Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Mechanische toetsenborden

Top voor tweakers, nachtmerrie voor collega's

Een wondere wereld

We gebruiken vrijwel allemaal dagelijks een toetsenbord. Al sinds de uitvinding van de typemachine is het principe weinig veranderd; een toetsenbord is opgebouwd uit een paar rijen toetsen met een of meer symbolen en het aanslaan ervan levert de gewenste tekens op het scherm of papier op.

De parallel met typemachines is geen toevallige; het bekende qwertytoetsenbord is direct afgeleid van de ouderwetse typemachine, waarbij de stangen met daaraan de hamers met de letters zo werden gerangschikt, dat veelgebruikte tekens elkaar niet in de weg zouden zitten. Het is zeker niet de effectiefste lay-out voor typisten, maar het gros van de toetsenborden wordt nog altijd in deze bekende lettervolgorde geproduceerd.

We gaan in dit achtergrondverhaal kort in op de geschiedenis van toetsenborden en zoomen daarna in op het moderne, 'mechanische' toetsenbord, waarvan de bekendste de klikkende toetsenborden zijn. Welke typen, merken, schakelaars en modificaties bestaan er zoal? We kijken kort naar andere typen toetsenborden, de geschiedenis van het klavier en wat terminologie, zoals roll-over en ghosting, maar concentreren ons op de luxe toetsenborden met schakelaars, gameprofielen, rgb-leds en programmeerbare toetsen.

Geschiedenis: van typemachine tot mechs

In de inleiding haalden we ze al even aan: typemachines. De eerste typemachines werden inmiddels al weer ruim honderdvijftig jaar geleden geïntroduceerd, met in 1873 de eerste Remington met qwertytoetsenbord. Vijf jaar later kwam het tweede model, met een shiftfunctie, en een jaar of twintig later werd de tabtoets bedacht. Weer tien jaar later, in het eerste decennium van de twintigste eeuw, kreeg de typemachine een standaardontwerp. Leuk detail is de ontwikkeling van een 'stille' typemachine in 1917.

Inmiddels zijn toetsenbordliefhebbers juist weer op zoek naar toetsenborden met een flink klikgeluid en zijn er speciale toetsen te koop die op de ronde schotels van een typemachine lijken.

Natuurlijk blijven we niet bij typemachines hangen, maar gaan we verder naar toetsenborden. Daarvoor moeten we eerst langs elektrische typemachines, waarvan de eerste al in 1902 werd bedacht. Die eerste modellen hadden een motortje om de typearmen te bewegen, maar latere modellen maakten gebruik van een bolletje met daarop alle karakters. Dat bolletje werd in de juiste positie gedraaid en tegen het lint gedrukt. Met name IBM werd dankzij deze techniek bekend van zijn Selectric-typemachine. Later kwamen er modellen met geheugen, zodat je fouten nog kon corrigeren.

Al die technieken werden echter vrij vlot ouderwets door de komst van de personal computer. Helemaal toen in de loop van de jaren tachtig WordPerfect de standaard voor tekstverwerken op IBM-compatible pc's werd. Weinig pc-toetsenborden waren zo iconisch als de Model M-toetsenborden van IBM, ook wel clicky of clickety keyboards genoemd. Deze zijn na twintig of dertig jaar nog steeds in gebruik, wat deels te danken is aan de bijzonder stevige constructie.

Race to the bottom

Om een pc of een paar pc's in elk huis te krijgen, moest de prijs omlaag en tegenwoordig kost een pc nog slechts enkele honderden euro's. Een toetsenbord als de Model M is daarvoor veel te duur en dus moesten er goedkopere toetsenborden komen, die makkelijk in massa geproduceerd kunnen worden en net zo lang meegaan als de korter wordende levensduur van een systeem, of nog veel korter.

Zo kwamen steeds goedkopere plastic toetsenborden met membranen in plaats van schakelaars op de markt. Het voordeel is dat die nog maar enkele tientjes of zelfs enkele euro's kosten. De keerzijde van de medaille is de kwaliteit en het gevoel van de toetsenborden. Het is vaak wat krakkemikkig en met goedkope, gladde toetsen is het niet voor iedereen fijn tikken.

Het traditionele toetsenbord heeft in de loop der tijd ook flink wat varianten gekregen, van de bekende chiclettoetsenborden, die eerst voor laptops en later voor desktops geproduceerd werden, tot andere laptopachtige toetsenborden met vrij platte toetsen die weinig 'travel' hebben. Over oprolbare toetsenborden zullen we het niet hebben; die zijn meer gimmick dan bruikbaar, en geprojecteerde en touchtoetsenborden tellen we evenmin mee.

Dat we tegenwoordig toch weer veel mechanische toetsenborden zien, heeft vooral te maken met de focus van de pc-industrie op gaming. Sinds enkele jaren merken fabrikanten dat mechanische toetsenborden gretig aftrek vinden onder gamers, die met een geavanceerd toetsenbord betere prestaties in e-sports zouden neerzetten. Die trend is niet tot gaming beperkt gebleven, maar heeft zich doorgezet naar een veel breder publiek.

Een overzicht van verkrijgbare toetsenborden

We gaven het al aan; je kunt allerlei soorten toetsenborden kopen, niet alleen wat de techniek betreft, maar ook op het gebied van afmetingen en de toetsen zelf. We noemen eerst een paar verschillende technieken voor de schakelaars en kijken dan naar de verschijningsvormen van de toetsenborden.

Membraantoetsenbord

MembraanswitchDe goedkoopste en meestgebruikte techniek vinden we in membraantoetsenborden. Die maken gebruik van een plastic membraan in plaats van een pcb of printplaat. Op een tweede membraan zit een gespiegelde structuur en als je een toets indrukt, druk je die twee laagjes tegen elkaar en sluit je het circuit. Je hebt dus slechts een paar lagen plastic met geleidende spoortjes nodig om een toetsenbord te maken.

De feedback is vanzelfsprekend niet geweldig en het is een vrij kwetsbaar systeem voor vocht. Als dat tussen de laagjes plastic komt, is het einde oefening. Doordat er geen printplaat aan te pas komt en de schakelaars in de membranen geïntegreerd zijn, is dit extreem goedkoop te produceren en populair bij fabrikanten.

Dome-switchtechniek

Rubberdome-toetsenbordEen stapje complexer en duurder is de dome-switchtechniek. In plaats van twee membranen die tegen elkaar gedrukt worden, is er sprake van een rubberen laag met toetsenbolletjes of domes. Die bevatten een geleidend stempeltje dat het contact sluit. Op het rubberen vel zitten de toetsen en voor de 'klik' worden dunne metaal- of polyurethaanlaagjes gebruikt.

Fundamenteel wijken deze toetsenborden weinig af van membraantoetsenborden, maar ze bieden iets meer feedback. Deze techniek wordt soms uitgebreid met schaarscharnieren; elementen die de toets omhoogdrukken als deze wordt losgelaten. De schaarscharnieren dienen als vervanging voor de rubberen of metalen koepeltjes en worden in veel chiclet-toetsenborden toegepast.

Exotische vormen

Zo langzamerhand komen we toch echt bij mechanische toetsenborden, hoewel we eerst nog twee vrij exotische varianten moeten bespreken. Zo zijn er capacitieve toetsenborden, waarbij het mechanisme om contact te maken lijkt op dat van dome-keys, maar met een capacitief geleidend vlak onder de toets. Dit verandert de geleiding in condensators die op een pcb geprint zijn. Het voordeel is dat deze techniek mechanische toetsen toelaat, maar eenvoudige en volledig van de buitenwereld geïsoleerde schakelaars gebruikt.

Hall-effecttoetsen werken met magneten en kunnen daarom eveneens waterdicht gemaakt worden. De 'ouderwetse' buckling-springtoetsen ten slotte, kennen we nog van vroeger. Een veer onder de knoppen drukt op een metalen strip en als de veer ombuigt of buckles, valt de metaalstrip op het contact. Deze techniek werd gebruikt in klassieke mechanische toetsenborden, zoals het Model M-toetsenbord van IBM.

Formaten

Natuurlijk zijn toetsenborden er in verschillende formaten. Zo kun je het standaard 104-toetsenbord kopen, met een apart numeriek deel, pijltjestoetsen en toetsen als page-up, page-down, enzovoort. Er zijn ook compactere toetsenborden, waarbij de tkl het bekendste is. Dat is een tenkeyless-toetsenbord, dus zonder numeriek deel. Zestigprocent- en veertigprocenttoetsenborden zijn compact tot ultracompact, en ten slotte zijn er exoten als de ErgoDox, een split keyboard dat, zoals de naam aangeeft, ergonomisch moet zijn.

Mekka voor gamers en tweakers?

Een toetsenbord is voor sommigen een noodzakelijk kwaad en het maakt hun weinig uit of ze op een meegeleverd Dell-bordje, een no-nametoetsenbordje van vijf euro of een laptop tikken. Voor een steeds grotere groep is het toetsenbord echter een cruciaal onderdeel van een computer. Het is immers, naast je muis, het enige invoerapparaat en dus een stuk hardware waarmee je enorm veel interactie hebt. Om diezelfde reden kopen veel mensen een comfortabele muis en een fatsoenlijk beeldscherm, dat prettiger kijkt dan een exemplaar met gebrekkige kijkhoeken en slechte kleurweergave. Een mechanisch toetsenbord geeft een heel ander gevoel dan bijvoorbeeld een chiclettoetsenbord, moet veel langer meegaan en is bovendien upgradeable, modificeerbaar en hackbaar.

Een van de aspecten waarin mechanische toetsenborden naar verluidt uitblinken, is de levensduur van de switches. De meeste schakelaars worden gegarandeerd voor vijftig miljoen keer indrukken. Een membraantoets zou tussen de vijf en tien miljoen keer indrukken meekunnen. Om dat in perspectief te plaatsen: dan moet je bijna drie jaar lang elke dag veertien uur lang de toetsen elke seconde indrukken.

Je gebruikt natuurlijk niet elke toets even vaak; sommige letters gebruik je vaker dan andere. Tik je fulltime, met een gemiddeld aantal aanslagen van 250 per minuut, dan tik je zo'n 50 keer per minuut de letter e: de frequentie van de e in een Nederlandse tekst is namelijk ongeveer 15 tot 20 procent. Doe je dat 8 uur per dag en 300 dagen per jaar, dan zit je op zo'n zeven miljoen keer de letter e. Je toetsenbord zou dan een jaar of zeven meegaan. Nu kun je natuurlijk individuele toetsen vervangen, zodat je de levensduur verlengt, iets wat bij membraantoetsenborden niet mogelijk is. Waarom zou je een toetsenbord van honderd, honderdvijftig euro niet voor een paar euro repareren? Een losse switch kost immers slechts ongeveer een euro. En als je je toetsen zat bent, of ze zijn versleten, dan kun je je keyboard een andere look geven door er een vers stel toetsen op te zetten: allemaal voordelen die een goedkoop toetsenbord je niet biedt.

Rgb-backlit wasd-keys op gamingboardEr zijn grofweg twee of drie groepen mensen voor wie het toetsenbord wellicht belangrijker is dan voor de doorsneegebruiker: gamers, mensen die enorm veel tikken, zoals schrijvers of programmeurs, en de tweaker die van alles wat doet, maar wel continu vijf of tien vingers op het toetsenbord heeft. En net als de activiteiten van die groepen verschillen ook hun eisen aan een toetsenbord.

Voor de gamer, zo menen de hardwarefabrikanten, moet het toetsenbord er ten eerste aantrekkelijk uitzien, wat je met stoere namen en rgb-leds bewerkstelligt. Verschillende macro's voor games en afwijkende kleuren voor de bekende WASD-toetsen zijn ook vrij gebruikelijk. Een beetje stevigheid is nooit weg en de toetsen hebben over het algemeen bepaalde karakteristieken die geoptimaliseerd zijn voor gamers, zoals lineaire respons of juist een duidelijk voelbaar indrukpunt. Daarover later meer.

Veeltikkers hebben andere belangen. Het zal een schrijver een zorg zijn of de WASD-toetsen oplichten of dat een bepaalde toetsencombinatie in de ene game een beschermende spreuk afroept en tegelijk medespelers geneest, terwijl je pijlen met mana geladen worden. Een no-nonsensetoetsenbord met een duidelijke aanslag is dan veel belangrijker en misschien mag zo'n toetsenbord best herrie maken. Voor programmeurs kunnen programmeerbare macro's juist handig zijn en die kunnen vaak toe met kleinere toetsenborden, zonder numeriek deel of zelfs nog kleiner.

Teensy controller boardTweakers kunnen hun hart ophalen met de veelzijdigheid van mechanische toetsenborden. Je kunt kiezen voor een mix tussen game- en veeltikborden, speciale macro's voor al je wensen gebruiken, verschillende lagen in je toetsenbord programmeren voor nog meer functionaliteit en kiezen uit diverse maten, van volledige 104-toetsenborden tot microborden met alleen de noodzakelijke toetsen erop. En dan hebben we het nog niet over het zelf maken, modificeren en upgraden van je toetsenbord.

Hoe werkt een toetsenbord: terminologie

Plate- vs pcb-mounted switchHet basismateriaal van een mechanisch toetsenbord is uiteraard de switch, of schakelaar. De switches zijn vaak in een pcb gesoldeerd, met een metalen plaat ertussen om ze stabiel te houden. Met kleine tabjes worden de switches in die metaalplaat geklikt, waarna de pootjes in het pcb worden vastgesoldeerd. Een toetsenbord met plate-mounted switches voelt veelal steviger aan; de pcb-mounted switches kunnen een beetje meeveren. Je kunt plate-mounted switches echter weer lastig modificeren zonder alles los te solderen, want de tabjes die de behuizing dichthouden, worden geblokkeerd door de metalen plaat. Uiteraard zit in beide gevallen nog een, vaak kunststof, behuizing om het toetsenbord.

De meeste switches hebben twee pootjes, maar er zijn varianten met vier of vijf pootjes, als van leds of rgb-leds gebruik wordt gemaakt. Switches zijn bovendien soms voorzien van twee extra pinnen naast een centrale pin aan de onderkant. Daarbij kunnen ze in het pcb verankerd worden, tegenover switches die in een plate geklemd worden.

Om de toetsaanslagen te detecteren, is een controller nodig die kan uitlezen wanneer een contact wordt gesloten. Als elke toets individueel zou worden aangesloten, zou je ruim tweehonderd pinnen op die controller nodig hebben en dat is te bewerkelijk en te duur. Reden om een slimmere, efficiëntere methode te verzinnen: een matrix. Door de toetsen in rijen en kolommen aan te sturen, heb je veel minder inputpinnen nodig. De controller leest een matrix per kolom uit en een ingedrukte toets in die kolom levert in de desbetreffende rij een detectie van een ingedrukte toets op. Daarmee hoeft een volledig toetsenbord nog maar een stuk of twintig kolommen en vijf of zes rijen uit te lezen.

Dat uitlezen van matrices heeft soms ongewenste gevolgen: ghosting en blocking, twee bezwaren die door fabrikanten met antiblockingmarketing worden weerlegd.

Ghosting en blocking

We beginnen bij ghosting, het verkeerd detecteren van een toetsaanslag. Als er verschillende toetsen worden ingedrukt, kan de stroom door het circuit een ongewenste weg volgen. Als bijvoorbeeld de W en de S samen in een kolom zitten, en de E en de D ernaast in een tweede kolom, en als de W en de E in een rij zitten, en de S en de D in een tweede rij, dan is het volgende scenario denkbaar. Als de W, E en D worden ingedrukt en de controller bezig is de kolom van W en S uit te lezen, kan een stroom via de gesloten S-switch in rij 2 uitkomen. Omdat rij 2 van kolom 1 dan actief lijkt, denkt de controller dat de S ook ingedrukt is. Dat levert een spookaanslag van S op, wat ghosting genoemd wordt. Een makkelijke oplossing is elke switch van een diode voorzien, zodat de stroom maar één kant op kan, maar voor fabrikanten betekent dat extra kosten. De betere ontwerpen hebben wel een diode bij elke switch.

Ghosting kun je ook tegengaan door middel van blocking: de controller wordt dan geprogrammeerd om maar een beperkt aantal toetsaanslagen in een deel van de matrix te registreren. Zo kunnen toetscombinaties die ghosting kunnen veroorzaken, geblokkeerd worden, maar dan loop je het risico toetsaanslagen te missen door ze te negeren. Zo kan de controller met two-key rollover, of 2kro, twee toetsaanslagen detecteren en negeert hij alle extra aanslagen.

Als diodes gebruikt worden, kan de stroom niet verkeerd lopen en kan in principe elke hoeveelheid toetsen gedetecteerd worden, een eigenschap die als Nkro of N-key rollover bekendstaat. In de praktijk zal dat echter beperkt zijn tot 6kro, omdat de usb-hid-interface van computers het aantal toetsaanslagen beperkt tot zes, plus vier modifiers als alt en control. Sommige toetsenborden werken daar weer omheen door zich als twee of meer toetsenborden te presenteren.

De bekende Cherry-switches

Cherry, een Duits bedrijf dat al ruim dertig jaar switches produceert, is verreweg de bekendste fabrikant voor componenten van mechanische toetsenborden. Sterker, het merk is een soort luxaflex geworden, in die zin dat de naam synoniem is voor alle mechanische switches, ook die van andere fabrikanten.

Het is dus niet altijd zeker dat je een toetsenbord met Duitse switches krijgt als je niet verder kijkt dan 'Cherry MX'. Cherry MX-toetsen hebben de toon gezet en kennen diverse varianten die met kleuren worden aangeduid. Ook andere fabrikanten volgen die kleurcodes en over het algemeen geldt dat net zo voor de bijbehorende karakteristieken. Dat Cherry de eerste was, betekent overigens niet dat deze toetsen de beste keus zijn. Alle switches mogen dan op elkaar lijken, ze kunnen net een beetje in gevoel verschillen. Zo hebben bruine Gaterons iets meer klikgevoel dan een bruine Cherry-switch. Bovendien zijn de Cherry's de duurste switches van alle MX-varianten, dus vaak kun je een goedkoper toetsenbord scoren met bijvoorbeeld Gateron Blue-switches die net zo lekker klikken.

Om te begrijpen hoe de switches aan hun eigenschappen komen, moet je weten hoe ze in elkaar zitten. In de vierkante behuizing zit centraal een veer met daarbovenop de steel, in verschillende kleuren. Aan de steel zitten plastic uitsteeksels die een metalen veerblad bedienen. Die bewegende veer maakt contact met een stationaire veer en het bewegende plastic deel bepaalt welk soort switch het is. Zo heeft een blauwe schakelaar een plastic 'slider' met extra uitsteeksels, terwijl een lineaire zwarte die niet heeft.

We geven in onderstaande tabellen de kleuren weer, samen met de kracht die nodig is om de switch contact te laten maken. Lineair geeft aan dat er geen duidelijk voelbare klik is; tactile-switches hebben een klik om het contactpunt aan te geven. De meeste switches hebben een travel, dat wil zeggen hoever je de toets kunt indrukken, van vier millimeter. Daarbij is onderscheid te maken tussen pre-travel en totale travel. De pre-travel is de beweging omlaag voordat je het actuatiepunt bereikt en de totale travel de afstand die je overbrugt voordat de toets de bodem raakt.

De afstand tussen het actuatiepunt en het punt waarop de toets niet meer actief is, dus de mate waarin je de toets weer omhoog moet laten komen om de toets te deactiveren, wordt de hysterese of hysteresis genoemd. Gaming-toetsen hebben een kleine hysterese, om snel opnieuw indrukken mogelijk te maken. Andere toetsen moet je verder omhoog laten komen. De krachtdiagrammen, zoals onderstaande van Kailh-switches, maken duidelijk waar de actuatie- en resetpunten met bijbehorende krachten en hysterese liggen.

Cherry-switches Type Kracht (cN of gram)
Cherry MX Blue Click 50 gram
Cherry MX Green Click 80 gram
Cherry MX Brown Tactile 45 gram
Cherry MX Clear Tactile 55 gram
Cherry MX White Tactile 80 gram
Cherry MX Red Lineair 45 gram
Cherry MX Black Lineair 60 gram
Cherry MX Grey Lineair 80 gram
Gateron-switches Type Kracht (cN of gram)
Gateron Blue Click 55 gram
Gateron Green Click 80 gram
Gateron Brown Tactile 45 gram
Gateron Clear Lineair 35 gram
Gateron Red Lineair 45 gram
Gateron Black Lineair 50 gram
Gateron Yellow Lineair 50 gram
Kailh-switches Type Kracht (cN of gram)
Kailh Blue Click 60 gram
Kailh Brown Tactile 60 gram
Kailh Red/Yellow Linear 50 gram
Kailh Black Linear 60 gram
Greetech-switches Type Kracht (cN of gram)
Greetech Blue Click 55 gram
Greetech Brown Tactile 50 gram
Greetech Red Lineair 45 gram
Greetech Black Lineair 65 gram

Sommige fabrikanten geven de indrukkracht op in cN, andere in gram; ze verschillen een factor 1,02. Wij gebruiken ze uitwisselbaar.

