Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Apple iPhone 6 Review

Niet vernieuwend, wel verleidelijk

Conclusie

Na de onthulling van de iPhone 6 was een veelgehoord kritiekpunt dat de telefoon niet veel meer was dan een grote iPhone 5s met een nieuw design. Apple zou haast vergeten zijn te innoveren dit jaar. Het draait inderdaad grotendeels om de buitenkant en de iPhone 5s was met de Touch ID-homeknop bijvoorbeeld innovatiever.

In de praktijk hebben dat grotere scherm en de vernieuwde vormgeving echter meer effect dan je op voorhand wellicht zou denken. Dankzij de rondere behuizing is hij comfortabeler om vast te houden en het grote scherm verandert de gebruikservaring in positieve zin. Er past meer op het scherm en dat maakt dat bijna alle apps beter uit de bus komen. Vooral tikken op het toetsenbord is op de iPhone 6 vele malen fijner dan op de iPhone 5s. Er is vast een groep gebruikers die zal moeten wennen, maar onze ervaring is dat je na een tijdje niet meer terug wil naar een kleiner toestel.

Ook de kleine verbeteringen op hardwarevlak zijn welkom. Zo is de beeldkwaliteit van de camera in donkere omgevingen verbeterd, ondersteunt hij wifi ac en cat 4 lte, en is ook de accuduur in onze ervaring net wat beter. Daarnaast bevat hij een snellere soc, al was daar geen noodzaak toe, en behoudt hij natuurlijk de goed werkende vingerafdrukscanner, een feature die in de praktijk extreem handig is en vooralsnog bij concurrenten ontbreekt.

Belangrijker dan die hardware is in onze ogen iOS 8, zeker als we naar de toekomst kijken. Door meer macht aan de ontwikkelaars en gebruikers te geven, kunnen mensen iOS meer gaan gebruiken zoals ze dat zelf willen, en niet enkel zoals Apple het voorschrijft. Zelf kunnen kiezen welk toetsenbord je gebruikt of vanuit de ene app content delen naar een andere, het zijn kleine dingetjes die het dagelijks gebruik een stukje fijner maken. De muren van de walled garden brokkelen zo langzaam af en we zijn erg benieuwd wat ontwikkelaars in de komende tijd nog met deze nieuw verworven vrijheid gaan doen.

IOS 8 verschijnt echter ook gewoon voor de iPhone 5s en het is daarom maar de vraag of een upgrade naar de iPhone 6 het echt waard is. Zoals we gewend zijn van Apple is de nieuwe iPhone namelijk fors geprijsd: 699 voor het 16GB-model, wat een karige hoeveelheid opslaggeheugen is voor dit bedrag. Upgraden van de 5s naar de 6 is eigenlijk alleen interessant als het je echt om het formaat te doen is, de rest van de verbeteringen rechtvaardigen de uitgave niet.

Heb je op dit moment echter een oudere iPhone dan de 5s of 5c, of heb je nooit naar Apple omgekeken omdat je de telefoons te klein vond of iOS te beperkt, dan doe je er goed aan om de iPhone 6 te overwegen. Hoewel het misschien geen innovatieve telefoon is, is de iPhone 6 met zijn fijne behuizing, Touch ID, snelle hardware, goede camera en iOS 8 wel een zeer goede en complete telefoon, die zich zeker kan meten met het beste wat de concurrentie te bieden heeft.

Getest

Apple iPhone 6 16GB Grijs

Prijs bij publicatie: € 699,-

Vanaf € 74,-

Vergelijk prijzen

Reacties (471)

Wijzig sortering
Toch vraag ik me af of bij dit soort reviews men niet kritischer mag zijn en meer mag vergelijken met de concurrentie. Features die ik bij Android en Windows Phone veel vind toevoegen, en die ontbreken bij iOS vind ik zeker minpunten voor Apple, maar ze worden niet genoemd.

Daarnaast ben ik uberhaubt van mening dat een toestel dat EUR800,- kost (16gb is echt niet van deze tijd) nooit een predicaat "zeer goed" krijgen kan met 4,5 ster.

Toptoestellen van de concurrentie kosten praktisch de helft hiervan! En ik kan geen argumenten bedenken die zo'n prijs kunnen rechtvaardigen. Betere specs zijn er binnen Android te vinden. Een OS wat ook bijzonder goed integreert en samenwerkt is er met Windows Phone te vinden. Beiden alternatieven die de helft kosten van wat Apple vraagt.

Edit:
Daarnaast mag overigens zeker een kanttekening geplaatst worden bij de veiligheid van Apple. De hack van iCloud waarbij van een hele huts beroemdheden de iCloud inhoud op internet gezet is is een serieus probleem. Vooral omdat Apple vroeger geroemd werd vanwege de virusbestendigheid en veiligheid. Wie weet of jou of mijn iCloud al ergens opgeslagen ligt, wachtend om misbruikt te worden.

Op zich een goede review, maar het had kritischer gemogen met een punt extra aftrek.

[Reactie gewijzigd door Devian op 26 september 2014 08:41]

Toch vraag ik me af of bij dit soort reviews men niet kritischer mag zijn en meer mag vergelijken met de concurrentie. Features die ik bij Android en Windows Phone veel vind toevoegen, en die ontbreken bij iOS vind ik zeker minpunten voor Apple, maar ze worden niet genoemd.
Er zijn ook veel features van iOS die bij Android en Windows Phone ontbreken, die worden ook niet steeds genoemd. Het is meer een hardwarevergelijking dan softwarevergelijking.
En op hardware matige features had deze iphone dus gewoon minimaal een halve ster minder en beoordeling goed moeten krijgen. Namelijk een uitstekende (als in steekt uit de behuizing) camera. Geen OIS, 800euro voor 16GB en slechts 1GB Ram.

Verder lees ik nog dat het scherm geen Full HD is, maar dat weet ik niet zeker.
700 euro bedoel je. Nog steeds veel, maar wel de juiste cijfers noemen.
De Iphone 6 Plus 16GB is wel 800 maar die wordt niet in deze review besproken.
Ja. Dus waarom een prijs noemen van een ander product?
Dan wacht je toch nog even op de galaxy note 4 die straks uitkomt, die gaat maar 799 euro kosten.
Verschil is alleen dat deze wèl in prijs gaat dalen naar een paar maanden en de Iphones niet.
Plus dat er natuurlijk stuk meer hardware inzit dan bij de Iphones waardoor deze duurder is om te maken.

Bij ieder product wordt er streng naar de prijs gekeken voor wat je krijgt maar bij Apple producten wordt dat blijkbaar nooit meegerekend.
En vergeet het gebruikerservaring niet, dat is in mijn ogen gewoon top! Simpel maar doeltreffend en te begrijpen voor iedere doelgroep van jong tot oud !
Wellicht heeft de reviewer ook 'last' van de zgn. cultstatus van iphone. De prijs van het toestel, slechts 16 gig en dan de iphone verleidelijk noemen? 8)7
Kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten :+
En zo is het! Maar smaak of niet, uiteindelijk ben ik niet 700 euro lichter. Principekwestie.
Inderdaad de review is niet erg kritisch terwijl dat wel gewenst is.
Want deze telefoon is niet het absolute speerpunt van technische innovatie.
De A8 is een prima processor die lof verdient en is geen stroom slurper.
Veel andere technische features van de telefoon zijn goed maar zijn niet echt nieuw meer. Het geeft iig de concurrentie de kans om zichzelf te onderscheiden.
Wat dat betreft is het een zinnig iteratie maar zoals altijd laat Apple niet het uiterste van haar kunnen zien zodat ze voor het volgende model nog ruimte voor verbeteringen hebt. Dat rechtvaardigt de hoge aanschafprijs duidelijk minder. Wat dat betreft zou je eigenlijk een generatie achter moeten lopen om toch het meeste Apple voor je geld te krijgen.
Wat moet je voor kritiek geven aan een simpelweg gewoon goede telefoon ? Omdat je vanaf 10 cm een pixels kan onderscheiden ? :+ Of omdat er geen SDkaart in zit ? Het is een keuze van Apple en volgens mij doen ze dat perfect. Anders verkoop je ook geen 10miljoen expl binnen een week. En zou het ook geen hype zijn om er op af te geven :+
Waarom moeten er punten wordt afgetrokken voor prijs?

Tegenwoordig kost een abonnement met 2gb data zo 50-52 euro. Voor die prijs krijg je een iPhone 6 16gb er bij als je even goed zoekt. Natuurlijk, je kan een abonnement voor 45 euro p/m nemen met een Galaxy S5 maar dan heb je maar 1gb data, daar hebben veel mensen niet genoeg meer aan, zeker niet met 4G.

Sowieso vind ik prijs altijd een non-argument. Je vergelijkt producten met elkaar, en bepaald vervolgens zelf of je het de prijs waard vind. Dit namelijk heel persoonlijk, wat jij duur vind hoeft een ander niet duur te vinden.

En het vergelijken op basis van specsheets (wat in deze comments eigenlijk alleen maar gebeurt) vind ik ook niet meer van deze tijd. Het gaat om de algemene look en feel van een telefoon. En op dat gebied zijn de HTC One M8 en iPhone 6 de beste telefoons op de markt imo. :)
Omdat er wordt gekeken naar de losse verkoop prijs zonder abo. Anders is het helemaal niet te vergelijken want dan komt toestel A met abo ineens veel beter in de resultaten dan toestel B, maar als je naar de losse verkoopprijs kijkt zou het andersom moeten zijn.

De prijs is dus absoluut geen non-argument, het is een van de core punten waarnaar moet worden gekeken om te kijken hoeveel waar je voor je geld krijgt. Of de prijs die je er voor wilt betalen, waard is, is subjectief en niet objectief. Dat is namelijk voor iedereen anders.

Vergelijken op basis van look en feel kan niet want dat is de look en feel van de reviewer. Kijk ik vind de look en feel van de iphone 5 fantastisch. De look van de iphone 6 daarentegen vind ik maar matig. Zo kun je dus geen harde vergelijking maken. Dat kan alleen op basis van feiten die worden uitgedrukt in specificaties. Dat de goedkoopste iphone 6 16gb opslag heeft, is een feit. Dat de Lumia 930 standaard met 32GB komt, is ook een feit. Op basis daarvan kun je een vergelijking maken die eigenlijk gewoon klopten waar 100% niks aan gelogen is. Vergelijken op basis van looks en feel is niet objectief.

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 26 september 2014 10:16]

Heb je hem al gefeeld? Wellicht dat je dan je mening ietwat zal herzien.
Kijken wat er aan specs inzitten voor het geld is totaal objectief. 16 GB <---> 32 GB voor hetzelfde geld: Meer waarde voor je geld dus bij 32 GB
En zo kan je verder gaan.
Of iemand het zelf dat waard vind is dan weer wel subjectief want dit is gebaseerd op jouw mening en gevoelens.
Waarom staan er maar 2 minpunten ? Ik heb in de video review ook gezien dat de camera uitsteekt. Dat was bij voorgaande iphones niet het geval, dus duidelijk een achteruitgang qua design tevens omdat Wout ook zegt dat ze de telefoon ook makkelijk heeeel iets dikker hadden kunnen maken zonder dat iemand er over gevallen zou zijn. Als de camera bij voorgaande modellen ook uitsteekt, zou je dit punt kunnen laten vallen, maar dat is dus niet zo.

Verder heeft deze iphone geen opitsche image stabilizer zoals de plus ( en diverse nokia windows phones) wel hebben wat zorgt voor hele goede foto's bij weinig licht. Voor de prijs zou je dat wel mogen verwachten gezien de verschillen tussen de normale en de plus versie.

Dan nog de 1gb werkgeheugen. Daar waar de high end Android en Windows Phones op 2GB zitten. Wout geeft zelf aan dat het bij veel multitasken merkbaar is. Waarom dit dan niet genoemd wordt en er gewoon 4,5 sterren en een zeer goed wordt gegeven is mij dan ook een raadsel.

Ergonomische behuizing: tja....is dat niet een kwestie van smaak ? De een vind rond lekkerder, de ander heeft een voorkeur voor hoekig. Volgens mij werd de 5 en 5s geprezen omdat hij zo lekker in de hand lag met die hoekige vormen.

Als pluspunt had er wel bij mogen staan dat iOS8 erg qua looks zeer professioneel en zakelijk uitziet. Verder heb ik geen ervaring met iOS, maar als je naar de prijzen kijkt, dan lijkt het steeds meer dat de lat elk jaar hoger wordt gelegd (niet qua features en design) en dat deze iphones straks alleen nog maar regelmatig in het zakelijke segment te zien zijn. In zo'n situatie wil ik een ook een professionele en zakelijke uitstraling van het OS. Dat doet Apple dus goed.

Verder vind ik het jammer dat ze het design hebben aangepast. Dat hoekige vond ik juist mooi en is voor mij eigenlijk typisch Apple. Nu begint het zowaar op een Samsung te lijken. Haal het apple logo weg en vraag aan een willekeurig iemand wat voor telefoon het is en de kans is vrij groot dat hij/zij Samsung zegt.
Ik ben het hier helemaal mee eens. De hardware is gewoon zwaar onder de maat (om de toekomst aan te kunnen) en er word te veel gekeken naar het OS en de "naam" dan wat het toestel nou echt in zicht heeft.

Als ik kijk naar bijv. de Lumia 930 (deze week ontvangen) dan zijn de foto's veel beter dan dit toestel, de 930 ligt ook nog eens beter in de hand. Tevens word er gesproken over de afgeronde schermranden... dit komt uit de lumia reeks en is gewoon overgenomen.

In mijn ogen had dit toestel niet hoger dan 3 sterren mogen krijgen (het OS is wat anders tweakers!)

- matige resolutie (als je dat vergelijkt met concurrenten)
- LCD en geen Amoled (ivm zware weeggave)
- Nog steeds een dualcore terwijl alle concurrentie "vlagschepen" op quadcores lopen
- 1 gigabyte ram
- "maar" 16 gb opslag voor een dusdanig hoge prijs (elke verdubbeling kost je +100 euro!!)
- Camera "maar" 8 mp (geen pureview bijv.)
- Diaframa is redelijk klein itt de concurrentie (je ziet dus bij de iphone 6 minder op je scherm)
- Led flitser geen xenon (beter resultaat)
- NFC alleen beschikbaar voor apple pay


Dus nee imo is dit toestel veel te positief neergezet.

[Reactie gewijzigd door downcom op 26 september 2014 13:04]

Mijn mening over jouw punten:

- matige resolutie (als je dat vergelijkt met concurrenten)
Hoger is niet nodig, ppi = 326. Niet met het blote oog waar te nemen
- LCD en geen Amoled (ivm zware weeggave)
Apple kiest bewust voor LCD vanwege zijn de natuurlijke kleurweergave i.t.t. overgesatureerde beelden
- Nog steeds een dualcore terwijl alle concurrentie "vlagschepen" op quadcores lopen
Op meerdere fronten ga je hier de fout in; iOS en Androind zijn totaal andere systemen en daar komt nog eens bij dat het simpelweg opstapelen van cores niets uithaalt
bron
- 1 gigabyte ram
Heb je gelijk in
- "maar" 16 gb opslag voor een dusdanig hoge prijs (elke verdubbeling kost je +100 euro!!)
Helemaal mee eens
- Camera "maar" 8 mp (geen pureview bijv.)
Presteert alsnog beter dan menig concurrerend toestel
- Diaframa is redelijk klein itt de concurrentie (je ziet dus bij de iphone 6 minder op je scherm)
Koop een camera
- Led flitser geen xenon (beter resultaat)
Zie vorige punt
- NFC alleen beschikbaar voor apple pay
Wie zegt dat dat zo blijft? En noem eens praktische, bruikbare en dagelijkse NFC acties
Diaframa is redelijk klein itt de concurrentie (je ziet dus bij de iphone 6 minder op je scherm)

Als fotograaf hoefde ik deze zin 1x lezen om er achter te komen dat je jezelf inderdaad beter op de specs kan blijven richten, fabrikanten zijn blij met je!
dual core klopt , alleen is deze 64 bit en geen 32 bit.
64 bit bestaat in de android wereld niet eens. Waar apple het doet met een 64bit processor en 1Gb , heeft de gemiddelde android toestel daar een 32 bit quadcore processor met 2 a 3 Gb voor nodig.
Ik heb nog een min punt gevonden waar android telefoons op beoordeeld worden en dat is namelijk het ontbreken van een SD kaart slot.

