Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 94 reacties

De meeste smart-tv-platforms zijn niet al te slim en heel vloeiend werken ze evenmin. Al in 2010 besloot Google daarom om een eigen softwareplatform voor televisies op poten te zetten: Google TV. Een aantal grote fabrikanten sloot zich bij het initiatief aan en bijvoorbeeld Sony en LG brachten tv's uit waarop Google software liet draaien. Een echt succes werd Google TV echter niet en eind 2013 begon het gerucht rond te zingen dat Google met een nieuw platform zou komen. Dat platform werd deze week op Googles jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O gepresenteerd en heet Android TV.

Android TV op Google I/O

Volgens Google moet Android TV gezien worden als een nieuwe start voor Android op televisies, al wordt onder de motorkap voor een deel voortgeborduurd op Google TV. De interface is in ieder geval nieuw, dat is meteen duidelijk als je er voor de eerste keer mee aan de slag gaat. Het hoofdscherm bestaat uit blokken met rechthoekige tegels, enigszins vergelijkbaar met de interface van Windows 8. Je scrollt echter verticaal, niet horizontaal. De blokken zijn gegroepeerd op soort: zo zijn er apps, games en content, waarvan de laatste door het systeem wordt aangeraden op basis van eerder kijkgedrag.

Android TV op Google I/OAndroid TV op Google I/OAndroid TV op Google I/OAndroid TV op Google I/O

Per tegel is aangegeven door welke dienst de content aangeleverd wordt. Is dat bijvoorbeeld Googles eigen Play Movies-dienst, dan krijg je een overzicht te zien zodra je op de film klikt, met een korte beschrijving, een link naar de trailer en de mogelijkheid om de content te huren of te kopen. Hoe dat precies gaat werken met andere contentaanbieders is nu nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het mogelijk zal zijn om losse apps te installeren; op de demosystemen was bijvoorbeeld een client van Plex te vinden, maar ook YouTube, TED en Netflix.

Voor de bediening zijn er verschillende mogelijkheden. De demo-opstelling van Google maakt gebruik van een bluetooth-gamecontroller, maar het moet ook mogelijk zijn om een fysieke afstandsbediening te gebruiken, of een tablet of smartphone met een virtuele afstandsbediening. Zo lang het invoerapparaat maar een d-pad heeft om door de content heen te scrollen zou het moeten werken.

Snel en vloeiend

Wat meteen opviel is dat Android TV erg vlot werkt, een stuk vlotter dan veel smart-tv-oplossingen van televisiefabrikanten, waaronder het sinds kort door LG toegepaste webOS. Android TV ziet er misschien wat minder 'slick' uit dan webOS, maar de interface is wel erg eenvoudig en we denken dat mensen er snel mee uit de voeten zullen kunnen. Een van de redenen waarom de interface vloeiend werkt, is dat Google snelle hardware gebruikt. De settopboxen waarmee het platform gedemonstreerd werd, werden aangedreven door een Tegra 4-soc van Nvidia met 2GB werkgeheugen. Fabrikanten zullen niet veel mogelijkheden hebben om te besparen op de hardware, zoals ze nu bij goedkopere televisies soms doen. Google zal namelijk minimumsysteemeisen stellen om te garanderen dat Android TV altijd goed draait.

Android TV op Google I/OAndroid TV op Google I/OAndroid TV op Google I/OAndroid TV op Google I/O

Android TV kent een diepe integratie met Googles zoekdiensten en stemherkenning, iets wat we tijdens de keynote gedemonstreerd zagen, maar bij de demo-opstelling wegens technische problemen niet zelf konden uitproberen. De stemcontrole is gekoppeld aan dezelfde zoek-back-end die Google gebruikt voor zijn zoekmachine en Google Now, waardoor gebruikers een behoorljik krachtige tool in handen krijgen. Zo is het mogelijk om te zoeken op 'films met een Oscar-nominatie uit 1994'. De film Forrest Gump zal zich dan tussen de zoekresultaten bevinden. Als die film beschikbaar is bij een van de diensten waarvan de app op de televisie draait, zoals Googles eigen Play Movies & TV, is het mogelijk om de film direct vanuit de zoekresultaten te huren of te kopen en vervolgens te starten.

Ook voor live tv

Google benadrukte dat Android TV niet alleen geschikt is om streaming video weer te geven, maar ook overweg kan met live-tv, compleet met programmagids. De software is dan ook niet bedoeld als enkel een mediaspeler, al zullen er ook settopboxen uitkomen, maar kan ook dienen als totale vervanging voor de software die een fabrikant normaliter op zijn televisie zou installeren. Vanuit Android TV kan dan van programma's gewisseld worden, maar ook wisselen tussen verschillende inputs of het wijzigen van de kanaalvolgorde kan vanuit Googles software gedaan worden.

Android TV op Google I/OAndroid TV op Google I/O

Omdat er geen software van de fabrikant meer draait, zullen alle instellingenmenu's en bijvoorbeeld ook kalibratieopties vanuit de Android TV-interface benaderbaar zijn. Al die mogelijkheden worden dan gegroepeerd in een instellingenmenu, waarvan het icoon zich helemaal linksonder op het homescreen bevindt. Omdat televisiefabrikanten natuurlijk wel hun stempel willen drukken op de interface, zal het voor hen mogelijk zijn om de software van een skin te voorzien en eigen logo's toe te voegen. Niet elke Android TV-televisie zal dus dezelfde look & feel hebben, al stelt Google wel enkele basisregels, waardoor de drie blokken met aanbevolen items, apps en games altijd zichtbaar zullen zijn.

Naast het bekijken van video heeft Google nog een ander gebruiksscenario voor ogen: gaming. Omdat Android TV op Android gebaseerd is, kunnen bestaande games met weinig moeite overgezet worden. De grootste horde is het toevoegen van ondersteuning voor gamecontrollers, omdat er natuurlijk geen touchscreen beschikbaar is voor de besturing van het spel. We konden de gamefunctionaliteit even uitproberen met Need for Speed Most Wanted en dat zag er op een grote televisie lang niet slecht uit. Het is natuurlijk niet vergelijkbaar met de kwaliteit van een moderne console- of pc-game, maar de ontwikkelingen op het gebied van mobiele hardware gaan snel en we zijn benieuwd wat er allemaal mogelijk zal zijn als bijvoorbeeld Nvidia's Tegra K1, een chip met een krachtige gpu, beschikbaar komt.

Tot slot

Onze eerste kennismaking met Android TV was zeer positief. De interface is eenvoudig en werkt vloeiend, en omdat het systeem gebaseerd is op Android, zullen app-makers hun software in relatief korte tijd geschikt kunnen maken. Dat hadden we een paar jaar terug echter ook over Google TV kunnen zeggen en we weten dat dat systeem ondanks alle potentie niet echt van de grond is gekomen. Hoe zijn dan de kansen van Android TV? Redelijk goed; in 2015 zullen Sony en Sharp televisies uitbrengen die gebruikmaken van Android TV en verschillende fabrikanten brengen nog voor het einde van het jaar settopboxen op de markt. Niet alle fabrikanten zijn echter aan boord; Samsung schittert door afwezigheid en LG richt zich compleet op webOS. Aan het product zal het niet liggen, maar de tijd moet uitwijzen of de bedrijven die Google TV links lieten liggen wel warm zullen lopen voor Android TV.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (94)

Ik ben wel benieuwd in hoeverre bedrijven warmlopen voor Android TV, aangezien ze dan hun invloed op de software helemaal kwijt zijn. Nu proberen de TV producenten zich te onderscheiden van elkaar met de 'Smart TV' opties die ze allemaal aanbieden, maar dit is dan verleden tijd. Wat je dan overhoud zijn TV's die enkel nog op merk en scherm te onderscheiden zijn, geen gunstige positie voor bedrijven als Sharp, Sony, LG en Samsung. Ik begrijp dan ook goed dat LG en Samsung zich voorlopig afhouden van het platform, en ben erg benieuwd in hoeverre Sony en Sharp het zullen doorvoeren: een enkel model als test zou goed kunnen, maar hun hele lineup zie ik echt niet gebeuren.

Daarbuiten is het een platform met veel potentie, aangezien ze al veel ondersteuning van apps blijken te hebben en '3rd party' apps ondersteunen. Zelf heb ik een AppleTV en die apps gebruik ik echt vrijwel nooit, ik zoek alles op op mijn iDevice en Airplay het dan naar mijn televisie. Dit is volgens mij een veel praktischere manier dan het gebruik van een afstandsbediening op je TV. Ik denk dat het succes van Android TV dan ook zal staan bij verdere doorontwikkeling van Chromecast, dat natuurlijk als voordeel heeft dat het niet gebonden is tot enkel Android. Zolang ze dat niet doen blijft het in principe hetzelfde als de 'Smart TV' opties die je nu al hebt, waarmee je prima Youtube en Netflix kan gebruiken, en die daarnaast ook op alle game consoles zitten.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 26 juni 2014 11:14]

Ik denk dat ze zich op dezelfde manier zullen gaan "moeten" onderscheiden als met telefoons die Android hebben. Skins en functionaliteit.

Ik zie het op telefoons goed werken als je naar verkoopcijfers kijkt. Dus zie geen probleem om dezelfde lijn door te trekken naar tv's.
Bovendien kun je je op televisiegebied ook onderscheiden op de traditionele punten: functionaliteit, aansluitingen, beeldkwaliteit, design en unieke features.

Ik zie het wel zitten, Android TV. Eindelijk een platform waar alle fabrikanten apps voor kunnen ontwikkelen. Misschien draait hier XBMC straks ook wel op, zeker als de minimumeisen voor Android TV een beetje hoog liggen. De gemiddelde smartTV is gewoon ontzettend traag. Als ik alleen al kijk hoelang het duurt voor ik de "Youtube App" op mijn Panasonic plasmatelevisie heb geopend, kan ik in die tijd ook mijn laptop opstarten, naar Youtube gaan en met een hdmi-kabel tussen de tv en de laptop de video sneller weergeven ;)
Als LG en Samsung er voor kiezen om het niet te nemen onderscheiden Sony en Sharp zich natuurlijk door dat wel te doen. Daarnaast, als Google daadwerkelijk harde systeemeisen gaat eisen om Android TV door te voeren word het ook een soort kwaliteitsgarantie.
Ik snap dat ze willen proberen om zich te blijven onderscheiden op software gebied, maar als ik dit zo zie lijkt daar moeilijk tegen op te boxen. Dan moeten ze zelf eerst met wat beters komen, maar ik denk niet dat dat realistisch is. Google zal met hun ervaring en natuurlijk ook met hun geld altijd een betere en soepelere interface weten te bouwen dan een televisie fabrikant lijkt mij en daarbovenop komt natuurlijk nog de intergratie met alle diensten die Google al heeft, zoals de zoekfunctionaliteit, stemherkenning en zelfs content zoals games vanaf de Play Store. Vanzelf zullen TV-fabrikanten dan toch wel mee moeten gaan, anders lopen ze achter op de concurrenten die wel Android TV gebruiken.

Dat ze zich dan nog slechts kunnen onderscheiden met de kwaliteit van de televisie zelf (en eventueel een skin) lijkt mij een zeer goede ontwikkeling.
Als Google 10% van de 30% afstaat (dus 1/3e) aan TV makers, dan zullen ze zich vlug aansluiten op het Android TV concept en in 1 x volledige alternatieven eruit smijten (aantal apps, kwaliteit van apps, ...)

Ik vermoed dat Google overigens veel ervaring opgedaan heeft met de Chromecast, ook al is het een oersimpel (maar degelijk) concept.. Ze zien nu dat er toch een serieuze markt is voor simpele streaming devices.

Maar mss. moeten ze het zo dom mogelijk maken (aka. Chromecast) om echt veel zielen te winnen.... Ik gebruik de Chromecast liever dan bv. mijn Ouya.
Mooi initiatief maar zo maakt Google zich wel heel erg afhankelijk van bedrijven zoals Sony met betrekking tot het slagen. Ik zou eerlijk gezegd liever willen zien dat Google met een aangepaste Chromecast USB stick komt waar Android op draait en die compleet geschikt is voor de televisie. Lever er een afstandsbediening bij en zorg ervoor dat de 'Chromecast 2.0' overweg kan met SMART Cards en/of andere vormen van input van kabelaars en leg het als een compleet setje in de winkel voor een prijs die aantrekkelijk is (Apple TV kost nu rond de 90 euro). Op dit moment bestaan er al Android sticks die je op de TV kan aansluiten maar die zijn m.b.t. implementatie nog niet heel erg doorontwikkeld.

