Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Android zonder Google

Wat kun je zonder Google-diensten?

19-09-2019 • 06:00

284 Linkedin Google+

Android zonder Google

Het is een vreemde situatie; Huawei kondigt de Mate 30-serie telefoons aan, maar er ontbreekt iets dat sinds de allereerste Android-telefoon, de T-Mobile G1, op vrijwel alle toestellen voor de Europese markt heeft gestaan: goedkeuring van Google. Dat komt door de handelsoorlog tussen de VS en China. De overheid van de VS heeft Amerikaanse bedrijven verboden met Huawei te handelen. Ze mogen nog wel contact hebben over bestaande producten, maar nieuwe producten als de Mate 30 goedkeuren zit er niet in.

Hoewel er zo nu en dan telefoons zonder Google-diensten zijn verschenen in Nederland, zullen veel mensen geen beeld hebben van hoe het is om een Android-telefoon te hebben zonder iets van Google erop. Hoe kom je immers aan apps en hoe kun je ze updaten? Welke apps en diensten werken wel en welke niet? Om daarachter te komen, hebben we een bestaande telefoon via een custom rom gestript van alle Google-diensten en zijn we vervolgens aan de slag gegaan. Wat mis je eigenlijk als je een Android-telefoon wil gebruiken zonder Google?

Even lekker via een app iets op tv terugkij... oh wacht

Om te beginnen: wie een smartphone zonder Google wil, heeft veel keuze die vaak onder de radar blijft. Er zijn custom roms als LineageOS en Resurrection, maar er bestaan ook nog steeds alternatieve besturingssystemen als Sailfish OS, de mobiele versie van Ubuntu, Plasma Mobile en LuneOS, om er een paar te noemen. Dit verhaal is geen duik in de wereld van dergelijke besturingssystemen. Dit gaat alleen over het gebruiken van een reguliere Android-telefoon zonder software van Google. We hebben daarvoor LineageOS zonder 'Gapps' gebruikt. Ook MicroG, een alternatief voor Play Services met goeddeels dezelfde functies en dezelfde package name, voelde aan als valsspelen en hebben we dus niet gebruikt. We hebben Lineage geïnstalleerd op een LG V30 en, omdat we houden van ironie, op een Google Pixel van de eerste generatie. Een Google-telefoon zonder Google, wie wil dat nu niet?

Hoe installeer je apps?

Je start de telefoon, doorloopt de set-up, uiteraard zonder Google-account in te vullen want dat scherm ontbreekt, en dan beland je op het homescreen. Pas als je het hoofdmenu opent, zie je hoeveel Google-apps fabrikanten meeleveren. We troffen daar vijftien apps aan, waaronder een agenda, mailclient, bestandsbeheerder, klok en galerij.

Het hoofdmenu, grotendeels leeg

Hoe ga je dan verder? Hoe krijg je de apps die je wilt op de telefoon? Het vinden van apps is gemakkelijker dan je denkt. Veel mensen zijn gewend aan de Play Store, maar er zijn alternatieven beschikbaar. Voor opensourcesoftware is er F-Droid bijvoorbeeld. Ook het Portugese Aptoide bestaat en daarin staan veel populaire apps. Daarnaast heeft Huawei zijn eigen AppGallery en heeft Amazon zijn Appstore.

Ze hebben allemaal hun eigen beperkingen en mogelijkheden. F-Droid is een mooi alternatief, maar veel populaire apps ontbreken doordat ontwikkelaars er zelf hun apps moeten aanbieden. Aptoide heeft veel populaire apps wel, maar is een mijnenveld vol nepapps, halve apps en gekraakte apps die door anderen dan de originele ontwikkelaars zijn geüpload. De schermvullende advertenties in Aptoide zijn bovendien heel storend.

AppGallery, dat je op elke telefoon kunt installeren, heeft de beste interface, lekker rustig, maar er is vooralsnog een groot probleem: het staat vol met Play Store-linkjes, dus als alternatieve bron van apps is het niet zo nuttig. Huawei moet de originele ontwikkelaars er vermoedelijk toe overhalen om ook daarin te publiceren. Amazon is daar het verst mee, omdat het al jaren bestaat en omdat Amazon een bekende naam is, maar ook de Amazon Appstore is niet fantastisch gevuld met apps.

Ook kun je installatiebestanden zoeken op internet. Dat is link, omdat sommige bronnen malafide code in apps stoppen en het dus een bron van malware kan zijn. We vertrouwen in elk geval ApkMirror van Android Police. In sommige gevallen gingen we ook naar ApkPure en andere sites, maar eerlijk is eerlijk: het is een testtelefoon, waarmee risico's nemen niet zo spannend is als met een eigen telefoon.

Kun je daarmee alle apps krijgen die je wilt? Ja, dat kan, maar het betekent niet dat alles ook echt werkt of goed werkt.

Wat wel en niet werkt

Het is niet zo dat apps niet draaien, maar het zijn vooral de back-end-diensten die je mist. Wil je een back-up terugzetten in WhatsApp? Kan niet, want die kun je alleen maken op Google Drive. WhatsApp geeft niet eens de optie om een back-up terug te zetten. En daar begint het pas met WhatsApp; dat leunt immers op de contactenlijst van de telefoon en veel mensen vullen die met Google-contacten. Als je geen andere manier hebt om contacten op je telefoon te krijgen, heb je bij WhatsApp een lege lijst.

Nu zijn er manieren om contactenlijsten op een telefoon te krijgen zonder Google-diensten, zelfs als de contacten bij Google staan. De manier die bleek te werken, is het installeren van Davx5, een appje in F-Droid. Dat kan contact maken met caldav-servers, waaronder die van Google. Dat bleek te werken voor een privéaccount, maar een zakelijk G Suite-account bleek lastiger. De server vond de beveiliging van de telefoon onvoldoende, weigerde toegang te geven en ging mails sturen over een verdachte inlogpoging.

Een andere achteruitgang is locatiediensten. Gps werkt natuurlijk gewoon, maar Play Services voorziet in een razend snelle manier om alvast een grove schatting van je locatie te maken. Veel apps gebruiken dat, waaronder weerapps als Buienradar, Buienalarm en Rain Today. Die schakelen niet over naar het aanzetten van gps. Voor navigatie werkt gps natuurlijk wel en dan kun je kijken naar een van de alternatieven om te navigeren.

Je mist ook Netflix in hoge resolutie. Tijdens een test ging hij maar tot 480p met een maximale bitrate van 1750kbit/s. Dat is niet veel. Hij heeft volgens de app DRM Info Widevine L3, maar niet L1 en dat is nodig voor het streamen van Netflix in hd. Over video gesproken: apps als Ziggo Go en NPO Start werken helemaal niet. Ze vereisen Play Services om te starten en weigeren dus dienst op het moment dat je probeert in te loggen. Videoland crashte constant zonder foutmelding. Dat geldt niet voor alle apps met video: Netflix werkt wel en TikTok ook.

Sommige apps, zoals Spotify werken prima. Andere apps, zoals Buienradar, werken beperkt. En sommige apps willen simpelweg niet werken zonder Play Services.

Bankieren ging dan weer wel. Diverse banken-apps bleken gewoon te starten, hoewel je natuurlijk klant moet zijn om een toestel te registreren, dus deze test is niet compleet. Mainstream-apps als Instagram, WhatsApp en Facebook werkten in elk geval zonder problemen.

In totaal hebben we 26 apps geprobeerd; naast de tools en apps die we er toch al op hadden staan, gaat het om de lijst van populaire apps in Nederland zoals je die kunt vinden in, nu ja, de Play Store.

App Werkt? App Werkt?
ABN Amro Vermoedelijk wel Netflix Ja, maar niet in hd
Amazon Appstore Ja NPO Start Nee
Aptoide Ja Nu.nl Ja
Buienradar Ja, maar beperkt in locatie Outlook Ja
Davx5 Ja Rabo Bankieren Ja
Digid Nee Snapchat Nee
DRM Info Ja Spotify Ja
F-Droid Ja T-Mobile TV Anywhere Nee
GPS Test Ja TikTok Ja
Here WeGo Navigation Ja Videoland Nee
ING Bankieren Vermoedelijk wel Wish Ja
Instagram Ja WhatsApp Ja, maar zonder back-up
Marktplaats Ja, maar zonder locatie en kaart Ziggo Go Nee

Tot slot

Er zijn genoeg redenen te vinden om een Android-telefoon zonder Google-diensten te willen. Misschien voel je je niet comfortabel bij het dataharken van Google en van apps in het algemeen. Misschien wil je niet afhankelijk zijn van welk groot techbedrijf ook of heb je om de een of andere reden een hekel aan het bedrijf.

Een Android zonder Google zal voor de meesten onwerkbaar zijn. Natuurlijk: je kunt blijven whatsappen, tiktokken en instagrammen. Zelfs mobiel bankieren kan werken, maar wil je de DigiD-app gebruiken, dan heb je pech. Tv-kijken via je provider of een streamingdienst? Netflix werkt, maar niet in hd en de rest crashte of wilde niet functioneren.

En dan heb je het alleen over de installatie; updates van apps lopen niet automatisch binnen en er is geen veelomvattend alternatief voor de Play Store. Dat maakt je op termijn vatbaar voor lekken in apps en je mist nieuwe functies.

Op het moment van publiceren is het afwachten hoe Huawei zal omgaan met een gebrek aan Google-diensten, maar deze korte test heeft iets uitgewezen wat velen wellicht al vermoeden: een Android zonder Google is een beperkte Android met minder mogelijkheden en in deze vorm ongeschikt voor het algemene publiek. Zelfs voor veel tweakers zal het een brug te ver zijn om op deze manier Android te gebruiken.

Reacties (284)

Wijzig sortering
Fijn artikel, bedankt hiervoor Arnoud!

Ik gebruik zelf inmiddels al een jaar of vier Android zonder Google toevoegingen. Eerst begonnen met CopperheadOS op een Bullhead (Nexus 5X) en erna LineageOS op een Samsung S8. De kans is zomaar dat de volgende een Pixel gaat worden met GrapheneOS. Ik heb de Librem 5 gepreordered snel na de eerste aankondinging, maar heb een aantal weken geleden die order geannulleerd. De reden hiervoor: de hardware/firmware is niet zo open als Purism doet/deed overkomen. Wellicht komt er in de toekomst een open platform op basis van RISC-V.

Maar goed, genoeg offtopic geneuzel. Als aanvulling op het artikel heb ik nog enkele tips voor mensen die dit wel eens willen proberen.

Allereerst, installeer F-Droid. Er zitten een paar pareltjes tussen die je niet wilt missen. En bovendien test F-Droid de apps voor het compilen, packagen en hosten rigoureuzer dan Google dat doet. Niet alleen op malware, maar ook op trackers, eventuele upstream issues, etcetera.
  • Aegis Authenticator is de perfecte two-factor applicatie.
  • Aurora Store is een hele fijne voor die paar apps die je toch echt uit de Play Store nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiel bankieren.
  • Bromite is een Chromium based browser, met alle privacy-inbreuken eruit gestampt en toevoegingen zoals fingerprint randomization, adblocker, AMP/clicktracking bescherming, etc. Bromite loopt enorm synchroon met 'upstream', dus je loopt niet achter op nieuwe veiligheidsfeatures wat bij vrijwel alle Chromium-based browsers wel zo is.
  • FairEmail een fijne, snelle en degelijke mailclient. Voor als je, zoals ik, niet tegen de Spartaanse interface van K9 Mail kunt. Is overigens gemaakt door een Nederlander.
  • NextCloud heeft waarschijlijk bij de meesten geen introductie nodig. Als je zelf niet de tijd, zin of resources hebt om een server te hosten (wat tegenwoordig al kan op een Raspberry Pi), kun je je aanmelden bij een bestaande server en krijg je een kleine hoeveelheid gratis opslag. Bijvoorbeeld via The Good Cloud. Let wel, ze gebruiken geen per-user encryptie, dus beheerders cq medewerkers van dit bedrijf kunnen alsnog bij alle bestanden van de gebruikers.
  • Shelter "misbruikt" de werkmodus om een geisoleerde omgeving te maken. Apps in de Shelter modus hebben geen toegang tot de data in de normale Android omgeving. Handig voor apps die een inbreuk op privacy maken, zoals WhatsApp; wat voor sommigen toch nog een sociale verplichting lijkt te zijn.
Verder, hoewel veel gebruikers hun devices rooten, doe ik dat niet. Het biedt weliswaar (veel) meer mogelijkheden tot customization, maar is gelijktijdig ook een inbreuk op het security model. Sinds Oreo maakt Android flinke stappen voorwaards wat betreft beveiliging; het rooten ondermijnt dit (vrijwel) volledig.

[Reactie gewijzigd door jurroen op 19 september 2019 16:03]

Hoe werk je met DigiD of alleen op pc?
Ik heb DigiD vrijwel nooit nodig. Maar als ik het nodig heb, dan inderdaad op de PC met SMS authenticatie.

Helaas heeft DigiD geen support voor TOTP, FIDO of WebAuthn, dat zou het een stukje veiliger maken. En een alternatief geven voor de app.
Vreemd dat onze eigen overheid de Google services al vereiste heeft (DigiD). Zoende dubieus dat veel overheidsinstellingen en scholen gmail accounts gebruiken.
Het is inderdaad kwalijk dat DigiD gebruik maakt van GCP; ze volgen daarin - in mijn ogen - het bedrijfsleven. Ik vind dat de overheid hierin een voorbeeldrol te vervullen heeft. Hetzelfde met open source software.

Wat het tweede deel van jouw reactie betreft; dat gaat niet alleen voor Google op, maar ook voor Microsoft. Het is veelal G-Suite of Azure/Office 365 wat onderwijsinstellingen en een deel van de overheidsinstellingen gebruiken. Ik snap de keuze wel, het is financieel aantrekkelijk en bespaart vast een redelijke management overhead - ik ben het er alleen totaal mee oneens.

Het beste wat je kunt doen is zelf die diensten zo min mogelijk gebruiken, goede uitleg aan anderen geven waarom het slecht is én alternatieven tonen/aanbieden. De attitude van "Gmail/G-suite is slecht want $reden, gelukkig is er $alternatief" werkt beter dan alleen het eerste deel :)
> Ik heb de Librem 5 gepreordered snel na de eerste aankondinging, maar heb een aantal weken geleden die order geannulleerd. De reden hiervoor: de hardware/firmware is niet zo open als Purism doet/deed overkomen.

Wat bedoel je hier precies mee?
Disclaimer: Het is niet mijn bedoeling de Librem 5 de grond in te boren. Het is geweldig dat er een dergelijk initiatief is en er zullen genoeg gebruikers zijn die er baat bij hebben. Deze reply is enkel en alleen mijn onderbouwing waarom het niet "my piece of cake" is.

De Librem 5 is in mijn ogen geen revolutie. Sterker nog, qua evolutie vind ik het maar een erg kleine stap. Natuurlijk is het geweldig dat ze een smartphone maken die zich richt op privacy. Echter, door het gebrek aan een aantal zaken is het totaal niet mijn telefoon:
  • De Librem 5 maakt gebruik van een proprietary SoC (CPU, GPU, WiFi, etc) die closed-source microcode en firmware binary blobs vereist. Support en updates hiervoor zijn volledig afhankelijk van de chipfabrikant en tevens moeilijker te auditten of verder te onderhouden als de chipbakker dat niet meer doet.
  • De kill-switch voor de microfoon is in mijn ogen een wassen neus. Het zorgt ervoor dat het systeem geen verbinding kan maken met de microfoon, maar die data valt ook uit de andere sensoren te trekken.
  • Dankzij wat verouderde hardware beschikt het apparaast niet over features zoals een hardware-backed keystore
  • Op het gebied van beveiliging voegt PureOS heel weinig toe wat niet in Debian zit. (Helaas) is Android hier beter in. Denk als zaken als SELinux, Seccomp filters, verified boot of een fatsoenlijke app sandbox. Eerder gaf Purism in de FAQ aan dat ze SELinux hadden, maar dat is nu niet meer terug te vinden.
Natuurlijk gaan deze zaken wel ver. Maar realiseer je ook: de Librem 5 richt zich niet op Jan Modaal.

[Reactie gewijzigd door jurroen op 20 september 2019 13:47]

Bedankt voor de tips en vooral de shelter app! Die ga ik eens goed onderzoeken. :)
Ik heb zelf Shelter in gebruik voor Signal (tweede telefoonnummer/account op dezelfde telefoon!), voor bunq en voor revolut.

Je kunt een applicatie installeren, clonen naar Shelter en vervolgens uit de normale "modus" verwijderderen. Het lijkt erop dat je nog niet direct naar de Shelter/werk modus kunt installeren.
Ik gebruik Island hiervoor, doet net hetzelfde...
Gebruik het om in de Xiaomi Mi Home app verbinding te maken met verschillende servers
Mooie lijst! Vraagje over Nextcloud: heeft alleen The Good Cloud geen versleuteling per gebruiker, of zou dat ook voor andere aanbieders van Nextcloud-hosting gelden?
Dankjewel. In theorie verschilt dat per aanbieder, of er aanbieders zijn die dit hebben ingeschakeld en welke dat zijn weet ik niet.

