Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 5,7" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Microsoft Lumia 950 XL Zwart Review

+3
ChocoballTestpanel 17 januari 2016, laatste update op 3 september 2016, 9.613 views

Microsoft Lumia 950 XL Zwart (Testpanel)

Indrukwekkende high-end Lumia smartphone met WQHD display, PureView camera, NFC, draadloos opladen en een heuse irisscanner. De hardware is prima in orde maar de behuizing is minder spannend voor een high-end smartphone. Minpunten zijn voornamelijk te vinden de accuduur, bepaalde bugs in het OS en de hoeveelheid bloatware.

Pluspunten

  • WQHD AMOLED display
  • Camera met 3 LED flitser
  • Irisscanner
  • Snel opladen

Minpunten

  • Toetsen kunststof behuizing
  • Accuduur valt tegen
  • Ongevraagde voorge´nstalleerde apps
  • Bugs in Windows 10

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 4
Design Score: 3
Scherm Score: 5
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 3
http://static.tweakers.net/ext/f/RvdKHd2LykE7NnKHPTJlnDwl/full.png
Schiphol, donderdag 10 december 2015. Mijn Samsung Galaxy Note II geeft aan dat het net een paar minuten over 5 in de middag is. Samen met 4 andere Tweakers zit ik in een vergaderkamer bij Microsoft te wachten op wat komen gaat. Ook aanwezig is o.a. Frederik, ons allen beter bekend als Zeef op Tweakers, samen met 2 collega’s van Tweakers. Microsoft is ook door een heel team vertegenwoordigd waaronder de marketingmanager voor de Benelux. Mijn mede Tweakers en ik hadden meegedaan aan de uitdaging “Wil jij de Lumia 950 XL testen? - Ruil je telefoon om en ga de uitdaging aan”.

In enkele ogenblikken ga ik mijn Samsung Galaxy Note II voor 2 weken inruilen om dan mijn eerste ervaringen met de Lumia 950 XL en Windows 10 Mobile op te doen. Voordat het zover is worden we eerst op een uitgebreid programma getrakteerd. Na een introductie door Microsoft krijgen we een demonstratie van de Lumia 950 XL i.c.m. met het Display Dock te zien. De Display Dock is daarbij gekoppeld aan een imposant uitziende Microsoft Surface Hub. Na de demonstratie krijgen we een korte rondleiding bij Microsoft en hoe Microsoft omgaat met het concept Het Nieuwe Werken. De rondleiding wordt afgesloten met een goed verzorgde maaltijd en dan is eindelijk het moment daar. Eerst mag mijn Note II in een dikke envelop met mijn naam erop en verdwijnt deze samen met de andere smartphones in een koffer. Daarna worden de Lumia 950 XL smartphones uitgereikt. Als bonus krijgen we ook nog een goodie bag met leuke Microsoft en Tweakers goodies. De Display Dock zit er echter niet bij en deze kunnen we gratis bestellen via de Lumia Offers app. Het is tijd om naar huis te gaan en de Microsoft Lumia en Display Dock de komende weken aan de tand te voelen.

Mijn geschreven review is door jullie verkozen tot best geschreven review over de 950 XL. Daardoor mocht ik samen met Tweakers ook een professionele video review over de 950 XL opnemen. Over mijn ervaringen heb ik ook 2 Tweakblogs (deel 1 en deel 2) geschreven.

_________________________________________________________________________________________
Inhoudsopgave
  1. Verpakking & inhoud
  2. Specificaties
  3. Afwerking & featureset
  4. Tests & gebruikerservaring
  5. Windows 10 Mobile & apps
  6. Accessoires
  7. Conclusie
http://static.tweakers.net/ext/f/eNY0eZJZLAbfD1Wlkz642x4t/full.png
De productverpakking van de Lumia 950 XL is stevig met aan de voor- en achterzijde afbeeldingen van de Lumia 950 XL.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkSNE2MZETxhGo.gif

Binnenin zit de Lumia 950 XL goed verpakt in plastic folie en in het vak ernaast wordt het volgende meegeleverd:
1x 3340mAh Lithium-Ion accu
1x 3A-5V USB-C oplader met kabel (zwart)
1x USB-C kabel (zwart)
1x Informatiepakket in het Nederlands en Engels

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkSNEti5CnNPR3.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkSNE1N2IaD1Nr.jpeg

Opvallend hierbij is dat de oplader een niet verwijderbare USB-C kabel heeft en dat daarnaast een losse USB-C kabel wordt meegeleverd. Het informatiepakket bevat o.a. een snelhandleiding die in 10 stappen de Lumia 950 XL klaar maakt voor gebruik.

