Door Jurian Ubachs

Redacteur

Total War: Attila Preview

De ondergang van Rome

09-10-2014 • 12:00

52

Singlepage-opmaak

Attila en de Hunnen

De Hunnen komen naar Europa. Als er één ding is dat de speler mee moet krijgen in Total War: Attila, dan is het wel die onheilspellende notie. Het spel speelt zich af tegen het einde van de suprematie van het Romeinse Rijk, dat inmiddels, 360 jaar na afloop van de campagne van Rome II, in twee delen uiteen is gevallen. In het Oosten regeert Constantinopel, terwijl het westelijke Romeinse Rijk gewoon nog wordt geregeerd door Rome. De hoofdstad is zijn grip op de west-europese gebieden echter aardig kwijt, waardoor ook daar de nodige volkeren in opkomst zijn, maar geen van alle zijn ze zo dreigend en zo gevaarlijk als de Hunnen van Attila.

Attila als boeman

Attila wordt dan ook neergezet als de grote boeman, een soort ongrijpbare dreiging. The Creative Assembly wilde het hoe en waarom van het verschijnen van de Hunnen nog niet helemaal uit de doeken doen, maar duidelijk lijkt wel dat het spel er op gericht is om de speler een Europese factie te laten kiezen. Met die factie dienen dan voorbereidingen getroffen te worden voor een loodzware strijd, in een poging de Hunnen tot staan te brengen. Attila en zijn Hunnen zijn daarbij dus vooral motivatie. Hij boezemt angst in, zijn entree kondigt zich aan ... maar is hij ook speelbaar?

Total War Attila

Op die vraag geeft de studio voorlopig nog geen antwoord. Alhoewel men wel iets prijs wil geven: "Attila heeft in dit spel een bepaalde functie. Spelers moeten de dreiging van de allesvernietigende wervelstorm die vanuit het oosten naar Europa trekt, kunnen voelen." Een vrij duidelijke rol, en een omschrijving die doet vermoeden dat de Hunnen niet of niet meteen speelbaar zullen zijn. Wij kennen The Creative Assembly echter ook langer dan vandaag en vermoeden dat het volk - nota bene naamgever van het spel - na het voltooien van een standaardcampagne of via een later te verschijnen update nog wel speelbaar gemaakt zal worden.

Kracht in strategie

Toch levert de komst van de Hunnen ook nu al een interessant gegeven op, en datzelfde kan trouwens gezegd worden van de opkomende stammen in het westen van Europa. Ze veranderen namelijk de verhoudingen op het gebied van de aantallen soldaten. Het Romeinse leger was in deze periode niet meer zo gigantisch en machtig als het eens was. Niet zelden moesten de legioenen het nu opnemen tegen legers die in aantal ver de baas waren. De Romeinen waren echter goed getraind en hun aanvoerders konden beschikken over veel informatie over strategie. Dat gaf hen een voordeel, maar fouten maken kon niet meer: dan werden de Romeinen genadeloos onder de voet gelopen. Dat geldt nog eens extra als de Hunnen ten tonele verschijnen, want Attila had volgens de overlevering een miljoen strijders in zijn kielzog.

Die een miljoen strijders hebben de Romeinen dus zeker niet meer. Sterker nog, de setting van Total War: Attila brengt een geheel nieuw soort setting met zich mee. Normaal gesproken moet je in een Total War-game immers een imperium opbouwen vanuit een positie van zwakte. In 'Attila' begin je echter, als je met een van de Romeinse rijken speelt, met de op dat moment sterkste facties in Europa. Spelend als het westelijke Romeinse Rijk zul je echter harde keuzes moeten maken. Je hebt niet voldoende legers en resources om je hele Rijk te verdedigen. Welke delen laat je voor wat ze zijn en welke delen verdedig je tegen elke prijs?