Door Jurian Ubachs

Redacteur

Total War: Attila Preview

De ondergang van Rome

Voorlopige conclusie

Met kleine aanpassingen buiten de gameplay, een paar aardige vernieuwingen in de gevechten en een hogere moeilijkheidsgraad doet Total War: Attila alvast twee dingen heel goed. In de eerste plaats vormt het spel een uitdaging voor zelfs de meest doorgewinterde Total War-speler, en in de tweede plaats brengt het de game met een reeks simpele aanpassingen gevoelsmatig dichter bij de succesvolle eerste Rome: Total War. Er blijven voor nu nog wel wat vragen over, bijvoorbeeld: zijn die Hunnen nu wel of niet speelbaar? Een ding is echter wel duidelijk. Total War: Attila brengt met zijn setting iets nieuws naar Total War, namelijk een echte grote vijand en een veranderde startpositie,. En juist dat is best een keer welkom in de Total War-reeks.

Reacties (52)

Wijzig sortering
Hoewel een aardige preview kijk ik toch zeker even de kat uit de boom wat betreft Total War en de gamepers. Helemaal meegenomen dat Tweakers Rome II een 8+ gaf bij de launch. Hoewel het spel zich één jaar later goed herpakt heeft is blijft de status van de release een schande. Des te meer is het opmerkelijk dat het binnen de proffesionele gamepers vrijwel onopgemerkt is gebleven en er met hoge cijfers gestrooid werd.
Yep en nu alleen lafjes verkondigen dat het geen favoriet van de community is.. Het was gewoon een drama spel bij release en had nooit een 8+ mogen krijgen.

Ik hoop dat iedereen geleerd heeft nooit een Total War game bij release of als pre-order te kopen.
Ik ben na Rome II ook gestopt met het pre-orderen van games. Maar wat ik vooral verontrustend vind is dat de relatie tussen de pers en de game-industrie gewoon niet correct is. Hoe is het mogelijk dat een game als Rome II op de launch zulke hoge cijfers krijgt (Tweakers viel nog mee met één 8 ). Misschien een te idealistisch beeld maar je mag toch verwachten dat er ook sprake is van een wat meer kritische pers binnen de game-industrie. Helemaal als je meenemt dat CA een aantal dagen na release officieël zijn excuses aanbood voor de staat van het spel. Hoe kan z'n game een 8 krijgen op tweakers, een 9 op Insidegamer, een 8 bij de Power Unlimited, een 9 op gamer.nl enz. enz. Ik kan oprecht niet begrijpen hoe ze z'n cijfer uit de lucht toveren.

[Reactie gewijzigd door Koekfabriek op 10 oktober 2014 14:38]

Dit is een heel interessant tijdperk en ik ben benieuwd hoe dat uit gaat werken. Overigens was de grootste dreiging voor zeker het West-Romeinse Rijk niet direct de Hunnen zelf, maar de volken die op drift raakten door de aanvallen van de Hunnen, wat dus resulteerde in de Grote Volksverhuizing. Door de invallen van de Gothen, Franken, Angelen en Saksen viel het Romeinse rijk uiteindelijk uit elkaar.
Ik hoop dus dat dat goed in het spel verwerkt zit, en dat de Hunnen niet de grote aartsvijand zijn die makkelijk heel Europa veroveren. En ik ben benieuwd hoe de samenwerking van het Oost- en West-Romeinse rijk is uigewerkt. Zeker in de begintijd van de deling maar later ook een aantal keer werden beiden geregeerd door dezelfde keizer. Sowieso hadden ze veel gemeen en werkten ze op veel punten samen. Ik hoop dus niet dat het twee aparte landen zijn met verschillende interesses maar dat ze wel echt samenwerken.
Je moet niet vergeten dat het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk zo nu en dan slaags raakten met elkaar. Dat levert misschien voor het Oost-Romeine Rijk door de wat betere start (qua resources, stand van zaken) misschien nog leuke mogelijkheden op om in de campaign het West-Romeinse Rijk te her/veroveren.

Daarnaast denk ik dat, met alle technische veranderingen en features die er nu bij komen, dit weer een interresant deel wordt voor modders. Denk bijvoorbeeld aan een leuke Middle-Earth mod ;).

