Beter dan ooit?
Samengevat
Nintendo heeft de 3DS en 3DS Xl op alle fronten verbeterd. De handhelds hebben drie extra knoppen gekregen, zodat games nu op dezelfde manier te besturen zijn als Wii U, Xbox of PlayStation. Dat maakt de weg vrij voor veel meer games, ook omdat de processorkracht flink is toegenomen. Toch is het vooral de 3d-functie die de show steelt op de nieuwe handhelds. De handheld volgt nu de beweging van het hoofd beter. Daardoor is 3d nu wel prettig om naar te kijken.
Eindoordeel
Nintendo heeft moeilijke jaren achter de rug. De Wii U evenaarde niet direct het succes van de Wii en ook de belangstelling voor de 3DS kwam niet zo snel op gang als Nintendo had gehoopt. En dat terwijl de 3DS toch een unieke eigenschap heeft: 3d weergeven zonder dat er een bril nodig is om van de diepte te kunnen genieten.
Toch was dat laatste tegelijk een deel van het probleem. 3d werkt weliswaar op de 3DS, maar veel spelers vonden het niet prettig en zetten de optie zo snel mogelijk weer uit. Vandaar dat Nintendo nu, zoals we van het Japanse concern gewend zijn, een nieuwe versie van de handheld op de markt brengt. Deze zou voor een betere 3d-weergave moeten zorgen.
Hij is New
Daar zag het niet naar uit. Naar goed gebruik blijft Nintendo sleutelen aan zijn handhelds - wat in 2013 leidde tot de 2DS, een goedkope variant die geen 3d weer kan geven. Het leek een knieval waarmee Nintendo toegaf dat de opzet van de 3DS is mislukt. Niets is minder waar. Het concern kondigde in de zomer van 2014 opeens een nieuwe versie van de 3DS aan. Sterker, er werd niet één - er werden zelfs twee nieuwe versies aangekondigd. Zowel de 3DS als de 3DS XL worden vernieuwd en zijn vanaf 13 februari te koop, onder de welluidende titels New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL. Beide kunnen weer gewoon 3d weergeven en doen dat beter dan ooit, als we Nintendo mogen geloven. We nemen de grootste van de twee op de korrel.
Gegevens overzetten
Helaas is de eerste kennismaking met de New Nintendo 3DS XL lichtelijk frustrerend. Er zijn twee hindernissen die het spelplezier in eerste instantie in de weg staan. Dat begint met een pdf die we van Nintendo kregen toegestuurd; een aanvulling op de handleiding die bij de handheld wordt geleverd en waarin gewezen wordt op de procedure voor het overzetten van gegevens van een oude 3DS of 2DS naar de New 3DS. Die procedure wordt ook in de papieren handleiding uitgelegd, maar Nintendo vond het kennelijk nodig om er extra nadruk op te leggen. Terecht, zo blijkt, want hij wijst de eigenaar van een New 3DS XL direct op de eerste tekortkoming van de handheld; hij wordt geleverd zonder lader. Lastig, want Nintendo waarschuwt dat het overzetten van gegevens zo lang kan duren dat het verstandig is om de beide handhelds - zowel de oude als de nieuwe - aan de lader te hangen tijdens het overzetten. Dat is lastig, want bij de nieuwe wordt geen lader geleverd.
/i/2000577917.png?f=imagenormal)
Een lader is geen overbodige luxe. In ons geval duurde het minstens een uur of twee voordat de procedure was afgerond, al kan de snelheid verschillen. Hij hangt mede af van de snelheid van de gebruikte wifi-verbinding. Als de procedure eenmaal is afgerond, is het resultaat echter bevredigend; zowel de account als de geïnstalleerde games en bijbehorende savegames zijn keurig netjes overgezet naar de microsd-kaart van de New 3DS. Toch dringt zich al meteen een tweede hindernis op; de ruimte op de geheugenkaart schiet al snel te kort. Het is prettig dat Nintendo een kaart mee levert, alleen is 4 GB al snel ontoereikend. Met drie of vier volwaardige games is de kaart snel vol. Als 4 GB al genoeg is voor het overzetten van je gegevens, is de kans groot dat die nieuwe game die je tegelijk met de New 3DS wilt aanschaffen niet meer past.
Dan blijkt ook opeens dat het zoeken is naar het slot waar het opslagmedium in thuishoort. Bij de 3DS zit er een klepje aan de zijkant, dat toegang geeft tot een slot voor een sd-kaart. Dat slot is makkelijk toegankelijk. Het is alleen maar prettig dat Nintendo de sd-kaart vervangen heeft door de veel gangbaardere microsd-kaart, alleen lijkt het slot waar de kleine geheugenkaart in thuis hoort verdwenen. Het zit verscholen onder de bodemplaat van de handheld, en die zit met twee kleine kruiskopschroeven vast. Je kunt de geheugenkaart dus niet vervangen zonder schroevendraaier te gebruiken.
Zonder lader
Zo levert het speelklaar maken van een New 3DS wat kleine irritaties op, die gelukkig snel weer vergeten zijn als je eenmaal aan spelen toe bent. Ja, de geheugenkaart zit onder de bodemplaat verscholen, maar als je eenmaal de bijgeleverde kaart vervangen hebt door een exemplaar met een grotere capaciteit hoef je de plaat zelden meer los te schroeven. Hooguit om een nieuwe batterij te plaatsen, en dat die optie er is, is juist prettig. Net zoals het prettig is dat de oude sd-kaarten vervangen zijn door de modernere microsd-variant. Blijft eigenlijk alleen over dat het verhuizen van gegevens een klusje is en dat de handheld geleverd wordt zonder lader. Dat laatste is dan ook het enige dat we Nintendo echt na willen dragen; een handheld kan niet zonder lader en een losse lader kost 12 euro. De prijs van onze New Nintendo 3DS XL ligt dus niet net onder 200 euro, maar er boven.
/i/2000577930.png?f=imagenormal)
Zoek de verschillen
Nu de 3DS draait, is het tijd om te kijken naar de verschillen tussen de New en de oude 3DS XL. Wie beide handhelds naast elkaar ligt, zal in eerste instantie vooral overeenkomsten zien. Beide modellen zijn vrijwel even groot en even dik, en ook de schermen van beide systemen zijn even groot. Het nieuwe model is een paar millimeter breder, maar dat valt nauwelijks op. Het oude is wat boller, maar ook dat verschil is marginaal. Toch zijn er bij nadere beschouwing flinke verschillen. Zo is de plaatsing van diverse knoppen en sloten anders. Het slot waar een cartridge in geplaatst kan worden is verplaatst van de achterkant naar de voorkant van het systeem, en de Power-knop van de binnenkant naar de voorkant, waar hij te vinden is naast de stylus, die is overgekomen van de zijkant van de handheld. De New 3DS XL mist bovendien een knop; de wifi-schakelaar is geschrapt. De optie kan nu in het menu worden aan- of uitgezet. Verder is de volumeknop verplaatst, net als de audio jack. Ook de knoppen voor Home, Start en Select zijn anders geplaatst.
Eigenlijk zijn dus alleen de knoppen die je tijdens het spelen gebruikt onveranderd. De Circle Pad, +Control Pad en Control Buttons zitten nog op dezelfde plaats, net als de schouderknoppen. Het doet er allemaal weinig toe. Je zult vast een keer misgrijpen als je de stylus tevoorschijn wilt halen, maar het went snel. Het enige dat telt, is dat knoppen die je gebruikt tijdens het gamen onveranderd zijn gebleven. Zowel wat plaatsing als wat actie betreft; ze voelen precies aan als je gewend bent.
/i/2000577922.png?f=imagenormal)
Drie extra knoppen
Maar er is - heel letterlijk - meer. De nieuwe 3DS heeft meer knoppen dan zijn voorganger. Drie om precies te zien, en dat zijn dezelfde knoppen die al eerder te vinden waren op de Circle Pad Pro, de accessoire die in 2011 op de markt kwam voor de 3DS, maar niet paste op de 3DS XL. Nu zijn zowel de 3DS als de 3DS XL voorzien van dezelfde knoppen. Dat wil zeggen dat de nieuwe handhelds twee extra schouderknoppen hebben, aangeduid als ZR en ZL. Verder is er een extra knop die dezelfde functie heeft als de Circle Pad, maar hier C Stick gedoopt is.
Vooral die laatste is interessant. Nu de handheld een Circle Pad en de nieuwe C Stick heeft, kan er hetzelfde mee worden gedaan als met de twee joysticks die op de controllers van de Xbox, PlayStation en Wii U zijn te vinden. Je kunt opeens met dezelfde bewegingsvrijheid rondlopen door een virtueel en driedimensionaal landschap, waarbij je het rondlopen en het rondkijken los van elkaar kunt besturen. Precies zoals je op de andere consoles gewend bent.
Om die reden zijn ook de twee extra schouderknoppen ZR en ZL prettig; het maakt dat de 3DS evenveel knoppen heeft als de controllers van de andere consoles, waardoor het minder moeite zal kosten om games te vertalen van de grote consoles naar de nieuwe handhelds van Nintendo. Het uiterlijk van de games zal aangepast moeten worden, maar aan de bediening hoeft weinig te worden veranderd. Op zich zijn met name ZR en ZL niet de sterkste kant van de handheld. Ze zitten vrij ver weg. Je kunt de laatste twee vingerkootjes van beide wijsvingers best om de hoek van de handheld leggen en op die manier kun je ook alle vier de schouderknoppen bereiken. Maar ondanks onze grote handen moesten we daardoor best ver rekken om goed bij zowel de +Control Pad als de beide schouderknoppen aan de linkerkant te komen. Daar zit op de 3DS XL aardig wat ruimte tussen. Rechts gaat dat een stuk beter, doordat de Control Buttons een stuk hoger geplaatst zijn dan de +Control Pad.
/i/2000577920.png?f=imagenormal)
C Stick
Het interessantst aan de 3DS is de nieuwe C Stick. Die doet nog het meest denken aan de muisvervanger die op de zakelijke laptops van IBM en Lenovo is te vinden. Daar is het een rood of groen bolletje dat ergens midden op het toetsenbord zit. Duw in een bepaalde richting tegen het bolletje en de muis beweegt in dezelfde richting over het scherm. De C Stick doet hetzelfde. Als je je duim op de knop houdt en die vervolgens een bepaalde richting in duwt, leidt dat tot een beweging op het scherm.
Tijdens het testen van de New 3DS merkten we dat de knop makkelijk tot verwarring leidt. Wie de handheld voor het eerst in handen houdt, heeft snel de neiging om over de knop te vegen of te strijken. Dat werkt, maar het is beter om de duim op de knop te laten rusten en druk uit te oefenen in de gewenste richting. Wie veegt, heeft weinig controle. Wie zijn duim op de knop laat rusten, heeft echter verrassend veel controle. Weliswaar minder dan bij de Circle Pad, maar beide knoppen doen niet veel voor elkaar onder. Een driedimensionale game als Monster Hunter 4 is in ieder geval verrassend goed te besturen met beide joysticks. De precisie haalt het niet bij die van de sticks van de PS Vita, meer de 3DS gaat er met de C Stick wel degelijk sterk op vooruit. De C Stick werkt dan ook veel beter dan je bij de eerste aanblik denkt. Uiteraard zijn nu opeens alle games die gemaakt zijn voor de Circle Pad Pro speelbaar op de New 3DS en New 3DS XL. Interessanter is dat er ongetwijfeld veel meer games zullen verschijnen die te besturen zijn zoals je van andere consoles gewend bent. We verwachten vooral meer first en third person games.
/i/2000577926.png?f=imagenormal)
Amiibo
Een nieuwe functie waar het nut nog een beetje van bewezen moet worden, is de nfc-chip die in beide nieuwe handhelds is ingebouwd. Hij is verstopt onder het aanraakgevoelige scherm van de handheld. Als je een Amiibo-poppetje wilt gebruiken in een game, maak je contact door het poppetje op het aanraakscherm te plaatsen. Het is handig dat Nintendo op die manier ruimte heeft bespaard. De behuizing is er immers niet groter door geworden. De nfc-chip opent de weg voor het opnemen van Amiibo's in veel meer games dan nu het geval is. Uiteraard ondersteunt Nintendo's eigen Super Smash Bros. for Nintendo 3DS het gebruik van Amiibo's, en gelukkig zijn ook al enkele andere uitgevers overstag. Zo heeft het in Japan verschenen en enigszins vergelijkbare One Piece: Super Grand Battle! X ondersteuning voor de poppetjes. Ruim is het aanbod echter nog niet. Nadeel is bovendien nog steeds dat een Amiibo maar van één game tegelijk informatie kan bevatten.
/i/2000577923.png?f=imagenormal)
Derde dimensie
Die extra knoppen en die nfc-chip zijn leuk, maar de grootste vernieuwing van de New 3DS zit hem in een haast onopvallend verschil tussen de nieuwe en oude 3DS. Wie goed naar de camera kijkt die boven het grote scherm van de 3DS geplaatst is, ziet dat er nu twee kleine cirkeltjes te zien zijn in plaats van één. Naast de camera is een tweede rondje verschenen, en daarin schuilt de grootste kracht van de handheld. Het is een infrarood-led die ervoor moet zorgen dat het 3d-effect van het scherm eronder nu wel te verdragen is. Hoe Nintendo de verbeterde 3d-werking voor elkaar heeft gekregen, is nog niet geheel duidelijk. De aanwezigheid van led doet vermoeden dat het infrarode licht dat op het gezicht van de speler schijnt, wordt opgepikt door de camera.
Verder is ook het scherm anders. Als we met een macrolens inzoomen op het scherm van de oude en de nieuwe 3DS, is het verschil goed te zien. Als we ons hoofd voor het scherm houden en heen weer bewegen, is duidelijk te zien dat de parralax barrier zich verplaatst, hij beweegt met ons hoofd mee. Als we op dezelfde manier het scherm van de oude 3DS bekijken, zien we dat de parralax barrier daar niet mee beweegt. We vermoeden dat Nintendo een speciaal lcd gebruikt als parralax barrier, dat niet opgebouwd is uit pixels, maar uit verticale lijnen. Dat de beweging stapsgewijs gaat, valt op als we naar het beeld op onze camera kijken. Dat versterkt ons vermoeden over de gebruikte techniek. In de praktijk is van die stappen echter niets te merken. Als je meekijkt met iemand anders die voor het scherm van de New 3DS beweegt, zijn de stappen echter goed waarneembaar.
/i/2000577925.png?f=imagenormal)
Smaak
Of het 3d-effect werkelijk de grootste vernieuwing is, is uiteraard een kwestie van smaak. Het is wat ons betreft in ieder geval de meest indrukwekkende, simpelweg omdat het werkt. We zijn opeens zeer te spreken over de 3d-weergave van de handheld. Net als veel andere gebruikers van een 3DS hadden ook wij de neiging om het 3d-effect bij de voorganger uit te zetten. Die neiging hebben we nu niet meer. Sterker; waar we tijdens de eerste uren met de 3DS XL de schuif ergens halverwege hadden staan, verhuisde die langzamerhand steeds verder naar boven. Het 3d-effect is niet alleen goed te verdragen; na wat gewenning wilden we meer. En niet voor even, maar permanent.
Op zich geldt overigens nog steeds dat het 3d-effect alleen goed is waar te nemen binnen een kleine 'sweet spot'. Alleen weet het systeem nu waar je hoofd zich bevindt en kan het die sweet spot aanpassen. Het effect daarvan is dat de sweet spot veel groter lijkt dan hij in werkelijkheid is, doordat hij met je hoofd mee beweegt. Het werkt verrassend goed. De kleine bewegingen die de gemiddelde gamer maakt tijdens het spelen worden door de software moeiteloos gecorrigeerd. Wie echt wilde bewegingen maakt, of teveel vanaf de zijkant kijkt, kan het 3d-effect nog steeds verliezen, maar voor normaal gebruik is de techniek afdoende. Als gezegd; 3d is opeens prettig, en daar heb je dus nog steeds geen speciale bril bij nodig. Meekijken in 3d is er nog steeds niet bij. Gelukkig kan het effect nog steeds worden uitgeschakeld, al zal de neiging kleiner zijn om dat te doen.
Er is nog een verbetering die met de schermweergave te maken heeft. De helderheid van het scherm past zich aan het omgevingslicht aan. Het werkt, en dat is simpel te testen door van een donkere naar een lichte ruimte lopen. Spectaculair is het niet, maar wel prettig, omdat het onnodig stroomverbruik van het scherm voorkomt.
/i/2000577921.png?f=imagenormal)
De binnenkant
Er is nog meer nieuw, al is daar weinig van te zien en eigenlijk ook niet zo heel veel van te merken. De binnenkant van de New 3DS is flink onder handen genomen. Zo heeft Nintendo een andere wifi-chip gebruikt, die ervoor moet zorgen dat downloads sneller verlopen. Belangrijker is dat de processor een upgrade heeft gekregen. Waar de oude 3DS het moest doen met een dualcore arm11-processor, aangevuld met een singlecore arm9 coprocessor, beschikt de nieuwe variant over een quadcore arm11-processor en een quadcore coprocessor. De nieuwe variant heeft bovendien bijna twee keer zoveel werkgeheugen tot zijn beschikking, verdeeld over fcram en vram. Enkel de gpu is hetzelfde gebleven.
Zoals gezegd hebben we eigenlijk weinig van de toegenomen rekenkracht van de handheld gemerkt. Ja, hij start iets sneller op, maar het verschil is niet groot. Ook de overgang van het ene menu naar het andere gaat sneller. Tijdens het spelen van games hebben we niets van de verschillen gemerkt. Wellicht komt dat vooral doordat de games die nu op de markt zijn, zijn afgestemd op de hardware van de oude 3DS, en daar dus al soepel op draaien. De nieuwe hardware opent dus vooral de weg naar nieuwe games, die grafisch wat meer eisen stellen. Die gaan er ook komen. Xenoblade Chronicles 3D, de remake van de Wii-game uit 2010, kan alleen gespeeld worden op de New 3DS en niet op de oude varianten van de handheld. Er zullen meer van dergelijke games komen, en Nintendo hoopt vast dat het voor eigenaren van een oude 3DS reden zal zijn om over te stappen op de nieuwe variant.
/i/2000577929.png?f=imagenormal)
Groot en klein
Bij beide nieuwe modellen is het binnenwerk hetzelfde. Wat elektronica betreft is de New 3DS dus gelijk aan de New 3DS XL. Ook de knoppen van beide handhelds zijn hetzelfde. Toch zijn er wel verschillen tussen beide varianten van de handheld. Waar bij de 3DS XL de twee schermen hetzelfde zijn gebleven, heeft het scherm van de 3DS een upgrade gekregen. Het onderste scherm is even groot, maar het bovenste scherm is groter dan voorheen. Het is nu 3,88 inch diagonaal, tegenover 3,53 inch bij het oude model. Dat is nog steeds beduidend kleiner dan 4,88 inch bij de 3DS XL. Dat maakt ook dat de New 3DS een grotere behuizing nodig heeft. Waar de maten van de XL-variant gelijk zijn gebleven, heeft de kleine variant nu een ruimere behuizing nodig. De New 3DS is 81 bij 142 mm, terwijl de oude 74 bij 134 mm was. Daarmee zijn de grote en kleine variant dus iets naar elkaar toe gegroeid. Dat maakt dat de New 3DS dus langer geschikt blijft voor spelers met kleine handen, maar tegelijk misschien minder geschikt is voor de allerkleinste spelers.
Verder heeft de 3DS een opvallende eigenschap die gek genoeg ontbreekt bij de 3DS XL; bij de kleine variant kunnen de onder- en bovenkant verwisseld worden. Althans, gedeeltelijk. Een brede strook van de onder- en bovenkant kan worden verwijderd en vervangen. Nintendo zelf brengt verschillende kleurrijke varianten van de boven- en onderplaat op de markt, en waarschijnlijk zullen er ook al snel andere fabrikanten opstaan die met eigen varianten komen. Het zou zomaar een eigenschap kunnen worden die erg populair wordt op lagere scholen. In die zin is het jammer dat het uiterlijk van de New 3DS XL niet aan te passen is.
/i/2000577916.png?f=imagenormal)
Conclusie
De vraag is niet zozeer of de New 3DS beter is dan zijn voorganger. Die vraag is eenvoudig te beantwoorden; met drie extra knoppen heeft de handheld opeens dezelfde besturingsopties als de andere consoles die op de markt zijn, wat maakt dat het voor ontwikkelaars veel makkelijker en daarmee veel aantrekkelijker is om games te maken voor de handheld. Dat maakt de handheld dus ook aantrekkelijker voor gamers. Hoewel we er nu nog weinig van merken, zou de extra processorkracht ervoor moeten zorgen dat ontwikkelaars ook minder grafische offers hoeven brengen om een game naar de 3DS te vertalen. Daarmee opent de New 3DS dus de weg naar meer en interessantere games, die op de oude variant wellicht niet speelbaar zijn. De eerste games die enkel op de nieuwe variant zijn te spelen, zijn al aangekondigd.
De grootste kracht van de nieuwe handhelds is echter dat Nintendo het probleem van 3d op een knappe manier heeft opgelost. Veel spelers hebben bij de oude varianten van de 3DS de neiging om het 3d-effect uit te zetten. Die neiging hebben wij bij de New 3DS niet meer. Sterker nog; het effect is zo prettig dat we de schuif die de kracht van het 3d-effect regelt steeds hoger schuiven.
Daarmee komen we bij de vraag die we hier eigenlijk willen beantwoorden; is het de moeite waard om een 3DS in te ruilen voor een New 3DS? Die vraag is moeilijker te beantwoorden. Het 3d-effect is zeer indrukwekkend. Zien is hierbij geloven en we raden iedereen die overweegt om een New 3DS te kopen aan om het effect met eigen ogen te gaan bekijken in een winkel. Alleen: heeft 3d echt meerwaarde tijdens het gamen? Dat is wat ons betreft niet het geval, maar indrukwekkend is het wel. Het is daarbij de vraag hoeveel waarde je daar aan hecht.
De New 3DS is daarmee eigenlijk de handheld die de oorspronkelijke variant uit 2011 had moeten zijn; een apparaat waarbij het 3d-effect wèl prettig is om naar te kijken en dat de knoppen heeft die je verwacht van een apparaat dat bedoeld is om games mee te spelen. De New 3DS bewijst alsnog het gelijk dat Nintendo had door te geloven in een apparaat waarbij games in 3d bekeken kunnen worden zonder dat daar een speciale bril voor nodig is. Voor handheldliefhebbers is de New 3DS daarmee wel het ultieme hebbeding.
Eindoordeel