Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs en Willem de Moor

Wat brengt de PlayStation 4?

Voorlopige conclusie

Het is verleidelijk om nu dingen op te schrijven als 'de lessen die Sony vandaag kan leren', maar dat zou insinueren dat de aankondiging van de PlayStation 4 een volledige mislukking was, en dat is zeker niet zo. Toch is het, afgaande op de eerste reacties, opvallend dat Sony's presentatie inhoudelijk zoveel afweek van wat gamers hadden verwacht. Door de wilde verhalen rond mogelijk aan te kondigen games op geen enkel moment te weerleggen stond Sony toe dat er een verwachtingspatroon rond de aankondiging ontstond waar niet meer aan te voldoen viel. Wie bruisend van enthousiasme zit te wachten op The Last Guardian, Battlefield 4, Uncharted 4 of GTA V wordt niet enthousiast van Killzone: Shadow Fall, Watch Dogs en Destiny als enige echt grote titels.

Interessante features

Dat neemt niet weg dat Sony met de PlayStation 4 enkele interessante features introduceert. Vooral de diverse mogelijkheden die de aanwezigheid van Gaikai biedt, kunnen van de PlayStation 4 gevoelsmatig een echte next-gen console maken. Niet meer te hoeven wachten tot een download voltooid is, downloads op de achtergrond kunnen uitvoeren, zelfs als de console op slaapstand staat, zijn fijne features voor een console. Daarbij komt de mogelijkheid om games te streamen naar je PlayStation Vita, waardoor de samenwerking tussen de PS4 en de Vita gaat lijken op de connectie tussen de Wii U-controller en de Wii U-console.

Aan die functies ligt het dus niet. De voornaamste vragen blijven ook nu nog: welke games komen er naar de PlayStation 4, welke daarvan zijn launch games, en hoeveel beter is het dan de huidige consolestandaard? Die laatste vraag zal niet snel met 'immens' worden beantwoord. Het grafische verschil is er, en zal naar mate de tijd verstrijkt ook nog wel groter worden. Een schokkend verschil met de PlayStation 3 is het echter niet.

Meer toptitels!

Een console valt of staat niet bij de aankondiging, maar een goede introductie met de nodige toptitels helpt natuurlijk wel. Wat ons betreft kan de PlayStation 4 nog wel een aantal grote titels gebruiken. We hadden de eerdergenoemde games graag voorbij zien komen. En waar zijn eigenlijk alle games van Electronic Arts? Kijkt EA wellicht even de kat uit de boom en voegt het zich met zijn portfolio pas in 2014 bij de line-up van de PlayStation 4? Gezien het bescheiden aantal daadwerkelijk getoonde games sluiten we niet uit dat februari voor veel ontwikkelaars een erg vroeg moment is om al iets te laten zien. Het is dus goed mogelijkheid dat er op de E3 nog een blik PS4-titels wordt opengetrokken die dan wel gereed zijn om getoond te worden aan het grote publiek.

Met een grote focus op features en functionaliteit en minder op het neerzetten van een nieuwe grafische standaard is de introductie van de PlayStation 4 in elk geval opvallend te noemen. Bijkomend voordeel kan zijn dat het apparaat waarschijnlijk niet al te duur wordt. Het relatief kleine audiovisuele verschil kan wijzen op een niet al te dure hardwaresetup, en dat is, na de hoge introductieprijs van de PlayStation 3, in elk geval een stap in de goede richting.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

The Witness is op 26 januari verkrijgbaar Nieuws van 18 september 2015
Sony kondigt Uncharted-game aan voor PS4 Nieuws van 15 november 2013
Sony toont wagenpark Gran Turismo 6 Video van 6 november 2013
07:35
The Last of Us Video van 9 juni 2013
Maak kennis met Trevor uit GTA V Video van 30 april 2013
Maak kennis met Michael uit GTA V Video van 30 april 2013
Maak kennis met de PlayStation 4 Video van 22 februari 2013
Sony: PS4 kan tweedehands games draaien Nieuws van 21 februari 2013
Sony kondigt PlayStation 4 aan Nieuws van 21 februari 2013

Reacties (238)

Wijzig sortering
Erg leuk dat jullie dit proberen te testen maar hier klopt niets van!
Piledriver =! Jaguar !!!

De architectuur is heel anders. Ik denk dat Phenom er nog meer op lijkt. Dus je had dan beter een 8 core opteron of Phenom X6 kunnen pakken en die op 1.6 clocken.
Bulldozer en Piledriver zijn helemaal niet gemaakt om op dat soort lage clockspeeds te draaien. De IPC is dan ook heel laag.
Het zou mij niet verbazen als Jaguar op gelijke clocks sneller is als Piledriver. Phenom is op gelijke clocks ook net ietsjes sneller.

Daarnaast heeft het geen nut om die hardware te vergelijken met PC hardware aangezien voor deze hardware specifiek geoptimaliseerd gaan worden. En je geen last hebt van de overhead van DX of OpenGL. Dus de hardware hoeft lang niet zo krachtig te zijn om toch mooiere beelden op het scherm te toveren.

Het zou mij niets verbazen als we over 2-3 jaar games op de PS4 hebben die mooier zijn en soepeler lopen dan die zelfde games op de PC die je op een GTX680 of HD7970 draait. Ondanks die hardware 2x zo krachtig is. Pc's hebben helaas erg veel overhead. De power die er in zit wordt lang niet optimaal benut.

Daarnaast maken PC games vaak maar gebruik van 1-2 cpu cores soms 3-4 en dan houd het op. Met deze consoles zal het me niet verbazen als over aan jaar alle 8 cores aan het werk zijn als er games gedraait worden. En je de power die er in zit dus optimaal kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 21 februari 2013 09:17]

quote: Astennu
Erg leuk dat jullie dit proberen te testen maar hier klopt niets van!
Piledriver =! Jaguar !!!

De architectuur is heel anders. Ik denk dat Phenom er nog meer op lijkt. Dus je had dan beter een 8 core opteron of Phenom X6 kunnen pakken en die op 1.6 clocken.
Bulldozer en Piledriver zijn helemaal niet gemaakt om op dat soort lage clockspeeds te draaien. De IPC is dan ook heel laag.
Het zou mij niet verbazen als Jaguar op gelijke clocks sneller is als Piledriver. Phenom is op gelijke clocks ook net ietsjes sneller.

Daarnaast heeft het geen nut om die hardware te vergelijken met PC hardware aangezien voor deze hardware specifiek geoptimaliseerd gaan worden. En je geen last hebt van de overhead van DX of OpenGL. Dus de hardware hoeft lang niet zo krachtig te zijn om toch mooiere beelden op het scherm te toveren.
Waar ook volledig aan voorbij gegaan is, is het gigantische verschil in geheugen bandbreedte, volgens Sony in de PS4 tot ~170 GB/s. Een op DDR3 gebaseerd PC systeem komt nog niet eens in de buurt van de helft daarvan, en beschikt ook nog eens niet over unified RAM, dus wanneer er met de GPU gecommuniceerd moet worden over PCIe (max 30 GB/s) dan zit daar ook nog eens een bottleneck die de PS4 niet heeft. Als er iets is wat de performance van een systeem met een hele snelle CPU kan killen dan is het RAM bandwidth, het is ook niet voor niks dat GPU's allemaal GDDR3 of GDDR5 gebruiken.

Ander punt is de SoC, wat niet alleen zoals je zegt een nieuwe architectuur is waar nog geen enkele benchmark gegevens van beschikbaar zijn, maar ook nog eens een APU zou kunnen zijn zoals bijvoorbeeld de A10 (dus met ingebouwde GPU die ook voor andere taken dan rendering gebruikt kan worden), *plus* een veel krachtigere op de 7850-gebaseerde GPU. In dat geval zouden PS4 spellen zonder rendering performance op te offeren veel meer kunnen offloaden op de IGP, iets wat waarschijnlijk geen enkel PC spel doet omdat er niet op gerekend kan worden dat een systeem 2 GPU's beschikbaar heeft.

Met andere woorden: een leuk experimentje van Tweakers, maar om gebaseerd hierop uitspraken te doen over de echter performance van de PS4 lijkt me praktisch zinloos.
de 8 cores hebben waarschijnlijk nog een andere bedoeling
net zoals bij MS zullen ze waarschijnlijk 1 core reserveren voor de MOVE functies en 1 core voor de achtergrondservices (content downloaden, voip,...)

door een 7850 te combineren met een cpu krijg je waarschijnlijk ook een vrij grote chip
die lage kloksnelheid lijkt mij dan logisch: beter voor de yields en waarschijnlijk vrij laag verbruik / makkelijk te koelen
Het achtergrond proces heeft een eigen additionele chip. Hebben ze gister ook visueel afgebeeld tijdens het event.
Dit zal waarschijnlijk een ARM based SOC zijn?
Feit blijft dat Sony door te kiezen voor een laaggeklokte AMD 8 core CPU feitelijk stringente eisen aan gamedeveloppers stelt om zwaar multithreaded te gaan ontwikkelen. Er is een reden waarom de meeste games 'maar' 2 tot hooguit 4 cores gebruiken: zwaar multithreaded ontwikkelen is moeilijker en moet veel specifieker.

Bijkomend nadeel van deze constructie is dat developpers van multiplatform titels ook veel rekening moeten houden met andere platformen, zoals de PC, "Xbox720" en zeker in de beginfase ook de Xbox360 en PS3. Al deze platformen - wellicht op de Xbox 720 en een enkele PC na - zijn veel minder general purpose threaded dan de PS4 octacore.
De kans dat developpers - zeker in het begin - heel veel resources gaan steken in ontwikkelen van zware multithreading zoals de PS4 die specifiek vereist is m.i. niet heel erg groot... en dat houdt in dat je dat gaat merken in de performance van multiplatformtitels op dat platform, omdat niet de max uit de console/cores gehaald wordt. Het is veel makkelijker en veel goedkoper voor zo'n dev om dan gewoon de grafsiche details een paar stappen terug te schroeven op de PS4 - de game-engines ondersteunen dit immers toch al voor de PC.

Persoonlijk had ik gekozen voor een (krachtigere) quadcore op hogere kloksnelheid, die zijn cores terugschroeft of uitschakeld (of zelfs juist 'overklokt') naar gelang er meer of minder power gevraagd wordt (advanced speedstep). Dat is veel meer in lijn met andere platformen en met hoe er door gamedev's nu reeds gedevelopped wordt.
Consolefabrikanten moeten m.i. af van dat idee dat gamedev's die voor 5 platformen moeten ontwikkelen maar hele speciale dingen moeten gaan doen om de max uit hun specifieke hardware te halen. Da's m.i. gewoon de omgekeerde wereld, en dat zeker in dit multi-platform tijdperk.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 21 februari 2013 09:47]

Mogelijk dat sony de afhandeling van multithreading gewoon afhandelt in de API waardoor ontwikkelaar zich daar niet zo mee bezig hoeven zijn.
Als je veel met multithreading ontwikkeling had gedaan dan had je geweten dat je opmerking echt complete nonsens is. Multithreading kun je niet even afvangen in een API. Je kunt natuurlijk wel een toolset bieden om makkelijk iets asynchroon te laten draaien met de benodigde scheduling en synchronisatie, maar dat is niet waar de moeilijkheid zit. De moeilijkheid zit in het inherente probleem van het opdelen van een algoritme in parallelle stappen zonder dat je veel last hebt van afhankelijkheden van die onderlinge stappen. Dat is een fundamenteel probleem waar geen API je bij gaat helpen.
Je hebt daar wel gelijk in, maar libraries kunnen wel helpen. Denk bv aan TBB waarin je makelijk ff lokaal een algoritme parallelliseert (mits het algoritme dit toestaat). Door deze fundamentele problemen kan je inderdaad beter 4 sterke core's hebben dan 8 zwakkere, maar ik neem aan dat deze cpu niet erg veel achter gaat lopen op Intel's.

De introductie van de PS4 vind ik wel degelijk een stap voorwaarts. De hardware lijkt heel erg op de pc waardoor porten wellicht een stuk simpeler en daardoor aantreklelijker wordt. Denk bv eens aan een geweldige titel als STALKER, exclusief voor de pc uitgebracht, maar met deze hardware wellicht eenvoudig te porten naar een PS4.
Is Jaguar niet de opvolger van Bobcat, de architectuur die in de e-350 en e-450 apu's gebruikt wordt? Zoja dan ben ik niet echt onder de indruk. Zelfs de integrated gpu in de e-350 is bij zwaar cpu gelimiteerd in games.

[Reactie gewijzigd door TheDukemaster op 21 februari 2013 10:06]

Ja dat klopt, maar dat betekent niet dat de performance van een E-350/450 (allebei dualcores, vorige generatie, gekoppeld met DDR3) ook maar in de verste verte te vergelijken is met een OCTAcore gekoppeld met GDDR5 (veel hogere geheugenbandbreedte). Dan noem je nog de GPU, maar die heeft helemáál niets meer van doen met die in de Bobcat-APU's, zelfs in het artikel wordt opgemerkt dat het hier om een architectuur gaat die min of meer vergelijkbaar is met een HD7850, hoewel ik niet snap waar iedereen die 1,8 TF vandaan haalt terwijl gisteren in de presentatie 'more than 2 Tflops' genoemd werd.
Klopt. Maar dan een veel snellere versie er van.
De GPU is apart die moet je niet vergelijken. De GPU in de PS4 is vergelijkbaar met een HD7850.
Als ook de Xbox 720 voor dergelijke CPU aanpak gaat zal het voor Multiplatform titels geen probleem zijn. Ik verwacht ook dat MSoft dezelfde route aanneemt eerlijk gezegd.

Ik was zelf óók gegaan voor een sneller quadcore met power saving utilities, maar ach =p
Probleem wat je dan krijgt is de voeding en de warmteontwikkeling.
Feit blijft dat Sony door te kiezen voor een laaggeklokte AMD 8 core CPU feitelijk stringente eisen aan gamedeveloppers stelt om zwaar multithreaded te gaan ontwikkelen. Er is een reden waarom de meeste games 'maar' 2 tot hooguit 4 cores gebruiken: zwaar multithreaded ontwikkelen is moeilijker en moet veel specifieker.

Ik denk dat het in vergelijking met de huidige CELL processor met 6 SPEs eerder eenvoudiger wordt voor ontwikkelaars dan gecompliceerder. En nu Sony ook een x86 processor gaat toepassen verwacht ik ook dat de verschillen voor ontwikkelaars om een spel voor meerdere platfoms te ontwikkelen juist minder groot zullen zijn.

De PS4 specs lijken wel heel erg op de nog niet bevestigde specs van de Xbox720 en het zou me niet verbazen als Steam ook met iets soortgelijks komt.

Multicore is al jaren de standaard en tegen de tijd dat de PS4 in de schappen ligt zijn er waarschijnlijk zelfs al telefoons of tablets met 8 cores.
De omgekeerde wereld? Dus Sony biedt een platform waarmee ontwikkelaars geld kunnen verdienen, maar vervolgens moeten ze zich wel aan de regels van die ontwikkelaars houden. Is dat niet de omgekeerde wereld?
Daarnaast heeft het geen nut om die hardware te vergelijken met PC hardware aangezien voor deze hardware specifiek geoptimaliseerd gaan worden. En je geen last hebt van de overhead van DX of OpenGL. Dus de hardware hoeft lang niet zo krachtig te zijn om toch mooiere beelden op het scherm te toveren.
Dit argument moet je ook weer niet overdrijven.
Op consoles draaien gewoon besturingssystemen met hierop een graphics API, dus wat je bedoeld met "geen last van overhead" is mij een raadsel. Niet in de context die jij beschrijft.

WEL in de context van drivers en de footprint van het OS.
Deze zijn op consoles efficienter.

Daarbij helpt het ook nogal mee dat de resoluties van consoles van de huidige generatie gewoon lager zijn.
De PS3 zit nagenoeg standaard op 720p en sommige games gaan daar zelfs onder zitten om soepel te kunnen blijven draaien. (CoD bijvoorbeeld)

Op mijn PC game ik standaard op 1920x1200 (native res van mijn scherm) en crank ik alles op high of max. En dat doe ik al jaren zo. Een PS3 of Xbox komt niet eens in de buurt van die kwaliteit en de PS4 gaat dat ook niet doen.

Tot slot wat je roept over CPU gebruik... ik weet niet wat het argument is, maar mijn i7 is over het algemeen heel hard "appeltje-eitje" aan het roepen bij wat voor game dan ook.

Ergo: games gaan NIET soepeler lopen op een PS4 dan op een een GTX680 met bijbehorende PC specs, ondanks dat consoles efficienter zijn.

Die vlieger gaat wel op.
Maar niet zo hard als jij hier wil veronderstellen.
Op consoles draaien gewoon besturingssystemen met hierop een graphics API, dus wat je bedoeld met "geen last van overhead" is mij een raadsel. Niet in de context die jij beschrijft.
Prima dat dat voor jou een raadsel is, maar als er iets slecht is voor optimalisatie dan is het wel abstractie, en juist de abstractie is nodig op de PC omdat je een enkele API wilt gebruiken voor alle verschillende vormen van hardware. Op een console heb je die abstractie niet omdat de hardware altijd hetzelfde is. Je kunt de API dus zo ontwerpen dat het direct de hardware modelleert, en daarnaast is het een mogelijkheid voor de developers om direct de hardware aan te spreken of specifiek voor die hardware te optimaliseren.

Het feit dat een PC slechts duizenden draw calls kan doen in een enkele frame terwijl een hedendaagse console er tienduizenden kan doen spreekt boekdelen.
Op mijn PC game ik standaard op 1920x1200 (native res van mijn scherm) en crank ik alles op high of max. En dat doe ik al jaren zo. Een PS3 of Xbox komt niet eens in de buurt van die kwaliteit en de PS4 gaat dat ook niet doen.
De reden daarvoor is vooral dat de shader throughput op moderne hardware veel hoger ligt dan op de consoles van nu. Maar de consoles hebben het toch echt een stuk makkelijker met het renderen van gecompliceerde scenes waar bij wijze van spreken op iedere triangle een andere material zit.

Leesvoer

.edit:
Klopt, maar wat is nu precies je punt?
Ik reageer op een statement van mijn voorganger. Het zou helpen als je de context van de discussie een beetje in de gaten houdt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 februari 2013 09:40]

Klopt, maar wat is nu precies je punt? Een console is gewoon een verkapte budget pc die wat beter met zijn resources omgaat. Onder de streep is het nog steeds oude hardware. Gamen op full HD is nog nooit goed gelukt op welke console dan ook, de Ps4 komt ook in dat rijtje. Dat het relatief gezien allemaal wat makkelijker gaat op de ps4 is niet relevant.

Als je niet eens BF3 op de betreffende resolutie kan draaien met een normale framerate op de "next" gen console waar iedereen op zit te wachten sla je wat mij betreft toch echt de plank volledig mis.

Ik weet niet wat de xbox 720 gaat bieden maar ik zie het slecht in voor sony. Wie zit er nu te wachten op al die interactie meuk?
Je reactie staat vol aannames en overdrijvingen. Dat een console goed met zijn resources omgaat is juist zijn kracht: Betaalbare performance.

Waar haal jij uit dat je BF3 niet vloeiend op HD zou kunnen spelen? De waardeloze vergelijking van tweakers, die omdat hij waardeloos is juist jouw punt ontkracht?

Zie ook andere posts, een pc met bepaalde hardware is geen vergelijking ten opzichte van een console die daarvan in de buurt zit. Dat is ook juist het punt wat .oisin maakt.

[Reactie gewijzigd door leeuwtje1 op 21 februari 2013 17:05]

Het zou mij niets verbazen als we over 2-3 jaar games op de PS4 hebben die mooier zijn en soepeler lopen dan die zelfde games op de PC die je op een GTX680 of HD7970 draait.
Maar over 2-3 jaar heb je weer kaarten die 2x zo krachtig is als de huidige top van nu... dus ja
Daarnaast maken PC games vaak maar gebruik van 1-2 cpu cores soms 3-4 en dan houd het op. Met deze consoles zal het me niet verbazen als over aan jaar alle 8 cores aan het werk zijn als er games gedraait worden. En je de power die er in zit dus optimaal kunt gebruiken.
Ja dat komt natuurlijk omdat de huidige console 3 cores heeft (PC ports komen altijd van de Xbox af) dus op de pc gebruik je dan ook max 3 cores

Als de consoles straks meer cores hebben, is het logisch om te denken dat pc ports dan ook makkelijker meer cores kunnen aanspreken
Echter van het geld dat een GTX680 kost kun je waarschijnlijk een complete PS4 kopen. Als je een aankoop wilt doen die een aantal jaren mee gaat dan is dat argument dus wel degelijk belangrijk.
Moet ik je toch even corrigeren Astennu :)
Daarnaast heeft het geen nut om die hardware te vergelijken met PC hardware aangezien voor deze hardware specifiek geoptimaliseerd gaan worden. En je geen last hebt van de overhead van DX of OpenGL. Dus de hardware hoeft lang niet zo krachtig te zijn om toch mooiere beelden op het scherm te toveren.
Dit argument kwam op GoT ook al langs en het is gewoon je reinste onzin van de bovenste plank.

Juist Direct3D en OpenGL overhead heb je weldegelijk. De overhead die mist in enige mate is de driver overhead. De implementaties van OpenGL (Sony) danwel Direct3D (MS) spreekt de hardware directer aan (zitten nog steeds OS calls tussen), maar de API overhead blijft. Het is alleen minder.


As for the rest..zeg nou zelf, het waren allemaal tech demo's die we van Nvidia en AMD al lang hebben gezien - Square Enix deed ook niets nieuws. Dat games het niet doen heeft er minder mee te maken dat een PC er moeite mee zou hebben dan het feit dat de huidige consoles het niet aan kunnen ;)
Dit argument kwam op GoT ook al langs en het is gewoon je reinste onzin van de bovenste plank.
Het argument is geen onzin, waar het mis gaat is jouw interpretatie van het argument. Hij zegt dat je op de console geen last hebt van OpenGL of DX overhead zoals op de PC, niet dat die overhead niet bestaat. :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 februari 2013 11:57]

Ik hoop vooral als de architectuur naar 8 cores gaat. Dan hoop ik dat deze beweging zich ook naar pc vertaalt (heb ergens gelezen dat door deze soc's te gebruiken het veel makkelijker zou moeten zijn om games te converteren naar pc's?) en dat de games op pc ook meer om meer processors beginnen gebruiken. Want inderdaad voor de moment een grote minderheid die meer als 2 cores ondersteunen terwijl er nu toch al heel veel mensen met een quad core zitten dacht ik? Zeker de hardcore gamers.
Wat een ronduit belachelijk idee om benchmarks te draaien op hardware die niet overeenkomt met de specifieke hardware die in de ps4 zit. Als er vervolgens dan ook nog een getest wordt onder windows met pc benchmarks, die stuk voor stuk niet geoptimaliseerd zijn voor precies dat stuk hardware, heeft het geen enkele nut om ook maar 1 benchmark te draaien.

Volgens de benchmarks zou Dirt 3 niet eens vloeiend kunnen draaien, terwijl de gameplay filmpjes die we zagen er stuk voor stuk honderd keer beter uit zien dan Dirt 3 of menig ander spel die gebruikt worden in de benchmarks.

Nee... Mijn inziens maakt tweakers zich volkomen belachelijk door deze benchmarks....
Er staat toch ook dat ze een slag om de arm houden, daarnaast is het ook niet zo gek. De PlayStation 4 is goed voor 2 teraflops. Dat is net zoveel als de 5850 uit 2009 en een stuk minder dan de 5870 uit dat jaar. Dat het systeem bepaalde voordelen heeft is zo duidelijk als wat, maar we moeten zeker geen wonderen verwachten, en met een cyclus van 5-6 jaar is het wel een beetje karig te noemen.
De terraflops van een 58xx zijn niet hetzelfde als die van een 78xx. En hier gaat het waarschijnlijk om een nog nieuwere versie van de GCN architectuur.

Terraflops zeggen niet zo veel over de snelheid van de chip of vooral over de waar je die reken kracht kan in zetten (met wat voor een bewerkingen).
GCN kan veel meer dingen met GPGPU versnellen dan een HD58xx dat kan.

Daarnaast kan high end hardware zoals een GTX680 of HD7970 gewoon niet in een console. Dat verbruikt veel te veel stroom om daar 4 Tflop aan GPU power in te stoppen. Hetzelfde voor een CPU van 80-120 watt. Dan heb je het samen al over 350 watt. Dat krijg je niet lekker gekoeld.

In de tijd van de PS3 en de Xbox 360 hadden ze al moeite met 200 watt. Toen de tijd was 200 watt aan power echt high end. Snellere GPU's waren er niet. Inmiddels is het verbruik van Video kaarten in PC's aardig gestegen naar een niveau dat 200-250 watt niet eens raar is voor een High end kaart zoals de 7970 GHz of de Geforce Titan.

Ik gok dat de PS4 100-150 watt zal verbruiken. Je wilt eigenlijk een apparaat wat je niet hoort. Dus dan moet je geen 300+ watt aan hardware hebben. Dan ben je verzekerd van herrie als het in een kleine console behuizing moet.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 21 februari 2013 09:25]

"Ik gok dat de PS4 100-150 watt zal verbruiken. Je wilt eigenlijk een apparaat wat je niet hoort. Dus dan moet je geen 300+ watt aan hardware hebben. Dan ben je verzekerd van herrie als het in een kleine console behuizing moet"

JIJ wilt een apparaat dat je niet hoort. Ik en vele gamers met mij, willen een apparaat dat opstijgt, dat een flinke stap vooruit in de technologie is, die je kippenvel geeft van de mooie graphics. De eerste PS3 en Xbox 360 versies maakte ook behoorlijk wat lawaai, ik heb me daar nooit aan gestoord, de vernieuwde versies waren iets stillen.
Dan moet je dus gewoon een PC kopen. Consoles zijn nooit next-gen geweest, een fatsoenlijke high-end PC heeft altijd veel en veel meer power gehad in vergelijking met welke console dan ook. En nu kan het best zo zijn dat optimalisaties op een console veel goedmaken, maar ze kunnen ook niet anders kijkend naar de 'matige' hardware die ze er in stoppen,
Ik denk het toch echt niet. Ik weet de klachten nog wel rondom de oude Xbox 360. Ik heb er zelf ook een gehad. Dat was echt niet leuk. Ik ben blij met mijn nieuwere stillere xbox.

En ik houd zeker van snelle hardware. Maar tegenwoordig wil ik die herrie niet meer. En dat is opzich ook niet nodig.

Ik denk dat je het onderschat hoeveel mensen liever herrie hebben dan wat minder performance en stilte. Ik denk dat jij bij het kleine groepje hoort dat het wel wilt. En dat de meeste mensen daar echt niet op zitten te wachten.
Mee eens. Bovendien: als je bij de vorige consoles de lage resolutie wegdenkt (ps3, xbox 360) dan zien de games er best leuk uit als je kijkt naar wat een belachelijk lage hoeveelheid ram & grafische kaarten er in zitten.

Als de nieuwe vol HD doen en wat hogere framerates dan zou dat al een zieke vooruitgang zijn voor console graphics freaks naar mijn mening.


Gemiddelde directe console poort naar PC heeft alleen wat extra resolutie & frames per seconden te behalen en zien er daardoor alleen al vaak 2-3x zo goed uit naar mijn mening.
Helamaal mee eens. Voor consoles wordt specifiek geoptimaliseerd. Die games gebruiken waarschijnlijk meer threads waar de PC versie max 1-2 cpu cores gebruikt kunnen die games waarschijnlijk veel meer benutten. Ik verwacht dat met wat tijd alle 8 de cores gewoon gebruikt gaan worden in de PS4 en Xbox 720. Dan heb je wel even wat meer power dan 2 cores op 3.5 GHz van een PC.

Pc's hebben ook veel API overhead. In dat opzich is het heel erg inefficient.
vergeet niet dat in een PS3 slechts een single core cpu zit met de ondersteuning van 6 (of was het 7) extra rekenunits
PS3 games zijn waarschijnlijk vandaag de dag al zwaar multithreaded en Sony heeft er dus waarschijnlijk al veel ervaring mee voor hun API
Idd, Ik geloof mijn ogen niet! Dat 'mijn' site als Tweakers aan dit soort 'tests' doet. Het slaat echt nergens op. Laat je niet verlagen tot de 'Telegraaf' van het Nederlandse IT-nieuws. Hier kan niemand iets mee.

[Reactie gewijzigd door Deem op 21 februari 2013 09:44]

Juist dit is iets wat je op Tweakers.net mag verwachten, of denk je dat ze bij de Telegraaf Benchmarks gaan uitvoeren en plaatsen? Laat me niet lachen..

Ik vind het wel leuk om te zien, en er staat in het artikel dat je de score's met een korrel zout moet nemen.. Dat de Sony fanboys vervolgens teleurgesteld zijn, daar kan Tweakers ook niets aan doen....

Edit: kinderachtig om dit als -1 te modden, volgens mij maak ik een prima punt hier.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 21 februari 2013 12:01]

Je kunt de PS4 hardware niet met PC's vergelijken. Want PC's draaien Windows of Linux. Een Console heeft een eigen OS zonder al die vertragende Api's zoals DX en OpenGL er tussen. Dat is allemaal veel meer geoptimaliseerd.

De PS4 gaat straks vergelijkbaare GFX geven als een PC met een HD7970 die 2x zo krachtig is. Puur vanwegen optimalisatie. Dus vergelijkbare hardware proberen te testen op Windows is zinloos en zegt niets over de uiteindelijke game ervaring als je PS4 games gaat spelen.
De PS4 gaat straks vergelijkbaare GFX geven als een PC met een HD7970 die 2x zo krachtig is. Puur vanwegen optimalisatie
Eerst zien dan geloven... Ik ben daar namelijk niet van overtuigt, laat ze maar eens een game zien die op de pc ontwikkeld is en daarna over is gezet naar de console... denk niet dat de Nieuwe consoles daaraan kunnen tippen

Kijk bijvoorbeeld naar de Witcher 2 op de pc en xbox... op de pc gewoon zoveel mooier
Kijk bijvoorbeeld naar de Witcher 2 op de pc en xbox... op de pc gewoon zoveel mooier
En hou nu in het achterhoofd dat The Witcher 2 op 7 jaar oude hardware draait ;)
Het feit dat pc hardware met niet geoptimaliseerde software de ps4 achter zich laat zegt toch wel iets.
De ps4 zou namenlijk met zijn relatief zwakke apu alsnog alle mid end kaarten eruit moeten lopen omdat de games geoptimaliseerd zijn.
Mensen beseffen niet hoe groot de invloed is van Streaming van games. Game wordt een heel stuk aangenamen via deze functie en de game industrie zal hierdoor flink groeien.

Met die streaming zal je heel veel spellen kunnen spelen zonder maar hoefen te wachten. Het hoeft ook niet geinstalleerd te worden.

Bij veel spellen zullen de eerste levels gratis zijn zodat je het spel kan uitproberen. De game wereld zal leterlijk voor je open gaan. Je zet je playstation 4 aan en je kan elk spel spelen die je wilt. wil je echter verder spel dan zal je moeten betalen.

Je kan per level betalen zodat je nooit teveel betaalt voor het spel. Want als je een spel koopt voor 60 euro en je speel 5 levels van de 10. Dat is toch zonde?

Je zal hoogstwaarschijnelijk abbonementen kunnen afsluiten op allerlei manieren. Je kan het abbonement nemen wat het beste bij je past.. Je zal ook gewoon nog spellen per stuk kunnen kopen.

Mensen moeten er nog achterkomen maar dit is echt een flink stap vooruit. Game aanklikken en meteen spelen wat wil je nog meer?
"Mensen moeten er nog achterkomen maar dit is echt een flink stap vooruit. Game aanklikken en meteen spelen wat wil je nog meer?"

Controle hebben over mijn eigen aankopen net zoals bij elk ander product wat ik in de winkel koop. Ik heb er niet zo'n in als eem bedrijf gaat bepalen wat en wanneer ik met mijn eigen spullen mag doen (dislaimer: ik heb het hier niet over piraterij). Officieel schijn ik een gebruiksrecht te kopen/huren, maar ik denk niet dat de gemiddelde persoon die een game in de winkel koopt dat zo ziet.

We beginnen als consument al veel controle te verliezen en zodra alles streaming gaat is het natuurlijk helemaal afgelopen.

[Reactie gewijzigd door Tyandor op 21 februari 2013 13:13]

Je verliest de controle over je eigen aankopen? Je hebt de controle(r) in eigen hand en kan zelf bepalen wat je wil kopen en wat niet.

Door de streaming zal game juist veel goedkoper worden en zal er veel gratis content bevatten om de concument over te halen hun game te laten kopen.
Dat is het punt nu juist: je koopt helemaal niets meer, je 'huurt' het.
Je bent dan overgeleverd aan wat er aangeboden wordt en nog erger is dat het nog een monopolie is gezien er nog maar één aanbieder is (per console).
Goedkoper en beter door een monopolie. Ik zie het niet gebeuren.
Je zal vooral opnieuw moeten betalen voor spellen die je al hebt. Als ik PS1/PS2/PS3 spellen streaming wil spelen moet ik waarschijnlijk opnieuw dokken. Ze kunnen de PS4 ook gewoon de game disc laten herkennen en dan de game laten streamen.
ja daar heb je wel een punt! Misschien kan dat ook wel via een code in het boekje of iets dergelijks. Ze zullen zoiezo wel flink goedkoper aangeboden worden.

Toch zie ik dit niet echt als een nadeel want je koopt een playstation 4 om de verniewing ervan. En niet om oude spellen ermee te spelen maar juist de nieuwe. Anders zou ik als ik jou was geen ps4 kopen maar gewoon de ps3 behouden.

Iedereen zit te zeuren dat het niet vernieuwend genoeg is krijg ik inneens opmerking dat je de oude spellen er niet op kan spelen haha :P
Hopelijk vallen ze met streaming games niet in een valkuil. Je moet er namelijk nogal wat capaciteit voor hebben. De presentatie werd gisteren ook gestreamd en dat ging nu niet echt soepel. Niets is zo frustrerend als dat je tijdens gamen moet wachten omdat het te druk is ofdat er problemen met de stream zijn.
nee inderdaad dat hoop ik ook! Het moet natuurlijk wel allemaal soepel lopen maar daar mag je wel vanuit gaan met de nieuwe technology via een cloud systeem.

Anders moeten ze zoiets niet op de markt brengen als ze er niet klaar voor zijn.

Maar als het goed werk dan is het zeker Inoverend en een flinke verbetering als je het mij vraagt.
In theorie een heel mooi verhaal. De realitieit is dat ze online gaming op de PS3 nog niet eens lag free kunnen krijgen, waarbij je de content lokaal afspeelt. Hoe gaan ze dit ooit doen met de extra bandwith (en dus vertraging) die streaming met zich mee brengt. Natuurlijk ligt dit grotendeels aan de thuisgebruiker, maar daar heb je wel mee te maken.

[Reactie gewijzigd door dio22 op 21 februari 2013 12:42]

Ja dat moet dus lukken met die nieuwe technology. Streaming via een cloud systeem zou gewoon soepel moeten gaan.

Ik snap de ongerustheid wel. Eerst zien dan geloven. Maar ik denk niet dat zo miljarden bedrijf in zee gaan met een product wat niet goed werkt.

Het kan wel dat heeft de Xbox360 bewezen.
De Xbox360 is hier behoorlijk in de fout mee gegaan met die Cirkel of death (rood licht) alsof die gemaakt is om kapot te gaan. Toen men Xbox360 kapot was had ik meteen een playstation 3 aangeschaft.

Toen ik voor het eerst een xbox had aangeschaft en kapot ging dacht ik meteen had ik maar gewoon een playstation gekocht.

Ze zijn hier jaren mee bezig geweest. Ik ga ervan uit de Sony niet die fout maakt daar hebben ze een veel te goede naam voor opgebouwd. Ik ga uit van het positieve
Ja, dan betaal je een tientje per level voor 10 levels. €10 totaal.

Kijk eens goed naar games en dlc en wat je daarvoor krijgt en hoe dat voorheen in elkaar zat(met COD op de eerste rang). Ze rekenen zichzelf nu al rijk en jij wil daar graag aan mee doen?

Daarbij, ooit OnLive uitgeprobeerd? Gaikai? Zo fijn is het niet.

[Reactie gewijzigd door lezzmeister op 21 februari 2013 19:45]

Het grote probleem van de PS3 was de prijs, die veel te hoog was bij introductie waardoor de verkopen achterbleven. Toen moest Sony de prijs van de consoles verlagen en nog meer verlies maken per console die ze verkochten. Het hele PS3 traject had voor Sony heel anders kunnen aflopen als de verkopen niet hadden aangetrokken, maar gelukkig voor Sony was dit wel het geval en halverwege 2010 (bijna 4 jaar na de release) maakte Sony winst op de PS3: http://www.1up.com/news/sony-finally-profiting-ps3-sold

Nu kan ik mij voorstellen dat in een tijd waar overal in de wereld de economie aan het krimpen is of de groei stagneert, het verkoop plan voor de PS4 anders in elkaar zit. Ik vermoed dat Sony nu minder risico wil nemen en daarom goedkopere onderdelen in het apparaat stopt om zo de introductieprijs laag te houden zonder veel verlies te maken.

Zeker omdat Nintendo met de Wii-U dezelfde strategie volgt en daar enorm succesvol mee is. Verder zijn de geruchten dat de nieuwe Xbox (Durango) ook een AMD gpu uit de 7000 serie zal hebben: http://www.techradar.com/...e-news-and-rumours-937167
Vermoedelijk weet Sony heel goed wat de specs van nieuwe XBOX zullen zijn omdat Microsoft al heel lang devkits rond stuurt, en daarom zijn specs ongeveer gelijk heeft getrokken met de Xbox Durango.

We gaan gewoon weer dezelfde cyclus in waar de Wii-U is gepositioneerd als goedkoper familie alternatief op de twee consoles in de markt die ongeveer even snel zijn , net als de Xbox 360 en de PS3. Deze constructie werkte voor alle drie, waarom zouden ze dit veranderen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door terracide op 21 februari 2013 09:44]

Ondanks al het geblaat over de Wii U is die dus gewoon next-gen tenzij je de PS4 dan ook geen next gen noemt.
Qua performance en graphics features zit het echt nog in de vorige generatie.
Wii U is ook HD en je hebt tot nu toe alleen maar ports gezien van een PS3 en Xdoos. Zo enorm indrukwekkend was het tot nu toe niet wat Sony gisteren liet zien.
Sorry dat ik dit moet zeggen, maar wat een lulverhaal zeg, blijkbaar de presentatie niet goed bekeken. Ten eerste is de benchmark test gewoon waardeloos en zinloos en totaal niet representatief (ondanks dat jullie al zelf zeggen 'grote slag om de arm' blijft het gewoon onzin). En Capcom was NIET prerendered, maar ze zeiden nog dat dit realtime op de PS4 hardware draaide..

Sorry, maar in plaats van dit soort onzin te plaatsen verwacht ik toch wel wat meer professionaliteit van een site als tweakers..
Wat ik teleurstellend vind, is niet zozeer de presentatie van Sony, want van wat men heeft laten zien, dat verwachtte ik wel. Een tipje van de sluier showen om gamers en pers lekker te maken, niet meer niet minder (1. ps4 komt er aan, dit jaar nog(!) 2. ontwikkelen voor het platform wordt beter, ze werken samen met de developers, wat vinden zij belangrijk? op basis daarvan hebben ze de specs en tools samengesteld 3. features zoals streaming, social, remote play etc)
Je kan niet vewachten dat ze al meteen met de uberdikke games komen, de prijs en datum van release bekend maken, de ps4 zelf laten zien... Een bedrijf als Sony moet ook nog het een en ander achter de hand houden, E3 gaat waarschijnlijk de plek zijn wanneer er veel meer bekend gemaakt gaat worden.
Wat wel teleurstellend is, is dat gamers TE veel in eens verwachten, voor Sony was het meer van; Dames en heren, de PS4 komt er aan, en daarmee is de kogel door de kerk.
Men verwacht te veel informatie in een keer en wanneer ze het niet krijgen is men meteen negatief, helaas werkt het niet zo in deze business.
Feit is dat ze al in best vroege stadium (Febr 2013!) redelijk wat bekend hebben gemaakt en daarmee moeten we het doen!
hmm ik weet niet of ik nu heb gezien wat ik wilde zien met deze 2 uur durende persconf. Maar zoals de jongen bij gametrailers al zeiden als er iets is waar Sony goed mee is bezig geweest dan is het wel gave en nieuwe games brengen. Kijk naar Infamous en Uncharted as voorbeeld naast natuurlijk de multiplatform klappers. Sony heeft nu vooral laten zien dat ze de insteek van de PS4 helemaal anders gaan doen dan met de PS3 op sociaal en mutitask gebied. Ook hebben ze nu de hardware waar eigenlijk iedere ontwikkelaar lyrisch over is (in tegenstellening tot de tenenkrommende vergelijking hier op tweakers)

Qua hardware zit het dus goed. Qua support van 3rd party devs lijkt het goed te zitten met zelf een Blizzard en Bungie aan boord. Enige grote afwezige was EA maar dat kan komen omdat ze gewoon op de E3 willen uitpakken of hun ziel aan MS hebben verkocht.

Qua 1st party devs zit het gezien het verleden ook goed. hoewel er wat grote ontwikkelaars niet aanwezig waren geeft dit juist hoop en smaak naar meer voor de E3. Waar waren bijvoorbeeld: Naughty Dog (uncherted serie), Polyphony Digital (Gran Turismo), Santa Monica studio (God of War), Insomniac Games (ratchet and clank), Pixeljunk en vele anderen. Teleurstellend om die niet te hebben gezien maargoed ze moeten natuurlijk wat over hebben om te wow-en op de E3.

Al met al ligt de bal nu bij MS en die zullen ook zeker niet teleurstellen. Deze generatie gaat nog dichter bij elkaar liggen als de de 360 en PS3 al deden.
Eens, mooi gezegd! (Kan niet modden vanuit de app, dan maar zo ;-))
Ik begrijp niet waarom hier voor de FX processor is gekozen. De "desktop" jaguar cores gaan niet gebruikt worden voor de fx serie, maar voor de apu's (kabini). Zie de roadmap van AMD voor bevestiging hiervan : http://www.cpu-world.com/...sktop_roadmap_leaked.html . Om een cpu die voor hele andere doeleinden gemaakt is dan omlaag te clocken en op basis daarvan iets over performance te zeggen is dan ook appels met peren vergelijken. De FX series zijn helemaal niet gemaakt voor lage clocksnelheden.

Komt bij dat de jaguar core (en dus de ps4) gebruikt maakt van hsa http://hsafoundation.com/ , waarvan op dit moment niet bekend is wat dat exact gaat betekenen voor de prestaties. Elke vergelijking die op dit moment daarom gemaakt wordt, is eigenlijk op voorhand al als onbetrouwbaar te bestempelen.
En het is weer Sony bashen. Ik vond het juist een behoorlijke solid presentatie. De echte shockers verwacht ik dichter bij release (nutteloos om daarmee nu al hype te creeeren). Killzone ziet er beter uit dan welke game dan ook. Ik vind juist dat sony wel een grote verbetering op visueel vlak brengt (natuurlijk niet iets heel revolutionairs, maar dat had ik ook niet verwacht). 8gb gddr5 geheugen is toch wel impressive.
Het is niets Sony bashen, het is net zo goed microsoft bashen. Ik ben een gamer, ik ben één van die mensen die een console heeft om games op te spelen, en één van die mensen die van vernieuwing houdt. Zodra je over next gen praat gaat het om een nieuwe stap, een grote stap, eentje die merkbaar is. De aanstaande consoles zijn geen next gen. Deze producenten gaan nintendo achterna wat betreft hardware.

Ik bedoel, kom op hé, die consoles zijn al om en nabij 8 jaar oud, ik leef maar één keer, been there done that past niet in mijn straatje ik ben fan van vernieuwing, en het irriteert mij als iets next gen wordt genoemd terwijl het als je als een echte tweaker er naar kijkt dit helemaal niet zo is.

Die mensen die tevreden zijn met wat ze voorgeschoteld krijgen zijn wat mij betreft geen echte tweakers.

En wat betreft het gezeur over prijzen en geld, grootste bullshit ooit. De 360 en PS3 waren hun tijd vooruit en kostte ook geen 1000 euro, sterker nog, maar 400- 500 euro, en dat is een mooie prijs voor next gen.

At this moment worden mensen als jij uitgebuit. Lage kostprijs, en flink verdienen aan games en DLC. Ga nog maar 8 jaar doen met slechts iets betere graphics, veel plezier. Daar gaan de mmorpg's en 64 man BF games of 2000 man planetside game(s). Mijn 360 staat stof te happen sinds Black Ops. Het lijkt er niet op dat de komende consoles mij weer naar de TV trekken.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 24 februari 2013 00:14]

Laten we hopen dat Microsoft met iets beters gaat komen in plaats van deze 'opgevoerde' desktop computer, wat een teleurstelling zeg. In mijn ogen zag Watch Dogs er redelijk uit, maar ik kreeg er nou ook niet echt een WOW! gevoel bij, hoewel de game zelf wel een leuke titel lijkt te zijn. Ik heb er waarschijnlijk teveel van verwacht, maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een grote teleurstelling is, en ik vraag me dan ook echt af of deze console het weer zes of zeven jaar moet volhouden. Op het gebied van grafische processor kracht kan het nu al niet mee met de huidige generatie PC's, en dan heb ik het nog geeneens over de echt high-end game rigs. Jammer maar helaas, duidelijk is in ieder geval wel dat de PC markt nog lang niet dood is, zoals velen ons altijd doen geloven.
Ga dan maar alvast huilen want Microsoft komt met iets soort gelijks. Volgens de geruchten zelfs een iets minder krachtige GPU. Zie ook mijn reactie hier boven. 250+ watt GPU's in een console kan gewoon niet! in de tijd van de PS3 en de Xbox 360 gebruikte de snelste kaarten tegen de 100 watt. Dat soort hardware ging maar net in consoles. Die verbruikte toen +- 200 watt. En dat gaf al de nodige herrie en problemen.
Ik heb dus precies hetzelfde. De intergratie van Gaikai en streamen naar Vita en vrienden die meekijken? ik zit er allemaal niet op te wachten. Ik wil gewoon Full HD 60 FPS Gamen in mijn huiskamer. Gewoon met een controller zoals nu, ik wil geen move geneuzel.

Maar goed, zo te zien is er wel vernieuwing maar is het geen vernieuwing die ik zoek. Ik hoop niet dat Microsoft hetzelfde pad inslaat als Sony en zich meer richt op de hardware en dus betere graphics want dat is serieus het enige wat me boeit. Helaas zijn ze daar ook bezig met smartglass. Ook iets wat me totaal niet kan boeien.

Wie weet bieden ze allebei van deze rotzooi aan, dan zal ik toch weer op de pc moeten gaan gamen of misschien wel een steambox...
@xcept, dat komt denk ik omdat jij een klassieke gamer bent. De wereld om ons heen heeft er miljoenen gamers bij gekregen door IOS en Android. Die zware specs blijven bij de PC's in deze generatie, dat is wat m;n gevoel zegt. Misschien dat sony wel een slag om de arm heeft door extreme specs uit de cloud te toveren ipv in de huiskamer in een plastic doosje.
Het probleem is dat de PC gamers ook benadeelt worden door beperkte (of niet aanwezige) technologische vooruitgang van de consoles. Omdat alles tegenwoordig multiplatform moet zijn blijven PC games op het grafische niveau van de consoles (soms iets mooier maar niet veel).

Als PC gamer had ik gehoopt dat de nieuwe generatie wat meer vooruitgang zou tonen, dan zouden mijn games ook eindelijk mooier worden.
Je kunt het ook anders bekijken. Dankzij consoles komen er nu games voor de PC uit die in het verleden nooit geport zouden worden. Met de nieuwe consoles op komst zal die trend nog sterker worden. Nu mijden vooral Japanse uitgevers nog de PC, maar als de PS4 en Xbox 720 semi-PCs zijn is het porten van een game nog nooit zo makkelijk geweest en zullen PC-gamers een nog grotere keuze krijgen. En door de console-achtergrond van heel veel titels zijn de hardware-eisen ook een stuk redelijker en ben je niet verplicht elke twee paar jaar een nieuwe videokaart te kopen omdat de oude het niet meer trekt.
Dankzij consoles komen er nu games voor de PC uit die in het verleden nooit geport zouden worden
Waar heb je het over.. in het verleden werden games niet geport naar de pc, maar ontwikkeld voor de pc
maar als de PS4 en Xbox 720 semi-PCs zijn is het porten van een game nog nooit zo makkelijk geweest en zullen PC-gamers een nog grotere keuze krijgen
Dat is voor PC games inderdaad het grote voordeel van nieuwe consoles + dat er nu misschien eindelijk eens vooruitgang wordt geboekt qua graphics en gameplay
als jij denk dat een steambox de allernieuwste hardware zal bevatten, vrees ik dat je diep teleurgesteld zal worden
als het ding wat succesvol moet worden, gaat de prijs redelijk moeten blijven, dat kan je niet door er een HD7950 van 300€ en een cpu van 200€ in te duwen
De vorige "next gen" (Xbox 360 en PS3 dus) was een veel grotere stap vooruit dan deze generatie zal worden vermoed ik, zeker op grafisch gebied! De trailers hier vond ik niet echt geweldig, niet echt een enorme stap vooruit grafisch.

Ik hoop dat de Xbox 3 (of hoe hij ook gaat heten) mij wel een WOW gevoel geeft.
Van wat to nu toe bekend is over Orbis (PS4) en Durango (next gen Xbox), dan zal de laatste minder wow bieden, omdat de gelekte hardware-specs onderdoen voor de PS4. Langzamere CPU, een GPU met minder cores, ook 8GB RAM maar DDR3 ipv GDR5 en daarvan wordt ook nog 3GB gereserveerd voor non-gaming zaken.

De PS4 wordt de superspelcomputer, de Xbox 720 een multimedia-machine die naast games ook andere zaken moet kunnen doen.
De specs van de nieuwe Xbox zijn pure speculatie.
Maar de vorige generatie kwam bij de presentatie wel meteen met schitterende games die een echte wow-factor hadden.
Gaat niet gebeuren. Mark my words.


Maar je gaat wél raar staan te kijken als je echte Ps4 en X720 games in actie ziet straks vergeleken met huidige consoles.

Let maar op ;) 100% zekerheid.

Vergelijken met PC gaat niet op, alhoewel de Ps4 mijn i5 750 + 4 gb RAM + hd5870 toch makkelijk achter zich kan laten met een kléin beetje optimalizatie. En ik speel alle huidige games nog altijd leuk op high (niet ultra, geen AA) & 1080p (op Crysis na) dus ik maak me weinig zorgen om ''grafische power'' eerlijk gezegd.
Goh, vertel eens wat nieuws! Tot nu toe is elke console die uitgebracht is in het verleden niet vernieuwend qua hardware, daar gaat het dan ook niet om bij de consoles! Gelukkig kunnen ze wel alles optimaliseren waardoor het ontzettend lang mooie games kunnen blijven tonen, iets wat je bij een PC niet echt kan zeggen.

Specs zijn goed naar mijn idee, controller heb ik mijn twijfels over. Ik vraag me af wat de toegevoegde waarde gaat zijn en hoe het gebruikt gaat worden, ik hoop dat ze er wat leuks mee gaan doen in tegenstelling tot de motion sensors in de vorige controllers.

Waar het vooral om zal gaan draaien is hoe alle nieuwe software features gaan werken. De hardware is niet belangrijk meer, de interface des te meer. User Experience gaat voorop bij de nieuwe generatie, en dat bestaat nog maar voor een heel klein deel uit de hardware. Ben erg benieuwd hoe ze de interface gaan vormgeven en hoe ze de community gaan ontwerpen :)
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True