[Reactie gewijzigd door BuGGeD op 9 oktober 2014 12:34]

Als je dan Mordor in plaats van Attilla hebt zou inderdaad wel erg geinig zijn!
Altijd weer leuk als iemand komt verkondigen wat nou precies de ene reden was dat het clubje viel. https://www.utexas.edu/courses/rome/210reasons.html 210 reden. En er zijn er nog veel meer.
Overigens was de grootste dreiging voor zeker het West-Romeinse Rijk niet direct de Hunnen zelf, maar de volken die op drift raakten door de aanvallen van de Hunnen, wat dus resulteerde in de Grote Volksverhuizing. Door de invallen van de Gothen, Franken, Angelen en Saksen viel het Romeinse rijk uiteindelijk uit elkaar.
Enkel de Gothen werden daadwerkelijk door de Hunnen opgedreven over de grenzen van het Romeinse Rijk. De Franken, Angelen en Saksen werden dat geenszins, zij maakten vooral gebruik van het feit dat Rome steeds verder verzwakte.

Er zijn overigens vele redenen aan te wijzen waardoor het Romeinse Rijk, en met name het westerse deel, ernstig verzwakte. Rome ging teloor door een combinatie van factoren. Het hoogtepunt van de Romeinse macht was tijdens de 1e en wellicht de 2e eeuw. Tijdens de 4e en 5e eeuw (het tijdperk van de volksverhuizingen) was Rome eigenlijk nog slechts een schaduw van zichzelf. Het feit dat de grenzen werden overspoeld was in ieder geval veel meer een symptoom van de Romeinse ondergang dan de daadwerkelijke oorzaak.
Ga er maar niet vanuit dat het spel geschiedkundig juist zal zijn :)
Het enige wat ze hoefden te doen was Roma Total War 1 een graphics update geven. THATS IT!
En wil je dan graag weer alle units individueel terugbrengen naar een stad met de juiste barakken en hertrainen als ze een paar manschappen kwijt zijn? Pfff wat een micro management zat daarin zeg. Verder was het idd een solide spel
Oke uiteraard een paar tweakjes hier en daar. Maar wat ze er met Rome Total war 2 mee hebben gedaan is zowat heiligschennis. Heb het spel ook maar 15 uur gespeeld. Na de patches nog een keer geprobeerd, maar het is gewoon bagger in mijn ogen. En dan ben ik nog mild. Ik speel serieus liever Rome Total war 1 anno 2014, dan II.
Anoniem: 524287
9 oktober 2014 17:52
Ik snap de haat tegen Rome 2 nooit zo. De lancering had zo z'n bugs, maar die waren na een aantal patches grotendeels verdwenen. De meest recente versie, de emperor edition, kan mij goed bekoren in de avonden.

Deze zal ook de weg naar m'n Steam library wel weer vinden, waarna ik hoop dat ze aan Medieval 3 gaan werken, want dat blijft voor mij serieus harde ***** tijd als ik die muziek weer hoor:

http://youtu.be/u01Dk8O53JQ

Daarbij heeft Medieval 2 nog steeds de meest interessante mechanics met een grote rol voor religie en de paus. Zo kun je nog steeds als Engeland zijnde gewoon de Papal States flink pappen waarna je een kruistocht tegen een van de Franse steden aan vraagt. Als je deze krijgt kun je goedkoop crusader mercenaries optrommelen en zo elke Franse stad zonder politieke schade van de kaart vegen. Daarnaast de opkomst van de Mongols, Timurids en de geleidelijke introductie van gunpowder zorgt voor veel meer diepgang dan andere Total Wars mijns inziens.

Wie kent deze niet? (Launcher music) http://youtu.be/Vq6OvNwE4BQ

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524287 op 9 oktober 2014 18:01]

Die haat tegen Rome II had naar mijn mening een aantal redenen.

Ten eerste: Er was gewoon sprake van valse reclame. Ik en vele andere keken altijd de Rally Point afleveringen van CA waar gesproken werd over de game. Vooral degene over de AI is berucht, die man zat achteraf gewoon glashard te liegen over waar de AI toe in staat was.
Zie : https://www.youtube.com/watch?v=rWwr1D84VEM .

Tevens: werd er bijvoorbeeld het gevecht rondom Carthage gezegd dat de beelden die we zien pre-Alpha zijn en er nog veel beter uit zouden zien enz. Als het puntje bij het paaltje komt is het onmogelijk om de beelden er zo uit te laten zien. Met andere woorden, de afbeeldingen zijn later aangepast. Dat is opzich geen probleem maar ga dan niet zeggen dat het onbewerkte shots zijn uit de gamebeelden.

Ten derde: Een grote groep spelers kreeg het spel bij de launch niet eens gestart, ik had het geluk dat ik het vanaf de launch kon spelen maar het was zo slecht geoptimaliseerd dat ik het amper op low kon spelen (zie mijn profiel voor mijn game-rig, had geen enkel probleem moeten zijn op high). CA probeerde dit een beetje te downplayen wat door de community op zijn zacht gezegd niet echt gewaardeerd werd.

Ten vierde: Het ''fixen'' van de battle AI en dan voornamelijk de Siege AI duurde niet alleen te lang, de Siege AI was gewoon afwezig aan het begin. Zat je dan te wachten dat de battletimer afliep. Dat het later nog getweaked e.d. wordt was te verwachten. Maar dat bij de launch gewoon afwezig was is natuurlijk van de zotte voor een AAA game.

Ten vijfde: Er ontbraken een hoop features die wel in de voorgaande game zitten. Sommige zijn nog steeds verdwenen. Zo kan je je archers nog steeds niet op defensive stance zetten waardoor ze achter een terugtrekkende unit aanrennen dwars door je gevechtslinie heen. Fire at will voor melee units was afwezig, siegetowers e.d. kon je niet bewegen tijdens de deployment fase enz. enz.
Ten zesde: De balance was aan het begin gewoon helemaal zoek. Transportships waren sterk zat, waarom zou ik een vloot bouwen? Zwaard units veegde de mat aan met van alles en nog wat.
Ten zevende: het hele civil war mechanic was niet uitgedacht en voelde geforceerd. Na één civil war was het hele politieke gedeelte klaar.

Daarnaast waren de eerste gevechten gewoon gigantische moshpits, units hielden geen formatie, de gevechten gingen zo snel dat geen tactische beslissing kon maken, de optimalisatie was matig te noemen, Sli en Crossfire ondersteuning waren afwezig, de AA is volgens mij nog steeds niet optimaal, vol met bugs en glitches. Ook was er sprake van day one DLC (Greek states), dus je kon niet met Sparta e.d. spelen als je dit er niet bij kocht voor 8 euro (of een pre-order). Terwijl in Rome 1 dit niet nodig was.

Dat het spel zo zijn uitgebracht in een open bèta voor de community was helemaal oké geweest, maar nee het kostte ''ons'' 55 euro om een spel te mogen ''bèta'' testen. Neem je dan nog mee dat het spel klaar was volgens CA en eerder werd uitgebracht dan van te voren in de planning stond dan snap je dat een hoop mensen zich behoorlijk in de zeik voelden gezet door CA. Ohja, zoals ik hierboven ergens zei kreeg het spel met zijn release fantastische cijfers in de ‘‘professionele’’ gamepers.

p.s. Ik moet zeggen dat ik sinds de patch 15 (één jaar later!) optimaal geniet van Rome 2 en lekker bezig ben met een Sparta campaign. Het spel heeft zo zijn minpuntjes en over het algemeen vond ik Rome 1 leuker, maar het is nu gewoon een goede game. Neemt dit weg dat ik mij in de zeik voel gezet door CA/Sega en de ''Media''? Nee, Rome II heeft door haar geschiedenis een smet op haar blazoen.

Edit: Het grootste probleem is dat er gewoon geen concurentie is. Ik ben gek de combinatie van RTS en TBS van de Total War serie. Het is als het ware de enige in het genre. Het is natuurlijk een first world problem maar als liefhebber van dit genre ben je bijna ''genoodzaakt'' om Total War games te spelen. Ik weet zeker dat ik ondanks Rome II Atilla ook ga halen. Maar wel met dikke kortingen nadat de game een jaartje of wat uit is. Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.

[Reactie gewijzigd door Koekfabriek op 11 oktober 2014 17:09]

Zou dit dan toch eindelijk dé Total War game worden waar we op hoopten?

Rome 2 was voor mij een enorme teleurstelling. Hoop dat deze game wél leuk wordt.
Ik vond Rome 2 niet een zo heel slecht. Ja, de release was waarlijk bagger, met een belachelijk aantal bugs, maar dat is nu gefixt. Zoals ik het nu speel vind ik het nog altijd erg vermakelijk.
Voor mij was het ook een teleurstelling, maar deze game gaat dan niet de hele-wereld-omvattende game worden die RTW2 wel is.

Ik wil gewoon een goede RTW2.
En dan bedoel ik niet na 50 patches, zoals WvanGeest aangeeft, maar ik mis de sfeer, de immersie. Ik voel(de, ik speel het al lang niet meer) me niet bij mijn legers/steden/generals/EMPIRE betrokken.
Vreemd, ik had dat vooral met de originele Rome (die ik desondanks grijs heb gespeeld). Rome I draaide immers bijna volledig om de gevechten; management van je rijk was een bijkomstigheid waar je bitter weinig tijd moest insteken. Bovendien deed het bestempelen van alle kleinere facties als 'rebels' en het samengooien van honderden Germaanse stammnen tot 'Germania' ook niet veel goed.

Rome was een spel met vaart: je kon prima wegkomen met driekwart van de tijd op de battlemap te zijn en het management van je rijk tussen pot en pint af te haspelen. Dat is leuk voor de generaals onder ons, maar ik wil meer in een game als Total War.

Rome II is veel meer gericht op het besturen van een rijk, een rijk dat in een vrij realistisch weergegeven wereld staat bovendien.

Uiteraard was het spel de eerste maanden buggy, veel te makkelijk en dodelijk traag, maar dat is ondertussen allemaal opgelost. Al bij al is dit voor mij één van de betere titels uit de reeks.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 10 oktober 2014 21:13]

Zou wel heel apart zijn als de hunnen niet speelbaar zouden zijn.. maar CA maakt de laatste jaren de meest rare beslissingen dus ik wacht wel even af.
Ik, en verwacht velen met mij, zullen geen pre-order doen. CA zal wel weer een pre-order pack uitbrengen om dit te voorkomen. RTW 2 was zo'n deceptie dat ik nooit meer het spel heb opgestart, kan er gewoon niet meer van genieten.
Blijkbaar gaat er weer flink budget naar de hype, dus de game zal historisch gezien wel weer belabberd uitkomen en 30 patches nodig hebben. Kerst 2015 staat deze voor me op de planning: stabiel en betaalbaar.
Ik neem aan dat al de patches voor RTW2 hier wel in verwerkt zijn.
Zoniet, dan totale faal. We zullen het zien.

Zoals ik al zoooo lang zeg bij TW games: Ik geef het nog eeeeen kans. :P
Ik hoop dat ze eindelijk gefixt hebben dat aan het einde van en beurt elke fractie, ook degene buiten beeld, moeten worden gestimuleerd en door berekend. Op een laptop met mobiele processor(ik heb een i5-3220m) was het spel bijna onspeelbaar. De tijds tussen beurten was zeker in het begin echt enorm. Zolang dat het geval blijft haal hem helemaal niet.
Uhh dat kan niet gefixt worden als het niet op je beeld bevind wil niet zeggen dat er berekend hoeft te worden wat ze doen. dat geld alleen voor grafische berekeningen. Ze kunnen het proces wel beter programmeren zodat het minder belastend is
Je kan aan het einde van de beurt alleen de fracties berekenen die aan de spler grenzen. Alleen die beinvloeden direct de speler, Fracties die verder weg liggen zou je tijdens de beurt kunnen berekenen, daar is verder geen haast bij. Dat zou zeker aan het begin wanneer er heel veel fracties zijn die jou niet beinvloeden een hele hoop tijd schelen.
inmiddels is de emperor edition verschenen en ik moet zeggen dat het voor mij weer leuk is. ik had namelijk precies hetzelfde.
het ziet er beter uit, draait veel beter en de turns vliegen nu voorbij!
Ik zie geen bloed in de screenshots... Als blood en gore weer een DLC wordt kan CA zeker weten dat ik deze game nooit ga halen.
Dat is vanwege de rating, en de DLC moet betaald zijn want gratis DLC word gezien als onderdeel van het spel ofzo. Persoonlijk altijd wel gekocht, is immers maar een paar euro.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 oktober 2014 14:37]

