Canon PowerShot S110 Zwart Review

Streup
26 februari 2014, laatste update op 5 maart 2014, 4.018 views

Canon PowerShot S110 Zwart

Introductie Ik zie dat er nog niemand iets geschreven had bij dit fijne cameraatje. Ik had hem al wel gescoord, maar laat ik die score maar eens toelichten dan. Sinds anderhalf jaar ben ik redelijk fanatiek aan het fotograferen geslagen na het aanschaffen van een Canon 650D DSLR en een aantal mooie objectieven. Ook heb ik een cursus gevolgd en daar is me wel duidelijk gemaakt dat het niet de camera is maar de fotograaf die mooie foto´s maakt. So true! Maar ik heb ook geleerd dat als je niet tevreden bent met je foto dat je met Adobe Lightroom nog best wel wat kan verbeteren, met name met belichting. Voorwaarde is dan wel dat je je foto´s schiet in RAW formaat. Probleem was dat ik regelmatig onderweg spontaan mooie...

Pluspunten

• Erg uitgebreide mogelijkheden: Volledig manual in te stellen en RAW opnames
  • Prettige bediening (zeker als je Canon gewend bent)
  • Goede kwaliteit foto´s
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding (tov zijn opvolger maar ook tov de Sony RX100)

Minpunten

• Soms wat ingewikkelde menustructuur
  • Wifi voegt niet echt iets toe: liever GPS erin gelaten

Introductie
Ik zie dat er nog niemand iets geschreven had bij dit fijne cameraatje. Ik had hem al wel gescoord, maar laat ik die score maar eens toelichten dan. Sinds anderhalf jaar ben ik redelijk fanatiek aan het fotograferen geslagen na het aanschaffen van een Canon 650D DSLR en een aantal mooie objectieven. Ook heb ik een cursus gevolgd en daar is me wel duidelijk gemaakt dat het niet de camera is maar de fotograaf die mooie foto´s maakt. So true! :+ Maar ik heb ook geleerd dat als je niet tevreden bent met je foto dat je met Adobe Lightroom nog best wel wat kan verbeteren, met name met belichting. Voorwaarde is dan wel dat je je foto´s schiet in RAW formaat. Probleem was dat ik regelmatig onderweg spontaan mooie composities zie en ik sleep niet altijd mijn DSLR mee. Die leg ik dan maar vast met mijn telefoon, maar die schiet dus alleen maar JPEG en bovendien kan je nauwelijks sluitertijd, diafragma en ISO aanpassen. Toen ben ik op zoek gegaan naar een betaalbare compacte compact camera die volledig in te stellen is en ook in RAW schiet.

Waarom de Canon S110?
Ik kwam er vrij snel achter dat er eigenlijk maar weinig compact camera´s zijn die hun plaatjes in RAW opslaan. Omdat ik een echt compacte camera zocht die ik ook in mijn broekzak kan steken kwam ik bij de camera´s met 4 a 5 keer zoom van de bekende merken. De Sony RX100 kwam uit de reviews naar voren als beste, maar was bijna twee keer zo duur als de Canon en Nikon en de Fuji hing er toentertijd tussenin qua prijs. Omdat ik al een Canon DSLR had koos ik voor de Canon S110 (toen voor ongeveer €250; ten tijde van de review is hij nog steeds verkrijgbaar en wel voor ca €200). Het was een behoorlijke hoge prijs voor een compact camera maar de mogelijkheden zijn erg ruim. Ik kocht er een Lexar 16GB SDHC class 10 kaartje bij, een extra batterij van een obscuur merk van Amazon (twee batterijen is ruim voldoende) en een klein Hama hoesje.

Specificaties
Voor zo´n kleine camera is het echt een ontzettend compleet ding. Ik verwijs voor alle functies graag door naar de productpagina van Canon en/of Tweakers. Dit zijn de belangrijkste specificaties samengevat:
  • Resolutie 12,1 megapixel
  • Brandpuntsafstand 24-120mm (5x zoom)
  • Sensorformaat 1/1,7 inch (cropfactor 4,7x): lastig om op groot diafragma onscherpe achtergrond te krijgen
  • Diafragma 2 (wijd) tot 5,9 (tele): behoorlijk verloop dus
  • Optische stabilisatie
  • Full HD video (1080p)
  • ND filter van 3 stops: Leuk om langere sluitertijden mogelijk te maken
  • Wifi, GPS kan redelijk eenvoudig toegevoegd worden via GPS tracking software van Canon op de telefoon
Bediening
De aan/uit-knop zit bovenop en is een beetje klein en ligt wat diep in de behuizing. Voordeel daarvan is dat je hem ook niet snel per ongeluk uit zet, want de ontspanningsknop zit er vlak naast. Ook bovenop zit het wieltje waarmee je de verschillende modi kan selecteren. Op de achterkant zit de rest van de knoppen. Er zit onder andere nog een draaiknop die ook dienst doet als drukknop met vijf knoppen/pijltjetoetsen. Daaromheen liggen nog vier losse knoppen met functies als 'play', 'menu', 'record' en 'ring functie'. Met name die laatste is erg interessant. Daar kan je namelijk de functie van een ring om het objectief heen (aan de voorkant van de camera dus) instellen. Functies die je de ring kan geven zijn onder andere ISO verstellen, scherpstellen (manual focus!), witbalans en zoom.

