Microsoft Lumia 950 XL Zwart Review
Indrukwekkende high-end Lumia smartphone met WQHD display, PureView camera, NFC, draadloos opladen en een heuse irisscanner. De hardware is prima in orde maar de behuizing is minder spannend voor een high-end smartphone. Minpunten zijn voornamelijk te vinden de accuduur, bepaalde bugs in het OS en de hoeveelheid bloatware.
Pluspunten
WQHD AMOLED display Camera met 3 LED flitser Irisscanner Snel opladen
Minpunten
Toetsen kunststof behuizing Accuduur valt tegen Ongevraagde voorgeïnstalleerde apps Bugs in Windows 10

In enkele ogenblikken ga ik mijn Samsung Galaxy Note II voor 2 weken inruilen om dan mijn eerste ervaringen met de Lumia 950 XL en Windows 10 Mobile op te doen. Voordat het zover is worden we eerst op een uitgebreid programma getrakteerd. Na een introductie door Microsoft krijgen we een demonstratie van de Lumia 950 XL i.c.m. met het Display Dock te zien. De Display Dock is daarbij gekoppeld aan een imposant uitziende Microsoft Surface Hub. Na de demonstratie krijgen we een korte rondleiding bij Microsoft en hoe Microsoft omgaat met het concept Het Nieuwe Werken. De rondleiding wordt afgesloten met een goed verzorgde maaltijd en dan is eindelijk het moment daar. Eerst mag mijn Note II in een dikke envelop met mijn naam erop en verdwijnt deze samen met de andere smartphones in een koffer. Daarna worden de Lumia 950 XL smartphones uitgereikt. Als bonus krijgen we ook nog een goodie bag met leuke Microsoft en Tweakers goodies. De Display Dock zit er echter niet bij en deze kunnen we gratis bestellen via de Lumia Offers app. Het is tijd om naar huis te gaan en de Microsoft Lumia en Display Dock de komende weken aan de tand te voelen.
Mijn geschreven review is door jullie verkozen tot best geschreven review over de 950 XL. Daardoor mocht ik samen met Tweakers ook een professionele video review over de 950 XL opnemen. Over mijn ervaringen heb ik ook 2 Tweakblogs (deel 1 en deel 2) geschreven.
Inhoudsopgave
- Verpakking & inhoud
- Specificaties
- Afwerking & featureset
- Tests & gebruikerservaring
- Windows 10 Mobile & apps
- Accessoires
- Conclusie

1x 3A-5V USB-C oplader met kabel (zwart)
1x USB-C kabel (zwart)
1x Informatiepakket in het Nederlands en Engels

| Specificatie | Omschrijving |
|---|---|
| SOC | Qualcomm Snapdragon 810, 8-core 2.0 GHz |
| GPU | Adreno 430 |
| Geheugen en opslag | LPDDR4 3 GB RAM, 32 GB opslag |
| Display | 5,7 inch AMOLED met WQHD resolutie (2560x1440), 518 ppi, ClearBlack, capacitief, multitouch |
| Corning Gorilla Glass/ Dragontail | Corning Gorilla Glass Class 4 |
| SIM kaart formaat | Nano SIM |
| Dual SIM | Nee, niet beschikbaar via Microsoft Nederland |
| Mobiel netwerk | GSM 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz: WCDMA Band 1 (2100 MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850 MHz), Band 8 (900 MHz) 4G FDD LTE: Band 1 (2100 MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900MHz), Band 12 (700 MHz), Band 17 (700MHz), Band 20 (800MHz), Band 28 (700 MHz) 4G TD-LTE: Band 38 (2570-2620 MHz), Band 40 (2300-2400 MHz) |
| Data transfer | 2G: EDGE, GPRS; 3G: HSPA, HSDPA, HSPA+, HSUPA, UMTS; 4G: LTE, LTE, LTE Advanced |
| Wi-Fi | 802.11 a/b/g/n/ac, MIMO, Wi-Fi call, Wi-Fi hotspot |
| Camera | Voor 5MP f/2.4; Achter: 20MP PureView f/1.9 met 3-voudige LED flits, optische stabilisatie |
| Videoresolutie | Voor: 1080p (Full HD, 1920 x 1080); Achter: 4K (Ultra HD, 3840 x 2160) 30 fps |
| SD kaart ondersteuning | Uitbreidbaar tot 200 GB |
| Sensoren | Ambient light sensor, Accelerometer, Proximity, Barometer, Gyroscope, Magnetometer, SensorCore |
| Navigatie | A-GPS, A-Glonass, A-BeiDou |
| Afmetingen | Lengte 151,9 mm x Breedte 78,4 mm x Dikte 8,1 mm |
| Gewicht | 165 gram |
| Kleur | Zwart |

Behuizing
Het glas aan de voorkant lijkt niet egaal in de hoeken. Dit effect is vooral goed te zien wanneer de 950 XL tegen het licht wordt gehouden. Op het internet zijn hier ook meldingen van en ook op GoT, Het lijkt een productiefout want inmiddels heb ik van Microsoft een nieuw toestel gekregen waar het glas wel in orde is.
Bediening

Display
Gesprekskwaliteit
3G, 4G en Wi-Fi en Bluetooth
Het gebruik van 3G of 4G levert net als Wi-Fi geen problemen op. De 950 XL ondersteunt ook nog eens 4G+ (LTE Advanced) wat zeer welkom is. De verbinding zit veelal op 4 of 4+ en incidenteel op H+. In Ookla Speedtest behaalt het over 3G 17 Mbps en over 4G zelfs 80 Mbps.

GPS
NFC
Bij een test tussen een Android smartphone en de 950 XL zien de toestellen elkaar wel maar lukt het niet een afbeelding tussen beiden te versturen. De ING app voor betalen met je smartphone had een mooie test geweest maar deze app is alleen voor Android beschikbaar.
Irisscanner
Het werkt redelijk goed en zelfs in het donker. Ook meerdere pogingen met een +1 bril gaat succesvol. Alleen is niet sneller dan een vingerafdrukscanner, PIN of patroon. Soms wordt de iris niet herkend wordt het toestel geblokkeerd en moet alsnog de PIN code ingegeven worden. Na elke hard reset is het ingeven van de PIN code verplicht.

Luidspreker en headset
Luisteren via een headset klinkt veel beter en beschikt de 950 XL ook over een equalizer app met diverse presets en een virtual surround optie. FM radio is ook goed te beluisteren op de 950 XL.
Camera
Accu
De accuduur is echter wisselend soms net een dag en soms gaat de 950 XL 1,5 dag bij normaal gebruik van Wi-Fi, 4G, bellen en chatten. Of het alleen ligt aan de Snapdragon 810 SOC en WQHD display is maar de vraag. De batterijduur lijkt wel met elke Windows update wat beter te worden hoewel ook het gebruik van bepaalde apps, verbindingen en ingestelde helderheid kunnen van invloed kunnen zijn. Gelukkig bestaat er een mogelijk om apps wel of niet in de achtergrond te laten draaien. Bij de Battery saver functie kan ook bepaald worden welke apps in de achtegrond nog actief mogen blijven.

Prestaties
Er zijn wel een aantal benchmark tools voor Windows 10 Mobile. In WP Bench scoort het met de laatste Insider build 10.0.10586.63 iets hoger dan de scores bij Tweakers.
| Benchmark | Score |
| GFX Benchmark 2.7 T-Rex onscreen | 21.32 fps (Tweakers 18 fps) |
| GFX Benchmark 2.7 T-Rex offscreen | 33.98 fps (Tweakers 26.7 fps) |
| Antutu | 29762 |
Display Dock

Het startscherm bestaat uit Live Tiles wat de meesten wel van Windows 8.1 kennen. Een veeg naar beneden vanaf de statusbalk toont de meest gebruikte aan/uit opties voor Wi-Fi, Bluetooth, zaklamp, etc. Wat opvalt is dat daar een optie voor audioprofielen ontbreekt. Het op stil zetten gaat via 1 druk op een volume toets en verschijnt het volume menu in beeld. Daar kan het volume voor beltonen, notificaties en media ingesteld worden. Een veeg vanaf de rechterzijde naar links toont alle applicaties op alfabetische volgorde. Het is ook mogelijk het startscherm aan te passen. Zo kan de aangegeven worden of er meer of minder tiles getoond moeten worden. Ook de kleur en transparantie van de tiles kan aangepast worden. Het plaatsen van een eigen afbeelding als achtergrond behoort ook tot de mogelijkheden.