Voor Apple normaal maar ik vind het gewoon een minpunt want de concurrentie heeft het wel. Je mag nu 100/250 euro extra betalen om van 16 naar 64GB te gaan. Een SD kaartje van 64GB is een fractie van die prijs.
Ik vind niet dat je het ontbreken van een sdkaart slot kunt meenemen omdat de vorige iphones dat ook nooit hadden. Daarentegen vind ik dus WEL dat Wout het uitsteken van de camera als minpunt had moeten meenemen in zijn eind oordeel omdat de camera bij vorige iphones nooit uitstak en deze er wel vanaf het eerste model inzat.
In mijn ogen wel. Bij Android toestellen wordt dat ook gedaan. Er wordt daar ook naar voorgaande modellen en naar de concurrentie gekeken. En imo moet je ook altijd met de concurrentie blijven vergelijken. Anders zou er geen negatief punt aan de nieuwe 6 zitten. Want maakt duur ook niet uit want dat waren ze voorheen ook al. Op die manier kun je alles weg gaan strepen.

De uitstekende camera kan inderdaad een min punt zijn. Aan de andere kant bij android telefoons zie je het ook vaker en daar wordt het nooit als een nadeel gezien. Dus in dat opzicht eerlijk dat dat nu dan ook niet genoemd wordt.

Ik vind de lage resolutie van het scherm ook een nadeel. Met 4,7" is het verschil tussen Retina HD en Full HD te zien. (ik kan het zien)
Ik heb wel moeite met het zien van het verschil tussen Full HD en QHD op een 5,5" scherm maar mijn ogen zijn al niet meer zo goed al vroeger. Ik ken wel mensen die ook dat kunnen zien.

Retina HD is voldoende. Maar in mijn ogen is ook dat een minpunt. De concurrentie zoals de HTC ONE M8 doet dit beter. En heeft ook nog eens een hoger contrast en goede helderheid.
Het blijft een lastig punt om te bekijken wat je wel en niet meeneemt in je beoordeling. Ik ga er vanuit dat er bij Android meerdere fabrikanten zijn die allemaal Android toestellen maken. Er is dus meer diversiteit. Apple brengt jaarlijks maar 1 telefoon uit. In dit geval de Iphone 6. Okee, dit jaar komt de telefoon in 2 smaken, maar voorgaande jaren was er maar 1 model mogelijk (los van de opslag ruimte).

Bij Android toestellen kun je dus makkelijker zeggen van: Kijk HTC heeft wel een sd kaart ingebouwd, waarom doet Samsung dat niet ? Bij Apple kun je dat niet zeggen omdat Apple de enige fabrikant is van iOS toestellen.

En ja, je moet wel met de concurrentie vergelijken, maar wel op een normaal niveau. Niet dat je een high end Windows Phone vergelijkt met een budget Android en vice versa. Maar dat is logisch natuurlijk.

Dat van die HD kwaliteit is idd ook een minpunt. Zeker voor de prijs van het toestel mag je een full HD scherm verwachten. Eigenlijk is het al van de zotte dat een 800 euro kostende telefoon met slechts 16GB opslag 4,5 sterren krijgt en een Zeer Goed beoordeling.
Misschien zijn we het daar dan niet over eens. IOS of Windows Phone het maakt niet uit. Je moet het in mijn ogen vergelijken met alle Concurrerende Android toestellen. Een SD kaart slot hebben is altijd een groot voordeel en dus een minpunt als het er niet is.

De meeste High end Android Smartphones inc de Alu HTC One M8 hebben een SD slot. In mijn ogen is de rede dat Apple deze niet heeft om gewoon meer mensen de duurdere telefoons te laten kopen. Ze vragen 100-250 euro extra voor 48GB meer. Dat is heel snel verdient want de kostprijs stijft misschien met 10 dollar als je van 16 naar 64GB gaat. Dus dat is gewoon hele dikke winst. En mensen kopen het toch dus waarom het veranderen.

Het is voor alle Apple gebruikers een groot nadeel. Als er wel een SD slot zou zijn kun je meer dan 128GB opslag hebben voor 770 euro waar je nu 1050-1150 euro moet betalen. Dat is nogal een verschil! Dus in mijn ogen een groot minpunt. Ik laat telefoons zonder zo'n slot links liggen de kosten voor 64 GB intern is ook bij Android telefoons onrealistisch hoog. Een SD kaart waar 2x zo veel op kan kost een fractie van de prijs. En tegenwoordig zit daar ook NAND geheugen in. Dus fabrikanten maken eigenlijk misbruik van de situatie om meer winst te genereren. Tot die tijd zijn SD kaart slots een must. Als je straks 50-100 euro bij moet betalen om van 16 naar 128GB te gaan is het wel acceptabel. Zo ver zijn we helaas nog lang niet.
Heb je wel eens benchmarks gedraaid van je interne opslag vs een SD kaart? Daar kan een factor 3 tot 6 verschil in snelheid inzitten. Dat SD kaarten NAND gebruiken wil niet zeggen dat ze ook de maximale snelheid eruit weten te halen.

Snelheden van SD kaartjes liggen nu zo rond de 70MB/s en intern NAND geheugen zit daar ver boven met 300 tot 450MB/s. Die verschillen ga je echt wel merken bij het opstarten van apps of hoe soepel je door je foto's heen loopt.

ik ben het met je eens dat je bij Apple best diep in de buidel moet tasten voor een geheugen upgrade maar vergelijk het niet zomaar met een SD kaart want dan kijk je echt alleen maar naar de capaciteit en vergeet je voor het gemak de performance eigenschappen zoals de interface tussen processor en geheugen, de manier waarop het geheugen is opgebouwd en de latency.

Blijkbaar is er toch een reden dat dat interne geheugen zo duur moet zijn, zoals je zelf al zegt ook bij andere toestellen waar BV 64GB in zit.

Edit: oh. Hi Frank. Tot zondag, dan gezellig verder discussiëren? ;)

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 26 september 2014 13:16]

Heey Marty. Is goed maar hier alvast wat leesvoer :) :

Die heb ik wel eens gezien. Ik heb er ook even een paar opgezocht:
http://www.anandtech.com/show/8169/the-lg-g3-review/7

Onderaan de pagina vind je NAND performance van High end Android telefoons. Daar zie je een range van 75 tot 150 MB/s waar de LG G3 de top scoorder is. Ik dacht zelf dat het meer rond de 100-110 zou zitten maar in het geval van de iets oudere telefoons klopt dat redelijk.

Maar de kaartjes met 90mb/s zoals die Samsung Pro lopen inmiddels iets achter. (deze halen die snelheid volgend de reviews zo goed als helemaal. Waarschijnlijk niet als ze bijna vol zijn maar dat geld ook voor telefoons).

Ik weet niet wat de Iphone qua NAND performance doet. Van de Iphone 5S heeft Anandtech het niet gemeten. Ik heb ook nog geen data van de 6 of 5 kunnen vinden. Als je die hebt zou ik die graag inzien.

300-470 MB's lijkt mij erg veel. Dat is SSD snelheid en SSD's gebruiken vaak 4-8 NAND modules tegelijk om dat soort snelheden te halen. Om dat in een telefoon te moeten stoppen is qua afmeting erg groot en qua kosten erg duur. Je hebt al NAND Chips van 128GB per chip dat is natuurlijk aanzienlijk goedkoper dan 8x16GB chips of 4x32GB. Daarnaast heb je een betere storage controller nodig en een veel groter en complexer PCB.
Ik denk dat Apple ook meer in de range van 100-150 MB/s voor het interne geheugen zal zitten.

Maar ik geef toe 70-90mb/s vs 100-150mb/s is nog steeds een groot verschil. Voor muziek en films/foto's en grote Apps die je meestal op je SD kaart zet lijkt mij dat nog meer dan snel genoeg. Als het echt sneller moet kun je die dingen in je interne geheugen stoppen en de rest op de kaart.

Ik ben nu inderdaad wel benieuwd wat de 5S en 6 voor een scores halen voor hun interne geheugen. Misschien klopt mijn aanname van die 100-150mb/s niet. Ik ging er een beetje van uit dat die in de lijn ligt met de prestaties van High end Android toestellen. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.
Ik heb al wat rond zitten kijken. En in ieder geval voor de 5S heb ik wat info kunnen vinden. Daar wordt in de 64GB versie gebruik gemaakt van een Hynix H2JTFG8YD2MBR. Dat is een flash controller die samen met 8x 64Gbit NAND modules (H27QCG8T2B) op 1 chip zit.

Op mijn iPhone 6 64GB heb ik een benchmark gedraaid en zit ik rond de 350MB/s. Op de iPhone 5S 32GB zat ik rond dezelfde cijfers. Ik wil dat nog een keer gaan testen met een eigen tool want de tool die ik gevonden heb en deze performance in MB/s laat zien is blijkbaar nogal oud want ik krijg het "kleine" formaat scherm te zien (zoals op de iPhone 4S en ouder). Daarnaast wil ik zeker weten dat ik niet tegen caching voordelen aanloop ;)

Als de getallen kloppen dan zal dat ook wel het verschil in prijs zijn, misschien niet die 100 euro extra die Apple vraagt, maar ook zeker niet die paar euro die mensen verwachten dat het extra kost.

Ik heb overigens ook wat gevonden over de Galaxy S4 NAND performance.. Die verschilt wel enorm met de waarden uit het AnandTech artikel: http://www.jayceooi.com/2...nand-vs-external-sd-card/

Het is jammer dat de meeste benchmark tools geen ruwe waarden laten zien maar alleen een "getal".

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 26 september 2014 15:02]

Dit zijn inderdaad wel hele andere waardes. Waarschijnlijk worden er dan hele andere dingen gemeten. En in het geval van de SD kaart wordt wellicht ook beperkt door je interface.

Interne NAND is dan dus 4x sneller dan een SD kaart. En zal dan waarschijnlijk ook wel wat duurder zijn. Misschien komt fixit nog met een teardown van de kosten maar ik denk dat dan wel duidelijk wordt dat de prijs van die geheugen module lang geen 100 euro is. Eerder 10-20 dollar afhankelijk van de grote.

Ik vraag me ook af of een 16GB iphone ook dat soort snelheden kan halen.

Ik ben ook benieuwd naar de random 4K performance van het interne geheugen vs een SD kaart. Dit zijn helaas dingen die weinig getest worden. En er moeten ook tools voor beschikbaar zijn. Liefst cross platform zodat je hetzelfde test.

Anyway. Het maakt dan wellicht een deel van de meerprijs goed. Dat neemt niet weg dat 16GB voldoende zou zijn voor apps en een 20-40MB/s SD kaart meer dan snel genoeg is voor films,muziek en foto's. En voor de klant wel interessanter zou zijn. Apple maakt gewoon veel winst door het op deze manier te doen aangezien de kostprijs voor een grotere geheugen module lang geen 100 euro zal zijn,.

Als ik deze link mag geloven: https://technology.ihs.co...cost-ihs-teardown-reveals

Is het 10 dollar voor 16GB, 20 dollar voor 32 en 30 dollar voor 64GB. En dit was bij de Iphone 5S. Ik gok dat ze voor de 6 128GB een nieuw type geheugen hebben. Wellicht 8x128Gbit En laat die dan even 40-50 dollar kosten. Ze vragen er 350 euro extra voor. Tel uit je winst. (dit vaak ook voor Samsung als je van 32 naar 64 GB Wilt moet je ook 100 euro bij betalen maar daar kan je ook een SD kaart plaatsen en dan heb je ipv 32 gb 64gb extra alleen dan voor 30 euro. Enige nadeel is dat het geheugen dan wel langzamer is)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 26 september 2014 15:27]

AnandTech heeft in hun review van de iPhone 6 ook de NAND performance meegenomen. Erg interessante resultaten. Niet zo hoog als wat ik terug kreeg maar nog steeds een mooi resultaat.
Ah nice. Bij de 5S review hadden ze de tools er nog niet voor. Nu blijkbaar wel.

NAND performance is class leading. Op deze manier heb je ook minder last van het kleine werkgeheugen van 1GB. De Swap performance is opzichte van andere telefoons een stuk hoger.
Liever HTC ONE M8 :P
ALLE Nokia telefoons met een PureView camera hebben een uitstekende camera.

Ik vind een randje van minder dan een mm opwegen tegen de extreem slechte resultaten van een vlakliggende camera zoals de S5.
Dat klopt niet. Bvb de Lumia 930 heeft dat al niet.
Toch gek dat de Galaxy S5, samen met jouw nieuwe iPhones anders tot de beste 5 cameratelefoons behoren (samen met Xperia Z2/3). Hoe kom je er nu weer bij dat de S5 een extreem slechte camera heeft? Klaarblijkelijk verzin je gewoon maar wat, zoals veel Applefans doen, om Apple maar beter te laten lijken.
Camerakwaliteit gaat verder dan enkel en alleen de foto's die bij weinig licht genomen zijn. Als je scherpte meeneemt in je mening (wat je ook zou moeten doen), dan verslaat de S5 de kwaliteit van de 6/6+. Jouw argumenten zijn zeer selectief, zodat jouw iPhones er beter uitkomen. Je staat hier verre van objectief in.
Voor die 100 euro meer had je vroeger een 32 gig, nu heb je voor diezelfde 100 euro 64 gig.
Dat is bij SD kaarten niet anders. Je hebt nu ook veel grotere SD kaarten voor dezelfde prijs. Dus in mijn ogen kun je die tegen elkaar afstrepen.
Ja maar die had je afgelopen jaar ook toch ?
De prijzen van SD kaarten daalt natuurlijk. En regelmatig komt er een hogere stap bij. Ik weet niet hoe lang de 128GB kaartjes er al zijn misschien iets minder dan een jaar misschien iets meer. Maar dat weet ik niet zeker.
Dus jij gaat er vanuit dat het geheugen in een Telefoon gewoon een SD-kaartje is? Vrij kortzichtig. Het geheugen wat er 'vast' in zit is vele malen sneller dan zo een goedkoop SD-kaartje. De belachelijke meerprijs is natuurlijk op zich al nonsens, maar niet appelen met peren vergelijken aub.
De oude SD kaarten ja de nieuwe (UHS) SD kaarten gebruiken nieuwer en veel sneller geheugen. Die kaartjes kunnen 30-40 en 70-90 mb/s halen. Dat is heel wat anders dan die 4-10 van vroeger:
http://www.storagereview...._card_review_32gb_mbsp32d

Volgens mij is dat vergelijkbaar met de snelheden die dat interne NAND geheugen haalt.

En hier nog meer info over het soort geheugen dat er gebruikt wordt:
http://www.anandtech.com/...dard-evo-and-pro-sd-cards
In fact only a small portion of the NAND meets the requirements for SSDs, the rest of the NAND is used in products where endurance and performance aren't as critical (such as USB drives, SD cards, eMMC...).

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Standard and EVO models do in fact use TLC NAND, while MLC NAND is only used in the PRO model.
En ze hebben het hier over de Samsung SDHC Evo en SDHC Pro kaartjes en niet de Evo en Pro SSD's even voor de duidelijkheid. Kijk oof even naar de link boven de quote. Onderaan op de pagina staat de informatie uit de quote

Zoals je ziet gebruiken die SD kaartjes hetzelfde NAND geheugen als bv SSD's. Ik kan me voorstellen dat dit voor telefoons niet anders zal zijn. Ik kan me alleen wel voorstellen dat het interne geheugen een wat hogere kwaliteit heeft net als bij SSD's.

Ik vind het jammer dat je mijn reactie meteen als kortzichtig bestempelt.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 26 september 2014 11:21]

Conclusie: ZEER Goed?

- grote bezels
- lage schermresolutie
- accu niet vervangbaar
- geheugen niet uitbreidbaar
- speaker aan de achterkant
- geen 4k video
- 16gb opslag en 1gb ram

Hoogstens Goed.
Naast dat de batterij redelijk simpel zelf te vervangen is, de iPhone 6 heeft het beste smartphone LCD scherm ooit, hier een zeer uitgebreid en technisch artikel daarover voor je:
http://www.displaymate.com/iPhone6_ShootOut.htm
ben ik even blij met mijn AMOLED scherm :) beter contrast en hogere helderheid ;)
Ik weet er nog een paar:
-Geen SD kaart slot
-Geen Full HD waar de concurrentie dit wel heeft.
-Geen Stereo speakers

Ik ben het met je eens geen zeer goed waard gezien de prijs.
Of het een zeer goed waard is of niet is natuurlijk ook een mening persoonlijk.

Wel viel het mij op dat jij struikelt over "Stereo speakers". Heb jijzelf al eens geluisterd naar het geluid van de 6? Zowel uit de speaker als met het bellen is het geluid zéér verbeterd. Het is zelfs zo erg verbeterd dat ik mijzelf er nog over verbaasd elke keer als ik bel.

Het scherm is ook iets wat ik persoonlijk niet snap. Ik heb zowel de OPO (Full HD) als de iPhone 6. Op de 6 zie ik zelf geen enkele pixel en het scherm doet zeker niet onder die van OPO.