http://static.tweakers.net/ext/f/wJwKGCFdavhgZMPfeEAvJes0/full.png
SpecificatieOmschrijving
SOC Qualcomm Snapdragon 810, 8-core 2.0 GHz
GPU Adreno 430
Geheugen en opslagLPDDR4 3 GB RAM, 32 GB opslag
Display 5,7 inch AMOLED met WQHD resolutie (2560x1440), 518 ppi, ClearBlack, capacitief, multitouch
Corning Gorilla Glass/ DragontailCorning Gorilla Glass Class 4
SIM kaart formaatNano SIM
Dual SIMNee, niet beschikbaar via Microsoft Nederland
Mobiel netwerkGSM 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz: WCDMA Band 1 (2100 MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850 MHz), Band 8 (900 MHz) 4G FDD LTE: Band 1 (2100 MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900MHz), Band 12 (700 MHz), Band 17 (700MHz), Band 20 (800MHz), Band 28 (700 MHz) 4G TD-LTE: Band 38 (2570-2620 MHz), Band 40 (2300-2400 MHz)
Data transfer2G: EDGE, GPRS; 3G: HSPA, HSDPA, HSPA+, HSUPA, UMTS; 4G: LTE, LTE, LTE Advanced
Wi-Fi802.11 a/b/g/n/ac, MIMO, Wi-Fi call, Wi-Fi hotspot
CameraVoor 5MP f/2.4; Achter: 20MP PureView f/1.9 met 3-voudige LED flits, optische stabilisatie
VideoresolutieVoor: 1080p (Full HD, 1920 x 1080); Achter: 4K (Ultra HD, 3840 x 2160) 30 fps
SD kaart ondersteuningUitbreidbaar tot 200 GB
SensorenAmbient light sensor, Accelerometer, Proximity, Barometer, Gyroscope, Magnetometer, SensorCore
NavigatieA-GPS, A-Glonass, A-BeiDou
ConnectivityBluetooth 4.1, USB-C, USB 3.1, USB Dual role, NFC
Akku3.340mAh accu, verwisselbaar
FeaturesetIris scanner, Lumia Glance, BitLocker, Qi draadloos opladen
OS Windows 10 Mobile (10.0.10586.29)
AfmetingenLengte 151,9 mm x Breedte 78,4 mm x Dikte 8,1 mm
Gewicht165 gram
KleurZwart
De specificaties zijn eventueel ook terug te vinden bij Microsoft.
http://static.tweakers.net/ext/f/C6NlPx42I7OOFY8bGMB1HiX7/full.png
Het Microsoft Lumia concept kent geen smartphones met een metalen behuizing of glazen achterkant maar met een kunststof behuizing. Ondanks de high-end specificaties is de Lumia 950 XL daar geen uitzondering op en heeft het ook een kunststof behuizing.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkSWP2dlRbz0I9.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkSWP3fCZYI1AG.jpeg

Het ontwerp van de Lumia 950 XL is vrij strak met rechte randen en zijn alleen de hoeken bij de display gebogen en de buitenste randen van de achterkant lopen wat smaller aan. Een voordeel is ook dat de achterkant te verwijderen is en biedt het toegang tot de verwisselbare accu en SD kaartslot. Als de kleur zwart niet bevalt, is de achterkant ook te verwisselen voor een niet officiŰle achterkant.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbb2QrmWNHik.jpeg

Aan de bovenkant, precies in het midden zit de koptelefoon aansluiting en onderaan zit de USB-C aansluiting voor snel opladen en datatransfer. Alle toetsen bevinden zich rechts waardoor er aan de linkerkant niks zit. Aan de achterkant zit een grote “bult” waar de PureView camera en 3-voudige LED flits in zit. Ook zit aan de achterkant nog een luidspreker en 2 van de in totaal 4 microfoons.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbb3p6LlN9j2.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbb1vAamWcCc.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbbXIHWP772R.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbb2rP2oOvcM.jpeg

Aan de voorkant vinden we 2 microfoons, de ambient light - en proximity sensor, de front camera en de irisscanner. In het glas onderaan zit een klein gaatje voor 1 van de 2 microfoons. Het 5,7 inch AMOLED display met WQHD resolutie beschikt over ClearBlack voor een betere zwartwaarde, betere kijkhoeken en minder reflectie. Over het display zit Corning Gorilla Class 4 glas.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbb27zZXFXIw.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbb1A6K6yDV7.jpeg

Aan de binnenkant beschikt de 950 XL over een octa core Qualcomm Snapdragon 810 SOC, 3 GB RAM en 32 GB opslag. Verder beschikt de Lumia 950 XL over 2.4 GHz en 5 GHz Wi-Fi, 4G+ dataverbinding, GPS, Bluetooth 4.1, NFC en Qi draadloos opladen.

http://static.tweakers.net/ext/f/sGYhe94NccTYKVoUWUp6mCnn/full.png
Behuizing
De Lumia 950 XL voelt wat groot aan maar is door de rechte randen goed vast te houden. Gelukkig voelt het toestel met 165 gram niet al te zwaar. De zwarte kunststof achterkant voelt niet glad aan en is ook niet gevoelig voor vingerafdrukken. Wel blijven vlekken of vegen zichtbaar achter. De “bult” aan de achterkant zorgt er overigens niet voor dat het toestel gaat wankelen als deze op een vlakke ondergrond ligt. Hoewel zelf niet geconstateerd zijn er wel wat klachten dat de behuizing kraakt. Soms wil het helpen de achterkant er opnieuw op te zetten maar mocht dat niet helpen dan helpt het om wat tape aan de binnenkant aan te brengen.

Het glas aan de voorkant lijkt niet egaal in de hoeken. Dit effect is vooral goed te zien wanneer de 950 XL tegen het licht wordt gehouden. Op het internet zijn hier ook meldingen van en ook op GoT, Het lijkt een productiefout want inmiddels heb ik van Microsoft een nieuw toestel gekregen waar het glas wel in orde is.
Bediening
De 950 XL heeft soft buttons die bestaan uit een terug toets, Windows toets en zoek toets. Door de terug toets langer dan 2 seconden ingedrukt te houden verschijnt er een task manager om zo tussen apps te wisselen of deze te sluiten. Wanneer de Windows toets langer dan 2 seconden wordt ingedrukt verschuift het beeld naar onderen zodat het met 1 hand te bedienen is. Door de Windows toets weer 2 seconden in te drukken verschijnt het volledige beeld weer. Een dubbel tap op de navigatiebalk onder zorgt ervoor dat de 950 XL wordt vergrendelt.

http://static.tweakers.net/ext/f/D38zjrUo3LrrvZw7fbsS4d2A/full.png http://static.tweakers.net/ext/f/Iw6tENclVyLepSZDd8gQRC0W/full.png

De aan/uit toets wordt omringd door de volumetoetsen. Net als de camera toets zijn de toetsen van hard kunststof met een chroomkleurige afwerking en is het verschil alleen te voelen omdat de aan/uit toets wat meer verzonken ligt dan de volumetoetsen. Dit levert nog wel eens problemen op bij het oppakken van de 950 XL dat eerst een volume toets wordt ingedrukt i.p.v. de aan/uit toets. Minder fijn is dat de toetsen vrij scherp aanvoelen. Het display kan met speciale smartphone handschoenen bediend worden en reageert vlot op de bediening.
Display
Een van hoogtepunten is het 5,7 inch AMOLED display met een WQHD of 2K resolutie van 2560 bij 1440 en een pixeldichtheid van 518. Alles is haar en haarscherp en vanwege het AMOLED display zijn de kleuren erg levendig maar ook vrij verzadigd. Eventueel is het kleurenprofiel aan te passen waardoor de kleuren minder verzadigd zijn. Ook de zwartwaarden en contrast zijn erg goed mede ook door de ClearBlack technologie.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkU751L5fXqoZE.jpeg

De kleuren en helderheid blijven nagenoeg gelijk onder elke kijkhoek. Een helderheid van 25% is al voldoende om het display in daglicht te bekijken vooral in combinatie met de optie die sunlight readability heet. De 950 XL maakt gebruik van Glance screen, hierbij kan voor een bepaalde periode of altijd de tijd, datum en eventuele notificaties getoond worden. Normaal is de tekst wit maar in de nacht kan dit nogal fel zijn. Daarom is er een Night mode en kan Glance screen uitgeschakeld worden, de tekst een andere kleur gegeven worden of tussen bepaalde tijden verborgen worden. Het Glance screen gaat overigens uit zodra de 950 XL in een broekzak of jaszak gestopt wordt zodat deze niet onnodig aanblijft en spaart de accu.Een dubbel tap functie om het display te ontwaken ontbreekt tot op heden om onduidelijke redenen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AlyzR1p7NgBx4W.jpeg
Gesprekskwaliteit
Over de gesprekskwaliteit valt weinig op te merken, deze zijn helder en goed. Ook over een bedraade headset of Bluetooth carkit/ headset. Het enige wat wel opvalt, is dat tijdens het bellen de 4G+ connectie terugvalt naar 3G.
3G, 4G en Wi-Fi en Bluetooth
De 950 XL heeft Wi-Fi ondersteuning op de 2,4 GHz en 5 GHz band. In WiFi Monitor wordt steeds de maximale signaalsterkte van 4 strepen aangegeven. Nabij het modem schommelt het signaal rond de -31dBM en door het huis en op zolder tussen de -45dBm en -55 dBm. Dit is volgens WiFi Monitor allemaal in het groene bereik. In Ookla Speedtest behaalt de 20 Mbps ADSL verbinding een snelheid van 14 Mbps. Een mooie privacy instelling is Use random hardware addresses. Dit zou het moeilijker moeten maken om je locatie op Wi-Fi netwerken te achterhalen. Dit geldt overigens alleen voor nieuwe Wi-Fi verbindingen.

Het gebruik van 3G of 4G levert net als Wi-Fi geen problemen op. De 950 XL ondersteunt ook nog eens 4G+ (LTE Advanced) wat zeer welkom is. De verbinding zit veelal op 4 of 4+ en incidenteel op H+. In Ookla Speedtest behaalt het over 3G 17 Mbps en over 4G zelfs 80 Mbps.

http://static.tweakers.net/ext/f/gzov4FUcWEaMicIz4aQt39kE/full.gif http://static.tweakers.net/ext/f/mKyKpjXG4Sc44s3SdsWxSJck/full.png

Een Bluetooth apparaat zoals een headset of speaker laat zich probleemloos koppelen. Mocht het apparaat toch een probleem hebben met spraakherkenning dan kan eventueel een ander Bluetooth kanaal opgezet worden.
GPS
Helaas is er geen echte GPS test app zoals bij Android. In de app Maps is er wel een GPS fix in een paar seconden en het rijden van een route gaat gewoon nauwkeurig. Wel is voor het gebruik van Cortana noodzakelijk dat Locatie (GPS) is ingeschakeld.
NFC
De 950 XL beschikt over NFC voor data transfer en NFC tag management.
Bij een test tussen een Android smartphone en de 950 XL zien de toestellen elkaar wel maar lukt het niet een afbeelding tussen beiden te versturen. De ING app voor betalen met je smartphone had een mooie test geweest maar deze app is alleen voor Android beschikbaar.
Irisscanner
In plaats van een vingerafdrukscanner beschikt de 950 XL over een irisscanner. Hiervoor gebruikt het Windows Hello wat nog steeds in beta is. De scanner moet eerst getraind worden in het herkennen van de ogen. Brildragers worden gevraagd dit zonder bril te doen. Voor betere resultaten is het verstandig het trainen onder verschillende lichtcondities uit te voeren.

Het werkt redelijk goed en zelfs in het donker. Ook meerdere pogingen met een +1 bril gaat succesvol. Alleen is niet sneller dan een vingerafdrukscanner, PIN of patroon. Soms wordt de iris niet herkend wordt het toestel geblokkeerd en moet alsnog de PIN code ingegeven worden. Na elke hard reset is het ingeven van de PIN code verplicht.


http://static.tweakers.net/ext/f/nDdumfVmdYTknFJwiSIrUePX/full.gif http://static.tweakers.net/ext/f/uwFzk3Yla4ONTOf5LNMhoB9u/full.gif http://static.tweakers.net/ext/f/XGGWALwgJ47Pv4FKVZbbJCWA/full.png http://static.tweakers.net/ext/f/noOVWhLOgGxKxewCY9rR14sv/full.png
Luidspreker en headset
Een beetje teleurstellend kun je de luidspreker achter noemen. Het geluid klinkt niet veel beter dan de gemiddelde speaker van een Chinese smartphone. Wel kan het volume hard zonder dat het vervormt. Een ander punt is dat er soms spontaan ruis uit de luidspreker te horen is Vaak wil het helpen apps te sluiten en anders een reset uit te voeren.

Luisteren via een headset klinkt veel beter en beschikt de 950 XL ook over een equalizer app met diverse presets en een virtual surround optie. FM radio is ook goed te beluisteren op de 950 XL.
Camera
De 950 XL beschikt over een 20 MP PureView camera. Onbekend om welke sensor het gaat maar Tweakers houdt het op een aangepaste T4KA7 bsi-sensor van Toshiba. De camera maakt foto’s in een 16:9 of 4:3 verhouding en met een diafragma van 1.9.

Binnen zonder flits
https://tweakers.net/ext/f/TJMHZVWRdYXU23607Hl0hZcj/full.jpg
Binnen met flits
https://tweakers.net/ext/f/eAqSMyoC1mMSM6Nz3wBLkTTI/full.jpg
Buiten zonder flits
http://rva73.home.xs4all.nl/Image/Photo/950XL/WP_20160116_13_17_45_Rich.jpg
https://tweakers.net/ext/f/TCNO4ee2vAfLiMrILf8MXQyq/full.jpg
Binnen zonder flitshttp://static.tweakers.net/ext/f/FePMcbQrmwYAhwNuQL8qWk6W/full.jpg
klik op foto om te vergroten

De autofocus gaat redelijk vlot maar wanneer de foto genomen is staat er soms dat de 950 XL nog bezig is met de foto. Dit komt door de Rich Capture optie maar is eventueel uit te zetten. Wel maakt Rich Capture het mogelijk de belichting achteraf aan te passen. Ook is er een feature Living Images waarbij eigenlijk een video van 1 seconde wordt gemonteerd aan de genomen foto. Naast dat Living Images kunt delen tussen Windows 10 apparaten. Het kan ook met niet Windows 10 apparaten gedeeld worden maar alleen als foto of video. Wel heeft de camera moeite met het scherpstellen bij object met een lichtbron zoals een kerstboom met verlichting. Gericht op de kerstboom blijft de foto onscherp en richt je net naast de boom dan wordt de foto wel scherp.

Voor foto’s met flits maakt de PureView camera gebruik van een 3 voudige LED flitser. Alle de 3 de LEDs hebben een andere kleur wat foto’s met een meer natuurlijk licht moet geven.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkTbb5Gxf6Ys1b.jpeg

Bediening van de camera hoeft niet via de app, de 950 XL heeft een aparte fysieke camera toets die de camera binnen 2 seconden start vanaf het Glance screen. De frontcamera is een 5 MP camera en kan ook foto’s in een 16:9 of 4:3 verhouding maken met een diagfragma van 2.4.

http://static.tweakers.net/ext/f/SsyEsP5XJVgxyfwGGCX3r9rv/full.jpg
klik op foto om te vergroten

In Windows Phone 8.1 was het scannen van QR codes mogelijk met de Bing Vision Lens. Deze is niet beschikbaar in Windows 10 Mobile en kunnen QR codes alleen met een niet Microsoft app uit de Microsoft Store gescand worden.
Accu
De 950 XL beschikt over een verwisselbare 3.340mAh accu, wat de levensduur van de 950 XL aanzienlijk kan verlengen wanneer de accu minder wordt. Het opladen met de meegeleverde 3A-5V adapter neemt net iets meer dan 2 uur in beslag. Naast via een oplader kan de 950 XL ook draadloos opgeladen worden via een Qi oplaadmat.

