Door Jurian Ubachs

Redacteur

Bloodborne Review

Goed moeilijk

06-04-2015 • 06:00

100

Multipage-opmaak

Onheilspellende stad

Samengevat

Bloodborne is een game met twee gezichten, en het hangt van de speler zelf af welk gezicht hij ziet. Voor de 'hardcore' gamer is Bloodborne een heerlijke uitdaging. De game zit op diverse manieren heel goed in elkaar en eist flink wat vaardigheid, vooral in het onder de knie krijgen van alle bewegingen en aanvallen van het eigen personage en het leren bestrijden van de vijanden in het spel. Bovendien voegt Bloodborne een aantal features toe aan het pakket dat Dark Souls II, van dezelfde makers, al zo goed maakte. De keerzijde is echter dat er ook een groep gamers is voor wie de uitdaging te groot zal zijn. Daardoor is Bloodborne zeker geen game voor iedereen. From Software neemt de speler geen moment bij de hand, maar gooit hem volledig in het diepe. Wie zich daar niet door laat afschrikken en er in slaagt de hoge moeilijkheidsgraad te overwinnen, heeft aan Bloodborne een pracht van een actiegame.

Getest

Bloodborne, PS4

Prijs bij publicatie: € 58,-

Vanaf € 14,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Er zijn mensen die alle Souls-games hebben uitgespeeld. Sterker nog: er zijn mensen die alle Souls-games hebben uitgespeeld en dat kunstje ook nog een paar keer hebben herhaald op een hoger niveau. De uitdaging van een door From Software ontwikkeld actiespel trekt een specifiek soort gamer aan; de gamer die op zoek is naar een uitdaging. Die gamer heeft liefde voor een game die hem het leven verschrikkelijk zuur maakt, omdat hij weet dat de voldoening daarna zoveel groter is. Voor die gamer is er ook goed nieuws: het onlangs voor de PlayStation 4 verschenen spel Bloodborne voldoet aan die eisen.

Getest op: PlayStation 4 (exclusieve titel)

Hoewel Bloodborne formeel geen deel uitmaakt van de Souls-serie, is binnen vijf minuten duidelijk dat dit stiekem wél een Souls-game is. Verschillen zijn er wel, zeker wat betreft de mogelijkheden die spelers hebben in de gameplay, maar de gelijkenissen zijn treffend. Of je nu kijkt naar de mystiek van spelomgeving Yharnam, luistert naar de stemmen van de verschillende personages die je tegenkomt, of let op de vele monsterlijke vijanden: de lijntjes naar Dark Souls zijn snel getrokken. Dat is verder helemaal niet erg. De Souls-games waren prima. Het idee van een game die er op lijkt klinkt ons alvast aantrekkelijk in de oren. Daarnaast zou het ook niet logisch zijn om van From Software te verwachten dat men ineens met een compleet andere game komt.

In Bloodborne stapt de speler in de schoenen van een Hunter, die in de geheimzinnige stad Yharnam op zoek gaat naar een al even zo geheimzinnig wondermiddel met buitengewone medicinale krachten. Al snel wordt echter duidelijk dat je dat middeltje niet zomaar even kunt oppikken. Yharnam blijkt gebukt te gaan onder een plaag die mensen heeft veranderd in allerlei monsters. Om die reden is de Hunter zelden veilig. Voor je het weet staat er een trol, weerwolf of ander verschrikkelijk beest voor je neus. Langzaam wordt ook duidelijk wat de hoofdzaak van het spel is: je zult Yharnam moeten ontdoen van zijn meest vreselijke wezens, voordat je je medicijn te pakken kunt krijgen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Launchtrailer van Bloodborne.

Dat verhaal klinkt vrij 'recht toe, recht aan', maar dat is het niet helemaal. Waar je na een uur denkt de spelwereld wel aardig door te hebben, is niet altijd alles wat het lijkt. Gaandeweg het spel verzamelt de speler meer 'Insight', en langzaam begint de wereld dan ook te veranderen. Veel meer dan dit willen we er niet over kwijt; we willen voorkomen dat we spoilers weggeven. Maar het zegt wel iets over de diepgang in Bloodborne en over de zorg waarmee From Software de setting heeft uitgedacht.

Diezelfde zorg is terug te vinden in de audiovisuele presentatie van Bloodborne. De gehele spelwereld ziet er uitstekend uit. Dat geldt voor de vele vijanden en de effecten, maar zeker ook voor de omgevingen en animaties. Yharnam is een mysterieuze, duistere plaats waar je je nooit echt behaaglijk gaat voelen. De stad is bovendien prachtig aangekleed, vol kleine details. Ook het design erachter, dus de manier waarop verschillende delen van de stad in elkaar overlopen, zit prachtig in elkaar. Het meest indrukwekkende onderdeel van de graphics vonden we echter de animaties. Bekijk bijvoorbeeld eens goed hoe het wisselen van je wapeninstelling - waarover later meer - eruitziet. Zo soepel, zo mooi.

Leren van je fouten

De eerste uurtjes zijn gereserveerd voor het leren kennen van Bloodborne, en dat kan best weleens een langzaam en frustrerend proces zijn. Bloodborne is namelijk moeilijk. De game daagt je uit het leerproces aan te gaan. Ruwweg kent dat proces twee 'vakken': leren over je eigen personage en zijn wapens, en leren over de vele vijanden en de wijze waarop je ze het beste kunt aanpakken. In Bloodborne zul je beide kanten doorlopend blijven aanscherpen om steeds weer sterkere vijanden te kunnen verslaan.

Verschillende vijanden

Die vijanden verschillen sterk van elkaar. Bij sommige is de menselijke vorm nog duidelijk aanwezig en lijkt het alsof je tegen zombies vecht, maar andere wezens lijken te zijn weggelopen uit een game als Doom. Hun uiterlijk is echter niet het belangrijkste. Elke vijand in Bloodborne heeft eigen aanvallen, bewegingen, gedragingen, sterke en zwakke punten. Heb je een vijand 'door', dan is zo'n vijand vaak niet eens meer zo heel moeilijk te verslaan. Je zult echter bij elke vijand wel eerst op dat punt moeten komen, en dat is precies de reden waarom je in Bloodborne zo vaak dood zult gaan.

Bloodborne

Dat is soms frustrerend. Bij sommige baasgevechten duurt het even voor je door hebt hoe je het gevecht aan moet pakken, en zelfs als je het weet is het lang niet altijd makkelijk. Bloodborne vraagt veel van je vaardigheid en coördinatie. Vaak meegemaakt: in paniek je vijand uit het oog verliezen en proberen weg te dodgen, maar niet weg kúnnen komen omdat je vijand sneller is. In die situatie was het beter geweest om in zijn buurt te blijven en steeds op het juiste moment een stap opzij te doen. Zonder controle ben je ten dode opgeschreven in Bloodborne. Wat moet je dan wel doen? De rust bewaren, controle over je bewegingen houden en een plan van aanpak ontwikkelen op basis van eerder gemaakte fouten.

Ziehier de grootste kracht van Bloodborne. Hoe groot een uitdaging ook is, je kunt hem altijd overwinnen als je bovenstaande goed doet. Dat maakt Bloodborne soms confronterend. De vijand waarvan je zeker wist dat hij gewoon oneerlijk en veel te moeilijk was, blijkt namelijk steeds best wel te tackelen. Je deed het alleen niet goed, of had je niet goed voorbereid. Waarom denk je dat die notities met 'Fire is effective' op de grond achtergelaten waren door andere spelers? Luister naar advies, analyseer je vijanden en bereik je doel.

Chalice Dungeons

Bloodborne zou echter Bloodborne niet zijn als dat het hele verhaal was. Op deze manier kom je namelijk best ver bij de 'normale' bazen in het spel. Bloodborne confronteert spelers echter ook met zogenaamde 'Chalice Dungeons'. Deze dungeons worden deels willekeurig gegenereerd. Het spel gebruikt een aantal standaardbouwstenen en genereert daarmee een dungeon die elke keer anders kan zijn, zoals dat in Diablo III ook wel gebeurt. In die dungeons kom je nog eens extra bossfights tegen. Het leuke is dat die bossfights vaker terugkomen, maar steeds op andere plekken. Dan is er bijvoorbeeld minder dekking, of überhaupt minder ruimte, en dat vraagt om een andere aanpak. Het betekent dat je je minder makkelijk kunt voorbereiden op een specifiek gevecht.

Je personage leren kennen

Het eerdergenoemde 'leren kennen van je eigen personage' is ook onderdeel van een goede voorbereiding op moeilijke gevechten. Dat begint met de indrukwekkende collectie aan bewegingen en aanvallen die je tot je beschikking hebt. Les één: alles is relatief. Het maakt veel uit of je een vijand hebt 'gelocked' of niet, en in welke 'stand' je een wapen hebt staan. Veel wapens in Bloodborne hebben namelijk twee standen, die elk een verschillende set aan bewegingen met zich meebrengen. Daarnaast maakt het ook nog uit of je een bepaalde kant op beweegt, en als klap op de vuurpijl kun je midden in een combo de stand van je wapen aanpassen, wat weer specifieke aanvallen met zich meebrengt. Met R1 voer je een gewone aanval uit, met R2 geef je een hardere, maar langzamere klap. Houd je R2 ingedrukt, dan kun je een 'Charged attack' uitvoeren, en met wat geluk kun je die weer opvolgen met een Critical Attack met R1. Zelfde knoppen, maar andere omstandigheden en andere timing. Volg je het nog?

Stok en zweep

Een leuk voorbeeld om dit verhaal te duiden is de Threaded Cane. Dit is ogenschijnlijk een gewone wandelstok waarmee je flink kunt meppen. Bij een standaardklap steek je de stok naar voren, wat kan uitmonden in een mooie slagcombinatie, terwijl de hardere klap zorgt voor een zwiepende beweging. Druk je echter op L1, dan verandert de wandelstok in een zweep. Die zweep heeft een veel hoger bereik en kan, door zijn zijwaartse, zwiepende bewegingen, groepen vijanden tegelijk raken. Het wapen brengt standaard niet meer schade aan dan een heel aantal andere wapens, maar is van uitzonderlijke waarde als je meerdere vijanden tegenover je hebt. Het stelt je in staat een beetje afstand te houden.

Bloodborne

Dat wapen draag je, zoals veel andere wapens, in je rechterhand. Links heb je echter ook nog een wapen of een voorwerp. Dat kan een fakkel of schild zijn, maar vaak is het zinvoller om links een vuurwapen te hebben. Die vuurwapens veroorzaken zeker in het begin van de game nog niet zoveel schade, maar ze zijn toch van cruciaal belang. Door een schot precies op het moment te timen waarop een vijand net een klap wil uitdelen, kun je deze vijand even op de knieën dwingen en heb je de mogelijkheid om in korte tijd even flink veel schade te berokkenen. Ook dit is een onderdeel dat, mits je de timing helemaal onder de knie hebt, Bloodborne soms een stuk minder lastig kan maken.

Variabelen

Makkelijk wordt het echter nooit. Daar zorgt de variatie in vijanden wel voor. Het 'probleem' is namelijk dat er heel veel variabelen zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet goed tegen vuur, maar hoe krijg je dat vuur bij je vijand? En heb je wellicht olie waardoor dat vuur langer en heftiger brandt? Heb je al bedacht dat je je wapens ook kunt prepareren zodat ze extra fire-damage aanrichten? Zo ja, dan is dat mooi. Maar dan moet je je vijand nog wel raken. En als jij hem kunt raken, kan hij jou vaak ook wel raken, en meestal harder dan andersom. Misschien helpt een goed getimed schot met je vuurwapen? Laten we het hopen, want als de 'stagger' niet werkt, ben je waarschijnlijk meteen dood.

Per vijand levert bovenstaand verhaaltje andere antwoorden op. Toch zijn er ook trucjes die vrij vaak best goed werken. De meest voor de hand liggende truc is het gebruik van molotov cocktails. Een groot aantal vijanden is hier best gevoelig voor. Bovendien zorgt de inslag van zo'n cocktail bij veel vijanden voor een kort 'staggered'-moment, waardoor je met je wapens snel extra schade kunt aanrichten voordat je maakt dat je wegkomt. We zijn er verder van overtuigd dat we een groot aantal tactieken nog niet eens hebben ontdekt. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een 'Beasthood'-modus te activeren. Je personage verandert dan niet letterlijk in een monster, maar gaat wel als een beest tekeer met een speciale 'Beast Claw', die verandert van uiterlijk - en daarmee kracht - naarmate je Beasthood-stat hoger is.

Hulp inroepen

Mochten al je tactieken onvoldoende soelaas bieden, dan is er nog een laatste redmiddel: de hulp inroepen van iemand anders. Aardig genoeg laat Bloodborne je op bepaalde plekken in het spel een sterke npc oproepen, maar veel leuker is het natuurlijk om een andere speler uit te nodigen. Hier komt Insight weer om de hoek kijken. Het gebruik van de 'Beckoning Bell', en daarmee het oproepen van een andere speler, kost namelijk een Insight-punt. Dat punt krijg je terug als je de baas weet te verslaan waarvoor je de hulp had ingeroepen, maar als dat niet lukt ben je het punt kwijt. De coöp wordt beëindigd als de Host dood gaat, als de baas verslagen is of als de Host een item gebruikt dat andere spelers uitbant.

Coöp niet synchroon

Heb je een andere speler geholpen in zijn game, dan levert je dat Blood Echoes en een Insight-punt op. Er is echter wel een kanttekening. Als je iemand helpt in een andere game met een baas die je nog niet hebt verslagen in jouw game, dan verandert dat ook niet. Kortom: je zult in je eigen game dan nog steeds diezelfde baas een keer moeten verslaan. Hier hadden we een systeem zoals bijvoorbeeld Far Cry 4 gebruikt en waarbij het niet uitmaakt in wiens game je zit, wellicht prettiger gevonden. Het zou voor ons een reden zijn om niet in andermans game te willen springen voordat we zelf een bepaald gebied voorbij zijn.

Bloodborne

Door de Beckoning Bell te gebruiken, kun je een willekeurige speler in je spel toelaten, maar je kunt ook, door een wachtwoord in te stellen, alleen specifieke vrienden laten meedoen. Niet dat je verder gevaar loopt: in een coöp-sessie kunnen je gasten jou geen schade toebrengen. Dat ligt anders in het PvP-gedeelte van het spel. Ja, er zit PvP in Bloodborne, maar we hebben hier zelf nog niets mee gedaan. Reden: het systeem werkt behoorlijk omslachtig, waardoor het in de praktijk lastig is om daadwerkelijk in de game van iemand anders terecht te komen.

PvP: makkelijker gezegd dan gedaan

Allereerst moeten spelers die tegen andere spelers willen vechten ervoor zorgen dat ze meer dan dertig Insight-punten hebben. Dit geldt voor beide spelers. Dan moet de speler die wil aanvallen de Sinister Resonant Bell gebruiken. Op dat moment kan die speler worden gekoppeld aan een speler die de Beckoning Bell heeft gebruikt om een coöperatieve partner te vinden, of die toevallig in de buurt is van een geheimzinnige vrouw die zelf met zo'n bel zwaait. Op die momenten moet je er dus rekening mee houden dat je aangevallen zou kunnen worden. Het doel is dan uiteraard voor de invader om de host te vermoorden. Dat faalt overigens automatisch als de host begint aan een baasgevecht: de invader wordt dan uit het spel gegooid. In de praktijk hebben we dit alles dus nog niet meegemaakt, maar het zou zeker voor gevorderde spelers voor wat extra uitdaging kunnen zorgen, net zoals dat in Dark Souls II het geval is.

Net als in dat spel word je in Bloodborne ook regelmatig geconfronteerd met andere spelers als je niet letterlijk met ze in één game zit. Dat komt terug in de vorm van notities op de grond en fragmenten met informatie over de manier waarop andere spelers dood zijn gegaan. De notities, achtergelaten door andere spelers, waarschuwen regelmatig voor gevaren die op de loer liggen, zoals een hinderlaag. Ook geven ze tips over te gebruiken tactieken. Ze wijzen op een item dat je even daarvoor hebt opgepikt en dat nu bruikbaar is, of raden bepaalde bewegingen of wapens aan. Zelden zit er iets tussen dat je niet zelf ook uitgevonden zou hebben, maar toch is het wel handig. Overigens moet je wel oppassen met die notities. Sommige tips zijn namelijk troll-acties. Vertrouw de boodschap 'spring naar beneden voor een speciaal item' dus niet blindelings als die afgrond toch wel heel erg diep lijkt ...

Conclusie

Bloodborne is bij vlagen briljant. Het design van de spelwereld en van diverse onderdelen van de gameplay zit voortreffelijk in elkaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vele bewegingen en aanvallen die je kunt uitvoeren, en aan de manier waarop dat weer afhankelijk is van je positie en van het wapen dat je hebt gekozen. Bloodborne biedt gamers een fikse uitdaging, en een bijbehorend gevoel van voldoening als die uitdaging overwonnen wordt. Er zit aan dat alles echter ook een keerzijde. Al het moois en goeds dat Bloodborne biedt draait volledig om als uitdaging omslaat in frustratie. Heel simpel: er is een groep gamers, en waarschijnlijk is die groep nog best groot, voor wie Bloodborne te moeilijk zal zijn. Zij die geen zin hebben zich vast te bijten in de gameplay, die niet de tijd willen nemen om alle ins en outs van hun personage en de vijanden te leren, gaan Bloodborne niet waarderen. Doorbijten en volhouden, alsmede enige aanleg voor actiegames, zijn vereisten voor deze game. Heb je dat, dan vond je de Souls-games waarschijnlijk al goed en zul je Bloodborne nog beter vinden.

BloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborneBloodborne

Reacties (100)

100
93
58
0
0
0
Wijzig sortering
Met het risico voor barbaar uitgemaakt te worden: De gameplay uit het filmpje doet mij erg denken aan de (eerste) Devil mag Cry games: hack and slash en oeps, ergens een verhaal.
Hoe denken anderen daarover?

De inleiding van deze review is namelijk erg inspirerend (lastige game, voldoening, etc) maar ik ben bang dat het al snel repetief gaat worden (!= geen zin in vastbijten).
Met buttonmashen kom je niet ver in Bloodborne. Echt hack&slash zou ik Bloodborne ook zeker niet noemen. Je moet zorgvuldig te werk gaan, en je karakter "opbouwen" is heel belangrijk. Doe je dit niet, dan wordt je genadeloos afgestraft. Het verhaal is juist heel erg belangrijk in Bloodborne, en gaat behoorlijk diep. Er zijn ook verschillende npc's met een eigen verhaal(tje). Het verhaal wordt echter niet "verteld". De wereld is zorgvuldig gemaakt om het verhaal bij te staan, alle items hebben een beschrijving die stukjes verhaal prijsgeven. De stijl van From Software is niet om hun verhaal op te dringen, het geeft je net genoeg om zelf het verhaal te ontrafelen. Hier moet je, net als alle andere dingen in het spel, wel zelf je best voor doen.
Repetetief wordt het ook zeker niet, want de vijanden zijn zo divers, en vergen steeds een andere aanpak. Ook de bossbattles zijn een stuk gevarieerder dan Dark Souls 2.
Zoals beschreven in de review, niet een spel voor iedereen, maar man man man wat een goed spel is dit als dit je ding is!

[Reactie gewijzigd door Shebang op 24 juli 2024 10:25]

De meeste hack&slash games hebben geen stamina balk, dus je kan op knoppen blijven duwen zonder enige strategie toe te passen en toch vijanden verslaan (Assassin's Creed, Shadow of Mordor, Batman, etc.) De Souls games zijn dus trager, maar hebben ook meer diepgang. Als je een snel zwaard spel wilt spelen met diepgang moet je eerder DMC of Bayonetta kopen (Combo games).

From Software heeft Bloodborne minder passief gemaakt dan de vorige 3 Souls games. Schilden en magie zijn eruit genomen, het gewicht systeem van uitrusting is ook weg en er is minder uitrusting/loot in het spel door het nieuwe wapen transformatie systeem. Iedereen is een hunter en "the nightly hunt begins".

Bloodborne is de eerste Souls met een dag/nacht systeem, zwepen en vuurwapens (neen je kan het niet spelen als een shooter). Verder lijkt het spel ook meer op Demon's Souls dan op Dark Souls: Miyazaki is weer regisseur, dus de donkere atmosfeer van de eerste 2 Souls games is helemaal terug. En je hebt weer een beperkt aantal healing potions (blood vials), in plaats van de Estus Flasks in Dark Souls die je altijd krijgt als je een 'bonfire' gebruikt. De wereld is ook mooi verbonden zoals in Dark Souls 1, hiermee bedoel ik dat je vaak de plaatsen waar je vandaan komt of waar je naar toe gaat al kunt zien in de verte.

Als deze gestroomlijnde, actie gedreven Souls met horrorachtige trekken niets voor jou is, dan kan je altijd terug naar Dark Souls 2, de Scholar of the First Sin editie is net uit. Dark Souls 2 is de minst bizarre van de vier Souls titels, en heeft het meeste RPG elementen. Miyazaki was dan ook enkel een 'Supervisor' in plaats van regisseur voor Dark Souls 2.
Dark Souls 2 is dan ook de slechtste van de 4... Als mensen de beschikking hebben over een PS3, begin met Demons Souls, dan Dark Souls en Dark Souls 2 is iets wat je zelf moet beslissen.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 24 juli 2024 10:31]

Dark Souls 2 heeft dan wel weer de beste PVP dan alle andere games. Qua singel player ben ik het met je eens. Maar om 2 nou gelijk de slechtste te noemen gaat wat ver :P
Maar wel weel het slechtste invade systeem van alle soul games.. Bij de andere soul games is dit afhankelijk van je character lvl. Die kan je dus hetzelfde houden. Bij dark souls 2 telt elke gekregen soul mee voor je "invade level", dus na een paar keer invaden (of helpen) en je valt buiten de range.
Nou kan je zeggen dat er dan geen noob killers meer zijn, maar het heeft ook tot gevolg dat er niemand op laag level gaat helpen, aangezien je na een aantal keer helpen ook buiten de summon range valt.
Niemand was perse onverslaanbaar, ook niet met die voorsprong.
Anoniem: 310985 @chimnino6 april 2015 20:02
Dark Souls net aangeschaft voor 5 euro via de Paassale op de PlayStation Store. Ben benieuwd, veel gelezen over deze game maar zelf nog nooit deze serie gespeeld.
He jammer je bedoeld Demon's Souls en niet Dark Souls. Die heb ik al :P
Anoniem: 310985 @Jeroenske7 april 2015 18:42
Ah sorry, my mistake.
Vind jij. En wat is je motivatie? Kwa duur krijg je waar voor geld en ook de pvp is enorm verbeterd tov 1.
Mee eens, het voelt meer als Demon's Souls dan Dark Souls. gelukkig veel beter dan Dark Souls 2. Niet dat DS2 slecht was, maar toch de minste van de eerste drie delen.

Ik moest even een paar uur wennen aan het ontbreken van een schield. Spel toch meestal een personage met een groot schield en het liefst nog een groter wapen, dus de gameplay switch was eventjes wennen.

Kan het nog niet helemaal goed beoordelen want ik heb pas zes van de x bazen verslagen. Tot nu toe allemaal erg leuk op de witch na. Beetje stom truucje en zodra je dat door hebt is het iets te makkelijk. De Blood Starved Beast was een klassieke waarbij ik toch wel een beetje moest juichen toen die neerging. Flamelurker 2.0.
Ik denk dat jou reactie op mij, bedoeld is voor @internetinfo
Anoniem: 310985 @AmigaWolf6 april 2015 20:19
Dat was voor de patch en is niet meer mogelijk.
Ten eerste is dat met gebruik van exploits, en ten tweede, "speel" je het spel op die manier niet. Je rushed zo snel mogelijk naar het einde. Wie hou je dan voor de gek als je dit als valide argument wil gebruiken?
Das ongeveer net zo geldig als zeggen dat je in GTA5 cheats kan gebruiken om onsterfelijk te worden en 1.000.000.000.000 geld kan krijgen.

Valsspelen kan iedereen wel.
Is deze game dan eerder vergelijkbaar met de Ninja Gaiden reeks (van de afgelopen jaren, niet de NES-editie)?
Nee. De vergelijking tussen die games gaat op zoals de volgende:

''Burnout 3 heeft ook auto's net als Forza 4... lijken best wel veel op elkaar.''

Maar geloof me het verschil is enorm ;) FromSoftware games hebben wel vaak hun verhaal in de details in plaats van cutscenes, maar júist Dark Souls heeft bv een enorm diepe, trieste en zieke lore. Je zal het alleen moeten halen uit: de omgeving, de random gesprekken met NPC's, de itembeschrijvingen (héél belangrijk in deze serie) en dan valt het als een puzzel in elkaar (gedeeltelijk, er blijven altijd vraagtekens).

Bloodborne heeft veel 'duidelijkere' lore dan de Souls series (en thema: religie/blind geloof/gevaren die daar bij komen kijken), ook met meer gesprekken en cutscenes, maar brengt het nog steeds vooral op de oude manier. Dit is dan ook iets wat de fans schitterend vinden want het kan soms vrij lang duren voordat de lore 'compleet ontdekt' is door de fans. Dit maakt het wel interessant en een vreemde ervaring als je er echt volledig induikt.

Als je niet van combat houdt zal de game vast repetitief worden... je gaat hier niet ineens met auto's of jetpacks rondvliegen of op draken rijden etc. Maar de vijanden, leveldesign (níet per sé leve thema's in dit geval...) etc zijn wel erg gevarieerd.

[Reactie gewijzigd door Brutal1ty op 24 juli 2024 10:31]

Het grote verschil met DMC is dat je een stamina meter hebt in Bloodborne, dus met constant slashen kom je niet ver.
Kan je uit ervaring vertellen.. neen.. Ik kwam een eindje, ging dood. En elke keer daarna ging ik bij de eerste packs of zware tegenstander meteen weer dood, omdat ik arrogant eventjes dacht er wel door heen te walsen. Je moet idd leren van je fouten, wat het wel een heerlijk gevoel van voldoening geeft idd. Review slaat de plank op de trommel.. ofzoeits.
Repetitief zeker niet. De tegenstanders hebben een ook een heleboel aanvallen en gebruiken die op allerlei manieren. En dan ook nog de combinatie van verschillende minions allemaal tot in de puntjes afgesteld om het zo uitdagend mogelijk te maken. De omgeving speelt op zijn manier ook een grote rol. Wel cool, de hele insteek van de game lijkt daar om te draaien, de uitdaging. Doet echt aan wat oude games denken, genadeloos.
Nog maar een paar uurtjes erop zitten, dus mogelijk ben ik wat te enthousiast nog.
Vind ik maar spijtig dat zo'n toptitel niet op de PC uitkomt. De PC wordt steeds achter gelaten bij dit genre. Net als bij Dark Souls 2, wat niet speelbaar is zonder controller vind ik. Het was een luie port van de developers, wat ik enorm spijtig vond aangezien ik dit genre graag eens zou uitproberen, maar het niet zie zitten om een console te kopen alleen voor die exclusieve titels.

Ben ik de enige die het maar een slecht idee vind om deze prachtgames exclusief te maken? Wat hebben de developers hier aan te verliezen? In mijn ogen kunnen ze een grotere slag binnenhalen.

[Reactie gewijzigd door Dreeass op 24 juli 2024 10:31]

Dark Souls 2 was zeker geen luie port van de console, zeker als je het vergelijkt met de port van Dark Souls 1 :-) .
De port van DS2 was goed geoptimaliseerd, controls werkten goed, goede steam integratie (multiplayer, achievements, overlay).
Ik snap dus niet helemaal waarom dit een luie port zou moeten zijn.

Ontopic:
Ik zit te overwegen een PS4 speciaal voor dit spel aan te schaffen. Enige wat mij nog tegenhoud zijn die laadtijden. 40-50 sec per keer dood gaan (wat vaak voor komt) is mij te lang.
Kan je niet de HD van de PS4 vervangen door een SSD?
Jawel je kan een SSD erin proppen, maar hoeveel het (bij dit spel) uitmaakt weet ik niet :/
Bij BB scheelt het grofweg 25%.. dus je blijft met 30 sec zitten.
Maar eerlijk gezegd boeit het mij vrij weinig... het is alleen storend als je gaat warpen, omdat je dat via hunters dream moet doen en dan dus aan 2x 40 sec vast zit.
En het geeft je even tijd om na te denken waarom het fout ging en stopt met rushen :)
En dat klopt dus niet. Om 1 of andere rede gaat Warpen naar de hunters dream een stuk sneller dan naar andere warppoints. Daarom denk ik ook dat de laadtijden met een patch worden opgelost.
Verder heb ik gemerkt dat ook sommige warppoints sneller gaan dan andere.
Het gaat sneller, maar nog steeds tergend langzaam... en aangezien je het dan 2x moet doen, is het extra irritant
Anoniem: 578669 @pica7 april 2015 12:59
Valt wel mee hoe vaak je dood gaat in dit spel, als je een beetje goed bent. Je moet niet denken dat je zo even door deze game kan rushen. Daarom moet je ook een strategie bedenken voor elke vijand. Bij boss fights zul je wel vaak dood gaan, maar daar moet je tegen kunnen. Anders is deze game helemaal niks voor jou.
Ik heb dark souls 1 & 2 (uit)gespeeld dus ik weet wel ongeveer wat ik kan verwachten :) .
Als ik kijk hoe vaak ik was dood gegaan in blighttown / crystal cave... op mijn snelle PC met SSD was dat te doen maar ik zou echt gillend gek worden als ik elke keer zo lang zou moeten wachten.
De aankomende patch gaat de laadtijden gelukkig flink terugbrengen.
De game is ontwikkeld in samenwerking met Sony, het is natuurlijk niet gek als Sony investeert in een game dat deze exclusief is voor de PS4. Exclusieve games leiden weer tot meer verkoop van de console.
Nou ja, spijtig, in dit geval is het wel verklaarbaar: De uitgever is Sony, deze heeft de game (deels) gefinancieert; dus lijkt me logisch dat het een exclusieve titel is. Developers hebben vaak wat minder in te brengen als het gaat om dat soort besluiten, zeker als ze voor een grote uitgever werken.
Waarom lees ik niets in deze review over de insane loading times van welk bijna 30 - 40 seconden alvorens je weer opnieuw mag beginnen ? Dit spel is gebaseerd op trial and error en het is gewoon super irritant om steeds zo lang te moeten wachten als je achter een bepaalde move moet komen.

Ik heb het spel nu weg gelegd. Deze laadtijden zijn echt een doorn in het oog op het moment voor mij. Niet acceptabel. Vaag dat dit ook niet eens is mee genomen in deze review aangezien dit een behoorlijk minpunt is.
ben het met je eens dat de laadtijd na dood lang is, aan de andere kant gaf het me ook soms de tijd om even af te koelen wat zeker hielp.

geen idee of ze het nog kunnen veranderen, lijkt me niet eenvoudig, dus ik hoop voor je dat je de gam,e toch weer oppakt, hij is het zeker waard. Ben nu aan mij NG+ bezig......
Er komt een patch die dit fixed. Gezegt door From Software zelf.
Ah mooi. Dat zou een welkome aanpassing zijn.
Gebaseerd op trial and error?... Wow, jij speelt dit echt zooo verkeerd...

En zoals hier boven aangegeven. T geeft je de tijd om ff te bedenken WAAROM je nu dood ging. Al is dat 90% van de tijd gewoon puur gretig zijn....

[Reactie gewijzigd door chimnino op 24 juli 2024 10:31]

Alsof die 30-40 seconden wachttijd expres in het spel zit om je zonden te overzien. En iedereen speelt het spel op zijn eigen manier. Over een botte bijl gesproken. Reageer dan niet.
Muah eerlijk gezegd is dat voor mij ook wel iets wat mij tegenhoud. Ik ben een énorme FromSoft fan, maar tot die patch er is haal ik 'm zelf niet. Ik doe het meestal degelijk in Souls games en zelfs de frequente framedrops (ook onacceptabel voor een AAA exclusive, maar goed) zullen me niet zó dwarszitten... maar na 4+x dood te zijn gegaan door een boss elke keer weer minimaal 40 seconden naar een laadscherm staren... meh. Zou het spel waarschijnlijk alsnog schitterend vinden hoor, maar nu wacht ik iig die patch nog even af en hoop op het beste ;p
Hoezo heb je 30 insight nodig voor pvp, ik heb het meteen geprobeerd in old yarnham en kon met 11 insight pvp doen.

Daarnaast zijn er gebieden waar de vrouw met de sinister bell standaard spawnt, dit is duidelijk bedoeld voor pvp en kan je zelfs zonder insight doen.

PVP invade werkt idd met 30 insight maar dat is niet de enige pvp die bestaat, ook is het standaard dat je kan invaden en dan tegen cooperators moet gaan dat was in dark souls en demon souls zelfs zo dus dat is een punt waarop je moeilijk kan bestraffen, dit was te verwachten namelijk.

Ik vind deze review een beetje gebrekkig op het pvp gedeelte en lijkt meer op een samenvatting van onkunde dan kennis.

[Reactie gewijzigd door sinshz op 24 juli 2024 10:31]

Idd gisteren heb ik zelf voorgehad dat ik een coöp game aan het spelen was met twee andere spelers en er plots een 4de speler in het spel kwam en ons begon aan te vallen. Het zou knap zijn moest je op die manier ook een soort van team battles tot stand kunnen brengen.
Er zijn nog wel meer pvp manieren, waarvan 1 zelfs als je denkt een friendly te summonen.

Ik ga het niet voor iedereen spoilen hoe dat werkt maar zelfs een friendly summonen kan slecht aflopen voor je.
Yup! Zo had ik iemand eens ge-invade. Alleen tegen 2 spelers was ik niet opgewassen. Was een beetje jammer, want 1, de host waarschijnlijk, had ik makkelijk kunnen hebben.
Kan tweakers misschien ook eens framerate tests doen bij consoles?

Sorry hoor maar ik snap niet hoe drops naar 20fps(!) niet meteen opvallen tijdens een review:
https://www.youtube.com/watch?v=aBAugV34Xwo
Alhoewel framedrops naar de 20 tijdens een MP sessie onacceptabel zijn in mijn ogen, komen die niet voor wanneer je solo speelt. Dat heeft DigitalFoundry tevens getest, de framerate is vrij stabiel. Het verbaast me dan ook niet dat Tweakers dit niet heeft opgemerkt.

[Reactie gewijzigd door GekkeHenk op 24 juli 2024 10:31]

Anoniem: 578669 @GekkeHenk7 april 2015 13:07
Bij het stukje in old yarhnam heb je wel framerate drops. Misschien dat ze die patchen.
Vreemd dat ik in de review niets of weinig over het "Regain-system" gelezen heb. Dat is toch wel 1 van de unieke dingen waarmee het zich verder onderscheid van de souls' series.

Ook het "ik heb iemand anders met een boss dus ik wil zelf credit in mijn eigen game"-stukje snap ik niet. Dan zou je namelijk de hele game kunnen facerollen zonder de kans dat je je echoes kwijt raakt. Je hulp aanbieden zorgt er namelijk niet voor dat een pvp-er jou wereld binnen kan, dat kan alleen bij degene die om hulp vraagt. Ook dood gaan als je iemand geholpen hebt, heeft niet hetzelfde effect als zelf dood gaan. Je echoes komen dan op de plek waar je gesummoned bent, niet waar je dood bent gegaan. Kortom, het zou de game te makkelijk maken en dat is juist wat je niet wil met een game als dit.

Ik wil nog wel wat kwijt uit eigen ervaring: de game en dan met name de bosses worden makkelijker naar mate de game vordert. Waar ik best vast zat bij sommige early bosses, one shot ik de meeste bosses nu. Ik heb niet echoes gefarmed voor levels (wel voor vials, bullets, gear). Zo dus alleen de echoes gebruikt die ik tijdens het verkennen van elk level heb verdient. Boss rooms zijn goed te herkennen voordat je er bent, zeker als je net een shortcut unlocked heb terug naar de lamp. Dus met 150k echoes een boss room inlopen doe ik niet, ff terug naar de lamp, spendeer ze, gebruik de shortcut om naar de boss te gaan.

Anyways, ik moet volgens mij nog een boss of 2(als ik naar me trophies kijk) dus maar is kijken of dat vanavond gaat lukken.
Bosses worden pas interessant in Chalice dungeons.. De story bosses zijn niet echt heel spannend..
4 wipes is de max op dit moment.. Dat is mijn enige issue met de game.. de baasjes zijn te makkelijk. Waar je bij DE/DS 10x wipen geen uitzondering was, ben je er hier zo klaar mee zeker als mensen gaan cheezen dmv molotov's. En dan wil ik nog niet beginnen over Co-op...
dat is helemaal belachelijk makkelijk.

OP de diepere levels van de chalice dungeons zit dan toch echt de uitdaging.
Helemaal mee eens. Ik heb diverse story bosses in 1x gehaald (o.a. nota bene late-game bosses TOR en MWN (afgekort om zo min mogelijk te spoilen)), en er zat geen enkele echt uitdagende boss bij. Vergeleken met bijv. O&S of 4 Kings uit Dark Souls zijn de bosses in Bloodborne makkelijk.

Volgens mij komt het vooral omdat de bosses niet erg aggressief zijn. Ze geven je alle tijd om te healen, en de 20+ blood vials raken niet super snel op.

Als je dus een ervaren Souls speler bent op zoek naar een uitdaging raad ik aan om niet verder dan level 50 te gaan. Ik was aan het eind lvl 75 en voelde overpowered. Ik ben nu opnieuw begonnen met new game waarin ik alleen ga levellen met blood echos van bazen.
Ik heb nou bv bij O&S en 4Kings niet zoveel problemen gehad als bij Capra Demon :') Gek genoeg val ik altijd over de 'andere' bosses ipv de algemeen lastige bosses.
haha... ja capra blijft altijd leuk..

Ik heb zelf DS1 en 2 kapot gespeeld en ook veel challenge runs gedaan zoals l1, no death, no bonfire etc..
Waarschijnlijk dat dat ook de rede is dat de story line bosses hier in zo makkelijk lijken.
Als je low-level blijft zijn de bosses wel degelijk erg pittig heb ik ervaren. Met mijn eigen challenge, waarbij ik alleen level met echos van bosses, waren BSB en VA zo moeilijk dat ik eerst de enig andere beschikbare boss (WoH) heb aangepakt. Die lukte dan wel redelijk makkelijk (Pinwheel 2.0 ;) ).

Deze challenge is dus een aanrader! De ultieme challenge is misschien wel die van BOYvsVIDEOGAME: level 4, no leveling, no guns. WOW 8)7
VA snap ik wel... BSB niet zo ... (dodge left R2, dodge left R2, dodge left R2......) Maar misschien vergis ik me. Ik zal er eens aan gaan zitten :)
Toch een waarschuwing als je overweegt dit spel te kopen. Onderschat niet hoe moeilijk het is. Er zit ,volgens mij althans, een behoorlijke flaw in de gameplay. Ben je goed dan zal je bloodviles en bullets accumuleren. Ben je dat niet dan zal je door je voorraad geraken en wordt het nog moeilijker. ( De enige manier om dan deze vicieuze cirkel te doorbreken is deze items grinden. Wat behoorlijk saai is )
Er is nog een andere manier om de vicieuze cirkel te doorbreken en dat is afvragen waarom je niet zo goed bent en je strategie aan te passen totdat het beter gaat. Dat is precies wat het spel wil bereiken door je niet oneindig het zelfde kunstje te laten proberen ;)
Anoniem: 332746 7 april 2015 12:18
Is deze game van dezelfde moeilijkheidsgraad als Lords of the Fallen (lijkt er in het filmpje wat van weg te hebben) of hoe verhouden de 2 games zich tov elkaar?

Edit: Ik heb nog nooit een Souls game gespeeld...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 332746 op 24 juli 2024 10:31]

Als je Lords of the Fallen leuk vond, is dit een instabuy. Ik heb LotF uitgespeeld en daar bleef het gevoel van "gemiste kans" behoorlijk hangen. Zeker omdat ik daarvoor DS1 en DS2 heb gespeeld.
Bloodborne is mooier, spannender, dieper en beter.....You'll love it, or love hating it
Ik heb dit spel eigenlijk gekocht zonder echte achtergrond informatie.
Toen ik met dit spel begon en de eerste keer al 10 keer dood ging ben ik gaan kijken op het internet wat ik precies gekocht had. Toen bleek dat vaak doodgaan niet gek is bij dit spel en er eigenlijk een beetje bij hoort. Het zorgt voor een grote uitdaging en heeft voor mij dit spel dan ook erg leuk gemaakt.

Het is weer eens wat anders dan de story van een gemiddelde FPS.

Cijfer: 9/10
Hoe ben je tot de beslissing gekomen deze game te kopen dan? Boxart?
Boxart in combinatie met dat ik de naam voorbij heb zien komen. Dus ik wist dat dit spel niet geheel onbekend was.
Ik had lange tijd geleden hetzelfde met Demon's Souls. Spel gekocht omdat de dark medieval setting me aansprak, maar verder eigenlijk geen idee wat ik in huis haalde. Heeft me 2 weken frustratie opgelevert, maar toen 't eindelijk klikte (nadat ik 't spel al enkele maanden aan de kant had gelegd) was de voldoening des te groter. Sindsdien ben ik fan en heb ik alle delen :)
Heb Bloodborne gewonnen in een actie op twitter, heb er al veel tijd ingestoken. Voornamelijk het tempo in de gameplay wat gewoon wat vlotter is en de graphics maken dit écht een leukere ervaring voor mij dan dark souls en demon souls. en dat waren al op games. De eerste echte big hitter op mijn PS4 na the last of us remake :)

Helaas geen PC variant, maarja anders zou ik ook geen console hebben :P

[Reactie gewijzigd door Malistix1985 op 24 juli 2024 10:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.