Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Een vaarwel aan het mobiele Windows

De laatste concurrent voor Android en iOS

Tot slot

Het is ongekend hoe lang de meeste mobiele besturingssystemen bestaan. Android 1.0 kwam in 2008, iPhone OS 1.0 verscheen in 2007. De laatste telefoon met Symbian, op de markt sinds ongeveer 2001, verscheen in 2012 en het besturingssysteem heeft daarna nog een paar jaar normaal gefunctioneerd. BlackBerry OS en later BlackBerry 10 kregen updates tot redelijk kortgeleden, maar de mobiele versie van Windows is écht koploper. Voorloper CE verscheen in 1996, toen Joop van Zijl in het jaaroverzicht van het NOS Journaal internet nog moest uitleggen, twee jaar zelfs voordat Tweakers bestond.

Het definitieve einde van een besturingssysteem komt nooit als een klap. Microsoft heeft, om gebruikers en zakelijke klanten voor te bereiden, al een paar jaar geleden laten weten dat de ondersteuning zou stoppen. Dat het einde voor het mobiele Windows eraan zat te komen, was al duidelijk toen Microsoft-topman Joe Belfiore in een aantal tweets duidelijk maakte dat Microsoft het geloof erin verloren had.

Ondanks het gebrek aan groot succes is het mobiele Windows altijd een invloedrijk besturingssysteem geweest. Het was vroeg met het koppelen van een touchscreen, pda-mogelijkheden en belfunctionaliteit: de combinatie die de blauwdruk was voor de moderne smartphone. Het platte design van Windows Phone 7 kwam later terug in de ontwerpen van Android en iOS. De donkere modus die Apple en Google dit jaar hebben toegevoegd? Windows Phone 7 had dat bij de release. Zo zijn er veel meer lijntjes te trekken van moderne smartphones naar eerdere inspanningen rond de mobiele versie van Windows.

Microsoft is als bedrijf Windows inmiddels voorbij. Het is in de afgelopen jaren een van de waardevolste bedrijven ter wereld geworden. Het verlies van de mobiele markt heeft Microsoft hoogstens tijdelijk pijn gedaan. Maar toch, gezien de inspanningen die Microsoft heeft geleverd, wilde het bedrijf heel graag een plek op de Olympus van de smartphonemarkt. Dat bleek voor deze Pegasus toch een íets te hoge berg.

Reacties (269)

Wijzig sortering
Als EAP heeft mijn toenmalig software bedrijf jarenlang voor o.a. Nokia gewerkt. Toen de mededeling kwam dat Microsoft de boel overnam was ik zelf in Espoo in vergadering. Twee van mijn Nokia gesprekspartners pakten tijdens de interne aankondiging hun spullen en verlieten de secured meeting room, alles behalve Microsoft. Slechts zeer weinigen waren op de hoogte, ik enigzins maar dat Symbian en Meego (en nog een niet aangekondigt OS) werden geliqideerd begreep niemand. WP7 was immers nog verre van volwassen. Ik was stomverbaasd, niemand zag dit aankomen. Ik had er een aardig team aan developers voor diverse Nokia platformen zitten. Wat nu..

Wat er verder gebeurde laat zich goed lezen in het boek Operation Elop: The final years of Nokia’s mobile phones. Pekka Nykänen was net als ik een insider, hij nog veel dieper dan ik. Een prachtboek. Als je het zou verfilmen zou het op fantasy lijken. Helaas.
Ik werkte destijds bij Microsoft. Dat ze waren afgeleid en te weinig focus hadden zoals Bill Gates claimt is een understatement en heeft niet alleen met de anti-trust zaak te maken. Een andere factor is dat de ontwikkeling van Windows Vista (toen nog Project Longhorn intern genoemd) veel te lang duurde en teveel ontwikkelingskosten met zich meebracht. Dit ging ten koste van de ontwikkeling van Windows Mobile dat onder dezelfde Windows divisie viel.
Toen die divisie uiteindelijk Windows Mobile 6.5 op de markt bracht was al duidelijk dat dit een gedateerd OS was, Microsoft had de boot gemist. Zelfs eigen Microsoft medewerkers kozen massaal voor de touch-vriendelijke iPhone: "It just works", ik hoorde het een collega nog zeggen.

Het gevolg was dat het team van Windows Media Centre o.l.v. Joe Belfiore, die zojuist een goed ontvangen TV UI hadden gerealiseerd, naar voren werd geschoven om feitelijk helemaal opnieuw te beginnen met een touch-vriendelijk mobiel OS. Het resultaat Windows Phone 7 kwam daardoor te laat op de markt. "We lost a whole development cycle there" hoorde ik Steve Ballmer nog zeggen tijdens een bezoek aan Microsoft Nederland. Iets wat hij later in interviews heeft bevestigd.
Ik mis verwijzingen naar de microsoft kin ? Ook geflopt, maar dan net iets eerder en flink wat korter te koop 48 dagen in 2009... Verder de mpx200 en ..?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 27 november 2019 18:49]

Eigenlijk niet te geloven dan een macht als Windows gefaald heeft in de mobiele markt. Erg jammer. Een derde os zou heel mooi zijn naast ios en android
De macht van Windows heeft niet gefaald; management heeft gefaald. Twijfelend, Geen visie, geen compatibility, navelstaren op de US markt. De lijst met fouten is lang. Geen van die fouten lag aan Nokia of winpho 8/10.
De lijst met fouten is lang, dat klopt, maar de lijst met tegenwerkingen vanuit andere bedrijven om Microsoft geen platform te bieden met apps waar mensen om vragen, is vrijwel net zo groot. Hoe hard Google ze heeft tegengewerkt is echt niet normaal en ook veel andere app-developers bleven liever 2 platformen ondersteunen. Vooral toen Windows Phone in enkele landen boven de 10% leek te komen, werden veel stappen ondernomen om het systeem onderuit te halen. Met name Youtube, Google Maps en Snapchat bleven een probleem. Van Youtube en Instagram heeft Microsoft toen maar zelf apps ontwikkeld, waarbij die eerste ook geblokkeerd werd omdat die meer kon dan de versies voor Android en iOS en pas na verwijderen van features weer beschikbaar werd toen het ook nog even een verkapte webpagina is geweest. Ook Whatsapp heeft even geduurd, maar toen was de achteruitgang eigenlijk al ingezet. Verder waren bepaalde apps nooit beschikbaar, maar kon men prima alternatieven gebruiken voor bijvoorbeeld weer en navigatie. Het ding is alleen dat de gebruikers niet zochten op algemene namen in de stores maar op de merknamen die ze al kenden van andere platformen. Daardoor kwamen ze met buienradar en niet op de prima regenmeter. Wilden ze Youtube en niet MetroTube. Werkte Flitsnav beter dan Flitsmeister.

Dus ja, er zijn veel fouten gemaakt, maar uiteindelijk is mijns inziens het platform enorm hard tegengewerkt door een select groepje welke uiteindelijk ook niet is aangepakt voor hun monopolistische aanpak.

Het meest frustrerende vond ik zelf dat bij elke grote update het OS weer opnieuw in elkaar werd gezet. Het startscherm is 3x opnieuw opgebouwd met kleine nieuwe features die weer enorm veel tijd kosten. De basis-apps voor mail, telefoon en berichten zijn ook een aantal keer op de schop geweest zonder noemenswaardige verbeteringen. De developers hebben tot 3x toe hun apps helemaal om moeten gooien omdat de achtergrond anders in elkaar zat. Met zoveel extra werk maak je het apps wel erg makkelijk om dan maar je platform gedag te zeggen. Op zich waren het altijd wel grote updates, maar zo weinig vernieuwing. Bovendien werden belangrijke features de nek om gedraaid. Die hubs was een fantastische ontwikkeling. En ook op lokalisatie hebben ze hard gefaald door veel zaken niet naar Europa/Nederland te brengen, vooral stemherkenning was een groot probleem en zorgde ervoor dat je de telefoon niet in de auto kon gebruiken. En tel daarbij dus Google en Snapchat die het platform tegenwerken en je maakt het jezelf wel erg moeilijk. Ik weet zeker dat als ze maar genoeg geld hadden geboden aan die 2, dat het echt niet zo'n groot probleem was geweest.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 november 2019 09:26]

Windows mobile was zeker niet slecht. Misschien was het als OS wel beter dan Android. Zeker de combinatie met Windows op de desktop was prima.
Dat Google een grote rol heeft gespeeld in het ter ziele gaan van Windows mobile is zeker waar. Google heeft daarbij ook wel praktijken toegepast die in Europa niet door de beugel kunnen. In Amerika mag een bedrijf zich veel agressiever verdedigen tegen concurrentie. Of Google zich daaraan heeft gehouden is de vraag.
Google is zeker niet de enige factor geweest. Het management van Microsoft heeft zeker een zo grote invloed gehad. Waar Androïd door fabrikanten gratis gebruikt kon worden, mits een aantal standaard apps meegeïnstalleerd werden. Voor Windows moest betaald worden en er werden niet genoeg apps meegeïnstalleerd om de telefoon direct uit de doos bruikbaar te maken. Voor fabrikanten van smartphones was Android zo interessanter om een compleet product te kunnen leveren.

Een andere grote misser is het gebrek aan geloof van het management in het platform. Op het moment dat Windows mobile rond de 7% (in sommige landen zelfs 10% ) van de markt heeft en ontwikkelaars steeds meer windows versies van hun apps gaan maken, begint het management openlijk te twijfelen. Als men op dat moment vol achter Windows mobile was gaan staan en fabrikanten wat sterker was gaan pushen, dan had het best anders kunnen lopen. Microsoft had dan Google ook aan kunnen klagen wegens oneerlijke benadeling. Mogelijk had Google de tegenwerking ook verminderd, want met zijn advertentienetwerk is 10% van de markt te groot om te laten liggen.

Als het management van Microsoft andere beslissingen had genomen, was er wellicht best een goede kans voor Windows mobile geweest.
Tegenwerking van Microsoft door Google? Koekje van eigen deeg zou ik zeggen. Wat heeft Microsoft met Netscape en Wordperfect gedaan?

Het is een goede zaak dat Microsoft niet meer een monopolist is, maar dat er ook iOS, macOS, Linux, Android en Chrome OS is.

Dit heeft er onder meer toe geleid dat Microsoft veel meer met andere leveranciers samenwerkt en Open Source hanteert.
Hoe kun je dat een goede zaak vinden? We moeten nu een duopolie slikken, de rest heeft niet genoeg marktaandeel om mee te doen. We hebben nu bedrijfje X veranderd door bedrijfje Y en nu vind jij het opeens een goede zaak?
Op de mobiel is het alleen Android en IOS. Er zijn wel alternatieven, maar die zijn niet mainstream. Het had mooi geweest dat Microsoft ook een plekje in die markt had kunnen veroveren.
Dat had gekund, maar ze verloren te snel het geloof in eigen kunnen.

Netscape is zeker door Microsoft de das om gedaan, maar daar is Firefox voor terug gekomen. Wordperfect heeft zich vooral zelf om zeep geholpen. Die konden gewoon niet goed met het Windows OS omgaan.
mee eens. en nu is het grootste deel van de gebruikers van android en hun apps overgeleverd aan monopolist en "big brother" Google. ik heb met veel plezier nokia's en ook wp 8 en 10 gebruikt. stabiel, betere bescherming, livetiles, en mogelijkheden die android en ios nu pas hebben. minder apps, maar ook veel minder rotzooi in de store. jammer na 5 jaar moet ik switchen. naar belachelijk dure ios toestellen, of het android met zijn chaotische indelingen. hopelijk blijft nokia deze meer overzichtelijke android one gebruiken. alleen een aparte fysieke cameraknop zou mooi zijn. jammer dat microsoft zo laks en conservatief is geweest.
...de lijst met tegenwerkingen vanuit andere bedrijven om Microsoft geen platform te bieden ...
Tsja, what comes around, goes around, zouden de Engelsen zeggen. MS heeft in een inmiddels ver verleden de nodige 'partners' vreselijk geschoffeerd / gebruuskeerd. Denk aan de ontwikkeling van OS/2 met partner IBM. Of LANmanager wat het einde van 3COM betekende. De pogingen om Adobe de das om te doen met de introductie van TrueType. Enzovoort. MS denderde overal doorheen zonder enige scrupules. En dat hebben ze in de loop der jaren fijntjes teruggekregen. De rol van voormalig boeman MS ligt nu vooral bij Apple - destijds de kleine David die het opnam tegen de Grote Boze MS-Goliath.
Klopt helemaal wat je zegt. Op de achtergrond heeft met name Google flink tegengewerkt, maar dat wordt door de eindgebruikers veelal niet opgemerkt. De meeste mensen hebben totaal geen benul van dit soort zaken en kopen gewoon een telefoon, that's it.

Mijn inziens heeft Microsoft het meeste aan zichzelf te danken. Niet eens zo zeer vanwege Windows 10 op mobile devices, maar meer de valse start met Windows 8, zowel op de desktop als op smartphones. Ze wilden 1 generieke GUI over alle platformen en dat werkt gewoon niet, de backlash was dan ook enorm bij Windows 8 op de desktop. Daarbij kwam dan ook dat de implementatie ervan op smartphones bij vlagen heel erg "beta" aanvoelde, iets wat men jaren eerder ten tijde van b.v. Android versie 2.3 nog wel door de vingers had gezien, maar toen Windows Phone 8 op de markt kwam was de concurrentie al veel verder gevorderd.

Ik heb ten tijde van Windows Phone 8 ook tijdelijk een Nokia Lumia gebruikt (Android device was stuk, was even wachten op een nieuw device omdat deze net op de markt kwam). Zo op zich was Windows Phone 8 prima, anders, even wennen en het is een kwestie van smaak, maar ik zag zeker wel de appeal ervan. Echter, als er dan inderdaad hele reeksen met apps niet aanwezig zijn, of alleen in de vorm van hele slechte clones (Youtube wat puur een webpagina was in een app) bederft dat al een beetje de fun. Maar zoals gezegd, daar kon Microsoft meer aan doen, echter waren zij niet de oorzaak.
Waar ze wel de oorzaak waren is het fatsoenlijk werken van de UI. Ik heb ontzettend klungelige dingen gezien waarbij de titels en (sub)items van menu's in de standaard settings gewoon het beeld uit liepen. Hierdoor waren bepaalde opties gewoon niet leesbaar. Dat zijn echt zo'n basisfouten, dat mag echt niet gebeuren. Ook random vastlopers gebeurden helaas wel eens.

Als je al die dingen bij elkaar optelt raken zelfs diegenen die het platform een kans willen geven de moed kwijt om hiermee door te gaan, terwijl het op Android of iOS wel allemaal werkt. Ja, ik vind het erg jammer dat Windows Phone het niet gered heeft, maar mijn inschatting is dat het overwegend de schuld van Microsoft zelf is dat het geen succes werd.
ook veel andere app-developers bleven liever 2 platformen ondersteunen.
In de periode dat dit relevant was, waren het gros van de app-developers primair bezig met iOS support en Android werd nog heel slecht/niet gedaan door veel developers, das pas veel later gekomen dat dit veel algemener ondersteund zou worden. Een derde erbij in zo een situatie is dan al helemaal niet gewilt.

Maar het absoluut niet vreemd dat bedrijven, consumenten en developers Windows phones heel argwanend aankeken en er zeker geen lange termijn plannen rond gingen maken. Dat kwam natuurlijk dat veel van ons MS al kende van voor de Appeltjes en de Androïde, namelijk Windows Mobile en Windows CE op de smartphones en PDAs... Dat heeft een bijzonder negatieve indruk achtergelaten bij velen, zeker als je bv. al iOS gewend was. WP teleurstelde dan ook niet, in een periode van 5-6 jaar kregen we vier major releases (met nog verschillende deel releases) die in verschillende gevallen niet compatible waren met elkaar.

Don't get me wrong, het zag er heel aardig uit op bepaalde smartphones, maar slechts een enkeling gebruikte het als zijn dailydriver, zelfs in de IT...

Hoe MS het heeft aangepakt in de periode is ook gewoon niet slim geweest. Maar dat was niet alleen met Windows Phone, dat was ook met zijn Surface lijn. De niet Pro versie was gedoomd om te falen in die markt en velen zagen die ver van te voren aankomen, daarnaast was de Pro zelf op veel punten ook nog een heel flawed product (mooi maar flawed). Heb nog heel wat tijd met het development team van MS aan de lijn gehangen over bv. het updaten van de dockingstation firmware en de werking van RDP. Het heeft nog best veel tijd gekost voordat ze dat op orde hadden. Dat heeft heel veel tijd, geld en goodwill gekost bij klanten.

Developers gaan er pas geld in investeren als er een markt voor is die geld gaat opleveren. Zeker in die periode zullen developers eerder geld gestoken in Android dan in WP, die als 3e binnenkwam. En als MS dan al overkomt als weifelend schaap wat een historie heeft die niet goed is op dit vlak, als dit bij nieuwe versies van het mobiele OS dan ook weer bevestigd wordt dan haakt het gros af. Ik vermoed dat niemand die heeft geïnvesteerd in WP apps, ooit zijn geld heeft terugverdiend en dat kan allemaal aan de voeten van MS worden gelegd en zeer zeker niet de concurrentie!

Het MS van nu is in de afgelopen 5-10 jaar flink veranderd en krijg het gevoel dat MS niet alleen bij A blijft hangen, maar ook B zegt en doet. Ik heb daarmee dan ook meer vertrouwen in Windows for ARM en een MS OS op basis van Android. Maar ik zal zeker niet direct naar de winkel rennen en van alles aanschaffen, zelfde voor bedrijven. Het zou NU als oplossing moeten werken als ik zoiets zou aanschaffen en zeker niets met potentie in de toekomst verwachten. Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me!

MS is trouwens niet de enige die een slechte reputatie heeft op bepaalde vlakken met doorpakken en lange ondersteuning, Google heeft ook een zeer slechte reputatie op dit vlak. Apple had dat, maar heeft die reputatie weten te repareren over de jaren.
Whatsapp is denk ik wel de uitblinker qua 1st party windows phone support, volgens mij was die app er behoorlijk snel (in ieder geval toen het populair begon te worden), was mooi aangepast op de interface (android en iOS kennen nog altijd geen dark mode), en heeft zelfs alle bel en videobelfuncties nog gekregen.

Maar inderdaad er waren talloze fantastische 3rd party apps, die overigens voor een deel nog steeds op windows 10 bestaan, zoals mytube voor youtube met een betere interface, geen reclame en downloads. Ik kan me 6snap ook nog herinneren, werkte als perfecte copy van snapchat (zonder screenshot-functies zoals android-clients, de reden dat snapchat alles heeft verband)
Oh zeker. Regenmeter vond ik ook altijd superieur aan Buienradar of Buienalarm. Ook Here Maps was lange tijd superieur over Google Maps en voor Philips Hue was er ook een top-app beschikbaar (beiden door @Niels9001.

Maar als je dan mensen aanspoorde om Windows Phone te gebruiken, kwam altijd als argument dat Youtube e.d. zo waardeloos waren. Alternatieve apps ging er dan gewoon niet in.
Volgens mij was Here ook een van de eerste waarbij je kaarten offline kon opslaan.

Regenmeter mis ik nog steeds.
Volgens mij was Here ook een van de eerste waarbij je kaarten offline kon opslaan.
Voordat ik m'n eerste Windows-telefoon haalde (Lumia 620), kon je in Google Maps ook al kaarten offline opslaan. Het verschil met Here was echter dat je met Here ook offline kon navigeren.
Ah, dan was dat het! Het is al aantal jaar geleden maar ik wist nog dat er iets met Here and offline nieuw was destijds.
Ik gerbuik HERE nog steeds, sinds het OVI Maps was op de S60 OS. Voor mij geen ander.
S60, Symbian, Meego, WM7, WM10 en nu Android One (9). Gebruik het dus al jaren, heb natuurlijk andere Navi apps gebruikt maar die waren het niet voor mij.
Het offline opslaan van google maps was beperkt tot een op te geven radius en niet zoals Here geheel Europa bijv.
in de nokia e6 kon dat ook al .symbian os.
Here was fantastisch, persoonlijk erg jammer dat het over is. Wanneer je het OS kent dan zag je dat het Superieur was aan IOS en Android. Op die OSen kon je nog niet eens knippen en plakken en multitasken terwijl dat bij MS al jaren in hun OS had zitten. Helaas door tegenwerking zitten we nu met een Lockin OS (IOS) en een wandelende reclamezuil vol gaten (Android).
Here is nu toch HereWeGo?
mijn htc touch cruise werd al standaard met offline kaarten geleverd (tomtom) in 2008, maar ontbrak dan weer online kaarten.
Sterker nog, die kreeg vaak als eerste nieuwe features. En ondanks dat er geen UWP (Windows 10) versie van kwam, kreeg de Windows phone 8 app wel Windows 10 features.
Ik word echt boos als ik zo iets lees. Ik heb zelf mijn moeder een Lumia 800 aangepraat aan daar genoot ze echt van. Daarna ging ze over op een Android, maar ik nam toen een Huawei W1 Windows Phone en daarna een Lumia 640. Erg van genoten, fijne telefoons. Alleen ik weet nog hoe vaak ik wel niet Google vervloekte omdat het zo overduidelijk was dat ze constant tegenwerkten. Dat leuke imago van ze maar ze werkten constant tegen, constant weer YouTube blokkeren. heel irritant.

Mijn 640 is toen naar een familielid gegaan en is tot 2 weken geleden in gebruik geweest. Ze moest stoppen omdat Whatsapp nu ook de geest gaat geven. Maar tot vandaag is dat ding perfect geweest.

Heel zonde!
Eens. Mijn vader, moeder, 2 tantes, broer, mijn vrouw en ik waren allemaal op Windows. Ze vonden het allemaal geweldig, en mijn moeder snapte alles intuïtief. Bij Android heb ik uren moeten uitleggen.

De 950 is het fijnste toestel dat ik ooit heb gehad. Ben sinds heel kort over op Android omdat mijn 950 kapot ging, ik moest toen wel.
Zelfs nu een 950XL kopen is zo gek nog niet. Voor 50€ heb je:
  • 1440x2560 AMOLED scherm, groter in 16:9 weergave dan de nieuwe flagships met hun smalle schermpjes
  • Beste tekstinvoer, basis van telefoon: bellen en SMS is onovertroffen.
  • Overal darkmode
  • Always-on display
  • Camera die beter is dan die in iPhone 11 Pro, Note 10 of Nokia 9PV. Heb zelf nog niet vergeleken met al die nieuwe 100MP+ quasi-vlaggenschepen van chinese makelij, maar daar verwacht ik niet al te veel van anders dan bloat op je SD kaart en heel veel nabewerkingsartefacten.
  • Volledige Office, icm Dock zelfs in desktopmodus bruikbaar
  • USB-C 3.1 15W lader en wireless charging
  • Irisscanner, tikje traag maar niet te foppen.
  • Office Lens en calculator die onovertroffen is.
  • 4K filmen in 24/25/30fps, ideale B-roll camera met zeer goede microfoons
  • Telegram/Unigram UWP blijft voorlopig nog updates krijgen en is uitstekend WA alternatief
  • Repareerbaarheid een 10 en onderdelen een prikkie.
  • Van de Win10 store is nog geen sluitingsdatum bekend, maar als je ervaring WP8.1 doortrekt dan kondige ze sluiten aan voor december 2021 en gaat ie stiekum 1 maand eerder dicht. Daarnaast is bij WP10 standaard sideloaden mogelijk, doordat het OS altijd een "beta" is geweest.
En dat terwijl ik zat (senioren) een dumbphone (met grote knoppen) en tekstinvoer met T9 van 80€ of meer zie kopen.

[Reactie gewijzigd door blanka op 27 november 2019 15:39]

Het gemis van WhatsApp is voor mijn familie, die Ike cht nergens anders op ga krijgen ene te groot gemis.

Ik heb nu een P30pro gekocht voor meer geld (MSRP van 900, mijn Lumia 950 was bij launch voor mij 569 euro). Het scherm van de Lumia was echt merkbaar beter. Veel hogere resolutie, en al helemaal meer PPCM. Ik erger me groen en geel aan veel Android dingen.

De camera is nu beter dan die van mijn 950. Dat was een geweldige camera (echt goed) maar deze is echt beter. (en de iPhone 11 geloof ik ook dat hij beter is, en dat is maar goed ook. De 950 is nu echt oud natuurlijk)

Maar je hebt gelijk: de features waren en zijn geweldig. De verwisselbare accu was ook nog zoiets trouwens! Maar ja. Het is nou eenmaal zo.
Ik zie aan je reactie dat specs absoluut geen garantie tot success bieden.
Het heeft ergens anders aan gelegen.
Yep, bijvoorbeeld aan:
  • Windows Phone 10 was i.t.t. 8.1 enorm buggy en vreet meer batterij.
  • Google deed niet mee, er zijn nooit officiele Google apps geweest.
  • Nadella wilde er niet aan, maar daarvoor snapte Ballmer het ook niet helemaal
  • Windows Phone kostte gewoon duiten voor de telefoonmakers, MS had toen nog niet door dat je de poen gewoon met Office365 e.d. moet verdienen en OS gratis moet leveren aan wie mee wil doen.
  • Om apps te maken waren er te veel restricties: devaccount verplicht, max 10 apps uitproberen
  • Mac support is nooit geregeld. Plug een Windows Phone in op een mac, en nada, noppes, zilch. Geen compatibiliteit met Camera.app en geen mass-storage device over USB.
950XL voor 50 euro? Waar dan? :-o
Gewoon op de marktplaatsen. Vaak nog als nieuw met doos.
edit: ik ben iets te rooskleurig: moet 70€ zijn, maar ik zag er ook een voor 70 met dock en beide in doos. Na 1-1-20 zal het hws echt voor 50 kunnen als iedereen vanwege Whatsapp wegrent.

[Reactie gewijzigd door blanka op 27 november 2019 17:35]

Het is niet zo zeer dat het een beta is, sideloading is in windows 10 voor store apps ook mogelijk. MS heeft gewoon heel snel ingezien dat het device voor retail en development hetzelfde kan zijn zonder moeilijk te doen over registraties ervoor.
Deze optie zit nu ook gewoon in de Windows Desktop variante en al dat het doet is het instaleren van een paar extra onderdelen.
De Lumia serie ziet er qua bouwkwaliteit en afwerking goed uit, mijn moeder heeft een 640XL die buiten wat beperkte opslag eigenlijk altijd goed gewerkt heeft, goed gebruiksgemak/interface, behoorlijk goede camera. Een jaar geleden ge-upgrade naar Windows 10 Mobile wat op zich wel goed werkt, wel wat mindere ervaringen met sommige apps t.o.v. de andere apps met dezelfde functie op Windows Phone 8.1, met name de kaarten-software app voor navigatie. Het punt van de software is wel een heikel punt nu imo, met steeds minder gebruikers zal de ondersteuning toch vrij snel afnemen waarschijnlijk. Ook de Store, eind afgelopen jaar al was er een storing met de Windows 8 store van een halve week-week o.i.d. Gebruik van de Store gaf alleen een foutmelding.
Waar koop je die dan nog?
Tweedehandsje op de verschillende marktplaatsen. Door Gorillaglas 4, de saaie behuizing die vroeg om van die leren mapjes en de verwisselbare batterij zijn ze vaak in topconditie.
mijn vrouw gebruikt nu nog een lumia 630 , gekregen toen deze net uit was.( binnenkort heeft ze een nokia 6.2 , €229,- en 3 jaar garantie)
mijn toenmalige noka lumia 830 viel van 2,5 meter op een betonnen vloer zonder lompe protector. chassis op 1 hoek verbogen, en kleine indrukking van beton, maar werkte gewoon nog . na weer aanzetten en deksel terug plaatsen.
Zelfs bij de telefoonwinkels kreeg Microsoft het zwaar te verduren. Daar kreeg MS ook geen voet tussen de deur. En als je dan al vroeg naar Windows Phone (of Mobile), dan keek de verkoper je fronsend aan en verwees je al snel naar de Samsungs en iPhones.

Er is ook nog een lachwekkend verhaal geweest over de NYPD, waarbij Microsoft adverteerde dat ze daar zouden overstappen op 36.000 Windows Mobiles. Achteraf bleek dat MS ze geschonken had.

"They were purchased as part of a $160 million initiative to modernize the NYPD, which has been around since 1845. The new business for Microsoft’s phones, which were provided at no cost to the police, was clearly not enough to keep Windows Phone alive."

Laten we wel wezen, vanaf de overname van Nadella zijn consumenten niet meer de focus. Dat legt ze overigens geen windeieren. Enterprise en Cloud, dat is MS van nu.
Lang voor Nadella is het al mis gegaan. Kern moment was voor mij release van Windows Phone 7 welke te klein was (volgens mij alleen wat Engelstalige landen) en vervolgens lang duurde voor er een Nederlandse versie was. Vervolgens was die ook nog eens gehandicapt omdat veel functies niet werkten of services niet actief waren in Nederland. Leuk zo'n zoeken-knop maar als dat niet online kan zoeken, wat heb je er dan aan?

Met 0 marketing een nieuw platform lanceren blijkt gewoon een hele slechte zet te zijn geweest. Destijds was er nog wel animo voor een nieuw platform, maar ze wilden er gewoon geen geld in steken. En elke keer weer alles omgooien, heeft ze gewoon zoveel tijd gekost waarbij ik me ook dikwijls afvroeg hoeveel mensen binnen Microsoft nou eigenlijk met het platform bezig waren. Het voelde altijd alsof er 100 man zat te ontwikkelen en de rest op zijn handen zat.
Wat er mijns inziens allemaal mis is gegaan:
  • Veel te laat in the game gekomen. MS was notabene marktleider met afstand op de handhelds. Maar jarenlang kwam Balmer niet verder dan het afkraken van de iPhone als onzinproduct. Jarenlang hebben MS mensen stug volgehouden dat een smartphone niet meer dan een hype was. Zo hebben ze vele jaren verprutst voor ze eens serieus een alternatief gingen maken. Waren ze er direct op ingesprongen dan waren ze Google ruim voor geweest.
  • Nadat Balmer nota bene bij zijn aantreden, developers, developers, developers scandeerde als de kurk waar MS op dreef, ging hij vervolgens de open source ontwikkelaars grootschalig tegen zich in het harnas jagen waarmee hij een gemotiveerd leger creerde voor Google. Dit heeft de ontwikkeling en populariteit van Android flink versneld. Balmer was zelfs zo dom er een ideologische oorlog van te maken, zo mocht Nokia geen Qt multi-platform apps meer ontwikkelen en werden die niet op het windowsplatform toegestaan.
  • De keus om in een laat stadium met een totaal afwijkende interface te komen is kansloos. Dan moet je mensen overtuigen van iets wat ze als vreemd zien, en dat kost zo veel geld op wereldschaal dat het onbetaalbaar is (100 miljard is dan zo op). Het veroordeelde MS bijvoorbaat tot een niche-bestaan
  • Unificatie: een strategische misser om hetzelfde systeem op PC en smartphone te willen hebben. Totaal onnodig (Apple doet het niet, Google evenmin). Je hoeft echt niet hetzelfde OS te hebben om systemen te laten samenwerken. Niet alleen heeft het de ontwikkeling hopeloos vertraagd, het heeft ze veel negativiteit opgeleverd omdat mensen het tablet OS op de PC niet pruimden. Bovendien krijg je dan te maken met alle loopgraven in het bedrijf die verschillende afdelingen hebben gevormd. Ze hadden het OS door een frisse jonge club los van Windows moeten laten ontwikkelen.
  • De nadruk op Windows was ook een blunder. Smartphones was iets van de nieuwe generatie, die zagen namen als Microsoft en Windows als old-school, niet als hip. (Daarom staat de naam Microsoft ook heel klein op de Xbox). Windows is bovendien een systeem dat door veel gewone mensen als moeilijk wordt ervaren, dat creert een verkeerde associatie als je jouw systeem juist als gemakkelijker wil promoten.
  • De verkeerde Marketing. MS is gewend aan push-marketing: het product door de bedrijfstakketen pushen. Ze zijn vreselijk slecht in Pull-marketing: Klanten warm maken voor je product zodat de vraag winkels dwingt om het op te nemen in hun assortiment. Het zijn twee totaal verschillende vormen van marketing. In een markt waar je te maken hebt met concurrenten die pull markteting doen, kan je met push marketing nooit winnen. Als er keus is bepaalt de consument.
  • Nadat ze begonnen waren, niet een keer een goed systeem bouwen, maar drie keer rebooten is natuurlijk kansloos. Maar toen was de strijd al verloren en dat waren eerder paniek reacties.
  • De grootste fout die MS naar mijn mening gemaakt heeft is niet realiseren dat ze in dat late stadium geen frontale aanval op Android konden winnen. Ze hadden gewoon segmentatie moeten doen en de bedrijvenmarkt moeten veroveren. Dat hadden ze heel goed kunnen doen door Blackberry over te nemen en hun OS verder te ontwikkelen. Als ze daar succesvol waren geworden en een stevig bruggenhoofd hadden gevestigd, hadden ze van daaruit de consumentenmarkt kunnen penetreren. Heel dom van ze, want zo hebben ze ook op de PC de consumentenmarkt veroverd en zo heeft ook Blackberry min of meer toevallig de consumentenmarkt veroverd
  • De andere redenen, zoals Google ondersteuning zijn bijzaken. MS had toen al verloren. En wie de Windowsphone niet gebruikte wist daar niet eens van.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 november 2019 03:46]

Een Blackberry overname zou inderdaad interessant geweest kunnen zijn. Ik denk dat ze te graag bij het populaire clubje wilde horen maar strategisch gezien hadden ze het flink kunnen dicht metselen op de entreprise markt. Grappig want ik dacht een tijdje terug nog toen ik zo'n nieuwe Blackberry telefoon zag dat zoiets best interessant zou zijn met een Windows achtig OS (vooral omdat het ook omdat de spatie kan werken als een touchpad). :+
Zeldzaam goede post over dit onderwerp. Vol inzicht en wijsheid.
MS heeft onder Ballmer wel meer flaters begaan dan Windows Mobile de grond in boren.
Duidelijk niet de juiste man op de juiste plaats.Nadella heeft duidelijk betere inzichten.
Goede post: Wat je in mijn ogen gemist heb:
1) Tools die het mogelijk maken Android apps te porten naar win mobile op te kopen om ze vervolgens een langzame maar stille dood te laten sterven.
2) Mobiele telefoons op de markt zetten terwijl intern al duidelijk was dat er geen doorontwikkeling is. (van 7 naar 8 en bij de intrede van 10)
3) killen van features die juist de reden zijn waarmee ze zich onderscheiden van andere OS'en (bijv hubs)
4) Windows, je had het alles anders kunnen noemen en mensen hadden geen allergische reactie gehad op de telefoons. Alle frustraties die mensen opliepen op de desktop werden geprojecteerd op het mobiele os (soms terrecht, meestal niet). Je zag echt mensen die nooit een wp vast hebben gehad het tot de grond toe af branden gewoon omdat het verkeerde naampje had.

Waar ik het mee oneens ben:
Google heeft 1 platform voor tablet/mob/laptops. Apple is aan het werken en heeft eigenlijk nog maar 1 platform en doet heel veel moeite om het gelijk te trekken. Wat ze eigenlijk hadden moeten doen in mijn ogen niet zoveel mogelijk van een pc in de telefoon stoppen maar de lessen geleerd van de telefoon toepassen op Windows 10. (Notificaties loopt wm nog steeds voor op w10, software beter segmenteren zodat individuele onderdelen kunnen updaten via de store ipv de enorme feature updates, de communicatie apps naar de pc's brengen en zo kan ik nog wel even door gaan.
Het voelde altijd alsof er 100 man zat te ontwikkelen en de rest op zijn handen zat.
, dat was het misschien ook wel een beetje gezien Windows Vista problemen had en daar dus extra man op gezet moest worden.
En keer op keer de reset knop indrukken is niet zo verstandig idd. Zoiets kun je alleen doen als je zo'n sterke positie hebt als Apple met de AppStore maar zelfs dan kan ik me voorstellen dat je het niet ~3x binnen vrij korte tijd moet doen. Vind het ook wel zonde als ik dan terug lees hoeveel apps Windows Mobile (<7) op gegeven moment heeft gehad (een flink deel is op een gegeven moment natuurlijk outdated maar toch zaten er wel leuk projecten tussen, bijv http://windowsphonethough...nsport-tycoon-deluxe.html ).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 27 november 2019 15:46]

Focus ligt ook nog steeds bij consumenten, vergeet niet dat gaming ook nog steeds een groot deel is van Microsoft en dat het ook de bedoeling van ze is om Windows gebruikers zoveel mogelijk cloud diensten van ze te laten gebruiken. Focus is alleen niet meer puur Windows, het is breder geworden... En een flinke poot in de mobiele markt had daarbij erg geholpen. Maarrr, er zit nog wat aan te komen als je de geruchten moet geloven.
De reden van het bestaan van xbox is: xCloud. Jawel, cloud gaming en dus ook weer iets waar Microsoft goed in is. Ik geloof echt dat dit de reden is geweest dat xbox nooit is afgestoten geweest, want die geruchten gingen al erg lang in het verleden.
Een groot deel van het bestaan van de huidige x-box is omdat mensen goede ervaringen hebben gehad met de xbox 360 en games van die tijd.. gewend zijn aan de controller.. daardoor koop je veel sneller weer een xbox dan bv een playstation..
Ben ik niet helemaal met je eens, het is het totale platform wat dit bepaald; online diensten, exclusieve games en hoe het platform in het geheel aanvoelt. En ook heel belangrijk: waar zitten je vrienden, want daar wil je samen mee kunnen gamen. Een controller zie ik juist verre van bepalend aangezien je xbox-achtige controllers voor de PS kan krijgen en andersom.
tja tegenwoordig wel natuurlijk.. Maar je had vroeger 2 kampen en toen de nieuwe generatie uitkwam zijn toch veel mensen bij hun eigen kampje gebleven..Beide kampen proberen natuurlijk zoveel mogelijk mensen te binden met exclusive titels of betere prestaties voor het geld (in het geval van playstation). Maar je hebt toch flink wat nodig om een doorgewinterde xboxer over te halen naar het playstation kamp.. Tenzij je de enige van je vrienden bent die dat niet wil natuurlijk..

Ik ben zelf al lang gestopt met die console onzin.. eerst duur ding aanschaffen en daarna games van 60 euro omdat je anders niks kan met je dure ding.. Je moet het wel flink gebruiken wil het de moeite waard zijn voor je.
Toch is het omgedraaid... Vorige generatie was Xbox populairder, huidige generatie is het PS4.
Tjah, wat is tegenwerken? Ik snap het wel als je niet staat te springen om je eigen Apps (Youtube/ Google Maps) aan te passen voor nog een OS. Op dat moment was het OS natuurlijk ook nog maar klein.
Is dat tegenwerken? Ik denk dat je dan beter kan zeggen dat ze niet meewerkten en daartoe is natuurlijk niemand verplicht. Dat MS dan zelf Apps gaat ontwikkelen die meer kunnen dan de eigen apps, hoeven ze natuurlijk ook niet zomaar te accepteren, dat zie je overal en is niet perse iets wat alleen hier is gebeurt.

Windows Phone is daarnaast een paar keer goed op de schop gegaan (ook qua uiterlijk), dan moet je de Apps daar weer op aanpassen en capaciteit inzetten om dat allemaal bij te houden en te onderhouden. Wanneer WP betere ondersteuning had voor emulatie of apps die niet alleen maar voor MS waren ontwikkeld was het denk ik heel anders gelopen.

Niet alleen het gemis aan Google apps leverde problemen op, ook allerlei andere apps van andere leveranciers werden niet direct (of snel) gemaakt voor dit OS, ze zijn daarmee eigenlijk altijd achter de feiten aan gelopen. Dus om het er nu op te gooien (afgaande op jouw betoog, ik ken de precieze situatie niet) dat Google ze heel erg tegenwerkte vind ik nogal overtrokken. Ze zullen zeker niet hebben meegewerkt, maar dat hoeven ze ook niet te doen, zeker niet 'om MS maar de smartphonemarkt op te helpen'.
MS moet ook niet mokken. Ze hebben idd genoeg fouten gemaakt en ook andere partijen weleens tegen gewerkt of hun monopoly misbruikt. Lees:IE standaard op Windows geplaatst.
Het is voor de consument alleen jammer dat er geen 3 besturingsystemen zijn.
Lees:IE standaard op Windows geplaatst.
Net zoals dat Google al hun services op Android pushed? Of zelfs Chrome pushed als je een andere browser gebruikt? Nee dan valt IE nog wel mee, je hoeft het niet te gebruiken.
Overigens waren er ook apps op Windows Phone waarvoor ik op Android of iOs nog geen goede vervanging heb kunnen vinden. Nextgen reader was perfect als RSS reader, die complete artikelen, inclusief afbeeldingen en videos weergaf in een uniforme interface zonder advertenties in plaats van alleen de korte previews. Metrotube en Tubecast die perfect werkten als youtube clients zonder advertenties (zo lang Google geen update doorvoerde) en natuurlijk alle apps met live tiles, waardoor ik in een oogopslag alle informatie tot me kon nemen zonder ze te hoeven openen. RIP Windows Phone!
Als tip: YouTube Vanced is een versie van de YT app zonder reclame.

On-topic: ik was aan het denken over een Windows telefoon, totdat de aankondiging kwam dat het "dit jaar" geen prioriteit heeft. Met een beetje langer doorzetten waren ze wellicht er gekomen...
wat ik niet snap was, waarom ging microsoft met windows phone over de kop met nokia, hals over kop een aankoop gedaan wat uit eindelijk gewoon gefaald heeft.als je bijvoorbeeld kijkt naar de lumia 520 goedkoop en een goede camera aanboort voor zijn tijd.waarom dan niet alleen markt pakken bij bijvoorbeeld india, zorg dat je daar voet aan de grond krijgt en markt in handen krijgt... met goedkope smartphone's.
het sloeg nergens op om gelijk voor een wereld verovering te gaan, voor mijn is het fout gegaan toen ze de mid-high-end markt ging bestormen dat was de dood steek en daarbij hebben ze wel 5 verschillende windows kernels gehad wat ook niet mee hielp...

Microsoft had gewoon alleen maar smartpone's tot 200 euro/dollar moeten lanceren, in slecht alleen india, stapt voor stap.
Microsoft is geen bedrijf wat geïnteresseerd is in India. De salarissen liggen te laag nog om daar echt voet aan wal te krijgen. Idem met China. Leuk voor erbij, maar het blijft een Amerikaans bedrijf.
Er zijn een miljard indiers. Nu nog niet zoveel met geld. Groeit daar wel als een gek. In het westen zijn we grotendeels uitgegroeid.

Elke internationaal bedrijf (amerikaans of niet) nu al voet aan de grond moeten willen hebben in azie en afrika zodat wanneer het besteedbaar inkomen omhoog gaat ze er zijn. Samsung en LG snappen dat, die kom je overal tegen.
Microsoft ging over de kop vanwege Satya Nadella.. De "nieuwe" CEO van Microsoft. Deze begrijpt heel goed wat er op de zakelijke markt nodig is. Maar de beste man heeft geen kaas van de thuisgebruiker begrepen. Microsoft zou er ook heel goed aan doen om de twee takken los van elkaar te koppelen.

Ten tijde van het vertrek van Steve Balmer die Windows Phone had opgezet kwam Satya Nadella. Satya genoot het voordeel van Bill Gates. Bill die nog steeds van de oude stempel was zag het hele hete hangijzer genaamd Android en IOS niet echt. En had helemaal van het mobiele werken nog niet echt veel begrepen. Maar hij was er ook alweer een tijdje uit. Wel had hij z'n zegje binnen Microsoft.

Nu was Satya zoals ik zei een tegenstander van Windows Phone. En was het al vanaf het begin dat hij binnenkwam duidelijk dat hij Windows Phone zou ditchen. Want in zijn woorden had de wereld genoeg aan Android en IOS.
https://uk.store.asus.com...60-1gb-ram-8gb-white.html
https://www.androidauthor...sub-300-price-tag-603751/

het is toch jammer dat de smartphone fabrikanten intel niet konden omarmen, want er waren er wel een paar die het probeerden maar het sloeg niet aan, alles werd en is qualcomm. ergens hoop ik nog wel dat we een windows phone met intel inside gaan krijgen, zeker nu intel aan heeft gekondigd dat ze van af 2021 weer de tik tok strategie gaan volgen...
"geen kaas van de thuisgebruiker begrepen"
:P :P :P :P :P :P hij is creatief toch :-p
Oftewel een koekje van eigen deeg. De Windows dominantie is op exact dezelfde smerige manier behaald.
Mee eens. Ik ben met Windows 7.3 of 7.5 (weet niet meer) naar een Lumia 800 gedaan. Dat ding was erg fijn, maar had z'n gebreken. Net als Android toen der tijd.
De overstap naar 8, de updates tijdens 8, de uitgestelde W10, end of life van bepaalde modellen, de achterlopende app-store, het langzaam naar buiten brengen van nieuwe feautres die er al lang waren, dat alles heeft mij een wrange smaak gegeven, terwijl ik met veel plezier deze versies ben doorlopen (Lumia 800 --> Lumia 930)
Check. Ik heb als Android 1.5 gebruiker ooit een Samsung ATIV S geprobeerd. Prachttoestel, geweldig licht OS, maar ik ben 100% afgeknapt op het gebrek aan ecosysteem, veroorzaakt door de zwabberende strategiekeuzes bij MS. Zonder dat éne probleem had ik waarschijnlijk tot aan de dood van het OS een Windows Phone gebruikt met een lekker lichtlopend OS, goede accuduur en fijne camera, precies alles dat ik écht belangrijk vind in een toestel.

De opzet van iOS blijft voor mij onwennig, ook na een tijd geprobeerd te hebben met een iPhone SE om te gaan.
Android is soms iets té veelzijdig: zelfs als ik alle onzin van mijn toestel afhaal dat ik niet gebruik houd ik nog zóveel meuk over die verweven is in het OS en zelfs in een redelijk lichtgewicht toestel als de Pixel 3a zit zoveel vertraging, bloat, onnodige troep die bijna niet weg te poetsen valt.
Ik heb twee WP toestellen gehad, beide Nokia. De bouwkwaliteit was klassiek Nokia, top dus.

Het OS (versie 8 en 10) is nog steeds het beste mobiele OS waar ik mee gewerkt heb. En ik heb met iOS, Android, BB, Meego, Windows CE, WM7, WP8 en WM10 gewerkt vaak twee tegelijk ivm werk en privé telefoons met verschillend OS.

Apps was het zwakke punt en dat heeft management inderdaad verknalt door iedere major release de apps feitelijk een reset te geven.
Windows is een produkt dat niet op telefoons past. De kracht van Windows was altijd backward compatibility. En dat was er niet NAAR de telefoons (kan oo moeilijk, geen succes met CE geweest ook) maar ook tussen de generaties.
Apple maakt ook producten. Wel compatible, krachtige productlijn en branding.
Google maakt diensten. Gebruik maar Maps, ook op een iPhone. En Gmail. Zolang ze er geld in zien gaat de dienst verder, en kunnen ze er producten bij verkopen dan natuurlijk ook.
Youtube is echt verschillend tussen een tv, desktop en telefoon. Maar de kern is hetzelfde, je hebt dezelfde videos - en dat is wat ik verwacht. En niet dat de UI er hetzelfde uit ziet.
Windows is een produkt dat niet op telefoons past. De kracht van Windows was altijd backward compatibility. En dat was er niet NAAR de telefoons
Hoe is de compatibiliteit anders dan bij iOS en Android? Ik kan ook geen verouderde iOS applicaties installeren in iOS13, of verouderde Android applicaties in Android 9.
Naar een telefoon gaan betekende dus sowieso de Windows-applicaties niet meenemen. Dus het toestel had niet de voorsprong in applicaties zoals die gesuggereerd werd door de naam "Windows".
Ik weet niet of veel mensen bij een Windows telefoon ook dachten dat ze normale Windows applicaties zouden kunnen draaien. Ik heb in ieder geval nog niemand horen zeggen dat ze dat hadden verwacht en dat het niet werkt. Windows phone 8 / 10 mobile werd wel steeds meer gebruikt in mijn omgeving.
Maar Microsoft wil met het UWP platform dus wel richting "one Windows", zodat je 1 app op meerdere systemen kunt draaien. Nu is daar telefoon weggevallen, maar de andere platformen worden nog wel ondersteund.
Tja, ik weet niet wat anders het voordeel is van "Windows". Bekendheid? Bediening op dezelfde manier? Ik kan me de Tweakers-verhalen nog wel voor de geest halen. De heilige graal, desktopapplicaties op je telefoon.
En daarna Continuum. Zelfde belofte eigenlijk.
Het voordeel van windows phone vond ik dat de interface heel handig was, en ongeveer hetzelfde werkte als windows 8 op pc. Het werkte veel fijner dan zowel iOS en Android. Ik vind nog steeds Windows phone -> iOS -> Android. Als MS in het begin Android niet had onderschat, en later niet steeds het platform veranderde waar developers zich steeds op aan moesten passen, was het nu misschien nog wel groter geworden.
Vergeet niet de laatste zelfmoordpoging om het astoria project de nek om te draaien. Microsoft wilde per se toch native apps. Echter was hiermee het geloof en vertrouwen van developers in het putje beland. Het management leek Windows niet te willen redden!
Hier ben ik het niet mee eens. Functioneel en UX-wise was de Windows Phone beter dan zijn concurrenten. Maar Microsoft was persona non-grata op de mobiele markt. Het sloeg naar mijn gevoel over vanuit de browser markt. Zowel de fabrikanten die geen Windows Phones wilden maken omdat het OS niet gratis was, of developers die hun apps niet op Windows wilden uitbrengen. Apple en Google hadden de harten van die partijen veroverd.

De markt is echt genadeloos. Het was Microsoft die jarenlang alle techbedrijven hoog hield door hoogst interfacebaar te zien voor software en hardware. Datzelfde beleid opende natuurlijk ook de deur voor exploits, en introductie van instabiele software in het systeem. Maar het zorgde er wel voor dat al die techbedrijven konden overleven en leren. En jaar na jaar werden standaarden uit de grond gestampt ten goede van iedereen. En Microsoft speelde hier een grotere rol in dan unix. Ik vind het markant dat dit altijd afgewuifd wordt als vanzelfsprekend. Microsoft vervulde toen een rol die andere techbedrijven nu niet eens zouden kunnen vervullen.

Ik cringe als ik Google en Apple modder zie gooien naar Microsoft. Want zoals ik het zie zijn dat spelers in een tegenwoordig volwassen markt met regels en standaarden die toch vooral door Microsoft opgezet zijn.
Ik vind het niet jammer dat microsoft hier gefaald heeft, maar juist goed. Zo is de monopoliepositie van het Windows OS platform in elk geval niet overgeslagen op de mobiele wereld. Dankzij Google en Apple zijn veel mensen eindelijk met iets anders dan Windows in aanraking gekomen.
Gisteren was het nog op het nieuws dat op basisscholen Googles Chromebooks en diensten een belangrijke positie hebben ingenomen. Het lijkt er dus op dat Windows ook op de laptop flink aan het verliezen is bij met name de jongste generatie en dat had ik eigenlijk in Nederland niet zo snel verwacht.

Het marktaandeel van Windows kan alleen maar verder afnemen en dat is voor de concurrentie en de vooruitgang in de IT-industrie een uitstekende ontwikkeling. Een Windows telefoon heb ik ook maar een keer gezien en sindsdien zijn die zo goed als verdwenen. Al de nostalgische gedachten aan Windows telefoons voelen aan als een soort alternatief universum.
Precies, de iOS/Android revolutie is de eerste keer in zowat de complete computergeschiedenis dat de massa een ander OS kon gebruiken.

En dat beviel prima, want zo goed is Windows helemaal niet.
Het probleem is dat Google met zijn sees everything mentaliteit een groot probleem aan het worden is. De arrogante houding die Microsoft had in de jaren terug. Ten tijden van o.a. Windows XP en Vista is nu overgeslagen op Google. Google is nu eigenlijk het bedrijf de maling heeft aan jouw privacy en eigendom.

Er is met spoed een derde speler nodig die op een zakelijke manier een goed tegenwicht biedt.
Zakelijk in de zin van er is betaald. Er hoeven geen advertenties verkocht te worden om winst op je te maken.
Google leest Gmail niet (meer) en G Suite, waar scholen en bedrijven mee werken, wordt niet door Google gelezen of voor commerciële doelen gebruikt.
Te traag geweest bij de overstap naar een moderne layout van Windows Mobile 6.5 naar Windows Phone 7. Op dat moment was er al een grote achterstand op gebied van apps wat moeilijk dicht te rijden was. En doordat WP7 een doorontwikkeling was van Windows CE en MS liever naar een unified OS wilde gaan hebben ze zowat alle apps die voor WP7 ontwikkeld werden achter moeten laten met WP8. En als enkele belangrijke app makers dan geen app willen maken voor je platform terwijl een Google je ook nog eens actief loopt te boycotten dan wordt het heel moeilijk om die derde speler te worden. Mensen willen in de eerste plaats hun apps op hun telefoon. Het OS zelf was geweldig, daar zijn een groot deel van de gebruikers het over eens. Maar het ontbreken van vele populaire apps maakte dat vele mensen niet wilden overschakelen.
De overstap van 6.5 naar Windows Phone 7 was niet heel erg traag. Het grote probleem was de app compatibiliteit:
  • Windows Phone 7
  • Windows Phone 8 (apps van WP 7 werken niet met 8 )
  • Windows Phone 10 (apps van WP 8 werken niet met 10)
Dus neem bijvoorbeeld WhatsApp... Voor WP8 moesten ze het opnieuw gaan bouwen. Voor WP10 moesten ze het WEER opnieuw gaan bouwen. WhatsApp kon het zich veroorloven. Of FB nu. Maar veel kleinere partijen konden dit niet en wachten de boot gewoon af. MS had WP10 echter zo slecht afgewerkt onder Satya Nadella dat de acceptatie van het platform gewoonweg uitbleef. En Satya had bij introductie al aangegeven dat dit platform ten dode opgeschreven was omdat hij het niet ging ondersteunen. Het werd voor velen als een wonder ervaren dat HP met de X3 de stap wilde wagen.

[Reactie gewijzigd door powershift op 27 november 2019 11:24]

• Windows Phone 10 (apps van WP 8 werken niet met 10)
Weet je dat heel zeker? Voor zover ik me kan herinneren kon je WP8.1 apps onder W10M draaien.
Ja, soms wel, soms niet. Here Drive werkt bijvoorbeeld niet meer na een bepaalde update.
Dit klopt niet. Whatsapp is altijd een Silverlight app geweest.
Op mijn werk mocht men kiezen tussen een Lumia of een oudere iPhone. Mensen namen de Lumia: zou wel goed werken met Exchange he, dat leek ze handig.
Nou, er waren erbij die huilend bij IT kwamen vragen of er geruild mocht worden. Zo best was het allemaal niet. Het werkte helemaal niet goed samen (knap van MS, maar goed het is de bendebak die exchange heet) en de telefoons hadden ook onverklaarbare accu leeg en crashproblemen. Ze zagen er wel mooi uit.
Tja.
Ze waren simpelweg te laat ingestapt, Google/Android zijn in de tussentijd dusdanig groot geworden en een mens houd niet van veranderingen dus blijven wat ze gewend zijn, het gevolg app ontwikkelaars willen geen apps maken omdat het marktaandeel te klein is(kip/ei verhaal) en dan heb je een zinkendschip.

Net als Windows op de desktop markt, Linux is nog steeds geen serieuze speler(ik heb het alleen over desktop pc markt).
Windows was er al voordat Android een dingetje was, maar ze hebben zich laten inhalen. Bill Gates geeft aan dat de deal van Motorola met Android voor Verizon (als alternatief voor de iPhone) het punt was waarop ze buitenspel werden gezet. En niet lang daarna kwam Android met hun store uit waardoor gebruikers snel vast zaten aan dat platform. Veel ontwikkelingen zijn echter al eerder door Microsoft gedaan. Omdat ze echter niet de aandacht kregen die ze wilden of niet als product hebben uitgebracht, hebben Apple en Google daarna kunnen doen alsof zij de innovatie brachten.
Microsoft had als verkoopargument vooral "Het is Windows". A: dat was het niet - het was zeker niet zo flexibel. En B: Windows was toen nog een ellende met op te ruimen swapfiles, virussen en regelmatige herinstallaties.
Maar ja, toen dacht MS nog: als we het OS hebben, dan hebben we de markt. En tegenwoordig is het OS commodity, en zijn de diensten er op belangrijk. Als we allemaal Bing maps, search en video zouden gebruiken had Microsoft daar ook wel een toestel bij kunnen bedenken - het OS maakt dan niet zoveel uit zolang het maar werkt. Ogh ja doe er meteen Bingbook en Binger apps bij...
De schuld is mismanagement. Satya Nadela had zelf een gruwelijke hekel aan het Windows Phone idee. En heeft doormiddel van een slecht / uitgehold testprotocol het hele Windows Phone platform naar een beneden maats niveau gebracht. Als resultaat hiervan bleven de al niet ideale condities nog slechter uit te pakken en gaf Satya dit als een voor hem goed argument Windows Phone af te schieten.

In de lange termijn kan dit mogelijkerwijs bijzonder slecht uitpakken voor Microsoft. Zelfs een totale leegloop van het Windows Platform. Kijk maar naar de langzame migratie naar een compleet mobiel werken. Chromebooks die opkomende zijn en de mac die langzamerhand terrein wint. Niet omdat het beter (of slechter) is. Maar puur omdat mensen een compleet ecosysteem willen. En Microsoft heeft dit gewoon verspeeld.

Dat ze toendertijd met Balmer een enorme fee vroegen voor het gebruik van Windows Phone heeft niet geholpen. En later dat ze Nokia alles gratis gaven heeft bij de andere partijen veel kwaad bloed gezet. C.Q. Samsung die vervolgens weigerde iets op Windows Phone meer te bouwen.

Windows Phone was echter ten tijde van Windows Phone 8.1 eigenlijk het beste mobiele platform. Het meest stabiele en het meest gebruiksvriendelijke. Veel mensen schrokken ervan want ze waren nog niet bijgekomen van de schok van Windows 8. Wat niet goed ontvangen werd. Echter de mensen die totaal A-technisch en totaal met een blanke brief voor het eerst een Windows Phone kregen en later Android renden met veel angst terug naar de Windows Phone. De tegels waren groot en informatief en hadden een functie. En zelfs NU nog mijn moeder die recentelijk overgestapt is naar Android wil eigenlijk het liefst haar Windows Phone 8.1 device blijven gebruiken voor eigenlijk alles. WhatsApp dat uitgefaceerd wordt is voor haar de reden. Maar ze vind Android maar onoverzichtelijk en de iPhone is haar te duur.

Ik kan mij het niet veroorloven om een iPhone voor haar te kopen. Maar om heel eerlijk te zijn is sinds het opgeven van Windows Phone door MS de innovatie voor IOS en Android gewoon stil komen te liggen.

Dus wat zal ik zeggen. Ja dit is een groot gemis. En misschien wel de grootste blunders die Microsoft ooit heeft kunnen maken.

Wat Apple goed begrepen heeft door in het begin iedereen je product gratis weg te geven werkt gewoon het beste.
Inderdaad was Windows Phone een prima bejaarden phone. Voor de rest klopt er weinig van je betoog.

De huidige CEO kwam in 2014 aan het roer, dat is maar liefst 4 jaar na het sleuteljaar waarin het al een hopeloze zaak was.

En over Windows...who cares als dat leegloopt? Ze geven het gratis weg en bestaat alleen nog voor W32 legacy.
Nou allereerst, who cares. Jij en ik en iedereen. De minder concurrentie de minder innovatie. Als we kijken naar hoe de innovatie is de laatste paar jaren bij IOS en Android. Dan is die om te huilen. Ja er zijn extra functionaliteiten toegevoegd. Maar bij lange na niet zoveel als indertijd toen de "oorlog" vol gaande was.

Google weet dat de gebruikers hun keus gemaakt hebben. Android of IOS en er zullen altijd mensen zijn die heen en weer schipperen. Maar ze hoeven niet meer te vrezen voor een leegloop. Dus ze kunnen weer de concurrentie strijd gaan openen. Maar doen dat eerder op de vlakken waar het echt winst oplevert. En weinig investeren in Android levert net zoveel winst als veel investeren in Android. En hetzelfde geld voor IOS. Dus dat doen die bedrijven dan ook niet.

2014 was het nog geen hopeloze zaak. Dat bewijst HP nog maar eens met de X3 Elite. Heel veel aandeelhouders geloofden toen nog dat het echt hoognodig was om Windows Phone te behouden. Ze zijn dat nog steeds van mening maar het slechte leiderschap van Satya ten opzichte van de mobiele tak heeft ze doen inzien dat ze beter kunnen besparen en winst kunnen vangen op andere vlakken. Maar iedereen weet dat dit mogelijk een hele dure misvatting van MS kan zijn. En ze hebben allemaal zoiets van.. Het zal mijn tijd wel duren.
Met "who cares" doel ik op de radicale transformatie van Microsoft waarin ineens Windows weinig belangrijk is geworden. Microsoft verdient zijn geld grotendeels met Office en Azure, wat op alle platformen draait.

Men heeft geprobeerd Windows te moderniseren, bijvoorbeeld met UWP, maar het slaat niet aan, deels ook omdat mobile mislukt is. En daarom kun je Windows grotendeels als legacy beschouwen. Games en W32 software houden het in leven.
Installer Launcher 10 op haar Android en het is alsof haar Windows Phone nooit weggeweest is.
Zeker met de betaalde versie. Live Tiles rule.
Ik heb een paar dagen geleden nog een nokia gekocht uiteraart met touchescreen en met android erop.
Het is jammer dat microsoft zoveel pijn en moeite geeft gestoken in een product wat misschien op nbp product het niet gehaalt heeft.Het wilt niet zeggen dat deze producten van microsoft niet goed waren of niet meer van deze tijd.Google besturingssysteem voor android toestellen heeft met veel overmacht gewonnen.
En dan heb ik het nog niet eens over de iphone die bijna alle nederlandrs bezitten, als een goede zakelijke telefoon.Microsoft heeft het geprobeert mee te gaan in de mainstream van smartphone en is dat niet gelukt.
Gelukkig hebben ze goede software die heel erg goed verkoopt, en daardoor kunnen ze bijna nooit falliet gaan.Microsoft heeft gegokt en plank misgeslagen.maar dat is niet erg men moet nog altijd leren van de fouten.Jammer dat ze de stekker eruit getrokken hebben.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 27 november 2019 22:03]

Ik heb als ontwikkelaar voor windows mobile ontwikkeld en dat was een genot, super productief, alle code deed wat je er van kon verwachten, hoe het in de documentatie staat. Compleet anders dan de ellende die android ontwikkeling nu is.
Ik vind het erg jammer. Heb alle Windows Mobile versies vanaf 6.5 gebruikt, en zeker vanaf versie 8 was het toch best een superieur systeem.

Begonnen met de Lumia 800, het eerste toestel wat MS uitbracht. Daarna een Lumia 920 en uiteindelijk de 950XL. Zeker de laatste vond ik een heerlijk toestel. Had het nog graag gebruikt, maar het gebrek aan applicaties begon gewoon te groot te worden.

Ben daarom noodgedwongen overgestapt op Android, in de vorm van een Huawei P20 Pro. Het toestel zelf is uitstekend van kwaliteit, maar je merkt toch wel dat Android het toch niet haalt bij Windows Mobile 10. Op gebied van zowel de performance, stabiliteit als de gebruiksvriendelijkheid is het toch wel een stapje acteruit imho.

Stiekem blijf ik hopen dat MS ooit toch nog eens de Mobile-markt op terugkomt, maar ik vrees dat het ijdele hoop zal zijn.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 27 november 2019 07:16]

Ben daarom noodgedwongen overgestapt op Android, in de vorm van een Huawei P20 Pro. Het toestel zelf is uitstekend van kwaliteit, maar je merkt toch wel dat Android het toch niet haalt bij Windows Mobile 10. Op gebied van zowel de performance, stabiliteit als de gebruiksvriendelijkheid is het toch wel een stapje acteruit imho.
Ik ben aan dat je over het toestel praat? Want heel Android is wel veel en gelijk bij elk toestel.

Animaties duurde wel lang bij Windows 8.1 en 10.
[...]

Ik ben aan dat je over het toestel praat? Want heel Android is wel veel en gelijk bij elk toestel.
Nee, het toestel is op zich prima. En de Huawei shell (EMUI) maakt het een en ander goed waardoor het allemaal redelijk bruikbaar is in de praktijk. Alleen niet zo snel en gebruiksvriendelijk als Windows Mobile was.

Ik heb ook met stock Android geexpirimenteerd (op andere toestellen, de bootloader op deze is immers gelocked) en dan merk je écht wel dat Android in de basis toch echt wat minder gebruiksvriendelijk en stabiel is dan Windows Mobile destijds was. Veel zit op onlogische plekken, veel is niet (goed) in te stellen etc.

Als er nú een Windows Mobile toestel zou worden aangekondigd (in de higher mid- of top-end range) zou ik zó blindelings weer terugstappen, zo goed zijn mijn ervaringen met dat platform. Maargoed, ik vrees dat dat niet gaat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 27 november 2019 07:43]

Wat is er instabiel aan Android?

Ik heb nog nooit een vastloper en / of spontane teboot gehad. Android is gebaseerd op Linux dus superstabiel....

Qua gebruikersvriendelijkheid is juist super vriendelijk / aanpasbaar.
Een specifek voorbeeld is dat ik bijvoorbeeld regelmatig de telefoon moet rebooten omdat hij weer rare dingen doet (vaak komt hij bijvoorbeeld niet meer goed uit standby). Of omdat hij gewoon simpelweg hangt waardoor hij nergens meer op reageert. Dan heb je dus een soft-reset nodig.

Dit ligt niet aan de Huawei overigens, want op 2 andere toestellen waarmee ik heb geprobeerd heb met stock Android (een Nokia en een LG) hadden exact hetzelfde verschijnsel.

Ook worden de toestellen na een paar dagen draaien gewoon steeds trager. Je kan dan wel de "cleanup" doen, maar dat helpt ook maar een paar uur.

Al die dingen heb ik met mijn Windows Mobile toestellen nooit gehad. Die konden probleemloos meer dan een maand draaien zonder noemenswaardig performance- of stabiliteitsverlies. Ik heb op de 950XL maar één keer een soft-reset hoeven te doen, en dat was dan nog een gevolg van een fuck-up van mezelf ook (conflicterende instellingen gegeven, waardoor CPU naar 100 procent ging en hij dus nergens meer op reageerde).

Dat is mijn grootste irritatie aan Android t.o.v. Windows Mobile, maar er zijn nog wel meer kleinere irritaties waar ik me regelmatig aan stoor en die ik dus niet gewend was van mijn 920/950XL.
Je bent er wel heel makkelijk in hé? :)

Ik heb een OnePlus 6T en die herstart ik eigenlijk alleen als er een firmware update is, en dat is ergens om de 2 maanden. De rest van de tijd is het een stabiel OS.

Wat je niet moet vergeten is dat iedereen allerlei apps op zijn/haar telefoon zet die je telefoon ook flink kunnen verzieken. Zo had ik een Nokia 6. Die was al langzaam, maar als ik TomTom Go veel gebruikte verzoop het ding letterlijk met laden. Dus die moest ik 1 keer per weer herstarten. Dat hoefde niet als ik TomTom niet gebruikte. Dan draaide het ding als een zonnetje.

Met andere woorden : het hoeft niet aan Android te liggen. Het kan ook een ranzig geprogrammeerde app zijn die je altijd wilt gebruiken.
het hoeft niet aan Android te liggen. Het kan ook een ranzig geprogrammeerde app zijn die je altijd wilt gebruiken.

Een goed mobiel OS zorgt er volgens mij voor dat een ranzig geprogrammeerde app de boel niet verziekt. Zeker niet als hij niet in de voorgrond draait.
Ik kan mij totaal niet vinden in deze beweringen,

Ik heb nu bijna een jaar een Huawei Honor View 20 en nog nooit vastlopers/reboots gehad. Deze telefoon is zelfs retesnel en gebruikersvriendelijk ook (maar dat is vaak subjectief). Ik heb nog nooit een cleanup hoeven draaien dus installeer dat ook niet.

Komt altijd prima uit slaapstand en is erg prettig in het gebruik. Maar misschien push ik m niet tot het maximum van wat ie zou moeten kunnen?
Die cleanup tool zit ingebakken in magic os en draait deels op de achtergrond, dus die hoef je inderdaad niet te installeren... Omdat emui/magic OS een goede prefetcher heeft en zichzelf een beetje opruimt gaat het langer goed met Honor en Huawei.
Wat jij nu hier zegt, zal 99% van de android gebruikers niet herkennen, de vastlopers/reboots met windows mobile, battery drain, audio popping etc zullen de meeste wm gebruikers (en lumia 950xl) wel herkennen.
Ik heb zowel iOS, webOS, wm (verschillende versies) en android gehad, maar de 950 was een drame in elk opzicht.

Kijkend naar de uptime van mijn samsung s10+ 476uur:21min:sec, ~20 dagen (laatste software versie: 1 nov 2019)
Met andere woorden alleen met een software update heb ik een restart, voor de rest letterlijk nooit.
Geen vastlopers, geen bugs niks. Shitty apps kunen vastlopen wat ze willen je komt gewoon terug in de launcher.

wm is ter ziele (terecht) en de schuld ligt niet bij google maar bij Ms zelf. Er is niet aan promotie gedaan er is geen volwaardig product afgeleverd. Google de schuld geven dat ze hun eigen inkomstenbron beschermen.. the bloody limit.
Kan je wel blijven zeggen hoe slecht android is (wat objectief gezien niet waar is), je hebt geen andere keuze of succes met iOS!! (zeker ook inferieur aan wm?...)
Ik kan dit alleen maar onderschrijven; hoewel mijn Samsung A8 best stabiel is, doet hij af en toe toch gekke dingen. Zo heb ik soms een leeg startscherm en moet ik een keer extra op de homeknop drukken om de apps terug te krijgen. Mijn podcastapp heb ik als widget op het scherm staan, maar die is af en toe zijn logo kwijt. De vingerprintsensor weigert soms pertinent mij toegang te geven. Als ik omhoog swipe (naar mijn applijst) blijft het scherm zwart.

Het zijn van dit soort vage dingetjes; meestal niet ernstig, maar ook niet reproduceerbaar die ik op mijn Lumia 735 niet had. Ik heb hem weggedaan vanwege het stoppen van de support, niet vanwege instabiliteit want het toestel was wat dat betreft rock solid. Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat de CPU met de modernere apps uiteindelijk wat tekort schoot, net als de 8GB opslag
Sinds ik afscheid heb genomen van mijn Lumia 950 heb ik 2 Motorola's, een Samsung, een Huawei P10 en nu een Nokia dinges, met al die camera's.

Je statement is onwaar: al deze apparaten crash(t)en minimaal 1x per week. (Apps stoppen, camera hangt, gui herstart, etc.) Android is een zooitje. BB OS10 en winpho waren hun tijd ver vooruit.

En dat iets is gebaseerd op Linux wil niet zeggen dat t automatisch stabiel is. Android heeft Linux aan alle kanten verkracht.

[Reactie gewijzigd door redniels op 27 november 2019 07:57]

Mijn Pixel 3a crasht 1 a 2x per dag zonder reden.

Moet zeggen dat ik dat met Oneplus of Samsung niet had.
Dan zou ik hem laten vervangen.
Ik heb het idee dat het door Adguard komt: https://www.reddit.com/r/...ausing_restarts_on_pixel/

Maar ik wil die niet uitzetten, ik kan echt niet meer tegen advertenties :P
Dan heb ik een goeie voor je: Blokada. Gratis en erg populair onder 'powerusers'. Je kunt uit allemaal filters kiezen, het blokkeert trackers, advertenties, YouTube advertenties, en veel meer. Echt ideaal.
Thanks voor de tip ik zal die eens een tijdje proberen :)
N=1, daar kun je absoluut niet uit concluderen dat zijn statement onwaar is. Dan zou vanuit mijn perspectief jouw statement absoluut onwaar zijn namelijk. Waarschijnlijk heb je er ook nog een (on)gezonde hoeveelheid confirmation bias bij ook.
Het is prima om een voorkeur te hebben voor systeem X of Y, ook prima om het jammer te vinden dat je favoriete OS ermee stopt, maar je mening over Android druipt van de bias. Which is fine, maar dat mag je zelf ook wel inzien.
Misschien is het raadzaam om daar eens naar te (laten) kijken. Ik gebruik inmiddels zo'n 8 jaar Android en kan me totaal niet vinden in het verhaal van crashes en instabiliteit. Over de stabiliteit van Windows Phone kan ik niets zeggen, maar met Android op zich is volgens mij qua stabiliteit niks mis.
Same. Ik heb 3 HTC's gehad, een Samsung, 3 Xaomi's, en nu een BlackBerry (op Android), en eigenlijk hebben ze hier allemaal wel last van gehad. Mijn ouders hebben een Xiaomi gehad, en nu een Motorola en Samsung. De Xiaomi's hadden als enige geen last van vastlopers, maar allemaal hebben ze wel frequent random reboots gehad.
Mijn Lumia 950 crashte ook enkele keren per dag vanwege de brakke batterijconnectie (ik moest pinnen bijbuigen om het enigzins stabiel te maken) aan de binnenkant.

Desalniettemin vond ik het een fijne telefoon: vrij snel, geen gedonder, weinig google. En de camera was beter dan die in de Nokia 6.1 die ik twee/drie jaar later als vervanging heb gekocht. Ook een fijn toestel, trouwens.
De camera in de Lumia 830 die ik recentelijk vervangen heb is beter dan menig telefoon die nu nieuw op de markt wordt uitgebracht. Nog regelmatig hoorde ik (maand of twee geleden) maak jij die foto's maar want jouw telefoon maakt mooiere foto's.

De Lumia 950 die ik daarvoor had die had (helaas was die niet opgewassen tegen het gewicht van een auto...) helemaal. De Lumia 950 camera is nog steeds een van de beste camera's van het moment. En voor veel mensen die van WP zijn overgestapt op wat dan ook hebben een achteruitgang meegemaakt.
Heb jaren een 930 gehad. Veel apps zorgden voor crashes. Of een handende store. Verder was ik best tevreden en het toestel wordt nog steeds door mijn zoontje gebruikt.

Sinds maart nu een Samsung s9plus. Launcher 10 erop gezet. Geen crash gehad.
Je hebt gelijk, ik werk tegenwoordig op een Oneplus 3T en ben net over naar de Mi 9T Pro. Echter kom ik van een Lumia 800 en 930. Dat systeem blijf veel schoner en sneller, zelfs na 2.5 jaar. Dingen werkte snel en er waren eigenlijk nooit vastlopers. Bij Android is dit anders, dat is al vanaf het begin zo. Het is nu beter dan 10 jaar terug, maar er zit/zat zeker wel verschil tussen de beleving bij WP en Android. Als je dit nooit hebt ervaren in het dagelijks leven, is het lastig hier een idee van te hebben.
Instabiel is Android volgens mij al sinds versie 2.2 niet meer. Waar ik je wel gelijk in moet geven is dat de Windows Phone onwijs gebruikersvriendelijk was. Menu was super logisch om bepaalde zaken in te vinden. Dat kan ik van Android zeker niet zeggen (tenzij je de zoekfunctie gebruikt) en eigenlijk ook vaak niet bij iOS. Zoek me soms de t$&@s. :)
Heel Android is gewoon minder soepel dan Windows phone en iOS. Bij het ene merk wat meer (Samsung) dan bij het andere (Huawei), maar het verschil is wel merkbaar. Ik ging van een goedkoop Windows phone 8 toestel naar een duurder (high-end) Android toestel, en die was gewoon traag vergeleken met Windows phone.
Ben daarom noodgedwongen overgestapt op Android, in de vorm van een Huawei P20 Pro. Het toestel zelf is uitstekend van kwaliteit, maar je merkt toch wel dat Android het toch niet haalt bij Windows Mobile 10. Op gebied van zowel de performance, stabiliteit als de gebruiksvriendelijkheid is het toch wel een stapje acteruit imho.
Noodgedwongen? Er is nog een serieus ander alternatief, namelijk iOS. Op het gebied waar jouw bezwaren van Android liggen, doet iOS het mijns inziens veel beter dan Android: stabiliteit en gebruiksgemak zijn bij iOS gewoon heel erg goed voor elkaar en wat mijn persoonlijke ervaring betreft beter voor elkaar dan bij Android. Misschien is iOS een mooi alternatief voor jou? :)
En hoelang heb jij met een android toestel gewerkt ?
Geef mij een iOS en ik geraak geen meter vooruit. Dus voor mij persoonlijk is iOS totaal niet gebruiksvriendelijk, onlogisch in elkaar en omslachtig.
Alles is altijd gemakkelijk als je het dagelijks gebruikt. Dat wil niet zeggen dat het ook zo is voor iedereen.
Ik ga gewoon in op de ervaring en bezwaren van @wildhagen omdat ik die herken. Ik gebruik Android (werktelefoon) naast iOS (privé) dus ik weet wel waar ik het over heb.

En je zegt het zelf al, zoveel mensen zoveel meningen. Jij prefereert Android, prima toch? Het gaat erom dat er net wordt gedaan dat het enige alternatief voor Windows phone Android is. Dat is gewoon niet zo.
als enige alternatief heb je inderdaad wel gelijk.
Gewoon de twee eens een week uitproberen en dan oordelen.
(Hier is de situatie omgekeerd. Privé Android en werk iOS. :D )
Android kent 100 en 1 manieren om iets te doen en zit vol met bloatware en drijft rond op de advertenties. iOS probeert alles weer teveel te versimpelen. Sommige dingen vind je op de vreemdste plaatsen terug. En ook dingen die je niet lekker vind werken mag je geen alternatief voor installeren want apple biedt het zelf. Ook al vind je dat voor jou niet lekker werken.

Windows Phone was eigenlijk de perfecte middenweg voor een hele hoop mensen. Alleen de apps en de support van MS liet gewoon zwaar te wensen over. En de grove voorkeur van Satya Nadella om snel winst te maken met MS door WP dood de schieten heeft WP gewoon de das omgedaan.
Precies. Uiteindelijk heb ik in die tijd meer plezier en lol gehad met de Windows Phone/mobile varianten dan ik ooit met iphones en androids heb gehad. Ondanks het grillige gedrag van MS. Ik moet wel zeggen dat van alle Android varianten die ik gehad heb, Huawei met EMUI de minst vervelende is geweest.
Hier hetzelfde, en het toetsenbord, wat werkte die fijn zeg. Ik ben uiteindelijk ook naar een Huawei gegaan (P9 dacht ik), en dat beviel ook wel redelijk. Ondertussen al een paar telefoons verder, heb nu een iPhone Xr, maar ik mis nog altijd mijn oude Windows phone 8 telefoon.
Ik ga dit OS zeker missen. Mooiste was dat een enorm goedkope telefoon zoals de Lumia 640 toch enorm snel en stabiel draaide. Heb ook net als jij nooit een vastloper of reboot gehad, wat ik wel nog steeds heb mijn mijn duurdere Android telefoon.
Ook het "bureaublad" was enorm fijn aan te passen betreft pictogram vergoten/verkleinen/samenvoegen.

Al met al een geweldig OS dat nooit zijn kans heeft gehad te groeien.
Stiekem blijf ik hopen dat MS ooit toch nog eens de Mobile-markt op terugkomt, maar ik vrees dat het ijdele hoop zal zijn.
Daar zijn ze mee bezig, met de Surface Duo :)
Hopelijk gooit Microsoft nog een W10 schil erover heen, net zoals bijv. Samsung en anderen dat ook doen. :D
Microsoft is nog wel degelijk actief op de mobiele markt, met software. Vrijwel alle MS software heeft wel een app-variant, zowel voor Android als voor IOS.

Ik vond de Windows Mobile interface fantastisch, als ze die in de vorm van een Android launcher zouden uitbrengen met dezelfde functionaliteit als in Windows Mobile, zou ik daar graag voor betalen.
Mooi stuk, vol van nostalgie. Ik mis alleen de bekende app-gap en hoe Google het MS moeilijk maakte door bijvoorbeeld de YouTube app te blokkeren in de Windows Store. Wie weet wat Google achter de schermen nog meer heeft gedaan om Windows Phone/Mobile de nek om te draaien...
Het zal me niet verbazen als Google ook bij providers aardig heeft staan lobbyen om geen Microsoft producten (actief) te ondersteunen. Maar dat zal waarschijnlijk pas over een paar jaar uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 november 2019 09:27]

Juist, dat zou mij ook niets verbazen. Wat mij betreft zou dit artikel daar dan ook prima mee kunnen worden uitgebreid of opgevolgd, zoals:

Google blokkeert windows YouTube app: https://www.theverge.com/...-window-phone-youtube-app

Snapchat blokkeert 3d party app voor Windows Phone/Mobile: https://www.windowscentra...ws-phone-whole-sorry-saga

Google maakt het moeilijk om een Gmail account te gebruiken in Outlook op Windows Phone/Mobile: https://nokiapoweruser.co...mail-as-less-secure-apps/

Zelf geen bronnen kunnen vinden die zeggen dat providers in opdracht/samenwerking van Google ook Windows actief hebben gedwarsboomd, helaas, maar dat zou wel een journalistiek onderzoek waard zijn denk ik.

Daarnaast heb ik amper Windows toestellen in telefoonwinkels zien liggen. Dat kan natuurlijk komen door Microsoft zelf, daar hadden ze actiever in kunnen zijn, maar het verschil was schrijnend, of je nu bij een Phonehouse of Mediamarkt stond...

Erg jammer, ben begonnen met de 720, daarna de 825, ten slotte de 950 XL. Nu maar op een Nokia 8.1...
Daarnaast heb ik amper Windows toestellen in telefoonwinkels zien liggen. Dat kan natuurlijk komen door Microsoft zelf, daar hadden ze actiever in kunnen zijn, maar het verschil was schrijnend, of je nu bij een Phonehouse of Mediamarkt stond...
Dat komt dus ook omdat providers het aan het dwarsbomen waren. Idem met het uitrollen van updates wat vaak enorm traag ging. Maar de vraag werd al teniet gedaan. Ze hadden even een mooie usecase waarbij veel mensen een 2e toestel met WP deden om die voor de zaak te gebruiken, maar dat lieten ze ook veel te snel weer varen. Ineens waren er geen nieuwe budget-toestellen meer waardoor die markt ook inzakte. Ze hebben met de 500/600/700 aardig wat toestellen verkocht, maar lieten toen high-end al snel lopen. Toen ze high-end gingen doen (met de 920 en 950) stopten ze ineens met low/mid end toestellen. Ze hadden gewoon jaarlijks 5 toestellen of zo op de markt moeten gooien, maar dat deden ze gewoon niet. En als ze uitkwamen zag je wellicht een poster in een bushokje maar nergens waren ze vervolgens te proberen. Zelfs weken na lanceren niet meer. Ik heb altijd gedacht dat Microsoft Nederland er gewoon geen zin in had, samen met meer nationale afdelingen. Die waren lekker bezig met Office en moeilijker dan dat moest het maar niet worden.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 november 2019 11:56]

Alsof Microsoft de concurrenten nooit dwarsgezeten heeft....
Microsoft maakt(e) het Google ook lastig door voor elke Android installatie geld te vragen. MS verdiend(e) meer aan Android dan aan WP. Maar desondanks was Windows Phone het beste OS wat ik ooit gebruikt heb op een telefoon.
Drie keer konden early adopters hun teen stoten:
• Windows Phone 7
• Windows RT (gekortwiekte ARM versie van Windows 8 die nergens heen ging en alleen in stilte stierf)
• Windows Phone 8/8.1 (breekt compatibiliteit met Windows Phone 7)
• Windows 10 Mobile (niet elk voorgaand toestel met Windows Phone 8.1 kreeg een upgrade)

De vierde keer was het Windows 10 Mobile, en juist toen Microsoft een beetje hun zaken op de rit begon te krijgen lieten zowel de fans (terecht) als Microsoft het afweten.

Zelfs al was je geen fan van de mobiele varianten van Windows is het niet moeilijk om in te zien dat een derde optie welkom is in dit segment.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 november 2019 08:38]

Drie keer konden early adopters hun teen stoten:
Volgens mij kan je beter developers zeggen dan early adopters.

Zelf ben ik altijd heel blij geweest met Windows mobile. ik kan nog steeds niet wennen aan de ongebruiksvriendelijkheid van Android en het gesloten systeem van Apple.
Dat is in mijn oogpunt ook echt de strop geweest voor Microsoft, dat je telkens weer achter het net viste en je telefoon geen update kreeg.

Dat heeft mij toen stevig in het Apple kamp gehouden, want als iPhone gebruieker was ik gewend aan vaak updates krijgen.
Mijn ma's Lumia 950 werkt nog perfect. Maar nu Whatsapp er ook met ophoudt: zijn er betrouwbare android-roots? Als ik even rondkijk lijken er vooral wat aanmodderpogingen te bestaan. Of vergis ik me? Even verduidelijken; ik wil de perfect werkende Lumia 950 rooten, geen nieuw toestel kopen :)

[Reactie gewijzigd door tricky dick op 27 november 2019 11:25]

Android zal altijd chaos blijven tov wat windows phone was, maar ieder simpel androidtoestel doet wel alles wat je verwacht tegenwoordig. Whatsapp, bellen, sms en internet. Of je nu een samsung of een nokia koopt, het draait wel.
Voor mijn vrouw en schoonmoeder heb ik een Xiaomi Mi2 gekocht. Android One is mooi clean. Dan blokada er op om de advertenties te temmen en je hebt een hele mooie telefoon. Mijn schoonmoeder is er in elk geval erg blij mee. (check mijn review).

Ik durf te stellen dat ik mijn Samsung niet gekocht had als ik dit had geweten.
Ook hier een ex gebruiker die met veel plezier regelmatig een Windowstelefoon heeft gehad. Mn oranje Nokia Lumia 930 blijft een van de leukste ooit.
Ik mis eigenlijk nog steeds de livetiles en het scrollen door het beginscherm.

Het blijft een onderschat besturingssysteem waarbij ook weer van toepassing is dat het beste systeem niet altijd de succesvolste is (denk maar eens terug aan de VHS, Betamax en Video 2000).
Dolby 5.1 en 4K opname. Waar zit die combi vandaag de dag nog op?
Ik gebruik na mijn overstap naar Android de app Squarehome om het startscherm een WM-layout te geven. Heeft niet alle functionaliteit van de livetiles, maar komt wel heel goed in de buurt.
Welke opties zijn er nog als je Apple and Google wil vermijden?
Goede vraag. Af en toe lees ik wel eens iets over Sailfish, een OS voor o.a mobiele telefoons dat op Linux gebaseerd is. Dat OS schijn je te kunnen gebruiken i.c.m. met bepaalde Sony Xperia modellen - waar je Android dan eerst vanaf knikkert (als ik het goed begrijp). https://en.wikipedia.org/wiki/Sailfish_OS

Er is ook iets in de maak dat de PinePhone heet: [PINE64 PinePhone] Ervaringen & Discussie
En volgend jaar komt de Librem 5 telefoon uit: [Purism Librem 5] Ervaringen & Discussie

En hier nog een artikel op Tweakers over Android zonder Google: reviews: Android zonder Google - Wat kun je zonder Google-diensten??

[Reactie gewijzigd door choogen op 27 november 2019 14:16]

1 2 3 ... 8


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True