De accuduur is echter wisselend soms net een dag en soms gaat de 950 XL 1,5 dag bij normaal gebruik van Wi-Fi, 4G, bellen en chatten. Of het alleen ligt aan de Snapdragon 810 SOC en WQHD display is maar de vraag. De batterijduur lijkt wel met elke Windows update wat beter te worden hoewel ook het gebruik van bepaalde apps, verbindingen en ingestelde helderheid kunnen van invloed kunnen zijn. Gelukkig bestaat er een mogelijk om apps wel of niet in de achtergrond te laten draaien. Bij de Battery saver functie kan ook bepaald worden welke apps in de achtegrond nog actief mogen blijven.

http://static.tweakers.net/ext/f/Ozr6nURPRSgF1XCLlbUXvhfx/full.png http://static.tweakers.net/ext/f/T1dTIb8DV5CFC8V2DjZGSScQ/full.png
Prestaties
De 950 XL beschikt over een Qualcomm Snapdragon 810 SOC met 4 Cortex-A57 cores geklokt op 2 GHz en 4 Cortex-A53 cores geklokt op 1,5 GHz. Een SOC waar veel om te doen is geweest om de warmteontwikkeling. Om warmteproblemen tegen te gaan maakt Microsoft gebruik van een technologie die ze Liquid Cooling noemen. Vooral bij het opladen, downloaden en installeren van updates wordt de 950 XL warm maar nooit echt heet of dat het zichzelf moet uitschakelen.

Er zijn wel een aantal benchmark tools voor Windows 10 Mobile. In WP Bench scoort het met de laatste Insider build 10.0.10586.63 iets hoger dan de scores bij Tweakers.

BenchmarkScore
WP Bench cpu1391 ms (Tweakers 1672 ms)
WP Bench data114,36 MB/s (Tweakers 101,30 MB/s)
WP Bench gpu49 fps (Tweakers 46 fps)
GFX Benchmark 2.7 T-Rex onscreen 21.32 fps (Tweakers 18 fps)
GFX Benchmark 2.7 T-Rex offscreen 33.98 fps (Tweakers 26.7 fps)
Antutu29762
Display Dock
Met behulp van Continuum is het mogelijk om de Lumia 950 XL op een monitor, toetsenbord en muis aan te sluiten waardoor er een soort desktop PC ervaring ontstaat. Wel is hiervoor een Microsoft Wireless Display adapter of Microsoft Display Dock nodig. De Display Dock komt gratis met een Lumia 950 XL en apart kost deze 99 Euro. De review over de Microsoft Display Dock kun je hier nalezen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BFdHT1l3OmJ3uJ.jpeg

http://static.tweakers.net/ext/f/caWxMyKpma2THEZAqis2ByrN/full.png
De Lumia 950 XL komt met het laatste Windows OS versie van Microsoft, Windows 10 Mobile.

Het startscherm bestaat uit Live Tiles wat de meesten wel van Windows 8.1 kennen. Een veeg naar beneden vanaf de statusbalk toont de meest gebruikte aan/uit opties voor Wi-Fi, Bluetooth, zaklamp, etc. Wat opvalt is dat daar een optie voor audioprofielen ontbreekt. Het op stil zetten gaat via 1 druk op een volume toets en verschijnt het volume menu in beeld. Daar kan het volume voor beltonen, notificaties en media ingesteld worden. Een veeg vanaf de rechterzijde naar links toont alle applicaties op alfabetische volgorde. Het is ook mogelijk het startscherm aan te passen. Zo kan de aangegeven worden of er meer of minder tiles getoond moeten worden. Ook de kleur en transparantie van de tiles kan aangepast worden. Het plaatsen van een eigen afbeelding als achtergrond behoort ook tot de mogelijkheden.

http://static.tweakers.net/ext/f/D38zjrUo3LrrvZw7fbsS4d2A/full.png http://static.tweakers.net/ext/f/Gh3V6fbXzlZjC34elWOO6sW2/full.png http://static.tweakers.net/ext/f/DQLeMK7yxaAmgWOVp7P2EW6J/full.png http://static.tweakers.net/ext/f/8RjTcbQvNhr0SHyOUedDs8um/full.png

Windows 10 Mobile werkt verassend goed en vlot maar het OS is niet vrij van bugs. Soms werken zaken opeens niet meer zoals het starten van de camera app via de camera toets, apps die crashen of spontane herstarts zoals sommige Tweakers in het forum melden. Een ander veel gehoorde klacht is het app aanbod in de Microsoft Store. Apps zoals ING, WeChat en QQ zijn ook terug te vinden op het Windows platform maar de app voor de Nefit CV ketel bijvoorbeeld weer niet. Inhoudelijk verschillen de apps wel van hun Android variant. Soms ziet er opmaak er wat ander uit of nog erger ontbreekt er functionaliteit. Ook duurt het opstarten van sommige apps langer dan hun Android evenknie, mogelijk ligt dit probleem eerder aan de app dan Windows 10 Mobile. Overstappen van Android naar Microsoft gaat overigens niet via een app maar moet het Google (Gmail) account gekoppeld worden aan het Microsoft (Hotmail) account. Zodoende kan men zijn of haar Google Contacts overzetten.

Zakelijk gezien is 950 XL ook interessant. Naast een Outlook en Calendar client wordt Office Mobile meegeleverd wat best prettig werkt ook te koppelen is aan Office 365. Voor encryptie op de 950 XL kan BitLocker ingezet geworden. Minder zakelijk is Cortana, de spraakassistent van Microsoft wat Siri bij Apple en Google Now bij Android is. Cortana werkt alleen met een bepaalde talen maar nog geen Nederlands. Deze functie werkt best goed, na bijvoorbeeld te zijn ingelogd via Hello World kan ik Cortana vragen een app te starten zonder dat de 950 XL heb aangeraakt. Ook kun je een gesprekje aanknopen met Cortana.

http://static.tweakers.net/ext/f/FQY2kUqyZIZWMZ5nLGUMp94m/full.png http://static.tweakers.net/ext/f/AKviuko9KlpzabLL0XMFIhVF/full.png

Voor wie niet kan wachten op nieuw updates is het Insider Program van Microsoft beschikbaar. Afhankelijk van de gekozen ring (fast of slow) krijgt men updates die vrijgegeven zijn door Microsoft maar nog niet algemeen uitgerold worden omdat ze fouten kunnen bevatten.