Op dit moment is het (helaas) wel zo dat de per-user encryptie niet compatibel is met Collaboro Online (makkelijk gezegd, de online versie van LibreOffice, functionaliteit ala Google Docs), maar dat ligt volgens mij aan Collaboro, niet aan NC.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een eigen NC server. Ik heb het op redelijk krachtige x64 hardware draaien, met Memcached en Redis caching (multi user instance), maar het draait al op een Raspberry Pi.

Voordelen zijn natuurlijk de on-prem opslag en de centralisatie, nadeel is het onderhoud en de verantwoordelijkheid ervan. Voor iedereen een keuze en afweging om zelf te maken :)
OK dank voor de informatie. Zelf laat ik het juist graag bij een andere partij draaien, opdat ik zelf niets aan hoef te laten staan, en als veilige back-up mocht mijn huis in brand vliegen.
Zoals @jurroen al aangeeft: liever zelf hosten. En dat hoeft echt geen kapitalen te kosten. Zelf host ik het op een VPS bij contabo. 400GB SSD opslag en 6 cores E5 xeon + 16GB RAM. 400Mbit up/down zonder datalimiet voor EUR9,- per maand. Overigens heb je voor EUR4,- bij Contabo al een zeer krachtige VPS.
(ik heb geen aandelen bij Contabo, maar ben wel een zeer tevreden klant)
Ik heb er zelf NethServer op geïnstalleerd waarop naast nextcloud ook nog mijn mail (SOGo), Mattermost, Moodle en diverse andere services op draaien.
Ook dank voor de tip. Het lijkt me naast het geld ook wel gedoe. Weet ook niet of ik dat dan allemaal goed zou doen. Maar wie weet ooit.
Met NethServer: easy-peasy lemon squeezy.
Nextcloud is een 1-click-install. Verder is de NethServer community _zeer_ behulpzaam.
Heb je een aanbeveling voor een goede password-manager?
Ik gebruik zelf KeePassXC. Voor telefoon aparte kluis, met KeePass DX. Die kan ook een kluis direct op NextCloud gebruiken (WebDav).
Dan zijn we op hetzelfde uitgekomen :)
Ik gebruik nu ook KeePassXC op de laptop en KeePass DX op LineageOs for MicroG. Minder mooi en minder gebruiksvriendelijk dan Enpass dat ik hiervoor gebruikte maarja... je moet wat als je Android zonder Google wil.
Gezien je MicroG gebruikt is de kans vrij aanwezig dat je het kunt downloaden via Aurora Store en dat het dan ook werkt.

Ik zou Enpass zelf nooit gebruiken, closed source en maakt externe verbindingen. Ik wil niet eens een connectie tussen de browser en wachtwoord manager hebben, brrrr.
Als tevreden LOS zondrr gappss gebruiker, kan ik bevestigen dat ABNAmro bankieren en creditcard app werken, net als Signal en Whatsapp.

Whatsapp kan backups op het toestel maken zonder gapps en wanneer die voor installatie op het toestel aanwezig zijn, wordt berichtgeschiedenis bij activatie hersteld. Het artikel is in die zin niet volledig.

Voor backups, contact en agenda sync, enz. is nextcloud als backend in gebruik en nextcloud app, DAVx5 en ICSx5 als sync tools.

Voor het installeren van playstore apps zonder gapps, is aurorastore (via f-droid) een aanrader.
Voor het installeren van playstore apps zonder gapps, is aurorastore (via f-droid) een aanrader.
Klopt. Een bonus is dat je niet hoeft in te loggen met een Google account.

Aurora Store is een open-source client voor de Play Store. Verder is er nog Aurora Droid, wat een F-Droid client is. Verder zorgt Aurora Services ervoor dat applicaties in de achtergrond van updates voorzien kunnen worden. Daar is dus geen omkijken meer naar.
En dan heb je het alleen over de installatie; updates van apps lopen niet automatisch binnen en er is geen veelomvattend alternatief voor de Play Store. Dat maakt je op termijn vatbaar voor lekken in apps en je mist nieuwe functies.
Qua dat is dit 'achtergrond' artikel te kort door de bocht. Er zijn veel meer oplossingen dan zoveel jaar geleden die deze nadelen wegnemen. 'Onwerkbaar' ligt aan je use cases. Ik gebruik nu al meer dan vijf jaar een smartphone die vrij is van de Play Services en afgeleiden.

Overigens werkt Waze ook gewoon. Here WeGo gebruik ik voor stadsnavigatie te voet en offline navigeren. Waze gebruik ik onderweg.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 september 2019 08:26]

Waze is toch ook gewoon een Google app? Is het hele punt niet dat je apps gebruikt die niet van Google zijn?
Ja en nee. Waze is inderdaad een onderdeel van de groep van Google, maar het is in grote mate toch nog altijd een apart bedrijf. Men zou het perfect van de ene dag op de andere kunnen doorverkopen, vandaar ook dat het ook goed werkt zonder de Google services (het is eigenlijk zelfs beter verbonden met Facebook dan met Google qua inlogmogelijkheden). Doordat het wel deel is van de groep zijn ze als Google app toegevoegd.

Google Maps heeft veel features van Waze gekopieerd, maar dit op hun eigen manier en zonder afhankelijk te zijn van Waze. Waze diende dus eerder als inspiratie en minder als bron. Buiten meldingen van gebruikers en wegafsluitingen is er zo goed als geen gegevensuitwisseling.
Voor online navigatie gebruik ik de Navmii app. (Gratis) Hier heb je de keuze om losse landen te downloaden. Deze zijn van openstreetmaps.org als ik het goed heb
Nee, Waze gebruikt de map API van Google, maar het bedrijf is niet van Google.

I stand corrected :+

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 19 september 2019 13:57]

Zoals door anderen gezegd: het is effectief een onderdeel van de groep van Google.
Verder is het ook niet juist dat Waze de Map API van Google gebruikt. Waze heeft een eigen kaart die los staat van Google Maps en die beheerd wordt door lokale vrijwilligers. Er zijn alleen wat verwijzingen naar Google Places om de locaties van plaatsen in Waze te kunnen overschrijven wanneer deze als bestemming gekozen worden.
Volgens Waze medewerkers uit Nederland delen de kaarten/programmas data
https://www.waze.com/forum/viewtopic.php?t=221104
Dat is dus wat ik bedoelde met Google Places. Deze wordt gebruikt in zoekresultaten. Maar dat gaat dus alleen over bestemmingen. Het deeltje traffic info is ook zeer summier en in veel landen niet ingeschakeld: als er geen recente data is wordt de Google Traffic Data feed als 1 Waze-gebruiker bekeken en gebruikt in de file-aanduidingen.

Peter is trouwens even weinig/veel een medewerker van Waze als ik. Maar dat ter zijde.
In 2013 heeft Google Waze gekocht.
Google heeft Waze in 2013 al gekocht.
Google heeft Waze in 2013 reeds overgenomen.
Ook wanneer je naar de vacature-site van Waze gaat, kom je bij het moederbedrijf google uit.
Ik denk dat @The Zep Man duidelijk wil maken dat niet alle Google apps de Google services nodig hebben om te functioneren.
Mijn Lineage rom draait ook zonder Google services, na eerst een jaartje de MicroG variant gebruikt te hebben. Wanneer je veel rondrijd is Waze namelijk wel erg prettig en ik was ook positief verrast dat Waze dus gewoon prima draait op een kale Lineage rom.
Wanneer je deze app afsluit wordt er dus niet meer met Google gebabbeld op de achtergrond.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 19 september 2019 09:39]

Ja ik vind het artikel ook echt te beperkt. Mensen trekken snel een negatieve conclusie zo (zonder google is wel heeeel lastig) waardoor ze ontmoedigd worden om een telefoon zonder Google diensten te gaan proberen. Dit terwijl je met LineageOS danwel /e/ met MicroG een flink eind verder komt dan met LOS zonder MicroG. Sorry @arnoudwokke maar op een site als Tweakers verwacht ik dat dit soort opties ook meegenomen worden. Betrek de community er ook in zou ik zeggen.
Exact dit! MicroG is niet valsspelen, want het zijn juist de services die Google aanbiedt zonder dat Google meekijkt.
Ja leuk al die workarounds maar voor 99% van de gebruikers geen optie. Teveel gedoe, teveel moeite en geen enkele garantie dat alles zal werken.

Als er geen einde aan die Ban komt is het over en uit voor Huawei in het westen, simpel zat.
Dat handje vol tweakers dat het niks uit maakt zijn een druppel op de gloeiende praat en absoluut verwaarloosbaar mbt verkoopcijfers.

