Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 5" display, 4G-support, geen geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Nokia Lumia 930 Zwart Review

+3
Streup 26 juli 2014, laatste update op 9 september 2014, 5.834 views

Nokia Lumia 930 Zwart

Uitstekende high end smartphone met fantastisch scherm en prima camera voor een zeer concurrerende prijs. Enige echte nadeel is het ontbreken van een SD slot

Pluspunten

  • Fantastisch scherm
  • Goede bouw
  • Prima camera
  • Vloeiende software
  • Gratis goede navigatiesoftware
  • Livetiles
  • Prijs

Minpunten

  • Geen uitbreiding opslag mogelijk
  • Enige beperkingen qua OS en apps

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 4
Scherm Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 5
Inhoud
Introductie
De Telefoon
De Accu
De Camera
Het Geluid
Windows Phone 8.1
Accessoires
Problemen
Conclusie

Kop_introductieIk speelde al een tijdje met de gedachte om over te stappen van iOS naar Windows Phone (WP). Ik heb eerder dit jaar al kennis gemaakt met WP bij een Nokia Lumia 520 waarover ik al zeer te spreken was (zie mijn review). Omdat ik mijn telefoon eigenlijk vooral gebruik als muziekspeler en fototoestel onderweg was de 520 te beperkt. Ook WP8 vond ik nog niet volwassen genoeg, met name qua notificaties.

Korte geschiedenis
Sinds de iPhone 3GS heb ik iOS telefoons. Ik heb na de 3GS 32GB een 4S 32GB gehad, die onder garantie is vervangen na een vaag defect. Deze heb ik nu nog na 2,5 jaar. Ik gebruik de iPhone heel breed en ben echt onder de indruk van de telefoon en de mogelijkheden van iOS. Ik gebruik hem om:
  • mee te bellen
  • berichten versturen (SMS en WhatsApp)
  • vooral om muziek te luisteren (via Spotify en iTunes match, en wat ik luister scrobble ik naar Last.fm)
  • foto´s nemen (ook in schemer en donker)
  • internetten, mailen
  • krant (NRC) lezen onderweg, maar steeds minder sinds Blendle
  • Sonos systeem te bedienen
  • Synology NAS te bedienen
  • te navigeren met TomTom
  • mijn sportactiviteiten mee te tracken (via Runkeeper)
Hoewel ik best tevreden was met de iPhone ben ik er toch een beetje op uitgekeken. Aangezien de 4S kuren begon te krijgen, niet met 4G om kan gaan (terwijl ik wel een 4G abonnement heb), en ik het scherm toch wel wat klein begon te vinden, ben ik me gaan oriŽnteren naar een opvolger. Belangrijkste eigenschappen van de opvolger: Niet te veel inleveren op functionaliteit, moet hij makkelijk 1 dag meegaan qua batterij en moet hij qua opslag minimaal 32GB aan boord hebben.

verschillende kleuren

De Nokia Lumia 930
Daarom keek ik erg uit naar de introductie van het nieuwe topmodel van Nokia, de Lumia 930 (L930), die op papier aan de meeste voorwaarden voldeed. Dit toestel werd in april 2014 al aangekondigd, maar het duurde maar liefst tot juli dat ze eindelijk beschikbaar werden. Ik had met mezelf afgesproken dat ik niet meer dan §400 voor de L930 zou betalen, en had dus op dat bedrag een pricewatch-alert gezet. Na eerdere geruchten van een adviesprijs van meer dan §700 bleek die omlaag bijgesteld te zijn tot §500. Met de rappe inflatie van WP toestellen hoefde ik gelukkig niet zo lang te wachten tot ze onder te §400 kwamen. Ik had helemaal geluk want bij de introductie van de L930 kreeg ik meteen mijn pricewatch-alert dat bij Bol.com de zwarte versie voor §379 te koop was. Aangezien bij alle andere webshops de prijs rond de §500 lag leek me dat een fout in de database maar heb hem besteld. Lang verhaal kort: Ik kreeg hem gewoon geleverd voor die prijs, en ook nog eens een week eerder dan verwacht! oOo Prima service van Bol.com!

Ik heb de telefoon inmiddels een week of twee in bezit en het wordt tijd om een uitgebreide review te posten. Ik hoop dat ik de lezer vooral op de hoogte kan brengen over praktische zaken. Ik ben me ook bewust dat er al een aantal reviews zijn op Tweakers en zal proberen die vooral aan te vullen en niet zoveel te herhalen. Ik zal sowieso proberen om de review regelmatig up te daten met nuttige informatie want na twee weken heb ik zeker nog niet overal een gedegen mening over. Feedback en discussie is van harte welkom! En als je de review gelezen hebt, neem dan even de moeite om het te beoordelen :)
terug naar het begin

kop telefoon
Uiterlijk
De telefoon wordt geleverd in een vierkant doosje waarin vrij weinig zit: De telefoon, de lader, een micro-USB kabel en wat gebruiksaanwijzingen. Wat vreemd vind ik dat er geen headset in zit. Ik zou hem niet gebruiken maar ik vind eigenlijk wel dat bij een high end toestel wel een headset geleverd mag worden waarmee je handsfree kan bellen en je muziekspeler mee kan bedienen. De telefoon oogt en voelt meteen high end aan. Hij is vrij groot en rechthoekig en van aluminium gemaakt met achterop een polycarbonaat (plastic) unit. Mijn toestel is van zwart geborsteld aluminium en een zwarte achterkant. Mochten er krassen in het aluminium komen (afkloppen) dan zullen dat zilveren krassen worden. De andere beschikbare kleuren zijn fel oranje en fel groen (zoals marker-stiften schijnt het) en wit. Deze hebben allemaal een zilveren zijkant een beetje vergelijkbaar met de iPhones. Zoals bij alle Windows telefoons zitten de bedieningsknoppen aan de rechterkant, te weten (van boven naar beneden) de volumeknop, de powerknop, en de cameraknop. Aan de bovenkant zit de tray voor de nano-simkaart, en de koptelefooningang. Onderop zit de micro-USB aansluiting voor het aansluiten van de lader of de datakabel.

De voor-en rechterkant van de Nokia Lumia 930 met het fantastische scherm en de bedieningsknoppen
De voor- en rechterkant

Meest in het oog springend is natuurlijk het prachtige 5 inch full HD OLED scherm. Ik heb verder weinig verstand van het meten van helderheid, saturatie en dergelijke dus dat laat ik maar aan de kenners over, maar ten opzichte van mijn iPhone 4S (met 'retina'-scherm!) is het echt een wereld van verschil hoe mooi foto's eruit zien, filmpjes en websites eruit zien. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat het scherm flink groter is. Voor mij persoonlijk is de 5 inch van de L930 precies de juiste maat: niet te groot (ik kan hem nog prima bedienen, en in mijn broekzak vervoeren) en niet te klein, al kan ik me voorstellen dat hij voor sommige mensen wat aan de grote kant is. Het scherm is gemaakt van Gorilla Glass 3 en voelt prettig aan omdat het aan de randen schuin afloopt. Het scherm is tot nu toe in alle gevallen erg goed af te lezen geweest, waarbij de helderheid op automatisch staat. De touch-screen technologie heeft hoge gevoeligheid zodat je de telefoon zelfs met handschoenen kan bedienen (al heb ik dat nog niet geprobeerd ;)). Verder laat het weinig vingerafdrukken achter. Wel een paar (zie bv de foto's van de boven en onderkant beneden), maar het is absoluut niet storend en veel minder dan bij de iPhone. Bij mij past het scherm net niet in de behuizing en is er een kleine rand aan de bovenkant waarin een paar kleine zandkorrels uit mijn broekzak zijn gaan zitten. Gelukkig zijn er (nog) geen krassen ontstaan door het zand. Ook de luidspreker boven het scherm vangt wat vuil. Naast deze luidspreker zit de front-camera, die ik momenteel nog niett gebruikt heb (ik ben niet van de selfies en videochatten).

De achterkant van de Nokia Lumia 930 met links de luidspreker en rechts de camera module
De achterkant

Aan de achterkant van de telefoon zit de luidspreker die van prima kwaliteit is. Uitzendinggemist, Netflix of een Youtubefilmpje geven een stuk beter geluid dan de iPhone 4S. Hij kan behoorlijk hard maar het geluid is vooral opvallend zuiver. Minder handig van de plaatsing op de achterkant is dat het geluid minder wordt als de telefoon op de tafel ligt. Heel belangrijk ook op de achterkant is de hoofdcamera. Het is een zogenaamde PureView camera wat duidelijk een marketingterm is en ik zal hem ook niet meer noemen :D. De 20 MP camera steekt niet uit (zoals bij de Lumia 1020) en heeft een dual led flitser welke ook als zaklamp dienst kan doen. Er zitten ook nog twee kleine gaatjes in de achterkant wat volgens mij 2 van de 4 microfoons zijn om surround geluid op te kunnen nemen. Ik kom later terug op de camera en het geluid.

Binnenin
De processor is een snelle Snapdragon 800 SOC, op 2,3 GHz. Dit is niet meer de nieuwste versie van de Snapdragons (de 801 is alom vertegenwoordigd en een enkele 805 is ook al gespot), maar ik moet zeggen dat de telefoon echt bloedjesnel is. Wat waarschijnlijk ook helpt is de 2GB RAM geheugen. Het is bekend dat WP al op relatief beperkte hardware goed en vloeiend werkt (bv de Lumia 520), dus bij deze specs is het helemaal prima. Interne opslag moet gebeuren op een 32GB schijf, en die kan niet uitgebreid worden met een SD kaart. Ik vind dit persoonlijk onbegrijpelijk van Nokia. Het is volgens mij een relatief kleine moeite en het zo voor mij zoveel schelen dat ik bv mijn foto's niet heel actief hoef te archiveren en verwijderen. Ik heb op mijn iPhone gemerkt dat met een beetje muziek en foto's 32GB vrij snel vol. Het OS neemt geloof ik ongeveer 7GB in beslag (weet ik niet zeker meer). Je krijgt trouwens 15GB gratis opslag bij OneDrive waarop je je foto's automatisch kan uploaden (zoals bijvoorbeeld met iCloud op de iPhone). De telefoon kan niet (makkelijk) opgemaakt worden en dus kan de 2420mAh accu niet vervangen worden. Qua verbindingen is het toestel erg compleet: GPS, NFC, alle wifi, 4G, bluetooth 4.0. Overige specificaties kan je bijvoorbeeld vinden bij Tweakers en bij Nokia.