De keuze om te kiezen om er géén SD kaart slot in te bouwen staat hierboven al beschreven, in de reactie van "thomaskroon" waarom dit eventueel niet gedaan wordt, naast dat mensen voor een variant kiezen met minder geheugen.
Ik heb de 6 nog niet gehoord. De 5S en de HTC M7 en M8 en veel andere telefoons wel.. Ik heb zelf een Note 3 en dat geluid is echt bagger vergeleken met die M7 en vooral de M8 (die laatste is weer een heel stuk beter dan de M7 welke al geweldig was). Zodra HTC met een M8 komt van 5,5 of 5,7" ga ik er zeker naar kijken.

Ik ken het geluid van de Iphone 5S en dat van de M8. Ik geloof best dat de 6 beter is maar ik kan me niet voorstellen dat dat opweegt tegen de plaatsing van de speakers die HTC. Dan heb je echt een nuttig stereo effect. De speakers van de M8 hebben ook een zeer hoge geluid kwaliteit. Ik zal de 6 gaan beluisteren zodra ik de kans heb. Maar het geluid moet wel wel extreem goed zijn wil ik dat verkiezen boven de stereo config.

De M8 heeft voor een telefoon ook erg goede mid en bass achtige tonen. Er zijn sowieso weinig telefoons die de klant zo mooi doen. Dat het dan ook nog een stereo is is een extra groot voordeel. Als je wel Stereo hebt maar de speakers te dicht bij elkaar hebt zitten heb je er maar weinig aan. Maar de plaatsing van HTC is extreem goed. Aan de Achterkant is bv erg onhandig geluid gaat dan van je af. Onderkant is al iets beter maar voor is in mijn ogen de beste oplossing.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 26 september 2014 10:24]

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met deze telefoon. Ik neem aan dat je hem uitvoerig getest hebt voordat je tot de conclusie Goed kwam.
Hoogstens Goed.
Inderdaad. waarom is de iphone 12mm langer en 6 mm breder dan de lg met gelijke scherm grootte?
Ik wou me niet in de discussie mengen, maar desalniettemin ga ik het doen.
- grote bezels: dat is in verhouding tot andere fabrikanten waar. Zelf vind ik het ook lelijk, daar niet van. Echter, de bezels aan beide kanten zijn niet alleen bedoeld als design element, maar ook voor het goed vasthouden in de horizontale stand - zeer zeker bij de Plus. Bij de LG Pro 3 met de kleine bezels is dat een stuk minder makkelijk. Dat neemt niet weg dat die bezels beter gebruikt kunnen worden voor stereo speakers zoals de HTC One (M7/M8).

- lage schermresolutie: iets meer dan 720p op 4,7" is niet laag, maar scherp. Het kan scherper, kijk wederom naar de M7 van HTC, maar het verschil is relatief klein. Behalve bij films kijken. Films kijken op de iphone vind ik verschrikkelijk, al is het maar vanwege itunes. Dus, behalve films is 720p op 4,7" niet slecht en zeker goed voor de accuduur wat ik persoonlijk fijner vind. Langere accuduur t.o.v. (te) hoge schermresoluties.

- accu niet vervangbaar: dat is (zover ik weet) nog nooit op een iphone geweest en bij veel andere fabrikanten ook niet het geval, zie Sony en HTC. Samsung doet dit echter wel, maar ik vind het niet meteen een nadeel. Zeker als dat ten koste gaat van een unibody wat ik persoonlijker strakker vind uitzien.

- geheugen niet uitbreidbaar: dat is nog nooit geweest en dat zal in de toekomst ook niet snel gebeuren. Waarom niet? Apple is letterlijk en figuurlijk een hardwarefabrikant. Dus, waar verdiend Apple aan? De hardware. Wanneer ze een SD-gleuf zouden introduceren is er geen reden meer om een iphone 64 GB of 128 GB aan te schaffen, waar grotere winstmarges opzitten. Dus, dat kun je vergeten.

- speaker aan de achterkant: achterkant? Onderaan bedoel je. Zeer zeker een nadeel, zeker wanneer je - zoals ik - een HTC gewend bent. Echter speakers aan de voorkant is nog lang niet normaal en heel veel fabrikanten, op Sony en HTC na (plus Samsung met sommige tablets) gebruiken het nog niet. Met andere woorden, dat zou dan bij zowat iedere telefoon erbij moeten worden gezet. Niet erg redelijk.

- geen 4K video: seriously? Op dit moment levert de Z2 4K beeldjes af waarbij de soc erg over verhit raakte. Niet echt een selling point lijkt me. Het potentieel nut van 4K ontgaat me nog op dit moment op een telefoon. Want waar is het goed voor? Ten eerste kost het meer processorkracht om te verwerken (wat dus leidt tot een hoger energieverbruik). Ten tweede het geheugen zit sneller vol wat problematisch is met geheugen dat vrij krap bemeten is, iets wat ook niet wenselijk is. Ten derde, het aantal frames dat wordt gehaald is krap 30, waarbij ik toch liever 60 zie. Dus, op dit moment vind ik het nogal voorbarig. Ik zelf vind 4K beeldschieten dan ook niet belangrijk op dit moment, in de toekomst mogelijk wel.

- 16 GB opslag en 1 GB ram: dit zijn echte nadelen. Geen twijfel over mogelijk. Vanwege dat iOS 64 bit is zijn apps over het algemeen wat groter geworden. Liever had ik dan ook gezien dat ze waren overgestapt op 32 GB, wat helaas niet het geval is. 1 GB aan ram is op de 5s geen probleem, al laadt die constant opnieuw safari wat reusachtig irritant is. Echter, 1 GB aan ram is voldoende voor normaal gebruik. Powerusers (waaronder ik zelf) zijn meer gebaat bij 2 GB, dat is zeker.

Dus, van alle nadelen die je opnoemt (en waarvan vele voor heel wat telefoons gelden) blijven er voor mij drie over: grote bezels en speakers pak ik samen, aangezien ik dan liever de HTC oplossing zie en de opslag en geheugen. Daar mag zeker wat voor worden afgetrokken, maar de 5s is een geweldige telefoon met die specs dus ik kan me niet voorstellen dat de 6 daardoor een minder goede telefoon wordt. Met andere woorden, je merkt het dus alleen wanneer je een poweruser bent. Powerusers op iOS vind ik (persoonlijk) al niet een beste combinatie, maar voor het algemene publiek is het meer dan genoeg. Dus, een 4,5 ster vind ik gerechtvaardigd.

On-topic: ik vind de iPhone 6 erg veel op de HTC M7/M8 lijken, wat enerzijds een voordeel is en aan de andere kant een nadeel. Het voordeel is dat de HTC's mooi zijn, het nadeel zijn die lijnen wat ze hadden kunnen wegwerken door die zwarte stroken aan de achterkant (zoals de 5s) gewoon te hanteren. Dan valt het toch minder op.
Weer iemand die puur alleen naar specs kijkt... Er zijn reviews zat die aantonen dat slechts 1GB geen probleem is. Dat scherm gewoon beste scherm is binnen zijn categorie. Dat fototoestel beste scoort,...
En dan nog afkomen met pure cijfers... Droevig.
Ik heb anders vaak genoeg mensen horen klagen over herladende tabs in safari. Dat moet gebeuren omdat er niet genoeg geheugen beschikbaar is. En zo zijn er nog wel andere kwaaltjes die met een extra geheugen chipje opgelost kunnen worden.
Je hebt aan de ene kant gelijk, cijfers zeggen lang niet alles. Maar aan de andere kant moet Apple zich schamen dat het 700 euro durft te vragen voor die specs.

Als Apple lef had, dan verkochten ze het toestel voor 500 euro. Nog steeds een dikke winst alleen moeten ze de productie dan flink omhoog schroeven.
Nu werkt ios nog leuk met 1GB, totdat volgend jaar de 6s uitkomt met ios 9...
Nou oké ios 9 lukt ook nog misschien.
Je wordt gewoon op een gemene manier verplicht om later te upgraden omdat Apple die paar dollars niet wou uitgeven voor 2GB waarmee de telefoon een stuk meer future proof zou worden.
Hetzelfde geldt met een dual core ipv een quad core. Ze kunnen het allang inbouwen voor deze hoge prijs maar wat moeten ze dan bij de 6s?
Ah ja... Want officieel krijg ik voor mijn Galaxy S3 nog steeds updates. Oeps... Toch niet. Vergeet Android L.
- niet waterdicht
- te duur

Maar ja... een apple telefoon een goed geven? dat kan natuurlijk niet.
Op internet staat er een filmpje waarbij de telefoon (zowel de 6 als de 6+) 10 secondes onderwater wordt gehouden en perfect blijft werken. Een vriend van mij heeft een S5 met vochtschade (in het toilet laten vallen) en Samsung weigert dit onder garantie te maken. Het is dan ook maar net hoeveel waarde je hieraan hecht en de fabrikant dat doet.

"Te duur" is persoonlijk.. Ikzelf vind het wel veel geld voor een telefoon maar wat ik ervoor terug krijg, vooral gebruikersgemak en een vloeiend werkende telefoon, maken het voor mij betaalbaar. Naast dit houden de iPhones hun waarde wat beter en langer vast waardoor je hem na vernieuwing ook voor een hoger bedrag verkoopt.
- grote bezels
Relatief grote Bezels (Kan inderdaad beter)
- lage schermresolutie
Kan jij pixels zien?
- accu niet vervangbaar
Telefoon kan daardoor kleiner
- geheugen niet uitbreidbaar
Telefoon kan daardoor kleiner en je kan je uitbreiding kiezen bij aankoop. uitbreidbaar geheugen is bovendien nooit zo snel als intern flash geheugen!
- speaker aan de achterkant
Volgens mij zit de speaker gewoon aan de onderkant?
- geen 4k video
Kan jij het afspelen op een tv/computer en is goede gestabiliseerde video niet veel belangrijker?
- 16gb opslag en 1gb ram
16gb is een dubbel argument en 1gb, ik heb nooit last van een gebrek aan tabladen openstaande apps enz. uiteindelijk gaat het toch om de ervaring?
- grote bezels
Relatief grote Bezels (Kan inderdaad beter)
- lage schermresolutie
Kan jij pixels zien? Ja
- accu niet vervangbaar
Telefoon kan daardoor kleiner Had hem 1,5 mm dikker gemaakt dan had de camera niet uit hoeven steken en je kan de accu vervangen.
- geheugen niet uitbreidbaar
Telefoon kan daardoor kleiner en je kan je uitbreiding kiezen bij aankoop. uitbreidbaar geheugen is bovendien nooit zo snel als intern flash geheugen!
- speaker aan de achterkant
Volgens mij zit de speaker gewoon aan de onderkant?
- geen 4k video
Kan jij het afspelen op een tv/computer en is goede gestabiliseerde video niet veel belangrijker?
- 16gb opslag en 1gb ram
16gb is een dubbel argument en 1gb, ik heb nooit last van een gebrek aan tabladen openstaande apps enz. uiteindelijk gaat het toch om de ervaring?

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 26 september 2014 11:34]

Ik denk dat je dit meer moet bekijken vanuit het oogpunt: komend vanaf 5S. De dingen die jij noemt zitten niet in de 6, maar de dingen die de telefoon wel heeft zijn toch wel weer mooie upgrades komend vanaf een oudere iPhone. Neem daarin ook het gebruikersgemak mee (want daar is iOS wel erg goed in) en dan vind ik het helemaal niet gek dat je op een 'zeer goed' uitkomt. Overigens is de batterij wel vervangbaar, en die bezels vallen volgens mij wel mee?
Zeker als je daar de prijs bij in ogenschouw neemt
Zulke lijstjes kun je voor elk toestel maken en is erg makkelijk.

Een goede telefoon is niet de optelsom van allemaal features maar het gaat om wat die kan en de ervaring die de telefoon biedt.

Wat het ram betreft vraag ik mij of wat het uitmaakt? Hij loopt nu snel en soepel en extra geheugen voegt dan niks toe behalve dat jij weer iets kan afvinken op je lijstje.

De 4K is een gimmick voor alsnog en Apple heeft de camera ge-update op andere vlakken, lees de review anders even goed. De camera presteert zeer goed in slechte lichtomstandigheden en filmt met een hoge framerate van 60fps standaard in full HD. Daarnaast filmt de Camera in slow motion met 240fps.

Wel kan ik me vinden dat je de opslag laag vindt, maar als dat het geval is heb je voor 100 extra een verviervoudiging van de opslag.

De telefoon is erg duur, dat vind ik ook al hebben iPhones vaak een hoge restwaarde (verkoop mijn 5 voor 400 euro) maar je krijgt er ook iCloud bij en een goede service en ondersteuning.

Schermresolutie is ook weer zo'n dingetje waarbij je blijkbaar graaf afvinkt volgens het hoger is beter principe. Je ziet geen pixels en alle apps zijn en worden geoptimaliseerd voor deze resolutie itt tot Android waarbij je een toestel hebt met een hoge resolutie maar daar weinig gebruik van maakt.

Bezels ben ik niet met je eens en pak het toestel eens beet voordat je dat roept. En de batterij is inderdaad niet makkelijk zelf te vervangen maar neem jij altijd een reserve accu mee zodat je hem zelf kun vervangen? De accu in een iPhone blijft trouwens bijzonder lang goed (jaren).

Dus Apple houdt zich bezig met de totaalervaring en niet met de afvinken van lijstjes van hoger is beter.

[Reactie gewijzigd door Bigg Balls op 26 september 2014 09:05]

Graag een voorbeeld van niet scherpe icoontjes in de afgelopen 2 jaar. Ben dit nog niet tegen gekomen namelijk. Nexus 4/5 ziet er scherp uit, samsung telefoons idem, dus ben nieuwsgierig hoe je erbij komt. (de icoontjes worden in native resolutie weergegeven en ik heb na controle kunnen constateren dat op de 3 android telefoons hier elke pixel benut word en dus haarscherp is)

Verder is het afhankelijk van je ogen of je het verschil kan zien. Dat het ten koste gaat van de helderheid en contrast is ook niet waar, kijk maar naar onafhankelijke display benchmarks, helderheid en contrast van de laatste samsung telefoons is ongevenaard ondanks de hogere resolutie.

Ik kan zelf het verschil tussen 720p en 1080p makkelijk zien (note2/note3) maar ik ben vrij jong en heb goeie ogen, wellicht heeft dat daar mee te maken.

In tegenstelling tot jou laatste zin zijn dit feiten en geen meningen. Ik hoor graag waar je jou informatie vandaan haalt.
Een snel voorbeeld:
De Hi voicemail app, Rabo bankieren, dumpert, de camera app van Google. Dat zijn apps die ik zo snel op mijn homescreen zie staan die niet scherp zijn. Dat is pas van 1 pagina!
Zoveel icoontjes op je homescreen?... Ben ik de enige die t homescreen voor widgets laat en de app drawer voor apps?...
Er zijn een paar dingen die ik niet begrijp. De iPhone 6 krijgt als pluspunt "Goede accuduur", terwijl de hij in Tweakers haar eigen tests net in de middenmoot belandt. Op andere websites zoals PhoneArena met een veel uitgebreidere database van accuduur gegevens staat de iPhone 6 juist ver onderin de tabel met 5u22min (tab Battery Life even uitklappen). Zo'n beetje elke 100 tot 200 euro kostende Android of Windows phone doet het al beter op de accu. Daarnaast staat de directe concurrent van de iPhone 6, de Xperia Z3 Compact, zo goed als bovenaan met 10u2min, bijna het dubbele van de iPhone. Sorry hoor, maar met zo'n gegevens kan je niet met een recht gezicht zeggen dat de iPhone 6 een "goede" accuduur heeft.

Ook het punt "Ergonomische behuizing" trek ik in twijfel. Ten eerste heb je de uitstekende bult van de camera die, mede doordat de camera in een hoek van de telefoon gesitueerd is, ervoor zorgt dat ie niet vlak op tafel kan liggen. Je moet al een case gebruiken om dit te voorkomen. Is dit alles desastreus? Nee, dat zeker niet, maar ik noem het een domme beslissing, puur en alleen genomen om de iPhone maar zo dus mogelijk te maken.
Verder zijn de bezels onnodig groot. Sony wordt wel vaker op de vingers getikt vanwege hun dikke bezels, maar de Z3 Compact is een stuk kleiner (11mm korter en 2mm smaller). Zoals in deze review te zien is zijn toestellen als de Samsung Galaxy Alpha en zelfs de Nexus 5 (met een 5 inch scherm) net zo groot of kleiner. Hetzelfde geldt voor de Moto X en Galaxy S4. Bij de 6 Plus review wordt wel als minpunt genoteerd dat de behuizing onnodig groot is, waarom wordt dat hier niet gedaan (het is hier net zo relevant)?
Tenslotte de plaatsing van de knoppen. Wanneer ik mijn telefoon met 1 hand gebruik, dan is dat meestal mijn linker. Ik heb de iPhone 6 een keer in mijn handen gehad en wat mij direct opviel is dat, wanneer je de telefoon met je linkerhand gebruikt en je de powerbutton gebruikt, mijn duim op de volumeknoppen zat en deze ook wel eens tegelijk indrukte. Ook omdat het toestel wat "glibberig" aanvoelt door de nieuwe rondingen (eenzelfde ervaring had ik met de HTC One M8) moet je het toestel juist goed vastpakken. Mijn inziens hadden ze beter de volumeknoppen aan dezelfde zijde als de powerbutton kunnen plaatsen.
Al met al kan ik hierdoor niet zeggen dat de behuizing zeer ergonomisch is.

En ja, de hoge prijs in combinatie met het dure upgrades blijven de achilleshiel van de iPhone. 16GB is voor velen niet genoeg waardoor je al 100 euro extra moet uitgeven om over te stappen op het 64GB model. Menig concurrent highend telefoon heeft ook maar 16GB in de basisuitvoering, maar een 64GB microSD kaart (waardoor je in totaal 80GB hebt) kost je slechts 30 euro. Kijk je dan naar de prijzen t.o.v. de concurrentie (met en zonder SD kaart) dan krijg je het volgende:
 • iPhone 6: 699 euro (16GB), 799 euro (64GB)
 • Xperia Z3: 610 euro (16GB), 640 euro (80GB)
 • Galaxy Alpha: 575 euro (32GB)
 • One M8: 520 euro (16GB), 550 euro (80GB)
 • Xperia Z3 Compact: 475 euro (16GB), 505 euro (80GB)
 • Galaxy S5: 455 euro (16GB), 485 euro (80GB)
 • Lumia 930: 450 euro (32GB)
 • Xperia Z2: 440 euro (16GB), 470 euro (80GB)
 • G3: 435 euro (16GB), 465 euro (80GB)
Tenslotte zou ik wat kanttekeningen zetten bij het punt dat iOS 8 een vooruitgang is. Ik wil het hier niet specifiek hebben over iOS 8. Dit is een review van een telefoon dus kijk ik puur naar waar iOS 8 dan voor de iPhone 6 pluspunten biedt. Hetzelfde wordt ook bij alle Android toestellen gedaan (wat biedt Touchwiz extra, wat geeft Sense UI je wat stock Android niet heeft, hoe goed of slecht is Sony's Timescape UI).
Kijk ik op die manier naar hoe iOS 8 het gebruik van de iPhone 6 verbetert, t.o.v. hoe dat het doet op de 5S, dan zie ik geen pluspunten. Waar de 6 Plus nog voordeel haalt uit de andere layout in landscape mode, heeft de iPhone 6 dit niet. Verder zitten bij iOS veel navigatieknoppen nog altijd bovenin beeld, wat de werking met 1 hand niet ten goede komt. Het scherm verkleinen door een double-tap op de homebutton noem ik een matige work-around.
Alle andere pluspunten van iOS 8 ten opzicht van diens voorganger zijn minder relevant, omdat je al deze zaken ook op de iPhone 4S, 5, 5C en 5S hebt.

Kortom: enkele genoemde pluspunten zijn in twijfel te trekken, minpunten ontbreken en daardoor lijkt mij de conclusie "zeer goed" teveel van het goede. En deze conclusie trek ik aan de hand van de punten die ik in mijn verhaal hierboven opnoem. Zaken als schermresolutie, een enkele mono-speaker aan de onderkant, geen waterdichtheid en een matige front camera heb ik dan nog niet eens behandeld.
Sowieso is het jammer dat heel de z3 compact niet in deze review wordt meegenomen. Deze is gepositioneerd door Sony als directe concurrent van de iPhone 6 en kan zich daar ook mee meten. Zeker als we de prijs meenemen in het verhaal heeft de Z3C een aantal USP's.

Daarnaast vind ik de review over het algemeen nogal positief geschreven. Een beetje alsof Apple alleen maar goede dingen kan maken.

- De uitstekende cameramodule is een grote fout (apple poetst hem zelf ook weg in persfotomateriaal)
- De accuduur is niet zeer goed
- De prijs voor de 64 (wat een gemiddeld persoon nodig heeft) GB versie is erg hoog vergeleken met de concurrentie.

Al met al lijkt deze review gebiased te zijn. Het kan natuurlijk zijn dat Apple hiervoor betaald heeft aan de toch-wel-in-wording consumentenwebsite tweakers....
Je kan ook concluderen, dat ze het gewoon een zeer snelle smartphone vinden met een uitstekende beeldkwaliteit met 1 van de beste camera's , mooi design, mooi materiaal, snel UI/OS, zeer groot app aanbod van hoge kwaliteit, beste vingerafdrukscanner, etc.

En die uitstekende camera' s die hebben zowat alle dunnere androids ook.

Maar ze vinden hem duur, daar kan ik wel inkomen....

Meteen weer omkoping erbij halen, etc. Gewoon kinderachtig, omdat de uitkomst jou niet bevalt.
Ik heb tot de derde pagina gelezen, maar toen had ik het er een beetje mee gehad dat elk nadeel aan deze telefoon werd weggewuifd met een "maar daar heb je in de praktijk geen last van". Elke andere telefoon in deze prijsklasse (en ver daaronder) zonder full-HD scherm wordt hierop afgebrand, maar omdat dit een iPhone is "zie je het verschil eigenlijk niet". Wat een onzin, en wat een waardeloze review. Tweakers laat zijn pro-Apple kleuren weer volledig blijken. Alle kritiekpunten zoveel mogelijk afvlakken om het ding ondanks zijn vele tekortkomingen t.o.v. de concurrentie toch nog zoveel mogelijk de hemel in te kunnen prijzen.

Erg jammer, ik wilde juist een onafhankelijke review lezen over de nieuwe iPhone :/
We hebben al in meerdere reviews aangegeven dat de pixeldichtheidrace gekke vormen aan begint te nemen. Daarom waren we, in tegenstelling tot veel andere sites, bijvoorbeeld niet onder de indruk van de hoge resolutie bij de LG G3. Toen de eerste Android-telefoons met full-hd-schermen uitkwamen zeiden we ook al dat het verschil met een hd-ready-scherm in de praktijk nauwelijks te zien was. Dat we dit dus alleen over de iPhone zouden zeggen is dus niet zo :)

Ik merk soms dat mensen denken dat alle plus- en minpunten even zwaar wegen, maar dat is niet zo. De Note 4 heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2560x1440 pixels, de iPhone 6 Plus 1920x1080 pixels. Dat is een fors verschil op papier, maar belangrijker is of het een groot verschil is in de praktijk. Nee, dat is het niet, en daarom tillen we er niet zwaar aan. Daarom boeit het ons ook niet dat de iPhone 6 'slechts' twee cores heeft, terwijl andere fabrikanten er acht gebruiken.

Over je verdere kritiek, ik vind het jammer dat je denkt dat we niet onafhankelijk zijn in onze reviews. Wij zijn niet pro-Android, pro-Apple of pro-iets anders en we geven uiteindelijk de score die het product in onze ogen waard is. Niets meer, niets minder. Als we pro-Apple waren geweest, hadden we overigens denk ik minder kritiek gehad op de Macbook Air en iMac.
De laatste tijd zie ik in smartphone reviews het aspect bellen totaal niet meer terugkomen. Ik begrijp dat Tweakers.net eigenlijk alleen geïnteresseerd is in het "smart" gedeelte van de smartphone maar bellen blijft m.i. belangrijk. Met name het bereik en geluid is iets wat bepalend is voor een telefoon. De iPhone 4s liet hier in het verleden toch wat steken vallen. Hoe is het met de iPhone 6 gesteld? Geen idee...
De huidige "problemen", o.a. de wifi connectiviteit, zelfs geconstateerd bij het testen, worden erg gemakkelijk terzijde geschoven. We hebben het hier over een telefoon van 700 euro! Dit mag gewoon niet gebeuren. Het is maar te hopen dat Apple het via software kan oplossen (waarschijnlijk wel maar toch).
Het werkgeheugen van 1 GB is heel erg krap. Voor mijn iPad 1 was het beperkte geheugen de reden dat de support bij 5.1.1 gestopt is. Juist het beperkte geheugen van de iPhone 6 zou de levensduur kunnen gaan beperken. Hier wordt nauwelijks bij stilgestaan....
De garantie van Apple is standaard slechts 1 jaar. Hier wordt ook geen aandacht aan geschonken. Standaard is dat bij andere telefoons 2 jaar. Al heb je er volgens de Nederlandse wet recht op, zie je recht maar eens te halen als je een probleem hebt na 1 jaar en 1 maand....

Gezien de bovenstaande punten vind ik 4.5 sterren wel erg gul gegeven.
6s ofzo zal wel meer ram krijgen, voor een leuk prinsje uiteraard. Scoring ben ik volledig met je eens. Een windows of Android telefoon waarvan het nieuwe model hetzelfde had gepresteerd als deze iPhone (weinig geheugen, geen spectaculair scherm enz enz.) had nooit zo'n score gekregen. Ook al had die minder gekost. Die prijs wordt veel vergeten, €700 voor 16gb mensen! En €100 meer voor de eerst gangbare opslag, hoe bedoel je geld klopperij en het opdringen van een model, €800 voor basis model was blijkbaar te duur en marketing technisch niet handig. Voor dat geld mag je een foutloos aparaat verwachten die boven de rest staat. Geen opgepoetste versie van iets dat we al hadden, met eigenschappen die ver achterlopen bij de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door twowheeler op 27 september 2014 00:13]

Applehaat??? Ik heb thuis 9 Apple apparaten (iPad 1, iPad 2, iPad mini, 2x iPad Air en een macbook Air, iPhone 3GS, iPhone 4s en een iPhone 5s) omdat ik het fijne apparaten vind. Het hebben van Apple apparatuur betekent niet dat ik blind moet zijn voor alles wat Apple maakt. Als je je iPhone bij Apple koopt heb je maar 1 jaar beperkte garantie. Gewoon feiten die je kunt vinden op de Apple website.
Dit is toch wel weer geweldig aan Tweakers, dat als er stevige discussies ontstaan in de reacties, de redactie niet te beroerd is om er ook op te reageren.
Helemaal mee eens, dat maakt tweakers zo mooi.

@WoutF Ik snap de verdeeldheid wel een beetje, ik heb zelf een paar iphones gebruikt en het is gewoon de ervaring die erg goed is. De telefoon is verre van perfect, maar het komt door iOS waarom die telefoon zo fijn is.

Android telefoons hebben hun telefoons in mijn opinie beter op orde, maar vind ik de software ERVARING weer minder.

Dit is zoiets dat je beide geprobeerd moet hebben om het te begrijpen. Geef mensen de iphone 6 en zullen waarschijnlijk beter begrijpen hoe je tot die conclusie bent gekomen.
Ja de Pixeldichtheid race is nu wel aan het doorschieten en meer dan QHD lijkt me voor Telefoons ook echt niet nodig. Maar vergeet niet dat sommige mensen het verschil tussen non HD en Full hd nog niet zagen en weer andere het verschil tussen Full HD en QHD wel kunnen zien. Niet iedereen heeft even goede ogen. Ik heb de Iphone 6 zelf nog niet kunnen bekijken. Maar als ik kijk naar de 4,7"android telefoons vind ik 1080p toch net wat scherper dan een 720P scherm. En bij de grotere schermen zoals de overstap van de Note 2 naar de Note 3 was het verschil erg groot. Mijn ogen hebben helaas geen baat meer bij QHD. Maar die zin de afgelopen 5 jaar ook ietsjes minder geworden. In het verleden kon ik dingen nog scherper zien.

En over die Pro-Apple kritiek. Kun je mij dan uitleggen waarom het niet hebben van een SD kaart geen 1080p scherm nu dan geen probleem is terwijl Android telefoons in dezelfde prijsclasse dit wel als minpunt genoteerd krijgen als het niet aanwezig is? Dat is in mijn ogen meten met twee maten. Ja Apple heeft het nooit eerder gehad. Maar de Concurrentie heeft het wel. En de consument zal ook vergelijken met concurrerende telefoons zoals de Samsung Galaxy, HTC One en Nokia (Microsoft) Lumia.
Ben het wel met je eens. Er wordt veel weggewuifd. De camera wordt vergeleken, maar niet met een van de top Windows Phone toestellen, de Luma 930.
Voor deze review vergelijken we de iPhone 6 met de iPhone 5s, iPhone 6 Plus, LG G3, Galaxy S5 en HTC One M8. De Lumia 930 hadden we helaas niet voorhanden, al durven we wel te zeggen dat die de vergelijking waarschijnlijk gewonnen had
Voor een techsite dus compleet onacceptabel. Nu worden de resultaten van de Lumia 930 dus niet genoemd waar door het lijkt alsof de camera van de iphone 6 dus erg goed presteert. Ga je de resultaten van de Lumia 930 er wel bij zetten, dan komen de resultaten van de 6 (niet de 6+) ineens in een totaal andere verhouding te staan ten voordele van de 930 en ten nadele van de 6.
Ben het wel met je eens. Er wordt veel weggewuifd. De camera wordt vergeleken, maar niet met een van de top Windows Phone toestellen, de Luma 930.
Hoewel we altijd expliciet aangeven dat we topmodellen na een review vaak in de kast willen houden voor vergelijking bij andere reviews, wilde Microsoft het toestel weer terug. Dat is een eigen keuze - en dit is het gevolg daarvan. Wout merkt trouwens op dat de 930 dus waarschijnlijk gewonnen had - maar dat kunnen we dus niet verifiëren.
1. Zeer slecht van Microsoft NL. Echt echte heel slecht. Alsof ze failliet gaan als Tweakers het toestel houdt.

2. Van een toch gerenommeerde techsite als Tweakers zou je toch eigenlijk wel verwachten dat jullie dan zelf een 930 kopen. Voor de prijs hoef je het niet te doen. Maar aan de andere kant, als je dat voor elk toestel moet doen....dan gaat het wel aardig in de papieren lopen.

Ik snap je beredenering, maar zo kun je heel veel gaan roepen in een review zonder dat het te toetsen is door de lezer. Al was het maar voor de volledigheid. Ik ga niet zeggen dat de camera van de 6 slecht is. Het zal ongetwijfeld een goede camera zijn. Maar nu creeer je een uitgangspunt bij potentiele kopers en die is nu dat de camera erg goed is. Ga je dan de foto's van een pure view camera erbij zetten (die dus nu ontbreken), dan krijg je ineens een hele andere kijk op de zaken want dan blijkt de camera van de 6 (niet de 6+) ineens toch flink wat minder te presteren.
Van een toch gerenommeerde techsite als Tweakers zou je toch eigenlijk wel verwachten dat jullie dan zelf een 930 kopen. Voor de prijs hoef je het niet te doen. Maar aan de andere kant, als je dat voor elk toestel moet doen....dan gaat het wel aardig in de papieren lopen.
Exact. We kopen er een aantal, vooral om reviews te kunnen doen. Maar via fabrikanten kunnen we reviewsamples vaak eerder krijgen dan ze in de winkels liggen en het nut van achteraf bestellen is niet zo groot.
Ik snap je beredenering, maar zo kun je heel veel gaan roepen in een review zonder dat het te toetsen is door de lezer. Al was het maar voor de volledigheid. Ik ga niet zeggen dat de camera van de 6 slecht is. Het zal ongetwijfeld een goede camera zijn. Maar nu creeer je een uitgangspunt bij potentiele kopers en die is nu dat de camera erg goed is. Ga je dan de foto's van een pure view camera erbij zetten (die dus nu ontbreken), dan krijg je ineens een hele andere kijk op de zaken want dan blijkt de camera van de 6 (niet de 6+) ineens toch flink wat minder te presteren.
Ik snap je punt, daarom zette Wout die nuancering erbij. Dat is alles wat we momenteel kunnen doen :) Mochten we op een later moment nog een grote vergelijking van camera's in smartphones doen (weet niet of die er komt, maar mij lijkt het iig een leuk verhaal) dan kan hij echt niet ontbreken en dan zorgen we dat hij er tussen zit.

Voor een vergelijking met een iPhone is het minder relevant; het meest relevant is daar de vergelijking met de vorige iPhone :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 26 september 2014 11:00]

Als je de cameratesten standardiseert kan dit toch wel?
Voor foto's in het buitenlicht zou het volstaan om telkens de lichtsterkte van het omgevingslicht apart te meten en te vermelden bij de foto's.
Dan hoeft het andere toestel niet meer zo nodig fysiek aanwezig te zijn.
Goed punt, dit is namelijk niet de eerste keer. In de test van DXOMark (waarin de iPhone 6 erg goed scoorde) werd de 930 ook niet meegenomen. Wel de 1020 en 808 maar ik weet niet hoe de 930 in verhouding staat tot die Lumia's.
Mee eens. PPI was een heel ding toen Apple het begrip bekendheid gaf, Retina een uniek selling point. Hoewel ik het toestel nog in de praktijk heb gezien kan ik me niet voorstellen dat het scherm mee kan met de qHD modellen. Nog los van dat het gewoon lastig is, alles wat je opneemt of download is in HD formaat (of hoger).

Daarnaast kan je 16GB niet serieus menen in deze tijd en moet je er dus altijd 100 euro bij optellen. Dan wordt het minpunt prijs wel heel serieus.

Daarnaast zijn er ook serieuze problemen met iOS8 en duurzaamheid (het buigen) die je niet kan negeren, zeker op zo'n toestel.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 26 september 2014 09:13]

+1Anoniem: 323221
@ph4ge26 september 2014 10:36
Mee eens. PPI was een heel ding toen Apple het begrip bekendheid gaf, Retina een uniek selling point. Hoewel ik het toestel nog in de praktijk heb gezien kan ik me niet voorstellen dat het scherm mee kan met de qHD modellen. Nog los van dat het gewoon lastig is, alles wat je opneemt of download is in HD formaat (of hoger).
Het idee van de Retina Display is dat de DPI is aangepast aan het menselijk oog. Er is gekozen voor een DPI waarbaarbij de retina geen onderscheid meer kan maken tussen de naast elkaar liggende pixels (uitgaande van een gemiddelde leesafstand). Het klinkt dan wel leuk dat ze 3x zoveel pixels in een telefoonscherm stoppen, maar je ziet er dus niks van (tenzij je met je neus het scherm aanraakt). Het feit dat je in >HD kunt opnemen is vooral bedoeld voor als je de beelden op een groot (televisie)scherm wilt afspelen. De review heeft dus gewoon nog steeds een goed punt. Om de een of andere reden blijf je gewoon een groep mensen houden die altijd nog meer pixels op zijn scherm wil dan dat je uberhaupt kunt waarnemen :?
Daarnaast kan je 16GB niet serieus menen in deze tijd en moet je er dus altijd 100 euro bij optellen. Dan wordt het minpunt prijs wel heel serieus.
Helemaal mee eens.
Daarnaast zijn er ook serieuze problemen met iOS8 en duurzaamheid (het buigen) die je niet kan negeren, zeker op zo'n toestel.
Serieuze problemen met iOS8? Als je doelt op de bugs in 8.0.1, dat is slordig, maar gebeurt iedere fabrikant. Gemiddeld genomen is iOS een algemeen geaccepteerd stabiel en vloeiend besturingssysteem. Dat er een fout bij een update wordt gemaakt, maakt toch niet dat je dat in de eindconclusie als minpunt kunt benoemen in een review?
Wat betreft het buigen, dat lijkt allemaal wel mee te vallen.

Overigens zijn de uitstekende camera (waarom niet iets dikker maken en dan gewoon een grotere accu erin??? :( ), de hoge prijs in vergelijking met de concurrentie, tekort aan opslagruimte en vooral de inhaalslag die Android heeft gemaakt zo langzamerhand wel redenen voor mij om na te gaan denken over een overstap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 323221 op 26 september 2014 10:42]

[...]
Het idee van de Retina Display is dat de DPI is aangepast aan het menselijk oog.
Het idee van Retina Display is marketing. De iPhone 3GS kon niet meer meekomen qua resolutie, dus deze moest omhoog in de iPhone 4. De standaard van high-end Android op dat moment was 800x480 pixels, maar dat zou betekenen dat iOS apps niet zomaar opgeschaald konden worden aangezien dit geen meervoud was van de resolutie van de 3GS. Dus hebben ze 4x de resolutie van de 3GS gedaan voor de iPhone 4, waardoor opschalen van apps wel eenvoudig kon. Dat kwam uit op 326 ppi op een 3,5 inch scherm, wat de marketing afdeling Retina heeft genoemd en waar ze een mooi verhaal over het menselijk oog bij hebben bedacht, wat veel mensen voor waarheid hebben aangenomen.

Op dat moment was dat overigens ook echt een knappe ppi en toen ook zeer scherp. Dat 326 ppi echter de maximum van het menselijk oog is of dat Apple uberhaupt bewust voor 326 ppi heeft gekozen i.v.m. de scherpte van het menselijk oog, is onzin. Sowieso verschilt het van persoon tot persoon, en uiteraard hoe dicht je het toestel bij je ogen houdt.

Dat gezegd hebben vind ik het scherm scherp genoeg. Maar dat anderen baat hebben bij een nog hogere ppi is zeker geen onzin.

[Reactie gewijzigd door displaciamento op 26 september 2014 19:34]

Inderdaad. Overigens spreekt Apple nu van HD Retina, kennelijk voldeed Retina qua PPI toch niet helemaal aan de verwachtingen van de consument:
The size of the new, higher-resolution Retina HD displays on iPhone 6 and iPhone 6 Plus may be the first thing you notice. https://www.apple.com/iphone-6/display/
Om de een of andere reden blijf je gewoon een groep mensen houden die altijd nog meer pixels op zijn scherm wil dan dat je uberhaupt kunt waarnemen
Ja, Tweakers in elke review van telefoons die meer dan 300 euro kosten. Maar nu het een iPhone van 800 euro betreft is het opeens niet meer belangrijk. Waarom bij die andere telefoons dan wel?

Mijn punt is niet of de iPhone 6 een slechte telefoon is, maar dat ik bij deze review het idee krijg dat alles waar andere telefoons op afgerekend worden (al dan niet terecht) hier opeens geen punt meer is. Als veel goedkopere telefoons op dit punt worden afgerekend maar de iPhone niet, geeft dat mij het gevoel dat dit gewoon geen objectieve review is.
Ik vraag me af wat de conclusie gaat zijn op de klant zelf, dit doordat volgens mij zo'n 99% van de iPhone gebruikers klaagde over Samsung / HTC/ LG (alle fabrikanten min of meer :P ) wegens de grote schermen, en dat de iPhone fijner zou zijn wegens de snelheid + het compacte toestel (lees: klein scherm)
Zouden deze mensen nu wel ineens de 6/6+ een gigantische mooi en goed toestel vinden?

Ik probeer hier uiteraard NIKS uit te lokken ( gebruik zelf de 5s goud, zonder echte irritaties, maar mis wel het grote scherm van oa de S3 en m7 die ik hiervoor gehad heb ), maar wat vinden de tweakers hier nu van die voorheen vonden dat de iphone 5/5s formaat het beste van het beste was ( zelfs beter dan de formaten van overige fabrikanten )?
Want indien ik de conclusie goed begrijp ( om 6 u 's ochtends ) is het formaat het enige echte verschil in de praktijk en voor de rest niets echt toevoegend..

Persoonlijk ( doordat ik de grote formaten mis ) vind ik het beter om een groter scherm te hebben, maar het design van de 6 vind ik ronduit lelijk; de witte lijnen, de afgeronden zijkanten en de knoppen. Uiteraard zijn deze afgeleid van de laatste iPad gen, daar waar ik het bij de iPad wel mooi vind.
99% is onwaar. Weet niet waarom je dat denkt.

En mensen die de 5/5s het beste formaat vonden zullen dat nog steeds vinden, tenzij je wilt impliceren dat het fanboy uitspraken waren.

Ten slotte vind ik het idd ook vreemd dat de iphone 6 nog steeds zo hoog scoort. Qua gebruikerservaring is er niets veranderd, behalve groter scherm en ios8 (wat de vorige iphones ook hebben). Voor zo'n onzettende dure telefoon zou je op zijn minst ook andere topfeatures verwachten zoals beeldstabilisator.

Het premiumgevoel en look is weg, wat ik altijd wel een grote plus vond van de iphone...
Nu ga ik het nog een keer vragen:

Wat is de upgrade tussen een s4 en s5? Groter scherm? Snellere soc? Betere camera?
Tussen m7 en m8? Hetzelfde
Alleen puur specs verhogen voor op papier, dat is alles.
Uiteraard is 99% een grove schatting, ik kan deze cijfers uiteraard ook niet beargumenteren met een bron..
Maar er zijn genoeg berichten heen en weer gegooid tussen iPhone gebruikers en de rest, waar eigenlijk het grootste argument van de iPhone gebruikers het schermformaat was icm de krachten die eronder zaten.
Nu komt dit argument dus te vervallen doordat oa de 6plus een gigantische apparaat is, maar waar wel weer mensen een stoel voor de winkel zetten om hem zsm te krijgen.

Het is dus ook mijn vraag wat de mensen die altijd hun argument klaar hadden wegens het schermformaat icm de krachten van het toestel er nu van vinden.

Ik impliceer uiteraard niks, ik vraag iets. En inderdaad ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat het ''fanboy'' (zoals jij dat noemt) uitspraken waren. Uiteraard lees je nu berichten hier dat mensen liever bij hun 5/5s blijven dan naar een 6/6+ gaan wegens het formaat. Wat uiteraard niet goed zal zijn voor Apple. (hoewel ze wel nu een grote groep aanspreken die andere merken met een groot scherm gewend zijn, en om de kleine iphones nooit een iphone gekocht hebben, deze hebben nu wel de keuze om een grote iphone te kopen)
Ik vraag me nog altijd (wellicht is een poll beter) wat de ''fanboys'' nu van de nieuwe line up vinden, gaande om de mensen die zweerde bij een compact toestel.
Fanboy vind ik nog steeds een vreemd en vervelend woord.

Ik heb een iPhone, iPad, iPod, Macbook, iMac, Airport Extreme, Apple TV en ben zeer pro Apple, maar maakt mij dat dan een ..fanboy..?

Natuurlijk zal ik heus ooit wel omschakelen als grote schermen bij Apple gemeengoed is, maar dat is dan alleen omdat er geen andere keuze is.

Daarom zeg ik, een iPhone 7 Mini Air Pro met een 3.5 inch scherm koop ik zonder twijfel.
Het term "Fan" komt van het woord fanatiek.
Als k dan zie dat je zo goed als alle Apple producten in huis hebt en dat je zo goed als nooit naar een concurrent zou omschakelen dan ben je toch aardig fanatiek. Of in volksmond, een fanboy.
En toch is het woord Fan in mijn ogen niet wat beschrijft wat een Apple gebruiker/liefhebber ervaart. En voor mij persoonlijk ligt dat in de context waarin ik normaal het woord fan gebruikt.

Iemand is fan van b.v. Beyonce, een artiest, een mens. Het geeft voor mij persoonlijk een menselijke maat aan. Iemand bewondert een ander persoon. Op het moment dat het om producten gaat past het woord Fan in mijn ogen niet. Het gaat dan over (zo goed als) zielloze materie.

Zo ben ik wel fan van de Jony Ive en Dieter Rams door hun kijk op design en hun geweldige werk. En was ik fan van Steve Jobs vanwege zijn beschouwende, filosofische en scherpe kijk op ontwikkelingen.
En ben ik fan van Craig Federighi vanwege zijn presentatie stijl en humor.
Stuk voor stuk menselijke kwaliteiten waar ik me in kan vinden, die ik zelf ook ambieer.

Ik heb waardering voor de iPhone. Ik vind het een functioneel prettig toestel en het design vind ik geweldig. Ik vind het een geweldig product. Ik heb er voorkeur voor. Maar ik ben er geen FAN van. De iPhone heeft niet 1 eigenschap die ik ook wil hebben, die ik ambieer.

Mijn keuze mbt auto's ligt bij Audi. Ik vind ze erg mooi, maar ik ben er geen fan van. Diesel vind ik een inspirerend merk, maar ik ben er geen fan van. Grolsch heeft mijn voorkeur qua bier, maar ik ben er geen fan van.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 26 september 2014 13:39]

Je valt gewoon voor de marketing van Apple en met zoveel betere producten op de markt ben je dan in veel ogen een fanboy als je elk jaar een fortuin aan apple schenkt
Zo heb ik al die functies die je gebruikt of kan gebruiken gecovered met een telefoon van €170 en een pc van rond de 800.
Lol. Samsung geeft 10 keer zoveel uit aan marketing .....
Boeiend. Een fiat is ook een auto, maar een bmw rijdt toch wat prettiger ;).

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 26 september 2014 14:40]

Eerst Audi en dan BMW, rijden behoorlijk verschillend, beetje onzinnig om er niet bij te zetten om welke BMW of Fiat het gaat. Maar waarom rijd die BMW zoveel prettiger? Een BMW rijd enkel prettiger als je er ook mee weet te rijden anders rijd het echt niet prettiger in tegendeel. Veel BMW rijders weten niet eens dat ze met een achterwiel aangedreven auto rondrijden en kopen hem als statussymbool.

Wou zeggen rare vergelijking, maar misschien is er toch wel een vergelijking met de iphone. Enkel dat het bij BMW een reden heeft dat ze duurder zijn. :P
Je hebt fanboys en je hebt mensen die anti-fanboys zijn.
En dan ook in een apple artikel en draadje continue hun mening willen geven en mn willen benadrukken dat hun eigen spullen van de concurrent veel beter zijn.
Lijkt een obsessie...
Ik zie veel minder vaak een apple fanboy een reactie plaatsen op een android artikel, dan andersom.... En de reacties? 1 bak frustratie.
Te duur!!!! Slechte specs, etc...
Een fanboy zal de voorkeur voor een ander merk bij iemand afkraken, meestal zonder dat diegene om zijn mening vroeg.


Het Is een vervelend woord, maar de ondertoon klopt volledig en Is ook terecht.
Je voorkeur ligt overduidelijk bij Apple, zolang je met je voorkeur doormiddel van je mening niet onnodig andere merken afkraakt of de grond in trapt zonder deze ook maar ooit eens in de hand gehad te hebben maakt het je niet direct een fanboy.

Toch in de praktijk is het vaak wel zo dat als iemand veel van een merk X heeft deze automatisch merk X boven elk ander merk zal plaatsen ook al kent hij merk Y niet uit ervaring.

Daarbij komt ook dat ook al ben je geen fanboy je uit moet kijken wat je zegt en ook al onderbouw je dingen goed roept men graag snel fanboy om je conclusie en onderbouwing onderuit te halen.

Het belangrijkste blijft echter zolang iedereen maar tevreden is met zijn eigen favoriete merk.
Jij maakt de klassieke fout van het generaliseren. Jij denkt dat de groep mensen die nu een iPhone 6 koopt precies dezelfde groep als de groep mensen die luid op internet verkondigt dat grote schermen stom zijn. Dat is niet zo, er zijn letterlijk honderden miljoenen iPhone-gebruikers, elk met een eigen mening. 99% van de mensen heeft nooit grote schermen afgekraakt (99% van de mensen boeit het niet eens wat de schermgrootte van een ander is).

[Reactie gewijzigd door TMC op 26 september 2014 08:56]

"Dat is niet zo, er zijn letterlijk honderden miljoenen iPhone-gebruikers, elk met een eigen mening."

Dat betwijfel ik ten zeerste haha..
Dat is dan een cruciale denkfout, mensen zien als lid van een groep i.p.v. individu.
Hoe kan ik oordelen over indviduen dan???
Apple bezitters in het algemeen is dan weer iets makkelijker... En nee je hieft je niet aangesproken te voelen.
Niet, je kent de mensen niet dus kan je er niet over oordelen. Simpel toch?

Helaas snappen veel Tweakers dat niet.
Wat een domme, speculatieve generalisatie. Sorry hoor.

"de gemiddelde iphone bezitter staat nou eenmaal niet bekend als kritisch consument"

Dit is gewoon een ontzettend nare, onfatsoenlijke opmerking die nergens op gebaseerd is. Hoe krijg je het uit je uit toetsenbord? Pff.
De gemiddelde android gebruiker wil voor een dubbeltje op de eerste rang.
Gratis gedownloade films en music, gratis apps. Alles gratis...

En dat voor 80% van alle gebruikers.

Ongenuanceerd en niet waar natuurlijk.
Maar ik heb een paar reacties gezien die dit gevoel bij mij onderbouwen.

Dus moet het zo zijn......

Echt dom.
Maar heb je wel 32GB ipv 16. En de Note 4 moet je met de iPhone 6+ vergelijken want die heeft dezelfde schermgrootte. EN dan is de Note 4 goedkoper.
En de prijs van de Note 4 zal sneller zakken dan van een iPhone.
Reken maar dat die in december ergens tussen de 600 en 700 euro ligt. Ging ook zo met alle andere duurdere galaxies.
Zo ken ik ook nog wel wat excuses. XIaomi is nog een stuk goedkoper vaak met betere specs dan Samsung zonder al die troep van Samsung erop.

Ik vind het slap gelul om de iPhone duur te noemen terwijl al die high-ends rond dezelfde prijs liggen.
Die One Plus One kost je slechts 300 euro voor 64GB :)
Ik blijf bij de iPhone 5, precies omdat ik geen groter scherm wil...
In mijn ogen is het het nooit waard om naar het eerst volgende model te upgraden. Dat is het eigenlijk nooit waard.