Bovendien gaan providers deze toestellen NIET opnemen in hun selectie want niemand gaat ze willen en dan blijven ze ermee zitten.
Het feit dat Huawei ze voorlopig hier niet gaat uitbrengen zegt genoeg, En dat zijn echt slimme gasten die ook prima weten hoe het te omzeilen is maar gewoon weten dat vrijwel niemand in het Westen hierop zit te wachten.
Off topic. Het artikel gaat niet over Huawei. Het gaat over een telefoon zonder Google apps.
Ja klopt maar het moge duidelijk zijn dat dit 100% te maken heeft met de Mate 30 pro die vandaag gereleased is en dat dit geen toeval was.
Dus je hebt gelijk maar het ene sluit het andere niet uit.

Als de release er niet geweest was of de ban niet dan had dit artikel helemaal niet bestaan.
Zonder google draaien is niks nieuws en al jaren oud.
Hoe werkt 'netwerk' locatie zonder Google apps? Als je bijvoorbeeld via Whatsapp je locatie naar iemand wil sturen, moet je dan buiten zijn en wachten op een GPS fix?
Er zijn alternatieve location providers (UnifiedNLP) in te stellen in LineageOS. Dan maak je gebruik van bijvoorbeeld die van Mozilla of Nominatim (voor adressen). Werkt voor de meeste apps prima, maar is niet heel eenvoudig in te stellen. Daar is LineageOS+MicroG simpeler, waar daar zitten alternatieve locatie providers ingebouwd.
ik vraag me vooral af wat lineageOS + MircoG doen,

werken backups in whatsapp dan wel,
maar nog belangrijker werkt de DigiD app dan ....?

Jammer dat tweakers in dit artikel te kort door de bocht is gegaan en niet beide routes hebt bewandeld. 'dat voelt als cheaten' is natuurlijk een non-argument als het vervolgens een goed werkende hack oplevert waar google alsnog niet bij je data kan (want niet ingelogd) maar je dus wel bepaalde essentiële apps mogelijk weer kunt gebruiken.
Ik vind het ook jammer dat dit niet meegenomen is. Juist omdat dit de meest handige optie is voor een gebruiker.

"Het voelt als valsspelen"? Het is gewoon een alternatief voor wat er mist. Ik had ook graag gehoord hoe dit in de praktijk werkt.
Ik gebruik sinds kort de /e/ ROM op mijn Xiaomi Mi3W en kan verifiëren dat de WhatsApp backups wel werken.
De DigiD-app staat alleen in de Play Store, die heb ik dus niet..
Ik heb op lineage os met microG gedraaid op een mijn laatste drie telefoons.
Dat werkte goed in de zin dat je de meeste apps kan instaleren via inderdaad F-droid oid. Apps die een split apk hebben instaleren dan echter niet, of niet gemakkelijk in iedergeval (ik had die apps niet zo hard nodig dat ik het heel hard ging proberen. Volgens mij heb je dan een ge-roote telefoon nodig wat ik niet wilde ivm veiligheid).
Ik gebruik die functie in Whatsapp eigenlijk nooit. Net even geprobeerd en lijkt afhankelijk van GPS fix.
Zodra er een fix is, lijkt zowel 'current location' als 'live location' te werken
Er is prima te werken zonder Google, het is alleen erg moeilijk om van die ##!!§$%& Google Playservices af te komen want die kun je wel uitschakelen maar die start steeds weer opnieuw op. Heb een Xiaomi Redmi 6 en daar is (nog) geen Linneage Rom voor te vinden. Gelukkig kan ik de telefoon prima gebruiken zonder Google account. ABN AMRO app werkt wel maar de benodigde update naar de laatste versie (10.45) is nog steeds niet op Apptoide beschikbaar. Heb zojuist Aurora Store geïnstalleerd maar daar werkt de ABN app niet. (stopt steeds) Dus moet ik nu steeds naar mijn pc lopen om te kunnen bankieren. Eigenlijk moeten de banken en andere aanbieders van apps de apk gewoon op hun website beschikbaar stellen als download. Dan ben je van de hele Google zooi af. Nu wordt je door bedrijven èn overheid overgeleverd aan deze datagraaiers. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat steeds meer mensen de grote bedrijven als Google, Microsoft, Zuckerberg en aanverwante datadieven de rug toe (willen) keren. Het wordt tijd eens naar die mensen te gaan luisteren.
Wat als je ABN AMRO benadert via de browser op je telefoon? Dat hoort gewoon prima te werken hoor...of heeft ABN AMRO geen mobiele website?
dat kan natuurlijk maar dan moet je inloggen met de edentifier en de bankpas. Nieuwe regels uit de eu vanwege verplichting tweetrapsauthentificatie
Denk dat het niet vanwege de regels van de EU komt! Ik heb ING en heb dus ook geen identifier nodig! Ook via de mobiele website! Bij ING wordt de TAN-code gebruikt welk over SMS gaat. Dus bij bijv. een overschrijving, om dat succesvol af te ronden krijg je een TAN-code (6-cijferige code) toegestuurd op je 06-nummer welk je vervolgens moet intoetsen op de website om de overschrijving toe te staan ^^

Het is dan toch echt een ABN AMRO dingetje wat het leven zuur maakt hoor!
Gebruik maken van een tan Code is ook tweetrapsauthentiecatie. Je hebt immers een SMS Dienst nodig om te kunnen inloggen. Bij AbnAmro moet je een qr Code scannen (of je edentifier gebruiken) om te kunnen inloggen. Daar voor heb je dan weer de laatste versie nodig van de Mobiel bankieren App. En Die krijg je niet zonder een Google account.
Is de aurorastore betrouwbaar?
Aurora store maakt gebruik van de google plays store. Ik zou dus zeggen net zo betrouwbaar als google play :)
Voor het installeren van playstore apps zonder gapps, is aurorastore (via f-droid) een aanrader.
Ennuh, hoe installeer je die?
F-Droid van de F-droid website plukken: https://f-droid.org

Vervolgens in F-Droid aurora store downloaden: https://f-droid.org/en/packages/com.aurora.store/
Als tevreden LOS zondrr gappss gebruiker, kan ik bevestigen dat ABNAmro bankieren en creditcard app werken, net als Signal en Whatsapp.
Blijft De Bank aansprakelijk als hun app niet rechtstreeks via de Playstore is geïnstalleerd?
Ik mis onder andere microG in het artikel als we het daadwerkelijk willen hebben over de bruikbaarheid van een telefoon zonder Google (de Google Play API is tegenwoordig ook gedeeltelijk een compatibility library namelijk), en een open source location provider (om de netwerklocaties van Google te vervangen, deze kan namelijk verschillende datasets gebruiken zoals die van Mozilla, Apple of RadioCells.org).

Eerst je telefoon ontGooglen en dan proberen via Google je contacten te synchroniseren vind ik een beetje raar. Zo heb je nog alle informatie over wie je spreekt bij Google liggen. Ik heb zelf contactensynchronisatie met nextcloud gedaan naast mijn Google account en dat werkt helemaal prima.

Wat misschien interessant zou zijn voor een Tweakers-artikel als deze is om te proberen hoe een eigen, ont-Googled platform zou werken. Denk aan een (nep)bedrijf met meerdere mensen die LibreOffice + SOGo + Thunderbird + Lineage + je favoriete Linux-smaakje + Nextcloud gebruiken om Office/Docs, Gmail/Google Agenda/Google Contacten, Outlook, Android, Windows/ChromeOS en Google Drive te vervangen.
Wel eens gekeken naar /e/ ? Dat is LineageOS geheel ont-Googled, en net zo functioneel als het origineel. Dus inclusief email, contacten, notes, mogelijkheden tot backups, en met een eigen store. Verder heb je alle vrijheid. https://e.foundation/
Vergeet ook niet de subtiele fork van LineageOS, LineageOS for microG. Praktisch identiek aan de reguliere LineageOS alleen dat met ingebouwde signature spoofing en microG zodat het out of the box werkt. Als je dit combineert met Aurora store heb je in mijn ervaring toch een behoorlijke Android ervaring zonder veel in te leveren. Zit in hetzelfde goed ondersteunde LineageOS ecosysteem met weekly OTA updates, maar dan hoef je zelf niet meer streken uit te halen om je ROM signature spoofing (en daarmee microG) te laten ondersteunen.
https://lineage.microg.org/

[Reactie gewijzigd door Ashaene op 19 september 2019 11:04]

@arnoudwokke ik mis /e/ in je overzicht als mogelijk ontgoogle optie. Gelukkig zijn er nog de comments.

/e/ is ook naar hardware partners aan het kijken naast de bestaande refurbished toestellen die ze verkopen.
Ja, ik hoorde erover nadat ik mijn nieuwe telefoon gekocht had; beetje jammer. Een telefoon met een Lineage-like OS zou (helemaal voor die prijs) een prima alternatief zijn voor mijn nieuwe (waar ik van plan Lineage op te zetten zodra dat beschikbaar is).

Gelukkig heb ik zelf dan weer de kennis om zelf zo'n cloudsysteem op te zetten (want dat heb ik al gedaan ;), dus denk ik niet dat ik de bedoelde eindgebruiker ben voor /e/.

De app store is wel netjes, ik ga eens koekeloeren of ik die ook op mijn eigen telefoon kan krijgen.
microG staat gewoon in het artikel met daarbij uitgelegd waarom het niet is gebruikt voor de test.
Ja, maar "het voelt aan als valsspelen" vind ik een dom excuus. Apps doen het niet omdat ze een aantal libraries nodig hebben, en een alternatieve library installeren die de app zijn dependencies geeft is valsspelen? Er wordt niks naar Google gestuurd.

Betekent dit dat apps die Gson, Volley of de compatibility libraries gebruiken ook niet mee mogen doen? Dat is tenslotte ook allemaal van Google dus dat zou valsspelen zijn.

Als Google microG nou zelf had aangeboden als "privacybewust alternatief" dan had ik het gesnapt, maar dit is gewoon open source code die niks met Google te maken heeft.
Ik vraag me af waarom bepaalde apps zoals ziggogo etc de Google services nodig hebben.
Is dat gewoon een manier van programmeren, luiheid. Of heeft het ook specifieke redenen?
Dit omdat je toch moet inloggen met je ziggo account welke niet gelinkt is aan Google.
Ik weet het niet zeker, maar ik gok de manier van programmeren. Om dat luiheid te noemen vind ik ver gaan, want dubbel doen wat al bestaat is gewoon dom. Als Google het aanbiedt, en iedereen dat toch op zijn telefoon heeft staan, waarom dan zelf gaan programmeren?
Uiteindelijk zijn de Play Services gewoon een hele bundel met services die nuttig kunnen zijn voor je app, dus waarom zou je er dan geen gebruik van maken.
Waarschijnlijk heeft dat te maken met DRM waarbij dit via de Google play services verloopt.
Volgens mij staat Widevine los van GPS. Hoe het precies - technisch gezien - werkt weet ik niet. Eerder moesten eigenaren van de OnePlus 5 en 5T hun telefoon opsturen vanwege een Widevine update.

EDIT: broken link

[Reactie gewijzigd door jurroen op 19 september 2019 21:11]

Google services is meer dan alleen GPS, het omhelst o.a. locatie diensten maar ook push berichten en een hele sloot aan andere closed software zaken.
Omdat ze via de services dan info kunnen halen die ze zelf niet hoeven te vergaren en veel meer werk kost.
Men besteed bepaalde zaken het liefst uit want de services doen dat gewoon goed en blijven uptodate en dus waarom moeilijk doen.

Wij maken ZELF het probleem door tegen de stroom in te zwemmen en tegen problemen aan te lopen en workarounds gaan vinden.
Gedeeltelijk mee eens.
Tegen de stroom in wil ik niet zeggen, maar meer onafhankelijk zijn.
Ik ben zelf wel van mening dat bedrijven zich er te makkelijk vanaf af maken om maar met de stroom mee te gaan en daaraan eigenlijk mee helpen om de grote spelers meer “klanten” te geven i.p.v. iets onafhankelijks maken.
Via de browser op de desktop werkt het ook namelijk zonder playsore, Appstore oid. Zowel op MacOs, Unix als Windows.
Dus waarom op mobile devices dan niet.
Omdat apps veel meer snelheid bieden vwb het opstarten, switchen en ook beter het scherm benutten want ze zijn niet universeel terwijl je via een browser dat wel hebt.
Ook qua storage is het niet te vergelijken.

De groten worden groter, tja daar zit ik niet mee.
Kijk eens naar Windows, al 25+ jaar niet weg te denken en het product is steeds beter.
En Arnoud Wokke heeft een rekening bij de Rabobank. Heb meerdere Android telefoons en bij allemaal zijn bijna alle diensten van Google uitgeschakeld, tevens Facebook en andere voor-geïnstalleerde verdachten. Het is wel even een klusje want het zijn er nogal wat. Als je de telefoon hersteld of net hebt, verwijder dan de SIMM-kaart en maak dan geen internet verbinding en schakel eerst alles uit wat je niet wilt gebruiken). Dit kun je doen in App beheer of op oudere telefoons met een speciale app (heb je geloof ik wel root access nodig). Daarna pas SIMM-kaart plaatsen en internet verbinding inschakelen.

Ondervind geen problemen met de apps dat ik installeer, werkt prima en lekker rustig op je telefoon. Voor sommige apps, zoals YouTube, GMail, Facebook etc bijvoorbeeld is er een browserversie beschikbaar en kun je een 'snelkoppeling' op je homescreen plaatsen. Als ik weet dat er een browserversie bestaat, dan gebruik ik doorgaans die versie. Scheelt allemaal weer updates en achtergrond geneuzel. Je krijgt geen notificaties maar who cares? Het geeft je weer de mogelijkheid controle te hebben over waar je aandacht naar toegaat, dat is een pluspunt als je echt met mensen wilt communiceren en niet uitsluitend met je phone in je gezicht zogenaamd communiceert.

Gebruik geen cloud diensten, maak wel mijn eigen backup en dat is prima te doen. Bijvoorbeeld de Whatsapp folder is eenvoudig te kopiëren als je de phone aansluit op je PC. Zo is het ook gemakkelijk over te zetten naar een nieuwe telefoon, werkt perfect. Whatsapp ziet bij installeren een kopie staan en hersteld deze. Als de phone een verwijderbare SD-kaart heeft, probeer dan zoveel mogelijk daarop op te slaan. Kopie maken is dan eenvoudig, USB kaartlezer, partitie kopiëren en klaar.

Bankieren, overheid apps etc gebruik ik alleen op een tablet, vind dat het niet thuishoort op een telefoon dat je dagelijks bij je draagt en gemakkelijk kunt verliezen. Vind sowieso dat er veel te veel diensten naar de phone getrokken worden. Als je meerdere apparaten hebt zoals ik, verdeel de diensten dan zodat het niet allemaal op één apparaat staat. Heb ook een extra phone met een pre-paid kaartje, dat ik uitsluitend gebruik voor twee staps verificatie e.d.

Het lijkt misschien een beetje ingewikkeld maar ik ben er heel blij mee dat ik het zo heb gedaan.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 20 september 2019 04:31]

Vond het nuttig om te lezen, zet android alleen niet bepaalde diensten weer aan? (met bijv updates of periodiek)
Hai, bedankt voor je vraag. Nee, merk ik niet dat het gebeurd, wat uitstaat wordt niet geupdated. Alleen als je een OS-update doet, tja dan moet je waarschijnlijk weer hetzelfde herhalen, helaas. Daarom is het van belang dat wanneer je de phone hersteld/update dat je de SIMM-kaart verwijderd en eerst alles uitzet voordat je verbinding maakt met het net anders krijg je nog meer zut op je phone, zodra er verbinding is worden vrijwel direct updates toegepast als deze er zijn. Het is ook een goed idee om bij de play store updates op manueel te zetten zodat je controle hebt over wat je wel en niet wilt updaten. Tevens instellen dat wanneer je een WIFI verbinding hebt uitsluitend updates mogen worden uitgevoerd.

Er zijn (helaas) verschillende implementaties wat instellen betreft, bij de één is het koppelen van een google account vanaf het aanzetten vereist en bij de ander kun je dat later doen. Heb ook versies gezien die lopen mekkeren als er geen SIMM-kaart in het toestel zit. Er zijn een aantal trucjes dat je dan kunt uithalen zoals:
- Oude SIMM-kaart (van zelfde provider indien geen provider-lock) gebruiken dat niet meer werkt, verbinding 3G-5G is dan niet mogelijk dus internet moet wel via WIFI;
- Verbinden met een router en direct na aanmelden de stekker van de router eruit trekken;
Wat ik ook heb gezien is dat nadat er iets is fout gegaan je pas de mogelijkheid krijgt dit later te doen, eerst is het vereist en daarna krijg je meer opties.

Wat je ook kunt doen is je toestel rooten (indien mogelijk) en dan een custom rom (indien beschikbaar) installeren met minimale Google Apps, bijvoorbeeld alleen de play store. Dat is wel een specialistisch werkje overigens én het kan fout gaan. Dus als je nog garantie hebt moet je dat niet doen (dan kun je beter de uitzetmethode toepassen) tenzij je heel goed weet wat je aan het doen bent. Heb dit in het verleden met meerdere apparaten gedaan en bij de meeste is het gewoon een drastische verbetering, langere batterijduur, sneller en natuurlijk een stuk rustiger.

Het is best wel erg dat je zo ver moet gaan om volledige controle te hebben over je toestel. Bij elke nieuwe versie van Android zijn er nieuwe Google opties/functies die standaard aanstaan, dit moet je altijd controleren.