Zakelijk gezien is 950 XL ook interessant. Naast een Outlook en Calendar client wordt Office Mobile meegeleverd wat best prettig werkt ook te koppelen is aan Office 365. Voor encryptie op de 950 XL kan BitLocker ingezet geworden. Minder zakelijk is Cortana, de spraakassistent van Microsoft wat Siri bij Apple en Google Now bij Android is. Cortana werkt alleen met een bepaalde talen maar nog geen Nederlands. Deze functie werkt best goed, na bijvoorbeeld te zijn ingelogd via Hello World kan ik Cortana vragen een app te starten zonder dat de 950 XL heb aangeraakt. Ook kun je een gesprekje aanknopen met Cortana.

Wat misschien minder prettig is zijn de ongevraagde apps die geiïnstalleerd worden zoals: Amazon, Audible, Candy Crush, Facebook, FitBit, Gameloft Hub, Netflix, Shazam, Uber en de Weather Channel. Gelukkig zijn de apps wel te verwijderen.

Mozo Genuine Leather Back Cover
Niet officiële Lumia 950 XL Cover
Tempered glass protector

Een high-end toestel zonder high-end behuizing is voor mij geen noodzaak. Een Mozo achterkant kan de Lumia 950 XL transformeren in een smartphone met metaal en leer al hangt daar wel een prijskaartje aan. Wel een minpunt zijn de toetsen van de behuizing die en wat goedkope indruk maken scherp aanvoelen.
Windows 10 Mobile is zeker een fijn OS alleen heeft het soms storende bugs zoals de cameratoets die niet reageert, het ruisen van de speaker en dat apps abrupt stoppen. Ook de hoeveelheid bloatware is een beetje teveel van het goede. Microsoft werkt wel aan updates dus het is te hopen dat ze de batterijduur kunnen verbeteren en het aantal bugs kunnen verminderen.

- WQHD AMOLED display
- Camera met 3 LED flitser
- Irisscanner
- Snel opladen

- Toetsen kunststof behuizing
- Accuduur valt wat tegen
- Bugs in Windows 10
- Ongevraagde voorgeïnstalleerde apps
Heb jij ook een Microsoft Lumia 950 XL Zwart?
[Reactie gewijzigd door Chocoball op 24 juli 2024 04:54]
Ik heb zelf ook een 950 XL maar had liever een dual sim variant gehad.
Ik heb het geluk gehad de 950 XL te mogen testen en ik had niet het gevoel dat ik meteen terug wou naar Android. Het gemis van dual SIM op de 950 XL vond ik erg jammer maar niet relevant om het te vermelden in mijn review.
Ik heb zelf vanaf 28 november mijn lumia en ik wil niet meer terug naar andriod. Nog sterker, heb mijn vrouw een 640 XL kado gedaan omdat haar 2,5 jaar oude budget android het niet meer trok. Tijd voor een upgrade dus. En ze heeft nog steeds dezelfde vragen als met android dus veel is er niet veranderd
Dock is ook binnen, morgenavond maar even spelen/pielen
De kunststof behuizing is inderdaad een afknapper te noemen, maar maakt wel dat het toestel erg licht is. En kunststof of niet het toestel is erg degelijk, ik ben zelf alles behalve handig en laat het toestel met enige regelmaat vallen (in een Banggood siliconen hoesje van een euro) en er is nog niks kapot gegaan. (Overigens heb ik het toestel verzekerd mocht dit onverhoopt toch gebeuren)
Het verwachtingspatroon bij zulke specs en prijskaartje is blijkbaar een goed uitziende behuizing en dan doet een plastic behuizing wat afbreuk.
En ik heb het idee dat sinds de nieuwste update de werking van de Iris-scanner enorm is verbeterd en voor het gevoel ook de accuduur maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.
[Reactie gewijzigd door bapemania op 24 juli 2024 04:54]
[Reactie gewijzigd door barta123 op 24 juli 2024 04:54]
En zeker omdat het een recent model is. +3
Je bent zeker niet over 1 nacht ijs gegaan.
Actie van bapemania gevolgd
Net zoals bapemania.
Door op de nomineer review voor de maand banner te klikken kom je in het nomatie topic voor januari.
"Dank je voor het compliment, actie van bapemania?"
Echter geheel ten overvloede nu
Zeer uitnodigend om te lezen. Klasse
Ben zelf in het bezit van een Lumia 950XL met Mozo cover en vette 200gb sd.
De eerste maand was het soms tobben met de 950, echter na build 71 (Nu op 107) is het toestel gewoon super en de Insider groep heeft samen met Microsoft in zeer korte tijd een juweel van een OS neergezet. Het aantal Universal apps neemt ook hand over hand toe.
Je review geeft een eerlijk en duidelijk beeld van de Lumia 950XL zoals hij is uitgebracht. Knap staaltje werk
- Veel voorgeïnstalleerde apps (Bloatware), maar meeste is wel te verwijderen.
Verder een mooie review. Zeer compleet, goed geschreven. Waardige winnaar van 'Review van de Maand'... Gefeliciteerd!
Eye opener om te zien dat de benchmark scores beter zijn geworden met de updates. Zit zelf niet op Insider, maar wacht met smart op de volgende publieke update...
Ik ben al jaren een (voorheen Nokia) Windows Phone fan en was 2,5 jaar geleden dan ook superblij met de Lumia 1020. (Foto camera had het ook net begeven en heb nu 2,5 jaar soort van twee-in-één gehad)...Tot afgelopen zaterdag, foto gemaakt en scherm schiet op error, press any button etc.. maar mooi dat dat het enige is wat hij nu nog doet. Reset (soft, hard en via pc) werkt dus ook niet en zoiets valt altijd buiten de garantie en ik heb het toestel dan ook ongerepareerd teruggekregen.
nu dus noodgedwongen op zoek naar nieuw toestel en twijfel tussen de 950 en de 950xl.
Vraagje:
Lees eigenlijk nergens vergelijkingen met de 1020; zijn er dingen die bij de 950 en 950xl beter/anders zijn dan bij de 1020? Of is het misschien geen gek idee om toch een (overjarige) 1020 op te zoeken?
Dank bij voorbaat.
[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 24 juli 2024 04:54]
[Reactie gewijzigd door Chocoball op 24 juli 2024 04:54]
Hier de app die ik heb gebruikt:
Windows: https://www.microsoft.com...indows-phone/9wzdncrdtcc2
Android: https://play.google.com/s...ackupclient.android&hl=nl
Overigens heeft MS standaard de app 'Mijn gegevens overbrengen' die het via bluetooth zou moeten doen. Dat werkte helaas bij mij niet vlekkeloos... Dus die andere app is aan te raden, helemaal prima!
Verder raad ik je aan om de app 'kaarten' te gebruiken in plaats van google maps. Daarmee kun je de kaarten namelijk downloaden, de hele wereld letterlijk in je broekzak. Wellicht heeft het er juist mee te maken dat de kaart van Google niet meer beschikbaar was omdat je de grens over ging en dus ging roamen?
Zelf had ik niet het idee dat ik gelijk terug moest naar Android en eigenlijk geen last van de bugs of een spontane herstart. Wel mis ik de dual SIM funtionaiteit meer dan de afwezigheid van bepaalde apps.
Overigens Google Maps heb ik niet gebruikt maar Maps of Kaarten zoals de app in het Nederlands heet.
Ik zal binnenkort eens kijken of ik een review kan maken! Deze ziet er in ieder geval prima uit!
:strip_icc():strip_exif()/u/208170/crop683629c2ea07c.jpg?f=community)

:strip_icc():strip_exif()/u/328430/crop577192f9235ac_cropped.jpeg?f=community)
:strip_exif()/u/186692/crop61dbeb3c37887.gif?f=community)
:strip_icc():strip_exif()/u/226608/devilMAIN60x60.jpg?f=community)
/u/151531/crop5b7a94dcf3c4a_cropped.png?f=community)
:strip_icc():strip_exif()/u/309314/936721_10201436069570023_2108757796_jn.jpg?f=community)