Naast het gebruiken van de genoemde knoppen kan de S110 ook volledig (!) bediend worden via het 3 inch touch screen. Hoewel het af en toe zoeken is naar functies werkt dit heel prettig en is het scherm mooi helder. Wel zie je vingerafdrukken vrij goed wat kan storen omdat er geen zoeker is en je dus op het beeld op het scherm af moet gaan.

Ervaringen
Ik ben erg tevreden met dit cameraatje. Qua instelmogelijkheden doet hij niet onder aan de DSLR en het instellen gaat redelijk goed. Wel is het af en toe zoeken hoe je nou wisselt tussen verschillende instellingen omdat het menu wat je oproept met de menuknop afhangt van in welke modus je fotografeert. En de displayknop reageert ook anders afhankelijk waar je bent in het menu. Verder gebruik ik de flitser steeds vaker omdat portretfoto´s binnen genomen van spelende kinderen met flits er toch wel redelijk uit komen. Jammer is wel dat de flitser omhoog komt precies waar je je linkerhand hebt.

Wifi? Liever GPS
Canon had in de vorige versie een GPS sensor zitten en die hebben ze in deze versie vervangen met een wifi module. Ik was als tweaker wel geinteresseerd hierin, maar in realiteit maak ik er nauwelijks gebruik van. Je kan de camera als wifi zender laten werken en zo je telefoon verbinden met de camera. Via een speciale Canon app kan je dan de foto´s op je telefoon zien en eventueel opslaan en delen op sociale netwerken. Dit werkt echter niet heel prettig en het is best een gedoe om je de wifi aan te zetten (zit diep in het menu van de camera) en vervolgens te verbinden (elke keer opnieuw password invoeren: dat wil je niet). Wat ik interessanter vind is de mogelijkheid om via de wifi de foto´s te geotaggen. Als je gaat wandelen en foto´s maken moet je dat in de app op je telefoon aangeven en dan houdt deze bij welke route je volgt. Nav de tijd (de camera en telefoon moeten dus wel gesynct zijn :) ) kan je de app de geotags aan de foto´s toevoegen. Toch had ik liever de GPS uit de S100 nog steeds in de S110 gezien ipv de wifi.

Voorbeelden
De sensor van de S110 is natuurlijk een stuk kleiner dan die van een DSLR, dus er is kwaliteitsverschil qua foto´s. Toch ben ik verbaasd over de kwaliteit van de foto´s. Of ik nou op manual schiet, of op semi-auto of full-auto (dat laatste komt niet vaak voor hoor :P ) er blijven mooie plaatjes uitrollen. OK, ze zijn vaak wat fletser en je ziet dat ze wat minder zijn dan die van de DSLR maar ik ben zeker onder de indruk voor zo´n klein machientje en zeker voor zo´n prijs. Om te laten zien wat er mogelijk is met de camera een paar voorbeelden met wat uitleg. Als je op de foto klikt kan je een grotere versie zien op mijn Flickr.

Op een van de eerste dagen dat ik de camera had gingen we naar het concert van The National in de HMH en daar ik onderstaande foto geschoten. We stonden halverwege de zaal dus dat was zeker 50 a 75 meter van het podium. Zwart-wit is natuurlijk nabewerkt maar ik was onder de indruk hoe goed de foto´s van dat concert zijn gelukt van die afstand in het donker.
The National in Amsterdam by Streup1, on Flickr

Op deze foto kan je zien dat je de achtergrond wel onscherp kan krijgen door het grote diafragma, maar het is wel lastig. Ik moest de camera erg dicht bij de kabel houden :)
CS_131108_IMG_0108_Canon PowerShot S110.jpg by Streup1, on Flickr

Een foto van molen de Adriaan in Haarlem. De foto is niet bijzonder mooi, maar de wieken draaiden die dag en ik ben gaan experimenteren met het ND filter om op klaarlichte dag toch sluitertijden van 1/15 sec voor elkaar te krijgen, zodat je de beweging van de wieken erop krijgt. Ook de beeldstabilisatie heeft hier zijn werk gedaan want dit is uit de hand geschoten.
De Adriaan draait by Streup1, on Flickr

Op deze foto van een bierflesje in een donkere kroeg kan je goed zien hoe scherp de foto´s zijn, zelfs in een donkere situatie. Dit is uit de hand geschoten, leunend op de tafel.
Flesje Boekett in de Walvis by Streup1, on Flickr

Ik geef de S110 de volle vijf sterren. De positieve punten zijn zo positief dat de negatieve punten er tegen wegvallen. De uitgebreide mogelijkheden en de goede kwaliteit foto´s tegen een redelijke prijs geven je echt waar voor je geld.

Heb jij ook een Canon PowerShot S110 Zwart?

Anoniem: 437848 19 april 2014 18:26
Leuke review! Ik twijfel zelf nog erg tussen deze camera en de Ixus 255/265 HS. wordt dan gebruikt om te vloggen, hoe zit het met de filmfunctie van de S110?

Zie mijn forum, misschien zou u wat inbreng kunnen geven;
Beste vlog-camera?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nauwelijks heb gefilmd met de camera. Ik heb er ook weinig verstand van verder. Wat ik ermee gefilmd heb (kinderen binnen) zag er prima scherp uit. Wat wel handig is met de S110 is dat je scherp kan stellen door op het touch screen te drukken. Als je kiest tussen deze of de Ixussen (Ixi?) is de S110 wat mij betreft de betere keus met een grotere sensor, en mogelijkheid tot schieten in RAW.