Begin altijd erg te 'lachen' (cynisch) om de beveiligings/privacy functies dat Google opdringt, het is beveiligen tegen indringers terwijl de grootste spion, de maker van het OS, overal toegang tot heeft, beveiligen tegen wie, de eerlijke vinder van je toestel? Op de Google manier kun je er zeker van zijn dat je nooit meer je toestel terugkrijgt als je deze verliest, niemand kan er dan nog iets mee (zelfs niet als je iets overkomt) en is tevens erg milieuonvriendelijk (beetje ala Apple). Beter kun je die zogenaamde beveiligings/privacy functies uitzetten, dat maakt tevens gemakkelijker wanneer je zelf eens wat vergeet en/of moet herstellen. Het beste is natuurlijk om de dingen die voor jou belangrijk zijn niet met zo'n apparaat te delen, dat is de beste beveiliging maar aangezien Google een informatie behoevend bedrijf is, zullen ze dat uiteraard nooit adviseren.
Mooi samengevat, zoals je idd zegt is het veel werk om google te blokkeren ;( . Het verbaast me niet me niet zoveel. Ben ook wel benieuwd hoe goed die tracker blockers zoals DNS66 en Blokada werken, las in ieder geval dat DNS66 open source is en makkelijk schijnt op te zetten (https://www.ghacks.net/20...ased-blocker-for-android/ ) . Heb zelf nu geen android maar zit wel te denken om als mn huidig mobieltje op is er een te kopen.
Ik heb twee Rasberry Pi's (eerste versie A en B ) op de kop getikt bij de kringloop voor 3,50 _/-\o_ ;) , verkoopster wist waarschijnlijk niet wat het was haha, toppie. Heb op eentje dietpi geïnstalleerd inclusief Pi-Hole, werkt perfect zelfs op zo'n oude RasbPi. Fungeert als DNS-Server en daar heb je niet zo heel veel voor nodig. Heb nog een oude IDE harde schijf toegevoegd aan de Pi via USB om daar data op te slaan (om vroegtijdige wear van de SD-kaart te voorkomen). Die oudere Pi's kun je ook regelmatig spotten op Marktplaats voor weinig.

Als je dan de RasbPi in je netwerk hangt met een vast IP-adres en je verbinding op je phone via WIFI laat gaan dan is het afgelopen met de reclame. Je moet wel de verbinding op je phone manueel instellen zodat je de DNS-server kan opgeven (dat is dan het adres van je Pi). Je moet tevens aangeven in bij de verbindingsinstellingen dat de WIFI voorkeur is om verbinding te maken met internet.

Als je een geavanceerde router hebt, kun je ook de DNS laten routen naar je Pi, dat is het meest gemakkelijke maar niet elke router kan dat. Als je alle apparaten met een internet verbinding aansluit op de router en de PI de DNS laat verzorgen, dan gaat ineens opvallen (wanneer je in de Pi-Hole logs kijkt) wat er allemaal in je huis gebeurd terwijl je dat niet in de gaten hebt. Op de meest rare tijden worden requests gedaan naar de meest rare 'services' waar je normaal gesproken geen weet van hebt. Dit kun je uiteraard dan tegen gaan.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 20 september 2019 21:34]

Hmm dat is wel goed idee, we hebben er nog wel een liggen. :+
Tnx!
Probeer voor YouTube de app "newpipe" van f-droid (of een vergelijkbare bron) te downloaden. Dan houdt je dezelfde mogelijkheden (kwaliteitselectie, downloaden, spelen op de achtergrond) als in de (betaalde) versie van de YouTube app, maar dan zonder de Play Store te moeten hebben. Updates zijn er amper, want de app werkt en that's it. Alleen onderhoud (crash fixes en verandering van de YouTube API) zorgt voor updates, en dat is naar mijn idee minder dan een keer per maand.

Ik vind de optie om in de trein niet 1080p video's te kiezen maar thuis wel toch een feature die ik mis in de browserversie, alsook de optie voor background playback en popout-modus.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 20 september 2019 17:43]

Bedankt voor de tip, ga ik eens naar kijken, bedankt.
Bankieren, overheid apps etc gebruik ik alleen op een tablet, vind dat het niet thuishoort op een telefoon dat je dagelijks bij je draagt en gemakkelijk kunt verliezen. Vind sowieso dat er veel te veel diensten naar de phone getrokken worden.
Ik heb dus heel sterk precies datzelfde gevoel. En niemand in mijn omgeving lijkt het te begrijpen. Ze vinden het allemaal alleen maar handig. Terwijl ik het juist veel veiliger vind om betalingen en bereikbaarheid los van elkaar te regelen. Door de ING voel ik me naast volledig onbegrepen ook gewoon genegeerd. Sorry maar dat moest ik even kwijt.
Als tevreden LOS zonder Gapps/MicroG gebruiker, kan ik bevestigen dat de ING bankieren app werkt.
Wel grappig: Nokia zei ooit over Google dat het is alsof je in je broek plast in de winter.
Nu blijkt dat heel erg te kloppen, als is het op een iets andere manier dan bedoeld werd.
Ik hekel al lange tijd Google. Ze weten het goed onder de radar te houden hoe privacyhongerig ze zijn. Op zich vind ik met persoonlijke gegevens betalen prima. Totdat er winst op wordt gemaakt.
En dat is het probleem bij Google. Ze maken gruwelijk veel winst op Android (70% winst, 22 miljard dollar in 2016). Microsoft doet nu ook mee met de telemetrische gegevens en over Facebook hoeven we niets te zeggen. Apple ontspringt de dans, totdat je je beseft dat ze designkeuzes maken die de consumenten financieel benadelen. Vroeger bij de iPod: meer geheugen krijg je niet met een extra SD-kaartje, maar door een duurder model wat niet in verhouding stond. Ook geen mogelijkheid tot plug&play, dus je kon hem niet gebruiken als USB-stick.
De iPhone: idem: zelfde keuze qua uitbreidbaar geheugen. Daarbovenop is het systeem gesloten, dus je kan geen apps sideloaden. Daarbovenop kwam nog het debacle rond het weglaten van de 3,5mm ingang. Apple maakt mooie producten, maar benadeelt je als consument. Ook dat is dus geen optie.

Ik gebruik nu Sailfish, van Jolla. Helaas weinig toestellen en ondersteuning kan beter, maar een verademing ten opzichte van Android: nul reclame, nul betaalde apps, nul privacyschending, nul bloatware. En dan kun je ook nog makkelijk root-toegang krijgen als je wil.
/e/ lijkt een beetje hetzelfde te doen, alleen dan Android-based. Ik ken het niet en ik weet niet hoe het zich verhoudt tot Sailfish. Al is het natuurlijk wel vreemd om het platform te gebruiken dat is opgezet door een fabrikant die alles van je wil weten en daar dan dingen uit te slopen: dan blijft er toch animo voor dat platform en dan zie ik liever Sailfish: een eigen platform, zelf ontwikkeld en hoe meer mensen Sailfish zouden gebruiken, hoe meer het duidelijk wordt dat we klaar zijn met Google.
Zelf overweeg ik een stap naar Android zonder Google. Als ik het artikel lees vind ik het dan ook spijtig dat microG als 'valsspelen' wordt aanzien, want dat zal in de praktijk door velen die de stap maken gewoon gebruikt worden (en Huawei zal vast ook wel gaan 'valsspelen'). Daarom mis ik bv. een zonder en met microG vergelijking om deze ervaringstest echt compleet te maken.
Ik snap de redenatie van Arnoud wel; als je wilt testen wat er zonder de Google services werkt, is het wat vreemd om een "emulator" te installeren die is bedoeld als 'drop in replacement' voor de Google services.
Dan test je eigenlijk alleen nog maar hoe goed die emulator is.
Je wil niet testen wat er zonder de Google services werkt, je wil testen wat er zonder Google werkt. Zo staat het ook in de titel en subtitel. Het testen van MicroG, dat is immers geen google, zou naar mijn mening dan ook een grote meerwaarde bieden voor dit artikel.
Misschien een idee voor een vervolgartikel?
Mee eens. Zelf sloeg ik aan op deze alinea:
Er zijn custom roms als LineageOS en Resurrection, maar er bestaan ook nog steeds alternatieve besturingssystemen als Sailfish OS, de mobiele versie van Ubuntu, Plasma Mobile en LuneOS, om er een paar te noemen. Dit verhaal is geen duik in de wereld van dergelijke besturingssystemen.
die bijna een open doel neerzet voor de inkopper: "misschien iets voor een vervolgonderzoek/vervolgartikel".

De drempel voor dat onderzoek zal best hoog zijn, dat kan ik goed begrijpen, maar een dergelijke analyse maken kan ook door een savvy stagiair worden gedaan. Tweakers heeft de weg om stagiairs hiervoor in te zetten al wel gevonden als ik het goed heb.

Het tegenargument dat het wel heel veel werk is voor een enkel artikel kan worden ondervangen door te stellen dat dit eerste onderzoek een basis legt voor periodiek vervolgonderzoek waar weer update artikelen uit kunnen rollen. De inspanning is dus een duurzame.

Deze mobiele OS-sen meer zichtbaar op de frontpage is voor veel Tweakers waarschijnlijk een stap in "the great unknown". Is dat niet precies wat Tweakers als site definieert?

[Reactie gewijzigd door teacup op 19 september 2019 17:18]

Inderdaad, inclusief een gedegen technische uitleg waarom LineageOS ervoor kiest om microG niet op te nemen (het is Google specifiek en verder is het een veiligheidsrisico i.v.m. het spoofen van apk-bestanden).
Inderdaad, inclusief een gedegen technische uitleg waarom LineageOS ervoor kiest om microG niet op te nemen (het is Google specifiek en verder is het een veiligheidsrisico i.v.m. het spoofen van apk-bestanden).
Zolang dat artikel er nog niet is, heb je misschien een linkje naar een andere website waar dat uitgelegd wordt? Eventueel in het engels?
Je kunt beginnen bij de FAQ van microG, en dan verder zoeken via internetzoekmachines.
Het is alleen geen Google, en je hoeft dan ook niks met je Google account te doen.
Ik denk niet dat Huawei iets vergelijk baars als MicroG mag doen, het maakt google niet veel uit dan mensen MicroG gebruiken, het wordt niet actief geblokkeerd. Maar als Huawei dat zo gaat doen moet Google in actie komen want anders verhinderen ze Huawei niet in het gebruiken van hun diensten. Huawei mag er geen gebruik van maken.
Ik hoop niet dat Huawei zoiets gaat doen want dan zou het zomaar kunnen dat Google wel actief microG gaat bestrijden als bijwerking van Huawei bestrijden.
Dat zal Google niet doen, net zoals ze dat nu ook niet doen. Huawei mag geen Google apps mee leveren, en dat zouden ze met MicroG ook niet doen, want daar zit niks van Google in. Er is dus niks wat Google erin kan tegenhouden. Het enige wat de ban inhoud is dat Google geen zaken mag doen met Huawei.

Bovendien is het niet dat Google niet wil dat Huawei telefoons gebruik maken van hun apps, want dat willen ze juist wel, ze mogen die apps alleen niet meer leveren aan Huawei.
Als Huawei dan op een andere manier toch zorgt dat gebruikers Google apps kunnen gebruiken (bijvoorbeeld door een installer beschikbaar te maken die de apps voor je installeert) zal Google dat alleen maar beter vinden.
Google zou dat inderdaad beter vinden, dat is niet te betwijfelen. Maar er zitten eisen aan de wetten. Huawei mag ze niet default meeleveren maar ze mogen wel een installeren meeleveren? Dat lijkt mij zeer sterk. Het zou mij niks verbazen als de overheid google verplicht ervoor te zorgen dat ze geen gebruik maken van hun producten.
Dat kan denk ik niet zomaar, iedereen is vrij om Google apps te flashen in custom roms enzo. Dan zullen ze het niet alleen voor Huawei moeten blokkeren, maar ook voor de hele Android community.
Google is niet Huawei aan het bestrijden. Ze mogen van de Amerikaanse overheid geen zaken meer met ze doen. Vanuit zichzelf denk ik niet dat ze bezwaren hebben tegen samenwerken met Huawei.
Nee dat zeg ik ook niet. Mijn inzicht op het feit dat Google waarschijnlijk verplicht is Huawei actief tegen te werken. Tuurlijk wil google niet dat minder mensen hun services gebruiken maar de overheid wil dat wel graag en zal google verplichten als ze dat willen.
Ik denk dat je dat wat te strikt uitlegt.
De opdracht aan Google (eigenlijk alle Amerikaanse bedrijven) is: doe geen zaken meer met Huawei.
Daarmee is niet de opdracht gegeven: werk ze op alle mogelijke manieren tegen. Nog niet tenminste, maar ik verwacht ook niet dat die opdracht zal komen :)
Een reden waarom ik het al zou willen is voor het feit dat alles van Social Media in het standaard image door je strot wordt geduwd, de enige manier om van een Twitter of Facebook af te komen is door hem uit te schakelen, waardoor hij alsnog op je telefoon staat. Soms twijfel ik gewoon om terug te gaan naar een Dumbphone.
Ik heb inderdaad via de ADB Bixby van mijn telefoon afgegooid (s10e). Werkt erg goed. Alleen in het ergste geval kan het zijn dat na een grote update de ongewenste apps weer terug zijn. Gelukkig kun je alle commando's in een bat file zetten zodat het daarna makkelijk nog een keer uit te voeren is.
Ligt eraan welke fabrikant je voor gaat, OnePlus heeft geen extra apps erop behalve die van Google.
Wat je ook kan doen is een andere launcher erop zetten of de app handmatig verwijderen met root of adb (kan vgm).
Dus als je geen Facebook en Twitter op je telefoon wilt moet je een andere telefoon vinden of meer rechten krijgen op je systeem, maar dat weet je vooraf je aankoop ook al.
Nou dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ze hebben van OnePlus:
  • een camera app
  • een launcher
  • een galerij
  • een notitie-app
  • een berichten-app
  • een bestandsbeheer-app
  • een contacten- en bel-app
  • een klok-app
  • een app om je klantenkaarten in bij te houden
  • een weer-app.
Misschien ben ik er nog een paar vergeten, misschien niet.

En ja, bovenstaande apps van OnePlus zijn behoorlijk goed, maar ze zijn zeker niet standaard Android of van Google.
Dat zijn geen extra apps, deze zitten allemaal standaard in Android, alleen hebben ze die vervangen met eigen versies, wat het dus geen extra apps maken.
Nouja, er zit standaard geen notitie of klantenkaarten-app in hoor. Maar ik snap je punt, het is geen bloatware van een externe partij en ze vallen in principe nog in de 'essentials' van een telefoon.
Vermoedelijk bedoelde Randomguy bloatware naast deze apps, zoals bijv. Facebook.

Veel telefoons komen overigens met hun eigen set aan utility apps, als ik het zo mag noemen. Toch doen ze allemaal wel ongeveer hetzelfde.
Is het een pluspunt als je iets van Android of Google hebt? Ik heb een Nokia 7 Plus gehad en die telefoon bevatte meer bloatware dan mijn OnePlus3T daarvoor. Android One zit bomvol met Google bloat en spyware
Deze apps zijn allemaal first party apps, dus dat vind ik zeker geen probleem.
Dat klopt niet helemaal helaas, op mijn OnePlus 7 Pro vonden ze het nodig om Netflix erop te zetten. Gelukkig kon je het niet verwijderen. ...... Nog eens proberen: gelukkig kon je de app wel verbergen ofzo, maar dat ze die rommel gedwongen op mijn ding zetten... vreselijk.
Misschien iets verder kijken dan een Samsung of een Sony/ LG, zijn genoeg telefoons nu met Android one waar geen rotzooi op staat.
Klopt net zoals mijn Nokia 9 Pureview toestel. En je hier zitten ook wat minpunten aan maar vind het een prima toestel zonder al die ongewilde troep...Android one is wat mij betreft heerlijk om mee te werken.
Een BlackBerry Android, ook geen onzin op je toestel.
Dat hangt maar net van het toestel/fabrikant af.
Bij een pixel bijvoorbeeld ( ja, dus wel 100% Google in je strot) maar verder clean. Geen Facebook/Twitter app.
Nokia 8: helemaal geen Instagram, Twitter of Facebook. Als je die meuk wilt .. moet je het zelf installeren, maar standaard staan er geen 'social media' op.
Ik gebruik SailfishX op een Sony XperiaX en mis Google voor geen meter. Search engine: qwant.com.
Mijn vraag is hiernaast ook, hoe stabiel en volledig is een officiele ROM vervangen voor een custom ROM?
En zijn er daarbij nog toestellen die er het beste voor geschikt zijn?
Ik heb met in het verleden nog wel eens verdiept in het unlocken en installeren van verschillende custom roms, maar afhankelijk van je telefoon kunnen daar soms best wat onderdelen inzitten die niet (goed) werken met je custom rom en waarvan de support beperkt is op termijn.
Volgens mij zijn er met samsung telefoons per definitie altijd problemen omdat zij de code niet vrij wilden / willen geven?
Ik heb momenteel nog een ijfoon, maar zit er al even over te denken om over te gaan op een androind en dan het liefst met en opensource versie zonder Gapps, welke telefoon kan ik daar dan het beste voor gaan gebruiken? Budget tot zo'n 250 wil ik er aan uit geven
https://download.lineageos.org/
Hier vind je een lijst toestellen die sowieso ondersteund worden door LineageOS, het voordeel van een custom rom is dat er vaak wekelijks updates of verbeteringen zijn, zelfs nadat de officiële ondersteuning voor het toestel gestopt is.
Ik heb bijvoorbeeld een Xiaomi Mi5 die volgens Xiaomi inmiddels e.o.l. is, omdat het toestel na een accutransplantatie inmiddels weer z.g.a.n. is maakt LineageOS deze telefoon weer up-to-date en veilig en alles werkt superstabiel. Bij de keuze voor dit toestel heb ik destijds wel gekeken of er ondersteuning voor custom roms beschikbaar was/zou komen, dat was een harde eis.
Unlock mogelijkheid voor de bootloader, rootbaar, custom rom ondersteuning en het genot van een app als adblock (die Google uit de playstore gegooid heeft wegens inkomstenderving) maken dat ik na een paar jaar nog gewoon tevreden ben over dit apparaat. Na eerst een Xiaomi.eu custom rom gedraaid te hebben en daarna Lineage met MicroG ben ik nu al een jaartje over op puur Lineage zonder Google services, uit privacyoogpunt prima en voor de basic telefoonfuncties voldoet dit maar voor wat meer comfort zonder incidentele niet werkende apps is MicroG toch echt aan te raden.
Ik onderschrijf de mening van @arnoudwokke dan ook dat je eigenlijk met een "crippled" apparaat rondloopt, je moet offers maken wanneer je je toestel echt Google vrij wilt hebben, dat is de prijs die je betaalt. Mochten mijn irritaties oplopen doordat ik bepaalde apps wil draaien die zonder de Google services niet werken dan kan ik altijd MicroG er weer op te flashen, die vrijheid hebben is toch wel erg prettig.
ja ook op die lineago website zelf gekeken, maar ik zie daar alleen maar nightly builds, of houden ze geen nighly-stable systeem meer aan? In de tijd van cyanogen, waren de nightlys meer voor de mensen die er verstand van hadden en de stable builds waren om te gebruiken...en geen advies over een model wat goed ver inde ontwikkeling is en goed ondersteund wordt waarbij geen grote functies missen oid? vaak deden cameras t niet of minder, dat soort ongein...ik dacht dat lineage os samen ging werken met fabrikanten en er zelfs modellen standaard mee geleverd zouden gaan worden? dan moet er met een fabriokant toch samengewerkt worden om alles goed werken te hebben?

en dat microG is toch juist zonder google services maar met alternatieve bronnen voor bepaalde dingen las ik eerder in de comments ofzo? dus dat kan dan toch "veilig" gebruikt worden? of zit er toch nog koppeling naar google daarmee?
Ik vroeg me dat ook af omdat die er vroeger met cyanogen er wel waren.

Maar een officieel statement van iemand uit het lineage team:

We don't want to release anything unfinished/with bugs as "stable", otherwise there'd be no point ;)
De door LOS ondersteunde toestellen vind je uiteraard op hun downloadpagina wel terug. Over hoe stabiel en volledig dat is, tja, dat zal een beetje per geval wisselen, al is het wel zo dat LOS pas een toestel in de officiële download-lijst opneemt als er aan bepaalde eisen qua functionaliteit e.d. wordt voldaan, dus geen "tja, het start op, maar wifi en bellen werkt eigenlijk niet, veel plezier ermee".

Het belangrijkste is denk ik dat je zeker weet dat een toestel te ontgrendelen moet zijn. OnePlus doet daar erg makkelijk over, Fairphone ook, Samsung juist weer niet, enzovoorts. Hou er trouwens bij Samsungs ook rekening mee dat sommige toestellen een Snapdragon-chipset hebben (wat relatief goed ondersteund wordt), en andere een Exynos-chipset (waar het, voor zover ik begrepen heb, allemaal weer wat lastiger ligt).

Het is nogal een breed onderwerp, dus je ontkomt er niet aan om wat onderzoek te veriichten op de relevante Tweakers forums, XDA, Reddit, enzovoorts.
wat ik lastig vind is dat veel van de officeel ondersteunde toestellen modellen zijn van jaren oud, die zijn veelal niet nieuw meer te kopen, op de oneplus modellen na, maar als ik in de pricewatch kijk begint dat ook bij de oneplus5 a 470 euro ofzo, terwijl een van de meest gebruikte telefoons volgens hun statistieken de oneplus one is, daarmee lijkt lineage meer een product om oude telefoons in leven te houden, wat ze heel goed doen op zich, ik heb mijn vaders motorola G opnieuw leven in geblazen en dat werkt ook gewoon prima, maar mn huidige telefoon (iphone6) vervangen voor een even oud of ouder model om lineage te kunnen draaien is ook weer zo...
een beetje recente modellen van 1-2 jaar oud staan er weinig tot niet tussen lijkt het, of kijk ik verkeerd?
En zijn wat handvatten om je keuze wat makkelijker te maken.
Een populair toestel heeft gewoon meer kans dat developers er op duiken.
Ook een Qualcomm Snapdragon processor is een van die (bijna) zekerheden, vergeet Mediatek maar.
Een popular toestel als de Pocofone F1, de Xiaomi A1 of iets van One+ verwacht ik een actieve community bij en richting dat soort toestellen zou mijn advies dan ook gaan (maar check vooral wat van de betreffende fora op XDA developers)
Google pixels hebben ook een aardige reputatie.
Overigens draaide de officieuze lineage rom minstens net zo goed als de officiële, een flinke lading developers/gebruikers is imho belangrijker om foutjes uit de rom te krijgen.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 19 september 2019 17:30]

Zodra een telefoon uitkomt, moet iemand LOS eerst ueberhaupt werkend krijgen, en pas zodra het voldoende af/bugvrij is, komt ie in aanmerking voor officiele LOS support. Vandaar dat die allemaal ouder zijn, dat is onvermijdelijk.
Voordat er officiele ondersteuning is, is er uiteraard ook de onofficiele ROM (er is immers niet helemaal niks, en dan plots ineens een bugvrije versie), die je op XDA kan krijgen.

Helaas valt niet te voorspellen welke telefoons/ROMs ooit officiele support krijgen.
Maar telefoons zonder goeie onofficiele ROM, zullen ook nooit een goeie officiele ROM krijgen.
Dus als je per se een nieuwe telefoon wilt, met de _kans_ op toekomstige officiele support, moet je kijken naar goeie onofficiele ROMs.
Overigens hoeft onofficieel ook helemaal niet te betekenen dat ie niet goed is; sommige ontwikkelaars hebben bijvoorbeeld gewoon geen zin om samen te werken met het LOS project/infrastructuur maar doen liever hun eigen ding. Ja en er zijn naast LOS nog andere varianten, bijvoorbeeld AOSP of ResurrectionRemix, die zullen never nooit niet officiele LOS worden, want die zijn in beginne al geen LOS.

Wat een goeie ROM is, hangt van je standaarden af. Lees het XDA topic van een model dat je overweegt, dan krijg je wel een indruk van de known issues. Het is iig erg wisselend.
Op mn S4 Mini bijvoorbeeld draai ik nog steeds 7.1, want die werkt top; nieuwere versies hebben meer bugs (en heb ik niet nodig), dus ik hou het XDA topic in de gaten en wacht nog even totdat ik het zie zitten om te upgraden. Anderen zijn dan weer prima tevreden met 8 of 9, maar ik heb gewoon geen zin in bugs. Een hoop gedoe maar het is niet anders.

Verder niks toe te voegen aan andere reacties; ik zou zeggen kies idd iig iets met Snapdragon, unlockable bootloader, en die populair is bij de modders.
Xiaomi Redmi's zijn erg populair, Motorola G's ook (of was dat vroeger?).

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 19 september 2019 19:35]

Bijna al mijn mobiele apparaten, die inmiddels 3-7 jaar oud zijn, draaien nu LineageOS en dat werkt eigenlijk zonder enig probleem. Het ligt er ook aan wat je precies met je telefoon doet. Alles met bankieren doe ik op mijn laptop onder Linux, dus dat is al iets wat niet per se op mijn telefoon hoeft te werken.

Ik zit er wel aan te denken om over iets minder dan een jaar een tweetal identieke nieuwe telefoons met Android 10 aan te schaffen, maar voorlopig kom ik wel uit met mijn oudere en ietwat tragere telefoons. Hoe je het ook wendt of keert, wordt software in de loop der tijd steeds meer opgeblazen.

Dus je high-end telefoon van 2019 is over 2-3 jaar weer mid-end. Daarom geef ik ook niet meer dan zo'n €200-250 uit aan een telefoon. Dan kun je beter over een paar jaar een nieuwe kopen en met je oude gaan experimenteren, als je dat leuk vindt.
1 2 3 ... 7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True