Beneden vind je nog wat extra foto's in de galerij (klik op de foto's voor een groter exemplaar).

Galerie van de Nokia Lumia 930
De voor- en rechterkantDe achterkantDe camera-module
De onderkantDe bovenkantDe oplader

terug naar het begin


De accu
Voor velen, en ook voor mij, een belangrijk punt voor de keuze van een telefoon: de accuduur. In eerste instantie viel de accuduur tegen. Ik moest de eerste twee dagen zelfs bijladen voor het eind van de dag. Dat kwam natuurlijk ook doordat ik continu aan het spelen was met de telefoon. Ik heb wel meteen ingesteld welke apps op de achtergrond mogen draaien (handige optie in WP8.1). Na een week (met elke nacht in/op de lader) lijkt de accu bijna twee keer zo lang mee te gaan en gaat hij meestal met 40-50% weer aan het stroom 's avonds. Grootste stroomvreter lijkt me toch het scherm te zijn (duh ;)), maar ook het automatisch ophalen van email vreet stroom en dat heb ik uitgezet. Al met al een prima resultaat en een stuk beter dan mijn iPhone ooit gehad heeft. Wel een nadeel dat je de accu niet kan vervangen.
terug naar het begin


camera
Een van de belangrijkste onderdelen voor mij (als redelijk fanatieke hobbyfotograaf) en voor Nokia (Microsoft) van de Lumia lijn is de voor telefoons relatief goede cameramodule en bijbehorende software. Er zit een 20 MP sensor in met een grootte van 1/2,5 inch. Dit is een in vergelijking met compact camera's een stuk kleiner, en ook kleiner dan de sensor in de Nokia Lumia 1020, maar groter dan de sensors in de bv de iPhone 5S en HTC One, en iets groter dan die in de Samsung S5. Het diafragma is f/2.4 maar door de enorme crop (kleine sensor tov full frame) zegt dit niet zoveel en kan je niet echt spelen met de scherptediepte. Er is 2x digitale zoom mogelijk en zeer prettig: er is optische stabilisatie aanwezig waardoor je als het goed is bij weinig licht toch nog redelijke sluitertijden kan krijgen. Ook de focus werkt erg prettig. Je kan focussen door op het scherm te tikken, maar je kan ook de fotoknop half indrukken om te focussen en dan doordrukken om de foto te nemen. Er is een dubbele LED flits aanwezig die volgens Nokia een bereik heeft van 3m. Ik heb de flits een aantal keer gebruikt en hij is best prima. Ook handig: de flits kan ook dienst doen als zaklamp. De camera (standaard camera app) kan je openen zonder in te loggen door de cameraknop aan de zijkant ingedrukt te houden. Dit vind ik erg handig, want zo kan je erg snel een snapshot maken. Wel merk ik dat het af en toe niet werkt. Op de Nokia support site kan je uitgebreid lezen wat er voor mogelijkheden zijn met de camera. Ik ga beneden wat verder in op de verschillende opties.

De 20 MP camera module met Carl Zeiss lens en dual-LED flitser
De camera-module

Camera-apps
De camera kan bediend worden met de WP8.1 camer-app 'Camera' (staat standaard ingesteld) of de camera-app van Nokia 'Nokia Camera'.

WP8.1 Camera-app
WPCentral heeft een mooie kort maar krachtige video-review gemaakt waarin de mogelijkheden van 'Camera' goed worden uitgelegd. Beneden een screenshot van 'Camera'

Screenshot van de WP8.1 Camera App
Camera-app1

Links zie je de snelkoppelingen waarmee je snel tot 5 verschillende instellingen kunt aanpassen. Je kan kiezen uit snelkoppelingen voor camera-album, resolutie, lenskiezer, camera voorkant/achterkant, flits, scenes, ISO, belichtingswaarde en witbalans. Aan de rechterkant van het scherm zie je de drie opname-modi waaruit je kan kiezen: foto, video en burst. Met de fotomodus maak je een foto, en met de videomodus een video. Met de burst-modus maak je 11 foto's en kan vervolgens de beste kiezen. De resolutie van die foto's is wel lager. Als je op de drie puntjes drukt komt het instellingen scherm naar voren (zoals bij alle WP8.1 apps) waar je de eerder genoemde snelkoppelingen kan instellen en verder de foto-en video-instellingen kan aanpassen. Foto-instellingen die aangepast kunnen worden zijn onder andere scenes die gekozen kunnen worden, te weten: automatisch, close-up, nacht, nachtportret, sport, en tegenlicht. Verder kan je de beeldverhouding kiezen (16:9 of 4:3), en of je het hulplampje gebruikt bij het scherpstellen. Dit laatste werk heel goed: scherpstellen gaat met dit lampje razendsnel. Scherpstellen kan trouwens door op het scherm te tikken op het object dat je scherp wil hebben, of door de fotoknop half in te drukken (waarbij op het midden van het beeld wordt scherp gesteld). Gek genoeg lijk je (behalve de verhouding) de resolutie van de foto's niet in te kunnen stellen in 'Camera'. Dit lijkt alleen mogelijk in de ' Nokia Camera App', en je kan dus alleen maar JPG foto's van 5MP nemen. Er is maar een beperkt aantal videoinstellingen die ingesteld kunnen worden, namelijk een videolampje, witbalans, en 1080p/720p resolutie. Vergeet bij het instellen niet op opslaan te drukken anders zijn de veranderingen niet doorgevoerd :D Beneden nog een aantal screenshots ter verduidelijking van dit verhaal.