Als ze die weg inslaan zie ik Google wel wat potten breken maar in de huidige opzet zijn ze te afhankelijk van de grote TV fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door Harsh Critic op 26 juni 2014 11:42]

Dat zal waarschijnlijk wel komen zo'n chromecast 2 en doet google het zelf niet doen anderen het vanzelf, kijk maar naar de bestaande sticks die gewone android gebruiken.
Ik denk ook dat het qua investering best zal meevallen voor google, dus het risico zal wel beperkt zijn.
Er staat in het artikel dat er ook setop boxen komen. Lijkt me precies wat je bedoelt...
Het viel mij deze week al op in de beta van Android Studio dat er heel wat verwijzingen waren naar de dingen die zijn aangekondigd. Ik weet nog dat televisie mij in het oog sprong en dat omdat ik er vanuit ging dat Google ermee gestopt was na hun eerste poging.

Je kunt in de layout editor de UI mode veranderen naar
  • Normal
  • Car Dock (aangekondigd)
  • Desk Dock
  • Television (aangekondigd)
  • Appliance

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 26 juni 2014 11:19]

Fabrikanten zullen niet veel mogelijkheden hebben om te besparen op de hardware, zoals ze nu bij goedkopere televisies soms doen. Google zal namelijk minimumsysteemeisen stellen om te garanderen dat Android TV altijd goed draait.
Als fabrikanten nu gewoon altijd goede hardware in zouden bouwen, dan waren de huidige smart-tv oplossingen ook niet zo ontzettend traag. Ik zie nog niet zo snel gebeuren dat iedere fabrikant massaal Tegra 4 chips in gaan bouwen, want welke consument koopt er nu een TV op basis van de ingebouwde hardware?
Binnenkort dus velen, voornamelijk Tweakers.

Ik herken het "langzame" dat als label op alle tvs geplakt wordt door google helemaal niet. Heb een Panasonic en daarop werkt het vloeiend. Maar de marketing zal wel werken.
Ik kan het me nog steeds niet voorstellen.

Van Tweakers trouwens ook niet. Als Tweaker zijnde hang je toch gewoon een HTPC aan je TV? Doe mij maar zo weinig mogelijk 'smart' toestanden hoor, kost alleen maar geld en hoe je het ook implementeerd, mijn HTPC kan meer.

Waarbij ik me meteen afvraag of Android TV ook op eigen hardware te draaien zal zijn. Ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 26 juni 2014 12:39]

Offtopic: mag ik je verzoeken iets beter je auto-complete in de gaten te houden? gang = hang, ab = aan, werken = ???

Ontopic: waar ik vooral bang voor ben is dat je tv na 2 jaar geen updates meer krijgt of te traag wordt om de nieuwste Android-tv te draaien. Bij mobiele telefoons krijgen veel mensen iedere 2 jaar een nieuwe mobiel van hun provider en is het daardoor enigszins acceptabel om na 2 jaar de support te stoppen (ik zeg bewust enigszins, ik zou het ook graag langer zien). Maar bij een televisie, waar we echt niet iedere 2-3 jaar een nieuw model van kopen, is slechts 2 jaar support eigenlijk onacceptabel.

Maar goed, 't is niet alsof alle fabrikanten nu al 5 jaar software updates bieden voor hun televisies, hoewel ik een paar maanden geleden wel een update kreeg voor mijn jaren oude P42G20E van Panasonic :) Dat is echter meer uitzondering dan regel...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 26 juni 2014 12:34]

Daarvoor hoef je niet bang te zijn, dar is nog steeds het verdienmodel van veel bedrijven. Het is niet voor niks dat open source zo in opkomst is. Dus elke 2 jaar nieuwe spullen, goed voor de economie, slecht voor het mileu.

Tevreden zijn met wat je hebt, is aardsvijand nummer één van dit economische model.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 26 juni 2014 15:52]

Wat voor update was dat, en had je er ook iets aan?

Ik heb mijn 46 (G20) niet eens verbonden met internet, de update binnen halen gaat dan wel lastig worden natuurlijk, maar goed ;)

[Reactie gewijzigd door Zondaar313 op 10 juli 2014 16:15]

Wow, late reactie :D Maar nee, geen idee wat er precies veranderd is. Ik merk er in ieder geval niks van, maar het zullen wel wat bugfixes zijn in een onderdeel dat ik nooit gebruik. Ik doe namelijk niks met interactieve tv omdat het zo on-ge-lo-fe-lijk traag is, maar dat zul je wel herkennen. De beeldkwaliteit blijft erg goed, dus ik vervang hem pas als oled betaalbaar is :)
Haha, tjah, ik kwam hier volgens mij vandaag via via terecht. Zag later idd pas dat het een wat ouder artikel betrof.

Nee, je mag de G20 geen smart tv noemen, een veredelde mediaspeler zit er in. Eigenlijk nooit gebruikt, had destijds bij aanschaf al een Boxee Box. Weet wel dat hij geen mkv kon lezen, dus ongeschikt. Nu een Chromecast. De TV ook niet gekocht voor zijn mediaspeler kwaliteiten, maar omdat ik heel geschikt kon overstappen van een 42G15 naar een maatje groter/nieuwere 46G20 in het zilver. En liet ik nu erg tevreden zijn over de beeldkwaliteit van de G15 :D
Omdat de grote massa plug and play wil ;) Maar verder HTPC for the win!
De grote massa rent de reklameleuzen achterna en speelt op safe door massagedrag. Want weinig mensen willen anders zijn,dat is "eng en gevaarlijk" en lastig in je sociale netwerk. Pas als je, je gaat verdiepen in de materie weet je dat het goedkoper en beter kan.
De 'tweaker' heeft dan ook vaak moeite om buiten zijn eigen wensen/eisen te kijken. De nice markt wil en heeft de behoefte een HTPC samen te stellen, daar moeite voor te doen en vindt het zelfs leuk als hij er wekelijks onderhoud aan heeft. Anders is de lol er namelijk af.

Jan modaal daarentegen richt zich liever op de functionaliteit, is niet geïnteresseerd in wat er zich onder de motorkap afspeelt, wil dat 'iets' gewoon werkt en als het even kan ook nog allemaal in één apparaat.

Ik heb de nodige mediaspelers gehad, van popcorn hour (htpc, asrock xbmc, boxee) tot chromecast. Het is dat de chromecast hardwarematig geen HD/MKV ondersteund maar de gehele werkwijze/gebruiksvriendelijkheid in combinatie met Netflix is uit-de-kunst...
Je herhaalt nu dan ook exact mijn punt. De enige die zich interesseert over welke hardware er in een TV zou zitten is de Tweakers En laat dat nou net de groep zijn die die hardware over het algemeen laat voor wat het is en er een eigen systeem aan hangt.
De trage of niet bestaande adoptierate van tegra 4 ligt hoogstwaarschijnlijk aan de hoge leveranciersprijs die Nvidia zal hanteren, tegenover andere bedrijven zoals Qualcomm bv.

Een duurdere Tegra 4 soc is altijd wel leuk voor proof-of-concept (ish, want is eigenlijk maar een refresh), Maar ik verwacht dat, als android tv dan toch een succes wordt, er toch iets meer voor Qualcomm zal gekozen worden...
Tegra 4 producten zie je niet zoveel in Nederland. Maar nVidia zelf en bijvoorbeeld HP gebruiken de Tegra 4 in tablets. Nu ook in Nederland: http://nl.hardware.info/r...ew-eindelijk-in-nederland
Oy, eigen skins... ik krijg direct rillingen over mijn rug bij de gedachte van Samsung Android TV's

Verder een erg mooi concept, een beetje rust in de software van tv-land kan echt geen kwaad (zelfs 2 tv's uit dezelfde serie zijn soms geheel anders in gebruik). Alleen hoe onderscheiden tv's zich straks van elkaar op de hardware na?
Gok dat Samsung vol gaat inzetten op Tizen, eerste tv hebben ze al getoond:
nieuws: Samsung toont eerste smart-tv met Tizen

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 26 juni 2014 11:57]

inderdaad, samsung heeft geen enkel voordeel om android tv te gebruiken, ik denk niet dat ze nog eens afhankelijk van google willen worden
Kom maar op met die Nexus TV :).
Hmmm... waar heb ik zo'n interface eerder gezien?
http://media.idownloadblo...5/Xbox-One-teaser-011.jpg
Plat is helemaal in. Je ziet het zowat overal weer in terug. Websites, logo's, iconen, iOS etc. Windows was niet de enige met dit idee om alles plat te maken. :)
Dat ze geïnspireerd zijn door MS mag best gezegd worden hoor het is geen schande dat ook Google naar de concurrent kijkt. ;) En in de vergelijking van de Material Design van Google zijn heel veel vergelijkingen met Modern Design te zien. Heck zelfs hun nieuwe commercial is een 1 op 1 copy van die van Windows Phone 8.1.

http://i62.tinypic.com/2uiuiiq.jpg
Oh wow, dat viel mij niet eens op.. Ik zeg wel eens 'beter goed gejat dan slecht bedacht' maar dit slaat als een tang op een varken. Haha. :P
Soms wordt er wel een beetje te veel overdreven met dat flat design, het toetsenbord in Android L is gewoon een grijze achtergrond met de letters op voorbeeldje
En die icoontjes! Lijkt wel zo'n blokkendoos voor toddlers :+
Wel de eerste grote speler om het consequent en op grote schaal toe te passen. iOS en de trend om witte, vlakke sites te maken zijn beide later gekomen dan Metro en opvolgers.
Hij doelt meer op de tiles en de algemene look&feel.
Je wordt wel zwaar gedownmod, maar het is gewoon een terechte opmerking.

Ik vind zelf ook dat het er best metro achtig uitziet. In hun design specificaties zeggen ze nog dat je cards en ronde hoekjes moet gebruiken (link en ze gebruiken nu zelf tiles. Mooi is het zeker, maar stiekem hebben ze toch gewoon goed rondgekeken naar wat de concurrentie doet. Niks mis mee overigens.
Op een Windows 8 HTPC van 1,5 jaar oud? ;)
Mediaspelers hebben al zo'n interface sinds het jaar 0, als het ergens op zou moeten lijken is het xbmc / boxee / mijn oude wd tv.
Wat ik mij afvraag:
Kan je deze Android tv versie ook installeren op een hedendaagse Android stick?
Dat hoop ik ook. Een custom rom voor de tv zou zalig zijn. Nu gebruik ik het smart gedeelte amper omdat het redelijk traag is.
Kun je zomaar een andere versie van Android op jouw Android stick installeren? Nee, ook dat kan niet dus dat zelfde geldt voor Android TV. Tenzij iemand het poort en de juiste drivers toevoegt.
Goede ontwikkeling om niet Android TV af te schrijven maar een verbeterd concept uit te brengen.
Zou dit Android Consoles zoals Ouya niet uit de markt schoppen?
Waarschijnlijk kunnen consoles zoals Ouya op Android TV gaan draaien.
Google zal namelijk minimumsysteemeisen stellen om te garanderen dat Android TV altijd goed draait
Absoluut geen garantie, dus, als je kijkt naar de specificaties van het testsysteem. Het zal dus afhankelijk zijn van de hardware van de console in kwestie.
Er zijn al mensen die geen tv abo meer nemen maar gewoon een android stick op tv. Werkt prima met uitzending gemist en andere streaming.
Ja en daar ben ik een van, alleen gebruik ik dan een Android TV BOX, maar straks (2015) kan je niet meer naar uitzending gemist kijken zonder eerst er voor te moeten betalen.

Ik kijk toch niet naar RTL 4, 5, 7, en 8, en SBS 6 en Veronica en NET5, ik kijk alleen nog maar naar Nederland 1, 2 en 3.

Want er komt toch geen bal op de Nederlandse TV, kijk liever nieuwe series met Sick Beard en zo, met mijn NAS.
Hier ook een. M'n Smart Card module ging kapot en sindsdien kan ik alleen nog maar 1,2 en 3 ontvangen. Geen moment de commerciële zenders gemist. De TV wordt nu tenminste niet klakkeloos aangezet bij thuiskomen voor de bagger van de commerciële televisie.

Ben al die tijd wel op zoek geweest naar iets dat het gat voor de mediaplayer functie met uitzending gemist kan opvullen. En liever nog meer. O ja, ook graag een makkelijke en vloeiende interface zoals de Apple TV. De Apple TV 3 had voor mij geweldig geweest als hij zou zijn te jailbreaken.

Nu hangt er een oud laptopje aan de tv. Maar ik heb er een hekel aan dat ik daarvoor nog steeds een toetsenbord en muis moet gebruiken. De wifi muis uit China werkt nou ook niet super.

Ook een MiniX X5 Neo android pc gehad, maar daar was ik zoveel tijd aan kwijt en nog liep het niet lekker.

[Reactie gewijzigd door PatrickG op 27 juni 2014 09:33]

Graag zou ik een dergelijke machine zien die ook daadwerkelijk als hub tussen al je audio en video apparatuur dienst doet. Met spdif en hdmi input. Het grootste hekelpunt aan mijn huidige video en audio apparatuur vindt ik het totale gebrek aan een goede automatische samenwerking. Het zijn allemaal op zichzelf staande apparaten, met eigen bediening. Ik heb zelf als IT'er al moeite om mijn weg te vinden in alle apparaten, menu's en afstandsbedieningen, laat staan mijn vrouw die niet zoveel met techniek heeft. Universele afstandsbedieningen helpen wel iets, maar zijn en blijven gewoon domme apparaten die regelen dat de juiste apparaten bediend worden. Er is geen enkele terugkoppeling.

Ik probeer dat nu allemaal te regelen met overcomplexe mediacenters, maar daarin wordt ik vrijwel overal tegengewerkt door media aanbieders en hardware fabrikanten enz.(denk aan upc die voorkomt dat ik tv kan ontvangen op mijn mediacenter in HD).

De techniek is al zo veel verder dan wat we voorgeschoteld krijgen, en dat frustreert me enorm. Google zou daar een enorme stap in kunnen maken. Je zou gewoon alles moeten kunnen kijken en luisteren wat je maar wilt, wanneer je wilt, op welk apparaat dat je ook maar wilt, zonder die gigantische berg obstakels die door praktisch alle partijen wordt opgeworpen.
Ik heb hetzelfde gevoel als jij. Maar wat dat betreft is de volgende setup voor mij een goede oplossing:
  • smart-TV met goeie smart-software voor VOD
  • een CI+ module voor UPC/Ziggo
  • een functie om die op te nemen op een HDD via USB
  • Externe media via Plex app en Plex server op de NAS
  • Geluid via receiver (sp/dif vanuit de TV)
  • Afstandsbediening via Logitech Harmony
Ik kom in de buurt van dit systeem. Alleen de CI+ is (nog) niet UPC gecertificeerd en de Plex oplossing werkt niet op mijn NAS, dus ik heb nog een HTPC eraan hangen.
Daarmee ben je er nog lang niet.

Wat ik wil is één apparaat, met één interface en één afstandsbediening, waarmee ik alles(apparaten en programma's) bedien en gebruik.

Ik heb hier een windows 8 mediacenter staan met tuners en receiver kaarten die technisch gezien dit allemaal zou kunnen.
Ziet er goed uit. wil er zeker ook zo één in mijn huiskamer volgend jaar.
Ik vind het wel interessant hoe Google producten zoals dit realiseert. Het smijt producten zoals de Nexus Q en Google Tv op de markt en ziet het falen en begint gewoon opnieuw. Daarna kregen we de Chromecast en nu Android Tv. Voor veel mensen lijkt dit gewoon falen maar ik denk dat Google de markt gewoon test. Iets dat Apple en andere bedrijven eerder intern doen mss.
De Chromecast is een hele andere productrange dan Android TV / Google TV, Chromecast is eigenlijk niet meer dan een mogelijkheid om Apple Airplay na te bootsen, als tv's Android TV krijgen dan is Chromecast ook niet meer nodig (dat kan namelijk geintegreerd worden in Android)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True