Hoewel logischerwijs veel aandacht uitgaat naar de wijzigingen voor de desktopgebruiker, heeft Microsoft ook de Modern UI-omgeving verbeterd. Niet gek, want als Microsofts voorspelling uitkomt dat over een aantal jaar elke computer een touchscreen heeft, is het natuurlijk van groot belang dat het bedrijf aan zijn touchinterface blijft sleutelen.
Toen we de nieuwe touchinterface van Windows 8 eind vorig jaar reviewden, waren we redelijk positief. Voor een eerste release had Microsoft al een behoorlijk compleet product neergezet, met enkele handige interfacetrucjes en bedieningselementen. Ook viel het aanbod in de Windows Store niet tegen voor een eerste release.
De wijzigingen die Microsoft op dit vlak in Windows 8.1 heeft doorgevoerd, zijn zeker niet schokkend of revolutionair. De basis is dezelfde gebleven en het bedrijf heeft zich vooral beziggehouden met het uitbreiden en optimaliseren van bestaande functionaliteit.
Meer personalisering bij het startscherm
Dat begint bij het startscherm. In plaats van zes kunnen nu maximaal negen rijen Live Tiles weergegeven worden, wat handig is bij beeldschermen met hoge resoluties. Daarnaast is het nu makkelijker om tussen het startscherm en het All Apps-overzicht te wisselen. Voorheen moest je eerst een submenu oproepen en dan op een icoontje klikken. Nu kun je op de desktop linksonder op een pijltje klikken en op een touchscreen kun je met een simpele verticale swipe wisselen tussen de twee schermen.
Mensen die een Windows 8-systeem met flink wat apps draaien, weten dat het Modern UI-startscherm na verloop van tijd behoorlijk chaotisch en onoverzichtelijk kan worden, omdat elke nieuwe app meteen een Tile op het hoofdscherm zet. Dit is in Windows 8.1 niet meer het geval; apps verschijnen automatisch in het All Apps-overzicht, maar de Tiles op het startscherm moeten zelf aangemaakt worden. Dit maakt alles een stuk overzichtelijker, al moet je natuurlijk wel even wat meer moeite doen om je startscherm in te richten.
De welbekende Live Tiles van het startscherm kennen nu een aantal nieuwe mogelijkheden, vooral op het gebied van lay-out. In Windows 8 hebben ze twee mogelijke vormen: vierkant en rechthoekig, waarbij de rechthoekige variant precies twee keer zo breed is als de vierkante. Windows 8.1 voegt daaraan nog extra kleine en grote Tiles toe, die respectievelijk een kwart meten van de originele vierkante Tile en vier keer zo groot zijn als die standaard-Tile.
Alle verschillende maten voor Live Tiles: klein, middel, groot en breed
De Live Tiles hebben nu ook extra functionaliteit; bij nieuwe apps wordt automatisch het label 'New' geplakt, zodat ze gemakkelijker te herkennen zijn, en als een app aan het downloaden is, kan de Tile een voortgangsbalk weergeven. Het zijn allemaal kleine tweaks die er bij elkaar voor zorgen dat Windows 8.1 wat completer en weldoordachter aanvoelt dan Windows 8.
Meer Snap-modes voor multitasking
Ook is veel aandacht besteed aan multitasking. Windows 8 kent de Snap-functie, waarbij verschillende apps hetzelfde scherm kunnen delen. Eén app wordt dan in een smalle strook weergegeven, terwijl de tweede app de overgebleven ruimte vult. In 8.1 is Snap niet meer beperkt tot deze 1:3-verhouding en daarnaast is het nu ook mogelijk om meer dan twee applicaties naast elkaar te draaien.
Drie Modern UI-apps naast elkaar: Mail, Internet Explorer en Weather
De vaste verhoudingen zijn weg, waarmee de multitasking-interface responsive geworden is. Daarom is het nu bijvoorbeeld mogelijk om twee apps in een 50/50-verdeling te draaien. Hoeveel apps precies naast elkaar passen, hangt af van de beeldschermresolutie. Op een schermresolutie van 1920x1080 pixels ligt het maximum in ieder geval op drie.
Handig is dat een aantal ingebouwde apps nu ook slim gebruikmaakt van Snap-view. Open je in de e-mail-app bijvoorbeeld een fotobijlage, dan start de Photos-app in Snap-view-modus aan de zijkant om het plaatje weer te geven. Hetzelfde gebeurt als je een hyperlink aanklikt in een e-mail; dan zal Internet Explorer zich in Snap View openen.
Minder noodzaak voor het configuratiescherm
Windows 8 kent binnen de Modern UI een eigen plekje waar systeeminstellingen gewijzigd kunnen worden. Het aantal zaken dat je daar kunt wijzigen is echter beperkt en in veel gevallen zal een gebruiker het oude configuratiescherm moeten raadplegen. Op een desktop of laptop is dat niet erg, maar wel op een tablet, waarop je de oude touchonvriendelijke Windows-interface wil vermijden.
Microsoft heeft daarom in Windows 8.1 flink meer instellingen in de Modern UI ondergebracht. Je kunt nu bijvoorbeeld beeldscherminstellingen zoals positie en resolutie wijzigen, muisinstellingen aanpassen, en bepalen wanneer het beeldscherm uitgeschakeld moet worden.
Nog niet alle instellingen zijn via de Modern UI-interface aan te passen, dus het configuratiescherm zal voorlopig niet afgestoten worden. Dat is maar goed ook, want voor power users blijft dat toch een veelgebruikt en vertrouwd onderdeel van het besturingssysteem.
Door het hele besturingsysteem heen zijn nog allerlei kleine tweaks en aanpassingen te vinden. Zo is het nu mogelijk om voor notificaties quiet hours in te stellen, zodat je bijvoorbeeld 's nachts niet gestoord wordt, kun je verwijderbare drives in je mediabibliotheken opnemen en kun je bij het onscreen-toetsenbord nu getallen invoeren door vanaf een lettertoets omhoog te vegen en te drukken.
Een selectie van de nieuwe opties bij de pc-instellingen