Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Windows 8.1: de terugkeer van de startknop

02-07-2013 • 08:00

345

Multipage-opmaak

Inleiding: een antwoord op kritiek

Inleiding: een antwoord op kritiek

Microsoft heeft met Windows 8 een nette interface voor tablets neergezet, maar het leek bij de introductie van het nieuwe besturingssysteem alsof het bedrijf uit Redmond vergeten was dat er nog honderden miljoenen mensen zijn die gewoon met een desktopcomputer werken. Dat er een speciale interface voor touchscreens aanwezig was, vonden maar weinigen een probleem, maar dat die interface ook aan desktopgebruikers werd getoond en het oude startmenu volledig verving, leidde tot een stroom van kritiek.

Afgezien van de groep mensen die altijd steigeren zodra iets waaraan ze gewend zijn wordt aangepast, zijn er ook een boel mensen die Windows 8 echt niet fijn vinden werken op de desktop. Het feit dat je online binnen enkele seconden tig artikelen kunt vinden waarin de beste alternatieven voor het Windows 8-startmenu besproken worden, spreekt boekdelen. Of die kritiek gegrond is of niet, zal Microsoft weinig uitmaken; de aanhoudende negatieve kritiek was genoeg reden om tot actie over te gaan.

Microsoft gaf onlangs een previewversie van Windows 8.1 vrij, de eerste grote update voor Windows 8, die al voor de release van het besturingssysteem was gepland. De meeste wijzigingen zullen al lang geleden gepland zijn, maar het is aannemelijk dat een aantal wijzigingen in 8.1 is doorgevoerd naar aanleiding van de kritiek. De belangrijkste zijn de terugkeer van de startknop en de mogelijkheid om bij het starten van een computer de Modern UI te omzeilen en meteen de desktop te tonen.

Windows 8.1 is overigens om meer redenen een interessante release. De traditionele servicepacks van vorige Windows-edities bevatten in de regel enkel wijzigingen onder de motorkap, maar Windows 8.1 is de eerste Windows-update die grote uiterlijke en functionele wijzigingen bevat. Zo zijn veel meegeleverde apps geüpdatet en kunnen gebruikers meer zaken binnen de Modern UI aanpassen.

Op de komende pagina's werpen we een eerste blik op de aanpassingen die Microsoft heeft gedaan en kijken we of werken met Windows 8 voor de desktopgebruiker een stukje aangenamer is geworden.

Niet voor iedereen

Gebruikers die Windows 8 al geïnstalleerd hebben en een update willen uitvoeren, moeten eerst een kleine patch draaien. Daarna verschijnt de 8.1 Preview in de Windows Store. Microsoft ondersteunt echter maar een select aantal talen, waar Nederlands niet bijzit. Mensen met een niet-ondersteunde taal kunnen op dit moment officieel niet upgraden naar Windows 8.1.

Wij liepen er zelf ook tegen aan, zelfs bij systemen die gewoon in het Engels geïnstalleerd waren. Het probleem wordt veroorzaakt doordat er binnen Windows verschillende soorten Engels bestaan. Veel Europese systemen hebben Brits Engels of de 'en-GB'-locale ingesteld staan, en niet 'en-US', wat voor Amerikaans Engels staat. Gek genoeg kunnen alleen systemen die ingesteld staan op Amerikaans Engels geüpdatet worden, Brits Engels wordt niet ondersteund.

Windows 8.1 screenshot

Redelijk snel verscheen er online een onofficiële methode om de taalcheck te omzeilen. Hiervoor moet eerst het Amerikaans-Engelse-taalpakket gedownload worden en vervolgens moet een instelling in het Windows Register gewijzigd worden. Via die truc lukte het ons na veel gedoe om bijvoorbeeld onze Engelse Surface RT van Windows 8.1 te voorzien.

Bij een Samsung Smart PC lukte het ons wel om via de officiële patch en Windows Store-methode te upgraden naar 8.1, al moesten we de tablet eerst compleet terugzetten naar de fabrieksinstellingen, zodat we konden wisselen naar Amerikaans Engels als systeemtaal.

Pas goed op

We raden iedereen die met 8.1 wil spelen dan ook aan om vooraf backups te maken. Voor de early adopters is het verder goed om te weten dat de previewversie van 8.1 later dit jaar niet geüpgraded kan worden naar de uiteindelijke releaseversie. Iedereen die de Preview draait, zal dus ten tijde van de final release zijn systeem opnieuw moeten inrichten. Als je wacht tot de rtm-versie uit is, kun je wel een upgrade uitvoeren zonder verlies van programma's en instellingen. Wie alleen een beetje wil spelen, is dus waarschijnlijk het beste af met een dualboot of installatie in een virtual machine. Mensen met een Surface RT kunnen gek genoeg in de toekomst wel upgraden vanaf de Preview-versie naar de rtm-variant.

De systeemeisen voor 8.1 zijn overigens gelijk aan die voor Windows 8; de aanwezigheid van een 1GHz-cpu, 1GB geheugen bij 32bit of 2GB bij 64bit, 16GB opslag bij 32bit of 20GB bij 64bit en een DirectX 9-videokaart zijn vereist. Bij de update voor Windows RT is 10GB aan vrije schijfruimte noodzakelijk.

De startknop is terug, maar dan anders

Laten we maar met de deur in huis vallen; wie hoopte op de terugkeer van het startmenu zoals we dat uit Windows 7 kennen, zal teleurgesteld zijn. Het uitklapmenu in de linkeronderhoek komt niet terug. Wie niet zonder kan, zal zijn heil moeten zoeken bij een van de vele programma's die het oude startmenu proberen na te bootsen, zoals Classic Shell of Start8.

Startknop in Windows 8.1

Wat krijg je dan wel? Nou, om te beginnen is de startknop terug. Waar Windows 8 enkel een soort thumbnail van het startscherm toonde als je de muis in de linkeronderhoek positioneerde, is bij Windows 8.1 weer permanent een startknop te zien. Het basisgedrag is echter niet veranderd; een klik op de knop brengt de gebruiker naar het hoofdscherm van de nieuwe Modern UI.

Dit gedrag is echter aan te passen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om met een druk op de startknop meteen naar het All Apps-overzicht binnen de Modern UI te gaan. Dit is dus niet het standaardscherm met de Live Tiles, maar een overzicht van alle apps die op het systeem staan, met kleinere iconen. Hierbij kan er nog voor gekozen worden om desktop-applicaties eerst weer te geven en pas daarna een lijst met Windows 8-apps.

Windows 8 screenshot

Functioneel gezien werkt de nieuwe startknop hiermee hetzelfde als de oude. Je klikt erop en krijgt een overzicht van de applicaties die op het systeem zijn geïnstalleerd. Visueel is het natuurlijk compleet anders. In plaats van een klein uitklapmenu met een boomstructuur krijg je een fullscreen-overzicht binnen de Modern UI. Dat geeft je als gebruiker toch het gevoel dat je stopt waar je mee bezig was en een ander deel van het besturingssysteem ingeslingerd wordt. Daarnaast is het All Apps-scherm niet zo overzichtelijk als het oude startmenu.

Om die pijn nog enigszins te verzachten heeft Microsoft het mogelijk gemaakt om voor de achtergrond van de Modern UI-interface de desktopwallpaper te gebruiken. Hierdoor lijkt het alsof deze interface over de desktop heen geprojecteerd wordt en niet compleet op zichzelf staat. Het leidt er in de praktijk toe dat de twee interfaces van Windows 8 meer als één geheel aanvoelen. Zeker in vergelijking met de eerste previews van Windows 8, waar wisselen tussen bureaublad en Modern UI nog met een flipanimatie verliep, is de implementatie in 8.1 veel beter.

Windows 8.1: verschil tussen wel of geen achtergrond

De normale desktop (links), het startscherm met dezelfde wallpaper (midden) en het startscherm zonder wallpaper (rechts)

Met de standaardinstellingen zullen maar weinig critici tevreden zijn, omdat de startknop dan in de praktijk nagenoeg hetzelfde werkt als in Windows 8. Als je echter instelt dat de startknop meteen naar het applicatieoverzicht leidt en de achtergrond in de Modern UI gelijk is aan die van de desktopomgeving, dan maakt dat een groot verschil. Voor ons is het in ieder geval genoeg reden om Classic Shell voorlopig te deïnstalleren en het nieuwe startmenu een kans te geven.

Overigens is de makkelijkste optie om applicaties te starten in onze ogen nog steeds het gebruik van de zoekfunctie. Zodra je de Windows-knop op het toetsenbord indrukt, kun je beginnen met zoeken. In de praktijk is het vaak voldoende om de eerste drie letters van de applicatienaam in te tikken en af te sluiten met een druk op Enter. Dat kon al in Windows Vista en Windows 7, en werkt ook gewoon nog in Windows 8.

De startknop is op tablets ook gewoon aanwezig en dat vonden we aanvankelijk een beetje raar. Het is echter goed te begrijpen; als Microsoft de startknop op apparaten met een touchscreen zou verbergen, is hij ook meteen weg op notebooks met touch of tablets met een dock en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Booten naar de desktop en andere wijzigingen

Het gevoel van desktopgebruikers dat de nieuwe Modern UI hen opgedrongen wordt, komt deels door het weghalen van de startknop en het startmenu, maar misschien nog meer doordat elk Windows 8-systeem na het starten meteen de Modern UI opent. Mensen die alleen met de desktopomgeving werken, moeten als de computer gestart is eerst de Live Tile voor het bureaublad aanklikken. Misschien een kleine handeling, maar voor velen een die achterwege had kunnen blijven.

Daaraan heeft Microsoft bij Windows 8.1 gelukkig een einde gemaakt. Hoewel een Windows 8.1-systeem standaard nog steeds naar de Modern UI zal booten, kunnen gebruikers dit uitzetten. Als je dan ook de meest gebruikte apps aan de taakbalk vastpint, is er haast geen reden meer om de Modern UI te gebruiken.

Instellingen voor de startknop in Windows 8.1De instellingen zijn verstopt onder de eigenschappen van de taakbalk, een plek waar reguliere gebruikers ze nooit zullen vinden, maar die voor power users eenvoudig te bereiken is. Ook handig voor power users is dat het snelmenu dat kan worden opgeroepen via de combinatie windowstoets+x, nu ook een optie bevat om het systeem te herstarten.

Vanuit het optiemenu van de taakbalk is nog een aantal zaken in te stellen, waarvan het uitschakelen van de 'hot corners' voor verstokte desktopgebruikers de interessantste is. Als je de muis in de linker- of rechterbovenhoek plaatst, krijg je niet langer onderdelen van de Modern UI te zien, maar gebeurt er simpelweg niets.

Al die nieuwe opties leiden ertoe dat gebruikers die enkel de klassieke desktop willen gebruiken, dit in bijna alle gevallen ook kunnen doen zonder zaken van de Modern UI in beeld te zien. Windows 8.1 boot indien gewenst meteen naar de desktop, laat geen hot corners meer zien en toont een startknop. Als daarop gedrukt wordt, gaat de gebruiker nog wel naar de Modern UI, maar het voorgeschotelde All Apps-menu is daarbij wel een verbetering boven het startscherm.

Verbeteringen in de Modern UI

Hoewel logischerwijs veel aandacht uitgaat naar de wijzigingen voor de desktopgebruiker, heeft Microsoft ook de Modern UI-omgeving verbeterd. Niet gek, want als Microsofts voorspelling uitkomt dat over een aantal jaar elke computer een touchscreen heeft, is het natuurlijk van groot belang dat het bedrijf aan zijn touchinterface blijft sleutelen.

Toen we de nieuwe touchinterface van Windows 8 eind vorig jaar reviewden, waren we redelijk positief. Voor een eerste release had Microsoft al een behoorlijk compleet product neergezet, met enkele handige interfacetrucjes en bedieningselementen. Ook viel het aanbod in de Windows Store niet tegen voor een eerste release.

De wijzigingen die Microsoft op dit vlak in Windows 8.1 heeft doorgevoerd, zijn zeker niet schokkend of revolutionair. De basis is dezelfde gebleven en het bedrijf heeft zich vooral beziggehouden met het uitbreiden en optimaliseren van bestaande functionaliteit.

Meer personalisering bij het startscherm

Pijltje om te wisselen tussen startscherm en app-overzichtDat begint bij het startscherm. In plaats van zes kunnen nu maximaal negen rijen Live Tiles weergegeven worden, wat handig is bij beeldschermen met hoge resoluties. Daarnaast is het nu makkelijker om tussen het startscherm en het All Apps-overzicht te wisselen. Voorheen moest je eerst een submenu oproepen en dan op een icoontje klikken. Nu kun je op de desktop linksonder op een pijltje klikken en op een touchscreen kun je met een simpele verticale swipe wisselen tussen de twee schermen.

Mensen die een Windows 8-systeem met flink wat apps draaien, weten dat het Modern UI-startscherm na verloop van tijd behoorlijk chaotisch en onoverzichtelijk kan worden, omdat elke nieuwe app meteen een Tile op het hoofdscherm zet. Dit is in Windows 8.1 niet meer het geval; apps verschijnen automatisch in het All Apps-overzicht, maar de Tiles op het startscherm moeten zelf aangemaakt worden. Dit maakt alles een stuk overzichtelijker, al moet je natuurlijk wel even wat meer moeite doen om je startscherm in te richten.

De welbekende Live Tiles van het startscherm kennen nu een aantal nieuwe mogelijkheden, vooral op het gebied van lay-out. In Windows 8 hebben ze twee mogelijke vormen: vierkant en rechthoekig, waarbij de rechthoekige variant precies twee keer zo breed is als de vierkante. Windows 8.1 voegt daaraan nog extra kleine en grote Tiles toe, die respectievelijk een kwart meten van de originele vierkante Tile en vier keer zo groot zijn als die standaard-Tile.

Live Tiles in Windows 8.1

Alle verschillende maten voor Live Tiles: klein, middel, groot en breed

De Live Tiles hebben nu ook extra functionaliteit; bij nieuwe apps wordt automatisch het label 'New' geplakt, zodat ze gemakkelijker te herkennen zijn, en als een app aan het downloaden is, kan de Tile een voortgangsbalk weergeven. Het zijn allemaal kleine tweaks die er bij elkaar voor zorgen dat Windows 8.1 wat completer en weldoordachter aanvoelt dan Windows 8.

Meer Snap-modes voor multitasking

Ook is veel aandacht besteed aan multitasking. Windows 8 kent de Snap-functie, waarbij verschillende apps hetzelfde scherm kunnen delen. Eén app wordt dan in een smalle strook weergegeven, terwijl de tweede app de overgebleven ruimte vult. In 8.1 is Snap niet meer beperkt tot deze 1:3-verhouding en daarnaast is het nu ook mogelijk om meer dan twee applicaties naast elkaar te draaien.

Drie Modern UI-apps naast elkaar

Drie Modern UI-apps naast elkaar: Mail, Internet Explorer en Weather

De vaste verhoudingen zijn weg, waarmee de multitasking-interface responsive geworden is. Daarom is het nu bijvoorbeeld mogelijk om twee apps in een 50/50-verdeling te draaien. Hoeveel apps precies naast elkaar passen, hangt af van de beeldschermresolutie. Op een schermresolutie van 1920x1080 pixels ligt het maximum in ieder geval op drie.

Handig is dat een aantal ingebouwde apps nu ook slim gebruikmaakt van Snap-view. Open je in de e-mail-app bijvoorbeeld een fotobijlage, dan start de Photos-app in Snap-view-modus aan de zijkant om het plaatje weer te geven. Hetzelfde gebeurt als je een hyperlink aanklikt in een e-mail; dan zal Internet Explorer zich in Snap View openen.

Minder noodzaak voor het configuratiescherm

Windows 8 kent binnen de Modern UI een eigen plekje waar systeeminstellingen gewijzigd kunnen worden. Het aantal zaken dat je daar kunt wijzigen is echter beperkt en in veel gevallen zal een gebruiker het oude configuratiescherm moeten raadplegen. Op een desktop of laptop is dat niet erg, maar wel op een tablet, waarop je de oude touchonvriendelijke Windows-interface wil vermijden.

Microsoft heeft daarom in Windows 8.1 flink meer instellingen in de Modern UI ondergebracht. Je kunt nu bijvoorbeeld beeldscherminstellingen zoals positie en resolutie wijzigen, muisinstellingen aanpassen, en bepalen wanneer het beeldscherm uitgeschakeld moet worden.

Nog niet alle instellingen zijn via de Modern UI-interface aan te passen, dus het configuratiescherm zal voorlopig niet afgestoten worden. Dat is maar goed ook, want voor power users blijft dat toch een veelgebruikt en vertrouwd onderdeel van het besturingssysteem.

Door het hele besturingsysteem heen zijn nog allerlei kleine tweaks en aanpassingen te vinden. Zo is het nu mogelijk om voor notificaties quiet hours in te stellen, zodat je bijvoorbeeld 's nachts niet gestoord wordt, kun je verwijderbare drives in je mediabibliotheken opnemen en kun je bij het onscreen-toetsenbord nu getallen invoeren door vanaf een lettertoets omhoog te vegen en te drukken.

Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot

Een selectie van de nieuwe opties bij de pc-instellingen

De apps en een verbeterde search

Net zoals dat bij bijvoorbeeld iOS en Android gaat, kunnen de apps die Microsoft maakt voor Windows 8 los van het besturingssysteem geüpdatet worden. In de afgelopen maanden is dat ook meer dan eens gebeurd en sinds de release van Windows 8 is er veel functionaliteit toegevoegd. Microsoft heeft de release van de 8.1 Preview aangegrepen om een aantal apps opnieuw te updaten en ook enkele nieuwe apps te introduceren. Hoe de apps op dit moment functioneren, is dan ook slechts een momentopname. Als Windows 8.1 echt uikomt, zullen ze alweer verschillende malen bijgewerkt zijn.

Onderdeel van de groep geüpdatete apps zijn onder andere Xbox Music, Maps, Mail, Skydrive, Camera, Sport en Nieuws. Vooral de clouddienst Skydrive is nu een stuk dieper geïntegreerd in het besturingssysteem en bij een verse installatie van een Windows 8.1-apparaat krijg je tijdens de installatieprocedure al de mogelijkheid om een Skydrive-account aan te maken. Ook kun je met Skydrive nu lokale bestanden en mappen raadplegen, zodat de app eigenlijk werkt als een Modern UI-variant van Windows Explorer, maar dan wel een stuk uitgekleder.

Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot

Er is echter ook een sloot nieuwe apps toegevoegd. Om te beginnen zijn er een paar kleine, maar erg handige nieuwe apps, zoals een rekenmachine, een alarm-app en een Help & Tips-app. Die laatste is zeker geen overbodige luxe voor Windows 8 en we hebben in het verleden al gezien dat fabrikanten zelf dit soort apps ontwikkeld hebben. In de 8.1-preview is hij echter nog compleet leeg, meer dan een placeholder-icoon is het niet. We zijn benieuwd waarmee Microsoft deze app precies gaat vullen.

Ook nieuw is de Reading List-app, Microsofts variant op populaire apps als Instragram en Pocket. Vanuit de browser kun je pagina's via de Share-charm delen met de Reading List-app, waar deze worden opgeslagen, zodat de gebruiker ze op een later moment kan lezen.

In de Bing-categorie was er al Bing Travel en daaraan zijn nu Bing Eten en Drinken, en Bing Gezondheid en Fitness toegevoegd. De Eten en Drinken-app biedt verschillende soorten artikelen en recepten, en de Gezondheid-app stelt gebruikers in staat om hun sport- en eetgedrag bij te houden. Beide nieuwe apps zien er mooi uit en laten zien dat Microsoft zijn eigen Metro-ontwerptaal nu een stukje beter in de vingers heeft dan ten tijde van de Windows 8-release.

Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot

Dat wordt helemaal duidelijk bij de Window Store. De downloadwinkel zag er tot nu toe redelijk eenvoudig uit, maar in 8.1 heeft Microsoft duidelijk extra aandacht besteed aan het ontwerp. Ook technisch gezien zijn er verbeteringen; de app voelt een stukje sneller aan en de Store kan updates nu automatisch binnenhalen en installeren.

Windows 8 screenshot

Microsoft heeft de zoekfunctionaliteit in Windows 8.1 behoorlijk uitgebreid door middel van een integratie met Bing. Dat betekent niet alleen dat er beter gezocht wordt, maar ook dat op meer plekken gezocht wordt. Als je een zoekterm intikt via de Search-charm, krijg je niet alleen lokale resultaten te zien, zoals documenten en apps, maar ook resultaten van het web. Bij sommige zoektermen, waarover veel informatie beschikbaar is, kun je zelfs een mooi, gestyleerd overzicht gepresenteerd krijgen. Op de afbeelding zie je een voorbeeld van Microsoft over Marilyn Monroe. Wij kregen echter de normale resultaten toen we de naam van de seksbom intikten, wellicht is dat nog een bugje in de Preview.

Zoekresultaat in Windows 8.1

Internet Explorer 11 met WebGL en Spdy

Windows 8.1 brengt een nieuwe versie van Internet Explorer met zich mee, met rugnummer 11 alweer. De grootste uiterlijke wijziging aan de Modern UI-variant is dat de tabs nu aan de onderzijde van het scherm weergegeven worden in plaats van de bovenkant. Waar we ons overigens nog steeds aan storen is dat de Modern UI-variant alleen werkt als de desktopversie van Internet Explorer de standaardbrowser op het systeem is. Gebruik je dus Chrome of Firefox, dan kun je IE niet binnen de Modern UI gebruiken.

Internet Explorer 11 in Windows 8.1

Twee belangrijke technische wijzigingen zijn de ondersteuning voor WebGL en Spdy, een door Google ontwikkeld alternatief voor http. WebGL maakt het mogelijk om binnen de browser de OpenGL-graphics-api aan te spreken. Daardoor kunnen geavanceerde 3d-graphics in de browser gebruikt worden. Microsoft is redelijk laat met ondersteuning voor WebGL; Chrome en Firefox ondersteunen het al standaard, terwijl het in Safari en Opera handmatig te activeren is.

In de Preview-versie kregen we WebGL maar moeilijk werkend. De Peacekeeper-benchmark bleef elke keer op dat onderdeel hangen en de Epic Citadel-html5-demo, die draait op de Unreal Engine via WebGL, wilde evenmin werken. Gelukkig heeft Microsoft nog de tijd om de ondersteuning te perfectioneren.

Wat we nu al wel kunnen zeggen, is dat de JavaScript-prestaties flink verbeterd zijn. Vooral op tragere apparaten, zoals de Surface RT, is dat welkom. Die tablet weet de JavaScript-benchmark Kraken met Windows 8.1 grofweg twee keer zo snel te doorlopen als met Windows 8.

Voorlopige conclusie

De wijzigingen in Windows 8.1 maken het een stukje fijner op de desktop of laptop dan Windows 8. Enerzijds is het beter mogelijk om de Modern UI te omzeilen en anderzijds is het minder storend om met deze nieuwe interface te moeten werken. Het klinkt misschien triviaal, maar het feit dat de desktopachtergrond nu ook binnen de Modern UI gebruikt wordt, geeft het gevoel dat de twee 'werelden' van Windows minder ver van elkaar afstaan.

Als we puur naar de touchscreenervaring kijken, is het duidelijk dat Microsoft in het laatste jaar goede stappen gezet heeft. Omdat nieuwe apps niet klakkeloos op het startscherm van de Modern UI gezet worden, blijft dit een stuk overzichtelijker. Daarnaast zijn de extra opties op het gebied van multitasking en personalisering erg welkom, en het feit dat je op de tablet minder vaak het oude configuratiescherm in hoeft te duiken, draagt ook bij aan een betere gebruikservaring. Dat, gecombineerd met de verbeterde standaard-apps, de extra apps die nu meegeleverd worden en de diepere Skydrive-integratie, leidt ertoe dat Windows 8.1 een stuk volwassener aanvoelt dan Windows 8.

Windows 8.1 is nog zeker niet perfect. We zouden graag nog meer functionaliteit in de meegeleverde apps zien en dat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld Chrome op de desktop te gebruiken en IE11 binnen de Modern UI blijft irritant. Daarnaast zal er nog zeker een groep mensen zijn die het besturingssysteem niet fijn op de desktop vinden werken, omdat het traditionele startmenu weg is. Ook is de Preview nog een beetje buggy. Het kwam meer dan eens voor dat ons startscherm compleet leeg was. Een reboot is dan nodig om de Live Tiles terug te krijgen.

Microsoft laat met Windows 8.1 zien dat het niet doof is voor kritiek. Toch is het ook duidelijk dat Microsoft zich niet van zijn originele visie laat afbrengen. De Modern UI-interface is voor het bedrijf duidelijk de toekomst en hiernaar zal in de komende jaren nog meer aandacht uitgaan. Het zou ons niet verbazen als de zaken die Microsoft in 8.1 aan de desktopomgeving doorgevoerd heeft, de laatste grote wijzigingen op dit vlak zullen zijn. Ondertussen wachten we met spanning op de release later dit jaar, waarbij we ook een nieuwe generatie Windows-apparaten gaan zien, met snellere hardware en kleinere schermformaten.

Lees meer

'Windows 8.1 komt half oktober uit'
'Windows 8.1 komt half oktober uit' Nieuws van 13 augustus 2013

Reacties (345)

345
305
223
14
0
26
Wijzig sortering
De Preview kan nu ook worden gedownload met PCs zonder taalpakket geïnstalleerd, Microsoft heeft de update net aangepast. :)
Hoewel het (wat mij betreft) een vooruitgang is tegenover Windows 8.0, blijf ik bij mijn vorige standpunt dat een startknop zonder het bijbehorende (klassieke) start-menu maar half werk is. Een deel van de kritiek zal wel verdwijnen, maar ik vermoed dat veel mensen gewoon met Start8 / Classic Shell zullen blijven werken.

Ik vraag me alleen af of dat allemaal wel zo goed wil functioneren nu de plek van Start8 is ingepikt door Microsoft's eigen start-knop.
Hoewel het (wat mij betreft) een vooruitgang is tegenover Windows 8.0, blijf ik bij mijn vorige standpunt dat een startknop zonder het bijbehorende (klassieke) start-menu maar half werk is. Een deel van de kritiek zal wel verdwijnen, maar ik vermoed dat veel mensen gewoon met Start8 / Classic Shell zullen blijven werken.

(...)
Half werk, of werk enkel voor de vorm, marketing dus? De kritiek op het verwijderen van de startknop was namelijk maar een klein en relatief onbenullig stukje kritiek op het nieuwe besturingssysteem. De beslissing om de startknop te vervangen door een onzichtbare knop die 1 pixel breed lijkt en onmiddellijk verdwijnt zodra je je muis er weer iets te ver vanaf haalt wordt als gestoord en volledig onbegrijpelijk gezien, maar is eenvoudig genoeg verholpen: We hebben bijna allemaal al een startknop op ons toetsenbord...

Penny Arcade weet de komst van de Windows 8.1 startknop komisch te verwoorden: http://www.penny-arcade.com/comic/2013/06/28.

Het pushen van de appstore-afhankelijke, touch-gebaseerde single-tasking tablet interface op de desktop neemt met 8.1 totaal niet af. We leven in een wereld waarin Microsoft langzaam zal proberen de desktop dood te knijpen zolang gebruikers dat toestaan. Gelukkig is met het falen van winrt is win32 in zijn geheel weer even veilig.
Ik snap dat hele gezeur over die Startknop niet. Zijn al die mensen zo oud dat ze niet aan iets nieuws kunnen wennen? Als je van Windows naar Linux of OS X gaat moet je ook wennen omdat je Windows Startmenu verdwenen is. Waarom zou je dan nu niet kunnen wennen? Omdat het nog steeds Windows is en omdat Microsoft het zelf heeft gedaan?

Waar ik me meer aan stoor ik de moeite voor beginnende gebruikers om de PC af te sluiten of om een document te printen vanuit een Modern UI App. Totaal onlogisch... En dat is in 8.1 nog niet veranderd volgens mij.
Ik denk dat dat de inzet van de discussie niet is. Mensen kunnen best aan iets nieuws wennen, al gaat dat soms wat met horten en stoten. Het nieuwe MS Office interface (u herinnert zich, de overstap van de knoppenbalken naar het 'ribbon') was ook in den beginne een sinecure maar uiteindelijk heeft iedereen dat geaccepteerd.

De weerstand zit hem in de wijze waarop Windows 8 iedereen probeert in een interface te dwingen dat voor veel gebruikers niet handig is. Dat niet handig komt deels door ingesleten werkwijzes, maar ook door business applicaties die gewoon niet geschikt zijn voor het 'Modern UI' (ik heb nog steeds moeite met die naam). Een flinke portie van de adoptie voor Windows 8 moet uit de zakelijke inzet komen. Zakelijke inzet wordt bepaald door de bedrijfsapplicaties (ik bedoel hier niet Office mee). Ik heb er nog niet 1 gezien die geschikt is voor het tegeltjesinterface.

Mijn persoonlijke mening over die tegeltjes: ik denk dat MS de plank misslaat met z'n touch interface. Ja, Windows 7 en voorgangers zijn vinger-onvriendelijk en touch is nu. Je ziet het aan de run op tablets. Maar waarom moest touch nou in het desktop OS? Hoeveel laptops en desktops supporten touch? Hoeveel Desktop OSen doen mee met touch? Apple heeft doelbewust besloten dat IOS en OSX twee verschillende besturingssystemen zijn. Ook al lijken veel features op elkaar, is de basis hetzelfde en kruipen nieuwe functionaliteiten dicht tegen elkaar aan, IOS heeft de focus op touch, OSX heeft de focus op de desktop.

Ik vind dat MS met Windows 8 twee werelden probeert te verenigen die dat eigenlijk niet willen en probeert de gebruiker daarmee in een richting te forceren. Je kunt argumenteren dat de desktop geen touch heeft om dat de OSsen niet geschikt zijn. Ik vind echter dat dat zo is omdat het platform er gewoon niet geschikt voor is.

Ik zou er blijer van worden wanneer producenten van besturingssystemen en computers hun energie zouden steken in interfaces die ons echt verder helpen. Native language control bijvoorbeeld. Gewoon normaal praten tegen je computer. Dat in combinatie met handmatige invoer gaat pas echt een revolutie ontketenen. Touch is maar een tussenstation. En uiteindelijk zou je een computer met je gedachten willen kunnen sturen. Er zijn al kleine voorbeelden van te zien geweest. Een balletje dat je met je concentratie in de lucht moet houden, enzovoort.

Touch is een andere vorm van handmatige manipulatie van informatie (lees: typen) en het is allang bewezen dat wij als mens sneller denken, zien en praten dan dat we dat met onze vingers en handen om kunnen zetten in digitale informatie. Volgens mij zit DAAR de innovatie. Modern UI is dus eigenlijk Old :)

[Reactie gewijzigd door Froos op 22 juli 2024 18:46]

Mijn persoonlijke mening over die tegeltjes: ik denk dat MS de plank misslaat met z'n touch interface. Ja, Windows 7 en voorgangers zijn vinger-onvriendelijk en touch is nu. Je ziet het aan de run op tablets. Maar waarom moest touch nou in het desktop OS? Hoeveel laptops en desktops supporten touch? Hoeveel Desktop OSen doen mee met touch? Apple heeft doelbewust besloten dat IOS en OSX twee verschillende besturingssystemen zijn. Ook al lijken veel features op elkaar, is de basis hetzelfde en kruipen nieuwe functionaliteiten dicht tegen elkaar aan, IOS heeft de focus op touch, OSX heeft de focus op de desktop.

Ik vind dat MS met Windows 8 twee werelden probeert te verenigen die dat eigenlijk niet willen en probeert de gebruiker daarmee in een richting te forceren. Je kunt argumenteren dat de desktop geen touch heeft om dat de OSsen niet geschikt zijn. Ik vind echter dat dat zo is omdat het platform er gewoon niet geschikt voor is.


Dit is zo ontzettend waar. Jij slaat de plank 100% accuraat op zijn kop.

Ze hadden Windows 8 Desktop (x64) en Windows 8 tablet (RT / x64) met de hele microsoft app store gescheiden moeten houden. Apple heeft dat goed gezien.

Een desktop met professionele software hoort geen apps te draaien.
Apps zijn voor de tablet en de smartphone.

Een 30 inch monitor vingeren vanachter een bureau lijkt me geen goed idee.
Hij wordt er vies van en het lijkt me praktisch gezien niet zo fijn om mee te werken.
Voor zakelijke toepassingen en de gamers is een muis de betere optie. Met uiteraard een desktop OS die daarvoor speciaal is bedoeld.
"Apps" zijn applicaties en deze waren er eerder voor de computer dan voor "smartphones" en "tablets", simpelweg omdat de computer er veel eerder was.

Het enige verschil is de wijze van activeren en aar heb je gelijk in: Mensen met muis en toetsenbord zitten niet te wachten op een schermvullend menu wanneer er ook een makkelijk venstertje links in de hoek zat.
Het nieuwe MS Office interface (u herinnert zich, de overstap van de knoppenbalken naar het 'ribbon') was ook in den beginne een sinecure maar uiteindelijk heeft iedereen dat geaccepteerd.
Qué? De schaarse keren dat ik Office gebruik is dat nog altijd mijn oude vertrouwde Office 2003 licentie omdat ik die ribbon interface nog steeds een hork van een interface vind, verspilling van schermruimte en zwaar onoverzichtelijk. Nee, doe mij de menu's van Office 2003 maar. Het is erg jammer dat de ribbon interface nu ook naar andere applicaties is overgewaaid, want het is gewoon doodzonde en gaat fel in tegen (bijvoorbeeld) de steeds verdere minimalisering van browsers.

Straks ga je ook nog vertellen dat de nieuwe neiging van MS om menuteksten in HOOFDLETTERS te schrijven geaccepteerd is 8)7
Neemt het dan zoveel schermruimte in? Verberg hem dan, en jij als poweruser (denk ik) kent al die keyboard shortcuts toch wel. Wat is dan het probleem?
Nee, ik ben geen power-user. Tenminste, niet van Office. Ik prefereer LaTeX voor al mijn documentopmaak. Helaas wordt ik met enige regelmaat gedwongen Microsoft Office te gebruiken, om zakelijke redenen. Ik ken dus niet de shortcuts. De menu's vond ik echter wel overzichtelijk en het kostte me nooit veel moeite om iets te vinden. Met de ribbon is dat een ander verhaal. Je klikt van mega-menu naar mega-menu en hebt geen idee wat nou bij wat hoort en waar je moet zoeken wat je nodig hebt. Absoluut geen verbetering wat mij betreft.
ja, daarom komt Microsoft zometeen met Kinect voor de PC. Maar......natuurlijk werkt de Kinect voor de XBox niet op de PC. Ze hebben daar doelbewust een incompatible aansluiting op gemaakt, zodat je dat ding twee keer mag kopen. Typisch.
Ik kan perfect aan iets nieuws wennen, maar dan wil ik er ook wel een verbetering voor in de plaats, en dat heb je bij windows 8 totaal niet. Je krijgt een volledig menu waarin tegels om je aandacht staan te roepen. In 8.1 kan je nu naar een all-apps overzicht, maar overzichtelijk is ook dat niet. De oude boomstructuur daar kon je ... structuur in brengen, hier niet.

Ook als je aan het werk bent dan is er helemaal geen noodzaak om voor simpele taken ineens een schermvullend menu voor je neus te krijgen. Een klein uitklap menu komt veel minder storend over en zit gewoonweg niet in de weg.

En als de visuals je niet tegenvallen dan is de nieuwe modern ui launcher op functioneel gebied een achteruitgang. Daar waar je in vista/7 bij een zoekopdracht netjes alles onder elkaar kreeg, zowel apps, settings als documents, staat het nu in 3 aparte tabbladen waardoor je meer werk hebt wil je naar iets anders dan een app zoeken.

Bijkomend, zoals je zelf ook al aangeeft, zitten er vele vreemde zaken in de MUI, het geheel voelt gewoonweg niet af. Ook het feit dat je voor de meer geavanceerde taken naar de desktop word gestuurd toont aan dat de MUI nog vol met beperkingen zit.

Don't get me wrong, plaats die interface op een tablet en je hebt een pracht van een ecosysteem, maar voor op de desktop zie ik de modern UI liever verdwijnen.
In de oude boomstructuur kon je juist veel minder persoonlijke structuur inbrengen. De mapnamen en structuur worden bijna altijd door de fabrikant bepaald. En die waren vaak niet consistent of gebruikte onlogische groeperingen. Het nieuwe start scherm maakt het juist mogelijk om de belangrijkste applicaties een prominente plek in te laten nemen en op op de belangrijkste plaats neer te zetten. Minder belangrijke apps geef je of een kleiner icoontje verder naar rechts plaats of je laat ze van je start scherm af.

Je moet alleen wel eventjes de moeite nemen om een indeling voor jezelf te maken.

Overigens heb je blijkbaar niet gekeken naar Windows 8.1 of het artikel gelezen, want een aantal zaken die je noemt zitten gewoon niet meer in 8.1. Zo zeg je dat je nu in 3 aparte tabbladen moet zoeken, maar dat is juist veranderd in 8.1.
Ik vind ook juist de 'oude' manier (Windows 8 nu) veel beter werken dan een startknop en de Metro UI. Nu hoef ik niet meer met mijn ogen naar linksonder te gaan, maar "slinger" ik simpelweg mijn muis naar linksonder en op de plek waar ik eerst al keek staan nu die tiles en aangezien ik exact weet waar alles staat heb ik al mijn programma's snel gevonden.

Nu ik hier aan gewend ben, zie ik nadelen voor het klassieke startmenu. Waarom zou ik gaan lopen prielen in een startmenu en daarbij mijn fijne motoriek gebruiken? Bovendien kost het (maar liefst ;) ) een klik extra om iets te openen.

Het tegenargument dat het beeldvullend is, snap ik niet. Als ik een nieuw programma ga opstarten dan wordt dat volgende programma ook beeldvullend. (uitzonderingen daargelaten zoals calculator) Het is, naar mijn idee, logischer om gewoon je scherm beeldvullend te maken, waarom zou ik maar een deel van mijn scherm gebruiken?

Het grote nadeel van dit startmenu: gewenning. Ik heb er 2 weken over gedaan om deze voordelen te ontdekken, maar ik wil nu juistr niet meer terug. Mensen houden niet van gewenning, hoe veel mensen waren er wel niet die het klassieke menu terughaalde ten tijde van het nieuwe startmenu van Windows XP? Dat waren er naar mijn idee ook veel. (alhoewel je toen dus wel de optie werd gegeven tot)

Voor de mensen die tegen zijn en openstaan voor vernieuwing, probeer het eens 2 weken uit, zorg daarbij wel dat je menu orderlijk is. (gebruik bijv kleurtjes, daarmee bepaal je heel makkelijk de lokatie van items)
Voor de mensen die tegen zijn en openstaan voor vernieuwing, probeer het eens 2 weken uit, zorg daarbij wel dat je menu orderlijk is. (gebruik bijv kleurtjes, daarmee bepaal je heel makkelijk de lokatie van items)
Ik ben zelf bijna helemaal over op Linux. Ik heb nog wel een Windows 7 machine (destijds veel moeite gedaan om hem weer als XP te laten werken) en een Windows XP machine draaien maar nieuwe dingen zijn allemaal Linux Mint. Punt is ik zie geen enkel reden om Windows 8 uit te proberen. Het wordt mij niet aantrekelijk gemaakt met nieuwe manieren van werken. Ik heb mijn manier van werken en die is prima. Het heeft niets te maken met openstaan voor vernieuwing. Ik sta open voor verniewing waneer dat gepaard gaat met een wezenlijke verbetering. Een kleine verbetering, als dat al waar zou zijn, is een verslechtering in mijn ogen want het dwingt je om anders te werken. Daarbij ben ik niet overtuigd dat er sprake is van een verbetering. Op zijn best een verandering, en eentje die ik niet hoef.
Begrijpelijk dat je het nut van de vernieuwing van dit start menu niet ziet, ik kan er zelf ook nog niet helemaal goed aan wennen.

Maar blijven steken bij die van Windows XP op Windows 7 heeft voor mij de schijn van niet willen wennen. Wat was er precies beter aan het startmenu van Windows XP? Bij Windows 7 kon je zoeken waardoor je meteen had wat je zocht en werkte het bladeren door alle programma's ook prettiger want bij Windows XP was je door al die klote uitklapmenuutjes aan het bladeren die alle fabrikanten op een eigen waardeloze manier indeelden en wanneer je per ongeluk met je muis ernaast ging kon je weer opnieuw beginnen om heel de boomstructuur te doorlopen. Dit kon je dan zelf opruimen, maar daar was je dan constant mee bezig.
Ik ben echt benieuwd wat er beter was aan het startmenu van Windows XP volgens jou...

Bij Windows 8 heb meer problemen met dat standaard nu bij veel bestandstypen de ModernUI App gebruikt wordt op een desktop terwijl dit niet handig is (bij video en afbeeldingen bijvoorbeeld, dit heb ik meteen aangepast). Dit lijkt me voor de doorsnee gebruiker (die niet weet hoe hij/zij dit moet aanpassen) van een PC ook niet handig. Als je bijvoorbeeld een afbeelding bekeken hebt en je wilt terug: krijg je opeens een gallery app te zien waar je niet op zit te wachten ipv dat je teruggaat naar Windows Verkenner. Het zou idd veel handiger zijn als je windows gewoon op Tablet modus of op Desktop modus kon zetten.

@gevoelig hieronder: Dit lijkt gewoon conservatief doen om het conservatief doen. Hoe ouder je wordt hoe vastgeroester.

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 22 juli 2024 18:46]

[...]
Een kleine verbetering, als dat al waar zou zijn, is een verslechtering in mijn ogen want het dwingt je om anders te werken.
Tsja, als iedereen zo zou denken zou er nooit iets veranderen in de wereld.

Je was zeker ook een van de mensen die moord en brand schreeuwde bij office 2007? Natuurlijk is verandering soms lastig, maar een kleine verbetering slecht noemen is gewoon absurd. Ik heb de afgelopen 5 jaar mijn workflow continu aangepast, meegaan met de nieuwe techniek zorgt er voor dat je niet vastroest in je werkwijze.
Jouw redering is de reden dat er nog steeds bedrijven zijn die ie6 gebruiken.
Een kleine verbetering is ook vooruitgang, jij vind het misschien lastig, maar iemand die net met het systeem leert werken hoeft al die rare quirks niet te leren waaraan jij gewend (en vastgeroest) bent.
[...]
Tsja, als iedereen zo zou denken zou er nooit iets veranderen in de wereld.
Verandering is dan ook geen doel op zich, al heb ik het gevoel dat een hoop mensen daar anders over denken.
Verandering niet, verbetering wel.
Persoonlijk vind ik Office 2003 nog steeds prettiger werken, maar er zijn genoeg mensen rondom mij die Office 2007 beter vinden.
Dat is hét bewijs dat de perfectie gewoon niet bestaat.

Ik begrijp MS dus wel degelijk dat ze ook "vooruit" willen met Windows zelf. Ik merk echter vooral mensen die het gewoon geen kans willen geven. Het is inderdaad anders, maar slechter is het niet.
Waarom dan veranderen? Omdat het wellicht toch beter is. MS staat nogal bekend om hun onderzoek naar interfaces die streven naar hogere productiviteit.
Vooral het start-menu is blijkbaar een gevoelig onderwerp, hoewel ik persoonlijk nooit begrepen heb waarom dat standaard zo klein is ingesteld (ik maak het altijd direct een stuk groter).

Ook de "verstoring" van het full screen start-menu snap ik niet echt. Als ik in Word en het werken ben en wil Excel opstarten... dan heb ik die verstoring zelf veroorzaakt...
Als je een ander OS gewoon raken dan zal een startmenu ook niet zoveel moeite zijn.
Of heb je op je linux een w7 schil draaien zodat elk knopje op de zelfde plaatst staat zodat je geen nieuwe manier van werken moet aanleren?
Ik ben een echte OS junkie en heb echt ongeveer elk denkbaar OS wel gebruikt maar zelfs in de vrij radicaal veranderde desktop environments van linux kan ik bijna direct alles vinden en weet je waarom? Omdat het LOGISCH is opgebouwd. Dat ontbreekt gewoon compleet in windows 8.

Dingen zijn verborgen, dingen komen pas tevoorschijn als je erover hovert, dingen zijn niet consequent doorgevoerd zoals bv het configuratiescherm waar de ene helft wel vanuit de modern UI te benaderen is en de andere helft weer niet bv.

Als je een applicatie wilt starten komt er zo'n fullscreen menu tevoorschijn (wat ik onder bv Unity ook vreselijk hinderlijk vind) en de hele look en feel van de modern UI en de desktop is 180 graden anders terwijl dat in andere besturingssystemen gewoon wél goed is doorgevoerd.

Het is echt niet zo dat mensen niet tegen verandering kunnen maar als er iets veranderd moet het wel een verbetering zijn of in elk geval iets zijn dat logisch is opgebouwd.

Waarom kunnen mensen zonder IT kennis prima op een iOS of android device werken. waarom zie ik mensen die totaal geen kaas van pc's hebben gegeten zonder problemen linux gebruiken. Omdat dat wél logische interfaces zijn.

Windows 8.1 lijkt een aantal problemen wel op te lossen maar het blijft behelpen imho.
Anoniem: 262614 @Eypo2 juli 2013 10:52
Als ik aan het werk ben op een windows 8 machine dan doe ik alles in de desktop environment. Werkelijk alles. Er is geen enkele taak die ik in de loop van de dag moet uitvoeren waar ik in de modern UI beter bediend ben. Waarom moet ik dan uit mijn desktop environment getrokken worden (al is het maar kort) om een applicatie te openen die ik niet vastgepind heb aan mijn startbalk? Het dient geen doel en ik zelf vind het storend (en velen met mij).

Nou hoef ik niet per se het hele start menu terug want ik gebruik vrijwel uitsluitend het zoek veld van het klassieke start menu sinds Windows 7. Maar als ik met een enkele knop zoals de windows toets het zoeken van het start menu in een niet-intrusieve manier in de desktop environment tevoorschijn kan halen dan ben ik van mijn grootste issue met het hele windows 8 gebeuren af.

Ikzelf gebruik Start8 en vind het gewoon bizar dat ik door middel van een app die man voor 5 dollar met winst kan verkopen, het hele modern UI overbodig heb gemaakt voor mijn dagelijkse activiteiten. Waar is dan de toegevoegde waarde van die UI voor mij als gebruiker?

Ik wil prima aan iets nieuws wennen maar dan zal iemand me toch duidelijk moeten maken wat voor voordeel ik aan het einde van mijn gewenning over hou.
Waarom moet ik dan uit mijn desktop environment getrokken worden (al is het maar kort) om een applicatie te openen die ik niet vastgepind heb aan mijn startbalk? Het dient geen doel en ik zelf vind het storend (en velen met mij).
Ik ben een van die velen. Heb destijds de beta een kans gegeven voor een maand of zo, en toen weer terug naar 7. Die ik overigens in Classic mode heb staan, met kleine iconen, de rest van de eyecandy hoef ik niet, de verticale pixels wel.
Maar goed, het startmenu zelf gebruik ik zelden. Ik heb altijd Total Commander draaien, en in de buttonbar daarvan staan mijn meestgebruikte applicaties. Die buttons zelf gebruik ik eigenlijk alleen als droptarget, als ik bijvoorbeeld een jpg of raw wil openen met Photoshop in plaats van Irfanview.
Voor de rest heb ik de file associaties gewoon goed staan, dus een ram op enter terwijl ik op het gewenste bestand sta levert mij het gewenste resultaat.

Dit is waarschijnlijk nog een andere manier van werken, maar die werkt voor mij perfect.
Ik hoef nog niet over te stappen naar een hogere versie, de ondersteuning voor 7 gaat nog wat jaren door, maar een eventuele nieuwe pc wordt gedowngrade naar 7.
En daarna? 9? Of gewoon Linux Mint.
Hier ook. Maar nog een stapje verder :-).

Ik gebruik zakelijk Windows 7:
- classic mode
- classic start menu (0 ms, pre-xp view)
- ongegroepeerde taskbar
- alt-tab register aanpassing (werkt weer zoals verwacht)
- zelf samengesteld quickstart menu

Eigenlijk gewoon windows XP (classic.) Het enige waar ik gebruik van maak is het verbergen van de taskbar icons (wellicht dat dat in Vista ook al op die manier in te stellen was.)

Met deze aanpassing in Windows 8.1 upgrade (waarin een aantal van bovenstaande dingen, voor zover ik weet niet meer mogelijk zijn) zal ik nog niet overgaan.
Ik werd ook alleen in de desktop-environment, enkel het startscherm is "Metro". Ik mijn vorige post zeg ik waarom dat startscherm wel een doel heeft. (sneller werken met programma's die niet op gepind zijn op je startbalk)

Ik denk dat je eens naar "Launchy" moet kijken, dat is simpelweg een searchbalk voor Windows die je ook nog eens op kan roepen met een sneltoets. Dan heb je Start8 ook niet meer nodig. De toegevoegde waarde voor mij is dat ik met 2 kliks sneller ben dan met typen.

Met mijn vorige post geef ik aan wat de voordelen zijn van het startscherm. Dat kan voor jou geen voordeel zijn, dan zou ik simpelweg bij het oude startmenu houden (hoewel die keuze niet meer in Windows 8 zit...)

@ Jrfloor: Ik vind het deze 2 weken wel waard om mijn manier van werken om te gooien, maar dat moet iedereen zekerste weten voor zichzelf uitmaken. Het probleem is is dat je moet investeren, je kan niet voordat je investeerd weten of het het waard was.

@Bigsteve22; Je hebt idd gelijk voor meerdere schermen. Voor deze mensen vervalt dat voordeel.
Ik zal vast een keer een Win8 machine kopen, ben wel al bijna toe aan een nieuwe computer. Echter de enige reden voor mij om Windows te draaien is voor computer spelletjes, en ik ben steeds meer van de spelletjes die het op ieder platform doen. Ik hoor niks dat ik als positief ervaar op Windows 8 UI. Dat wil niet eens zeggen dat de UI per definitie slecht is maar wie denkt dat 1 smaak de wereld bedient snapt niet hoe mensen in elkaar steken. Het is alleen simpeler en goedkoper voor een bedrijf om 1 UI te onderhouden.

Ik weet wat ik wil en ik moet moeite doen om zelfs mijn Linux UI daar in de buurt van te krijgen. Mijn wensen zijn vaak niet de standaard instellingen en dan heb ik nog genoeg kennis om er wat van te maken. Als je en wat minder ervaren gebruiker bent dan heb je maar te slikken wat je opgedrongen wordt. Al zou dat beter zijn voor 80% (wat ik niet geloof) dan is 20% dus nog terecht boos. Ze testen die UI's kennelijk niet met echte gebruikers anders hadden ze dit al geweten.
dat voordeel merk je vanzelf wanneer je er aan gewent raak. ik snap al gelijk jou eerste punt niet. jij vind het blijkbaar een probleem om in metro screen een app te openen, maar vind het geen probleem om het in start menu te openen. in mijn ogen is dat gewoon problemen zoeken ipv werkelijk een issue te noemen. op het moment dat jij een andere app open ben jij altijd al afgeleid van je huidige werk, dus dat kan geen issue zijn, en ik start in metro sneller een app op die ik vaak gebruik als dat ik het opstart in windows 7 met start.
Nu hoef ik niet meer met mijn ogen naar linksonder te gaan, maar "slinger" ik simpelweg mijn muis naar linksonder en op de plek waar ik eerst al keek

Niet iedereen heeft een linksonder! Er zijn ook mensen die meer dan 1 monitor gebruiken zoals ik dus en dan is dat echt niet te doen. Wie verzint het nu om je muis in een hoek te drukken. 1 monitor is toch niet meer van deze tijd!
Er zit een soort van drempel in die hoek waardoor in dit soort gevallen de muis toch "links onder" blijft staan !
Werkt ook op 2 schermen, er is een onzichtbaar randje in de hoek.ik werk al meer als een jaar met 8 en vind het heel prettig werken met meerdere schermen. De desktop heeft nu eindelijk de taakbalk op elk scherm wat ik echt mis wanneer ik terug is met 7 werk.
jij laat duidelijk zien dat je wat wil opnoemen zonder het ook werkelijk geprobeerd te hebben. ik gebruik al vanaf begin 2 schermen en het werkt gewoon goed zonder enige vorm van moeilijkheid.
Anoniem: 66374 @bigsteve223 juli 2013 10:15
Ik heb thuis 1 monitor. Het is nog steeds van deze tijd jochie.
Het maakt allemaal geen fluit uit, feit is dat er een enorme groep mensen niet blij is en het niet als verbetering ziet.

Waarom Microsoft dan niet gewoon de gebruiker zelf de keuze geeft..... echt onbegrijpelijk. Waarschijnlijk zit er weer een marketing gedachte achter: Als we al die mensen met een pc en windows laten wennen aan dit systeem, dan kopen ze ook meer tablets en telefoons met windows.

Het komt dus gewoon weer neer op geld, schijt aan de gebruikers.

Ik heb Windows 8 bij mijn ouders geïnstalleerd(arme mensen). Wat een bagger is het toch, ook niet even een tutorial of iets en nee, het spreekt totaal niet voor zich. Ik moest gaan zoeken hoe ik de pc uit kon zetten en zo nog meer functionaliteiten waar je echt naar moet gaan lopen zoeken. Wat slecht is het dat je niet iets kunt ontwerpen wat voor iedereen logisch werkt en waar iedereen direct mee aan de slag kan. Want daar gaat het nu om, het hele overzicht is weg en mensen begrijpen het product gewoon niet. Vergelijken met Vista? Ik vind het zelfs veel slechter dan Vista, zeer gebruiksonvriendelijk voor de eerste gebruiker.
haha precies hetzelfde gehad. Ik had nog even een tussenoplossing met Start Menu 8 geprobeerd, maar na 3-4 maanden toch weer teruggegaan naar Win7. Ik moet als positieve punt van Win8 wel meegeven dat het retesnel opstart (voor hoelang, want vlak na een nieuwe install van winxp of win7 zijn die ook snel), maar toch te veel nadelen, met name het lopen zoeken naar (basis)zaken die je voorheen blindelings deed. Ik ken behoorlijk veel directe run commando's (diskmgmt.msc, control netconnections, devmgmt.msc etc.) maar dan nog.
Precies, het is toch een trieste zaak dat gebruikers van het eerste uur zich suf moeten zoeken naar basisfuncties. Dan doe je echt iets fout.

Dat weet Microsoft zelf ook wel, ze hopen gewoon dat er genoeg mensen uiteindelijk gaan wennen aan dit systeem en zodra die mensen zijn gewend ook hun telefoon en tablet met Windows gaan kopen. Er is een enorme groep (oudere) mensen die graag een smartphone of tablet zouden kopen, maar de besturingssystemen niet (direct) begrijpen en dat weerhoud ze van een aankoop. MS denkt hier een gat in de markt te zien en ziet enkel dollartekens. Dat ze daarmee een hoop gebruikers benadelen, dat maakt ze geen fluit uit, als er uiteindelijk maar meer winst word gemaakt.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 18:46]

Als je je suf moet zoeken naar basisfuncties in een veel intuitiever systeem dan Windows 7, dan moet je je maar afvragen of verandering uberhaupt wel iets voor je is.
Je doet niets anders dan je altijd gedaan hebt. Klik op een groepje pixels om een applicatie op te starten. Het wordt je veel makkelijker gemaakt om zaken op te starten. Misklikken is nagenoeg onmogelijk in de Modern UI.
Ik heb heel wat W7 desktops gezien, bezaaid met icons voor allerlei applicaties en een megaload aan shortcuts. En dat is lekker overzichtelijk?
Als je de blokken in W8 te groot vindt, dan is er nu een oplossing. Je kunt ze nu een stuk kleiner maken.

Ieder natuurlijk zijn ding. De ene vindt het een heerlijk systeem, de ander vindt het een gedrocht. Dat kan en mag prima, maar dat betekent nog niet automatisch dat Windows 8 geen goed systeem is en slecht is opgebouwd. Dat is puur onzin.
Overigens is er een hele hele grote groep gebruikers die er wel heel blij mee zijn. Ook naar deze klanten moet Microsoft luisteren en niet alleen naar de klagers.
Daar wordt hier nog wel eens het een en ander in vergeten. Lijkt wel of er een hele hoop mensen hier in een slachtofferrol duiken en zich zo vreselijk benadeeld voelen door Microsoft, omdat ze geen rekening houden met de oude gewoontes van gebruikers. Dat is puur onzin. Wil je Windows 8 niet? Blijf dan lekker op Windows 7 of lager hangen, maar ga het niet verkondigen als een slecht systeem dat voor geen meter werkt en waarmee Microsoft alleen maar hun eigen belang mee dient. Zulke opmerkingen zeggen meer over de klager dan over het product.
Lezen is ook een vak apart. Ik zeg helemaal niet dat het systeem slecht is en slecht is opgebouwd. De interface en gebruiksgemak zijn (heel erg) slecht out of the box.

Microsoft luistert helemaal niet naar gebruikers, zij het goede of slechte reacties. Als je niet in wilt zien dat deze nieuwe interface een onderdeel van een marketingstrategie is, tja, dat zegt meer over de gebruiker dan over.. zucht.

Als ze écht naar de gebruikers zouden luisteren, dan gaven ze gewoon de keuze = iedereen blij. Zo moeilijk is dat helemaal niet natuurlijk.

Dat er mensen zijn die het prettig vinden werken en er blij mee zijn, uiteraard. Je kunt echter niet om een hele grote groep heen die er helemaal niet blij mee is. Bij Windows 7 blijven is tevens makkelijker gezegd dan gedaan, uiteindelijk zal de ondersteuning ook ophouden voor Windows 7. Tot die tijd, ja, blijf ik daar inderdaad lekker bij. Het systeem werkt immers prima en ik zie geen verbetering in Windows 8 die het de moeite waard maakt om over te stappen naar dat systeem.
Je haalt meningen en feiten nogal door elkaar. Dat je ergens een bepaalde mening over hebt, bijvoorbeeld dat de interface en gebruiksgemak erg slecht is, dan betekent dat nog niet dat het werkelijk zo is. Jij VINDT dat. Dat is iets heel anders dan dat het ook werkelijk zo IS.

Overigens vind ik dat Microsoft prima naar mijn wensen luistert. Er komen allerlei leuke nieuwe veranderingen aan. Dat is iets wat ik altijd erg fijn vind. Een OS die kan ontwikkelen. En ze laten een hoop zaken zoals het is. Geen oude startmenu meer, stuk minder bemoeienis met de oude desktop, applicaties lekker fullscreen en zo verder.
Je bestempeld nogal wat meningen en geruchten op de verkeerde manier. Het zijn geen feiten! En daarnaast je kromme gedachten over hun strategie.... helaas zegt dat echt meer over jou dan over Microsoft.
Bijdehand.

Dat heb ik ook gewoon gedaan. Legale versie, geen tutorial.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 18:46]

De oude boom structuur kon je na genoeg helemaal aanpassen. Gewoon rechtermuisknop en open kiezen en dan zit je in de boom structuur en kun je mappen aanmaken of weg halen.

Ik maakte het zelf altijd wat compacter door een aantal dingen samen te voegen.
Dezelfde moeite om prioritering aan te brengen kan prima in windows 7.
enkel op Start drukken geeft een begin menu, door verderop bij een programma op "vast maken aan menu Start" te klikken kun je de meest belangrijke programma's dus meteen zien als je op start klikt. Verder heb je nog de minder belangrijke die boven de mappen staan in 'alle programma's' als je daar de ongewenste verwijderd en de minder belangrijke snel wil hebben kun je die uit de mappen structuur slepen. Kortom niet veel moeite om zelf je prioritering in aan te brengen.
In de oude boomstructuur kon je juist veel minder persoonlijke structuur inbrengen. De mapnamen en structuur worden bijna altijd door de fabrikant bepaald. En die waren vaak niet consistent of gebruikte onlogische groeperingen. Het nieuwe start scherm maakt het juist mogelijk om de belangrijkste applicaties een prominente plek in te laten nemen en op op de belangrijkste plaats neer te zetten. Minder belangrijke apps geef je of een kleiner icoontje verder naar rechts plaats of je laat ze van je start scherm af.

Je moet alleen wel eventjes de moeite nemen om een indeling voor jezelf te maken.
Je kunt in Windows al sinds 95 zelf een mappenstructuur aanmaken en dus alles gewoon naar eigen inzicht indelen. Bijvoorbeeld alle games in een map, alle beveiligingssoftware bij elkaar, wat je maar wilt. Daarmee kun je dus ook gewoon je prominente toepassingen bij elkaar zetten.

Wat ik echter wel zie is dat er maar weinig verandert. Nog steeds geen keuze tussen traditioneel startmenu of de nieuwe variant, geen optie om het oude Aero-thema terug te zetten (die “Modern” interface vind ik persoonlijk spuuglelijk), dus gewoon weer een lapmiddel.

Microsoft lijkt steeds meer een hekel aan keuze te krijgen. Hoe moeilijk is het om gewoon Aero als optie mee te leveren, en om mensen te laten kiezen voor het oude startmenu? Desnoods maak je er een download van die je dan apart kan binnenhalen, als je bang bent dat het teveel ruimte inneemt.
Hier ben ik het mee eens. Het meest storende vind ik dat het startmenu zich fullscreen opent en je dus afleidt van alles waar je mee bezig bent. Daarnaast gaat het ook fout als je twee schermen hebt. Het lukt mij in ieder geval niet om het menu op m'n secundaire scherm te openen, wat met Start8 wel lukt.
Gewoon op je ander scherm klikken en de windowskey indrukken of in de linkeronderhoek van dat scherm klikken.
Raar dat dit bij jou niet werkt, want is gewoon standaard zo.
Anoniem: 131162 @Blokker_19995 juli 2013 09:01
Als we nou mapjes konden aanmaken dan vond ik het wat minder storend. mijn windows 8 knoppenbos zit vol met repair/safemode/echte applicatie snelkoppelingen
Ironisch genoeg lijkt Linux tegenwoordig meer op Windows 7 dan Windows 8. Ik ben nog steeds aan het wachten tot de AMD GPU drivers voor Linux nét zo goed zijn als de Windows-tegenhangers. Zodra dat het geval is stap ik geheel van Windows af.

Al gaat Microsoft op haar kop staan; aan die nieuwe layout wil ik gewoon niet aan. Het gaat er niet om of ik ergens wel of niet aan kan wennen. Ik wil er gewoon niet aan wennen. Ik ben tevreden hoe Windows 7 in elkaar steekt en wil daar ook helemaal niet vanaf. Linux lijkt tegenwoordig heel erg op Windows 7. Daarbij kan ik alles precies zo aanpassen zoals ik het wil. Bij Windows 8 zit je vast aan die (in mijn ogen) vreselijke layout.

Microsoft is der mening dat ze iedereen in hetzelfde vormpje kunnen persen door toch het nieuwe start-menu op te dringen. Er zijn zo veel mensen die kritiek hadden (en miljoenen gebruikers van Start8 / Classic Shell), en toch laat Microsoft duidelijk merken dat ze in feite lak hebben aan al die kritiek. Je hoeft ook helemaal niet te begrijpen waarom mensen mopperen. Het enige wat voor Microsoft belangrijk is, is om adequaat in te spelen op deze kritiek; iets wat ze naar mijn mening niet voldoende hebben gedaan met Windows 8.1.

Als je wilt dat je product verkoopt, zul je moeten zorgen dat mensen er het nut van in zien en zich op hun gemak voelen met de layout en opbouw. Je kunt wel hoog en laag blijven springen om je nieuwe ontwerp er door te drukken, maar uiteindelijk zul je zien dat consumenten je product links laten liggen.

Microsoft komt wel met wat minimale wijzigingen, maar in feite is het maar een halve oplossing. Ik heb ook eerder het gevoel dat Microsoft die start-knop heeft terug geplaatst om de makers van "Start8" en "Classic Shell" dwars te zitten. Die verdienen nu geld aan de tekortkomingen van Windows 8. Daarom vraag ik me ook af of Microsoft de start-knop daadwerkelijk heeft terug geplaatst om het consumenten naar de zin te maken, of dat er waarschijnlijk een andere zakelijke beslissing de oorzaak was van deze wijziging.

Hetzeflde hebben ze ook gedaan met de XBox One; Microsoft trok het hele DRM beleid terug onder het mom van "Wij luisteren naar onze klanten. Uw kritiek is belangrijk voor ons", terwijl ze dit beleid puur hebben terug gedraaid omdat ze bang waren dat Xbox360 gebruikers naar het Sony-kamp zouden wisselen. Waarom denk je dat Don Mattrick vertrokken is ? Ik ben te cynisch aangelegd om Microsoft op haar woord te geloven. Hun primaire doel is het om geld te verdienen en de aandeelhouders tevreden te stellen. Klanttevredenheid staat vrij laag op hun lijst. Er worden wel gladde praatjes verkocht om je de indruk te geven dat tevreden klanten hoog bij Microsoft in het vaandel staat, maar daar prik ik zo doorheen.

Mensen willen het klassieke start-menu terug, en krijgen dat gewoon niet. Er zullen wel een aantal mensen zijn die dit aan zullen grijpen om toch de overstap te maken, maar het merendeel zal hier niet tevreden mee zijn en bij Windows 7 blijven.
Mensen willen het klassieke start-menu terug, en krijgen dat gewoon niet. Er zullen wel een aantal mensen zijn die dit aan zullen grijpen om toch de overstap te maken, maar het merendeel zal hier niet tevreden mee zijn en bij Windows 7 blijven.

Nope, vanzelf gaat bijna iedereen over net als met de overgang van XP naar Windows 7. Heb al menig 'gebruiker' overgezet en ze hebben het niet eens meer over het oude start menu. En naar Linux gaan die personen zeker niet.

Heb je Windows 8.1 überhaupt al gebruikt? Als je dit artikel gelezen had, had je geweten dat je W8.1 kan instellen zoals je wil. Al dan niet met een tooltje voor je afkickverschijnselen van het oude start menu. Feit is dat er met Windows 8.1 feitelijk niets meer 'te klagen' is.
Je vergeet voor het gemak even dat tussen XP en 7 nog een OS stond,...Vista..... En Vista was geen succes. XP was een perfect fit voor de toenmalige hardware, Vista zat in diezelfde hardware krap in zijn jasje en was op punten inefficiënt.

Op Tweakers is vaak aangehaald dat tussen twee sterke Microsoft OS-sen een zwakker OS staat. Voor consumenten stond tussen Windows 98 en XP nog Windows Me. Veel mensen hebben na Windows 98 een zijstapje gemaakt naar Windows 2000 (eigenlijk meer voor bedrijven bedoeld). En eenmaal op Windows 2000 was de drempel behoorlijk hoog om op XP over te stappen. Er waren simpelweg te weinig redenen.

Nu zien we een vergelijkbare situatie. Windows 7 is de apotheose van het Taakbalk OS. Dit OS duw je niet zomaar omver. Wil een opvolger dit bereiken moet het duidelijk beter zijn dan dit Windows 7. Windows 8 heeft de ondankbare taak om Windows 7 naar de kroon te moeten steken. Het OS heeft hierbij een handicap. Het is controversieel. Het feit dat het controversieel is zegt trouwens weinig over de inhoudelijke kwaliteiten van het OS op zich. De controverse gaat alleen maar over acceptatie.

Ook in deze discussie kunnen we W8 niet minder controversieel maken, en ook een 8.1 update gaat dit niet veranderen. Al wordt W8 bij iedere verkochte PC geleverd, de negatieve impressie valt nu al nauwelijks meer te corrigeren. In genoeg gevallen zal bij nieuwe PC's een W7 licentie gevraagd gaan worden. Een computerverkoper gaat dat echt niet weigeren in deze tijd van crisis. Veel anderen pakken gewoon hun oude bestaande licenties.

Microsoft heeft zijn conclusies over W8 al lang getrokken. De controverse is daarvoor te groot, en de weerstand te massaal. Het vertrek van Sinofsky spreekt hierover duidelijke taal. W8.1 kan het beste worden beschouwd als crisismanagement. Vallen de veranderingen in W8.1 wat tegen? Wat kan je realistisch verwachten na drie kwartalen? Het snelle uitbrengen van deze update zegt meer over de nood bij Microsoft dan over hoe uitgebalanceerd de update is.

Hoezeer we (ikzelf ook) de verandering die W8 brengt verguizen, Microsoft is weer bezig met een belangrijke verandering in de wijze waarop software met mensen samenwerkt. Ik vind het heel jammer dat MS W8 zo vlot na W7 op de markt heeft moeten zetten, gedreven als ze was om een antwoord te bieden op de mobiele markt. Ik hoop dat Microsoft met W8 een verschil maakt op het tablet en Phone front, en dat ze zich tegelijkertijd ruimhartig blijft opstellen naar de vele W7 gebruikers die het nog even zullen moeten uitzingen tot een beter huwelijk uitkristalliseert tussen mobiel en desktop.
De overgang van WinXP naar Vista en Win7 was vrij subtiel. Windows 8 is een totaal andere wereld. En met 8.1 doet Microsoft alsof ze naar de klant luisteren, maar je hebt nog steeds geen startmenu a la winxp, vista of win7 terug.
Jammer genoeg zullen de meesten mensen toch gewoon overstappen ( bij aanschaf van een nieuwe laptop oid) ik zie nu al veel mensen in mijn omgeving met tegenzin windows 8 gebruiken. Ik zelf draai Windows 8 icm start8 op mijn laptop maar ik denk dat ik voor alle andere systemen gewoon Windows 7 blijf gebruiken zolang er geen beter alternatief is denk ik dat Windows 7 de nieuwe XP onder de Windows word
Ehh, het feit dat het startmenu als een vuist in je gezicht omhoog komt in plaats van subtiel in de hoek zoals een startmenu dat al 15 jaar doet vind ik nog wel een feit om over klagen.
15 jaar geleden waren schermen zo klein dat het startmenu practisch het hele scherm vulde. Zeker als je een paar niveau's diep ging en flink wat applicaties had geinstalleerd.
En daarom verschenen programma's ook in uitklapbare menu's vanuit het startmenu zelf, juist zodat ze je scherm niet vulde. Dat was het hele idee van het startmenu: een handig klein venstertje van waaruit je snel je programma's op kon starten zonder uit je huidige programma te moeten.

Maar 15 jaar geleden waren de schermen heus niet zo klein meer hoor. Ik vraag me af hoe oud je bent want een computer uit 1998 had, behalve een beeldkanon aan de achterkant, een fatsoenlijk formaat.
Feit is dat JIJ het niet erg vindt dat een startmenu fullscreen erin geklapt wordt.
Ik wel.
Het gaat ook niet zozeer om de startKNOP, meer om het startmenu. Want in de hoek klikken of op de Windows toets drukken deed precies hetzelfde als nu de startknop doet. Afwezigheid van de startknop maar wel een startmenu zoals dat altijd was ipv dat fullscreen menu zou namelijk veel minder erg zijn dan wel een knop maar geen ouderwets startmenu.
Blijkbaar ben ik dan zo oud.
Die Tiles zijn gewoon irritant onoverzichtelijk

Daarnaast kun je niet alles in de tiles onder brengen. Alleen door MS goed gekeurde apps kun je daar toevoegen. Eigen snelkoppelingen kun je daar niet plaatsen.

Dus ik was heel snel terug naar desktop mode only. En een desktop zonder start menu wordt een puin zooi. Dus snel classic shell er op gezet.

Metro is leuk voor Touch devices. voor muis en toetsenbord is het een ramp
Net als de desktop mode voor Touch devices een ramp zou zijn. Het ligt in mijn ogen aan hoe je het gebruikt.
Doe even wat research, je kunt makkelijk je eigen tiles toevoegen. Ik heb voor mijn ouders pc een tile gemaakt waarmee ze de pc uitschakelen.
Vind je het niet raar dat je research moet doen om een 'uit' knopje te maken (zo'n beetje de meest basale functie van een apparaat)?
De interface is ontworpen voor een tablet en die hoef je nooit uit te zetten.
En alhoewel ik dat nooit doe, op een pc kan je ook op de hardware aan/uit knop drukken om PC uit te doen.
Geestig dat microsoft daar niet zelf over nagedacht heeft ;)
Mensen wennen niet graag aan iets nieuws. Anders zou ondertussen iedereen al wel overgestapt zijn op een ander OS...
Ik wen ook niet graag aan iets nieuws. Ik kan niet aan Linux of OS X wennen. Ik moet daarom bij Microsoft blijven. En dan moet ik nog bij een vorige versie blijven ook, of een los start menu installeren. Ik wil niet iets full screen als ik op de start knop druk. Dat leid mij zodanig af dat ik het onwerkbaar vind.
Ik wou dat ik makkelijker kon wennen aan iets nieuws, dan was ik al lang van Microsoft afgestapt. Ik vind namelijk de open source gedachte een hele mooie. En geen Linux distributie die alles van je afluistert en aan de NSA doorgeeft.
Mijn broer is nog erger: die kan aan niks anders wennen dan Windows XP. Zijn computer is versleten en heeft echt eigenlijk een nieuwe nodig. Zodra de temperatuur van de processor boven de 35 graden komt stopt ie ermee. Dus een enorme koeler erop en processor ondergeklokt. Dan doet ie het redelijk. Hij is bang als ie een nieuwe computer koopt dat er geen driver ondersteuning te vinden is voor die nieuwe hardware voor XP en dat ie dan naar Windows 7 moet...
Ik denk dat veel mensen niet overstappen op een ander OS vanwege de software die ze veel gebruiken.
Dwing jezelf gewoon eens een maand lang om alleen Ubuntu te gebruiken (even een oude lenovo/dell/hp laptop of desktop op marktplaats/ebay/tweakers kopen. Als je iets haalt wat op deze lijst staat, heb je in iedergeval geen hardware incompatibility issues.) Voor je basis computerbehoeftes (internetten, emailen, printen, video, muziek, torrents, usenet etc. hoef je niet bang te zijn, wel gaming en specifieke applicaties kunnen een issue zijn en zul je misschien een alternatief voor moeten zoeken. Niet geschoten is zeg maar altijd mis.
weinigmuisbeweging=fijn
zie daar mijn reden om geen fullscreen startmenu te willen
Dan klik je op de windows knop typ het programma dat je wilt openen en klik op enter. Zo heb ze zelfs geen muisbewegingen :)
Ik kan prima wennen aan iets nieuws en ben daar ook meer dan bereid toe. Ik heb de nieuwe interface geprobeerd en heb het 6 weken de tijd gegeven. Normaal is dit tijd genoeg om te wennen aan iets en de voordelen ervan te leren kennen, waarna je normaal niet terug zou moeten willen.

Na 6 weken was ik het echter he-le-maal zat. Ja, ik had intussen door hoe de nieuwe interface werkt... maar ik vind het gewoon totaal niet handig, praktisch en prettig. Waarom moet mijn handig, efficiënt, niet opdringerig startmenu opeens zo'n schermvullende chaos worden?

Ik snap best dat er gezocht wordt naar een oplossing om windows toegankelijker te maken voor de touchscreen omgeving... maar er wordt nu wel heel hard vergeten dat er Windows nog steeds ook voor de normale PC er moet zijn. Of de PC nou nog een groeimarkt is of niet, nog steeds wordt de PC heel veel gebruikt. Dat er meer tablets verkocht worden dan PC's wil in mijn ogen niet zeggen dat de PC dood is. Iedereen heeft intussen een PC, en heb je bijvoorbeeld een core2duo systeempje met 4G geheugen van jaren oud intussen en je bent geen hardcore gamer, dan heb je simpelweg geen nieuwe nodig. Tablets heeft nog niet iedereen, maar bijna iedereen wil er wel een... nogal wiedes dus dat de tablets meer verkopen dan de pc's. Om dan nou maar de grote vinger te geven aan de pc gebruikers, is ronduit een domme zet. Het wordt echter pas ECHT een domme zet als je ziet dat de verkoop tegen valt, je hoort waar mensen het hardst over klagen en vervolgens zeg je doodleuk "Ah joh, iedereen vind het echt wel tof, ook al zeggen ze van niet... we gaan gewoon door met maken wat niemand wilt.".

Ik ben niet tegen de nieuwe interface, ik ben er tegen dat ze de oude eruit gesloopt hebben waarmee je deze kant op 'gedwongen' wordt. Gelukkig is er nog altijd 'startisback' waardoor er toch ook op mijn workstation met muis en toetsenbord fatsoenlijk mee te werken is, maar ik begrijp gewoon niet waarom ze een prima interface die zich al bijna 20 jaar bewezen heeft de schop op gooien, en blijven gooien, voor iets waar heel veel mensen niet op zitten te wachten. Geef mensen dan lekker de keuze, zo kunnen ze de nieuwe interface als standaard gebruiken op tablets en touchscreens terwijl de workstation gebruikers met hun muis en toetsenbord nog steeds prettig kunnen werken.

Iets wat ik trouwens wél tegen de interface heb is de leercurve. Zoals je zelf al aangeeft, het printen en afsluiten van een computer is een ramp. Veel van mijn klanten zijn compleet in paniek als ze met Windows 8 geconfronteerd worden. Iets afsluiten... vroeger was het rode kruisje snel gezien en de links snel gelegd. Dat mensen nu moeten klikken en het programma naar beneden slepen, daar heb ik zelf (als ITer) ook op moeten googelen.

Ik kan me herinneren dat ik als kind vroeger Windows heb leren kennen vanaf versie 3.0 en al vrij snel had ik door hoe ik de standaard taken kon uitvoeren. Iets afsluiten, printen, windows zelf afsluiten en noem maar op. Bij de nieuwe interface ben ik echt op zoek moeten gaan naar hoe het werkt. Ik dacht, misschien wordt je gewoon oud, dus heb ik het door mijn nichtjes en door mijn stiefbroertje (een echte g33k!) laten proberen. Zij raakten alle drie vrij gefrustreerd bij de simpele zoektocht naar hoe ze iets afgesloten kregen. Dát is er eigenlijk mis met de nieuwe interface. Het is niet langer meer intuïtief.

Bij de overgang van windows 3.11 naar windows 95 was er niet half zo veel weerstand, waarom niet? Omdat de interface beter werd. Nu is die weerstand er wel, omdat niemand hem snapt, niemand het echt handiger vind als ze het eenmaal snappen (op de touch gebruikers na misschien) en niemand het eigenlijk echt wilt.
Dus, je punt is dat als je van Win7 naar de opvolger gaat, dat dit net zo moeilijk mag zijn als van Windows naar Linux of OSX, en dat gebruikers, zowel thuis als zakelijk elke 3 jaar compleet overnieuw moeten beginnen?
De hele kracht van Windows is gebruikersgemak, als dat iedere release anders is is dat dus verloren.
En ja, ik vind Windows 8 ook niet fijn, waarom, onder andere om bovenstaande reden, Windows 95 t/m Windows 7 werkte prima met het startmenu, nu dat Windows 8 een soort extra dimensie heeft maakt het inderdaad dagelijks ingewikkelder om te gebruiken.
Als je internet en muziek afspeelt op je pc zal het vast makkelijk werken, als je ook echt flink werk verzet op de pc werkt Windows 8 niet zo sterk als Windows 7 en daarvoor toelieten.
Een fullscreen in je gezicht krijgen is gewoon onhandig terwijl je aan het splitscreenen bent met bv youtube, voetbal match, etc.
je eigen focus ligt toch al niet meer op youtube/voetbal, want je bent toch bezig met het startmenu?
Als ik iets hoor dat ik wil zien, kan ik het ook onmiddelijk bekijken. (is al heel veel voorgekomen ;) )

en zoeken in het ouderwetse startmenu is gewoon veel sneller.. (in de zin dat je direct weet waar het staat en dat je bv niet eerst op 'instellingen' moet klikken om een volgende serie van antwoorden te zien..)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 22 juli 2024 18:46]

dat hele gezeur is terug te brengen tot het verspillen/buitensporig gebruik van schermoppervlakte door metro/modern ui als je geen touch-besturing gebruikt. Aangezien die enkel voor tablets bruikbaar is, is maar een minderheid van de gebruikers ermee gediend en dus zal je dat gezeur blijven horen
Niks bashen, als je kijkt naar MacOS dan zie je daar al jaren een balk onderin met alle programma's erop, zoiets had Microsoft ook kunnen doen, en niet een heel scherm vol plempen met allemaal om aandacht vragende (naar mijn idee lelijke) vierkante blokken.

Net als Blokker_1999 ook aangaf, eerder kon je structuur aanbrengen in Windows (XP, Vista, 7) en zag het er opgeruimd uit (Bv. bij mij met alleen een prullenbak op het scherm, en geen extra knoppen links op de balk) met Modern UI hoe je het ook structuur geeft zodat het overzichtelijk is, je ziet altijd die blokken over het hele scherm verdeeld, een wallpaper word er zelfs nutteloos van (iets wat minder nutteloos is op bv. een iPad, de knoppen zijn daar ook kleiner op).

Dus windows bashen is het zeker niet, maar voor veel mensen die het niets vinden is het terechte kritiek wat Microsoft er zelf ook maar van vind.
Met 8.1 zie ik al wel verbetering met wat ze nu van de startknop gemaakt hebben, en je kunt daar ook weer structuur in aanbrengen, dit zal mij waarschijnlijk wel gaan bevallen en zal ik dan de overstap ook (t.z.t.) gaan wagen.
OS X (waar ik ook mee werk) heeft een Dock met daarin de programma's die jij er zelf op zet, niet alle programma's. Als je naar alle programma's wilt moet je Finder (tegenhanger van Verkenner) openen en bladeren door je programma's zonder structuur. Dus in dat opzicht is OS X niets beter als Windows 8.
Dat hoeft helemaal niet. In Mac OS X krijg je standaard een popup-map 'Programma's' rechtsonder in de Dock. Dit is vergelijkmaar met het startmenu, met standaard omvangrijkere knoppen die echter wel in formaat aan te passen zijn. Initieel is deze structuur voornamelijk plat, maar je kunt hier wel degelijk submappen in aanmaken. Initieel is er alleen de submap 'Hulpprogramma's' of iets dergelijks waarin systeem en terminal applicaties zitten.
"Niks bashen, als je kijkt naar MacOS dan zie je daar al jaren een balk onderin met alle programma's erop, zoiets had Microsoft ook kunnen doen"

Je bedoelt vastpinnen op de taakbalk, wat al in windows 7 zat.
Het probleem is dat er een perfect werkende start knop in windows 7 zit,
en in windows 8 niet meer.
Zoeken in het volledige start / metro scherm is niet zo overzichtelijk en handig als in win 7.
in win 8 is de start knop meer perfect dan in win 7. nu kan ik gelijk kiezen voor mijn config scherm ipv eerst het halve menu door te struinen om config scherm te vinden. wat er van het zoeken niet overzichtelijk is, is voor mij ook een raadsel.
Je overdrijft gigantisch. Door het halve menu struinen!? Tijd voor een aanpassing dan want ik ben er in 2 klikken: start - configuratiescherm. Klaar, 7cm aan muisbeweging nodig en 2 cm handbeweging :)

Mensen hebben gewoon geen behoefte aan aan start menu dat het hele scherm in neemt en vervolgens nog niet eens alles laat zien omdat de tegeltjes zo onnodig groot zijn.

Ik zie geen enkele meerwaarde in W8 en m'n broertje en vader die het wel op hun computer hebben gezet raden me ook aan om nog maar fijn bij W7 te blijven.
Die twee maken veel meer meters met hun muis sinds ze W8 hebben en het aanpassen naar je eigen wensen van W8 kostte zo veel tijd dat het vervelend werd. :+

Waarom is de start knop in W8.0 überhaupt weggehaald en ie komt tevoorschijn als je er toevallig met je muis overheen gaat? 8)7

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 22 juli 2024 18:46]

+3? Even opnieuw naar de werking van het beoordelingssysteem kijken. Heeft het een essentiële toevoeging aan het onderwerp? Nou nee...
Anoniem: 502236 @Titan_Fox2 juli 2013 08:38
Je kan het gedrag van de startknop aanpassen. Als je ervoor kiest om het "App-view" weer te geven dan krijg je feitelijk een plat startmenu waarin alle onderdelen van het oude startmenu zitten maar dan weergegeven in een overzicht. Voor mij werkt dit sneller dan het oude startmenu aangezien ik minder vaak hoef te klikken en zoeken.
Veel mensen vinden het klassieke startmenu nu eenmaal prettiger. Of dat nu is omdat ze "oud en vastgeroest" zijn, of omdat ze gewoon goede redenen hebben dat doet er niet toe.

Wat mij verbaast is dat iedereen er zo'n punt van maakt !

Windows is flexibel. Installeer gewoon een extern programma en KLAAR !!! :Y

Er zijn genoeg (gratis) alternatieven
@T-men

In een zakelijke omgeving wil je geen alternatief van een derde partij, je wilt gewoon dat MS die optie inbouwd. En zolang MS dat niet doet, stapt die groep niet over.

En dat zie je direct terug in de cijfers, Windows 8 heeft een marktaandeel van slechts 5%, XP / Vista / Windows 7 hebben een marktaandeel van totaal 86,2 %.

Niemand maakt er een punt van, echter men neemt geen Windows 8 af. Bij MS zien ze dat ook, dus hebben ze een variant op de startknop bedacht in de hoop dat mensen alsnog bereid zijn Windows 8 af te nemen.

Let maar op mijn woorden, als de mensen nu nog steeds niet overstappen, komt straks Windows 8.2 met de optie 'classic shell'. Uiteindelijk heeft de betalende klant altijd gelijk.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 18:46]

en welk voordeel heeft de start knop in de zakelijke omgeving? volgens mij duurde het bij win 7 ook lange tijd voordat zakelijk Nederland over stapte.
Whieee Moderator Apple Talk @huntedjohan2 juli 2013 22:39
Het voordeel zal neerkomen op "if it ain't broken, don't fix it."

Voor hele volksstammen was er niets mis met het startmenu zoals we dat kennen sinds Windows 95. Voor sommigen was zelfs het 'nieuwe' startmenu zoals dat geïntroduceerd werd met Windows XP en later verder werd doorgevoerd met Windows Vista en Windows 7 al 'onnodig complex'.

Zijn die mensen vastgeroest? Wellicht. De kracht zat hem echter in de mogelijkheid (die er altijd was) om het gedrag en uiterlijk van het startmenu terug te zetten op het oude vertrouwde. Bedrijven zitten niet te wachten op een nieuwe versie van Windows, als de oude niet stuk is. En die was niet stuk. Echter, nieuwe applicaties gaan op den duur de oude Windows niet meer ondersteunen, Microsoft stopt er ook een keertje mee, en dan moet je toch echt over naar die nieuwe versie.

Is dat erg? Nee.

Echter, hoe lager de impact van zo'n transitie is, hoe goedkoper dat is. Onthoud dat migreren van Windows versie A naar Windows versie B voor 95% van de bedrijven simpelweg geen core business is, en zelfs niets met hun bedrijfsvoering te maken heeft. Het moet allemaal gewoon werken, en of dat nu Windows XP, Vista, 7, of 12.1 is, boeit niet.

Als je dan 'verplicht' over moet naar een nieuwe Windows versie omwille van support, en Microsoft is zo lief geweest om de halve UI om te gooien zonder optie om terug te gaan naar het oude vertrouwde, dan worden gebruikers en supportafdelingen daar doorgaans bijzonder zenuwachtig van.

Gebruikers gaan klagen omdat het niet werkt zoals ze gewend zijn, en zijn daardoor minder productief. Supportafdelingen moeten gebruikers gaan ondersteunen met hun issues, en moeten dus meer doen. Ze moeten immers 'issues' oplossen die er niet waren. Beide kosten een bedrijf geld.

Kortom: welk voordeel heeft de start knop voor de zakelijke omgevingen? Het is goedkoper, want de impact van de transitie is lager. Verandering is niet per se slecht, maar soms is het niet handig om al je schepen achter je te verbranden ;)
Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Oftewel, Microsoft die de laatste tijd stof heeft lopen happen door haar slechte anticipatie op de marktontwikkelingen (Tablets, touchscreens, en ja desktops die makkelijk te koppelen zijn aan al je gadgets) probeert nu alles goed te maken. Het lijkt net dat ze het gat proberen te dichten met software die je voor alle genoemde gadgets kan gebruiken.

Begrijp mij niet verkeerd, maar wanneer leert Microsoft nou dat ze niet alle apparaten optimaal kunnen sturen met 1 OS, laat staan de gebruikers tevreden te stellen die zakelijk en privé totaal verschillende dingen verwachten.

Zakelijk : simplicity, effortless, efficiency
prive: fancy, innovating etc.
Bij mijn werkgever zijn we druk bezig met de migratietests voor W7, en zelfs naar dit nog veel op XP gelijkende OS is deze migratie een escapade op zich. En dan is deze migratie nog maar een pilot op de meest veeleisende afdeling, een soort microkosmos van de rest van de organisatie.

Laat ik het zo zeggen: als ik de algemene teneur bij onze software en hardware toeleveranciers reflecteer dan achten zij dit verstandig beleid. De overgang naar Windows 8 is in de 8.0 periode wel zeker een punt van overweging geweest. Heel bewust is toen ten gunste van Windows 7 gekozen. Het slecht toegesneden zijn van Windows 8 op desktops is de belangrijkste reden. Ook de radicale verandering van de GUI, die zich nog in een vroeg stadium bevindt en waarmee veel gebruikers prive nog niet hebben kunnen kennismaken is een belangrijke tweede. Lach hierom niet: voor Windows 8 zou een opleidingsbudget nodig zijn. Voor veel gebruikers (echt geen Tweakers) is deze verandering een aardverschuiving. Bedrijven worden daar simpelweg niet enthousiast van.

De wijzigingen in 8.1 veranderen voor bedrijven hieraan weinig. Teveel inspanning, en een te grote onbekendheid bij veel gebruikers. Een kostbare operatie. Noem bedrijven wat dat betreft maar conservatief. Maar dit conservatisme is ook een gezond verstand waardoor ze nu nog bestaan. Windows 8.1, of eerder een van zijn opvolgens komt uiteindelijk ook weer in de bedrijven terecht, maar dan zijn eerst de nieren van het OS goed geproeft en zijn de gebruikers gewend geraakt aan de interface.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 18:46]

Anoniem: 66374 @T-men2 juli 2013 15:51
Windows 8 is gemaakt voor tablets en niet voor pc's. begrijp dat dan.
En ik heb nog steeds geen touchscreen voor mijn desktop.
Dat is gewoon het probleem met winows 8. En dat heeft niets te maken met vastgeroest of iets wat jij aanbrengt.
Tegels zijn gewoon niet goed genoeg om op te klikken veel te grof. leuk als je je vingers hiervoor gebruikt. dan werkt het. Daarom het oude semi vertrouwde desktopie. voor mensen met een toestenbord en muis.
Dat gezeik ook altijd,
Ik blijf dat onzin vinden. Omdat je 99% van de tijd gewoon in je oude bureaublad omgeving zit. Daar heb je echt geen touchscreen voor nodig...
Anoniem: 66374 @kw_nl3 juli 2013 10:11
Tjsa sommige mensen hebben een kronkel in hun hoofd. Ach jullie zijn ook maar een klein gedeelte van de markt die het wel aanspreekt. en dat is goed..
Maar nu nog niet. Het is jammer dat je het niet ziet of wilt zien. Ik ben echt van het testen maar grote tegels helpt echt niet. jouw argumenten zijn evenmin relevant. verkoop cijfers daarintegen wel.
Op dit moment is windows 7 voor desktop (mijn mening) beter dan windows8. ik moet zelf nog even windows 8.1 testen.
En ik test zoals hij default installeerd.
Dus waar de meeste mensen mee proberen te werken.
Dat vind ik nu altijd zo leuk: dat er mensen zijn met een eigentijdse mening gebaseerd op ervaringen van anderen terwijl ze zelf toegeven het product zelf nog niet ten voete hebben uitgeprobeerd.
Redbear zegt nergens of 'ie W8 al wel of nog niet getest heeft, alleen dat 8.1 nog getest moet worden... ;) En dat is vrij logisch gezien de preview net uit is.

Gezien Redbear aangeeft dat 'ie W7 beter vindt dan W8 ga ik er van uit dat 'ie W8 weldegelijk getest heeft.

En dat vind ik nu altijd zo leuk: dat er mensen zijn die altijd beter weten wat een ander moet vinden of wel/niet gedaan heeft.


Zelf moet ik 8.1 ook nog uitproberen, maar mijn speeltijd met W8 heeft mij doen besluiten te wachten tot W9. Als dit weer zo'n gedrocht is voor desktops blijf ik op W7 of ik schakel geheel over op Linux.
Modern UI ziet er goed uit, maar niet voor op m'n pc of laptop en dit halfbakken startmenu doet mij voorlopig nog niet warmlopen.
Jammer dat je werd gedownmod, ben het met je eens.

Mijn windows bakkie draait nog prima W7. Heb windows 8 bij andere al meerdere keren over de zijk zien gaan, voornamelijk e-mail clients (iemand een idee waarom?)

Draai zelf voornamelijk (behalve voor mijn werk en voor games) op OSX, wat me nog beter bevalt, maar Windows 8 doet i.m.o. onder voor Windows 7. Ik hoef geen enorme knoppen om op te klikken aangezien ik geen parkinson heb...
Ik denk er exact hetzelfde over.

Heb een tijdje gespeeld met windows 8 in virtual box en kon er maar niet aan wennen. Werkt echt enorm onprettig in mijn huidige multi monitor setup met 4 schermen op mijn thuiskantoor.

Voor een enkel scherm lijkt het eventueel wel aanvaardbaar voor gewoon dagelijks multimedia gebruik maar voor echte powerusers vind ik er helemaal niets aan. Ik doe veel langer om applicaties te openen, altijd die metro onzin die openspringt, ... Werkt gewoon NIET lekker en is anti-productief.

W9 of anders volledig switchen naar Mac OS of linux. Tot die tijd blijft hier Windows 7 trouw draaien.
wat een onzin. probeer win 8 op je pc en je merk vanzelf dat jou statement nergens op gebaseerd is. ik gebruik het vanaf launch en jou argument is echt grote onzin. dat het misschien voor jou een valide argument is mag, maar ga het niet als feit proberen door te drukken.
Onzin? Zijn "statement" (waarom Engels?) is gebaseerd op het feit dat ontzettend veel mensen dat nieuwe startmenu onprettig vinden.

In plaats van een klein handig venstertje waar alles in staat, wordt nu je beeld volgegooid en verdwijnt je bureaublad. Wanneer daar iets op stond wat je moet lezen/gebruiken terwijl je in het startmenu bent is dat nu..onmogelijk. Bovendien moet je met W8 veel meer meters maken met je muis. Klinkt niet erg maar is uitermate irritant.

Veranderingen zijn prima, maar ze moeten wel functioneel zijn en voordelen hebben. Niet puur esthetisch zijn want dat is onzin.
Wat een onzin.... Windows 8 (met de tegels) werkt zeker wel fijn. Het is even wennen, maar de apps starten veel sneller dan de applicaties die je op W7 gebruikte, de tegels gebruik je voor de meest gebruikte applicaties en je bureaublad voor de rest.

Waarom zijn tegels niet goed genoeg om op te klikken? Zijn ze te groot voor je muis?????? :?
Wat een onzin dat Redbear zijn eigen mening niet mag hebben.

Zelf ben ik ook geen fan van Modern UI, gewoon omdat ik het niet prettig vind werken.
De tegels zijn mij veel te groot voor desktopgebruik, en als ik een app wil zien dan start ik m wel op.

Jij bent er duidelijk wel blij mee en dat is heel fijn voor je. Maar niet iedereen deelt die mening ;)
Ja ik weet een alternatief: Windows 7 :X
Start8 is al aangepast aan de 8.1 preview, ik verwacht niet dat dit problemen gaat opleveren:
http://www.stardock.com/products/start8/history.asp

Gelukkig, ik hoef Modern UI niet meer te zien. Behalve visueel vind ik het in geen enkel opzicht een verbetering op mijn desktop computer.
Hoewel het (wat mij betreft) een vooruitgang is tegenover Windows 8.0, blijf ik bij mijn vorige standpunt dat een startknop zonder het bijbehorende (klassieke) start-menu maar half werk is. Een deel van de kritiek zal wel verdwijnen, maar ik vermoed dat veel mensen gewoon met Start8 / Classic Shell zullen blijven werken.

Ik vraag me alleen af of dat allemaal wel zo goed wil functioneren nu de plek van Start8 is ingepikt door Microsoft's eigen start-knop.
Ik heb zelf het start scherm ingericht met snelkoppelingen (recent items, Verkenner/Deze Computer, een paar van de meestgebruikte Accessoires) en programma's (Office, enkele veelgebruikte programma's) die veelal ook in het startmenu zaten. Alle meuk tiles die ik toch niet gebruik heb ik verwijderd. Voor mij heeft het dus nagenoeg dezelfde functionaliteit.

Ik zie wel mogelijkheden om het nog beter te laten werken in 8.1, bijv. met de kleinere knoppen om meer programma's direct in beeld te hebben en dezelfde achtergrond als het bureaublad.

Het zou wel mooi zijn als Microsoft verschillende stijlen Start Scherm aan zou bieden. Of een modus die bepaalde basiskoppelingen neerzet en aan de hand van veelgebruikte programma's de overige kiest. Het handmatig inrichten heeft me best wat tijd gekost destijds.

Ook met de nieuwe snap-modus zou meer mogelijk zijn. Bijvoorbeeld bij drukken op Start een 1/3 snap view links met het start scherm. Dan houd je helemaal het contact met je werkzaamheden.
Ik kan nog altijd de heisa om het startknopje niet vatten. Ik had welgeteld 5 minuten nodig om te wennen aan het nieuwe startscherm.

De "multitasking" van apps was dan wel prut imo.
Het is fijn dat jij er zo snel aan hebt kunnen wennen. Je moet alleen niet de fout maken (zoals veel Windows8-fanboys) te denken dat dit voor iedereen geldt. Jij ziet voordelen in de nieuwe interface, maar het overgrote deel van de Windows gebruikers ziet dit niet.

Ik zie ook niet in waarom ik de overstap zou moeten maken. Het kost me een hoop tijd en moeite. Bovendien moet ik dan weer een licentie aan gaan schaffen. Kortom; geen productieve bezigheid.

Voor mij draagt Windows 8 helemaal niks bij aan Windows 7; ik kan nu alles doen wat ik wil en weet precies waar alles zit. Waarom zou een gezond denkend mens daar wat aan moeten veranderen ? Ik heb geen behoefte om achter die kudde aan te blijven blaten. Wat anderen doen moeten ze zelf weten, maar ik doe niet mee met die gekte.
Iedere keer weer die argumenten...
Kant 1: (die nu liefkozend anti wordt genoemd :) )
'Metro werkt niet fijn, ongemakkelijk inefficient etc.'
Kant 2 (die nu ook niet al te vriendelijk fanboys worden genoemd:
'Jullie hebben het niet geprobeerd, het werkt wel.'

Kunnen we even vergelijken met de discussies tussen Intel en AMD fanboys, die gaan er net zo aan toe, de Intel kant zegt dat het sneller is, en AMD kant zegt beter prijs/performance schaal, maar ondertussen wordt iedereen voor rotte vis uitgemaakt.
Accepteer nou eens dat tot en met Windows 7, het Start menu de kracht was van Windows, dat als je als Windows-rot achter een Mac kwam je er niks van bakte en evenmin op Linux.
Is het zo moeilijk te zien dat het zeer succesvolle Ubuntu ook een start menu heeft, wat vrijwel hetzelfde werkt, tuurlijk het ziet er anders uit, maar het gaat er niet om uiterlijk, het werkt anders, niet uit zichzelf zoals bij het traditionele start menu zo was.
Verder is Windows 8 nog lang niet een deel van de zakelijke markt, simpelweg omdat afdelingen binnen een bedrijf gewend zijn aan iets, als het bedrijf al grof geld investeert aan licenties, testen, informatie presentaties, migratie en daarna nog maandenlange helpdesks draaien die gebruikers uit moeten leggen hoe het werkt is het al geflopt voordat Windows 8 een serieuze optie is binnen een bedrijf, dat heeft niks met voorkeur te maken maar puur met functionaliteit.
En dat een of ander programma dat oplost is mooi, het bedrijf heeft net een gigantische prijs betaalt voor Windows en mag nu licentiekosten voor een startmenu gaan betalen, want nee, een bedrijf zal niet op Thepiratebay Start8 gaan downloaden, maar zal die om rechtzaken etc. te voorkomen gewoon moeten kopen als commerciele klant.

En ja, ik snap ook dat er reacties zijn van gebruikers die niet hebben getest, dat geeft 2 dingen aan, 1 dat de stap om te testen al te groot is, en 2 dat de gebruiker inderdaad kortzichtig kan worden genoemd.
Je moet ook begrijpen dat er een hoop gebruikers hier (Tweakers, ICT site o.a.) het WEL hebben getest, en het hebben uitgespuugd.
Als een gebruiker na een aantal weken (laten we zeggen 4 a 5) Windows 8 vervangt door Windows 7 kan je gerust zeggen dat Windows 8 in ieder geval voor die gebruiker geen goed OS is.
Die gebruiker heeft het getest, heeft een mening met argumenten welke ook nog eens onderbouwt worden door het simpele 'If it aint broken, don't fix it'.
Als het niet kapot is en je wilt vernieuwen is dat prima, vaak ook goed zelfs, maar vernieuwen is niet je vlaggenschip verbranden en een nieuwe verzinnen...
Als Windows 8 gebruikers de optie had gegeven te kiezen tussen Metro en Start menu, zoals Windows 7 de optie 'Personalize' heeft als je rechtermuisklikt op de desktop, en daar de knop 'Metro of Start' had gezet dan was er geen probleem geweest. Metro was nog steeds niet de favoriet van een aantal geweest, zou in reviews de grond in worden geboort en de hemel in geprezen worden maar gebruikers konden kiezen.
Want zeg nou zelf, de manier waarop je Windows 8 moet afsluiten slaat nergens op, dat kon en zou makkelijker moeten kunnen dan dan maar 'shutdown /s /f' te typen of door meerdere menu's te klikken.
Als Windows 8 zo geweldig is, waarom verkoopt het dan zo slecht (volgens mij net zo slecht als Vista)? En waarom zijn er dan vele tientallen miljoenen downloads van Start8 en Classic Shell ? Denk je nou echt dat Microsoft dergeiljke veranderingen doorvoert als er enkele duizenden klanten aan het klagen zijn ?

Dat Windows 8 gebruikers over het algemeen tevreden zijn weet ik. Zij zijn ook diegene die wel der mening zijn dat ze voordeel hebben bij dat OS. De echte power-users, systeembeheerders en de rest van het bedrijfsleven zien Windows 8 echter niet zitten. Zij hebben het volgens jou dus allemaal bij het verkeerde eind ?
Wat jammer nou dat je er niet aan kon wennen. Dat maakt degenen die dat wel kunnen nog geen fanboys. En over blaten gesproken, heb je jouw kudde al gevonden? Want het is niet zo dat je een hele 'eigen' mening hebt.

Is het je overigens wel eens opgevallen dat het overgrote deel van de klagers actief is op internet, maar dat dit geen goed beeld geeft van het totaal aantal gebruikers? "Het overgrote deel van de gebruikers" lijkt me dan ook schromelijk overdreven.

Ik vind Windows 8.1 een verbetering ten opzichte van Windows 8, maar dat heeft minder met de startknop te maken dan met de andere features. Kwestie van persoonlijke voorkeur, denk ik.
ik kan nu alles doen wat ik wil en weet precies waar alles zit.
Ja dat had ik met Win98 ook...
Ik gebruik thuis Ubuntu en ik heb een start menu. Ik gebruik ook OSX en ik heb zowel een "startmenu" aan de onderkant als een los "startmenu" voor applicaties. Ik gebruik meerdere varianten van Windows Server en deze hebben allemaal een startmenu (2012 bewust niet in gebruik, zijn nu aan het migreren naar 2008 R2). Ik heb Windows 8 geprobeerd en ik kan er niet aan wennen. Het ziet er niet uit en het werkt gewoon niet makkelijk. Ik irriteer me aan het kinderlijke uiterlijk en het maakt het voor mij echt niet makkelijker om te gebruiken.
Ja, want stilstand is goed en betekent geen achteruitgang. Weg met innovatie.

Als iedereen zo zou denken dan hadden we nooit de evolutie van kaars naar led lamp gehad.

Dat jij het niet leuk vindt, ok. Maar om het half werk te noemen? Dit is een visie. Een visie die naar mijn mening vooruitgang betekent. Eindelijk wil Microsoft terug innoveren. Dat dit gepaard gaat met perikelen klopt. Maar veel is ook te wijten aan de stugheid van consumenten. Dat dingen veranderen, is goed. Dat het je dagelijkse patroon verbreekt is misschien mat moeizaam, maar als je dit patroon kan aanpassen aan de nieuwe manier van werken zit je goed. Ik wil iig niets anders meer.

Ze willen net lang genoeg hetzelfde product, totdat ze het saai vinden. Als bedrijf kan je niet wachten tot dat punt komt, want dan heb je de boot gemist.
Voor mij is iets een innovatie, als het daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft. Het is geen innovatie omdat de fabrikant dat roept. Niet per definitie, klant bepaalt.

Persoonlijk bestempel ik Windows 8 dan ook als een 'uitvinding'. Ik ben er nog niet over uit of ik het wil gaan gebruiken. Belangrijkste reden is dat ik (als IT'er) de hele dag achter een Win7 machine werk (net als vele anderen). Het verschil tussen Win7 en Win8 is niet héél groot, maar voor mij precies irritant genoeg (zoals het start-menu).

Win8 zal voorlopig (en waarschijnlijk nooit) op grote schaal de doorbraak naar de kantoren gaan vinden. Daarnaast heb ik persoonlijk een beetje moeite met het feit dat de hele UI gebouwd is voor touchscreen, terwijl ik écht bijna niemand ken in Nederland die het heeft (en ook gebruikt).
Ze hadden er misschien ook nog voor kunnen zorgen dat de OS minder plaats in nam, dat is natuurlijk altijd fijn. Maakt niet uit het is al een hele verbetering :9 , hoop ik :D
Windows 8.1 neemt ook minder plaats in, ik heb hier mijn tablet geüpdatet naar 8.1. Ter vergelijking:

Windows 8.0 volledig kaal, met stock-apps -> 17 GB
Windows 8.1 volledig kaal, met stock-apps (zijn er weer een paar meer) -> 9,8 GB

Windows 8.1 neemt dus nog maar bijna de helft van de plaats in en voelt ook weer iets sneller aan. Ik ben zeer tevreden hiermee en laat de Preview dus zeker op mijn tablet staan, maar ook op mijn desktop, altijd fijn als de SSD nuttiger wordt gebruikt.
Anoniem: 485579 2 juli 2013 08:15
Startknop startknop startknop....ik word zo moe van deze discussie. Windows toets, paar letters intikken wat je zoekt en enter...klaar applicatie draait. Of gewoon een tile op je hoofdpagina plaatsen, één klik en klaar. Zit je al in je desktop, pin je ze vast op de taakbalk (of weer windows toets en tikken maar). Maar heel even wennen, maar werkt tig keer sneller dat het "startmenu".

Voor de rest, goed om te zien dat Microsoft bezig is alles beter te maken. Werkte al goed, maar de punten die ze nu verbeteren zijn meer dan welkom.
Helaas moet je dan wel precies weten hoe het programma heet, en hoe het begint. Zoeken op "xcel" levert bijvoorbeeld niet het gewenste resultaat "Excel" op. De zoekmachine is dus verre van perfect. Ik, en ik denk veel met mij, willen een icoontje zien of een naam en daardoor weten wat ze zoeken. Als developer weet ik veel namen uitmijn hoofd, maar vaak moet ik ook geïnspireerd worden om het juiste programma te vinden..

Windows 8 is verder een prettig OS, maar dat metro hadden ze voor desktop gewoon weg moeten laten (het is niet meer dan een veredelde sidebar ala Vista).Daarbij is wat jij zegt al jaren mogelijk in vorige OS-en. Maar ook daar is het belang van de startknop altijd gebleven :)
Zal wel enigszins OT zijn, maar ik vraag het toch maar even. Heb nu (in W7) Excel en Word vastgepint aan de taakbalk. Vervolgens zijn er diverse (stuk of 10) Excel en Word documenten aan deze applicatie gekoppeld.

Werkt heel handig. Met de rechtermuisknop op het Excel symbooltje, en je ziet én alle vastgepinde documenten, én de laatste 10 geopende documenten. Ik ben dus in 2 muiskliks bij mijn document.

Kan dit in W8 ook? Ik weet de bestandsnamen veelal niet uit m'n hoofd, dus de zoekfunctie is geen optie.

@casefan: ok, bedankt voor je antwoord.

[Reactie gewijzigd door alexbl69 op 22 juli 2024 18:46]

Ja kan in Win8 ook, wat dat betreft is er niks veranderd.
Wildcards werken gewoon in de search. *x en excel verschijnt.
Ach ja....ik geef je helemaal gelijk. Mensen klagen over het ontbreken van het start menu vaak om maar wat te klagen te hebben. Ik ben zelf werkzaam in de IT en ook veel gebruikersondersteuning gedaan voor Windows omgevingen. Wat zie je bij de meeste gebruikers ? Hun hele desktop vol met snelkoppelingen. Als ze een applicatie opstarten, via de snelkoppeling op de desktop en juist niet via Start > Programma's > Programma Folder> Programma.exe

Nou geeft MS je een start menu/desktop/modern ui met al je snelkoppelingen zodat je met 1 muisklik je applicatie kunt starten, is het weer niet goed.

Snap je de logica nog ? 8)7 En tuurlijk er zijn gebruikers die een zo'n clean mogelijke desktop willen, prima, maar dan nog....
Het grootste probleem is dat circa 99.9% van de gebruikte software allemaal in Desktop modus draaien. Dus je hele desktop vol met snelkoppelingen of een (geordend) Classic Startmenu zal altijd het gevoel geven dat dit sneller werkt dan het MetroUI Startscherm en scrollen/zoeken door de aanwezige applicaties.

En dat is iets wat Microsoft enorm heeft onderschat. MetroUI is echt fenomenaal op touch devices en op systemen waar je (nagenoeg) volledig afhankelijk bent van Metro Apps. Maar de meeste mensen hebben nog een groot aantal desktop applicaties; en dan werkt het MetroUI Startscherm voor hun gevoel voor geen meter en is het alleen maar hinderlijk omdat de overstap tussen Desktop en MetroUI gewoon extreem groot is.
Nu valt dit wel mee aangezien vanaf 8.1 applicaties niet meer standaard op het start menu terecht komen en dit dus niet zo snel vol komt te staan.

En doordat je nu kleine icoontjes kan plaatsen kan je dus super veel apps op één scherm krijgen.
Startknop startknop startknop....ik word zo moe van deze discussie. Windows toets, paar letters intikken wat je zoekt en enter...klaar applicatie draait. Of gewoon een tile op je hoofdpagina plaatsen, één klik en klaar. Zit je al in je desktop, pin je ze vast op de taakbalk (of weer windows toets en tikken maar). Maar heel even wennen, maar werkt tig keer sneller dat het "startmenu".

[...]
Sterker nog, dit is de manier hoe ik hoe dan ook mijn startmenu in Windows Vista en Windows 7 al gebruikte. Doordat het menu niet meer open klapt, zoals dat in Windows 95 - ME/2000 het geval was, was ik minder geneigd om de boel netjes op te ruimen. Alles werd dus op 1 hoop gegooid waar bijna niet met de hand door heen te zoeken was. Gevolg: gewoon gebruik maken van de zoekfunctie van het startmenu. Werkt, wat je al zegt, een stuk vlotter.
Ik kan me inderdaad ook niet herinneren wanneer ik voor het laatst in Windows 7 (op kantoor, want ben thuis al over op Windows 8) in het start menu de "All Programs" optie heb gebruikt.

Ik snap dat smaken verschillen, maar ik denk dat MS heel goed gekeken heeft hoe het start menu werd gebruikt (User Experience Improvement Program waarschijnlijk). Als de overgrote meerderheid van de gebruikers zich rot loopt te zoeken in alle mapjes in het start menu, of het juist op de hierboven beschreven manier gebruikt, dan is de Windows 8 implementatie hier naar mijn mening een grote vooruitgang.

Windows heeft echter zo veel gebruikers, dat de groep die dit geen vooruitgang vind, nog steeds aanzienlijk is.
Zeer herkenbaar. Vroegàh, op Windows XP, sorteerde ik mijn startmenu netjes. Nu zal ik er maar niet naar kijken... Eén grote klerezooi. Ik gebruik ook altijd start > typen > enter. Binnen anderhalve seconde heb ik meestal wat ik wil... 1st world problem? :P
Ik heb m'n start menu gecategoriseerd, bv. multimedia, daarin staan veel multimedia tools, converters, subtitle programma's, etc. en ik weet niet van elk programma hoe het heet. Soms gebruik ik een tool een half jaar niet.

Als ik'm nodig heb ga ik naar m'n start menu en zoek het op.
De snel-zoeker helpt alleen als je weet welk programma je zoekt. het geeft geen mooi gecategoriseerd overzicht van je applicaties en tools.
leuk voor een app, maar zo zag ik vroeger ook direct men instellingen en documenten, vandaag dus niet meer. Is dat de vooruitgang? Meer handellingen uitvoeren om hetzelfde te bekomen? Meer ruimte innemen om hetzelfde te tonen?
Oh great, dat kon je ookal met de oude startmenu.. mooie verbetering hé? 8)7
Startknop of niet.

Als het gewoon normaal werkte had ik het niet erg gevonden, maar Windows 8 is gewoon weer een typische Microsoft product met alle onintuitieve besturing die je gewend bent.

Het doet soms dingen die je totaal niet wilt, en je kan er ook niet zomaar uit.

Ik moest mijn zwager zelfs uitleggen hoe hij het moest uitzetten omdat hij met die `simpele` interface er niet uit kwam.

Je moet nota bene 3x klikken voordat je de PC uit kan zetten en dan moet je ook nog eens wachten tot het is uitgelogd.
3 keer klikken??

Ik verplaats de muis rechtsboven, ribbon verschijnt en ik klik op 'uitschakelen'.

Dat is één muis klik..

Nou poeh poeh.

Mijn 85 jarige opa vindt Windows 8 geweldig.
Ribbon? Ik neem aan dat je de charm bar bedoelt? Waar heb jij een knop 'uitschakelen' op je charm bar dan?

Ik moet toch echt eerst op instellingen klikken en dan op power. Dan zit je nog steeds op 1x hoveren + 2 keer klikken. En persoonlijk vind ik een hover als 2 of 3 klikken tellen, want dat duurt veel langer dan snel op een knopje klikken.

Niet dat ik ooit mijn muis (of touch als ik dat zou hebben) gebruik om de pc/laptop uit te zetten. Gewoon m'n power instellingen aanpassen zoals ik fijn vind en de aan/uit knop gebruiken.... Met de muis doe ik alleen als ik hem wil restarten.
Je kan natuurlijk ook gewoon op de aan/uit-knop van je PC drukken, dat is altijd de makkelijkste manier geweest.
of een "shutdown -s -t 0" shortcut creëren met een shutdown icon en deze plaatsen op je metro interface, dit gebruik ik nu een tijdje en is erg makkelijk.
http://www.redmondpie.com...reen-taskbar-and-desktop/
Waar zijn we in godsnaam mee bezig, vraag ik me dan af..
Als je al een command shortcut moet maken om je pc snel af te kunnen zetten?
Je kan natuurlijk ook op de powerknop drukken zoals alle andere 99% van alle electronische apparaten.
shutdown -s -f -t 0

beter
In Windows 8.1 (Preview) kun je met rechtermuisknop op de startknop klikken dan krijg je het volgende:
http://i42.tinypic.com/2inb5l.png

Hierbij hebben ze o.a. shutdown submenu toegevoegd.
Ik moest mijn zwager zelfs uitleggen hoe hij het moest uitzetten omdat hij met die `simpele` interface er niet uit kwam.
Nieuwe interface, nieuwe manier van werken. Gelukkig heeft MS een heel mooi introductiefilmpje wat ze laten zien de eerste keer dat je Win8 opstart.

Als jij gewend was om te werken met Windows 3.11, dan was 95 ook opeens een erg grote ommezwaai.
Je moet nota bene 3x klikken voordat je de PC uit kan zetten en dan moet je ook nog eens wachten tot het is uitgelogd.
In Windows 7 is dat 2 keer, joepie. Verder: alle Windows versies sinds 2000 (NT?) loggen eerst de gebruiker uit en schakelen dan pas de computer uit. Daar hoef je niet op te wachten?
Dit. Mensen denken dat gewoon een rehash windows versie is. Als ze alles een beetje zouden verbeteren, dan zouden mensen het bestempelen als windows 7.1 Niet dat ik zeg dát ze het moeten veranderen, maar ze hebben wel een visie.

Met nieuwe software komt ook een andere manier van gebruiken. Omdat applicatie A al 10 jaar dezelfde interface gebruikt betekend niet dat die interface nou goed is. Dus veranderen hoort daarbij, beter of niet. Iets wat je in mobiele OS'en veel ziet, is dat men niet bang is om te experimenteren. Ik heb het gevoel dat er niet veel aandacht uitgaat naar het design van een goeie UI op de desktop. als het maar werkt is dan het motto.

Windows heeft veel last van alles wat het sinds win95 en eerder heeft opgenomen in het OS. Maar dit is dan ook direct het beste punt van windows: je win95 software werkt meestal nog. Een veel software werkt nog. Omdat mensen windows hebben, wordt ervoor software gemaakt. En omdat er software wordt voor gemaakt, gebruiken veel mensen het nog. Ik ben dan ook reuze geïnteresseerd hoe Linux gaat werken op veel desktops voor mainstream-gebruikers.
Je moet nota bene 3x klikken voordat je de PC uit kan zetten en dan moet je ook nog eens wachten tot het is uitgelogd.
Ik heb niet eens een klik nodig om mijn PC uit te schakelen, druk gewoon op de power-knop op je PC, dan gaat hij toch ook uit?
Ligt er maar net aan hoe je die knop geconfigureerd heb ;)
Wat dacht je van "vlaggetje" + I, aan/uit? (charms instellingen).

In dit basis tutorial wordt alles uitgelegd:
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/tutorial

Als je eenmaal al die sneltoetsen weet (ik gebruik continue vlaggetje i en vlaggetje c), dan heb je geen startmenu meer nodig.
De vraag voor mij is nu: valt die nieuwe startknop ook uit te schakelen? Ik heb totaal geen behoefte aan de startknop en ben blijkbaar als een van de weinigen zeer tevreden over de manier waarop het startmenu werkt in Windows 8.
Voor zover ik weet kan je dit nog niet uitschakelen

Je bent niet één van de weinigen, ik ben veel mensen die er wel fan van zijn waaronder ik.

Mensen met een uitgesproken mening schrijven gewoon vaker iets, en dat is dan veel vaker negatief
Verborgen functies zijn niet bepaald intuïtief te noemen en ook geen goed GUI design. Daarbij is het helemaal onwerkbaar in een remote desktop die niet full screen zijn.
Ook ik ben nu al tevreden over de manier waarop ik het startscherm kan gebruiken. Maar ik denk dat ik die knop niet heel erg ga vinden eigenlijk.
Hier ook, totaal geen behoefte om mijn taakbalk weer te vervuilen met een overbodige startknop. Alleen het direct springen naar de desktop vindt ik een echte verbetering.
Bij sommige zoektermen, waarover veel informatie beschikbaar is, kun je zelfs een mooi, gestyleerd overzicht gepresenteerd krijgen. Op de afbeelding zie je een voorbeeld van Microsoft over Marilyn Monroe. Wij kregen echter de normale resultaten toen we de naam van de seksbom intikten, wellicht is dat nog een bugje in de Preview.
Dit schijnt te liggen aan de country/settings. Het gestyleerde overzicht zou je naar verluid alleen krijgen met de USA versie van Bing.
[...]

Dit schijnt te liggen aan de country/settings. Het gestyleerde overzicht zou je naar verluid alleen krijgen met de USA versie van Bing.
Dat zal een kwestie van tijd zijn. 8.1 zit nu natuurlijk nog maar in de Beta fase, logisch dat ze eerst willen kijken of het in 1 land goed gaat, om het vervolgens naar de rest van de landen/talen uit te rollen.
Het is te hopen. Microsoft heeft geen goede track record op dit gebied; op Windows Phone is nog steeds veel functionaliteit exclusief voor de VS: ingebouwde muziekherkenning, 'local scout', uitgebreide Bing, artist art in Muziek + Video's-hub, etc. Ook als je naar de web-versie van Bing gaat stelt dat in Nederland niets voor, terwijl het in de VS allemaal leuk geïntegreerde semantische data heeft.
Inmiddels er wel al de ingebouwde muziek herkenning en artist art. Local Scout mist inderdaad nog steeds via een local scout icoon, maar is wel al opgevangen door Nokia en gedeeltelijk via direct zoeken. Druk maar eens op de rechter zoek toets en zoek op geldautomaat. Dan krijg je lokale geldautomaten in de buurt te zien. Ben het met je eens dat het allemaal wel wat sneller kan.
Ah oké, goed te horen dat Windows Phone 8 daar nu het één en ander aan heeft gedaan. Zelf zit ik op Windows Phone 7.8 dus wist ik dat niet. Maar het feit blijft dat nieuwe functionaliteit bij Microsoft altijd erg VS gericht is. De Xbox One met zijn informatie over sportwedstrijden e.d. is ook VS-only, dus het lijkt er niet op dat ze hun leven gebeterd hebben.
Dit kan ik bevestigen. Als je de locatie van je systeem via het configuratie scherm instelt op United States dan krijg je inderdaad de mooie resultaten. De kwaliteit van de resultaten is tevens een stuk beter, met name voor Engelstalige zoek opdrachten. Ik snap niet waarom Microsoft voor Bing in Nederland nog steeds de slechte bèta variant gebruikt en niet gewoon de Amerikaanse, zelfs die werkt hier beter.

De zoekopdracht "Amsterdam" zoals in het filmpje geeft met de aangepaste locatie het volgende resultaat: http://i43.tinypic.com/2eefmhl.png
Het lijkt me dat "Toch is het ook duidelijk dat Microsoft zich niet van zijn originele visie laat afbrengen. De Modern UI-interface is voor het bedrijf duidelijk de toekomst en hiernaar zal in de komende jaren nog meer aandacht uitgaan." een zeer terechte conclusie is. Het zal Microsoft (veel?) meer tijd kosten om mensen over te halen van Windows 7 of XP over te stappen naar Windows 8.x dan dat het kostte om mensen van Windows 98 naar Windows NT/2000/XP te krijgen, maar op den duur ebt dat weg en wordt iedereen er beter van. De desktop zal nog heel lang blijven, misschien steeds meer op de achtergrond, en de totale functionaliteit zal steeds verder toenemen en geaccepteerd worden.
Het zal Microsoft (veel?) meer tijd kosten om mensen over te halen van Windows 7 of XP over te stappen naar Windows 8.x dan dat het kostte om mensen van Windows 98 naar Windows NT/2000/XP te krijgen, maar op den duur ebt dat weg en wordt iedereen er beter van.
Hoezo wordt iedereen er beter van? Om dat men zich neerlegt bij een interface waar ze niet van gediend zijn? Iedereen roept altijd dat men maar tegen verandering is en dat ze er op den duur wel aan wennen. Ja, je went omdat je geen keuze hebt maar dat maakt de verandering niet goed. Het went en dan vind je het prima maar je bent er niet op vooruitgegaan je doet het gewoon anders. Anders is niet beter het is gewoon anders. Vaak is het anders omdat er iets onder de motorkap veranderd wat je niet kan zien. Dan is een verandering die mischien even goed zou zijn slechter omdat je mensen dwingt op een andere manier te werken. Een verandering moet meer dan gelijk zijn het moet echt beter zijn. Ik zelf blijf voorlopig ver van Windows 8 van daan. Ik draai nog enkel windows 7 (en zelfs XP op een oude machine). Verder draai ik Mint, juist om dat die zo'n ouderwetse interface hebben. Je weet wel, waar ik mee kan werken op mijn manier.
Ik snap dat je het niets vind. Dat kan en mag natuurlijk allemaal. Wat ik eigenlijk bedoel is dat de interface steeds verder verbeterd wordt, terwijl de wereld rondom de pc ook steeds meer verandert, waardoor de interface steeds natuurlijker aan gaat voelen. Het is gewoon een kwestie van tijd. Zo is het door de jaren heen altijd gegaan met dit soort dingen. En het is ook zo dat er altijd een groep mensen blijft die het niets vindt. Die zullen zich dan op termijn al dan niet noodgedwongen tot Linux moeten bekeren. Helemaal niets mis mee. Ik ken zelf ook nog mensen die het liefst 'aan de prompt' werken, omdat dat zo heerlijk snel werkt. Prima, maar het is niets voor de grote massa en sluit al helemaal niet aan bij de moderne tijd waarin de diverse apparaten steeds verder integreren. ik ben er van overtuigd dat een hybride systeem als Windows 8, dat inderdaad echt nog beter kan en moet, straks de beste keus is overall. PC, tablet of telefoon of iets daar tussenin, het maakt niets meer uit.
Ik ben het hier niet mee eens. Na in totaal ruim anderhalve maand win8 geprobeerd te hebben weet ik zeker dat ook deze versie van blue niks voor mij is. Ik blijf zo lang als ik kan op win7 zitten en zal waarschijnlijk over gaan op een linux versie die er veel op lijkt als de tijd rijp is.

Ik heb bijzonder weinig tegen microsoft als bedrijf, maar win8 is wat mij betreft alleen sterk als je met een win8 mobile device erbij zit, zolang ik dat niet van plan ben is het perfect voor mijn familie, maar niks voor mij.
Betreffende Linux raad ik je een distro met de KDE interface aan ;)
Wat mij opvalt aan de conclusie van deze preview, is dat de grens tussen laptops en desktops aan de ene kant, en de tablet aan de andere kant, steeds groter wordt. Mensen met een desktop kunnen nu makkelijker de modern interface ontwijken, terwijl mensen op een tablet juist minder naar de desktop hoeven om bijvoorbeeld bepaalde instellingen te doen. Dit is exact het tegenovergestelde van wat het doel van Microsoft was. Het gaat nu veel meer naar twee aparte OS'en voor verschillende vormen van input (muis vs touch), alleen zit alles dan in 1 download.

Nu heb ik zelf ook nooit begrepen dat Microsoft echt dacht om 1 OS te maken dat voor alle devices geschikt zou zijn. Ik geloof meer in de aanpak van Apple: 2 verschillende OS'en voor verschillende vormen van input, maar wel die heel goed met elkaar kunnen samenwerken. Maar ondanks deze eigenlijk kleine aanpassingen in 8.1, is er eigenlijk iets veel groters aan de hand. Microsoft doet duidelijk een stapje terug op hun eerste idee van Windows 8 waarbij alles geïntegreerd zou worden.
Er zijn alleen maar opties toegevoegd om standaard te beginnen in een andere weergave. Het feit dat de desktop steeds minder nodig is als je in de Modern UI wilt zitten is juist een voortborduring op het 1 OS voor alles idee, traag maar waar wordt zo het Configuratiescherm overbodig met de nieuwe Settings app.
Grappig hoe de meningen over hetzelfde kunnen verschillen. Ik denk juist dat Microsoft het met deze ingrepen makkelijker maakt voor iedereen die met Windows 8 wil werken. Je kunt nu meer of minder met de Modern UI werken en hetzelfde besturingssysteem is bruikbaar op alles van simpele tablet tot zware high-end pc (of zelfs server als je de 2012 serverversie meerekent).
Voor de Desktop gebruikers:

Hoe zit het eigenlijk met de ondersteuning voor meerdere monitoren en ook op 2 schermen tegelijk metro apps? Op 8.0 werkte dat dus nog niet (heel slordig als je het mij vraagt)

Ook de zoekfunctie werkte bij lange na niet zo lekker als die van Windows 7. Waar het bij Windows 7 een kwestie was van Winkey + zoekopdracht en gevonden. Is het bij Windows 8 Winkey + zoekopdracht, klikken op de juiste catagorie (waarom is dit verplicht en krijg je niet eerst gewoon een overzicht die je later kan filteren) en dan nog vind die niet altijd alles.

Als deze twee dingen niet veranderen met 8.1 ga ik toch weer terug naar Windows 7.
[...] op 2 schermen tegelijk metro apps?
Dit is informatie van een oude build, maar dat schijnt te kunnen.
Ook de zoekfunctie werkte bij lange na niet zo lekker als die van Windows 7. Waar het bij Windows 7 een kwestie was van Winkey + zoekopdracht en gevonden. Is het bij Windows 8 Winkey + zoekopdracht, klikken op de juiste catagorie (waarom is dit verplicht en krijg je niet eerst gewoon een overzicht die je later kan filteren) en dan nog vind die niet altijd alles.

Als deze twee dingen niet veranderen met 8.1 ga ik toch weer terug naar Windows 7.
Unified search in 8.1. :)

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 22 juli 2024 18:46]

In Windows 8.1 kan je diverse apps openen en weergeven op diverse schermen (met sommige configuraties zal je dus vrij veel apps tegelijk open kunnen hebben staan). Ook de rest val Multi monitor is weer netjes verbeterd (zoals schaling per beeldscherm, etc)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.