Door Jurian Ubachs

Redacteur

Shadow of Mordor Review

Onderhoudend avontuur in Middle-Earth

12-10-2014 • 06:00

150

Multipage-opmaak

Talion en Celebrimbor

Samengevat

Middle-Earth: Shadow of Mordor zou omschreven kunnen worden als een soort Assassin's Creed-game, maar dan binnen het Midden-Aarde van Tolkien. Het spel draait om de ranger Talion, die verbonden is aan de ziel van de oude Celebrimbor, en daar ook enkele handige vaardigheden vandaan haalt. Terwijl Talion uit is op wraak, is Celebrimbor vooral op zoek naar antwoorden over zijn verleden. Op hun pad moeten Talion en Celebrimbor grote groepen orks verslaan, waaronder een verzameling kapiteins en Warchiefs die onderdeel uitmaken van het Nemesis-systeem van Shadow of Mordor. Dit systeem zorgt samen met het vechtsysteem voor het succes dat het spel uiteindelijk heeft.

Getest

Middle Earth: Shadow of Mordor

Prijs bij publicatie: € 55,-

Vanaf € 14,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

Het is alweer even geleden dat Middle-Earth: Shadow of Mordor voor het eerst aan de buitenwereld werd getoond, maar fans van de Tolkien-lore zullen zich dat moment misschien nog wel kunnen herinneren. Het was het eerste teken dat er eindelijk weer eens een echt goede Lord of the Rings-game in aantocht was. Ooit werden we zo ongeveer doodgegooid met LOTR-games, maar zelfs nu The Hobbit-films miljoenen binnenhalen in de bioscopen is de spoeling qua games dun. Shadow of Mordor doorbreekt de stilte, en doet dat in stijl.

Getest op: PlayStation 4
Ook verkrijgbaar voor:
Xbox One, pc

Middle-Earth: Shadow of Mordor draait om de ranger Talion en de geheimzinnige Celebrimbor, die met zijn ziel verbonden is aan Talion. Als een twee-eenheid beginnen ze aan een avontuur in en om Mordor, beide met een eigen doel. Talion is uit op wraak op de Black Hand, die hem beroofde van zijn vrouw en zoon. Celebrimbor is vooral op zoek naar informatie over zijn verleden. Als speler beleef je dus eigenlijk twee avonturen tegelijk. Het leuke aan het avontuur van Celebrimbor is trouwens wel dat een kenner van de Lord of the Rings-verhalen al vrij snel door heeft hoe de vork in de steel zit en wat Celebrimbors connectie met de duisternis precies is.

De weg van Celebrimbor in Shadow of Mordor is verbonden met het wel en wee van een van de bekendere personages uit het Lord of the Rings-universum, namelijk Gollum. Het door de krachten van de Ring mismaakte wezen blijkt een bepaalde loyaliteit aan Celebrimbor te hebben en leidt hem naar diverse schatten, die elke keer een stukje van het geheugen van de oude elf terugbrengen. Dit gaat gepaard met korte tussenscènes waarin je steeds meer te weten komt over Celebrimbor, en dat maakt het volgen van deze questlijn interessant.

Tegenover het ontdekken van Celebrimbors verleden staat de route die Talion moet volgen om wraak te nemen voor zijn dode vrouw en zoon. Dat pad bevat een aantal interessante elementen, zeker wat betreft de gameplay. We missen hier echter wel een zeker verhalend element. Je begrijpt waarom Talion wraak wil nemen, maar de motivatie om hem daarbij te helpen ontbreekt een beetje. Een wat verder uitgediept verhaal, voorzien van meer tussenscènes, had hierbij kunnen helpen. Ook had Talion als hoofdpersonage meer achtergrond kunnen hebben. Nu is de beste man wat inwisselbaar, zeker in vergelijking met de voor de hele Lord of the Rings-lore zo belangrijke Celebrimbor.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Spelen als mens en wraith

Een verhaal en achtergrond zijn belangrijk. Het zorgt voor de motivatie die je nodig hebt om door te spelen, ook als het spel zelf even niet zo verschrikkelijk boeiend is. Zonder die achtergrond - en nogmaals, die missen we in het geval van Talion dus een beetje - komt er ook wel erg veel druk te staan op de gameplay. Zakt die in, dan is er weinig meer dat het spel op dat moment overeind houdt. Laten we het in dat kader maar als erg goed nieuws zien dat weinig onderdelen van Middle-Earth: Shadow of Mordor zo sterk zijn als de gameplay.

Combinatie van eigenschappen

Vanaf het eerste moment in de game wandel je met Talion rond in het Mordor van Sauron, en daarmee het Mordor van duizenden orks en Uruk-Hai. Voordat we hun wel en wee bespreken, bekijken we echter eerst de mogelijkheden die Talion zelf heeft, want zoals gezegd is Talion niet alleen Talion, maar ook Celebrimbor. Het geeft de speler een combinatie van de eigenschappen van de ranger en de wraith-elf. Op elk moment van het spel kan gewisseld worden tussen een normaal aangezicht en 'wraith vision'. Dat is hoe de wereld er zo'n beetje uitzag toen Frodo de Ring om zijn vingers schoof, en ook hoe de Ringwraiths de wereld zien.

Middle-Earth Shadow of Mordor

Wie de wereld als wraith aanschouwt, ziet allerlei dingen die normale stervelingen niet zien, wat in Shadow of Mordor betekent dat je diverse handige voorwerpen makkelijker vindt door wraith vision in te schakelen. Daarnaast wisselen Talion en Celebrimbor ook van plek als Talion een duik van een hoge toren neemt. Celebrimbor is niet gevoelig voor vallen van grote hoogte en vangt op dat moment de klap op. Een goed voorbeeld van hoe het zijn van een mens, een wraith en dan weer een mens naadloos in elkaar over gaan.

Nieuwe combo's en trucs leren

De samenwerking tussen beide kanten van het hoofdpersonage heeft ook een rol in het vechtsysteem, dat gedurende vrij lange tijd steeds uitgebreid wordt met nieuwe mogelijkheden en combinaties. Aanvankelijk kan Talion namelijk alleen simpelweg hakken en, als Celebrimbor, elven arrows afschieten. Al snel leert hij echter handige combo's en, afhankelijk van welke upgrades je vrijspeelt, allerlei nieuwe trucjes. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een vijand vast te zetten op een plek, door hem met een pijl aan de grond vast te pinnen: dit is een optioneel vrij te spelen extra vaardigheid.

Shadow of Mordor

Al die extra opties vinden hun rol in een in de basis zeer overzichtelijk vechtsysteem. Al vroeg in het spel raak je er aan gewend om omringd te zijn door orks, en die vallen jou natuurlijk maar al te graag aan. Op dat moment draait de gameplay eigenlijk vooral om één handeling: counteren. Klinkt bekend? Inderdaad, dit is een van de punten waar de in previews vaak aangehaalde vergelijking tussen Assassin's Creed en Shadow of Mordor zeker op gaat. In enkele van de vorige Assassin's Creed-games was je, als je de counter-mechaniek eenmaal door had, vrijwel onverslaanbaar in de gevechten, en dat geldt voor Shadow of Mordor ook een beetje.

Veel mogelijkheden

Dat betekent echter niet dat het spel direct saai is. Counteren is dan wel je belangrijkste vaardigheid, maar er is nog veel meer. Zo kan Talion, als je een bescheiden hitstreak bij elkaar mept, de meest gruwelijke finisher moves tevoorschijn halen. Ook op de grond liggende vijanden kunnen, mits Talion genoeg tijd krijgt om de beweging uit te voeren, rekenen op een bloederig einde. Zo ben je binnen de kortste keren allerlei verschillende aanvallen, combo's en finishers aan elkaar aan het rijgen, terwijl je hordes orks achter elkaar over de kling jaagt.

En dat is alleen nog maar het gedeelte waarbij je inderdaad in een massaal open gevecht bent beland. Dat gaat vaak genoeg gebeuren, maar je kunt er over twisten of dat de hoofdmoot van de gameplay is. Minstens zo vaak sneakt Talion rond door Mordor, terwijl hij vijanden op zijn pad op allerlei stealthy manieren uitschakelt. Pijl en boog zijn daar uitermate geschikt voor, maar Talion kan zich ook op zijn vijanden storten, ze van ledges af trekken of ze in hun rug verrassen. Inderdaad: net als een Assassin.

Nemesis-systeem

Hoog tijd voor wat differentiatie, want anders kunnen we Shadow of Mordor inderdaad beter Assassin's Creed: Mordor gaan noemen. Die differentiatie vindt het spel natuurlijk al in de rijke LOTR-achtergrond. Die spreekt bijvoorbeeld uit de manier waarop je je eigen wapens langzaam opwerkt tot legendarische wapens, zoals de wereld van Tolkien zoveel wapens van naam kent. Zo zijn er ook meer zijmissies waar de diepgang van Middle-Earth duidelijk uit blijkt. Het heeft zo zijn voordelen om je game in zo'n rijke spelwereld neer te zetten.

Speciale band met je vijanden

Meer differentiatie is te vinden in het systeem dat alle vijanden in het spel aanstuurt. We hebben er op de E3 al eens aandacht besteed, maar het Nemesis-systeem is zeer terecht een van de belangrijkste pijlers onder Middle-Earth: Shadow of Mordor. Dankzij het Nemesis-systeem krijg je als speler een band met de diverse orks die je onderweg tegenkomt en die je nooit eerder in een spel hebt gezien.

Het Nemesis-systeem is eigenlijk een grote database van alle orks. Elke ork heeft een identiteit en een persoonlijkheid, en allemaal vallen ze in een bepaalde hiërarchie. Die is al aan het begin van het spel bepaald, maar kan gedurende het verloop ervan flink veranderen. Vast gegeven is dat er altijd vijf Warchiefs zijn, en een vijftiental kapiteins. De kapiteins hebben zo hun functies, maar de Warchiefs zijn het belangrijkst. Zij zijn de vijf voornaamste adjudanten van de Black Hand, die op zijn beurt een belangrijke luitenant van Sauron himself is, en trouwens ook de persoon waar Talion wraak op wil nemen.

Shadow of Mordor

Warchiefs uitschakelen is dus op voorhand een taak van Talion, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ze worden vaak goed beschermd, door een of enkele kapiteins. Door orks te 'domineren' en informatie uit ze te trekken, leert Talion steeds meer over wie wie is in Sauron's Army. Ook leert hij over de sterke en zwakke punten van die kapiteins en Warchiefs. Deze informatie is cruciaal. We vochten op een gegeven moment tegen een redelijk krachtige ork, die het tot twee keer toe van ons won. Deze ork bleek echter doodsbang te zijn voor Caragors, een wild dier dat Talion met de hulp van Celebrimbor kan domineren en berijden. Zittend op zo'n beest bleek hetzelfde gevecht ineens een koud kunstje, al was het maar omdat de ork in kwestie direct op de vlucht sloeg en niet eens meer terug vocht.

Verschuiving in Sauron's Army

Op het moment dat er een kapitein of Warchief wegvalt, vindt er een verschuiving plaats in Sauron's Army. Een sterke kapitein neemt bijvoorbeeld de plek in van de gevallen Warchief, en een normale ork die sterker is dan zijn vriendjes wordt kapitein. Vaak zal dat een ork zijn die jou op een ongezien moment een keer een genadeklap heeft gegeven, wat zijn aanzien en macht in het leger van Sauron heeft laten groeien. Misschien is dat nog wel de grootste charme van het Nemesis-systeen: letterlijk elke ork kan zich opwerken van een naamloos vechtersbaasje naar een kapitein of zelfs Warchief binnen het leger.

Zoals gezegd levert het de speler een band op met de diverse vijanden in Shadow of Mordor. Dat effect wordt nog eens versterkt door de makers. De orks die jou ooit hebben verslagen, zijn door hen voorzien van een rode markering. Die markering wijst een 'wraak-doelwit' aan. Je kunt het als orksverslindende ranger toch niet op je laten zitten dat een miezerige ork aanzien geniet omdat hij jou de les heeft gelezen? Koppen zullen rollen!

Audiovisueel in orde

Het moge duidelijk zijn dat het Nemesis-systeem een belangrijke rol speelt binnen Shadow of Mordor. We vragen ons zelfs af of Monolith hierin niet een klein beetje is doorgeslagen. We betrapten ons er regelmatig op dat we zin hadden om het verhaal verder te brengen, maar door het spel toch weer richting het jagen op orks uit Sauron's Army werden geduwd. Daar komt nog eens bij dat al die figuren ook gewoon rondlopen in de spelwereld en je ze dus ook stomtoevallig tegen kunt komen, wat gevechten natuurlijk lastiger maakt. We liepen op een gegeven moment zelfs drie kapiteins tegelijk tegen het lijf, terwijl we eigenlijk op weg waren naar het startpunt van een missie. Daar ben je dan wel even zoet mee, en wij hadden na een paar uur niet altijd heel veel zin meer in dit soort confrontaties.

