game is op een gegeven moment gewoon oud en er zijn vervolgen uitgekomen logisch dus, eeuwig in de lucht houden van games/content kost ook geld. En voor de mensen die de game al hebben je kan hem gewoon blijven spelen/installeren.
Bij disks en cartridges is het logisch ja, maar software die bestaat in je store hebben dan is nadat je oorspronkelijke kosten er uit zijn elke verkoop winst.

Dat er tijdelijke licenties over muziek zouden zijn gaat mijn verstand te boven, welke muzikant wil dat zijn muziek na x aantal jaren niet meer gehoord kan worden?
Ik denk dat dat eerder vanuit Microsoft komt. Een levenslange licentie is ongetwijfeld duurder dan een licentie voor een aantal jaar. Microsoft zal daarbij ingecalculeerd hebben dat na een paar jaar de interesse in de game dusdanig is afgenomen dat ze hem beter uit de store kunnen halen dan een nieuwe licentie te nemen.

Dat gebeurt kennelijk vaker bij muziek met gelicenseerde muziek. Games waarbij de muziek speciaal ervoor gecomponeerd is zullen dat niet of minder hebben.
Auto licenties verlopen vaak dat is een dure aangelegenheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee