Sinds de eerste generatie Surface uit 2012 heeft Microsoft flink aan het uiterlijk van zijn tablets gesleuteld. De kleur veranderde van zwart naar grijs, de beeldverhouding ging van 16:9 naar 3:2 en de Windows-toets verhuisde van de onder- naar de rechterkant van het scherm. Het concept van de tablet bleef door de jaren hetzelfde en dat is ook weer terug te herkennen in de Surface 3.
Voor de Surface 3 heeft Microsoft namelijk weer gebruikgemaakt van een magnesium behuizing, die voorzien is van een kickstand. In de strip aan de bovenkant van de tablet bevinden zich de camera, de stand-by-knop, volumeregeling en vermoedelijk worden de antennes van wifi en bluetooth ook door die strip aan het oog onttrokken. De behuizing is dunner dan bij de Surface Pro 3 omdat de nieuwe Atom-processor geen actieve koeling nodig heeft. Daarom is er geen ruimte nodig voor ventilatieopeningen, wat ook weer bijdraagt aan een dunnere tablet.
De magnesium behuizing voelt vrij glad aan en is uit een stuk gemaakt, en doordat je in feite met één blok metaal in handen staat voelt de tablet buitengewoon degelijk aan. Ook de kickstand geeft een duidelijke 'klik' bij het uitklappen. Opvallend genoeg is die standaard niet meer traploos te verstellen, zoals bij de Surface Pro 3, maar voorzien van drie vaste standen. De traploze verstelling beviel ons beter omdat je de kijkhoek daarmee precies genoeg aan kan passen om net een reflectie van het scherm te verwijderen. Waarom Microsoft van de traploze standaard afgestapt is, is onduidelijk, hoewel er her en der op het web wel forumtopics te vinden zijn met klachten over loszittende kickstands bij de Pro 3.
Net als de behuizing is ook de beeldverhouding overgenomen van de Surface Pro 3. De ongebruikelijke 3:2-verhouding is iets breder dan de 4:3-verhouding die bijvoorbeeld Apple voor zijn iPads gebruikt, maar een stuk hoger dan de 16:9-verhouding van menig Android-tablet en televisie. De voorkeur voor een bepaald beeldverhouding is persoonlijk, maar wij vonden bij vrijwel al het gebruik, op video's na, het hoge scherm erg prettig werken. Ten opzichte van de bekende 16:9-schermen zorgt de extra verticale ruimte ervoor dat je tijdens browsen en gebruik van kantoorsoftware meer op je scherm ziet, waardoor je minder ver hoeft te scrollen.
Toetsenbord en stylus
Wil je niet alleen gebruikmaken van touchscreen-apps, dan zul je een toetsenbord en muis moeten aansluiten, want de Surface 3 krijgt die niet standaard meegeleverd. Daarvoor zou je natuurlijk usb of bluetooth kunnen gebruiken, maar eigenlijk ben je min of meer veroordeeld tot Microsofts eigen Type Cover. Die klikt namelijk magnetisch vast aan de onderkant van de tablet vast en beschermt het scherm in dichtgeklapte toestand volledig. Bovendien heeft het de mogelijkheid om ook aan de voorkant magnetisch tegen de tablet aan te 'plakken', wat voor een comfortabelere tikhouding zorgt en wordt de achtergrondverlichting van de toetsen gewoon van energie voorzien door de tablet zelf, waardoor het toetsenbord geen eigen accu nodig heeft. Het enige nadeel is de prijs; die bedraagt 150 euro.
Het toetsenbordje heeft een behoorlijk duidelijke aanslag, maar de travel van de toetsen is zoals je van een dergelijk dun toetsenbordje zou verwachten nogal kort. De totale breedte van het toetsenbordje is 25,5 centimeter en als je niet al te grote vingers hebt valt er daardoor nog prima op te tikken. Heb je een stevige aanslag en staat het toetsenbordje opgeklapt, dan zal het toetsenbordje onder de druk meeveren.
De optionele stylus is dezelfde als Microsoft standaard bij de Surface Pro 3 levert en is voorzien van drie knoppen. Om de functionaliteit van de bovenste knop en de drukgevoeligheid van de stylus in te stellen levert Microsoft een app mee die we bij het reviewen van de Surface Pro 3 nog niet tegenkwamen. De stylus zelf is net als de tablet van metaal gemaakt en weegt 19 gram. Daarmee is de stylus wat dikker en zwaarder dan de passieve pennen die Microsoft met de eerste twee generaties Surface Pro meeleverde.
Aansluitingen
Hoewel de Surface 3 in gedaante een tablet is, zal het apparaat in de meeste gevallen als laptop gebruikt worden. Daarom is er ook een fullsize usb 3.0-aansluiting aanwezig en kunnen externe beeldschermen via mini-displayport aangesloten worden. Ook de micro-sd-lezer, die tot nu toe op iedere Surface-tablet aanwezig was, is weer onder de kickstand verborgen. Koop je dus de goedkoopste Surface 3 met 64GB opslag, dan valt dat met behulp van micr- sd-kaartjes gemakkelijk uit te breiden.
De grootste vernieuwing ten opzichte van de Surface Pro 3 is de stroomaansluiting. Die heeft Microsoft door de jaren al een aantal keer veranderd, maar nu is de keuze op het universele micro-usb gevallen. Je kunt je Surface 3 daardoor eventueel ook met je smartphonelader opladen. Dat zal niet zo snel gaan als met de standaard bijgeleverde 13W-lader, maar in sommige gevallen is iets beter dan niets. Een laatste voordeel van de micro-usb-aansluiting is dat je met behulp van een otg-kabeltje er ook een tweede usb-a-aansluiting van kunt maken, mocht je eens twee usb-aansluitingen tegelijk nodig hebben.