Heb je op dit moment echter een oudere iPhone dan de 5s of 5c, of heb je nooit naar Apple omgekeken omdat je de telefoons te klein vond of iOS te beperkt, dan doe je er goed aan om de iPhone 6 te overwegen.
Dat staat hier ook. Alleen het android stukje is wat te algemeen. Ik bedoel de S5 kost momenteel 455 euro (goedkoopste in de pricewatch), als je dus een paar maanden wacht dan is je android telefoon 200 euro goedkoper. Verder ten tijde van de S1 was iOS gewoon echt wel wat beter dan Android, android was goed genoeg, maar niet perfect.
Nu is Android net zo goed en stabiel als iOS en het overstappen is (naar beide waarschijnlijk) erg wennen.
android was goed genoeg, maar niet perfect.
Kon je destijds, en nu ook over elk OS zeggen. Of het nou windows, iOS of android is. Wat perfect is voor de een, is compleet ruk voor de ander.

Ik vind zelf iOS heerlijk werken. Maar kleine dingen als: Alles via Itunes moeten doen, het gebrek aan aanpassings opties vind ik gewoon minder. Dit is bij Windows Phone hetzelfde (daar erger ik me dood aan de delays met messaging apps van soms 30+ minuten). Zo heeft elk OS zijn nadelen. Ik kan er van Android ook genoeg opnoemen.

Uiteindelijk komt het erop neer, welk OS vind de gebruiker zelf het beste werken voor zijn/haar doeleinden. En dat is ook uiteindelijk waar het toestel op gekozen moet worden.

Geef mij maar een iOS met de aanpassings opties van Android. Dan ben ik gelijk over :)
Waarvoor gebruik jij nog iTunes? Raak het al jaren niet meer aan en kan alles met m'n iPhone. Wellicht kan ik je tips geven :)
Voor het overzetten van muziek. Bij een Android of Windows Phone wordt het apparaat gezien als oversized USB stick. Zooi erop plempen en klaar.

Met de Ipad (eerste retina, 64GB wifi als dat iets uitmaakt) moet ik hem eerst aan Itunes hangen om foto's, muziek e.d. uit te kunnen wisselen.
Dat gaat hier dus, gelukkig, wel anders. Ik ben namelijk niet iTunes' vriend.
Al muziek manager/player vind ik het een prima programma, maar ik wil er niets mee te maken hebben als het om bestanden/muziek/foto's overzetten gaat naar iDevices.
Ik doe zoveel mogelijk via de Cloud.

Muziek
Alle muziek uit iTunes heb ik beschikbaar via iTunes Match; 36 GB aan muziek staat in de Cloud bij Apple. Als ik iets verander of toevoeg in iTunes wordt dit automatisch beschikbaar op mijn iDevices.
Verder gebruik ik Spotify om ook nieuwe muziek te ontdekken.

Mocht je toch je muziek per USB willen overzetten; de app Air Sharing maakt van je iPhone een benaderbare usb/netwerk schijf. Vanuit de app kun je muziek bestanden die je erin sleept ook beluisteren.

Foto's

Foto's sla ik op op mijn Mac, die dient als massa opslag.
De foto's die ik ook op mijn iDevices wil hebben deel ik d.m.v. een iCloud foto album. Klik en klaar.
Via iCloud voeg ik ook foto's van verschillende apparaten samen.

Bestanden

Bestanden zet ik in mijn Dropbox en zijn zo direct beschikbaar op m'n iDevices. Ik ben nu bezig met de migratie naar iCloud drive, welke later dit jaar zal lanceren.

Video's

Ik heb een map met video's op mijn Mac die ik deel via mijn netwerk en ik heb een netwerk schijf die ik kan benaderen met mijn iDevices.
Hiervoor gebruik ik de app "It's playing". Hiermee kun je films streamen vanaf netwerk locaties. En je kunt films vanaf die locaties ook kopieren naar je lokale opslag, zodat je deze later kunt bekijken met It's Playing.
Deze app ondersteunt daarnaast ook .avi films en andere formaten.
+ de app kan zoeken naar bijpassende ondertiteling.

Contactgegevens, agenda, notities, mail etc.

iCloud

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 26 september 2014 12:49]

Allemaal leuk maar wel afhankelijk van een internet verbinding. Onderweg heb je er dus niks aan (of je wil dure 4G data gebruiken).
Maar *zonder* internet en *zonder* iTunes kun je ook bestanden overzetten naar een iDevice.
1. iExplorer. Geen jailbreak nodig, kun je vanaf je computer zo daar de sandbox van elke app en de foto en video folder via usb. Met JB kun je ook nog in de root folder.
2. Goodreader. Kun je via wifi bestanden naar de sandbox van deze app overzetten. Muziek gaat ook gewoon, er zit een mp3 speler in. Gewoon erop pleuren net als op een niet-Apple muziekspeler. Ook zonder JB.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 26 september 2014 13:04]

Je reactie lijkt niet op mijn post te zijn?

Mocht je toch je muziek per USB willen overzetten; de app Air Sharing maakt van je iPhone een benaderbare usb/netwerk schijf. Vanuit de app kun je muziek bestanden die je erin sleept ook beluisteren.

Daarnaast kun je de muziek die je via iTunes match kunt benaderen ook nog lokaal opslaan. Dat doe IK OOK met albums die ik waar dan ook wil kunnen luisteren.

En mobiel internet lijkt mij niet zo'n issue anno 2014? Voor 30 euro in de maand kan ik onbeperkt internetten, bellen en sms'en.
En met de geboden snelheid kan ik alles wat ik wil; video en muziek streamen, facetimen etc.
Onbeperkt internet bestaat niet meer.
Dan ben ik benieuwd welke provider je hebt.
Alleen T-Mobile heeft 'onbeperkt' maar dat wordt na zoveel MB geknepen tot 64kbps / s.
Robin Mobile.
Daar heb ik onbeperkt internet en wordt m'n snelheid niet afgeknepen na X GB.
Er is wel ergens een moment dat je gevraagd wordt waarom je ZO veel verbruikt, maar dat heb ik nog niet meegemaakt en ik zou niet weten hoeveel je daarvoor moet verbruiken.

Ik heb besloten mijn telefoons niet langer te huurkopen i.c.m. een abonnement. Dus voortaan een Sim-only abo waarmee ik controle heb over de kosten, aangezien onbeperkt bel,sms en internet. T.o.v. een abo met telefoon bespaar ik 20/maand, 240/jaar. De telefoon koop ik los en wanneer het mij uitkomt, dus niet pas als m'n contract afloopt.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 26 september 2014 13:58]

Ook Hi heeft deze abonnementsvorm nog
Je hoeft niks via iTunes te doen met de iPhone, dat was voorheen met een aantal versies terug van iOS.
toch eens miui proberen?
Kijk die benchmarks!
Waar Android telefoons weggelaten worden waar ze sneller zijn, zie de geekbench waar zijn de android telefoons? Want de Note 3 (en alle andere snapdragon 800 of hoger) staat daar gewoon boven alle iPhones als die was meegenomen in de multicore vergelijking. Waar zijn de AMOLED schermen of uberhaubt de kantteking bij de contrast grafieken?

Daarbij lijk jij beetje voorbij te kijken aan het feit dat 80% van de top android telefoons allemaal rond een half jaar oud zijn, de note 4 blaast de iPhone weer van de kaart op alle mogelijke manieren, en vooral met het scherm wat tegen perfectie aan hangt :)
http://www.displaymate.com/Galaxy_Note4_ShootOut_1.htm

Als je de Nexus 5 te langzaam vind, begin dan maar niet aan de iphone 6: https://www.youtube.com/watch?v=hPhkPXVxISY

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 september 2014 10:18]

Facts of fictie?

Bij Geekbench is de iPhone 6 de snelste iOS telefoon en de Moto X de snelste Android telefoon.
Single core: iPhone = 1604 vs Moto X = 978 (iPhone dus 66% sneller)
Multi core: iPhone = 2867 vs Moto X = 2919 (Moto X dus 2% sneller)

iPhone 6 sneller dan alle andere Androids, ook in Multicore test....

Bron: http://browser.primatelabs.com/

Wat betreft je Displaymate link. Daar wordt toch duidelijk gezegd dat het scherm van de nieuwe iPhone nagenoeg op hetzelfde niveau ligt als de Note 4 en S5.
Quote: " The Best Smartphone Display
The iPhone 6 and iPhone 6 Plus are the current Best Mobile LCD Displays and the Galaxy S5 and Galaxy Note 4 are the current Best Mobile OLEDs Displays. Both are impressive and excellent displays with great state-of-the-art display technology. "
En dan laat je het zinnetje wat er na komt gewoon weg?
We recently gave the Samsung Galaxy Note 4 our overall Best Smartphone Display award, and for the time being that continues for all of the reasons originally mentioned there.
http://www.displaymate.com/iPhone6_ShootOut.htm
Based on our extensive Lab tests and measurements, the Galaxy Note 4 is the Best performing Smartphone display that we have ever tested. It matches or breaks new records in Smartphone display performance for: Highest Absolute Color Accuracy, Highest Screen Resolution, Infinite Contrast Ratio, Highest Peak Brightness, Highest Contrast Rating in Ambient Light, and the smallest Brightness Variation with Viewing Angle. Its Color Management capability provides multiple Color Gamuts – a major advantage that is not currently provided by any of the other leading Smartphones. The Galaxy Note 4 delivers uniformly consistent all around Top Tier display performance: it is the first Smartphone display to ever get all Green (Very Good to Excellent) Ratings in all test and measurement categories (except one Yellow for a Brightness Variation with Average Picture Level) since we started the Display Technology Shoot-Out article Series in 2006, an impressive achievement for a display. The Galaxy Note 4 has again raised the bar for top display performance up by another notch.
Alles wat daar genoemd is gaat nadat ze de iPhone 6 hebben getest dus NOG STEEDS op :)

Anyway ik zeg niet dat het iPhone scherm ruk is, de persoon waar ik op reageerde zegt dat AMOLED kut is, en dat weerleg ik:) Je kan beter op hem reageren gezien ik gewoon op zijn niet kloppende claims reageer :)
Bij Geekbench is de iPhone 6 de snelste iOS telefoon en de Moto X de snelste Android telefoon.
Single core: iPhone = 1604 vs Moto X = 978 (iPhone dus 66% sneller)
Multi core: iPhone = 2867 vs Moto X = 2919 (Moto X dus 2% sneller)
Feit is dat ik gewoon 2942 punten haal met mijn jaar oude Note 3 :) https://picasaweb.google....Km9AE#6054742583049988978
Zo'n hoge score in een benchmark en nog steeds is touchwiz niet vooruit te branden. Geef mij maar lagere benchmarkscore maar wel een vlotte UI.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 26 september 2014 14:09]

Touchwizz is inderdaad drama. Daar zal Samsung toch echt eens iets aan moeten doen.
Feit is dat ik gewoon 2942 punten haal met mijn jaar oude Note 3 :) https://picasaweb.google....Km9AE#6054742583049988978
Leuk voor je. En jij gebruikt je telefoon om benchmarks op te draaien of gebruik je het ding ook echt in het dagelijks leven? Want daar gaat het natuurlijk om.
Benchmarks interesseren me geen klap. Wellicht dat bij écht zware apps (die er overigens nog niet zijn) de meerdere cores van Androidtelefoons sneller zijn, maar dat is iets wat we over een jaar wel zullen zien. Apple had wel meer geheugen kunnen inbouwen. In veel reviews van de 6/6+ zie ik de Safaritabs steeds herladen. Voor een merk dat prat gaat op de gebruikerservaring, had ik beter verwacht. Het zal echter teveel van de winstmarge vreten, 1 GB erbij zal toch al snel 1 tot 2 dollar extra kosten bij het fabriceren.
En jij gebruikt je telefoon om benchmarks op te draaien of gebruik je het ding ook echt in het dagelijks leven? Want daar gaat het natuurlijk om.
Dat is juist het leuke, in dagelijks gebruik is de Nexus 5 (wat al een oude telefoon is) vaak sneller met apps openen dan de iPhone 6
In het dagelijks leven merk je sowieso weinig verschil, tenzij je heel de dag gaat gamen. Maar doorsnee gebruik, dus beetje browsen, whatsappen,bellen, zijn alle smartphones gewoon zo snel dat je haperingen niet merkt.
[...]
de note 4 blaast de iPhone weer van de kaart op alle mogelijke manieren, en vooral met het scherm wat tegen perfectie aan hangt :)
Misschien in statische multi-core benchmarks, echter niet bij normaal gebruik want de Note 4 heeft Touchwiz geïnstalleerd wat de snelste CPU nog op z'n knieën weet te krijgen. En zelfs stock Android heeft al 2x zo veel cores en geheugen nodig om zich te kunnen meten met iOS wat compleet native draait.

En AMOLED schermen zijn nog een beetje overrated omdat bepaalde kleuren, en dan m.n. wit, er niet goed uitkomen en de schermen nog steeds veel last hebben van slijtage. Het scherm van een Galaxy telefoon die 2 jaar intensief is gebruikt, is al helemaal ingebrand en heeft veel helderheid verloren.

Je krijgt bij Apple na 2 jaar nog steeds updates voor je telefoon dus begrijpelijk dat ze zich nog niet aan AMOLED wagen; het is nml. vreemd als je telefoon nog updates krijgt terwijl het scherm al is versleten.
Misschien in statische multi-core benchmarks, echter niet bij normaal gebruik want de Note 4 heeft Touchwiz geïnstalleerd wat de snelste CPU nog op z'n knieën weet te krijgen. En zelfs stock Android heeft al 2x zo veel cores en geheugen nodig om zich te kunnen meten met iOS wat compleet native draait.
Hij (waar ik op reageer) begint toch over die benchmarks? Dan moet je tegen heb zeuren dat het daar niet om draait :)

Aantal cores zegt niks als de architectuur niet gelijk is, A8 heeft veel meer transistoren per core en die cores zijn dus weer groter en kunnen per stuk dus meer schakelingen uitvoeren. Al met al zal die misschien 2x zo weinig cores hebben maar die zijn wel 2x zo groot, dus wat zegt het aantal cores dan nog? Net als de mhz weinig zolang het niet om dezelfde architectuur gaat...
Misschien in statische multi-core benchmarks, echter niet bij normaal gebruik want de Note 4 heeft Touchwiz geïnstalleerd wat de snelste CPU nog op z'n knieën weet te krijgen.
Welnee ik zie mijn cores zelfden over de 1500mhz gaan terwijl ze tot 2300 kunnen, daarbij als je in een app zit heb je niks van doen met touchwizz ik weet niet of jij nou de hele dag op je homescreen loopt te browsen of in je settings, maar ik niet :)

En lees die link over AMOLED nou gewoon, het is de beste kleurweergave ooit op een telefoonscherm, wit valt daar ook onder. Wat op de Note 3 en S5 ook al nagenoeg perfect is overigens...
Je krijgt bij Apple na 2 jaar nog steeds updates voor je telefoon dus begrijpelijk dat ze zich nog niet aan AMOLED wagen; het is nml. vreemd als je telefoon nog updates krijgt terwijl het scherm al is versleten.
Bij Samsung ook hoor de note 2 heeft deze maand nog een update ontvangen, is nu precies 2 jaar oud, en de note 1 in juni nog voor het laatst wat dus 2.5 jaar is. Daarbij lijkt het door de steeds beter wordende hardware ook steeds langer updates te krijgen (eerste serie androids was het heel kort, 2de vlaag al wat beter), dus wat je kan zeggen over oude toestellen geldt niet perse voor de huidige generaties!

En datzelfde geld voor de schermen die worden ook steeds beter :) Zelf heb ik telefoons meestal maar een jaar voordat ik weer een nieuwe wil (nee niet nodig heb :)), en heb het inbranden dan ook niet echt mee mogen maken, maar ik lees er inderdaad wel is wat over...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 september 2014 10:15]

[...]
Bij Samsung ook hoor de note 2 heeft deze maand nog een update ontvangen, is nu precies 2 jaar oud
Android 4.4.2. We zitten nu op 4.4.4. En de Note 2 zal geen update meer krijgen naar Android L terwijl een iPhone of iPad van 2,5 jaar oud nog wel de laatste iOS krijgt.

En dan is de Galaxy Note serie een uitzondering want de meeste Android telefoons krijgen niet meer dan een jaar aan updates, als je al geluk hebt.

En wat Spinozo al aangeeft is dat de iPhone 6 zelfs in statische benchmarks koploper is en dit terwijl iOS met de helft aan CPU, GPU en geheugen al een stuk vlotter draait dan Android.
[...]
terwijl een iPhone of iPad van 2,5 jaar oud nog wel de laatste iOS krijgt.
Dat klopt niet.

De iPad 1 heeft nooit de update naar iOS 6.x gekregen. Tussen de release van de iPad 1 en iOS 6 zat net ruim 2.5 jaar...

Daarnaast lees ik veel klachten van gebruikers met wat oudere iDevices dat hun oudere device met de nieuwste updates niet meer lekker (vloeiend) werkt:
http://nl.hardware.info/n...varen-problemen-met-ios-8
Op een bepaald moment wil je dus misschien liever niet meer updaten...
iPhone 6 zelfs in statische benchmarks koploper is en dit terwijl iOS met de helft aan CPU, GPU en geheugen al een stuk vlotter draait dan Android.
In statische benchmarks is iOS de koploper, in de praktijk blijft daar niet veel van over:https://www.youtube.com/watch?v=hPhkPXVxISY
Re: de youtube video. Dat zijn toch juist fantastische resultaten? De iPhone is ongeveer even snel maar de Nexus heeft betere specs.
Re: de youtube video. Dat zijn toch juist fantastische resultaten? De iPhone is ongeveer even snel maar de Nexus heeft betere specs.
De Nexus 5 is een jaar oud. Dat de Nexus betere specs heeft kun je alleen concluderen als je Apples met peren aan het vergelijken bent ;) Het werkgeheugen van de iPhone 6 is kleiner, maar over de rest valt weinig zinnigs te zeggen...
Ja je, krijgt een update na 2,5 jaar op de iPad. Alleen is hij dan niet meer vooruit te branden. Althans dat was mijn ervaring met de laatste update die voor de 1ste iPad uitkwam in het verleden (iOS 5 dacht ik). Zo erg dat het ding onbruikbaar is geworden.
Dat is onzin. Ik heb hier de iPad 2 met Ios8, en die doet het prima!

Mijn Galaxy S3 (2 jaar oud) en de S4 Mini (half jaar oud) van mijn vriendin krijgen geen updates meer, en dat is toch een stukje vervelender: daardoor zijn we gedwongen om Cyanogen te installeren. Iets waar ik geen hele goede ervaringen mee heb (met de nightlies moest ik mijn telefoon steeds vaker rebooten), dus mijn vriendin waagt zich daar al helemaal niet aan...
De GPU in de iPhone 6 is zeker niet de helft aan GPU. Dat is juist qua specs 1 van de snellere. Geheugen merk je niet in 1 losse app, er is geen enkele app op dit moment die 1 GB of meer in gebruik zou nemen, het is alleen nuttig bij multi-tasking.
En iOS is dan geoptimaliseerd, je moet ook niet onderschatten de snelheidswinst die de Armv8 instructieset met zich meebrengt, los van het 64bits gedeelte. 64Bits komt er dan nog boven op.
Kijk je naar de benchmarks die een Nvidia K1 Denver neerzet, wat ook een dual core 1.4 Ghz 64 bits is, haalt deze weer de A8 in en dat onder Android 32 bits. Al was het benchmark apparaat een 28" inch AiO en dus betere koeling, het laat wel zien wat Armv8 kan doen voor Android.
Al met al vind ik de iPhone 6 een mooi staaltje techniek waar de Apple users blij mee mogen zijn.
Is misschien niet geheel waar, althans niet met de iPad 1. Ik heb deze overgenomen van mijn moeder en was toen 1,5 jaar oud. Na een half jaar gebruikt te hebben werd iOS6 niet meer ondersteund en 2 maanden daarna was hij vrijwel onbruikbaar omdat alle apps die ik gebruikte, niet meer op iOS5 draaide.

Android is daar veel soepeler in. Whatsapp draait nu nog steeds op android 2.1 bijvoorbeeld. En die telefoons kunnen nu inmiddels al 4 jaar oud zijn, waar dat nog mee werkt.
Nja, ik heb een S4, dat scherm is echt niet ingebrand. Hij heeft gewoon een punt, de Galaxy S5 heeft op sommige punten gewoon een beter scherm dan de Iphone6, namelijk op het gebied van helderheid, en zeker op het gebied van contrast.

Wat betreft de benchmarks, ik mis even de off-screen benchmarks, gewoon om te zien welke chip nu sneller is. Een bijna 2 jaar oude galaxy S4 heeft al bijna 2x zoveel pixels als de iphone 6, niet zo gek dat je met een highend chip, op een niet highend resolutie dikke scores haalt natuurlijk ;)
voor de offscreen benchmark scores kun je natuurlijk ook gewoon kijken naar de score die de iphone 6 plus heeft. die heeft namelijk ook gewoon een full-hd scherm net als praktisch alle Androids. en de iphone 6 plus staat boven alle Androids in de tests dus ik neem dan maar aan dat hij op dit moment het snelste is (zal niet lang duren uiteraard).

OT: mooie review maar ik blijf nog maar lekker bij mijn 4s, doet het tot nu toe nog prima en eerst kijk ik sowieso eventjes of dat buigen van de 6 plus nou een hoax is of echt zo'n groot probleem.
+1Anoniem: 404283
@mstam27 september 2014 03:44
Als je geen updates meer krijgt kun je nog altijd een andere rom installeren. En na 2.5 jaar stopt het bij Apple ook of je toestel word opeens heel langzaam.

En eerlijk gezegt vraag ik mij bij de + af wat voor vorm hij heeft na 2 jaar intensief gebruik. :P
Ze hebben tenminste nog de prijs als minpunt opgegeven en de kleine geheugengrootte.. Alleen hoe zijn de (buigende) behuizing, de fotokwaliteit en ios8 een vooruitgang??
Fotokwaliteit doet er voor mij al niet meer toe sinds de 3mp cameras en ios 8 zie ik wat veranderingen maar zijn dit dan meteen verbeteringen??

Te duur is hij wel weer gewoon.. Daar zijn ze toch wel lekker consequent in bij apple.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 26 september 2014 12:23]

Fotokwaliteit van de 6/6+ is gewoon top. Mag ook wel want het is de nieuwste telefoon. Samen met o.a. de Galaxy S5 en de Xperia Z2 en Z3, behoren de beide iPhones tot de beste vijf cameratelefoons.
Alleen geven die cameras nu een echt meerwaarde van 500€ op normaal geprijste telefoons.. Voor mij duidelijk niet.
Ik heb bijvoorbeeld geen recente compactcamera, dus mijn Z2 is ook mijn camera. Ik kan me echter goed voorstellen dat dit voor jou niet belangrijk is. Dan kun je inderdaad moeiteloos 300 euro besparen op een toestel.
Meerwaarde van 500 euro?
Meer 400 euro op een s5, die al wat ouder is.
Maar iedereen vergeet dat apple ook andere kosten maakt.
Ontwikkeling en onderhoud ios, eigen clouddienst( en servers).
Mail, agenda, foto en productiviteitsapps .Appstore, itunes, etc.
Dat is anders dan een licentie van google kopen, en een eigen schilletje erom heen doen zoals de concurrenten op
Android.
Kost ook gewoon geld. Deze kosten zitten niet in de berekeningen van de materiaalkosten van de iphone 6, die op dit moment op het internet zwerven. Maar ze zijn duurder, dat is waar. Zie ik ook terug als ik hem op marktplaats zet, afschrijving is weinig.
zover mijn (beperkte) kennis scoort de Lumia hoger op de camera?
Dan zou dat de 930 moeten zijn, die was niet meegenomen bij de cameratest die ik gezien heb (dxomark.com). De Xperia Z2 stond iig boven alle Lumia's (ook boven die 41 mexapixel Nokia) en stond op plek 5 uit mijn hoofd, na de 6+/6/S5/Z3.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 26 september 2014 17:36]

sorry: correct het was de 930
Kijk die benchmarks! Wat een vernedering voor Android telefoons.
Dan is dit dus een vernedering voor Apple? hardware die zoveel sneller is, maar de telefoon is niet sneller in dagelijks gebruik
https://www.youtube.com/watch?v=hPhkPXVxISY

edit:
spuit11

[Reactie gewijzigd door Sinester op 26 september 2014 15:16]

totdat je een spelletje speelt.
totdat je een spelletje speelt.
Denk niet dat je daar last van gaat hebben, ik heb een LG G3 de traagste van all deze telefoons zogenaamd, maar ben nog geen spel tegen gekomen die niet 100% vloeiend was
Vergeet niet dat de grafische benchmarks niet echt te vergelijken zijn aangezien de android toestellen die meegenomen zijn in de test allemaal een hogere resolutie hebben.

De kraken test lijkt echter wel degelijk verschil te maken.
Kijk die benchmarks! Wat een vernedering voor Android telefoons.
De CPU is indrukwekkend ja, maar ik heb echt geen behoefte aan nog meer rekenkracht. Technisch interessant, maar ik zie niet wat het tegenwoordig nog boeit.
Ik snap niet waarom je tot -1 wordt gemod want het is een on-topic reactie en ik kan de grafieken van de benchmarks ook moeilijk anders lezen. De iPhone 6 is in die vergelijking gewoon het snelste toestel. Ik heb de 6 dan ook besteld.
Wat ik bedoel dat iOS ten tijde van Android 2.0 meer volwassen aanvoelde, zeker met de touchwiz van Samsung welke nog altijd log is.

Ook apps waren beter op iOS en er waren er meer. Maar ook die tijden zijn veranderd.

Stock android is gewoon goed, net als iOS.

Het probleem is sowieso als je 450 of 800 euro ( beide veel geld ) voor een telefoon uitgeeft dan zijn er niet veel mensen meer objectief en is wat ze hebben altijd goed.
Ik heb nog wat lopen vechten met android vanaf 2.0 tot 2.2...

Het was inderdaad niet de gepolijste beleving die ik van iOs kende nee.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 26 september 2014 08:56]

Maar dat was 2010. Bijna iedereen is het er over eens dat met de stap naar Android 4 (2011) een gigantische stap is genomen op allerlei vlak.

Vervolgens vindt de een dat Android iOS voorbij is, de ander vindt dat niet... Wel kun je stellen dat aan iOS met versie 8 vooral nieuwe features zijn toegevoegd, die Android al een tijd had.
Nee ik gebruik 4.4 dan ook naar volledige tevredenheid :p
Alles via Itunes moeten doen, het gebrek aan aanpassings opties vind ik gewoon minder. Dit is bij Windows Phone hetzelfde (daar erger ik me dood aan de delays met messaging apps van soms 30+ minuten).
Ik heb werkelijkwaar geen idee waar je het over hebt 8)7
Een programma zoals het vreselijke iTunes is bij Windows Phone niet nodig. En vertraging van 30+ minuten met messaging apps??? Alles komt bij mij direct binnen, of het nou SMS, WhatsApp, Skype of Telegram is (Nokia Lumia 920 met Nokia Cyan)

[Reactie gewijzigd door LCP op 26 september 2014 12:37]

920 met 8.1:

BBM: 15 minuten delay (screen locked. Ja push staat aan)
Telegram: 25 a 30 minuten
Whatsapp: 10-30

Helaas het geval. Al meerdere keren naar laten kijken. Factory resets, developer versies erop etc. Allemaal zonder resultaat. Helaas heeft dit soort kwaliteit me wel van de Lumia telefoons weg gekregen.
En al die apps hebben wel toestemming om in de background te draaien?
Nee, standaard hebben apps die het nodig hebben gewoon toestemming om in de achtergrond te draaien. Het is een mogelijkheid om dit uit te zetten als je dat niet wilt om bijv. batterij te besparen.
Ok. Ik ben gewend dat whatsapp d.m.v. push-notificaties werkt. Dan hoeft de app niet in de achtergrond te draaien terwijl hij wel functioneel blijft.
Als iPhone 5s gebruiker en ik spreek natuurlijk alleen voor mijzelf, had ik het liefst de features van de 5s in een 4s. Het 3.5 inch scherm vind ik nog steeds prettiger dan 4+ inch maar ja, het is niet anders.

De iPhone 5 heb ik na een uur al laten vallen, ik kon niet bij het bovenste gedeelte zonder m'n grip los te laten. Na 10 dagen heb ik hem aan m'n moeder gegeven en heb ik weer een nieuwe 4s gekocht.. Maar door de features toch later een 5s gekocht.. 8)7

Dus om jouw vraag vanuit mijn standpunt te beantwoorden: Neen, ik vind een groter scherm niet opeens gigantisch mooi en zeker niet praktisch.. Misschien straks wel een iPhone 7 Mini Air Pro..
Ik vond de schermgrootte van de 4S ook het beste, helaas gaan m'n ogen achteruit waardoor het allemaal te klein werd, idem bij 5/5s. Ik zou met dat soort schermen de mogelijkheid hebben alles te upscalen, grotere iconen en text overal. iOS laat wel grotere text instellen, maar dat is slechts voor een klein gedeelte in bepaalde apps. Ik moet de 6 eerst in m'n handen hebben gehad om een goed oordeel te vellen hoe groot alles is. Daarbij vind ik hem op plaatjes ook qua design niet echt bijzonder. Maar ik wil hem eerst in m'n handen hebben om een goed oordeel te kunnen vellen.
Ik wou graag terug naar iOS en een wat kleiner scherm. Er was genoeg uitgelekt, dus ik zag het al aankomen natuurlijk, maar ik ben wel wat teleurgesteld is de 6 en 6 plus. Voor waarvoor ik een telefoon gebruik heb ik liever een wat kleinere en dat bied Apple dus niet meer.

De 4/4s en 5/5s vond ik qua design ook prachtig (bij die laatste moest je wel wat wennen). Maar mooi genoeg om je te verleiden er een te kopen. "Things of beauty" die je wilt bezitten. Dat heb ik bij de 6 niet, dus ik twijfel. Een 5s gaan kopen of maar gewoon nog een jaartje met mijn Android doen.
De 5S is een pracht telefoon hoor. En zoals je uit deze review kunt opmaken, qua performance doet hij niet enorm onder voor de 6. Uit benchmarks komt de 5S ook net zo snel naar voren als de laatste Android telefoons. Dus nu een iPhone 5s kopen met in het achterhoofd dat je gewoon graag een 4 inch telefoon wilt vind ik nog niet zo'n gek idee.
Ik denk dat heel veel Apple fans die nieuwe 6 geweldig gaan vinden en de Android gebruikers die jaren lang roepen dat één groter scherm prettiger Is dus eindelijk gelijk gaan geven.

Ik mis nog wel een minpunt wat met dat soort telefoons belangrijk is: weinig scherm oppervlak voor zijn grote.

De concurrentie doet dit vele malen beter. Schermen zijn even groot maar de toestellen net wat compacter. Die 6 Plus is echt groot geworden. Nog groter dan een note 3 dat Is alles behalve handig. Is accepteer het formaat van de note vanwegen het geweldig grote 5,7" scherm. En deze lengte Is nog wel te doen. Maar merk wel dat hij Niet groter moet worden. Liefst hetzelfde scherm formaat met nog dunnere randen en dus nog wat kleiner.

De 6 Plus heeft een kleiner 5,5" scherm maar Is nog groter. Dat Is niet zo handig. Vooral bij het gaan zitten kun met bepaalde broeken merken Dat hij een klein beetje in de weg zit. Ik vind het zelf geen probleem en bij de meeste broeken gaat het met een Note3 prima.
Maar vind dit wel een punt wat nu heel belangrijk wordt. En bv LG met de G3 laat zien dat het erg compact kan. Er zin al telefoons met 80%+ scherm oppervlak maar dat zijn er helaas weinig. Hopelijk worden dat er snel meer. Op dat moment ga ik ook graag naar een nieuwe note of andere telefoon die 5,7" of groter is. De Note4 laat ik ook link liggen vanwegen te weinig echt nuttige verbeteringen en geen groter scherm/compactere behuizing zoals wel het geval. Was bij vorige note evoluties
Heb zelf ook de 5S, en elk jaar een nieuwe telefoon vind ik sowieso niet nodig. Maar ook als ik wél in de markt was voor een nieuw toestel, dan zou ik de iphone 6 (& 6 plus) links laten liggen. De 6 plus is mij simpelweg véél te groot (diverse hands-on video's bekeken) en de 6 is op een aantal kenmerken (geen OIS, lagere ppi, mindere accuduur) duidelijk minder goed dan de 6 plus. En de protruding camera, onbegrijpelijk...