Cherry MX-toetsen mogen dan de bekendste switches zijn, er zijn veel meer fabrikanten die volgens dezelfde specificaties werken. Bekende alternatieven zijn die van Gateron, Kailh van Kaihua en Greetech. Die maken vrijwel dezelfde switches; de benodigde kracht om een toets in te drukken, de kleuren van de steeltjes en de afmetingen zijn allemaal gelijk, zodat je de schakelaars en toetsen kunt uitwisselen. De twee schalen van de behuizing zijn daarentegen zelden identiek. Je kunt dus niet de bovenkant van een Cherry-switch op een Gateron-onderkant zetten.

Dan zijn er nog enkele exotischere switches van merken als Topre, die vooral in Japan verkrijgbaar zijn, en Matias-switches die de niet meer verkrijgbare Alps-switches vervangen. Verder moeten we nog de Razer-switches noemen, die klonen van Cherry MX zijn en samen met Kaihua werden ontwikkeld, en Logitechs Romer-G-schakelaars, die door Omron worden geproduceerd en in enkele Logitech-toetsenborden worden gebruikt. Met name de Razer-switches kom je nogal eens tegen in de gelijknamige toetsenborden; de Topres en andere exoten zijn vooral voor de doorgewinterde keyboardverzamelaar.

Ten slotte noemen we enkele speciale uitvoeringen van bestaande modellen. Zo kun je gemodificeerde Cherry MX- of Gaterons kopen, die respectievelijk Ergo Clear en Zealio's genoemd worden, en waarbij eigenschappen van verschillende schakelaars zijn gecombineerd om nieuwe karakteristieken te ontwikkelen.

Modificaties

O-rings onder keycapsMechanische switches zijn ideaal voor tweakers dankzij hun aanpasbaarheid. Heb je een setje switches gekocht en wil je liever een iets zwaardere aanslag, dan kun je een stijvere veer in de behuizingen zetten. De plastic omhulsels zijn vrij eenvoudig open te maken, waarna je de veer kunt aanpassen om meer of minder weerstand te krijgen.

Ook is het mogelijk je switches te smeren met speciale vetten en er zijn zelfs modificaties met tandflos bekend. Een heel eenvoudige aanpassing om het geluid van een mechanisch toetsenbord bij het bereiken van de volledige diepte te dempen, zijn O-ringen. Die schuif je om het steeltje van de keycaps en zo dempen ze het 'bottoming out'.

Custom matrix op Apple M0110-toetsenbordHet wordt pas echt leuk als je zelf je toetsenborden gaat bouwen of aanpassen. Zo kun je met kleine controllerbordjes als de Arduino Pro Mini of een Teensy je eigen firmware op de controller programmeren en een keyboardcontroller bouwen. Daarbij kun je uit een enorme hoeveelheid firmware kiezen, die je uiteraard ook naar believen kunt aanpassen. Of als de gewenste functionaliteit of lay-out niet voorhanden is, maak je gewoon je eigen toetsenbordlay-out, compleet met net zo veel lagen als je nodig hebt.

We hebben het tot dusver over de switches, controllers en pcb's gehad, maar waar tik je op? Op toetsen. En toetsen slijten, worden glimmend, lelijk en geven je toetsenbord zijn eigen uiterlijk. Logisch dus dat mechanische toetsenborden ook daarvoor een keur aan opties bieden. Zo heb je toetsen van verschillende materialen, kleuren en vormen, en met een keycap-puller kun je de toetsen eenvoudig van je switches trekken en vervangen door andere exemplaren. Daarbij heb je een enorme keuze aan kleuren, kwaliteiten en andere opties. En aangezien alle Cherry MX-kruizen en die van klonen hetzelfde zijn, kun je keycaps van allerlei toetsenborden wisselen.

Hoe kies je de toetsen voor op je toetsenbord? De kwaliteit van de toetsen is afhankelijk van het materiaal dat voor de constructie is gebruikt en de manier waarop de letters en andere markeringen op toetsen zijn aangebracht.

Zo kun bijvoorbeeld kiezen voor toetsen met pad-printing. Dat is de goedkoopste optie, die makkelijk kan vervagen, aangezien de legenda's simpelweg met een inkt boven op de kunststof van de toetsen wordt aangebracht. Markeringen worden ook via diverse methodes met behulp van lasers aangebracht, waarbij symbolen direct gebrand kunnen worden, of waarbij een laagje verwijderd kan worden om een andersgekleurde ondergrond tevoorschijn te halen of om de leegte te vullen met kleurstoffen.

Sommige keycaps worden gemaakt met een proces dat doubleshot molding wordt genoemd. Daarbij wordt het grootste deel van de toets met de ene kleur in een vorm gespoten, waarna een tweede kleur de uitsparingen opvult, meestal de belettering. Een letter kan zo nooit vervagen, want die is door en door van bijvoorbeeld wit plastic in een zwarte toets gemaakt.

Doubleshot-moldingDe goedkoopste opties voor het materiaal van de toetsen zijn abs-toetsen, die na verloop van tijd wat kunnen gaan glanzen. Dat is verreweg het meestgebruikte plastic. Pvc wordt ook veel gebruikt en voor transparante onderdelen wordt veelal polycarbonaat gebruikt. Een chiquere kunststof is pbt, dat wat zwaarder en duurder is. Dat geeft een iets ruwer oppervlak, wat sommigen fijn vinden. Nog duurder is een kunststof die pom genoemd wordt. Dat is weer een tikkie zwaarder en gezien de prijs vind je het zelden toegepast in toetsen. Helaas is het bij toetsen vrij lastig om met zekerheid vast te stellen welk materiaal is gebruikt. Je kunt ze in water gooien en kijken hoe snel ze zinken; abs zinkt vrij langzaam, de dichtere plastics zijn zwaarder en zinken sneller.

Dan zijn er uiteraard nog de vormen van de toetsen. Hou je van kommetjes of juist van vlakke toetsen? Moeten ze vierkant zijn of vind je een ronde toets mooier? En koop je een toetsenbord met een duidelijke trap in de rijen toetsen of juist vlakker? Allemaal keuzes die je kunt maken bij het uitzoeken van een toetsenbord. En als je niet genoeg keus hebt, kun je nog zelf toetsen maken. Enthousiastelingen maken namelijk soms hun eigen mallen om zelf toetsen te gieten in plastic of metalen als zilver. Dat levert aparte en unieke toetsen op, die vaak maar beperkt gebruikt worden, bijvoorbeeld de Escape-toets.

Verlichting en constructie

Led-verlichting keyboardTot slot kijken we naar twee aspecten van een toetsenbord: de onontkoombare ledverlichting en hoe een toetsenbord fysiek in elkaar zit. We beginnen met dat eerste. Vooral op gameborden zijn rgb-leds populair, maar ook veel custom keyboards zijn van uitgebreide verlichtingsopties voorzien.

De leds kunnen als smd-componenten op het pcb worden gesoldeerd, maar gebruikelijker is een led in de switch zelf. De meeste switches in de Cherry MX-familie hebben standaard uitsparingen voor leds. Kleine ronde gaten zijn bedoeld voor monochrome leds en rechthoekigere voor rgb-leds. Vaak zijn de bovendeksels van de switches transparant, zodat het licht gelijkmatig wordt verdeeld. Voor de aansturing van de leds zijn vaak aparte controllers nodig, die via Windows-software de kleurschema's kunnen aanpassen.

Costar- en Cherry-stabilizersWe noemden al dat de switches direct op het pcb gemonteerd kunnen worden met behulp van twee extra nokjes en dan in een behuizing ingebouwd kunnen worden. Vaak is een platemontage meer solide; de switches zijn dan nog steeds in het pcb gesoldeerd, maar klemmen in een metalen plaat. De reguliere toetsen zijn dan klaar, op de keycap na, maar er is natuurlijk ook een flink aantal speciale toetsen. De backspace-, enter-, control- en shift-toetsen, en de spatiebalk zijn de bekendste afwijkende toetsen en zijn bijna altijd groter, en dus zwaarder, dan de alfanumerieke toetsen. Om te voorkomen dat de benodigde kracht om ze in te drukken sterk afwijkt van die bij de overige toetsen, zijn hulpmiddelen bedacht. Soms worden de speciale toetsen ondersteund door Cherry MX-steunswitches zonder schakelaar erin en soms worden metalen beugels gebruikt om ze extra weerstand te geven.

Custom wired keyboardWie zijn toetsenbord wil personaliseren, kan zich uitleven met een mechanisch toetsenbord. Op het eenvoudigste niveau zijn de controllers vaak te programmeren, zodat je eigen macro's kunt maken. De rgb-controllers komen vaak met software om de verlichting naar smaak aan te passen. Je kunt echter veel verder gaan, met eigen keycaps, een custom lay-out, gemodificeerde switches met eigenschappen van verschillende kleuren, aangepaste veren en extra smering. Je kunt zelfs je eigen complete toetsenbord samenstellen, door een pcb te kopen, losse switches te bestellen, de metalen plate die je wil en de behuizing te combineren, en het geheel in elkaar te zetten.

Wil je echt die-hard zelf een toetsenbord bouwen, dan koop je losse switches, een microcontroller als de Arduino Pro Mini of een Teensy en soldeer je je eigen keyboardmatrix met diodes in elkaar. En dan hebben we het nog niet gehad over het herstellen van een oud clickety-toetsenbord van IBM, dat je compleet kunt bleken en reviseren, van een moderne interface kunt voorzien en waarmee je je geekcred kunt opschroeven. Rest alleen de vraag: wat voor soort toetsen wil je: stille, lineaire of toch de klassieke blauwe klikkers?

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (242)

Wijzig sortering
Zo kun je met kleine controllerbordjes als de Arduino Nano Pro
Een wie? Er zijn veel Arduino's maar die bestaat niet. :9
Wil je echt die-hard zelf een toetsenbord bouwen, dan koop je losse switches, een microcontroller als de Arduino Pro Mini
Hoewel je in theorie een toetsenbord kan maken met een Pro Mini, is het een aantal factoren simpeler om dit met een Pro Micro te doen, deze heeft een beter geschikte ATmega32U4 microcontroller, waar USB (en seriele communicatie) is ingebouwd, met out-of-the-box support voor USB HID "emulatie".
Idd, ik heb een Arduino Micro liggen, voor toetsenbord emulatie. Vooral gebruikt met op het moment vereiste programmering om bijvoorbeeld sneller te trainen in spelletjes waar dat veel klikken/tikken vereist.

Het is ook een leuke stresstest voor de spelinterface en de OS HID afhandeling. Meestal kan het systeem meer dan 100 aanslagen per seconde niet continu aan, maar in bursts van 1 seconde met tussenpozen van 5-10 seconden gaat het, afhankelijk van de software, wel.

Je kunt op de Arduino Pro Mini wel USB 1.0 HID in software bit-bangen heb ik me laten vertellen.

[Reactie gewijzigd door Ghostbird op 31 oktober 2016 23:03]

Vouch voor de ATmega32U4 :)
Een ander leuk toetsenbord waar deze gebruikt wordt is het Atreus toetsenbord.

Ik zelf heb als main driver nog steeds een poker 2 met browns, maar ben al een tijdje aan het zoeken naar iets met gateron greens, misschien een VA68M of een ergodox infinity (is nu op Massdrop).
Oeps, gelijk heb je, ik had een boel arduino's in bestelling, Pro Mini's en Nano's :)
Wat is de beste keus voor "non gaming" met lichte aanslag (tegen rsi)? Liefst mechanisch. (Mag overigens wel gaming zijn maar ik ga er niet mee gamen)
Kijk eens naar de microsoft ergenomische toetsenborden.
De sculpt hebben een lichte aanslag. Maar zijn helaas niet mechanisch.
De 4000 heeft een iets zwaardere aanslag maar is ook een fijne toetsenbord.

Ergenomisch zijn deze toetsenborden heel goed. En iedereen die er een heeft gehad (voor meer dan 2 weken, je moet er namelijk opnieuw op leren typen) wil niets anders meer.

Kijk maar een hier:
categorie: Toetsenborden

[Reactie gewijzigd door reefclaw op 31 oktober 2016 07:04]

Ben ik met je eens. Twintig jaar geleden overgestapt op zo'n ergonomisch Microsoft bordje, nooit meer anders gehad. Soms kijk ik wel eens likkebaardend naar zo'n kek Logitech bordje met led lichtjes en zoal, maar die stand van je polsen... nee nooit weer.
Je polsen moeten dan ook niet plat op tafel liggen, maar zweven boven je toetsenbord. Pols mag niet gekikt zijn, maar vlak. Dat is ook de normale houding als je je onderarm voor je houdt. Dat en lichtjes typen (als in niet geforceerd). Muis idem dito. Pols zweven boven tafel zonder knik. Bij muis kun je evt totale onderarm incl hand ietwat kantelen zodat handpalm tegen tafel komt.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 31 oktober 2016 13:13]

als je op een natuurlijke houding gaat zitten, dan staan je handen bij een normaal toetsenbord op bijna dezelfde manier als bij een natural keyboard. Ik vind het daarom ook meer een gimmick. Ik ben vanwege RSI klachten afgestapt van het natural keyboard naar een normaal toetsenbord. Het is altijd een combinatie. Je polsen mogen nooit liggen als je aan het typen bent, dus ook niet op een polssteun. Je ellebogen dienen een stuk naarbuiten te staan. Het mooiste is een TKL toetsenbord zodat je muis dichterbij je toetsenbord komt te liggen. Je stoel moet op de juiste hoogte staan, je bureau moet op de juiste hoogte staan. Je monitoren moeten op de juiste hoogte staan (je hoofd mag niet naar voren hangen).
Bijkomend voordeel: de 4000 kan je uit elkaar schroeven en dan blijven de toetsen aan de bovenkant van de shell hangen. Je kan zo de hele shell in de vaatwasser doen om deze weer helemaal brandschoon te krijgen. Is bij mijn 4000 een jaarlijks ritueel ;).
Het enige nadeel is dat de letters snel vervagen tijdens gewoon gebruik. Mijn nieuwe binnen 3 maanden vervaagt de letter m al.
Voor mij als vast gebruiker geen probleem. Maar als een vreemde achter het toetsenbord zit en hij moet zoeken dan vind hij de letters niet.

Het fijnste en degelijkste was de logitech ergonomisch toetsenbord welke ik gehad heb. Die is echt lang mee gegaan. Kan zo niet meer op het typenummer komen.
Helemaal mee eens. Heb 13 jaar op een Natural keyboard getyped. Moest hem helaas vervangen omdat het toch wel versleten raakte en zwaar ging typen. Heb nu een sculpt en hoewel die heerlijk licht typed erger ik me dood aan toetsen die blijven hangen (klem raken) en de stomme indeling van de pijltjestoetsen en insert/pgdn/pgup enzo. Ik type nu 2 jaar er op en moet nog steeds zoeken naar de toetsen.
Microsoft, please ga weer Natural keyboards maken... pretty please???!!!
Helemaal mee eens! Ik heb nog 1 Comfort Curve 2000 en zou zo 50 Euro betalen voor een nieuwe al waren ze maar twee tientjes...
Ik vind eigenlijk vooral de oude MS Ergonomische toetsenborden goed, de nieuwere zijn een stuk minder.

Gebruik zelf al jaren het Microsoft Multimedia Natural Keyboard. Als je die op de kop kan tikken heb je echt een top toetsenbord.
Mijn pa gebruikt er een op z'n werk, na die een keertje geprobeerd te hebben direct geregeld dat die naar mij toe gaat als hij ooit met pensioen gaat :P
Probeer toetsenborden gewoon uit bij de mediamarkt. Daar liggen er 20-30 naast elkaar. Ik wou ook cherry maar ben met de microsoft sculpt naar huis gegaan. Had ook soms last van mijn polsen, met sculpt niet meer.
product: Microsoft Sculpt Ergonomic
Daar liggen er 20-30 naast elkaar.
Maar daar zijn er maar twee ofzo mechanisch. En altijd met numeriek gedeelte. Tenkey-less werkt veel plezieriger, omdat de muis dan dichterbij ligt. Of je moet een datatypist(e) zijn die continue cijfers inrammelt.
Nou, het staat er niet zo duidelijk bij maar ik vond er toch een stuk of 5 die mechanisch waren. Nadat ik de toetsen er hier en daar had afgehaald :)

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 2 november 2016 17:59]

Nu 1.5 week een mechanisch toetsenbord geprobeerd, maar de zware aanslag geeft een tintelend gevoel in mijn vingers :s ga deze terugsturen en een sculpt proberen..

Hopelijk wordt het geen lange zoektocht naar een fijn toetsenbord en jammer dat het mechanische niks voor mij lijkt te zijn, ik ben zo snel verliefd op mijn degelijke techniek.. ;)
Zware aanslag? Dan heb je waarschijnlijk een toetsenbrod met MX chery black switches in huis gehaald.

Mijn mechanische toetsenbord cherry red heeft juist een lichte aanslag. Soms heb ik nieteens door dat ik een toets indruk omdat het zo eenvoudig gaat :)
Heb een cherry Brown. Heb geen echte rsi maar wel last van kramp en tintelende vingertoppen na een week veel typen voor promotie ed
Ik heb voordat ik mijn cherry red bord heb aangeschaft een proefpakketje met alle verschillende switches besteld. De browns vond ik bijzonder stroef aanvoelen met die neppe klik er in. De reds zijn echt veel soepeler. Dus er is nog hoop ;)

Maargoed, een proefschrift typen is ook wel vrij intensief (ik spreek uit ervaring). Ik denk dat de tintelingen meer te maken hebben met te weinig beweging dan met de toetsen.
Ja de Brown gaat terug en ik probeer de sculp voor nu even. Rus nog wat websites ernaast en werk ernaast dus genoeg getyp elke dag. Mocht dit niet bevallen wordt 't een red. Thanks!
Ps waarin ben je gepromoveerd? ;)
Medische microbiologie, weinig tweakers onder de collega's dus ;)

Succes komende tijd!
Toevallig, een arts hier ;) Thanks
Ik heb voordat ik mijn cherry red bord heb aangeschaft een proefpakketje met alle verschillende switches besteld.
Waar heb je dit gedaan? Ik ben erg benieuwd naar de verschillende switches namelijk maar ook bij de mediamarkt kom ik maar 2 mechanische toetsenborden tegen.
Maar zijn helaas niet mechanisch.
Niet-mechanische toetsenborden moet je gewoon mijden als je dat financieel gezien kunt.
Een "goedkope" ducky met brown of blue. Heb zelf een ducky zero met blue en een filco majestouch ninja met brown. Die laatste maakt minder geluid en is mijn favoriet. Goedkoop in Japan kunnen kopen, 80 euro of zo. :)
Een "goedkope" ducky met brown of blue. Heb zelf een ducky zero met blue en een filco majestouch ninja met brown. Die laatste maakt minder geluid en is mijn favoriet. Goedkoop in Japan kunnen kopen, 80 euro of zo. :)
Een basis-toetsenbord met MX Blue of Brown heb je in Nederland ook al voor een euro of 80. Zelf een CM Quickfire XT gekocht met blauwe switches, was 84 euro kwijt voor een fullsize toetsenbord met een fijne aanslag.

Welke switches je wil hebben ligt echt aan je voorkeur: Blues maken íets meer herrie (al scheelt dat niet heel veel) maar hebben wel een duidelijker klik-gevoel dan Browns. Als je collega's last hebben van de tikherrie, kun je het beste investeren in een tientje aan O-ringen.

Als je rubbertoetsen of laptoptoetsen gewend bent dan is overstappen op een mechanisch toetsenbord een enorme opluchting.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 31 oktober 2016 14:32]

Die ducky zero kost ook geen drol, dat die filco voor 80 euro te halen was vond ik echter wel mooi. Die staat toch een stuk boven de ducky. (Los van de toetsen, de blue's vind ik net zo chill als de browns alleen met meer herrie)
Ik heb een ducky met brown switches (met backlight (blauw)) voor iets van €80 een keer gehaald.
Relatief goedkoop voor een goede kwaliteit keyboard. Brown is echt heel fijn. Wil alleen eigenlijk net iets zwaardere tactile keyswitches maar dan heb je volgens mij wit en of clear en daar is bijna niets in te krijgen. (en blauw maakt echt een lawaai, maar typt ook fijn)
Weet je wel zeker dat een lichtere aanslag altijd beter is tegen RSI?

Zoals ik dat heb begrepen (en bij mezelf ervaren, maarja subjectief natuurlijk) is dat je meer RSI krijgt van te lichte bewegingen die je te vaak maakt.

Ik heb zelf een DasKeyboard model S met Cherry Blue (heel clicky en een zwaardere aanslag dan bij rubber-dome). Voordat ik em kocht (is 100 euro) dook ik in de reviews en er zijn mensen die claimen dat het helpt tegen RSI.

Zelf heb ik geen claims over dat ding maar ik kan je wel vertellen dat het heerlijk aanvoelt.
Ik heb een jaar of twee terug de diagnose RSI gekregen, en dat moment ben ik overgestapt op een Trackball en een mechanisch toetsenbord. (met O-rings om het bottomen van de switch iets te verzachten) Zowel links als rechts heb ik zo goed als geen pijn meer. Nu is dat natuulijk maar één geval, maar ik merk zeker verschil.
Weet je ook welke switches je je toetsenbord heeft?

Ik heb zelf thuis een toetsenbord (ducky) met mx blue's, en op kantoor een met mx clear's (code keyboard). De clears zijn een stuk zwaarder, maar naar mijn idee kan ik er ook langer op tikken.
Ik heb zelf MX Browns :)
Kijk naar een Tenkeyless mechanisch toetsenborden (TKL). Dat zijn de kleinere toetsenborden zonder numpad. Door het kortere toetsenbord is je polshouding een stuk beter samen met de muis. En het ruimt je bureau ook nog eens op.

Een Cherry MX Brown of Red is de meest veilige keuze, die tikken het soepelste zonder herrie en zijn goed te verkrijgen. Ik heb een CM Storm Quick Fire, werkt erg fijn.

http://gomechanicalkeyboa...ess-mechanical-keyboards/
Een Cherry MX Brown of Red is de meest veilige keuze, die tikken het soepelste zonder herrie en zijn goed te verkrijgen. Ik heb een CM Storm Quick Fire, werkt erg fijn.
Dat Blues echt veel meer herrie maken is een mythe -- de meeste herrie komt (ook bij Blue borden) van het bottomen van de toetsen op de bodemplaat, dat heb je met Reds en Browns net zo goed.

De klik van een MX Blue is maar heel zachtjes vergeleken met het geluid van het bottomen. Het geluid is vergelijkbaar met een muisklik.
Als je echt gaat voor de "beste keus" dan kun je het beste een Realforce kopen met zogenaamde Topre switches. Echt een feest om te gebruiken. Je hebt ze ook met variabele weerstand waarbij de "zwakkere vingers" ook minder weerstand krijgen van de toetsen. Beste toetsenbord die ik ooit heb gebruikt. Hangt helaas wel een flink prijskaartje aan.

Een zogenaamde "Ergo dox" is ook erg ergonomisch, maar helaas ook vrij prijzig.

Met een "normaal budget" zou ik iets zoeken met cherry red (licht zonder feedback) of cherry brown (tactile feedback maar wel light). Voor een mooie prijs vind je al een Magicforce met brown switches (moet rond de 60-70 wel lukken). Is ook meteen lekker compact waardoor je arm/hand een betere positie heeft om de muis te gebruiken.
Ik typ nu al iets meer dan 4 jaar op een Topre Realforce, en dat is echt een feest. Zeker als je daarna teruggaat naar een standaard bord, met name de rommel die HP en Dell durven leveren bij hun desktops en workstations.

Ik heb hem een beetje op goed geluk gekocht, want ik kon hem nergens testen. De eindprijs inclusief taks en verzending was £ 195, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Als tweede keyboard overweeg ik iets goedkopers, maar als ik het bord niet eerst kan uittesten neem ik gewoon weer een Topre.
en mocht je wel voor mechanisch gaan, probeer ze dan eerst even uit. De standaard kleurtoewijzingen x voor gamers, y voor sneltypen,etc is toch erg persoonlijk. Veel mechanische toetsenborden geprobeerd, uiteindelijk iets heel anders gekozen dan men had geadviseerd.
Lichte aanslag is niet per sé beter tegen RSI. Ik merkt zelf dat ik op laptop-bordjes minder hard typ, en daardoor juist meer spieren gebruik om m'n vingers te 'remmen'. De twee mechanische borden die ik heb gekocht helpen juist enorm tegen RSI.

Maar: dit is voor iedereen anders!
Zelf heb ik deze: product: Cherry STREAM 3.0
Is hetzelfde toetsenbord als bij de betere zakenlijke laptops (scissor switch): https://upload.wikimedia...._switch_mechanism.svg.png

Geen enkele collega heeft last van je, omdat deze zelfs iets stiller zijn dan normale (rubber dome) toetsenborden. Als je iets wilt tegen RSI, dan zou ik gaan voor een toetsenbord met een betere vorm en eerder nog iets als een ergnomosische houding. Vaak is een goed toetsenbord een van de latere dingen die de oorzaak kan zijn van RSI (houding en stoel zijn vele malen belangrijker).
Proberen.

Je kan ook switch testers bestellen, dan krijg je een tester waarop elke kleur switch te proberen is voor een paar euro.

Zelf ben ik fan geworden van Kailh Brown, maar het is 75% gewenning en 25% initiele voorkeur denk ik. Ik kon niet overweg met lineaire switches, heb een Steelseries met Cherry Black gehad maar dat was rampzalig, te zwaar (en lineair) en ik kreeg er pijn in de vingers van. Vooral lineair of tactile maakt een groot verschil. Membraan heeft eigenlijk ook een wat slappe vorm van tactile switch, maar minder 'clicky' dus wat dat betreft lijkt brown er best veel op.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 oktober 2016 10:37]

Je kan ook switch testers bestellen, dan krijg je een tester waarop elke kleur switch te proberen is voor een paar euro.
Die testers kosten meer dan 'een paar' euro, en de verzendkosten zijn vaak ongeveer net zo hoog of nog meer dan de testers zelf. Vijftig euro ben je zo kwijt.
Het Logitech K800-toetsenbord is echt geweldig! Lichte aanslag, stil, ontzettend precies.
Persoonlijk vind ik mijn K800 beter en fijner dan mechanische toetsenborden.

pricewatch: Logitech K800 Wireless Illuminated Keyboard (Qwerty US)
Amen! Ik heb daarvoor een Logitech gehad met hogere toetsen en een display erop etc. een voorloper van de mx5500 revolution had ik. Die ging kapot en werd kosteloos vervangen door Logitech met een k800 en nieuwe performance mx . Maar ik kijk nu wel naar die nieuwe aangekondigde microsoft sculpt
nieuws: Microsoft introduceert opvolger Ergonomic Sculpt Keyboard
Die lijkt mij wel super. Al zal het wel wennen zijn een gebroken toetsenbord en alles netjes met 10 vingers typen.
ikzelf gebruik onderhand al een heel lange tijd een mechanisch keyboard, en als je een goed, degelijk keyboard wil dat niet teveel kost, kan ik je aanraden om een Ducky te kopen (ze hebben die bij alternate).

die hebben ze met alle kleuren switches die je maar wil en ze hebben ze ook in verschillende formaten. Al hun keyboars zijn bijna met aluminiumen plating voorzien (en dus énorm stevig.. De 'Legend' heeft zelfs een aluminium buitenkant waardoor het in de zomer lekker fris aanvoelt wanner je start met typen en je bij een potentiele overval meteen een serieus wapen hebt klaarliggen om de boef z'n hoofd in te timmeren...

Zelf heb ik de Ducky Shine 3 en een Ducky Legend; eentje met MX RED (lichte aanslag, lineair) en de andere met mx brown (lichte aanslag, tactile)

Ik ben zowel een gamer als iemand die redelijk wat teksten typt; het zijn zeker geen toetsenborden die overlopen van gaming ofzo, ze zien er nameijk gewoon uit als een normaal keyboard, komen niet met extra software die je nodig hebt (je kan ze aanpassen met speciale functies op het keyboard zelf, waardoor ze dus ook volledig bruikbaar zijn onder linux bvb). De legend heeft wel iets minder functies dan de Shine versie.

Als je ze koopt tijdens een koopjes periode betaal je ze maar 99€ bij alternate (in belgie toch) ipv 149€; de eerstvolgende 'soldenperiode' is begin januari. Het kan natuurlijk in NL anders liggen; bv dat jullie daar met eindejaar al een kortingsperiode hebben want 'solden' kennen jullie niet voor zover ik weet.
'Beste keus' is enorm subjectief maar ik heb net mijn tweede ErgoDox binnengekregen, dit keer de 'Infinity' uitvoering, nu weer te bestellen:

https://www.massdrop.com/buy/infinity-ergodox

Dit bericht zit ik te typen op een originele ErgoDox met Cherry Brown en Whites. Bevalt bijzonder goed. Belangrijkste redenen om voor dit toetsenbord te gaan:
- Je kan meer doen met je duimen! Je duimen zijn de meest mobiele vingers die je hebt en daar gebruik je er bij een normaal toetsenbord maar 1 van om op een enorme spatiebalk te rammen. Ik gebruik de duimen o.a. voor backspace, spatie en enter. Vooral de backspace zit normaliter nogal erg ver weg.
- Twee helften, hierdoor worden je polsen veel minder belast. Een 'normaal' toetsenbord forceert je polsen in een rare hoek.
- Matrix plaatsing van de toetsen, letters zitten recht boven elkaar ipv versprongen. Dat typt makkelijker, zeker met blind typen.
- Helemaal zelf in te delen. Handig voor programmeurs, toetsen die je veel gebruikt (haakjes, quotes) kan je veel dichterbij halen.
- Meerdere lagen. Door op een knop te duwen veranderen 'hjkl' in pijltjestoetsen of in mouse keys.

Wat de ergonomie betreft; hier wat uitleg over een aantal aspecten:
https://www.trulyergonomi...anical-ergonomic-keyboard

(gaat over een ander toetsenbord, idee is hetzelfde. Overigens werkt die TrulyErgonomic ook erg prettig, belangrijkste nadeel vond ik het beperkte aantal duimtoetsen).
Je zou naar een toetsenbord met Cherry MX Red kunnen zoeken
Ik vond die cherry toetsenborden van vroeger wel iets hebben.
Hij maakte zoveel lawaai net als de een van de eerste typemachines in die tijd.
En volgens mij gaat een cherry toetsenbord ook langer mee.
Het nostalgische klikken vond ik toen leuk.Als je ze nu moet kopen zijn ze niet goedekoop maar dan heb je wel iets.

http://cherryamericas.com/product-category/pos/
Ik wou dat er meer witte of licht gekleurde toetsenborden waren, niet alleen maar zwarte met gadgets. Veel prettiger om op te werken...
Wordt alleen zo snel vies...
Overigens zijn er best wat Chinese (maar heus prima!) mechanische ramplankjes in het wit te krijgen, en ook nog best aantrekkelijk geprijsd. Er zijn echt wel opties als je een beetje zoekt :-)
Jahaaa... een aanvulling op dit stuk over "how to clean a keyboard" :)
Misschien een leuk vervolg.

Met :
- Testje over de gorigheid(bacterie stats)
- Welke key verzamelt het meeste grub?
- Welke lunch vind ik in welk kantoor?
- Verschil tussen mannen en vrouwen keyboards(Hoe type je met acrylnagels)?
- Wasbenzine, thinner, alcohol en ander doekjes.
- Muis, pookje, tablet of touch. Hoe schoon is jouw muis?
- Prijs voor 'vieste keyboard', gesponsord door Logitech.

:)
En misschien ook interessant en leuk als experiment. Kun je met de bacteriecultuur, brood bakken of bier brouwen?
Nee :) Beide processen hebben gist nodig en dat is geen bacterie ;)
Maar is misschien alsnog te vinden in je toetsenbord... ;)
Smerigste keyboards die win ik. Ik eet er altijd boven.
Ik had collega's die draaiden hun sigaret boven hun keyboard.
Die waren altijd plakkerig van de tabak.
Heel smerig, maar het mag nu niet meer gelukkig.
Ik rook er ook boven. Kwak as ligt er ook vaak in.
Feitenlijk worden ze beiden net zo vies, alleen zie je het eerder op een wit toetsenbord. Een wit toetsenbord herinnert je er op die manier wel aan dat ze schoon gemaakt wil worden.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 31 oktober 2016 07:35]

En uiteraard af en toe omkeren en uitkloppen dan stofzuigen. Al het haar en de hagelslag en pizzakruimels weg is ook wel zo schoon. ;)
Ze worden allemaal net zo snel vies, op zwart zie je het alleen minder snel... dus als je een beetje bewust bent van hygiene (toetsenbord+muis is een van de smerigste gebruiksvoorwerpen thuis en op kantoor) dan zou je juist voor een lichtere kleur willen gaan omdat het dan snel duidelijk is wanneer je de boel weer eventjes moet reinigen.

Overigens is er nog best wel een redelijke selectie aan witte en grijze toetsenborden te vinden zonder naar China te hoeven kijken... in de pricewatch vind je (niet gekeken naar de toets techniek) toch nog een ruime 300 toetsenborden met een lichte tint.
ik heb een witte muis,
wekelijks schoonmaak kwartiertje, woohooo
Of gewoon regelmatig je handen wassen ;)
Ik heb geen muis meer, gebruik al jaren een Wacom tablet. Die worden ook minder snel vies.
dat is idd ook wel zo, van dell en fujitsu. Toch wel vreemd dat zwart voor kasten monitoren en toetsenborden nog zo populair is. Alsof we niks aantrekkelijkers kunnen designen
Dat laatste kan wel, maar daar willen velen niet voor betalen.
InWin doet anders volgens mij goede zaken de laatste tijd en dat is toch echt wel next level design wat mij betreft.

Soms wat té, maar ok.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 oktober 2016 10:41]

Ik heb al een aantal maanden witte keycaps op mijn toetsenbord waar ik 40 uur per week op werk en er is nauwelijks viezigheid op te zien.
Het echte vuil is niet zichtbaar, zoals e-coli bacteriën. Daar kun je flink ziek van worden. Met regelmaat met een alcoholdoekje poetsen doet wonderen.
zoals e-coli bacteriën
Gewoon je handen wassen na toilet-bezoek voorkomen die ook... :)
Maar wat als een collega of familielid of vriend even jouw toetsenbord gebruikt? Ga je die dan vragen of ie zijn/haar handen gewassen heeft na het toiletbezoek? ;)
Ik gebruik thuis laptops met witte toetsen borden. In de schemer zijn die prima te lezen t.o.v. de zwarte variant. Wat mij betreft worden ze helemaal niet snel vies.

[Reactie gewijzigd door BUR op 31 oktober 2016 07:25]

Food for thought : vuil is vaak niet zichtbaar :Y)
Je kunt natuurlijk altijd witte caps kopen. Je zou ook de behuizing uit elkaar kunnen halen en proberen die wit te spuiten als die zelf niet wit is. Met het risico dat de verf natuurlijk weer los laat na verloop van tijd.
Apple toetsenborden zijn wit, maar niet mechanisch.
Er zijn wel mechanische toetsenborden van Apple geweest. ;)

En Matias heeft de witte Tactile Pro.
Genoeg andere keycaps te krijgen op eBay of Massdrop.
Voordeel van witte toetsen is dat je ook ziet wanneer het tijd wordt om de boel eens schoon te maken. https://www.massdrop.com/mechanical-keyboards

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 31 oktober 2016 10:35]

Genoeg andere keycaps te krijgen op eBay of Massdrop.
Alleen gaat bij mij de boel snel stuk als ik een spatiebalk of enter of shift wil vervangen. En die keycaps worden duur door de verzendkosten (trouwens keycaps zelf zijn ook niet zo goedkoop).
Kwestie van een goede keycap puller. Bij mijn CM Rapid-i zat een keycap puller die alles netjes doet.

Op eBay kun je ook genoeg keycaps vinden. Een double shot PBT White complete set heb je daar voor minder dan 15 euro inclusief shipping.
Ik heb al keycap-pullers. Die helpen niet bij 't voorkomen van het stuk gaan van die plastic voetjes waar die metalen balkjes in zitten bij de spatiebalk; die zijn te fragiel. En het is vaak een enorm gepriegel om de spatiebalk en grote toetsen uberhaupt weer netjes in elkaar te zetten.
Een double shot PBT White complete set heb je daar voor minder dan 15 euro inclusief shipping.
De goedkoopste set die ik daar kan vinden is $39,99... Ik vind dat duur. Je kan er 5 rubber-dome keyboards voor kopen (al typen die natuurlijk lang niet zo goed als een mechanical).
Misschien gebruik ik de verkeerde zoektermen...

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 3 november 2016 11:56]

De eerste hit op eBay.nl op de zoekterm 'keycaps'.
Zet wel de zoekopties op wereldwijd en gratis verzending: € 13,28 :)

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 3 november 2016 21:26]

Ik zie deze:
http://www.ebay.com/itm/N...MX-Keyboard-/182305776679 87 keys voor $25.50.
Goedkopere setjes die ik op Ebay zie, zijn blank (zo goed kan ik niet blind typen) of doorzichtig (die zijn moeilijker leesbaar, denk ik).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 4 november 2016 10:20]

Ja dat zei ik; die is translucent ;).
Doorzichtig dus. Da's niet zo goed (of je moet toevallig een keyboard met LED's onder elke toets hebben. Die zijn er niet zoveel).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 4 november 2016 14:55]

Je hebt gelijk, al lijkt het wel vooral wit. Er staat voor € 17 een knalgele tussen, niet doorzichtig. Gewoon rustig eBay in de gaten houden, het aanbod wisselt continue.
Ik denk dat je deze bedoeld:
http://www.ebay.nl/itm/Ye...es-keyboard-/262099574436
Maar dat zijn slechts 37 toetsen, al kan dat genoeg zijn om je toetsenbord op te vrolijken. Maar ik blijf het duur vinden, meer dan een gulden per stuk voor zo'n verhipt klein stukje plastic... :P
Alleen staat er niet bij _welke_ toetsen het zijn (ik neem aan a-z + 0-9 + nog een onbekende, maar welke?).
Ze zijn niet double shotted, dus na een jaartje of twee zijn de toetsen mogelijk moeilijk leesbaar als je redelijk wat typt.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 10 november 2016 14:22]

Ik heb persoonlijk laatst de Ducky Shine 4 White Edition gekocht met Cherry MX clears. Was de laatste op Alternate, dus ontzettend veel mazzel gehad.

Binnen de EU zijn ze wel te vinden, alleen veel minder common zoals zwarte toetsenborden. Je kunt nog de Pok3r van Corus Keyboards bekijken, een Compact toetsenbord die ook in het Wit komt. Deze zou ik eerst hebben gekozen, maar ik vond de Function Row hebben toch wel heel belangrijk vandaar dat het de Ducky geworden is.

En zoals Iceheart zegt, er zijn hele mooie witte toetsenborden beschikbaar via websites zoals AlieExpress. Nadeel is dan wel dat je vaak met imitatie switches te maken hebt, maar volgens sommige mensen kun je het verschil amper merken. (Zelf heb ik nog nooit een ander type dan een Cherry MX aangeraakt, dus ik kan hier niet echt over oordelen :P )
Genoeg te vinden wat betreft licht gekleurde keycaps. Of toetsenborden met witte layout/knoppen.
Bijvoorbeeld een Magicforce in het wit. Maar ook "duurdere" zijn in het wit beschikbaar.

Wat betreft schoonmaken is het ook vrij makkelijk. Even de knoppen er af met een "key puller", even een paar uurtjes in het water met een paar kunstgebit tabletten en alles is schoon. Op laten drogen en er weer op als nieuw.
Zoek op aliexpress eens naar keycaps. Kijk ook eens op bijv. wasdkeyboards.com voor al uw benodigdheden om een eigen gekleurd tobo te maken :D
grappig, ik kende dat helemaal niet! Dank :)
Als Belg vraag ik me af in hoeverre veel van deze keyboards (en controllers) verkrijgbaar zijn met azerty (ondersteuning)?

Ookal krijg ik vaak de opmerking dat je eenvoudig naar een qwerty kan overschakelen, vermits ik al 10 jaar op een azerty typ ben ik minder geneigd over te schakelen.
Kwestie van de keycaps verplaatsen & instellingen in je OS aanpassen. Layout kan wel van belang zijn, US int komt met horizontale enter + lange linkershift, UK komt met verticale enter + korte linkershift. Mochten bepaalde toetsen niet lekker overeenkomen (cijfer + shift) kan je ook kijken naar Qwertz/DE of een setje losse keycaps bestellen.
Als een toestensbord niet gemaakt wordt in de Belgische Azerty variant, lijkt de kans mij ook heel klein dat sommige tekencombinaties op 1 toets, eigen aan Azerty, wél beschikbaar zouden zijn voor dat type toetsenbord.
Het instellen in het OS is geen probleem, het staat alleen niet op de keycaps dus je zult moeten weten welke toets wat doet.
Dan bestaat er nog altijd de set losse keycaps, die je over kunt zetten. Stel het ding daarna in je OS goed in (moet je toch), en geniet van whatever layout je kunt vinden.
De <>\ toets rechts van de linker Shift is voor mij het grootste probleem, deze is nl niet aanwezig op qwerty keyboards (deze hebben een langere linker Shift) dus is het niet enkel kwestie van de Key caps jammer genoeg.
Ik zeg toch al dat layout van belang kan zijn? UK Qwerty layout (voorbeeldje in PW) en de 'Duitse' qwertz hebben ISO layout/kleine shift/verticale enter.
Je kunt meestal gewoon andere keycap sets halen, bij bestelling of als extraatje. De meeste toetsenborden zullen wel Cherry MX switches hebben, daarvoor vind je makkelijk keycaps.
Probleem voor een web developer zoals mezelf is dat qwerty een toets minder heeft (rechts van de linker Shift toets) wat maakt dat er steeds een mismapping is. Deze toets bevat de <> \ tekens
Ah, je doelt dan op het verschil met de ANSI en ISO layout. De ISO layout heeft inderdaad een knopje meer, dit soort toetsenborden en keycaps zijn dan wat moeilijker te vinden. Maar dan alsnog, je zou deze goed moeten kunnen vinden.
Misschien kun je dan kijken naar een echte IBM. Al heet het tegenwoordig Unicomp. Blijkt dat je klanten niet terug komen als je toetsenbord onverwoestbaar is wat betekent niet veel winst en dus moest IBM er van af.

Je kunt echt van alles kiezen wat je wil. Ik heb even gekeken en er zijn verschillende Belgische layouts mogelijk.
Belgisch Azerty is over het algemeen inderdaad niet zo eenvoudig te verkrijgen. Je kan een kijkje nemen op www.gamegear.be. Zij hebben vaak zo'n Azerty toetsenborden.
Het enige verschil wat er toe doet is US-ANSI (goed) tegen ISO (slecht). Dat tussen haakjes is natuurlijk mijn persoonlijke mening. ;)

Een geheel blank toetsenbord typt echt veel lekkerder dan een toetsenbord met vervelende uitsteeksels of ingelaserde gaatjes, nog bovenop het comfort van mechanisch. Maar je hebt natuurlijk ook transparante keycaps.
AZERTY support zit niet in het keyboard, dat zit in je software op de computer....

je keyboard stuurt normaal gezien gewoon door 'knop ID XXX werd ingedrukt' en de pc vertaalt dit dan naar een cijfer, letter of leesteken dat op jouw toets staat. Welk teken hij juist zal tonen hangt af van de keymap die op dat moment is ingeladen door het OS.

't is da wij het in belgie niet kennen, maar amerikaanse steden bv hebben allemaal dezelfde layout qua straten. allemaal zijn dit 'rechthoekige blokken en hebben de straten nummers. Stel nu dat men voor elke stad ipv nummers namen gebruikt... de layout blijft hetzelfe van de straten (je toetsen) alleen de namen veranderen... en jij moet gewoon een stratenplan hebben met de straatnamen van die stad om te weten hoe je je moet verplaatsen.
Waar je in de ene stad op 4th street zit, zal je in die andere stad op 'alabama street' zitten.. maar om naar het centrum te gaan leg je exact dezelfde weg af in beide steden.

ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.. 't komt er dus gewoon op neer, in windows zeg je ' dit is een azerty keyboard', als ik op de eerste toets van het alfa-gedeelte druk staat daar een A, (de belgische codepage), bij de standaard us-ascii codepage staat daar een Q.
Zonder codepage zou een computer niet weten welke letter hij moet weergeven; dus een qwerty keyboard heeft atijd een driver/codepage ingeladen om te werken, ook al lijkt het alsof dit 'out of the box" werkt zonder extra's... dat is dus niet zo. voor azerty verander je gewoon die codepage (ook voor andere layouts zoals qwertzu, dvorak, ....)

je kan bv perfect met een qwerty keyboard in een, azerty codepage typen... en andersom is iets wat gamers nog wel eens moeten doen om een game in wasd modus deftig te besturen (als een game geen odnersteuning heeft voor azerty layout moeten belgische gamers qwerty layout gebruiken). Heb je een qwerty keyboard gekocht en typ je er altijd azerty mee? dan kan je gerust een azerty-layout aan toetsen kopen en je keycaps vervangen (in princiepe kan je de letters, spatiebalk, ctrl, alt, shift, functietoetsen, backspace, de twee eilandjes en het numeriek klavier zo laten; je moet enkel de numerieke rij v/h alfanumeriek gedeelte vervangen en alle knoppen met leestekens. de toetsen 'aqwzm' kan je gewoon ff van plaats veranderen om het een correcte azerty layout te geven OF je kan die paar toetsen uit het hoofd leren en net als ik zeggen dat je multi-layout kan blindtypen... :) (de meestgebruikte leestekens zoals , . zijn maar 1 knopje naar rechts en de rest ontdek je ook snel (gebruik desnoods ff het onscreen toetsenbord om de layout te leren)
Ik heb een WASD-keyboard en die bestaan in alle mogelijke indelingen, dus ook azerty. Alleen zijn ze niet goedkoop, maar ik hoop er dan ook de rest van mijn leven mee te doen.
Ik type nog op een model m, het is niet zomaar dat ze nog steeds 50€+ kosten.
Hoe los je het op dat je geen super/windows/command key hebt?
Ik heb de Windows key juist ge-disabled met een registry tweak!

Het gebeurde net te vaak dat ik em aansloeg in een game terwijl ik ctrl of alt bedoelde. Je hebt em eigenlijk ook nooit nodig in Windows zelf.
Ik rammel toch elke dag meerdere keren op:
Window + X: Snel naar apparaat/schijfbeheer
Window+R: snel uitvoeren van een commando
En de meest gebruikte: Windows key + pijltjescombi.
Als je multimonitor hebt (of een >QHD) dan wil je niet zonder zoiets :)

Maargoed, dat kun je inderdaad ook onder een andere shortcut hangen.

Tijdens gamen kan hij inderdaad uit; ik heb een hardwarematige switch op een Logitech G510 om dat ding evt. uit te zetten.
Grappig! Ik heb dit ook lange tijd gedaan (maar dan met een hardware tweak, namelijk die rot-toets er gewoon uit gerukt, was op een el cheapo tobo :D) maar in Windows 10 moet ik toch zeggen dat ik 'm weer nuttig vind. Alt+Tab functioneert namelijk wat anders, en zelfs in-game is de windows toets handig om snel even de taakbalk naar voren te halen voor een browser of iets anders. Steeds meer games doen toch borderless hun werk dus het is ook niet zo dat je je applicatie niet meer ziet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 oktober 2016 10:44]

Je hebt em eigenlijk ook nooit nodig...
Dat argument hoor ik over iedere toets wel eens ooit, terwijl vele met mij ze toch wel zeker dagelijks in gebruik hebben ;)
Als je dat echt wenst kan je dat softwarematig nog oplossen door een andere toest (of combinatie) er voor te gaan gebruiken. Een andere oplossing is een nieuwe kopen waar die toets wel op zit. De toetsenborden worden nog altijd gemaakt door de firma Unicomp. Zij hebben destijds de machines overgenomen waarop de Model M gemaakt werd en bouwen deze nog altijd. Een nieuwe Unicomp is trouwens goedkoper dan een tweedehands Model M in goede staat en komt reeds met USB.
Hier een tevreden gebruiker van een unicomp keyboard. Mijn trouwe Model M uit 1983 heeft helaas het loodje gelegd (spatiebalk stuk). Maar sinds een paar jaar een Unicomp als vervanger, en dat typt eigenlijk wel prima :)
Ik heb met het programmaatje SharpKeys de windows toets vervangen met scroll lock. Na een tijdje wen je er aan en doe ik het ook perrongelijk op andere toetsenborden.
Hoe los je het op dat je geen super/windows/command key hebt?
De caps lock toets toewijzen als super key. De caps lock-functie werkt dan niet meer, maar dat is niet erg. Caps lock is nuttelozer dan super key. :)

Getypt met een Model M. Deze heeft wat adapters nodig (AT naar PS/2, PS/2 naar USB), maar dan heb je tenminste een echt toetsenbord. 8-)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 oktober 2016 14:33]

Een echt OS gebruiken!

Ik heb eem model M op mijn werk, thuis iets met MX blauw, maar het valt me op dat die MX-blauw switches toch een bereik hebben, als je een toets ingedrukt hebt en iets loslaat, waarin je wel letters in je terminal krijgt maar geen klik hoort. Het is dus nog steeds niet zo goed als een buckling spring mechaniek,
Die toets heeft bij ieder OS voordelen. Niet alleen voor het oproepen van een Startmenu, maar het is ook gewoon een extra toets om shortcuts onder te hangen. Zo gebruik ik Xubuntu 14.04, en Windows+M opent m'n mail, Windows+W = webbrowser, Windows+E = text editor, etc...
Persoonlijk mis ik het niet: de Windows-toets doet geen belangrijke dingen, en doet ook geen dingen die je niet via een andere toetsencombinatie kunt doen. Zelfs op de toetsenborden die deze toets wel hebben gebruik ik hem eigenlijk nooit.
ik heb er ook nog 1, die doe ik nooit meer weg, al gebruik ik hem niet :)

maar hem even met een serieus hoofd een dag neerzetten om mensen te f*cken is mooi :)
50,-? Nou.. ik zie veel hogere prijzen.
Op Ebay lijkt 50 euro inmiddels wel de minimum prijs te zijn. En nieuwe exemplaren (die via Unicomp nog te krijgen zijn: www.pckeyboard.com ) kosten inmiddels wel minimaal 80 dollar. De tijd dat je ze voor een paar euro op rommelmarkten kon kopen lijkt wel geëindigd te zijn.
Ik gebruik al sinds 1993 hetzelfde IBM Model M keyboard, de heilige graal onder de toetsenborden, echt een mega fijn keyboard. Super degelijk, heel erg zwaar, je kan er een inbreker mee bewusteloos slaan en daarna weer rustig verder typen.

Begin jaren negentig werden door het bedrijf waarvoor ik werkte IBM servers geplaatst bij klanten, die klanten wilden allemaal een toetsenbord met NL layout, de VS Int. toetsenborden wilde men niet, dus die nam ik mee. Ik heb er nog een paar liggen als reserve, de rest is in de loop der jaren naar vrienden en kennissen gegaan.

Tot op heden heb ik nog geen toetsenbord ontdekt waar ik net zo fijn en snel op kan typen en gamen als de IBM Model M.
Ik heb er 2 in gebruik, waarvan één met een DIN naar USB converter aan mijn iMac.
(Alle Mac puristen krijgen nu spontaan een hartverzakking :) )

En nog 2 in de kast liggen voor het geval ik er eentje weet te verslijten (lijkt me sterk) of er koffie op mors (dat is waarschijnlijker).
Ze worden nog steeds nieuw gemaakt. Niet meer door IBM (helaas?) maar door Unicomp: http://www.pckeyboard.com/page/category/UKBD
Weet ik.
Maar die van Unicomp zijn net effe wat minder van kwaliteit dan de originele.
Unicomp en Olivettei maakten ze destijds voor IBM. Beide zijn onder eigen naam doorgegaan toen IBM stopte. (Olivertti inmiddels ook weg.)
Maar in de loop der jaren is Unicomp wel hier en daar aan het ontwerp en de kwaliteit gaan rommelen om ze goedkoper te maken.
Onder andere een minder dikke metalen backplane en iets ander soort plastic dat sneller vet/gelig wordt.
Er is iemand die de compactere F66 en F77 toetsenborden weer opnieuw heeft gemaakt naar de klassieke (of zelfs betere) kwaliteit.
Ze worden nog gemaakt, dus weinig reden om reserves aan te houden:

http://www.pckeyboard.com/page/product/UNI041A
Ik ben het met je eens, heb pas geleden nog een, volgens mij, ongebruikte 1396790 op de kop getikt via Marktplaats. Voor 75,-. Een steal volgens mij. Hij ziet er echt nieuw uit. Zelfs in doos nog.

Anyway, grappig nu jij gaming noemt, omdat een Modem M dus 2KRO is en dus volgens mij per definitie, iig. bij de hardcore gamers, geen goed keyboard is voor gaming.

Ik heb er eerlijk gezegd nog niets van gemerkt. Ben erg blij met mijn Model M!
Mooi artikel, ik heb het nut van mechanische toetsenborden nooit begrepen. Als ik wat forums lees als leek over mechanische toetsenborden dan zweert men dat deze sneller reageren dan een regulier toetsenbord. Klopt dit? Of is men in de war met "ghosting"?

Op het moment gebruik ik een Logitech G510 Gaming Keyboard, maar ik vind dit eigenlijk niet een heel fijn toetsenbord. Voornamelijk vanwege de kleine shift knop en hoge toetsen. Hier voor had ik een Logitech G15, deze was iets fijner, maar had ook hoge toetsten. Ik ben ooit begonnen met een Logitech Ultra Flat X, dit is tot nu het beste toetsenbord die ik ooit heb gehad. De toets aanslag was goddelijk, eveneens de dunne toetsen en dit mis ik eigenlijk nog steeds. Zijn er mechanische toetsenborden met vergelijkbare dunne toetsen en aanslagen?

Wat ik misschien nog mis in het artikel en dat komt omdat ik een leek ben, is er niet een soort van keuze workflow die je kan door lopen om de juiste Cherry switches te kiezen? Ik begrijp dat elk fabrikant zijn eigen idee heeft, maar aangezien Cherry de Luxaflex is onder de mechanische switches :Y)
Als je kijkt naar "de bekende Cherry switches" dan zie je dat de aanslag lang voordat je de bodem bereikt geregistreerd wordt en dat je de toets dus niet helemaal hoeft in te drukken. Dus ja, in de praktijk werkt dat veel sneller. Een rubber dome bij wijze van spreken als een klassieke typemachine waar de hele boel in de war loopt als je te snel probeert te typen en te licht aanslaat.

Verder, zie bv. https://www.reddit.com/r/...yboards/wiki/buying_guide
Ik zie geen enkele reden waarom een rubberdome in de war zou moeten lopen als je te snel tikt. Ervanuitgaande natuurlijk dat je een beetje fatsoenlijke hebt.

In theorie is een mechanische idd sneller omdat hij wat eerder registreert. Maar of dat nou significant is? Ik ben skeptisch erover.

Zelf zie ik iig weinig voordelen van mechanische toetsen, buiten persoonlijke voorkeur om. Nu is persoonlijke voorkeur een prima reden om er één te kopen. Maar een algemeen voordeel wat iedereen zou moeten zien? Ik zie het niet echt. Ja in theorie moeten ze langer meegaan. Als je keycaps nog leesbaar zijn tegen die tijd.
Bij een rubber dome mis je aanslagen (net als bij een typemachine) maar het zal niet in de war lopen. Vandaar bij wijze van spreken.

Is het significant voor korte tijd? Waarschijnlijk weinig. Maar na een uur? Reken maar. :)
Tactile feedback? Brown of Blue, anders Red of Black.
De Logitech UltraX gebruik ik nog steeds, fantastisch ding!
Wat voor switches zitten daar in eigenlijk?
De UltraX-toetsenborden hebben zogenaamde scissor switches.

Het schijnt dat de Gigabyte K7100 vergelijkbaar is met UltraX, al heeft die wel een fn-toets op de plek van de linker Windows-toets. Hier ligt gelukkig nog een backup UltraX. *O*
Ik heb er een op m'n werk, een thuis, en drie reserve op de plank (binnenkort vijf). :)
Diverse fabrikanten hebben geprobeerd mij aan een mechanical te krijgen op mijn main pc in de woonkamer. Iedere keer viel ik weer terug op de Logitech Illuminated (K740) Heerlijk die stilte :)
Mechanische toetsenborden hoeven niet te klikken. Ik gebruik een plankje met zwarte switches. Typt lekkerder dan goedkope membraan-borden, en toch redelijk stil. Tenzij je zelf op de toetsen ramt alsof het een oude typmachine is, natuurlijk. ;)

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 31 oktober 2016 10:35]

Het probleem is dat ik best wel hard typ, bij de Illuminated heb je daar totaal geen last van met zijn 'laptop' toetsen. (voorbeeldje van gister)
Recentelijk nog de K65 LUX geprobeerd ... en dag en hij ging de woonkamer weer uit.
Dat probleem heb je juist door rubber domes. Je moet wel totaal doordrukken en als je niet hard typt heb je de kans dat de helft van wat je typt niet wordt geregistreerd. Het is m.a.w. een "probleem" dat zichzelf oplost. Daar bovenop vind ik mijn toetsenbord überhaupt niet luid in vergelijking met rubber domes, maar ik heb dan ook geen clicky switches.
Toetsenbord met niet clicky switches kopen en dan zelf de veren in de switches vervangen door die met een andere 'bottom out force'. Zo heb ik dat zelf gedaan met een zelf gemaakt bordje met gateron clears, welke veren hebben van 35g, met veren van 150 gram.

De toets registreert al de aanslag voordat er 150g op wordt gezet, en doordat je zo veel kracht erop moet zetten om de key helemaal tot de bodem te dukken, zal dit ook niet mert gebeuren.

En anders zijn er ook nog O-rings op je toetsen te zetten, welke de klap al absorberen en dus minder geluid maken.
Logitech K800 hier. Echt geweldige toetsenborden!
Ik gebruik dus al jaren het meest standaard kantoor toetsenbord van HP, ik weet niet beter...
Ik game al jaren, zeg maar tijdperk Loom, en heb nooit anders gebruikt.

Toch heb ik de afgelopen jaren het gevoel dat ik een ander toetsenbord "moet". Ik game namelijk nog steeds veel, veelal shooters en (A)RPG's. Tevens type ik voor mijn werk ook regelmatig veel (lang leven thuiswerken!).

Is er nou een toetsenbord waar ik wel "game voordeel" uit haal, maar wat niet klikt? Ik type namelijk rond de 400-450 aanslagen per minuut en dan wordt ik echt helemaal gek van het geklik. Ik heb nog op een oude typemachine leren typen, mijn opa was typemachine monteur voor type wedstrijden, ik zal een cherry switch nooit doorduwen, maar dat geklik :X
In dat geval zou je eens kunnen kijken naar "O-rings".

Of, als je niet veel herrie wilt zonder er iets aan toe te voegen, zou je waarschijnlijk moeten gaan voor een lineaire switch; Cherry MX Black of Red. Ik heb zelf een toetsenbord met Blacks en ja, het typt wat zwaarder maar de feedback is toch wel erg fijn.
Brown switches zijn ook fijn, je voelt wanneer de toets aanslaat zonder de klik die bijvoorbeeld een blue switch maakt. Gepaard met o-rings heb je dan ook een redelijk stille mech.
dat zou je denk ik op zoek moeten gaan naar een bord met rode cherry switches. deze zijn licht en hebben geen klik. je hoort natuurlijk nog steeds de toetsen op de backplate, maar dat vind ik anders dan de klik switches.
ik heb zelf een Roccat Ryos MK Pro (Cherry Red) sinds kort en ben hier zelf erg over te spreken. deze is wel behoorlijk prijzig.
Ik heb die WASD nooit begrepen. De toetsen zitten niet recht boven elkaar, maar de 2 rijen zijn juist iets versprongen. Hierdoor moet je je pols iets naar buiten draaien wat echt volkomen onergonomisch is.
Denk dat dat grotendeels een gebrek aan een betere keuze is. De meeste mensen gebruiken hun rechter hand voor de pijltjestoetsen en de muis; het is onhandig om beide tegenlijk te gebruiken. Bovendien zitten er rondom de WASD-groep een hele hoop andere toetsen die je een functie kunt geven, terwijl de pijltjestoetsen meestal een eigen eiland hebben.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 31 oktober 2016 13:30]

Daar is ets voor te zeggen, natuurlijk. Neemt niet weg dat het uit ergonomisch standpunt waardeloos is. Je zou denken dat er met al die "hippe" toetsenborden tegenwoordig, wel een goed alternatief bedacht zou zijn. Als ik de keuze had om bij een game te wisselen tussen WASD en de pijltjes en dan daarmee met links alle functies moest doen, dan deed ik in elk geval dat laatste.
Zoals ik het zie is de verschoven layout van de WASD-groep niet zozeer het probleem, maar meer dat deze nog steeds niet ver genoeg naar links zit. Als je je toetsenbord naar links verschuift zodat de WASD-groep ter hoogte van je elleboog komt, dan kun je volgens toch redelijk comfortabel gamen. Voor games waarbij je beide kanten van het toetsenbord nodig hebt, zou je dus in een feite een gesplitst toetsenbord á la ErgoDox willen gebruiken.

De meeste games laten je toch toe om de invoer te remappen? Als je WASD remapped naar de pijltjes krijg je dus weer het probleem met de muis.

Als je een goede layout weet zou je deze eens kunnen ontwerpen in de Keyboard Layout Editor. Met genoeg interesse is er vaak iemand met beschikking tot een CNC-snijder die bereid is te helpen met een prototype.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 31 oktober 2016 17:31]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True