Al jarenlang schreeuwen fabrikanten van de daken dat de apparaten in ons leven steeds slimmer zullen worden. Het idee is dat vrijwel elk apparaat in de toekomst is uitgerust met sensoren en zo data kan verzamelen om die vervolgens uit te wisselen met andere apparaten. Bij elkaar vormt al die apparatuur dan het internet of things. Fabrikanten als Samsung en LG demonstreren op beurzen als de CES dan ook al langere tijd slimme stofzuigers, wifi-koelkasten en intelligent keukengerei, maar het samenwerken van die apparatuur bleef nog een beetje uit.
Ook dit jaar was het iot weer een van de buzzwords op de CES. Intel kondigde bijvoorbeeld Curie aan, een miniscuul klein systeempje, ter grootte van een knoop, bestaande uit een Quark SE-soc, 384kB flashgeheugen, 80kB sram, bluetooth le-radio en een zesassige bewegingsmeter en gyroscoop. Curie kan gebruikt worden voor wearables, maar ook om bestaande voorwerpen 'slim' te maken.
Concurrent Qualcomm spreekt liever van het 'internet of everything' en had op zijn stand een soort huis van de toekomst ingericht, tjokvol 'slimme' apparatuur.
Ook kleinere bedrijven zijn druk bezig met het toevoegen van elektronica aan alledaagse voorwerpen. Zo toonde de Franse start-up Connected Cycle een trapper met ingebouwde gps die kan detecteren dat de fiets gestolen wordt en dan een pushbericht stuurt. Parrot, bekend van zijn kleine drones, had op zijn stand Parrot Pot staan, een slimme bloempot die kan detecteren wanneer de aarde in de pot te droog wordt en dan automatisch de plant water geeft.
Samsung Electronics-ceo BK Yoon lichtte in zijn keynote-speech het obstakel uit dat een écht internet of things op dit moment nog tegenhoudt: een gebrek aan samenwerking en aan standaarden. Samsung-apparatuur werkt onderling al aardig met elkaar, net als apparatuur van LG, maar als het iot wil doorbreken moet apparatuur van alle fabrikanten met elkaar samenwerken. Om dat te bereiken nam Samsung vorig jaar SmartThings over, de ontwikkelaar van een hub om verschillende soorten smartapparatuur aan elkaar te knopen.
Yoon beloofde dat Samsung in de komende jaren fors zal investeren in een open ecosysteem voor het iot. Het is echter de vraag of het Samsung zal lukken om alle betrokken partijen op dezelfde lijn te krijgen. Het speelveld is op dit moment nog gevuld met een groot aantal verschillende standaarden. Google heeft Nest, Apple heeft HomeKit, BlackBerry heeft net een eigen platform aangekondigd en dan is er nog een grote groep bedrijven die zich hebben verenigd in de AllSeen Alliance, die ook weer een eigen platform heeft.