Och, de 2,5 euro voor de Blood & Gore DLC maakt dan ook niet veel meer uit.
Ik heb al heel wat uren gespendeerd aan Rome, Rome 2 en Shogun 2. Rome is de grote favoriet, waarom? Vanwege de intense moeilijkheidsgraad, de vele facties, de snelheid, de diversiteit in units en ook de manier waarop het speelde.
Shogun 2 had naar mijn mening de beste balans. Het klopte gewoon en alles was heel goed uitgewerkt. Shogun 2 staat als een huis.
Toen kwam Rome 2 dat op heel veel gebieden afweek. Een van de ergste pijnpunten was de lange wachtduur voordat alle fracties hun zet hadden gedaan. Dat kon, afhankelijk van je pc, maar liefst een halve minuut of langer duren. Dat was gewoonweg niet te doen. Een voordeel (althans, zo ervoer ik het). was dat er units binnen de muren bleven en er slechts een x-aantal garizonen waren. Het moet gezegd worden na meer dan 3 GB aan updates, ondertussen al veel meer (richting de 10 GB) is het toch een fatsoenlijk speelbare total war ervaring geworden. Een groot nadeel is wel dat toen al Rome 2 bekend stond als een van de mindere games uit de serie.
Als ik zo de veranderingen lees is het ten goede, maar in feite hadden dit soort dingen al in de game moeten zitten voordat het uitkwam. Het is goed dat CA luistert naar hun achterban, maar het spel was pas echt speelbaar een half jaar tot een jaar later. Dan is het spel in feite niet meer te redden als status.
Voor de mensen die het spel nog moeten kopen en twijfelen is de Emperor-edition wel echt de moeite waard en een goede opvolger van Rome 2.
Enige wat ik jammer vind van Shogun 2 is dat er geen luie dag modus in zit. Shogun zonder die "realm divide". Vriendjes maken en blijven omdat ik daar zin in heb. Gewoon omdat ik op dat moment nog geen zin heb om al de strijd aan te binden met IEDEREEN!! Maar mijn farms en wegen wil upgraden want ik wil alles geupgrade hebben, want ik wil dat gewoon!! :P

Dat is het enige wat ik mis voor de rest inderdaad een top game maar ik speel ook nog graag empire en vind rome 2 vet dus qua dat betreft ben ik niet echt kieskeurig zo lang het maar total war heet :P.
In opties kun je 'show cpu moves' uitzetten, hierdoor hoef je minder lang te wachten aan het einde van een beurt. Verder kon je bij sommige eerdere versies van TW (Rome, Rome BI, MTWI, MTWII) tijdens het wachten op je beurt op linkermuisknop of spacebar drukken zodat de characters van de AI sneller gaan lopen.
Ook welkom: de terugkeer van aan een stad gekoppelde units, die er voor zorgen dat je ook soldaten in een stad hebt als je er zelf geen legers had neergezet.
Die snap ik niet. In Rome II waren stadslegers juist aanwezig als je bepaalde gebouwen had. Dit keert dus niet terug uit Rome I. Of er wordt hier bedoeld dat het 'terugkeert' uit Rome II, maar dan is het, zeker in de context met de opmerking ervoor, onduidelijk.
in ROME 1 kon je soldaten recruteren zonder "generaal" . Die kon je zelfs rondsturen, ze kregen natuurlijk niet al de bonussen vand e generaal dan en waren dus kwetsbaarder .
I know, iets wat ik miste in Rome II, maar dat is niet echt wat er in het artikel staat ;)
Aan de ene kant wel, en dat je maar een paar legers kan hebben is wel irritant, maar wel hoe het destijds ging (aantal grote legioenen) en als je er aan gewend bent wel fijn; het micromanagen is minder....
Ik hoop echt dat deze TW game op de gameplay van Rome Total War gaat lijken, want dat was het beste wat ze ooit gemaakt hadden uit de series. Rome II vind ik persoonlijk niet zo interessant en leuk.

Kan niet wachten om meer te zien! :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee