Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Augustus 2014

Multimedialaptop -- uiterlijk en indruk

De Asus N550 is geen onbekende op Tweakers. De laptop is al tijden populair, heeft veel reviews gekregen en verscheen ook al eerder in de Laptops Best Buy Guide, zij het met iets andere hardwareonderdelen. Asus heeft deze JK-versie van de N550 van enkele eigenschappen voorzien die hem zeer geschikt maken als multimedialaptop.

Beeld

Een van de goede eigenschappen betreft het scherm. Het 15,6"-scherm van de N550 heeft een resolutie van 1920x1080 pixels, dus je kunt films in full-hd-kwaliteit bekijken. Daarnaast gaat het om een ips-paneel, dat voor goede kijkhoeken en kleurweergave zorgt. De helderheid is dik in orde en ook de contrastverhouding is prima, zo zagen we bij onze eigen review van een variant van de N550. Daarnaast heeft dit model een touchscreen. Dit lijkt overbodig bij een laptop, maar er zijn de nodige toepassingen voor en vooral voor multimediagebruik is het een extra, bijvoorbeeld voor games met touch-bediening.

Met een goed scherm is het wel zo leuk als de laptop ook recente 3d-games vlot kan tonen en om dat mogelijk te maken heeft deze laptop de GeForce GTX 850M aan boord. Dit is een krachtige videokaart uit Nvidia's recentste serie en het voordeel is dat deze kaart rond een Maxwell-gpu opgetrokken is. Maxwell is Nvidia's nieuwe gpu-architectuur die voor krachtige prestaties bij een lager verbruik van voorganger Kepler zorgt. Om het in de woorden van Notebookcheck te zeggen: "Hoewel de GTX 850M minder shaders heeft, presteert deze beter dan de op de oude Kepler gebaseerde GTX 765M, terwijl het verbruik lager ligt." De videokaart zou alle recente games daarom vlot op full-hd moeten kunnen draaien, zonder dat de instellingen al teveel teruggeschroefd hoeven te worden.

Geluid

Asus heeft voor de hoge tonen vier luidsprekers in de behuizing gemonteerd en levert een subwoofer mee voor de lage tonen. Bovendien werkt Asus nog steeds samen met Bang & Olufsen voor de speakertechnologie. Zoals bij onze review aangestipt, blijft het ondanks deze dappere poging behelpen met de audiokwaliteit, zoals bij vrijwel alle laptops. De extra aandacht voor de audio helpt wel wat, maar voor echt goede geluidskwaliteit sluit je de laptop op een goede hi-fi-set aan.

Uiterlijk

Ook het uiterlijk vinden we belangrijk en Asus stelt hier niet teleur. De N550 is grotendeels van metaal gemaakt en de cover heeft een geborsteld aluminium-uitstraling. Langs de zijkanten zit een gepolijst metalen rand, die de laptop een luxe aanzien geeft. Alleen de onderkant en de rand rondom het scherm zijn van kunststof. Desondanks is de afwerking uitstekend en gaat het om een stevige laptop.

Invoer

De touchpad is met een breedte van 11,4 centimeter en hoogte van 7,4 centimeter lekker groot, wat de bediening van onder andere Windows 8 met zijn gestures ten goede komt. Het toetsenbord is verlicht en heeft een numeriek eiland. Beide beschouwen we als een voordeel en maken het werken gemakkelijker. De kwaliteit van het toetsenbord is goed en de toetsen hebben voldoende travel.

Interfaces

De poorten waarover de N550 beschikt betreffen drie usb 3.0-aansluitingen, gigabit-ethernet, hdmi en mini-displayport. We missen hiermee niks. Verder is er ondersteuning voor wifi-n en bluetooth 4.0. Liever hadden we ondersteuning voor wifi-ac gezien. Veel randapparatuur werkt nog niet met wifi-ac-snelheden, maar dan waren we wel toekomstbestendiger geweest. Wat ook ontbreekt is een blu-ray-drive, maar inmiddels is het contentaanbod dusdanig naar internet verschoven dat we dat niet als probleem zien.

Overige hardware

Om dan nog een derde punt te noemen dat ontbreekt: een ssd. De harde schijf heeft een capaciteit van 750GB en roteert op een snelheid van 7200rpm, maar liever zagen we een flashdisk of desnoods een hybride schijf. Gelukkig verbruiken we niet ons hele budget en kunnen we het resterende geld gebruiken voor een ssd; deze is snel te plaatsen, al heb je wel een torx-schroevendraaier nodig. Overigens is er verder 8GB ddr3-werkgeheugen aanwezig.

Conclusie

Deze N550 van Asus is een multimedialaptop die uitblinkt met zijn scherm, zijn uiterlijk en vooral met de krachtige videokaart, die het systeem tot een volwaardige gamelaptop maakt. Daarnaast zijn toetsenbord en touchpad uitstekend. Helemaal perfect is de laptop niet: we hadden graag wifi-ac en een ssd gezien, maar deze laatste is eenvoudig in te bouwen. Verder is een punt van aandacht dat de beschikbaarheid op moment van schrijven snel achteruit gaat.

Pluspunten
+ Krachtige videokaart
+ Goed scherm
+ Fijn toetsenbord en touchpad

Minpunten
- Standaard geen ssd
- Geen ondersteuning voor wifi-ac

Alternatieven

Score: 4OnbekendLaptops Lenovo IdeaPad Y50 (59425652)
Lenovo Y50

De langverwachte Y50 van Lenovo combineert een lage prijs met een snellere cpu en gpu dan die van de gekozen Asus: de Intel Core i7-4710HQ en de GTX 860M. Bovendien is er ondersteuning voor wifi-ac en is er meer opslagcapaciteit. Waarom dit systeem dan niet de Best Buy is? Het scherm blijkt tegen te vallen volgens testen van Notebookcheck. Niet alleen de kleurweergave en contrast vallen tegen, maar ook de kijkhoeken zijn niet zo best. Vind je dit minder belangrijk, dan is de Y50 een zeer goede keuze.
linkReview van de Y50 van Notebookcheck

Score: 4OnbekendLaptops MSI Gaming Series GE60 2PC-017XNL
MSI Gaming Series GE60 2PC-017XNL

Deze MSI beschikt net als de Asus over een GTX 850M, maar dan met sneller gddr5-geheugen in plaats van ddr3 voor betere prestaties. Ook deze laptop ondersteunt wifi-ac en de hdd biedt 1TB opslagcapaciteit. De kunststofbehuizing is echter iets minder van kwaliteit en van het ontwerp moet je houden.

Score: 4OnbekendLaptops Acer Aspire V5-573G-745081Taii
Acer Aspire V5-573G-745081Taii

Voor de mobiele multimedialiefhebber hebben we nog deze Acer Aspire V5. Dit model is net iets dikker dan 20mm en het gewicht is 2KG, waarmee meenemen relatief comfortabel is, voor een multimedialaptop. Met zijn GTX 850M is het draaien van games geen probleem, al kan de zuinige Core i7-4510U-dualcore hier wellicht de bottleneck vormen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (142)

Wijzig sortering
wanneer komt er een best buy guide voor desktop september?
precies :O normaal staat die er stipt 08:00 uur online
het is om 13:00 uitgekomen
Prijzen gezien van lenovo op site :? Prijs explosie

[Reactie gewijzigd door ThaDude op 3 september 2014 16:35]

Ik vind het persoonlijk heel vreemd om een Multimedialaptop uit te kiezen die geen optische drive heeft waarmee je alle gangbare formaten kan afspelen, waaronder blu-ray. Dan kan je net zo goed een 720p display uitzoeken en dus besparen op de resolutie ten faveure van een SSD als standaard (en dus waarschijnlijk op een heel ander merk/model uitkomen).

Ook de suggestie "maar inmiddels is het contentaanbod dusdanig naar internet verschoven dat we dat niet als probleem zien" vind ik persoonlijk erg vreemd. Dat is toch ook geen argument wat een verkoper in een winkel zal aanvoeren als je vraagt waarom er geen blu-ray-drive in een machine zit? Alsof we altijd & overal maar (breedband-)internet tot ons beschikking hebben zodat we kunnen downloaden/streamen in resoluties die boven de 576p liggen (maximale resolutie van een DVD'tje).

Tenzij ik over bepaalde specs van de alternatieve laptops heen kijk; ook daar zit geen blu-ray in. Persoonlijk vind ik dus dat deze BBG de plank zeer goed mis slaat.
Ik vind een optische drive niet meer van deze tijd. En terecht dat ze die er niet meer in plaatsen.
We hebben ook ooit een afscheid genomen van floppy disk.
Voor multimedia is de optische drive nog best wel relevant. Hoewel er natuurlijk alternatieven zijn zoals NetFlix is het kopen van Blu-Rays nog een grote bron van multimedia voor veel consumenten. Ik ben het eens met MAX3400 die zegt dat bij een multimedia laptop een blu-ray drive moet zitten.
Ik heb er toch een voor de zekerheid in mijn laptop en desktop zitten.
Heb nog een collectie films op DVD en BD die ik soms nog kijk. Ook kijk ik graag anime en ik leen geregeld anime films en series van een vriend die echt alles wat hij leuk vind op DVD/BD heeft.
Ik was even nieuwsgierig dus heb gekeken naar alternatieven, de eerst volgende laptop met vergelijkbare processor en videokaart is de MSI Gaming Series GE60 2PE-012NL Apache Pro. Deze is wel zo'n €400,- duurder. Deze heeft dan ook wel een SSD en twee keer zoveel geheugen. Een beter alternatief zal naar mijn mening dan ook een USB blu-ray spelertje zijn.
Inderdaad, Heeft deze MSI ook een IPS scherm? Het scherm vind ik 1 van de belangrijkste zaken van een laptop
vind ik belangrijker dan design, je kijkt toch meestal (normaal gezien dan) naar het scherm
No offense, maar je hád hier mee kunnen praten over de keuzes.
No offense maar dan hebben de mensen daar misschien "de plank misgeslagen" ;).
Niet iedereen gaat alles uitgebreid volgen, maar is misschien wel geinteresserd in wat er uit komt.
Men gaat er vanuit dat er een goede BBG uitkomt ( en meestal is dit ook zo ) maar nu ziet het erna uit dat er niet verder is gezocht naar alternatieven.
Het is duidelijk dat je voor 600,- betere setups kan krijgen, het is jammer dat dit over het hoofd is gezien.
En een een beetje kritiek mag toch wel he ;).
Ik vind het toch jammer dat de prestaties vaak de doorslag geven. Ik heb op basis van een eerdere best buy guide een Asus N550JV gekocht, ook om het feit dat de kast stevig en van aluminium zou zijn. Maar dat viel vies tegen toen ik hem thuisgestuurd kreeg! Er zit een hele slappe plastic deksel op het scherm, en de onderkant is ook van dunne plastic plaatjes. Alleen de bovenkant van de laptop zelf is van alu. En aangezien mijn vorige Asus notebook (A6Jc) overleden is aan vooral plastic moeheid heb ik hem snel weer terug gestuurd.

Nu heb ik een Asus S551LN en daar ben ik uiterst tevreden over! Veel mooier en heel veel steviger, deze notebook valt in de categorie uit de kluiten gewassen ultrabook waar de N550JK voor mij toch een goedkoop kunststof notebook met leuke hardware is. En inderdaad, je levert qua prestaties wel iets in, maar ik vind hem nog steeds prima geschikt voor zwaar multimedia gebruik. Mogelijk mis je iets op grafische performance, er zit naast Intel HD Graphics een GeForce 840M in. Maar waarschijnlijk ga ik deze toch nauwelijks gebruiken. En het scherm is TN i.p.v. IPS maar is vind hem helemaal prima. En touch! Vind ik eigenlijk onmisbaar om op de toekomst voorbereid te zijn.

Iedereen mist natuurlijk zijn favoriete alternatief in de lijsten, maar de S551LN ligt zo dicht bij de N550JK dat ik het toch een beetje raar vind dat deze laptop nooit genoemd wordt! De S551 is bijna 200 euro goedkoper en heeft een veel betere bouwkwaliteit, en daarvoor lever je een klein beetje in op processor, grafische prestaties, geheugen en hdd. En voor 200 euro krik je het geheugen zo op en vervang je de hdd+ssd cache voor een echte ssd als je dat nodig vind, al vind ik de 24gb ssd cache best prima werken als deze goed gevuld raakt. Dan heb je alleen nog maar een i7-4500U i.p.v. een i7-4700HQ tostibakker en een GeForce 840 i.p.v. een GeForce 850. En dus wel in een super robuuste kast! Mijn keuze is duidelijk denk ik :P

Edit/toevoeging: Ik heb de specs van de S551LN verbeterd, klopte niet helemaal. Morgen zichtbaar hoop ik. En korte review toegevoegd, er stond alleen een onbegrijpelijke 3 sterren review: pricewatch: Asus VivoBook S551LN-DN079H

[Reactie gewijzigd door Jurren op 1 augustus 2014 11:58]

+1Anoniem: 426269
@Jurren1 augustus 2014 12:55
"Ik vind het toch jammer dat de prestaties vaak de doorslag geven."

Dat is toch altijd zo? :)

Mijn Asus N550 heb ik ook binnen een week teruggebracht. Mijn hoofdreden was de zeer luide fan die continu draaide. Ik hoop dat dit is aangepast inmiddels in de nieuwe versie met de Nvidia 800 serie videokaart (ik had er nog eentje met de 700 serie). Daarnaast was er toen voor Windows 8.1 gebrekkige driveronderstening van Asus (oftewel geen), ik hoop dat ook dat nu is verholpen en dat zal heus wel want nu is Windows 8.1 standaard lees ik.

Over de laptop van jou: Leuk ding, maar ik heb zelf toch liever een mat scherm, en dan liever IPS dan TN, hoewel ik een goed TN paneel soms toch nog mooier vind dan zo'n blauwig IPS scherm. Mijn N550 scherm had een nogal kille, blauwe kleur. Verder mist de S551LN een (mini) displayportaansluiting. Die heb ik zelf wel nodig om mijn 4k monitor op aan te sluiten. Dus voor mij is het zoeken in de pricewatch wel erg makkelijk, ik vink bij 'Video-out' displayport en mini displayport aan en de rest valt af. ;)

Hoe was het met de fan van jouw N550 en jouw S551LN?
Ik heb de N550JV niet enorm lang uitgeprobeerd maar de ventilator is me eigenlijk niet negatief opgevallen, die viel blijkbaar wel mee al heb ik hem niet lang naar 100% getrokken voor hij de doos weer in ging ;-) En qua geluidsproductie ben ik vrij kritisch, dat was voor mij eerder de reden om een Dell Inspirion terug te sturen, die ventilator van dat ding was penetrant aanwezig. De fan van mijn S551LN is nauwelijks hoorbaar, erg prettig! De warme lucht gaat voor het scherm omhoog via het scharnier, dus ik kan hem gewoon op een leuning van de bank of een kussen zetten zonder dat hij oververhit raakt. En veel hitte produceert een i7-4500U niet, TDP is 15 watt tegenover een TDP van 47 watt (!) van een i7-4700HQ. Die heeft dus ook een flinke fan nodig bij volle belasting. Goed voor de koude wintermaanden, maar doe mij maar ietsjes langzamer en een stuk koeler, een kleinere fan en langer accugebruik.

Over het scherm had ik qua specs ook niet zulke hoge verwachtingen maar het valt me erg mee. Als je erg veel licht van achteren hebt is de spiegeling wel irritant aanwezig, maar de kleuren lijken me prima en ik heb geen last van een slechte kijkhoek. Uiteindelijk waren de bouwkwaliteit, de bouwkwaliteit, de resolutie van het scherm, touch en een i7-4xxx voor mij het belangrijkst. Maar ik moet zeggen dat ik (zonder intensief vergeleken te hebben) geen verschil qua schermkwaliteit opgemerkt heb. Ze hebben dan ook niet naast elkaar gestaan. Ben wel benieuwd hoe een goed IPS scherm er uit ziet, mede omdat ik dit notebook gekocht heb om de foto's van mijn nieuwe Sony A6000 te editen, daar werd de A6Jc toch echt te traag voor. Maar uiteindelijk moet er toch een mooi groot scherm en kbd/muis op een werkplek voor komen, vandaar dat ik niet heel kritisch was op schermkwaliteit.

De aansluitingen zijn ook ultrabook-mager, 3 keer USB3, HDMI, SD, Gbit en Jack. Meer heb ik niet nodig eigenlijk, en voor jou zou HDMI prima voldoen als je een juiste kabel of een verloopkabel/adapter aansluit vermoed ik: http://www.clicktronic.co...miTM_adapterkabel_casual/. Dus misschien kun je je keuze behoorlijk ruimer maken als je een verloopje of extra/andere kabel voor je monitor accepteert, je mist misschien je beste keuze omdat mini displayport op je lijstje essentials staat. Mocht je daadwerkelijk op zoek zijn naar een nieuw notebook: succes met zoeken! Ik vond het een behoorlijke uitdaging en heb wel anderhalf jaar gewacht voor er een notebook uitkwam die aan mijn specifieke wensen voldeed.

[Reactie gewijzigd door Jurren op 1 augustus 2014 14:07]

+1Anoniem: 426269
@Jurren1 augustus 2014 14:48
Ha, bedankt voor al deze informatie. Dat is goed om te weten allemaal.

Die adapterkabel gaat helaas niet lukken, dan hou je de HDMI specs die uit je laptop komen, niet de ontbrekende displayport specs. ;)

Ik denk dat ik ook nog even minstens een half jaar wacht, voor deze zomervakantie gaat sowieso niet meer lukken dus dan heb ik hem eigenlijk pas zomer volgend jaar echt nodig. Ik hoop dat er dan meer keus is uit laptops met een mooi scherm, de juiste aansluitingen en een goede prijs. Dan laat ik nu mijn NUC i5 4250 nog effe aan de monitor hangen. :)
Ik dacht inderdaad dat de specs van DisplayPort en HDMI nagenoeg gelijk waren, maar in de 4K range zit er wel degelijk een flink verschil in zeg!

https://developer.nvidia....gh-resolution-development
http://www.diffen.com/difference/DisplayPort_vs_HDMI

DisplayPort 1.2 levert ongeveer dubbele bandbreedte ten opzichte van HDMI 1.4, en daardoor 60Hz in plaats van 30Hz op 4K, da's inderdaad nogal een verschil! HDMI 2.0 kan dit wel en dateert van eind 2013, maar op laptops ben ik dit nog niet tegengekomen. Dus nu snap ik je DisplayPort eis wel, zeker als je voor 60Hz gaat :)
Beetje jammer dat er nota bene in de opening wordt gesteld dat een 17” laptop geen bezwaar zou zijn voor een multimedia-laptop, maar er vervolgens niet één laptop genoemd wordt, ook niet in de alternatieven, die een ander scherm dan 15,6” heeft…
+1Anoniem: 426269
@Seal641 augustus 2014 12:56
Mee eens! Ik zou zeggen deze: pricewatch: Asus N750JK-T4068H
Lenovo heeft nu tot 11 augustus 10% korting als Back to School aktie !!!
Twee prima laptops, al zou ik bij de basis er zelf een SSD in zetten en de 500gig houden als back-up / opslag. Vaak kan dit zelfs met behoud van garantie.
Dat is een goede tweede optie voor de basisnotebook, maar de meerprijs van de 128 Gb SSD is relatief acceptabel. De 256 Gb variant is echt te duur.

Overigens heb ik zelf de N550JK-CM082H aangeschaft. Ik ben het helemaal eens met deze keuze, maar een paar opmerkingen zijn op z'n plaats.

Beeldscherm
Het (IPS) scherm is inderdaad prachtig, maar wel een [u]glossy[/q] variant. Wil je dat niet, dan moet je voor de Asus N550JK-CN101H gaan. Die heeft een mat scherm en ook een SSD, maar is wel wat duurder.

pricewatch: Asus N550JK-CM082H
pricewatch: Asus N550JK-CN101H

Ik heb ook een (n56) met een mat scherm. Het verschil is best duidelijk zichtbaar. Het glanzende scherm van de N550JK-CM082H is iets helder met wat volle kleuren en ook in daglicht leesbaar, maar het spiegelt gewoon echt wel sterk. Het matte scherm van de n56 laat minder licht door en is daarom wat donkerder. Maar er is absoluut geen sprake van reflecties. Daarnaast worden kleuren realistischer weergegeven dan bij glanzende schermen, maar eerlijk gezegd vind ik de kleuren op het glanzende scherm sprankelender. Maar het is waarschijnlijk minder realistisch.

Leuke bonus is natuurlijk de touch functionaliteit en ik vind die toch wel meerwaarde hebben. Het is full multi-touch en bijvoorbeeld bij Civilization V, die touch volledig ondersteund, is het toch heel aardig bruikbaar. Het is in ieder geval meer dan een gimmick. En het zit dus ook verder niet in de weg, mocht je het niet gebruiken.

Videokaart
Met een goed scherm is het wel zo leuk als de laptop ook recente 3d-games vlot kan tonen en om dat mogelijk te maken heeft deze laptop de GeForce GTX 850M aan boord. Dit is een krachtige videokaart uit Nvidia's recentste serie en het voordeel is dat deze kaart rond een Maxwell-gpu opgetrokken is. Maxwell is Nvidia's nieuwe gpu-architectuur die voor krachtige prestaties bij een lager verbruik van voorganger Kepler zorgt.
De GeForce GTX 850M is opgebouwd rond de nieuw Maxwell architectuur en is echt serieus sneller dan de oude 750M. Het verschil ligt afhankelijk van de game tussen boven de 50%! Zie bijvoorbeeld deze review.
Veel recente games zijn speelbaar op medium of high in full hd.

Overigens is het helaas wel de 850M met ddr3 geheugen. De variant met DDR5 geheugen is in veel minder notebooks ingebouwd, maar is nog een stuk (ca 20%) rapper.

Toetsenbord
Het toetsenbord is (uiteraard) verlicht en regelbaar in 3 standen. Het merkwaardig is wel dat de zilverkleurige toetsen zijn voorzien van een doorzichtige opdruk (zie plaatje), die normaal gesproken goed zichtbaar zijn, maar als je met daglicht de verlichting aan zet dan valt de opdruk bijna helemaal weg. 's-Avonds werkt het uiteraard wel prima, maar merkwaardig is dit wel. Maar goed, door overdag de toetsenbordverlichting uit te zetten is dit prima oplosbaar.

het toetsenbord tikt absoluut goed met voldoende feedback en travel. Er zijn alleen geen dedicated keys voor volume e.d. Die zijn alleen bereikbaar via de Fn + functietoetsten. Dat is wel een gemis vind ik.

Geluid
Zoals bij veel van de N serie notebooks is ook hier het geluid weer voorzien van de externe subwoofer. Asus gebruikt de ronkende term "Audio by Bang & Olufsen ICEPower".
Ik vind het geluid wat tegenvallen. Tuurlijk voegt de subwoofer wel laag toe, maar het 'midden' ontbreek hoorbaar. De speakers in de laptop zitten ook aan de voorzijde, maar aan de onderkant en dat doet het geluid ook geen goed.

In vergelijking met de N56 met subwoofer, vind ik het geluid wat minder. De n56 heeft natuurlijk ook last van het ontbrekende midden, maar in het geheel genomen is het geluid bij die laptop wat meer afgewogen. Dat kan ook aan de mindere speakers van de n550 liggen.

Overige punten
Verder is er ondersteuning voor wifi-n en bluetooth 4.0. Liever hadden we ondersteuning voor wifi-ac gezien.
Dit klopt. En helaas is het ook geen Intel kaartje maar een simpel ding van atheros, die ook de 5 ghz band niet ondersteund.

Tot slot: de volledige body, inclusief de onderkant is van aluminium en geeft de laptop een luxe uitstraling. Het aluminium is niet zo dik als bijvoorbeeld bij mijn oude XPSm1530, dus voorzichtigheid is wel geboden om deuken te voorkomen, maar het ziet er wel zeer fraai en luxe uit.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 1 augustus 2014 18:30]

Als je je bedenkt dat een Crucial M500 120GB SSD'tje nog geen 70 euro moet kosten en toch een prima SSD is, zou ik die er liever zelf in zetten. Dan heb ik zeg maar een "gratis" HDD erbij, koop voor 20 euro nog een HDD dockje en je back-up solutie is ook meteen gereed.
hoezo geen full HD onder 600E? ik vind in de PW al 5 (6 als je de medion meerekent) voor onder de 500E! is er een obscure eis die ook nog meegenomen dient te worden?

ben blij om te zien dat er van het rare 1266*768 resolutie wordt afgestapt. alleen omdan te zeggen dat fullHD (flink) over budget gaat, is onzin.
Inderdaad. Zelfs beide genoemde merken in het artikel (Lenovo en Toshiba) hebben laptops onder de 600 euro met full hd scherm:
pricewatch: Toshiba Satellite L50-B-180
pricewatch: Lenovo IdeaPad Z50-70-00365
Met bovenstaande prijzen, heb je zelfs nog budget over om er een SSD in te stoppen. Het hangt er uiteraard van af wat de eisen zijn aangeziende bovenstaande configuraties met i3 zijn. Maar een i5 is ook mogelijk:
pricewatch: Lenovo IdeaPad Z50-70-01404
Er is ook keuze tussen verschillende HP's met de A8-6410 (ongeveer vergelijkbaar aan de i3).

Wat de kwaliteit (kijkhoeken e.d.) van die schermen zijn, is uiteraard niet af te leiden uit de specificaties.

[Reactie gewijzigd door D-Three op 1 augustus 2014 08:43]

Als je mijn review van de Z50-70 inziet, en dan vooral de reacties, waar ik vooral op upgradebaarheid in ga, zie je dat ik hem voor €600 (startprijs 499) heb uitgerust met 8GB werkgeheugen, SSD 256GB + 500GB HDD in Caddy, naast het FullHD scherm, dan lijkt me dat een betere keus, ja!

Linkje: productreview: Lenovo IdeaPad Z50-70-00365 review door SherlockHolmes
Het grootste deel van de review (is een extra korte) speelt zich af in de reacties, waar ik ook diep inga op het vervangen van de huidige HDD in de Z50-70 door een SSD, en hoe je toch nog de HDD naast de SSD in de laptop kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 1 augustus 2014 11:22]

Net als alles is een laptop meer dan de som der delen, resolutie is daar dus maar één van.

Ik zie dat de Z50 ruim 3 kilo weegt, voor mij persoonlijk valt hij dan direct af, ik zou hem ook aan niemand aanraden. Het gewicht is iets waar 'jan modaal' niet naar kijkt, maar zich geheid aan storen gaat. De S440 weegt 1.8 kilo en is lekker compact.

Het beïnvloedt de presentaties niet, maar het gebruiksgemak zal er zeker aan winnen, net zoals iets als toetsenbord verlichting dat doet. Je weet pas wat je mist als je het hebt gebruikt.

Gebruiksgemakken spelen een veel hogere rol bij een laptop dan een desktop, daar voldoen rauwe prestaties al snel.
Vandaar dat ik ook zei dat het er van af hangt wat de eisen zijn. Al lijkt het misschien dat mijn opmerking enkel op de cpu sloeg. De S440 is zeker een leuke laptop maar 14" is me te klein en er is geen numeriek keypad. Mijn eisen zijn dus anders ;)

Trouwens, volgens mij is de 3,15 kilo voor de Z50 een foutje in de specs op t.net. De Z50 is namelijk de opvolger van de Z500 en die was ongeveer 2,5 kg. Het zou vreemd zijn dat de Z50 dan plots een stuk zwaarder is.

edit:
In deze spec sheet (pag. 2) staat dat de Z50 2,5 kg weegt:
http://news.lenovo.com/im...itors%20Spec%20Sheets.pdf

[Reactie gewijzigd door D-Three op 1 augustus 2014 15:41]

De s440 is 14 inch. Dus je kan geen eerlijke vergelijking maken omdat de Z50 nou eenmaal groter is. Dit geeft overigens ook een beter gebruiksgemak omdat het toetsenbord dan ook groter is. Toch zou ik de toshiba L50-B-180 inderdaad prefereren. Deze is 2.4 kg en is ook 15.6 inch.

Het scherm van de s440 valt nog wel mee
Lenovo: 14 inch 1600x900 131 ppi (0.194mm dot pitch)
Toshiba: 15.6 inch 1920x1080 141ppi (0.18mm dot pitch)
-door het kleinere scherm valt het resolutieverschil mee

Als ze beide 15.6 inch waren zou het verschil veel groter zijn:
Lenovo: 15.6 inch 1600x900 117ppi (0.216mm dot pitch)
Toshiba: 15.6 inch 1920x1080 141ppi (0.18mm dot pitch
Dit onderste staat hier alleen om het verschil te laten zien als beide schermen even groot zouden zijn wat ze dus niet zijn!

[Reactie gewijzigd door Centelte op 1 augustus 2014 13:55]

Inderdaad, waarom zijn deze over het hoofd gezien?

Vooral aangezien ze zo makkelijk te vinden zijn via de pricewatch.
als je dan begint over "lezen AUB" lees dan de eerste alinea van basismodel even goed door. daar staat toch echt: "Het is helaas nog niet mogelijk een laptop uit te zoeken met een fullhd-scherm voor minder dan 600 euro: dan zouden we het budget moeten overschrijden met enkele tientjes."

dat er dan upgrades worden uitgevoerd maakt dan ook niet uit, zonder upgrades zijn er al modellen in de PW te vinden die al wel beschikken over de fullHD. en die zijn ook al onder de 500E te vinden.
in de eerste alinea staat het anders wel al vol met fouten. en ik heb de het hele artikel gelezen zo zie je dat er verder in de conclusies dit staat: "- Binnen dit budget geen full-hd-scherm te krijgen"
ook al een bewering die gewoon domweg niet klopt, ze zijn er namelijk wél!
verder wordt er een laptop aangehaald (pricewatch: Toshiba Satellite S50-B-138 ) die niet enkele tientjes duurder is, maar 150 Euro!

ik vraag me af of jij wel begrijpt wat ik zeg. in deze BBG wordt tweemaal dus beweerd dat fullHD niet mogelijk is. niet binnen budget die zij stellen. terwijl de PW bewijst dat dit dus wel mogelijk is. (http://tweakers.net/categ...Fm0I5z39m2Lx9BN7jB9biXUr4)

ik kan dus inderdaad na één alinea conclusies trekken. namelijk dat wat er staat gewoon niet klopt.
Interessant ding die Lenovo. Vraag mij af, neem aan dat de HDD (Eenvoudig) te vervangen is zonder gevolgen voor de garantie? In dat geval een losse SSD (geen mSATA slot vermoed ik) en een behuizing voor een 2.5"HDD kost hetzelfde als de SSD upgrade, en heb je er 'gratis' een HDD bij. Nou ja.. gratis, je moet hem zelf even vervangen / herinstalleren, maar dan ben je meteen ook van eventuele bloatware af. Dan heb je misschien nog een betere SSD ook?
Ik heb een S440 en ik heb de standaard 500GB HDD (is trouwens al een vrij snelle 7200rpm) vervangen voor een 512GB MX100 SSD. Dit ging erg makkelijk (8 schroefjes losschroeven en je kan bij het moederbord) en heeft geen gevolgen voor de garantie. Wereld van verschil zoals te verwachten :)

Een andere optie is om een M.2 42mm SSD naast je HDD te installeren. Die zijn nog vrij lastig verkrijgbaar maar lijken mondjesmaat beschikbaar te komen. Amazon heeft ze sowieso al een tijdje beschikbaar, maar de SSD's zijn nog niet van de grote fabrikanten (Crucial, Samsung).
Kijk, handige informatie. Zeker een interessant idee om het met mSATA te combineren. Maar met de prijzen van grote SSD's tegenwoordig is jouw oplossing ook zeer begrijpelijk. 512GB is voor mijn echt meer dan zat.

Bedankt voor de info, en deze zetten we op de wenslijst, zoek nog iets in die richting dus dit is mooi advies (guide + reactie)
@Streup,
Bedankt voor die tip van M.2 42MM SSD naast de HDD te installeren. Zie er oveirgen wel ene aantal in de Pricewatch staan. En ook een stuk groter dan die magere 16GB die Lenovo als optie hanteert bij de versie met Radeon graf kaart.

Kun je me aangeven welk merk/type geheugen in de S440 zit? Als ik de S440 zonder de Radeon neem, dan wil ik er wel een extra bankje van 4GB inzetten en op Dual Channel draaien, wat een stuk scheelt in de prestaties.
Damn, ik lees net in een review dat er maar 1 geheugenbank is. Bummer |:(

[Reactie gewijzigd door RogValk op 6 augustus 2014 15:16]

Ook de laptop gekocht, met de standaard 500gig hdd.

Had nog een SSD liggen. Het lukt me niet 123 om die te klonen.

Hoe heb jij windows 8 weer netjes opgekregen?

[Reactie gewijzigd door alexrins op 21 augustus 2014 13:57]

Inmiddels voor elkaar; met de herstel optie vanuit lenovo center. Volgende is wel van belang:

als je herstel USB stick gebruikt, let op dat je dan ENGELS selecteert als taal voor het herstel programma.

Kreeg namelijk fouten rondom missende partities. Bleekbaar laadde hij niet het partitioneringsscherm, want toen ik het (per ongeluk) met de engels taal opnieuw probeerde kreeg ik netjes de vraag of ik mijn nieuwe ssd wilde herpartitioneren. Toen liep de herstel procedure wel door.
Zonde dat een laptop van € 1.000+ nog steeds standaard zonder SSD of hybride schijf wordt geleverd. Dit maakt zo'n wereld van verschil in prestaties, zeker gevoelsmatig! Fijn dat je zonder veel problemen een SSD kan bijplaatsen in een laptop, en voor tweakers zeker geen probleem, maar ik zie de gemiddelde consument echt niet zijn/haar laptop open vijzen (en mogelijk de garantie op de laptop verliezen) om er dan een SSD bij te steken. Laat staan dat de gemiddelde consument weet hoe hij/zij windows moet verwijderen van de originele schijf en installeren op de SSD, inclusief mogelijk al de extra drivers die je van de website van de fabrikant moet downloaden. Geen probleem voor ons, tweakers, maar wel voor digibeten.
Op een aantal van de Dell Latitude modellen (E3540, 5540) heb je een hybride harde schijf als standaard. Prijzen zullen inclusief BTW en verzenden. rond de 1000 euro komen voor de E5540. Zelfs het basis model van de E5540 heeft dan al een full HD scherm als standaard. De E3540 is ook leverbaard met full HD scherm voor 599 euro ex. BTW.

Grafische kaart is alleen dan niet zo fantastisch, maar goed. Als je niet gaat gamen heb je er een goede laptop aan. Ze zijn ook stevig gebouwd, dus meenemen is geen probleem.
Mijn HP ENVY 6-1208ed Ultrabook werd standaard geleverd met een 128GB SSD en fullhd ipsscherm voor €999. Maar ik denk dat 128GB voor de meesten te weinig is?
Verplaatsen windows naar SSD is easy. Bij intel ssd krijg je er zelfs de software bij.
Moet natuurlijk wel een msata doosje of desktop staan hebben...
Bij de meeste laptops kun je heel gemakkelijk aan de hdd.
Lenovo is niet beschikbaar voor België ... :( Leuk dat we uit de boot vallen ... Naja, tis bijna vakantie zeker ? :)

Ik vind die lenovo's best wel klassebakken voor die prijs .... maarja beschikbaarheid ...
Tja het is een best buy guide. Niet de beste beschikbaarheidsguide. Gelukkig is bij veel webshops verzenden naar buitenland mogelijk!
Best buy, maar hij is nergens beschikbaar ... leuke advies dan.
Maar niet naar België. Voor een erg leuke prijs heb ik de E540 zitten configureren met full hd scherm, ssd van 128gb en extra zware batterij voor iets meer dan 700 euro. Totdat je naar de afrekening gaat en merkt dat je op de Nederlandse site zit (is niet zo duidelijk) en ze niet verzenden naar Belgie... Waar zit die logica? Je zit met open grenzen, toch? Als je dan op bv. Coolblue kijkt, zie je dat je voor vergelijkbare specs voor hetzelfde model (als ie al beschikbaar is), je 100 euro meer neertelt, op bijna 15% duurder dan online...
Lenovo heeft toch een belgische webshop op hun site?
wat mij eerder stoort is dat de prijzen 100€ duurder zijn dan de exact zelfde laptops van de NL lenovo webshop 8)7

Ik ga toch maar eens horen of ik een azerty toetsenbord apart kan bestellen!
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True