Wat misschien minder prettig is zijn de ongevraagde apps die gei´nstalleerd worden zoals: Amazon, Audible, Candy Crush, Facebook, FitBit, Gameloft Hub, Netflix, Shazam, Uber en de Weather Channel. Gelukkig zijn de apps wel te verwijderen.

http://static.tweakers.net/ext/f/vXoGQjAIrTufb5ePRQHJeiD4/full.png
Mozo Genuine Leather Back Cover
Voor wie geen zwart of witte achterkant wil kan uitwijken naar diverse cases die over de achterkant heen gaan of de achterkant vervangen door 1 met een andere kleur of zelfs andere materialen. Mozo is een Finse fabrikant die voor de 950 XL een achterkant met een metalen rand en echt leer maakt. Met een prijs van rond de 50 Euro zijn deze achterkanten alles behalve goedkoop.De pasvorm is goed, de metalen toetsen voelen zacht aan en nog belangrijker geven de Lumia 950 XL een heel andere uitstraling. Tevens blijven functionaliteit als NFC en Qi draadloos opladen gewoon behouden. Alleen het Microsoft logo is vervangen door een Mozo logo.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkU7530MMqDWc2.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkU751z4q08T76.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkU752pj4BWuZz.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkU7549wjxJ3WR.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkU752HrvbrwjG.jpeg
Niet officiŰle Lumia 950 XL Cover
Voor wie een Mozo cover te prijzig is kan op bijvoorbeeld Aliexpress covers voor de 950 XL vinden in de bekende Lumia kleuren.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1Auzto2Fq7TaoT7.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1Auzto2Nh1ttiKv.gif

De covers zijn met en zonder Windows logo te krijgen. De afwerking is redelijk maar de covers sluiten wel goed aan. Ook is er netjes gedacht aan alle uitsparingen en zelfs voor de microfoons. Aan de binnenkant ontbreken de benodigde onderdelen voor NFC en draadloos opladen. Wel schijnt de cover iets door waardoor de SD kaart slot te zien is. De toetsen zijn afgerond en hebben daardoor geen scherpe randen zoals de orginele toetsen. Wel zijn ze minder hoog waardoor ze dieper weggewerkt lijken dan bij het origineel.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1Auzto2UPIqPb1v.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1Auzto2GfTBD7x5.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AuztoqJ4dubqta.jpeg
Tempered glass protector
Hoewel de 950 XL voorzien is van Corning Gorilla Glass Class 4, is het meer gericht is om schade bij vallen te verminderen. Wie nog even verder zoekt op Aliexpress komt ook tempered glass screenprotectors voor de 950 XL tegen. Deze protectors bedekken veelal de gehele oppervlakte m.u.v. de camera, sensoren, iris scanner en is er een uitsparing voor de microfoon.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AkU752oU8o2zTM.jpeg

http://static.tweakers.net/ext/f/B85oFmx9qXSI53py7DsylJqi/full.png
De Microsoft Lumia 950 XL is een weer een high-end Lumia Smartphone met een waslijst aan features. Het is een snelle smartphone en het AMOLED display met WQHD resolutie en ClearBlack is erg mooi. Het toestel kan snel en ook draadloos opgeladen worden. De PureView camera is goed die zich zeker kan meten met de concurrentie en de bijhorende camera app is zeer uitgebreid. Hoewel de irisscanner niet altijd even snel is werkt deze toch wel prettig. Wat vooral tegenvalt is de accuduur van soms minder dan een dag waardoor de 950 XL bijna dagelijks aan de oplader hangt.

Een high-end toestel zonder high-end behuizing is voor mij geen noodzaak. Een Mozo achterkant kan de Lumia 950 XL transformeren in een smartphone met metaal en leer al hangt daar wel een prijskaartje aan. Wel een minpunt zijn de toetsen van de behuizing die en wat goedkope indruk maken scherp aanvoelen.

Windows 10 Mobile is zeker een fijn OS alleen heeft het soms storende bugs zoals de cameratoets die niet reageert, het ruisen van de speaker en dat apps abrupt stoppen. Ook de hoeveelheid bloatware is een beetje teveel van het goede. Microsoft werkt wel aan updates dus het is te hopen dat ze de batterijduur kunnen verbeteren en het aantal bugs kunnen verminderen.

http://static.tweakers.net/ext/f/epcHdBTD3lI3tcrsPeKB0qav/full.png
  • WQHD AMOLED display
  • Camera met 3 LED flitser
  • Irisscanner
  • Snel opladen
http://static.tweakers.net/ext/f/mIAn5nBUvAsQA9Bgxq4KgSSe/full.png
  • Toetsen kunststof behuizing
  • Accuduur valt wat tegen
  • Bugs in Windows 10
  • Ongevraagde voorge´nstalleerde apps
Bedankt voor het lezen van mijn review over de Microsoft Lumia 950 XL. Mocht je na deze review nog vragen, op- of aanmerkingen hebben laat ze alsjeblieft hieronder weten. Bedankt! Deze review is door de Tweakers community beloond met titel Winnaar Community januari 2016.


tweakers - nomineer voor review van de maand

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Microsoft Lumia 950 XL Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (45)

Wijzig sortering
Wow, zeer gave en uitgebreide review. Top. +3!
Dank voor het compliment. Het was ook leuk om te doen omdat ik vaak twijfelde om een Windows Phone te nemen maar door Tweakers en Microsoft heb ik deze kans nu gekregen. Had deze 950 XL dual SIM gehad dan was ik meteen overgestapt omdat dat voor mij een belangrijke functionaliteit is.

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 18 januari 2016 08:53]

dit ben ik met je eens, waarom krijgen wij zo weinig dual sim telefoons beschikbaar? Ik hoor zowel zakelijk als prive een hoop vraag daarnaar.
Ik heb zelf ook een 950 XL maar had liever een dual sim variant gehad.
Dual SIM telefoons zijn wel verkrijgbaar maar vaak zijn het goedkopere modellen van A merken met magere specs of een luxer model uit China aanschaffen.

Ik heb het geluk gehad de 950 XL te mogen testen en ik had niet het gevoel dat ik meteen terug wou naar Android. Het gemis van dual SIM op de 950 XL vond ik erg jammer maar niet relevant om het te vermelden in mijn review.
Ik doel op het feit dat je bvb bijna niet via een nederlandse shop een 640 XL dual sim krijgt, maar wel via duitsland of andere landen. Terwijl ze wel bestaan maar gewoon slecht tot niet beschikbaar in nederland zijn.

Ik heb zelf vanaf 28 november mijn lumia en ik wil niet meer terug naar andriod. Nog sterker, heb mijn vrouw een 640 XL kado gedaan omdat haar 2,5 jaar oude budget android het niet meer trok. Tijd voor een upgrade dus. En ze heeft nog steeds dezelfde vragen als met android dus veel is er niet veranderd :P ;)

Dock is ook binnen, morgenavond maar even spelen/pielen :)
Erg goede review! Bij deze heb ik je genomineerd! Ik ben zelf 950XL gebruiker van het eerste uur en in tegenstelling tot heel veel andere merken vind ik dat Microsoft het best rustig aan doet qua bloatware.

De kunststof behuizing is inderdaad een afknapper te noemen, maar maakt wel dat het toestel erg licht is. En kunststof of niet het toestel is erg degelijk, ik ben zelf alles behalve handig en laat het toestel met enige regelmaat vallen (in een Banggood siliconen hoesje van een euro) en er is nog niks kapot gegaan. (Overigens heb ik het toestel verzekerd mocht dit onverhoopt toch gebeuren)
Dank voor het compliment. De apps kunnen wel gede´nstalleerd worden dus dat is wel weer een voordeel t.o.v. Android waar het soms system apps zijn. Ik zal mijn review hierop aanpassen omdat het nu lijkt dat ze niet weg kunnen.

Het verwachtingspatroon bij zulke specs en prijskaartje is blijkbaar een goed uitziende behuizing en dan doet een plastic behuizing wat afbreuk.
Dan zeg ik tegen die mensen, wacht op de Surface Phone waar naar verluid aan gewerkt wordt. De software zal tegen die tijd ook nog wat meer "af" zijn, alhoewel ik weinig problemen ondervind.

En ik heb het idee dat sinds de nieuwste update de werking van de Iris-scanner enorm is verbeterd en voor het gevoel ook de accuduur maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

[Reactie gewijzigd door bapemania op 18 januari 2016 09:02]

Volgens mij is het sinds de eerst grote uitgerolde update vanuit Microsoft zeker stabiel te noemen! Ik ken eigenlijk geen Android toestellen die ik heb gehad die minder bugs hadden...

[Reactie gewijzigd door barta123 op 18 januari 2016 20:11]

Ik moet eerlijk bekennen in de 6 weken dat ik de 950 XL heb dat met geen enkele build een spontane herstart heeft plaatsgevonden. Slechts 1 keer is het toestel vastgelopen en heeft zichzelf toen geherstart. Soms crasht een applicatie maar betrap me er ook wel eens op dat ik de Windows toets tijdens het chatten heb ingedrukt.
Nice, erg mooie review! _O_
En zeker omdat het een recent model is. +3
Mooie review.
Je bent zeker niet over 1 nacht ijs gegaan.
Actie van bapemania gevolgd 8-)
Dank je voor het compliment, actie van bapemania?
Ik heb jouw review ook genomineerd als review van de maand.
Net zoals bapemania.
Dank je voor je nomatie maar heb je dat in het speciale GoT topic gedaan?

Door op de nomineer review voor de maand banner te klikken kom je in het nomatie topic voor januari.
Ik heb je nog niet genomineerd hoor, hoewel prima review. Maar ik verwees naar naar het antwoord op de vraag die jij had?

"Dank je voor het compliment, actie van bapemania?"