Screenshots WP8.1 camera app 'Camera'
Camera-app6Camera-app5Camera-app4
Camera-app3Camera-app2Camera-app1


Nokia Camera App
De Nokia Camera App heeft in het algemeen dezelfde functies als de WP8.1 camera app, maar de app heeft veel meer mogelijkheden. Het enige wat er lijkt te missen is de scene-selectie. Belangrijkste toegevoegde waarde voor mij is dat je kan kiezen uit het opslaan van foto's in verschillende resoluties:
  • 5 MP JPGs
  • 5 MP 16 MP (bij verhouding 16:9)/ 19 MP (bij verhouding 4:3) JPGs
  • 5 MP JPGs en 16 MP (bij verhouding 16:9)/ 19 MP (bij verhouding 4:3) RAWs (DNG-formaat)
Omdat ik mijn foto's graag in RAW schiet zodat ik zonder kwaliteitsverlies er nog mee kan spelen in Adobe Lightroom heb ik de Nokia Camera App ingesteld als standaard camera en kies ik voor de laatste stand en wel in 16:9 verhouding (want dat is de verhouding van het scherm). Beneden is een screen shot van de app in de zogenaamde 'advanced mode' waarin het menubalkje uitgeklapt is en je op die manier relatief makkelijk de flitser, witbalans, scherpstelling, ISO waarde, sluitertijd en helderheid kan aanpassen. In tegenstelling tot bij de WP8.1 Camera App kan je deze snelkoppelingen niet aanpassen.

Screenshot van de Nokia Camera App
nca1

Rechts zijn weer de drie opnamemodi: Foto, video en burst. Burst foto's genomen met de Nokia Camera App kan je uitgebreider bewerken dan op 'Camera'. Naast de mogelijkheid om de beste foto te kiezen kan je: bewegende objecten verwijderen (als er iets over de foto bewoog kan je dat object verwijderen), wijzig gezichten (als op de beste foto niet het beste gezicht zit dan kan je die automatisch 'photoshoppen'), actie shot (waarbij meerdere foto's, die je zelf kan kiezen over elkaar heen worden gezet) en scherpstellen op beweging (waarbij de achtergrond vervaagd wordt). Die laatste optie had ik gebruikt bij een burst van mijn dochter op een trampoline, wat een leuk effect gaf met een scherp kind en een blurry achtergrond. Leuke snufjes, die ik waarschijnlijk niet heel vaak ga gebruiken.

In de instellingen (druk op de drie puntjes in de hoek) kan je zoals aangegeven meer aanpassen dan in de 'Camera'. Je kan bv een timer instellen, en belichtingsverschuiving. Er staat in het menu ook een optie 'zelfstudies' waarachter een aantal instellingen uitgelegd staan met een voorbeeld waarbij je de uitgelegde instelling kan aanpassen en kan zien wat het effect is op een foto. Leuke extra! Achter de optie 'instellingen' kan je de foto- en video instellingen aanpassen. Extra tov 'Camera' is dat je kaderrasters kan instellen, de resolutie van de foto's (zoals boven uitgelegd) en dat je levendige beelden kan vastleggen. Wat dat laatste inhoudt heb ik nog niet uitgevonden. Bij de videoinstellingen kan je met name de geluidsinstellingen aanpassen: directionele stereo (geen idee wat het is), surround sound opname (met de vier microfoons die ervoor in de L930 zijn ingebouwd) en een basfilter (waarmee je lage storende tonen automatisch eruit kunt filteren). Andere videoinstellingen zijn kaderrasters en resolutie (1080p/720p en 30/25/24fps). Ik heb nog niet veel video's gemaakt en daar ligt ook niet helemaal mijn interesse, dus ik weet niet hoe goed dit opties allemaal werken.