Shadow of Mordor

Op zulke momenten breekt het gemis van een echt goed verhaal in Shadow of Mordor een beetje op. Middle-Earth, Lord of the Rings, Tolkien: het staat allemaal synoniem aan storytelling. Dat juist dat onderdeel er gevoelsmatig het meest bekaaid van af komt in Shadow of Mordor is eeuwig zonde, temeer daar Monolith een aantal andere onderdelen dus wel heel goed voor elkaar heeft. We noemden de basisgameplay en het Nemesis-systeem al, maar reken de audiovisuele presentatie er gerust bij.

Shadow of Mordor is niet het mooiste spel dat we ooit gespeeld hebben. Op sommige punten oogt de game zelfs lelijk, al komt dat ook een beetje door de grijze, grauwe uitstraling die Mordor zelf al heeft. Ook wie daar doorheen kijkt ziet geen parels. Leg Shadow of Mordor, met zijn spelwereld van beperkte grootte, eens naast het volgende maand verschijnende Assassin's Creed: Unity. Dat is een vergelijking die niet positief uitpakt voor Talion en zijn vriendjes. En toch prijzen wij de audiovisuele presentatie. Waarom? Dat ligt meer aan zaken als sfeer en presentatie dan sec aan de kwaliteit van de graphics. De eerste klanken van het spel, de maar al te bekende klanken van de kwaadaardige taal van Mordor, zorgen direct voor kippenvel. Dankzij goed geluid en een aantal puike tussenscènes weet het spel dat nog een aantal keer te herhalen.

Conclusie

Fans van de Lord of the Rings-franchise hadden de titel vast al op hun lijstje staan, maar voor veel gamers zal Middle-Earth: Shadow of Mordor toch een beetje uit het niets komen. De game speelt zonder twijfel flink leentjebuur bij de Assassin's Creed-franchise. Dat kun je bekritiseren, maar tegelijkertijd hanteren wij het motto 'beter goed gejat, dan slecht verzonnen'. Het levert in dit geval namelijk wel een goede game op. Dat dat een game is die je zonder al teveel fantasie Assassin's Creed: Mordor zou kunnen noemen, doet daar niets aan af. In de mix van actie en stealth ligt een prima balans in de gameplay, ondanks dat je uiteindelijk toch vooral heel vaak dezelfde handelingen herhaalt. De gameplay wordt versterkt door het originele Nemesis-systeem, wat het knokken tegen orks nog nooit zoveel betekenis mee gaf. We hadden graag een wat steviger verhaal gehad, zodat Talion niet zo ongelooflijk inwisselbaar zou zijn geweest, maar heel veel meer dan dat valt Shadow of Mordor niet kwalijk te nemen.

Middle-Earth Shadow of MordorMiddle-Earth Shadow of MordorMiddle-Earth Shadow of MordorShadow of MordorShadow of MordorShadow of MordorShadow of MordorShadow of MordorShadow of MordorShadow of MordorShadow of MordorShadow of Mordor

Reacties (150)

150
126
83
7
0
20
Wijzig sortering
Niet 'Overdreven mooi' (wat is wel 'overdreven mooi' trouwens in hemelsnaam?) als minpunt? Ofwel ziet het er slecht uit, en dan is dat een minpunt, ofwel ziet het er goed uit, en dan is dat een pluspunt. Niet overdreven mooi is gewoon een belachelijke opmerking.
Een spel in een genre (free roaming action adventure) lijkt op een ander spel in dat genre? Serieus? Het is een open wereld met veel melee en wat stealth ja. Maar het combat systeem lijkt helemaal niet op dat van AC, het is zowat compleet overgenomen uit dat van de Arkham games.
Er is weinig achtergrond over Talion, jullie weten wel waarom hij wraak wilt maar de motivatie ontbreekt? Misschien moeten jullie het woord motivatie eens opzoeken in een woordenboek... Er wordt nochtans uitgelegd waarom hij precies op de Black Gate gestationeerd was, samen met zijn vrouw, en wat hij er deed en waarom hij in die onsterfelijke situatie terecht is gekomen. Misschien de cutscenes en dialogen niet overslaan vooraleer te klagen over zoiets?

Dit is zeker geen absolute klassieker, maar als er per se minpunten opgenomen moeten worden, doe dan toch tenminste een béétje moeite om er juiste te bedenken...

[Reactie gewijzigd door T0mBa op 23 juli 2024 16:42]

Kan me goed vinden in de review van Jurian na het spel de afgelopen week iedere avond (zo'n 3 uur elke avond) gespeeld te hebben...

- Het spel draait om behendigheid/timing en werkt ontzettend verslavend naarmate je er handiger in wordt en je evenredig hieraan meer combo's tot je beschikking krijgt. (Moet je echter wel gebruik maken van de legio mogelijkheden die het spel je biedt op vechtgebied, zowel in stealth (wrath) als in combat.) Verder doet het vechten inderdaad erg denken aan dat van Assassin's Creed (deel 1), maar dat is een ZEER groot compliment, want dat maake Assassin's Creed nou juist zo verslavend... Alles voelt soepel, het oogt erg martial arts-achtig en daarbij zijn de finishing moves bruut.

-Visueel viel het spel me niet positief of negatief op. Met andere woorden: Het spel doet wat het moet doen op grafisch gebied (@1440p met alle instellingen op het hoogst muv textures; textures op high want "ultra" vraagt 6 GB vram @1080p als je de waarschuwing mag geloven in het spel). Sfeer en geluid in het spel zijn, zoals Jurian zegt, erg goed.

(Met betrekking tot graphics in het algemeen wil ik nog even kwijt aan alle mensen die beweren er geen belang aan te hechten: Als graphics (en physics) er daadwerkelijk niet toe zouden doen, waarom spelen we dan geen Wolfenstein 3d of Doom 1 meer anders dan een uurtje uit nostalgische motieven? Zouden we een shooter die vandaag de dag uit kwam met dergelijke graphics nog aanraken überhaupt? I rest my case...)

- Met het nemisis systeem heeft het spel echt een primeur te pakken wat mij betreft. Dit systeem zorgt ervoor dat je niet slechts een paar eindbazen hebt, wiens naam je je herinnert, maar dat iedere tegenstander uit het spel belangrijk kan worden, door jou bijvoorbeeld te verslaan waaruit acuut een promotie volgt en het karakter upleveled. Verder maakt het ook echt een groot verschil of je een warchief "witout a single thought", lomp te lijf gaat of dat je eerst op onderzoek uitgaat, z'n zwakheden leert en z'n captains domineert.

Lang verhaal kort: Het spel is zeker geen classic, maar wel verdomde leuk! Wat zou het trouwens geweldig zijn als het vechtsysteem uit een spel als dit, of Assassin's Creed, gecombineerd zou worden met het verhaal en het uplevel-systeem (een uplevel-systeem waar je dus goed moet nadenken over je keuzes, omdat je anders later in het spel kansloos wordt) van een spel als TES: Oblivion...
Ik heb hem bijna uit en kan me vinden in de review en de commentaren hierboven. Wat betreft de leercurve is het echt even doorbijten en dan kom je er wel hoor.

Daar zou ik willen aan toevoegen dat je de eerste uren de luitenants best even vermijd totdat je wat bijkomende skills hebt en vertrouwd bent met de controls. Op die manier vermijd je dat ze onnodig erg sterk worden. Ze hebben echter allemaal zwaktes dus onmogelijk is het nooit en om eerlijk te zijn is zo'n aartsvijand creëren ook ineens een sterk punt van het spel want als je die dan uiteindelijk te pakken krijgt is het echt wel een 'yes' moment!

Misschien zou ik als minpunt nog willen toevoegen dat ik twijfel aan de herspeelbaarheid want het wordt wel wat eentonig op den duur.

Ik heb wel de basisversie van het spel gekocht dus weet niet wat trials inhoud of de andere extra inhoud.
Leercurve?! |:( Die is vrijwel nietbestaand. Enige wat je doet is op een groep orks aflopen, beetje slaan en skills gebruiken, blocken wanneer dat wordt aangegeven en je kan eigenlijk niet dood. Het duurt alleen zo ontzettend lang als de eerste captain 30+ orks op je af stuurt en je vervolgens 20 min hetzelfde doet.

Ga je bijna dood? Geen probleem, ga ff je wraith vorm in en loop weg. Er is echt niks moeilijks aan dit spel en het verveelde dan ook heel snel. Ik heb het spel dan ook na de derde captain ofzo van mn systeem geflikkerd.
Ik doelde toch vooral op het te snel aanpakken van de orcs die kunnen stijgen door het nemesis systeem.

Met een beetje pech krijg je daar toch kerels voorgeschoteld die immuun zijn voor jou favoriete aanpak en zelf een gevaarlijke combinatie aan skills hebben (zoals je kon voorhebben in diablo III vond ik soms zelfs). Zet in zijn gevolg dan nog een aantal boogschutters en/of die orcs met de schilden en met blokken alleen kom je volgens mij niet ver...

Soms merk ik wel dat ze op papier een resem aan skills hebben en ze die eigenlijk niet altijd gebruiken waardoor een gevecht inderdaad soms ook eenvoudiger is dan het lijkt.

Ieder zijn ding zeker en als je de ruimte op je schijfje nodig hebt moet je het er van mij zeker niet laten opstaan hoor ;)
Mijn reactie kwam wellicht wat negatief over :P Het is niet dat ik het een slecht spel vind, de iets te herhalende gameplay pakte me gewoon niet.
Dat betekent dus dat je nog geen enemies met poisonous weapons, geen defenders, berserkers of iets dergelijks hebt gehad? Ik ga niet claimen dat het een super moeilijk spel is, maar nadat je iets verder in de story mode bent krijg je genoeg fights waar je niet gewoon in het midden kan staan en op Y rammen om alles neer te krijgen.

In het begin is het inderdaad maar een paar moves en super simpele vijanden, op deze manier kunnen mensen die niet zo begaafd zijn in het gamen en/of nog nooit AC/de nieuwe Batman games hebben gespeeld ook nog even de basis leren.
Leuk verhaaltje heb je daar. Over welk spel heb je het trouwens? Niet over Shadow of Morder alleszins want wraith vorm bestaat helemaal niet, en er zijn genoeg vijanden die je op 2 klappen dood hebben.
Aan reacties als "na twee uur van mijn PC gegooid" kun je meteen zien dat we met een illegale downloader te maken hebben.
Ik heb toch C&C4 legaal gekocht, maar die wil ik echt niet meer op m'n systeem hebben ;) . Toegegeven dit is een totaal andere genre, maar dat betekent niet meteen dat iemand illegaal gedownload heeft.
Ja, dat is mijn manier om spellen uit te proberen. Ik gebruik die downloads als demo zonder de restricties van de échte demo. Mocht ik het spel wel heel leuk vinden dan schroomt het me niet om het spel te kopen. Dat is vaak genoeg gebeurd, maar het is ook vaak gebeurd dat ik het spel niet leuk vond en dan kan ik het spel zonder zorgen van m'n PC gooien.
55 Euro? Check Tweakers pricewatch even. Ik heb hem toch echt voor 35 euro gehaald O-)

Om ook nog on-topic te blijven. Tip: Vind je Assasins Creed/Batman Arkham leuk? Dan vind je Shadow of Mordor ook leuk.
oh pardon, dat stond direct onder het artikel, die 55 euro :) enfin, dan nog, 35 eu voor 2 uur lijkt me ook wat overdreven ;)

vind het dan wel weer typisch dat ik word gedownvote zonder fatsoenlijke tegenargumenten te horen. klinkt als 'onderbuikgevoeldownvoten'
Hoe langer je speelt, hoe meer vaardigheden je erbij krijgt. Hiermee wordt het vechten steeds gevarieerder en leuker. In een later deel van het spel kun je zelfs nog ork-commandanten aan je binden en gaan ze voor je vechten, dan komt er nog meer diepte in het spel. :D

Kortom: verkijk je niet op de eerste paar uur in het spel als je karakter nog niets kan.
Anoniem: 426788 @Afuni12 oktober 2014 14:05
Ja Battlefield 4 en Gta 5 zijn ook eentonig maar wel miljoenen keren verkocht dus dit zegt niets dus slaat nergens op hoe jij aan het eind je artikel probeert te onderbouwen.Snap dat je dit persoonlijk bedoeld maar het is gewoon niet fijn als mensen jou +2 verhaal zouden gebruiken om het spel niet te kopen.
Ik vind het spel vooral vrij moeilijk om in te komen. Volgend mij staan die luitenants willekeurig verspreid over de map. En dus ook al in de omgeving waar je begint. Dit zorgde ervoor dat ik behoorlijk vaak dood gegaan ben en dat veel van die luitanants een stuk sterker zijn geworden. Ik moet er nog even inkomen misschien.
Als je assasins creed gespeeld heb is het denk ik al een stuk makkelijker.
En de combat voelde inderdaad wat console achtig aan wat ook te zien was aan het aantal controlls dat ingesteld moest worden.
Misschien dat er met wat handmatig instellen meer te bereiken is qua prettige gameplay maar het blijven veel teveel knoppen voor een pc game.
Veel functies kunnen ook makkelijk samen gevoegd worden onder 1 knop omdat je nooit beide functies tegelijk gebruikt in dezelfde situatie.
Helaas is dit een trend die je steeds vaker ziet wat denk ik door nieuwe engines komt die gelijk games voor bijde consoles en de pc eruit kunnen gooien en er dus niet apart ontwikkeld word voor de pc.
Huh? PC's zijn toch juist geschikt voor complexe controls? Zie bijv. MMO's. Ik vind het juist VRESELIJK irritant dat meerdere acties onder één knop worden gestopt ( door de beperkte keybinds op een controller ). Bij Mass Effect 3 zat bijv. sprint en cover op de spatiebalk, nou geloof me, dat was dus écht geen aanrader en deed zelden wat ik wilde dat het deed :P

Als ze nou gewoon QWERTY fatsoenlijk benutten dan hoeft dat niet onder één knop gepropt te worden, of geef mensen de mogelijkheid tot re-binds ( wat bij ME3 niet kon ).
Soms is het wel handig als bepaalde knoppen samenvallen.
Persoonlijk vind ik het systeem van AC wel goed waarbij je 4 knoppen hebt en dan opniew diezelfde 4 knoppen in combinatie met een andere 5e knop waardoor de acties gelijkaardig zijn, maar toch anders.
Het probleem is natuurlijk dat bij sommige games knoppen voor verschillende functies gebruikt worden die wel kunnen overlappen, zoals je al aangaf bij ME. Ik heb ook vaak zitten spurten en dan kom je in de buurt van een muurtje en zoekt je avatar dekking (in de verkeerde richting) terwijl je net wil weglopen...
Juist! En dat was in ME2 nog niet zo extreem, voelde allemaal wat natuurlijker en vloeiender aan. ME3 movement kende zo zijn frustraties :P Wat je zegt dat je knoppen op meerdere manieren kan gebruiken i.s.m een 5e knop is ook wat ik bedoel. Zo heb je in een mmo ook vaak 1-2-3-4-5 nogmaals gebind in combinatie met Shift en CTRL. Maar dan heb je dus alsnog unieke keybinds en geen buttons met meerdere functies ( zoals ME3/AC/SoM etc etc ).

Ik vind het combat systeem in Shadows of Mordor prima, niet speciaal maar gewoon prima. Het is alleen vaak zo dat tijdens het klimmen en springen niet precies gebeurt wat ik wil. Dan sprint ie opzij i.p.v. omlaag, blijf je op een edge plakken als je juist eraf wilt of gaat je toon automatisch in cover mode als je bij een muur bent terwijl je dit juist niet wil.

[Reactie gewijzigd door quintox op 23 juli 2024 16:42]

qwerty is alleen leuk voor rechtshandigen en heb ik dus helemaal niks aan en is dus ook geen fatsoenlijke optie.

En sprint en cover kan idd een probleem zijn maar zo kan je bijvoorbeeld cover en leap wel samen voegen en na de cover snel over het muurtje springen foor vooruit toets erbij in te drukken.
ook switch cover zou onder dezelfde knop kunnen door links en rechts erbij in te drukken.

zo kan ook iets oppakken en iets activeren onder dezelfde knop je activeert namelijk toch niet wat op de grond licht je pakt het op en een deur pak je niet op die activeer je.
Waarom zou je hier 2 knoppen voor willen.

Ik ben het met je eens dat je erg op moet letten met wat je same voegt maar het is wel degelijk mogelijk en word is sommige games zeer goed gedaan.

Een zeer slecht voorbeeld ervan is batman : arkham citywaar je gewoon het halve toetsenbord nodig heb en dan ook niet te spelen is zonder controller.
Dus valt het niet meer onder één knop ;) Je keybind is dan spacebar-w of space-a etc. Je maakt een combinatie keybind zoals Shift-1 of CTRL-V. Dat is hoe je een keyboard hoort te benutten. Zo kun je ontzettend veel combinaties maken met de toetsen rondom je hand ( of je deze nou op qwerty, ASWD of Numpad zet maakt niet uit ). Zolang een developmer maar de mogelijkheid biedt tot vrij in te stellen keybinds, vooraf bepaalde binds gaan vaak fout doordat het een slordige console port is.

Ik noemde QWERTY omdat het nou eenmaal het meest gebruikte toetsenbord is in Nederland ;) En dat is het mooie aan een toetsenbord, het maakt niet uit of je links of rechtshandig bent, keybinds kun je plaatsen waar je maar wilt! :)
Zucht.

Pijl toetsen + een toets die ook voor wat anders gebruikt word is nog altijd minder toetsen dan pijl toetsen plus 2 toetsen voor 2 verschillende functies of kan ik niet tellen.
Hoe ze gebruikt worden is niet relevant het is alleen relevant dat er minder knoppen gebruikt worden.
Het hele probleem is dat alles een EIGEN knop krijgt ipv deze combinatie opties.
En dat is dus niet het geval aangezien recente games juist alles wegstoppen onder één knop en niet een eigen knop of combinatie :o

Noem eens een recente (populaire)game die alle abilities een eigen knop geeft? Sinds de opkomst van console gaming worden abilities alleen nog maar samengevoegd. Met ME3 die de kroont spant.

[Reactie gewijzigd door quintox op 23 juli 2024 16:42]

Het spel waar we het nu over hebben...

insalleer m ff en kijk eens hoeveel onnodige knoppen je in moet stellen.
Mijn hele punt dat er meer en meer spellen kwamen met losse knoppen was niet uit de lucht gegrepen....
Ik heb 6 uur in de game zitten. Meer als Spatie, linker muisknop, rechter muisknop, shift en F gebruik je toch niet? :P

http://www.gosunoob.com/s...ls-and-keyboard-commands/

Dat is echt minder dan de gemiddelde MMORPG hoor en ook voor RPG's en Hack & Slash games is Shadow of Mordor erg dumbed down wat betreft controls.
Zodra je de combat door hebt en een aantal special attacks hebt hebt gekregen wordt het makkelijker.
combat system: hit-hit, dodge/block, hit-hit, dodge... vond er 0 uitdaging inzitten. na 2u was game weer van systeem verdwenen. wil je een uitdaging en skill nodig; shovel knight.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 16:42]

Ik had inderdaad precies hetzelfde.
Je word gedwongen om die chiefs te slopen en voor de rest is er ook weinig te doen.
Daarnaast word in de verhaallijn smaegol erin gedaan zodat er toch nog iets van de lord of the rings in zit.
Echt een tegenvaller.
Je hebt gelijk. Als je het door hebt is er relatief weinig uitdaging. Ik speel het omdat het lekker wegspeelt (...is dat een ww? :P ).

Als ik weer een uitdaging wil start ik Dark Souls (2) weer op ;) .

[Reactie gewijzigd door Sumerechny op 23 juli 2024 16:42]

als het een werkwoord is, is het iig met een T ;)
ik bedoelde het werkwoord dat hij op dat moment gebruikte, nl. wegspelen in de 3de persoon enkelvoud tegenwoordige tijd is met een t
als het (nl. het woord wegspeeld) een werkwoord is, is het (slaat terug op het of wegspeeld) in ieder geval met een t, puur en alleen in dat geval. Nergens zeg ik dat alle werkwoorden met een t eindigen
Lekkere review! Ik vermaak me op dot moment prima met de game. De vergelijking met Assassins Creed is terecht maar de gevechten lijken meer op de recente Batman games (hit counter/specials/finishers).

In tegenstelling tot AC en Batman (Origins specifiek) vind ik SoM een heerlijke sfeer hebben. Hoewel het verhaal niet super is wordt het geserveerd met een lekker LotR sausje :) .

Ik moet wel zeggen dat ik me kan voorstellen dat sommige mensen er snel flauw van zijn. Het draait erg veel om combat. Maar SoM heeft mij ieg goed te pakken!

[Reactie gewijzigd door Sumerechny op 23 juli 2024 16:42]

Zelfde hier! Heb nooit AC-games gespeeld (alleen de eerste, maar die kon me niet bekoren), dus kan die vergelijking niet maken.

Heb er nu bijna 15 uur inzitten en ben bijna alleen nog maar bezig geweest met sidequests en rondbanjeren! Heerlijke sfeer en het Nemesis systeem voegt daar nog een extra laagje aan toe!
Wat mij erg opviel buiten de al bekritiseerde AC componenten vond ik de torens(forges), die doen precies het zelfde als in AC, inclusief een sprong er vanaf na dat je "gesynchronised" bent.
Heel onduidelijk spel in het begin. Ging alleen maar dood en alles onder mn warchiefs waren te sterk voor mij geworden. Ben toen gewoon de warchiefs gaan aanvallen. Dat ging wel, want die waren nog niet zo hoog :p
Kreeg je wel pittige gevechten. 1 warchief en 3 captains tegelijk.

2e stuk had ik de warchiefs in een uur ofzo.
Na 14 uur heb ik het spel uitgespeeld. Die saaie zijmissies is niks voor mij. Het was echt teveel van hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 23 juli 2024 16:42]

Wacht ff... Je bent de warchiefs gaan aanvallen omdat alles daaronder te sterk werd? Vervolgens kun je dan wel 1 warchief en 3 captains, die dus blijkbaar te sterk voor je waren, tegelijk uitschakelen?

Zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp het niet :+
Als je verliest van een Ork word die ork sterker. Als je in eht begin dus veel gevechten verliest van de lage rangen worden de lage rangen sterker. De hogere rangen blijven hetzelfde en zo kan het dat de lagere orks sterker zijn als de captains en warchiefs. Probleem is dan weer wel dat al je een aptain of warchief uitschakeld ee een hele sterke ork voor in de plaats komt.
Ik weet het. Dat was ook mijn punt eigenlijk... Dat die orks sterker worden.
Maar het kwam nogal vreemd over dat ie er dan wel opeens 3 tegelijk van kon verslaan :)

Maar hij heeft z'n tactiek al uitgelegd. Is al duidelijk zo :)
Toen had ik het door. 1 voor 1 ze weggelokt uut hun basis en soms tussendoor
Je bent er vroeg bij Jur. :)

Ik vind die screenshots echt bizar mooi.
Misschien moet ik toch maar even wat meer over opzoeken.
Wat in-game footage op YouTube of zo.
Je hebt me sowieso geinteresseerd gemaakt in dit spel.
Meeste reviewers nemen niet de moeite om zelf screenshots te maken, ze gebruiken vaak press released screenshots, deze zijn vrijwel altijd "touched up".

Erg storend vind ik dat altijd.
Ik mis in deze review dan ook echt de in-game screenshots en filmpjes.
Vooral als je aangeeft dat de game 'Niet overdreven mooi' is en dan geen afbeeldingen gebruikt om dat te ondersteunen? Waar is de zichtbare gameplay in plaats van of naast de trailers en gerenderde screenshots.
Het downloaden van de optionele high res textures voor op de pc en daar dikke AA over gooien helpt al wat. Je hebt hier wel een grafische kaart met 6GB aan vram voor nodig..
Ik heb de game gedownload en de high res tecture pack puut om het te testen en op mijn amd 7970 OC 3GB @ 1050 ghz (fabriek's OC) en hij draait gewoon capped op 60 fps (vsync) haal ik de vsync eraf haal ik soms wel 180 fps.

De gae ziet er ongeveer hetzelfde uit qua grafische kwaliteit als assasins creed black flag en ik moet ook zeggen dat de high rest textures niet echt nuttig zijn en zo goed als niet werken.
Of dat is omdat ik dus geen 6 GB heb aan ram geheugen of dat ze gewoon standaard al high rest maar gecomprimeerd zijn weet ik niet.

Verder kan ik over de grootte nog zegge dat ie wel 44,5 gb is met high res pack maar dat 10 gb filmpjes en audio is en hij dus niet echt veel groter is dan andere games.
Standaard zou hij dus op ongeveer 25 gb uitkomen.
Dit lijkt me een erg mooie spel, wil hem graag spellen, ben benieuwt hoe lang de spel is en of je verschillende keuzes kan maken en gelogen heeft, net als Mass Effect.

Niet overdreven mooi, wat is dat nou voor een vreemde minpunt, ik snap niet dat dat bij de minpunten staat, want in mijn oren klinkt Niet overdreven mooi dat hij mooie graphics heeft, maar niet heel erg mooie of super mooi.

Dus nee ik zie dat helemaal niet als een minpunt, dat zou betekenen dat alle spellen dien net na Crysis uitkwamen allemaal minpunten hadden en toen ook met crysis 2 en later ook met Crysis 3 aangezien die een van de mooiste graphics heeft, nee erg vreemd van Tweakers.
Hoe lang het spel is:
Zelf heb ik het spel in ongeveer 10-15 uur speeltijd uitgespeeld. Heb daarbij niet alle sidequests gedaan, omdat deze over het algemeen dezelfde acties vereisen als normaal een beetje lol maken. Zo moet je voor sidequests bijvoorbeeld een hoopje orcs afslachten, maar zonder zo'n quest kan je dat ook prima doen als je daar even zin in hebt.

Niet overdreven mooi:
Voor een spel dat in veel reviews geroemd wordt om de mooie graphics, viel het mij (R9 280X) ontzettend mee. De graphics zijn uiteraard erg mooi, maar zijn niet meer of minder dan andere games van deze tijd, hierbij denk ik aan bijvoorbeeld Watch Dogs.

Gevolgen van de verschillende keuzes:
Het nemesis-systeem vond ik zelf één grote teleurstelling. Het werd met veel bombarie gepresenteerd, maar heeft uiteindelijk geen enkele invloed op het verloop van het spel. Zo wordt als voorbeeld gegeven dat je een bondgenoot kan beïnvloeden en deze kan helpen de top te bereiken. Een ander voorbeeld is dat er constante strubbelingen zijn binnen de huidige captains en dat dit ook het spelverloop beïnvloed.
Om spoilers te voorkomen laat ik het erbij dat dit niet waar is, het heeft namelijk geen enkele invloed op het verloop van het spel of op jouw persoonlijke situatie.

Overigens een opmerking over de moeilijkheidsgraad: Dit spel is makkelijk. Elke captain heeft één of meerdere zwaktes (en sterke punten), maar het exploiteren van iedere zwakte zit al na een half uur tot een uur spelen in je arsenaal.

Concluderend vind ik het spel persoonlijk niet slecht, maar lang niet zo goed als wat in reviews en video's wordt geopperd. Richting het einde van het spel overheersde bij mij dan ook vooral teleurstelling. Eigenlijk was ik al teleurgesteld toen ik na ongeveer 2 uur spelen een orc van de hoogste rank (warchief) had verslagen.

[Reactie gewijzigd door Kunis op 23 juli 2024 16:42]

Kan je ook een moeilijkheidsgraad kiezen?
Nee, dit is niet één van de mogelijkheden. De moeilijkheidsgraad van het uitschakelen van bepaalde rank orcs wordt min of meer bepaald door het aantal zwaktes dat ze hebben. In principe zijn er 3 of 4 soorten orcs, bijvoorbeeld met of zonder schild die je simpelweg versla met een andere aanval.
Daarnaast heb je orcs met een rank, captains, en daar boven staat een warchief. De captains van de laagste 3 ranks hebben dan respectievelijk 3, 2 en 1 zwakke plekken, de warchief doorgaans 0. Hierdoor zijn hogere rank captains/warchiefs moeilijker te bevechten, omdat veel van je aanvallen geen nut hebben. Uiteindelijk betekent dit echter dat je hetzelfde truucje een aantal keren moet herhalen om het gewenste effect te bereiken.

Uiteindelijk is de combat weinig uitdagend, maar gaat het er vooral om dat het leuk is om grote groepen orcs in je uppie te lijf te gaan en mooie bewegingen met je zwaard uit de kast haalt. Het geeft natuurlijk een hoop voldoening als je de ene orc na de andere afslacht. Voor mij duurde deze voldoening niet tot het einde van het spel, maar had ik dit halverwege wel gezien. Als je dit spel haalt voor de geopperde uitdaging kun je dit dus beter niet doen, wel voor het lekker neerhakken van orcs! ;)

Ik heb een album gemaakt van enkele in-game screenshots. Link: http://imgur.com/a/Knvg0#0.
In deze afbeeldingen zie je bijvoorbeeld de draw distance, close up van captains en blurring effect. Eerste afbeelding weergeeft mijn video settings.
Ik draai op een R9 280X en i5-3570k. De HD textures pack heb ik ook geïnstalleerd, maar als ik de textures op ultra zet heb ik -in tegenstelling tot computerjunky hier onder- na ongeveer 30 minuten spelen een fps van constant <20.

[Reactie gewijzigd door Kunis op 23 juli 2024 16:42]

Bedankt voor je uitgebreide reactie.
IDD een vreemd en ontoepasselijk punt hij is gewoon mooi en veel games kunnen er een hoop van leren.
standaard al betere textures dan menig andere game dus hij is zoiezoo mooier.
Hij is op veel fronten zelfs beter als crysis qua graphics dus wat mij betreft waren ze gewoon op zoek naar 3 plus en 3 minpunten...
Game is vrij kort, heb in zo'n 30 uur platinum gehaald op de PS4 én dan deed ik nog mijn best om het te rekken door extra veel aan te klooien met het branden van de Uruks. Ik denk dat als je even je best doet je dit in 20 uur ook wel kan. Ben je vooral van de story mode (spoiler: de story valt ook erg tegen), dan zelfs maar een paar uurtjes.
Verder geen keuzes o.i.d., vrij recht toe recht aan, maar wel een leuk spel afhankelijk van je verwachtingen en natuurlijk waar je van houdt.
Als je niet van AC hield (deel 1/2) of van repterende zaken dan kun je deze beter laten liggen.
1,5GB op mn GTX580 voldoet ook prima, voor High Setting dan wel maar daar staat ook aanbevolen 4GB...
1,5GB op mn GTX580 voldoet ook prima, voor High Setting dan wel maar daar staat ook aanbevolen 4GB...
GTX580 heb ik dus ook met AMD Phenom 965 en ik draai ook alles op het hoogst/ultra, behalve Textures dan die op High. Maar inderdaad wat ze beweren dat je alleen op low kan spelen als je een kaart hebt van 1 GB is helemaal nonsens. Alles op High zit er prima uit.
En hij draait zonder horten of stoten.. Dus idd nonsens.. xD
Voor iedereen die overweegt deze game te kopen, een youtube review met ingame footage.
http://youtu.be/6AV9W2ZdmjU?t=10m

Het combatsysteem is gewoon zeer slecht uitgevoerd.
Dat is dan ook maar een mening, ik vind het wel lekker spelen.
Het is gewoon een goed solide spel. Oke zeker niet het de beste, grensverleggende game ooit.
Die knuppel zit het te vergelijken met Dark Souls. Als je een dergelijk moeilijk frustrerend spel zoekt moet je inderdaad niet bij Shadows of mordor zijn.
Vind je spellen als Tombraider, Thief en Assasins Creed leuk dat is dit wel een spel wat je zal liggen.

Beetje uitkijken met reviews van anderen als gospel de wereld inslingeren. Dat zijn ook maar persoonlijke meningen.
(Dark Souls vind ik namelijk een sch**tspel 1e klas)
Kijk even zijn volledige review:
https://m.youtube.com/watch?v=3LLIQHs2RYE

Waarom kan er geen moeilijkheid gekozen worden ?
Waarom kan je gewoon tegen alle muren oplopen zodat je nooit moeite moet doen om een goede weg te vinden.
Zoals ik al gezegd heb, zijn mening. Bewuste keuzes die misschien niet bij jou en hem in de smaak vallen. Bij mij wel.
Dus maar roepen dat het slecht uitgevoerd is in combinatie met een link van een review van een gast die helemaal uit zijn dak gaat in negatieve zin omdat hem het niet aanstaat. Hij zoekt duidelijk wat anders in een game.

Om maar aan the geven dat er ook reviewers zijn die er anders over denken hier een stukje van IGN.
Acrobatically slaughtering Sauron’s ugly minions feels as easy as it appears to be for Legolas in Peter Jackson’s movies, and it’s more fun to do than to watch. Sword combat feels pretty much just as good here as brawling does in Batman – which is to say it’s amazing. Mordor’s take on building up hit streaks to power up lethal takedowns is a bit more forgiving, in that you’re almost never locked into an animation. If you push the counter button, Talion will drop what he’s doing and counter instantly. It’s extremely responsive. A time-slowing power makes scoring a couple of headshots with the bow easy, whether in stealth or in the heat of battle, though it’s kept in check by ammo constraints and a limited (but upgradable) supply of time-slowing juice. And even though stealth gameplay is pretty basic, it’s great to have the option to thin the herd a bit before they know you’re there.
What really sets the feel of Mordor’s combat apart from the Batman games is that it’s really easy to get into trouble, especially early on. If you let the uruks raise the alarm in one of their strongholds, or just happen across a few large wandering groups on the densely populated map, you can quickly become overwhelmed by more enemies than you can hope to handle. Picking out the shield bearers and ax-wielding berserkers who are immune to frontal attacks and killing them first becomes tough to do when you’re completely surrounded, and it goes downhill from there. Health doesn’t recharge much on its own, and until you can upgrade your health pool, you may find yourself succumbing to death by a thousand pinpricks if you don’t retreat.
Niet iedereen heeft dus dezelfde spelervaring als jullie. En zoals je het nu onderbouwd klinkt al heel anders als "Het combatsysteem is gewoon zeer slecht uitgevoerd" zonder enige uitleg.

Het grappige is alleen wel dat hij op het einde dus moet wegrennen vanwege de vele orcs die hij achter zich aan heeft. Ook op het eind blijft hij maar bleren over dark souls. Als dat zijn absolute topper onder de games is moet hij dat gaan spelen. Maar ga niet houding aannemen alsof dit het slechtste spel van de afgelopen 20 jaar is.
Dit spel is ook nooit gebracht als zijnde een opvolger voor dat spel.

Lang verhaal kort, dat je kritiek hebt prima, maar onderbouw het een beetje. En hou er rekening mee dat niet iedereen hetzelfde zoekt in een spel.
Het combat systeem is overgenomen van dat van de Arkham games, waar het de lucht in geprezen werd.
Dat ben ik dus niet met jou eens.

Het combatsysteem is niet moeilijk, maar het is wel heel erg belonend daardoor. Het gevoel om tussen 10 a 20 Orcs door te dansen, links en rechts hoofden afhakkend, is wel heel goed. Daarbij merk je heel goed wat je ability points doen, iets wat ik bij andere vergelijkbare games veel minder heb.

Ik vind het combatsysteem dus juist erg goed uitgevoerd. Niet moeilijk maar wel heel bevredigend.
Jij houd iedereen voor de gek het spel zit er minimaal zo goed uit als assasins creed black flag wat grafisch het beste spel is wat ik dit jaar gespeeld heb.
Helaas crashed hij mij constant nadat ik in het menu ben gekomen. Soms iets eerder, soms iets later, maar ik heb nog niet eens kunnen beginnen aan het spel.
Ik krijg dan de melding dat de videokaart is verwijderd. Diablo 3 en BF4 werken bijvoorbeeld wel gewoon goed.
Jammer dat ik hier zoveel geld aan heb moeten besteden, terwijl hij het niet doet. Hopelijk dat een toekomstige update het probleem verhelpt.
(en ja, ik heb alle tips in het forum hiervoor al geprobeerd).
Ik denk eerder dat er iets mis is met jouw computer dan met het spel. Als dat zo was zouden topics over dit spel namelijk vol staan met deze klacht en dat is gewoon niet zo.
Ligt aan jou probeer Windows 8.1 te installeren dat zou het al goed verhelpen.
Zal wel niet aan mij liggen, maar aan mijn laptop ;)
Enne Windows 8.1 staat er al op hoor.
Dan zou het misschien kunnen liggen aan je energie instellingen die niet goed werken, dat de laptop switched naar de onboard chip ipv je grafische kaart. Energiemodus op performance of iets dergelijks zou dan kunnen helpen.
Ik ben het toch niet helemaal eens met de vergelijking van Assassin's Creed. Ja in het begin waren er verdenkingen dat er codes waren gebruikt van Assassin's Creed, maar voor mij speelt dit spel veel meer als de Arkham games. Van het belang van de combo-meter in de combat tot exact dezelfde knoppencombinaties voor bijv. 'executions' en 'ground takedowns'.
Niet dat ik dit een minpunt vind, in tegendeel. Ik vind het combatsystem van de Arkham games nog steeds een van de beste en inderdaad: beter goed gejat, dan slecht verzonnen.
Dit spel was ook origineel gepland als nieuw Arkham game, maar is in het begin van de ontwikkeling naar een LOTR setting gewijzigd. Inderdaad compleet belachelijk van het te vergelijken met de combat van AC.
Zonde dat het spel niet co-op te spelen is. Is voor mij de reden om het spel voorlopig nog niet te kopen, misschien over een x aantal maanden een keertje voor 25 piek. Ik speel eigenlijk alleen games die ik co-op met een vriend van mij kan spelen op de PS4, dat maakt een spel gewoon zo veel leuker en zelfs games die in SP matig zijn, zijn co-op opeens heel leuk om te doen.
Spel zou niet werken in coop, er wordt heel veel gebruik gemaakt van bullet-time/slow-mo. Je zou helemaal gek worden van melkaar :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.