Honkbal
Met wat fantasie zou je kunnen bedenken dat we Kingdoms of Amalur: Reckoning hebben te danken aan de torenhoge salarissen in het Amerikaanse honkbal. Werper Curt Schilling - hier vrij onbekend, maar in de VS een grootheid - besteedde de tijdens zijn honkbalcarrière verdiende dollars aan de oprichting van 38 Studios, een ontwikkelstudio die is vernoemd naar het rugnummer waarmee Schilling furore maakte. De zakken van Schilling waren zelfs diep genoeg om in 2009 de collega's van Big Huge Games op te kopen, dat ooit de prima rts Rise of Nations afleverde. Uit die aankoop is Reckoning voortgekomen. Bij 38 Studios werkte men aan een mmog waarvoor schrijver R.A. Salvatore de Amalur-spelwereld verzon. Ten tijde van de overname werkte Big Huge Games onder leiding van Ken Rolston aan een singleplayer-rpg. Rolston is de man die ooit de gameplay bedacht van The Elder Scrolls: Morrowind en Oblivion. Na de overname zijn die twee plannen samengevoegd tot wat nu in de winkel ligt als Kingdoms of Amalur: Reckoning.
Gespeeld op: Xbox 360 en pc
Ook beschikbaar voor: PlayStation 3
De twee delen van de game zijn nog duidelijk herkenbaar. Zo heeft Reckoning alles van een mmog. Amalur is een enorme spelwereld, opgehakt in diverse zones die een lekker afwisselend uiterlijk hebben. Er zijn tientallen dungeons waarin je onder kunt duiken, er zijn beroepen die je kunt leren, verschillende facties waar je vriendjes mee kunt worden en honderden quests die je kunt uitvoeren. Die volgen niet alleen een centrale verhaallijn, want er is ook een flinke hoeveelheid quests die zijpaden inslaan. Wat dat betreft had Reckoning nog gewoon als online game door het leven gekund. Maar de makers wijken op één essentieel punt af van de blauwdruk van de klassieke mmog; het vechten is anders. Behoorlijk anders zelfs. Voor de combat in de game keken de makers naar actiegames als God of War, waarmee ze dus breken met de timer-rotatie waarop het vechten in de meeste mmog's is gebaseerd. Een gewaagde, maar ook spannende keuze, die in Reckoning gelukkig goed uitpakt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Overzicht van de wereld Amalur.Onveranderbaar lot
Eerst even terug naar de basis van de game. Die ligt in de spelwereld die Salvatore voor de mmog van Schilling heeft verzonnen. De basis wordt gevormd door het idee dat elk verstandig wezen een onveranderbaar en vooraf bepaald lot heeft, waar niet aan valt te ontsnappen. In Amalur lopen bovendien types rond die dat lot voor je kunnen achterhalen en je dus kunnen waarschuwen voor wat de toekomst voor je in petto heeft. Die toekomstkijkers zien bijvoorbeeld dat de Tuatha Deohn, onder leiding van de kwaadaardige Gadflow, de macht in Amalur over willen nemen. Die voorspelling is ook niet zo moeilijk, want de troepen van Gadflow maaien al jaren iedereen neer die ze voor de voeten loopt. Grote delen van Amalur zijn al in hun handen, al is het in het zuiden nog relatief rustig.
Probleempje
Dat is de achtergrond waartegen jij je intrede doet. Er is daarbij sprake van een klein probleempje, je bent namelijk dood als het spel begint. Dat had het lot kennelijk voor je bepaald. Daarmee begint echter ook de verandering waar Reckoning om draait. Zodra je door twee Gnomes op een stapel lijken met gevallen strijders wordt gedumpt, blijk je helemaal niet dood. Of, beter gezegd, je blijkt weer tot leven te zijn gekomen. Na wat inleidende schermutselingen kom je erachter dat je door je dood niet alleen je geheugen kwijt bent, maar ook je lot. Dat lot is door je dood op het slagveld immers al vervuld. Dat gegeven vormt de basis van het verhaal. Doordat je - als enige - geen lot meer hebt, blijk je in staat om het lot van anderen te veranderen. Je kunt handelingen verrichten die in strijd zijn met het lot. Zo kun je anderen over de kling jagen terwijl hun dood nog niet was voorzien. In de strijd met Gadflow en zijn Tuath Deohn is daar veel behoefte aan en zo word je de klassieke eenzame underdog in een strijd tegen het oprukkende kwaad.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Skills en crafting.Classes mixen
Voor je aan de game begint, kun je kiezen uit vijf verschillende rassen, met de gangbare kleine verschillen in eigenschappen. Er zijn ook drie classes. Je hoeft niet meteen te kiezen met welke van die drie je wilt spelen. Dat bepaal je gaandeweg en je kunt bovendien gemakkelijk wisselen, mocht je dat willen. De drie classes zijn de klassieke warrior, rogue en mage. Je kunt ook een keuze achterwege laten en neutraal blijven. Met je handelingen in het spel verdien je xp waarmee je in level stijgt, en bij elk gestegen level krijg je extra mogelijkheden. Er valt heel wat te kiezen als je een level stijgt. Zo kun je drie punten verdelen over de talent trees van het spel. Daar zijn er drie van, voor elke class één. Je kunt de punten vrij verdelen. Het is dus mogelijk om al je punten aan één class toe te wijzen, maar je kunt ook van alle walletjes proberen te eten en zo je eigen mix samenstellen.
Naast talent is er een tweede lijst met eigenschappen die je op kunt waarderen. Het zijn secundaire eigenschappen, zoals de beroepen die je kunt leren en aanvullende skills als lockpicking, stealth en persuasion. De beroepen die je kunt kiezen zijn alchemy, blacksmithing en sagecrafting. Vooral blacksmithing is erg nuttig, omdat je daarmee spullen kunt maken voor elke class. Gelukkig kun je alle drie de beroepen leren, want ook alchemy is handig. Je kunt er drankjes in verschillende soorten en maten mee maken, waarbij alleen de health potions al nuttig, zo niet noodzakelijk zijn. Gelukkig kun je die health potions ook vinden en kopen, mocht je geen zin hebben om de bloemetjes te plukken die je nodig hebt voor het brouwen van de diverse drankjes. Er zit een erg goed systeem in het spel om diverse drankjes tijdens het vechten te kunnen nuttigen, en ze werken ook lekker snel. Met name bij de health potions is dat laatste uiteraard erg handig.
Recepten ontdekken
Overigens krijg je geen recepten voor het brouwen van drankjes. Die moet je zelf ontdekken door te experimenteren met het mengen van verschillende planten die je onderweg tegenkomt. Een beetje irritant is dat wel, want het resultaat is in het overgrote deel van de combi's een nutteloos brouwsel. Wat meer aanwijzingen had op dit terrein geen kwaad gekund. Helaas is sagecrafting een wat minder nuttig beroep. Je kunt er gems mee maken die je in voorwerpen kunt proppen. Alleen zijn er niet zoveel voorwerpen met slots voor gems. De edelstenen zelf zijn prima, je kunt er alleen niet zoveel mee. Later in het spel, zo rond level 20, wordt dat gelukkig beter. Ook de gems, of de shards waaruit die gems zijn samengesteld, kun je langs de kant van de weg vinden, al zul je ze veel vaker aantreffen tussen de spullen die je slachtoffers voor je achterlaten, of in de vele kisten die je kunt plunderen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De makers geven uitleg over de combat.Wat dat betreft heeft Reckoning wel iets weg van Diablo. Net als die game is Reckoning een waar loot-feest. Overal zijn kisten en vazen te slopen, waar soms wat in verscholen zit - meestal geld. Daarnaast zijn er erg veel gesloten kisten te vinden die je kunt openen middels lockpicking, een skill die uiteraard kan worden getraind, net als de beroepen die je kunt leren. Het openen van gesloten kisten verloopt via een minigame waarbij je moet rommelen met een soort schroevendraaier in een slot. Er is nog een tweede minigame, waarin je betoverde behuizingen kunt openen. Daarbij dien je wat punten op een cirkel te raken. Bij de moeilijkere games heb je meer punten die je moet raken. Beide zijn er enkel ter aanvulling. Je hebt de skills niet nodig om verder te komen in het verhaal, al kunnen ze goede spullen opleveren. De beste spullen zijn overigens opgeborgen achter de moeilijkste sloten.
Voorbeelden
Er zijn meer games die als voorbeeld hebben gediend voor Reckoning. Net als in The Elder Scrolls V: Skyrim zijn er verschillende facties in het spel en elke factie heeft een flink uitgebreide verhaallijn, met een stevig aantal bijbehorende quests. Het is in Reckoning, net als in Skyrim, bovendien verdacht eenvoudig om ruzie te krijgen met een factie. Het is daarmee ook simpel om flink je eigen glazen in te gooien. Zo word je regelmatig in de verleiding gebracht om spullen te stelen. Je komt nu eenmaal heel wat gesloten kisten tegen die staan te wachten op je lockpicking skills. Op neutraal of bevriend terrein vind je die kisten ook, alleen zijn ze dan van iemand waarbij je niet geacht wordt hem over de kling te jagen.
Jezelf vrijkopen
Als je de inhoud van dergelijke kisten ongezien weet te bemachtigen, is er niets aan de hand. Als je gesnapt wordt tijdens het openbreken, zal de hele gemeenschap zich echter tegen je keren. Dat kan diverse gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld het leven laten, als je besluit om je te verzetten tegen je arrestatie. Na je arrestatie kun je alsnog proberen om jezelf vrij te krijgen door iemand om te kopen. Mocht je direct al ruzie zoeken, als je nog geen cent hebt verdiend, dan ben je de klos en zul je de tijd uit moeten zitten in het cachot. Je kunt uiteraard investeren in ongezien blijven, zodat je gemakkelijker van bekenden kunt stelen. Tegelijkertijd hoef je natuurlijk helemaal niet te stelen van je vrienden, ook al word je daar soms toe aangezet. Vriendjes blijven levert namelijk meestal de nodige quests op en daarmee de xp en loot.
Razendsnel wisselen
Tot zover is het allemaal nog redelijk standaard. Een flinke spelwereld, de ogenschijnlijk ongelijke strijd tussen goed en kwaad, rassen, classes, beroepen, talents, diverse facties, loot en een overdaad aan quests die gedeeltelijk in dungeons verscholen gaan. De grote meerwaarde van Reckoning zit echter in het vechten. Het principe daarvan is simpel. Je hebt een primair en een secundair wapen waar je razendsnel tussen kunt wisselen. Ter aanvulling heb je ook nog magische krachten. Dat zijn een soort superpowers die mana verbruiken. Die superpowers leer je gaandeweg bij en speel je vrij via de talent tree. Je kunt dus kiezen voor powers uit één bepaalde tree, waarbij je tot aan de krachtigste gaat, of je kunt powers uit de drie trees combineren, met als nadeel dat je de top van de trees niet weet te bereiken. Het verbruik van mana moet ervoor zorgen dat je de powers niet oneindig kunt spammen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
A Hero's Guide.Het leuke van Reckoning is dat je wapens en powers lekker snel kunt afwisselen. De wapens bouwen bovendien kracht op door ze achter elkaar te gebruiken. De derde keer achter elkaar levert flinke extra schade op. Verder kun je een schild gebruiken en opzij duiken. Dat levert ook de vergelijking met God of War op. Je kunt hakken met wapens, zoals zwaarden, bijlen, hamers en dolken. Je kunt ook toverstafjes gebruiken. Het leukste zijn de Chakrams. Dat zijn een soort frisbees met een vlijmscherpe rand waarvan je er twee tegelijk naar je tegenstanders kunt gooien. Ze komen keurig netjes terug in je hand. Zo kun je ook de afstand bepalen waarop je wilt vechten. Pijl en boog en magische staven zijn er voor de lange afstand, chakrams voor de middellange afstand en zwaarden, hamers, dolken en dergelijke voor de korte afstand. Dolken zijn er voor het sluipen en ze zijn verder vooral snel. Enkelhandige zwaarden zijn wat trager en dubbelhandige zwaarden en hamers zijn zelfs nog langzamer.
Snel handelen
Het is echter vooral de combi van wapens, superpowers, schild en wegduiken die het vechten veel dynamischer maken dan je gewend bent in een rpg of mmog. Het gaat om de snelheid van handelen. De meeste aanvallen stunnen je tegenstander kortstondig, dus als je ervoor zorgt dat je het tempo er een beetje in houdt, geef je je tegenstander geen kans. En waar je een opening laat voor een tegenaanval, is het zaak om je schild te gebruiken of weg te duiken. Ook sommige superpowers zijn gericht op het verstoren van de aanval van je tegenstander. Zo heeft de warrior een power die tegenstanders in de lucht gooit, waarbij ze weerloos zijn zolang ze zweven. Zelf kun je zwevende tegenstanders wel blijven aanvallen. Het is dus zaak zo vaak mogelijk superpowers te gebruiken en het tempo erin te houden door tussendoor je wapens te gebruiken, en te blokkeren of weg te duiken als je te veel belaagd wordt.
Pauze inlassen
Juist doordat de makers bij het vechten zo inzetten op actie, is het opvallend dat je gevechten kunt pauzeren. Je kunt in zo'n pauze drankjes drinken en zelfs van wapen en kleding wisselen, waardoor je halverwege over kunt stappen op een heel andere stijl. Dat wisselen is misschien niet zo consistent. Het is wel gemakkelijk, vooral omdat de diverse tegenstanders verschillende gevoeligheden hebben. Het spel kent de gebruikelijke soorten magie - ijs, vuur, enzovoort - en dat levert de bijbehorende eigenschappen op voor wapens en uitrusting. Je kunt dus halverwege een gevecht wisselen als blijkt dat de troll die je moet bestrijden immuun is voor het vuur dat uit je toverstaf komt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Uitleg over de facties in het spel.Vechten is daarmee het sterkste punt van het spel. Het is het onderdeel waarmee de game zich onderscheidt van de concurrentie. En concurrentie, die is er. Veel rpg-liefhebbers dolen nog rond in Skyrim en wachten met smart op Mass Effect 3 en Diablo III. Mass Effect is een beduidend andere game en misschien geen concurrent, maar Reckoning heeft wel veel overeenkomsten met Skyrim en Diablo III. Met het combat system onderscheidt het spel zich echter en dat is goed. Je zou het spel ook kunnen zien als een heel uitgebreide God of War, in een variant die zich afspeelt in een klassieke fantasy setting met feeën, gnomes, trollen, zwaarden en toverstafjes.
Striptekenaar
Daar sluit ook het uiterlijk van het spel op aan. Technisch gezien is Reckoning niet hoogstaand, al proberen de makers dat te verbloemen met een stijl die afkomstig is van een striptekenaar. De makers huurden daar Todd McFarlane voor in, bekend van zijn werk aan de Spawn-boeken. Hij ontwierp een stijl die wat weg heeft van games als World of Warcraft, ook een game die het gebrek aan polygonen verhult met een overdreven stijl en kleurrijke textures. De stijl lijkt ook op die van Darksiders, ook al zo'n actiegame waarvoor een striptekenaar het uiterlijk verzon. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de gameplay kan worden samengevat als een combinatie van die twee games. De opzet van World of Warcraft, met het vechten van Darksiders, en dat dan aangevuld met de loot van Diablo III. Het uiterlijk van Reckoning zal een stevige scherprechter zijn. Wie liever een realistischer stijl heeft, zal wellicht Skyrim blijven spelen en op Mass Effect 3 wachten. Wie van een stripstijl houdt en niet wil wachten op Diablo III kan zich in Reckoning heerlijk uitleven met de vele soepel lopende gevechten die je krijgt voorgeschoteld.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
GamesCom-trailer met een overzicht van de wereld.Waar speel je op?
Dan nog de vraag op welk platform je de game wilt spelen. We hebben Reckoning zowel op de pc als op de Xbox 360 gespeeld. Grafisch levert dat niet het verschil op waar pc-liefhebbers op hopen. Verwacht geen The Witcher 2: Assassins of Kings, met een overdaad aan grafische instellingsmogelijkheden waarmee je je pc tot het uiterste kunt drijven. Toch heeft de pc-versie een groot voordeel, want op de consoleversie heb je last van lange laadtijden voor savegames en op de pc gaat dat juist heerlijk snel. Verder is de besturing aardig vertaald naar de pc, maar blijft het toch een beetje aanvoelen als een consolegame waarbij men gepoogd heeft de besturing om te zetten. Er is mee te werken, maar de besturing voelt niet zo natuurlijk als op console en ook niet zo natuurlijk als bijvoorbeeld de besturing van Skyrim op de pc. Die laatste vergelijking gaat wellicht wat mank omdat Skyrim wat combat betreft veel meer een traditionele rpg is en Reckoning de combat heeft geleend van actiegames als God of War. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de interface en vooral ook voor de menu's. Die zijn in de pc-versie wat karig afgewerkt en saai.
Wat de besturing betreft gaat vooral het variëren tussen je verschillende mogelijkheden op de console wat soepeler dan op de pc. Het afwisselend gebruik van je primaire en secundaire wapen en vooral het door elkaar gebruiken van de superpowers die je via de talent tree krijgt, loopt net wat gemakkelijker en vooral sneller op console. De makers hebben op zich best een goede vertaling gevonden van de console-controls naar de pc - dat is bijvoorbeeld beter gelukt dan bij de pc-versie van Darksiders - maar met een controller werkt het toch net wat prettiger.
Conclusie
Big Huge Games en 38 Studios hebben met Kindoms of Amalur: Reckoning een game afgeleverd met een wat onhandige titel, die het spelen echter meer dan waard is. Het verhaal is afwisselend, onderhoudend en divers en dat geldt ook voor de dialogen. De makers hebben bovendien rond de diverse facties in het spel prima zijlijnen ingebouwd. Het is echt leuk om je in de verschillende facties te verdiepen. Het is ook leuk dat je veel vrijheid hebt in het kiezen van je speelwijze en dat je je eigen mix kunt samenstellen uit warrior, rogue en mage, maar het is vooral erg goed dat de makers voor een lekker actieve manier van vechten hebben gekozen. Het is opeens veel leuker om al die duistere ridders, ondoden, trollen, spinnen en fantasiebeesten over de magische dan wel stalen kling te jagen.
Er is bovendien zoveel loot te bemachtigen dat de makers van Diablo III er jaloers op zouden worden. De spullen die je vindt zijn ook vaak erg nuttig. Het is vrij eenvoudig om aan goede uitrustingsstukken te komen, en waar dat niet lukt kun je ook erg goed spul maken als je je een beetje verdiept in blacksmithing. Zijn er dan geen minpunten? Toch wel. Zo is het vreemd dat je niet kunt springen en vooral hinderlijk dat je om die reden de laagste hindernissen niet kunt nemen. De lichtste verhoging in het landschap moet je al omzeilen door er omheen te lopen. Je kunt bovendien nergens vanaf springen, tenzij de makers een speciaal houten platform hebben geplaatst. In een open-wereldgame als Reckoning, waarbij de diverse quests van je vragen dat je van hot naar her loopt, is dat vervelend. Je moet zo opeens verdacht vaak hele stukken omlopen. Er is gelukkig wel de optie om via de ingebouwde kaart te reizen naar nederzettingen die je al eerder hebt bezocht, al levert dat op console verdacht lange laadtijden op.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Uitleg over het geluid in de game.Besturing
Dan is er nog de besturing. Op de console is die uitstekend. Het is erg gemakkelijk om te wisselen tussen je primaire en secundaire wapen en om je superpowers in de strijd te gooien. Ook blokkeren en wegduiken verloopt soepel, wat lekker snelle actie oplevert. Het hele spel is daarbij wel wat aan de gemakkelijke kant. Dat moet het gevolg van een aanpassing zijn die de makers laat in het ontwikkelproces hebben doorgevoerd, want tijdens eerdere speelsessies was Reckoning juist aan de moeilijke kant. Gelukkig kun je de moeilijkheidsgraad tussentijds aanpassen. Op de pc is de besturing adequaat, maar toch niet zo soepel als op de console. Vooral het snel afwisselen van je superpowers is niet zo gemakkelijk. Dat maakt dat de game - ondanks de langere laadtijden - toch beter tot zijn recht komt op de PlayStation 3 en Xbox 360.
Grafisch is de game geen hoogstandje. Op technisch vlak in ieder geval niet. Artistiek is het beter verzorgd, en we moeten toegeven dat we erg gecharmeerd zijn van de tekenfilmstijl die Todd McFarlane voor het spel heeft gekozen. We kunnen ons echter voorstellen dat anderen het af en toe wel heel kiddy vinden. Vooral de intro, waarin je lijk door twee Gnomes op een handkar voort wordt geduwd, kan afschrikken. Dat wordt beter als je door de intro heen bent. Wat heel goed tot uiting komt is de uiterlijke verandering die je ondergaat als je sterkere spullen krijgt. De verandering verloopt traag, maar is wel degelijk goed waarneembaar. Het vechten is echter de sterkste kant van het spel. Lekker snel en dynamischer dan je van rpg's gewend bent. Het is in ieder geval heerlijk om bad guys over de kling te jagen in Reckoning. Het is daarmee een rpg die fans van actiegames aan zou moeten spreken, want eigenlijk is de game een soort God of War met een heel uitgebreid verhaal.
Pluspunten:
- Lekker snelle actie
- Goede quests en verhaal
- Lekkere consolebesturing
Minpunten:
- Technisch niet hoogstaand
- Springen niet mogelijk
- Uiterlijk wat kiddy
Eindcijfer: 8,5
Titel |
Kingdoms of Amalur: Reckoning
|

|
Platform |
Xbox 360, PlayStation 3, pc
|
Ontwikkelaar |
Big Huge Games en 38 Studios
|
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
reeds verschenen
|