Ik verwacht bij een volgende ronde een 'kleiner' toestel waarbij je geen concessies hoeft te doen w.b. specs, een camera die volledig in het chassis is verzonken, en alsjeblieft, niet die lelijke lijnen op de achterkant...
Je lokt wel iets uit door te stellen dat 99% van de iPhone gebruikers de kleine formaten het ideale formaat vinden. Dat is een totaal verzinsel. Er zijn honderden miljoenen iPhone bezitters, en de enigste die je ooit hoort hier of op tech sites zijn juist de fanatiekelingen.
Ik heb bij aankondiging van de iPhone 6 een iPhone 5s besteld (overstap vanaf iPhone 4), omdat ik simpelweg niet op zo'n groot ding zit te wachten.
Als je resultaten van studies gebruikt, graag referenties plaatsen. In dit geval zou ik graag het marktonderzoek willen nalezen waaruit blijkt dat 99% van de iPhone gebruikers geen groter scherm wil. Het is niet dat hier en daar op een forum iemand schreeuwt dat hij geen groter scherm wil, hij onmiddellijk iedere iPhone gebruiker representeert.
ik geef je groot gelijk. om ook niet uit te lokken wat je zei. is dat apple wel samsung hardware gebruikt in de iphone's. ik had een keer op school zon mac mini open gehaald. 9/10 hardware was van samsung. waarom apple dan altijd rechtzaken tegen samsung begint snap ik dan ook weer niet als dat je grootste fabrikant is van hardware...
Niet zo heel lastig, Samsung is niet perse '1 groot orgaan'. Samsung Mobile (of hoe de afdeling ook heet) heeft mot met Apple over de iPhones, Samsung de chipmaker ziet gewoon een klant en inkomsten.

Blijkbaar is de overkoepelende orgaan niet beslissend in wat er gedaan wordt.
Ja maar niet alle ontwerpen zijn van samsung zelf.
Apple ontwerpt ze en samsung produceert ze vervolgens.
Het is niet zo dat apple zegt: nou laat maar ff zien, dan kies ik wel uit.
Apple zegt : dit is het ontwerp. Kan je het maken? En zo ja, voor hoeveel?

En op dit moment zitten er zeer weinig onderdelen in van samsung. Volgens mij leveren ze alleen voor het deel het geheugen van de iphone 6.
De SoC komt grotendeels van TSMC, schermen van LG. Wifi en 4g van Qualcomm en Broadcom.
ja of waarom samsung een zeer grote afnemer (=klant) voor de rechter sleept aangezien ze dat ook doen.
Volgens mij hebben die grote bedrijven een haat-liefde verhouding met elkaar :)

En ik denk dat een iphone niet heel snel is door de hardware maar meer door een combinatie van de hardware-software.
Eigenlijk zouden apple en samsung moeten samenwerken, ssamsung voor de hardware en apple voor de software (niet perse iOS hoor maar meer de optimalisatie)
Ik vraag me af wat de conclusie gaat zijn op de klant zelf, dit doordat volgens mij zo'n 99% van de iPhone gebruikers klaagde over Samsung / HTC/ LG (alle fabrikanten min of meer :P ) wegens de grote schermen, en dat de iPhone fijner zou zijn wegens de snelheid + het compacte toestel (lees: klein scherm)
Dit is echt zo'n self-fulfilling prophecy... Waarom zou je je als iPhone-gebruiker bezig houden met de schermgrootte van andere toestellen? Ik denk dat 99% van de iPhone-gebruikers zich geen seconde druk heeft gemaakt over de schermgroottes van andere toestellen hoor. :)

Veel iPhone-gebruikers spraken hun waardering uit over het handzame scherm, dat is iets anders dan klagen over grote schermen. Het lijkt me duidelijk dat zowel grote als kleine schermen hun voordelen hebben.

[Reactie gewijzigd door TMC op 26 september 2014 08:41]

Veel iPhone-gebruikers spraken hun waardering uit over het handzame scherm, dat is iets anders dan klagen over grote schermen.
Nieuw op tweakers zeker? Al zeker 3 jaar heb ik volgens die iPhone gebruikers hier op tweakers een koelkast, snijplank of surfplank...

Dat ze dat niet allemaal zo denken geloof ik best, maar ze zijn er wel en ze zijn overduidelijk aanwezig hier!
Dat komt door het feit dat alles wat Apple maakt ineens wel fantastisch, revolutionair en beter is 8)7
Was 4 inch nog het allerbeste en was een groter scherm echt ondenkbaar, dan is nu het grote scherm van de 6 en de 6+ ineens fantastisch en geweldig. Waarom? Omdat het Apple is. Dat is misschien te ontkennen, maar als je kijkt hoeveel Apple gebruikers de concurrentie afkraakt en vervolgens diezelfde features in een nieuwe iPhone ineens het allerbeste vindt, is het moeilijk om niet bovenstaande conclusie te trekken...
Je maakt van een mug een olifant. Ik heb die opmerkingen ook weleens gelezen, maar 90% van de mensen denkt en schrijft helemaal niet zo.
Ik ga hem kopen ook al vind ik veel te groot. Het design zelf is veel toch echt wel een pak mooier dan wat de concurrentie heeft. Maar feit blijft: jammer dat men geen 4" meer uitbrengt want 4,7" blijft me te groot en 5,5" is gewoon belachelijk.
Ik vind het zo vreemd dat ze nu wel een groter scherm hebben, maar lang niet het meeste eruit hebben gehaald. De iphone 6 is bijna net zo groot als een g3 met 5,5 inch scherm.

Qua specs zal het gewoon weer de snelste telefoon van het moment zijn, maar eerlijk gezegd ga ik daar helemaal niets van merken omdat ik niet echt spelletjes speel op dat ding.

Kortom: ik vind dat deze telefoon weinig toegevoegde waarde heeft en ik verwacht eerlijk gezegd dat de daling bij apple is ingezet. En ook samsung gaat het gewoon afleggen tegen telefoons als de oneplusone die zo ongeveer hetzelfde of meer bieden voor de helft van het geld.

Smartphones worden een commodity binnen nu en 5 jaar met daarbij dlende marges en minimalisering van de differentieatie in functionaliteit. TOtdat er weer iemand met een 'nieuwe iphone' komt als in 'gamechanger'. Ik zie apple dit voorlopig niet meer doen. Want die zijn de weg ingeslagen van de winstmximalisatie.
Persoonlijk heb ik altijd gezegd dat ik geen groot scherm wilde en vooral daarom destijds een iphone 4 heb gekocht.

Nog steeds zie ik een kleiner scherm als een voordeel, maar ik heb een tijd terug al besloten dat mijn volgende telefoon toch een groter scherm krijgt.

Dit wordt dan wel een android telefoon, want ik vind het de meerprijs van de iphone gewoon niet waard. Ook heeft android in de afgelopen 4 jaar veel grotere stappen gemaakt dan iphone.
Ik zal eerlijk toegeven dat ik niet het fijne weet van alle veranderingen van android, omdat ik zelf apple heb gehad in die hele periode.

Een ding wat echter een flink verschil maakt is hardware acceleration sinds android 4.0.
Dit heeft android een veel soepelere ervaring gegeven (volgens mij).

Dit is een van de grote stappen die android heeft gemaakt sinds ik mijn iphone 4 heb. Dat was ook een van de redenen dat ik destijds nog weg bleef van android.
Tja, ik heb geen vastlopers op mijn android phone, maar mijn vrouw heeft genoeg lopen vloeken op haar iphone indertijd ivm. vastlopers.
Beide OSen kunnen dus vastlopen...

Wel grappig dat mijn vrouw een android toestel wou, omdat ze een groter scherm wel handig vond, omdat ze widgets erg nuttig vond, en omdat ze niets kon aanpassen op een iphone (toetsenbord, camera app, browser, etc).

Intussen heeft Apple dus geluisterd (op een gegeven moment konden ze het niet meer negeren eerder), maar ja, voor een hoop mensen is het dus wel rijkelijk laat...
Ach, iOS8 is ook verre van stabiel, getuige alle techwebsites. Apps crashen vaak o.a. Uiteraard heb jij nergens last van, maar zo zijn er ook genoeg Androidgebruikers die geen last hebben van hangende apps. Er zijn al verschillende onderzoeken gehouden waarbij Android stabieler bleek te zijn dan iOS. Zelfs begin dit jaar was er nog een dergelijk onderzoek. Laten we het erop houden dat ze beide stabiel zijn.

Het is echter praten tegen een betonnen muur bij jou, want je zult het nooit toegeven. Als Android echt zo slecht was als jij zegt, dan verbaast het me dat er nog high end Androids worden verkocht. Die personen kunnen immers net zo goed een hemelse en veruit superieure iPhone kopen :)
Maar iedereen mag toch kopen wat hij wil?
Ik ga toch ook geen audi a4 bashen omdat je in een volkswagen dezelfde motor heb zitten voor minder geld?
Belachelijk dat iemand een audi koopt...

Wees blij dat er keuze is.
Iedereen alleen op android. Wat nu al bij a het geval is, vind ik ook eng en saai.
80% op android en apple gebruikers zijn schapen......
Probeer es MIUI. Zit overigens standaard op Xiaomi telefoons. Ik merk echt geen verschil in soepelheid met iOS. En dat zeg ik als gebruiker van beide telefoons.
Ik vind het wederom een geslaagd toestel!

Er zijn effectief veel vernieuwingen die Apple zelf heeft doorgevoerd en nog niet bestonden (zie de feature van het scherm naar beneden te laten komen) maar er zijn evenzeer "nieuwe" dingen (zoals de NFC-chip) die al enkele jaren bestonden. Hierdoor krijg ik zelf de indruk dat Apple minder innovatief is. Hierdoor krijg ik wel eens de indruk dat ik meer betaal voor hetzelfde. Maar aangezien ik supertevreden ben ga ik me wel opnieuw eentje aanschaffen!!

Ik kan mij goed inbeelden dat veel mensen het een duur toestel vinden gezien de mindere hardware die in de iPhone steekt vergeleken met de hardware in high-end Android toestellen. Maar als er dan benchmarks getoond worden is toch telkens te zien dat Apple verre van moet onderdoen!
Verre van onder? Hij verslaat ze allemaal, zeker op single core, bij meerdere cores is alleen de Note 4 een fractie hoger.
Het naar beneden komen van het scherm, heeft niet zo heel veel zin bij bijv. de Note. de back buttons zitten al onderin waardoor je er bij kan met de duim. Al is de functie van je toetsenbord naar 1 kant brengen van het scherm wel al een functie die langer in de note serie zit zodat je met je duim kan typen. Ik zelf gebruik dat nooit, want ik typ met allebei mijn duimen :)
Die functie om je scherm naar beneden te laten komen heeft Samsung al jaren (4 jaar om precies te zijn). Iets anders geïmplementeerd dat wel, maar het effect is hetzelfde, een lapmiddel om overal bij te kunnen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 september 2014 09:50]

Het wordt ook steeds moeilijker om innovatief te zijn. Wat zou je nu nog in een telefoon moeten stoppen wat ook zinvol is?
Draadloos laden? Een SD-card? (Dat zijn zaken die voor Apple innovatief zouden zijn....)
Ingebouwde projector?
Een SD-card zit er heel bewust niet in.
A. Dan upgraden mensen niet meer voor 100 euro of meer naar de duurdere versie.
B. De gebruikservaring. Mensen zonder kennis gaan een class 4 kaartje erin stoppen en vervolgens klagen dat hun telefoon er trager op wordt. Plus dan moet je een Finder of iets dergelijks hebben om te gaan kijken wat nu waarop moet staan, wat het extra gecompliceerd maakt. Niet voor de mensen op deze site, wel voor de 99% andere gebruikers.
een goed gemaakt besturingssysteem maakt gee onderscheid bij het kijken naar files.

op Windows Phone zie ik alle foto's gewoon netjes bij elkaar staan. Of ze nu intern of extern staan. Ze staan gewoon allemaal in de correcte map (ik heb foto's bijvoorbeeld op intern als extern gemaakt, maar ze staan bij foto's...)

Uitbreiding dmv Micro SD zou ideaal zijn... maar ja. Geld, geld, geld, geld. En zolang mensen liever 700+ uitgeven voor een telefoon, dan 200 voor ongeveer hetzelfde.... maar mensen zijn kuddedieren :+
Maar snap het kuddedier ook dat foto-x verdwenen is die op de SD-kaart stond? Inderdaad zou het feilloos in elkaar over moeten lopen maar (negatief) performance beïnvloedbare items houd apple gewoon simpelweg niet van
Een SD-card is niet innovatief. Het kan handig zijn, maar het is geen innovatie. Draadloos laden is geinig, maar niet de heilige graal. Een ingebouwde projector is niet realistisch, bovendien zijn er betere alternatieven (een 60" tv met ingebouwde Chromecast of Apple TV oid, ik noem maar wat).
Draadloos laden op een kastje wat aan een draadje zit ? (nog even los van de efficiency).
Vervangbare accu? SD-card zoals geenstijl al zei? Micro-USB oplader standaard? waterdicht?

ik heb een poosje een iPhone gehad maar dat viel me toch echt vies tegen met vrijheid binnen het OS (vergeleken met android, ik heb geen WP gehad).

[Reactie gewijzigd door noil op 26 september 2014 09:53]

Vervangbare accu? Niet perse nodig de accu uit mijn 4s gaat nog steeds 'net zo lang' mee als toen ik hem kocht (half jaar na release), een SD-card vind ik niet nodig (keep it simple, 1 opslag en door 'the cloud' is mijn data device honger flink gedaald), Micro-USB maar alles van de 30-pins of lightning kabel verliezen? Nee dank je.

Waterdicht? Ja dat had ik wel erg graag gezien, hoe vet zou het geweest zijn om met de nieuwe 240fps mogelijkheid ook onderwater te gaan. Sterker nog ik denk dat alleen Apple dit 'perfect' had kunnen uitvoeren juist gezien bovenstaande (in jouw mening missende) punten, geen geklooi zoals bij Samsung dat als je hem net niet zoals in de handleiding weer precies in elkaar zet er toch weer water in kan lekken etc. want niets kan open / er uitgehaald worden....

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 26 september 2014 16:23]

Ik hoop dat Apple NOOIT een Micro SD aansluiting gaat gebruiken. Ik heb 2 telefoons, een 5S (na vanmiddage een 6) en een Lumia 930. De Lightning connector is dermate superieur in het gebruik dat deze eigenlijk als standaard ingevoerd meot worden voor alle telefoons.
je bent in de war met Micro USB en Micro SD ben ik bang....

en tja, Lightning zou als standaard moeten worden ingevoerd... maar dat mag niet van Apple he?
je weet dat micro SD voor opslag is? Je weet wel, voor _in_ de telefoon... ;) Misschien eerst lezen voordat je begint met afzeiken :)
Dat kan je mooi wegwerken. Ik kan mijn telefoon zonder na te denken op mijn nachtkastje leggen en dan laadt hij vanzelf op omdat ik een Qi ladertje erin gebouwd heb. In een auto is het ook handig, het nut is er dus zeker. Daarnaast blijft een aansluiting lelijk en kwetsbaar.
Waterdicht. Verder vind ik het 2e scherm van de yotaphone een leuk idee.
Vingerafdruksensor, een betaalsysteem met vele partners bij de launch.

Oh wacht. :P

Alle gekkigheid op een stokje, ik ben wel serieus. Innovatieve zal meer en meer zitten in het vinden van nieuwe toepassingen van smartphones en software, niet zozeer in de hardware. Iets heel simpels als NFC (een niet-boeiende techniek) gaat pas leven als je er wat aan hebt in het dagelijks gebruik, en dat lijkt met Apple Pay voor het eerst te gebeuren. Combineer dit met een vingerafdruksensor, en je stelt een telefoon in staat om hele simpele handelingen (betalen, hoe moeilijk kan het zijn) toch beduidend beter te doen.
Waarom zijn alle positieve punten die nu genoemd worden in de conclusie niet genoemd als nadelen bij de 5s? Zoals het niet lekker in de hand liggen, kleiner scherm, mindere gebruikservaring. Ik vond het niet objectief overkomen.
Omdat de wereld niet zwart-wit is?

Een klein scherm heeft namelijk ook voordelen.
5S ligt goed in de hand, deze ligt lekker in de hand ;)
Ik snap nog steeds niet wat het probleem is, om in de iphone een slot te maken voor een sd kaartje. Die 16gb is in mijn ogen gewoon te weinig als instap model.
Als je veel games enz hebt wel, maar als ik naar mijzelf kijk vind ik het zat. Ik gebruik mijn 5s zeer intensief en heb altijd 5/6 gb over.
Tuurlijk het ligt ook aan het gebruik, maar dan nog, muziek een paar spelletjes, fotos, en het schiet aardig op hoor.
Ja ik snap je punt. Ik heb eigenlijk niks lokaal opgeslagen.
Foto's gaan automatisch naar mijn NAS, muziek ook en via spotify.

Het voordeel van geen card slot is dat er toch minder stof in je toestel komt denk ik.

[Reactie gewijzigd door waktak op 26 september 2014 09:57]

je sd kaartje kan je toch _in_ je toestel stoppen. Dan komt er echt geen stof bij. Ik vind het erg relaxt om muziek en series offline op mijn telefoon te hebben, voor bv in het vliegtuig, of in het buitenland.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee