Nu de 3DS draait, is het tijd om te kijken naar de verschillen tussen de New en de oude 3DS XL. Wie beide handhelds naast elkaar ligt, zal in eerste instantie vooral overeenkomsten zien. Beide modellen zijn vrijwel even groot en even dik, en ook de schermen van beide systemen zijn even groot. Het nieuwe model is een paar millimeter breder, maar dat valt nauwelijks op. Het oude is wat boller, maar ook dat verschil is marginaal. Toch zijn er bij nadere beschouwing flinke verschillen. Zo is de plaatsing van diverse knoppen en sloten anders. Het slot waar een cartridge in geplaatst kan worden is verplaatst van de achterkant naar de voorkant van het systeem, en de Power-knop van de binnenkant naar de voorkant, waar hij te vinden is naast de stylus, die is overgekomen van de zijkant van de handheld. De New 3DS XL mist bovendien een knop; de wifi-schakelaar is geschrapt. De optie kan nu in het menu worden aan- of uitgezet. Verder is de volumeknop verplaatst, net als de audio jack. Ook de knoppen voor Home, Start en Select zijn anders geplaatst.
Eigenlijk zijn dus alleen de knoppen die je tijdens het spelen gebruikt onveranderd. De Circle Pad, +Control Pad en Control Buttons zitten nog op dezelfde plaats, net als de schouderknoppen. Het doet er allemaal weinig toe. Je zult vast een keer misgrijpen als je de stylus tevoorschijn wilt halen, maar het went snel. Het enige dat telt, is dat knoppen die je gebruikt tijdens het gamen onveranderd zijn gebleven. Zowel wat plaatsing als wat actie betreft; ze voelen precies aan als je gewend bent.
Drie extra knoppen
Maar er is - heel letterlijk - meer. De nieuwe 3DS heeft meer knoppen dan zijn voorganger. Drie om precies te zien, en dat zijn dezelfde knoppen die al eerder te vinden waren op de Circle Pad Pro, de accessoire die in 2011 op de markt kwam voor de 3DS, maar niet paste op de 3DS XL. Nu zijn zowel de 3DS als de 3DS XL voorzien van dezelfde knoppen. Dat wil zeggen dat de nieuwe handhelds twee extra schouderknoppen hebben, aangeduid als ZR en ZL. Verder is er een extra knop die dezelfde functie heeft als de Circle Pad, maar hier C Stick gedoopt is.
Vooral die laatste is interessant. Nu de handheld een Circle Pad en de nieuwe C Stick heeft, kan er hetzelfde mee worden gedaan als met de twee joysticks die op de controllers van de Xbox, PlayStation en Wii U zijn te vinden. Je kunt opeens met dezelfde bewegingsvrijheid rondlopen door een virtueel en driedimensionaal landschap, waarbij je het rondlopen en het rondkijken los van elkaar kunt besturen. Precies zoals je op de andere consoles gewend bent.
Om die reden zijn ook de twee extra schouderknoppen ZR en ZL prettig; het maakt dat de 3DS evenveel knoppen heeft als de controllers van de andere consoles, waardoor het minder moeite zal kosten om games te vertalen van de grote consoles naar de nieuwe handhelds van Nintendo. Het uiterlijk van de games zal aangepast moeten worden, maar aan de bediening hoeft weinig te worden veranderd. Op zich zijn met name ZR en ZL niet de sterkste kant van de handheld. Ze zitten vrij ver weg. Je kunt de laatste twee vingerkootjes van beide wijsvingers best om de hoek van de handheld leggen en op die manier kun je ook alle vier de schouderknoppen bereiken. Maar ondanks onze grote handen moesten we daardoor best ver rekken om goed bij zowel de +Control Pad als de beide schouderknoppen aan de linkerkant te komen. Daar zit op de 3DS XL aardig wat ruimte tussen. Rechts gaat dat een stuk beter, doordat de Control Buttons een stuk hoger geplaatst zijn dan de +Control Pad.