Beneden vind je nog een aantal screenshots ter verduidelijking van het verhaal.
Screenshots Nokia Camera App
nca8nca7nca6
nca5nca4nca3
nca2nca1


Foto-apps
Zoals je op de Nokia specificatiespagina onder het kopje fotografie kunt lezen zijn er talloze softwarematige snufjes toegevoegd die ik eerlijk gezegd nog niet onder de knie heb. Zo zijn er verschillende 'lenzen' die je kan gebruiken die eigen sfeer aan de foto's geven. Met Nokia Panorama kan je (duh) panorama foto's maken. Met Nokia Glam Me kan je je selfies pimpen. Met Nokia Cinemagraphy kan je van een burst een filmpje met leuke effecten maken. Met Office Lens kan je visitekaartjes inscannen en foto's van beschreven whiteboards maken en die importeren en laten digitaliseren door OneNote (klinkt fantastisch; heb het nog niet geprobeerd).

Nokia heeft ook een fotobewerkingsapp toegevoegd, Nokia Creative Studio, waarmee je filters kan toevoegen aan je foto's en je foto's handmatig kan verbeteren door de levendigheid, schaduw, helderheid, duidelijkheid, en temperatuur aan te epassen. Een andere optie is om een deel van de foto scherp te houden en de rest te vervagen. Zo kan je ondanks het gebrek aan scherptediepte door de beperkte sensor toch een kunstmatig idee van scherptediepte toevoegen, maar het werkt maar beperkt (zie foto, waarbij ik een cirkel rond het hoofd van het Beessie heb getrokken die scherp moest blijven).

Een voorbeeld van het vervagen van de achtergrond met Nokia Creative Studio, waarmee een gevoel van scherptediepte kan worden gecreŽerd.
Creative_Studie_Vervagen

Tenslotte nog een woord over Nokia Storyteller. Dit is een app die een reeks foto's neemt (bv van 1 dag of 1 locatie op een dag) en daar dan een verhaal van maakt in de vorm van een video met inzoomende, bewegende beelden en een muziekje eronder. Werkt best aardig, maar de app lijkt moeite te hebben met het vinden van de onderwerpen op foto's waardoor deze vaak door de zoom helemaal gemist worden en er bijvoorbeeld ingezoomd wordt op een boom in de achtergrond of de lucht :P

Voorbeeldfoto's
Ik ben gewend om op mijn DSLR en compact camera manual te schieten. Dit kan ook wel op de L930 maar werkt niet prettig door het ontbreken van fysieke knoppen en scrollwieltjes. Daarom schiet ik meestal op automatisch tot nu toe en dat valt eigenlijk helemaal niet tegen. Foto's in schemering en weinig licht zijn op de automatische stand echt prima. Als het echt donker is heeft de camera wel problemen om nog acceptabele foto's af te leveren. Ik heb vier voorbeeldfoto's waarop je kan zien dat de L930 prima foto's kan maken (allemaal op automatisch geloof ik), behalve als het echt donker is. Het zijn thumbnails dus klik op de foto's om een hogere resolutie te zien.

Voorbeeld_zonnebloem Voorbeeld_contrast Voorbeeld_bloem_schemer Voorbeeld_donker_concert

De foto van een zonnebloem is gemaakt toen de zon al onder was. Je kan goed zien hoe scherp de foto is aan de zaden van de bloem. Bij de foto van de bomen kan je zien dat de camera goed om kan gaan met de zon die door de bomen schijnt. De orchidee stond in een schemerige kamer. Mooie scherpe foto gezien de omstandigheden (al zeg ik het zelf ;)). De laatste foto is genomen bij een concert in het donker maar wel op een moment dat er veel lichten aan waren op het podium. Ik heb tijdens dat concert aardig wat foto's genomen maar dit was de beste en die is niet al te best met veel beweging.
terug naar het begin


Geluid Omdat ik tot nu toe nog weinig gelezen heb over de geluidskwaliteit wijd ik hier een apart hoofdstuk aan. Met name ook omdat ik nogal positief verrast ben over de geluidskwaliteit die uit de koptelefoonuitgang komt. Ik ben absoluut geen audiofiel maar luister wel veel muziek, en heb daarom ook wel redelijke koptelefoons aangeschaft. Een on-ear Bose OE2i en een in-ear Sennheiser MM70. Het is mij opgevallen dat de muziekkwaliteit echt heel goed is vergeleken met die uit de iPhone 4S komt. Ik heb in de equalizer de bass een beetje omhoog gegooid maar voor de rest klinkt de muziek (met name indie, rock en electronisch) heel goed en helder, ook bij laag volume. Ook wel handig om te vermelden: Beide headsets hebben een afstandsbediening in het snoer zitten bedoeld voor de iPhone. De start/stop knop werkt hiervan wel maar de volumeknop niet. Ik heb het nog niet geprobeerd maar ik vermoed dat je daarom ook de telefoon kan aannemen met deze knop. Voor mij wel een pluspunt.

Foto 4. De bovenkant van de telefoon met de wat mij betreft bovengemiddelde koptelefoonuitgang
De bovenkant

Verder is de luidspreker op de achterkant, zoals boven al genoemd, ook een stuk beter dan ik gewend was van de iPhone. Hetzelfde geldt voor de speaker bij het bellen. Ik hoor de andere kant voor mijn gevoel een stuk beter met de L930. Het kan ook komen doordat Vodafone tegenwoordig HD geluid doorgeeft trouwens.

Tenslotte is er nog een functie die met geluid te maken heeft. Er zitten vier microfoons verwerkt die bij het filmen een soort surround geluid op kunnen nemen. Het komt een beetje over als marketing praat, om maar te kunnen noemen als differentiatiepunt tov de competitie, maar ik moet zeggen dat het geluid bij filmpjes prima is. Of het surround is kan ik niet zeggen want ik heb geen surround set.
terug naar het begin


kop windows phone 8.1
Ik wil hier geen volledige review doen van WP8.1 maar het OS is zo'n belangrijk deel van de telefoon dat het niet onbesproken mag blijven. Wil je je inlezen over WP8.1 dan kan je bv de review van de buren lezen.

Ik ben (opnieuw) positief verrast over WP als mobiel OS. Ik heb zoals al eerder aangehaald een beetje gestoeid met WP8.0, wat toen voor mijn gevoel nog niet af was. WP8.1 is echt een stuk beter. Met name het notificatiecentrum is een enorme verbetering. Ook de extra rij apps die je op het homescreen kan plaatsen is een prima toevoeging. Ook relatief kleine dingen hebben voor mij een grote positieve invloed. Bijvoorbeeld dat je bij het vergrendelingsscherm kan kiezen om automatisch verschillende foto's als achtergrond te laten zien, bv van je fotoapp maar ook van Flickr. Ook de mogelijkheid om een achtergrondfoto te kiezen voor je homescreen, die dan niet op de achtergrond zit maar door je apps heen schijnt (zie foto 5) vind ik erg verfrissend. Wat ik persoonlijk het grootste voordeel vind tov iOS zijn de livetiles. In mijn homescreen kan ik in een oogopslag zien: emails, Whatsapps, SMSen, agenda items, het weer en de hoeveelheid beschikbare data in mijn bundel. De verschillende maten van de tiles maakt het homescreen ook een stuk prettiger en moderner om naar te kijken. Wat ik bij iOS wel weer prettiger vind is dat je veel meer informatie mbt berichten en notificaties in het vergrendelingsscherm ziet.

Qua apps mis ik eigenlijk nauwelijks iets. Mijn kritiekpunten mbt apps bij mijn review van de L520 (mist Sonos support, mist goede integratie Last.fm, geen NRC app) bestaan in principe nog steeds. Wat ik merk is dat ik anders ben gaan kijken naar wat eigenlijk het doel is van apps (bv muziek luisteren, nieuws lezen, informatie opzoeken), en daarvoor alternatieven gaan zoeken. Die zijn er in vrijwel alle gevallen gewoon beschikbaar. Ik mis bv runkeeper, maar er zijn verschillende sportapps die wel synchroniseren naar Runkeeper. Ik ben bv meer losse artikelen van Blendle gaan lezen ipv alleen het NRC.

Wel ben ik niet helemaal tevreden met internet explorer als browser. Af en toe loopt deze vast en bv embedded YouTube-filmpjes doen het niet altijd goed in fullscreen mode. Er zijn wel wat alternatieve browsers, ik heb Maxthon geprobeerd, maar die beviel helemaal niet. Ik vond IE op mijn Surface RT een stuk prettiger en ik hoop dat op de korte termijn de RT apps doorgetrokken worden naar WP.

Foto 5. Screenshot van mijn homescreen met een eigen foto van de Alpen als achtergrond
screenshot home

Wat ik ook prettig vind is dat er veel meer mogelijk is qua bestandsbeheer en office bestanden. Je kan gewoon de app 'bestanden' downloaden en dan heb je een soort explorer. OneDrive is ook goed verwerkt in WP zodat mijn Windows PCs en laptop prima syncen met mijn telefoon. Office documenten kan je gewoon openen en bewerken (al is dat laatste niet heel handig op een 5 inch scherm).

Ik wil tenslotte ook nog even kwijt dat de apps die Nokia toevoegt echt een significante toevoeging zijn en geen bloatware. Dat geldt dan vooral voor HERE Drive (off-line navigatie) en HERE Transit (OV app), maar ook maps en de verschillende fotoapps en lenzen zijn erg interessant. Hopelijk blijft Microsoft in de toekomst deze apps integreren.
terug naar het begin


kop accesoire
Tenslotte wil ik kort nog ingaan op de accessoires die ik heb aangeschaft bij de telefoon. Hiervoor wil jullie ook even wijzen op het forumtopic hierover.

Ik heb geen screenprotector op het scherm geplakt. Wel heb ik een leren insteekhoes aangeschaft op Amazon.de en ik ben daar erg tevreden over. De telefoon past zelfs met hoes in elke broek zonder dat ik er last van heb.

Een van de handige opties van de L930 is dat het draadloos opgeladen kan worden met een QI-lader. Hoewel deze vrij duur tov generieke lader zijn heb ik toch twee Nokia-laders aangeschaft opnieuw op Amazon (echt een stuk goedkoper nog dan in de Nederlandse webshops): de DT-900 voor op het nachtkastje en de CR-201 voor in de auto (zie foto 6). Draadloos laden werkt prima, zelfs met het hoesje er nog omheen. Tussen twee en drie uur is de telefoon helemaal opgeladen. Ik heb de CR-201 nu een aantal keer gebruikt met HERE Drive+ navigatie en hij geeft precies genoeg energie af om dit te doen. Als ik er ook nog muziek bij zou gaan luisteren zou de batterij vermoedelijk langzaam leeglopen. Hoewel natuurlijk niet helemaal wenselijk is het mogelijk om een extra USB-draad in te pluggen. Er is een opening in de houder en een USB poort in de stekker. Ik heb dit nog niet geprobeerd, dus ik weet niet of er op die manier nog extra sap uit het stopcontact kan worden getrokken (vermoedelijk wel want waarom zou men anders die optie hebben ingebouwd).

Foto 6. De Nokia CR-201 draadloze autolader, kan ook bedraad laden
autolader1
terug naar het begin


problemen
Mogelijke issues die met WP8.1 en dit toestel gemeld worden uit de community en mijn ervaring daarmee (ik zal deze lijst blijven updaten):
  • Paarse waas met name bij lage helderheid: Ik heb hier geen last van.
  • Dubbeltappen op het scherm om te unlocken werkt niet altijd. Eerst het scherm een keer aanraken en dan dubbeltappen lost dit op voor mij.
  • Automatische update van foto vergrendelingsscherm (met Flickr foto's) werkt niet meer bij mij. Opgelost: Je moet Flickr wel toestemming geven in de achtergrond te draaien :D
  • Problemen met Whatsapp: De app schijnt langzaam te zijn en notificaties niet correct weer te geven. Ik heb hier geen last van. De app start net zo snel op als andere apps en het lijkt erop dat notificaties gewoon op tijd binnen komen. Ook het aantal notificaties wordt juist weergegeven in de livetile. Trouwens op de iPhone had ik ook af en toe problemen met notificaties van WA.
  • Een veel gehoorde klacht is dat de telefoon bij de minste of geringste activiteit warm wordt. Bij mijn toestel is dat ook zo. Bij een beetje internetten of Whatsappen wordt de telefoon aan de onderkant best wel warm. Maar heet is het niet en het houdt ook niet aan. Ik vind het verder ook niet zo'n probleem. Wellicht dat het bij intensief gamen wel een probleem wordt maar dat heb ik nog niet gedaan.
terug naar het begin


kop conclusie
Mijn conclusie over de Nokia Lumia 930 is dat het een prima high end toestel is met een prachtig 5 inch OLED scherm. De camera is ook erg goed, alleen in het donker schiet hij tekort. Als er nog een nadeel is dan zou het zijn dat er geen extra opslag dmv SD kaart, mogelijk is. WP8.1 vind ik geen nadeel meer omdat het gebrek aan apps of minder kwalitatieve apps mij persoonlijk al na twee weken niet meer stoort. Dit alles tegen een prijs bij introductie die §100-200 lager ligt dan die van topmodelllen van andere merken zie ik een echte concurrent voor de high end iOS en Android toestellen. Jammer dat de marketingmachine van Microsoft hier zo beperkt op inspringt want ze hebben volgens mij goud in handen. Een zeer verdiende volle score van mij in ieder geval!
terug naar het begin


Fotogalerie Review Streup Nokia Lumia 930
Creative_Studie_Vervagennca8nca7
nca6nca5nca4
nca3nca2nca1
Camera-app6Camera-app5Camera-app4
Camera-app3Camera-app2Camera-app1
verschillende kleurenscreenshot homeVoorbeeld_bloem_schemer
Voorbeeld_donker_concertVoorbeeld_contrastVoorbeeld_zonnebloem
autolader3autolader2autolader1
De opladerDe bovenkantDe onderkant
De camera-moduleDe achterkantDe voor- en rechterkant

terug naar het begin


update

Update 1. 28 juli 2014
Subkopjes toegevoegd; Issuelijst toegevoegd; Hoofdstuk over interne hardware toegevoegd; Kleine tekstuele aanpassingen en toevoegingen; Fotogalerij aan het eind toegevoegd

Update 2. 29 juli 2014
Inhoudsopgave toegevoegd; Van issuelijst een apart hoofdstuk 'problemen' gemaakt

Update 3. 30 juli 2014
Hoofdstuk 'De Camera' opnieuw geschreven en uitgebreid

terug naar het begin

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Nokia Lumia 930 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (16)

Wijzig sortering
mooie review, zou alleen wat graag meer willen weten hoe het met alarm volume is gesteld en de apart instelbare andere volumes. Bijv, waar zit het alarmvolume aan gekoppeld of is dit apart instelbaar,zo niet hoe zit dat dan? Of is het zo dat het alarmvolume is gekoppeld aan het ringtone volume zodat je als de beltoon hard is het alarm ook hard is. Dus als dit nog een keer beter wordt besproken wordt het misschien voor mij makkelijker om over te stappen van android naar WP 8.1.In september mag ik een andere telefoon uitkiezen. Dus wordt het een WP 8.1 of toch maar weer een android toestel.
Dank! Ik heb gelijk even gecheckt. Er zijn twee soorten volumes die je apart kunt instellen: 'Belsignalen & Meldingen' en 'Media & Apps'. Wanneer deze beide op mute staan dan gaat het alarm nog steeds af. Er is echter geen aparte volumeknop voor het alarmsignaal. Wel hebben de verschillende alarmsignalen een verschillend volume.

Ik kan je (zoals je uit de review wel kan opmaken) deze telefoon van harte aanbevelen. Aangezien je van Android afkomt: Houd er rekening mee dat de Googlediensten niet zo goed integreren in WP. De belangrijkste (email, agenda en contacten) gaan trouwens prima. Vooral Youtube werkt niet zo goed merk ik.
Bedankt voor jouw reactie terug. Dus als ik het goed begrijp is het dus niet zo dat het alarm volume afhankelijk is van een ander volume, het staat dus los van de volumes voor belsignalen & meldingen en het volume van media en apps. Dan vindt ik het toch jammer dat de meldingen dus net zo hard klinken als de belsignalen of zijn die dan los van elkaar in te stellen, dit geldt dan ook voor media en apps. Of heb ik het mis?
Ja die zijn met elkaar verbonden inderdaad. Is dat bij Android los in te stellen? Bij iOS zijn die dingen volgens mij ook gekoppeld. Ik weet het niet zeker want ik heb meestal toch geen geluid aan staan.
bij android kun je het volume van beltonen alarm en meldingen los van elkaar instellen.
Of je kiest een alarmtoon met een hoger volume. Die keuze heb je al met de standaard alarm tonen. En daar zitten herriemakers tussen.
Puike 'gebruikers' review! Precies t soort review dat ik graag lees van gebruikers _/-\o_
Graag gedaan! Ben je overtuigd? ;)
Eigenlijk was ik al overtuigd, ik moet alleen nog even wachten op de centjes ;)
Wat betreft de verschillende fotobestanden die worden opgeslagen: ik ben blij dat je niet alles dubbel te zien krijgt in de gallerij. Als je in Creative Studio een foto gaat bewerken gebruikt hij daarvoor (althans bij de 1520) wel de hoge resolutie foto. Durf alleen geen vergif in te nemen of hij ook automatisch het RAW bestand pakt.
Toevoeging: vergeet ik helemaal te zeggen dat dit een leuke, nette review is om te lezen! :*)

[Reactie gewijzigd door Opinion op 29 juli 2014 20:13]

Goed punt dat het goed is dat je foto's niet dubbel te zien krijgt :P

Ik had inderdaad vandaag het idee dat Creative Studio met de RAW aan de slag ging en vervolgens een JPG van de geupdate foto opsloeg. Het is vooral jammer dat er niet duidelijk gedocumenteerd is hoe de verschillende apps omgaan met de bestanden. Of ik heb het nog niet gevonden ;)

Ik ben wel van plan om het cameradeel een stuk uit te breiden met werking en voorbeelden van de verschillende apps want ik merk dat er best wel wat pareltjes tussen zitten.
Goede review Streup _/-\o_

Hoe stel ik die blokjes in zoals bij Foto 5. Blok voor nieuws, weer etc. Kom er nog steeds niet uit.
Dank! Met de app mappen. In de update van WP8.1 die eraan komt wordt het groeperen van apps wat eleganter geloof ik.
Ik heb zelf ook de Lumia 930 en ben er zeer over te spreken. Behalve dan de camera. Ik heb denk ik de pech dat ik een toestel heb met een fabrieksfoutje. Al vanaf het eerste begin als ik de camera gebruik kan deze zomaar gaan storen als een gek. De optische beeldstabilisatie is dan letterlijk aan het trillen. Sterker, je hoort het ook storen op een manier alsof je een radio aan het afstemmen bent. Aangezien ik het toestel zakelijk gebruik, kan ik deze niet zomaar missen. En wie heeft er nu een vervangend toestel met nanosim thuis liggen?
Hoe dan ook, ik hoop dat de eerste softwareupdate het euvel kan verhelpen anders denk ik dat ik maar moet proberen een vervangende telefoon te krijgen. Reparatie is immers niet zo makkelijk aangezien de lumia compleet dicht zit. Zou moeten kunnen denk, omruilen voor een ander toestel. Ieder defect binnen 6 maanden is volgens de wet altijd een fabrieksfout.

Iemand anders met hetzelfde probleem?
Klinkt als een serieus hardware probleem waarvoor je volgens mij gewoon een nieuwe zou moeten krijgen. Je kan je vraag ook in het forumtopic over de 930 stellen. Misschien dat er meer mensen zijn met dit probleem (al heb ik het daar nog niet gelezen).
Goede review! Het enige wat ik nog zou willen weten is wat je mening is over het gewicht. Tov andere telefoons is deze toch wat zwaarder. Vind je dit storend? Of went het wel snel? Ik heb dit zelf nog niet goed kunnen testen in de winkel omdat er altijd zo'n groot beveiligingsding op zit.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*