Echter geheel ten overvloede nu ;)
Ahh, nu snap ik het, bedankt voor je toelichting.
Zeer mooie review.
Zeer uitnodigend om te lezen. Klasse :)
Mooie review, top :).
Ben zelf in het bezit van een Lumia 950XL met Mozo cover en vette 200gb sd.
De eerste maand was het soms tobben met de 950, echter na build 71 (Nu op 107) is het toestel gewoon super en de Insider groep heeft samen met Microsoft in zeer korte tijd een juweel van een OS neergezet. Het aantal Universal apps neemt ook hand over hand toe.
Je review geeft een eerlijk en duidelijk beeld van de Lumia 950XL zoals hij is uitgebracht. Knap staaltje werk :).
bloatware? dat valt toch wel mee?
Het gaat ook niet om de hoeveelheid maar op de manier waarop ze ge´nstalleerd worden. Graag has ik iets van een optie gezien waar ik een keuze heb of ik deze apps wel of niet wil installeren. Gelukkig zijn ze ook weer eenvoudig te verwijderen.
Ja, dat moet je er eigenlijk wel bij vertellen. Bijna alle ge´nstalleerde apps kun je zelf verwijderen. In de meeste Android skins, of zelfs een Nexus, kan dit niet.
In de review staat al dat ze ook weer te verwijderen zijn.
Oh ja... Maar dan is het (in mijn optiek) niet echt een Minpunt. Of je zou het daar ook kunnen noemen:

- Veel voorge´nstalleerde apps (Bloatware), maar meeste is wel te verwijderen.

Verder een mooie review. Zeer compleet, goed geschreven. Waardige winnaar van 'Review van de Maand'... Gefeliciteerd!

Eye opener om te zien dat de benchmark scores beter zijn geworden met de updates. Zit zelf niet op Insider, maar wacht met smart op de volgende publieke update...
Dank voor je duidelijke review.
Ik ben al jaren een (voorheen Nokia) Windows Phone fan en was 2,5 jaar geleden dan ook superblij met de Lumia 1020. (Foto camera had het ook net begeven en heb nu 2,5 jaar soort van twee-in-ÚÚn gehad)...Tot afgelopen zaterdag, foto gemaakt en scherm schiet op error, press any button etc.. maar mooi dat dat het enige is wat hij nu nog doet. Reset (soft, hard en via pc) werkt dus ook niet en zoiets valt altijd buiten de garantie en ik heb het toestel dan ook ongerepareerd teruggekregen.
nu dus noodgedwongen op zoek naar nieuw toestel en twijfel tussen de 950 en de 950xl.
Vraagje:
Lees eigenlijk nergens vergelijkingen met de 1020; zijn er dingen die bij de 950 en 950xl beter/anders zijn dan bij de 1020? Of is het misschien geen gek idee om toch een (overjarige) 1020 op te zoeken?
Dank bij voorbaat.

[Reactie gewijzigd door 57HJ op 22 januari 2016 22:42]

Graag gedaan. Ikzelf kom van Android af en kan je vragen helaas niet beantwoorden. Mogelijk dat je vragen in dit topic over de Lumia 950 (XL) op GoT http://gathering.tweakers...message/44990615#44990615 beantwoordt kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 23 januari 2016 00:13]

Inmiddels heb ik van Microsoft een nieuwe Lumia 950 XL gekregen waar het glas wel van in orde is. Dit heb ik ook in mijn review aangepast.
Bij het overstappen van Android naar Windows heeft Microsoft juist wel een eigen app uitgebracht, zodat contacten, foto's, video's en dergelijke makkelijk via wifi, of anders OneDrive overgezet kunnen worden. Ik heb het vorige week nog gedaan voor mijn vriendin, die ging van de s3 mini naar mijn oude Lumia 925.

Hier de app die ik heb gebruikt:

Windows: https://www.microsoft.com...indows-phone/9wzdncrdtcc2
Android: https://play.google.com/s...ackupclient.android&hl=nl

Overigens heeft MS standaard de app 'Mijn gegevens overbrengen' die het via bluetooth zou moeten doen. Dat werkte helaas bij mij niet vlekkeloos... Dus die andere app is aan te raden, helemaal prima!
Bedankt voor de tip. Ik had er wel naar gezocht maar niet bij stil gestaan dat ik ook op Windows Phone had kunnen zoeken. Ik heb de instructie van Microsoft gevolgd door mijn Google account te koppelen waardoor mijn gmail, contacten en kalender werden gesynchroniseerd.
Graag gedaan! Ik heb nu even geen tijd, maar zit te denken om ook een review te maken van de 950 XL. Ik ben wel tevreden, alhoewel er inderdaad wat bugs in zitten, zo lijkt het.

Verder raad ik je aan om de app 'kaarten' te gebruiken in plaats van google maps. Daarmee kun je de kaarten namelijk downloaden, de hele wereld letterlijk in je broekzak. Wellicht heeft het er juist mee te maken dat de kaart van Google niet meer beschikbaar was omdat je de grens over ging en dus ging roamen?
Je kunt er ook voor kiezen een iets minder uitgebreide review te schrijven dus zonder foto's en screenshots. Tevens zou je zaken kunnen belichten die je in de andere reviews van de 950 XL niet bent tegengekomen maar zelf wel belangrijk vindt.

Zelf had ik niet het idee dat ik gelijk terug moest naar Android en eigenlijk geen last van de bugs of een spontane herstart. Wel mis ik de dual SIM funtionaiteit meer dan de afwezigheid van bepaalde apps.

Overigens Google Maps heb ik niet gebruikt maar Maps of Kaarten zoals de app in het Nederlands heet.
Oeps, ik had een andere review die ik had gelezen ook in mijn hoofd, sorry. Dat over die navigatie is niet echt van toepassing ;)

Ik zal binnenkort eens kijken of ik een review kan maken! Deze ziet er in ieder geval prima uit!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*