Een nieuwkomer op de CES dit jaar was Oculus VR, het bedrijf achter de populaire VR-bril Oculus Rift. Dat ook dit bedrijf tegenwoordig met een stand aanwezig is op een beurs als de CES laat wel zien dat virtual reality aan een opmars bezig is. Nadat we het jarenlang enkel in films en tv-series hebben gezien, is de tech-industrie nu druk bezig om vr naar de consument te brengen.
Waar vr in de afgelopen twee jaar vrijwel gelijkstond aan de Oculus Rift, zagen we op de CES dat bedrijven druk bezig zijn met het uitbreiden van het vr-speelveld. Zo toonde gamingfabrikant Razer de OSVR-bril, een relatief goedkope vr-bril van 200 euro die volledig opensource is. Geïnteresseerde partijen kunnen de broncode van de bijbehorende software inzien en ook de bouwtekeningen voor de bril zelf zullen openbaar gemaakt worden. Razer werkt met een aantal andere bedrijven aan OSVR. Het doel is een grote vr-community te bouwen en de hele markt een zet in de rug te geven.
De bril werd bij Razer gedemonstreerd in combinatie met een Leap Motion bewegingscontroller, waardoor het mogelijk was om je handen binnen de demo te gebruiken. De uitwerking was niet heel indrukwekkend, omdat er vertraging zat in het herkennen van bewegingen, maar dat het mogelijk is om binnen de vr-wereld naar je eigen handen te kijken, voegt al veel toe aan de ervaring.
Zo waren er wel meer fabrikanten die zich ten doel hadden gesteld de vr-ervaring meeslepender te maken. Het bedrijf Virtiux toonde de nieuwste versie van de Omni, een rond platform waar je op staat terwijl je in een harnas vastzit. Dat maakt het mogelijk om een loopbeweging te maken zonder dat je van je plek komt. Via sensors op de schoenen wordt die beweging geregistreerd en doorgestuurd naar de game die je aan het spelen bent. Zo kun je dus in een fps rondlopen door je benen te bewegen en is een gamepad in je handen niet meer nodig.
Met apparaten als de OSVR-bril van Razer, het komende consumentenmodel van de Oculus Rift en de Gear VR van Samsung ziet het ernaar uit dat VR in 2015 in een stroomversnelling komt. We zijn daarbij heel benieuwd met welke extra's, accessoires en toepassingen de industrie op de proppen komt.