Voor de ontwikkeling van Windows Phone 7-apps wordt meestal Silverlight gebruikt, met uitzondering van games, die met XNA worden gemaakt. Voor ontwikkelaars zou het welkom zijn als ze hun Windows Phone 7-apps geschikt kunnen maken voor Windows 8-tablets, zonder de app opnieuw van de grond af te hoeven opbouwen. Dat kan al met iOS en Android, dus de druk op Microsoft is groot om hetzelfde te doen: een groot aantal apps lijkt immers essentieel voor het succes van het platform.
Op de Microsoft-campus in Redmond spraken we met een Microsoft-medewerker die liet doorschemeren dat Microsoft inderdaad een gemakkelijke overstap mogelijk wil maken. Volgens hem zou een Windows Phone 7-app relatief eenvoudig kunnen worden opgeschaald tot een tablet-app en zelfs tot een desktop-app - de Metro-interface kan immers ook op pc's worden gebruikt. Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat Silverlight voor Windows 8-applicaties gebruikt kan worden.
De kans dat veel 'oude' Windows-software ook op Windows 8-tablets kan draaien, is echter minder groot. Het leeuwendeel van de Windows-applicaties is voor het x86-platform geschreven, terwijl veel tablets de komende tijd met ARM-cpu's worden uitgerust. Dat betekent dat software ofwel moet worden geport, ofwel moet worden geëmuleerd.
Emulatie levert prestatieverlies op, en prestaties zijn nu al geen sterk punt van tablets: hardwaremakers doen met name concessies om de accuduur zo hoog mogelijk te maken. Maar ook een port kan performanceproblemen opleveren, zeker bij zwaardere applicaties: programma's als de desktopversie van Office of een fotobewerkingsprogramma als Photoshop zijn te krachtig en te groot om zonder meer op een tablet gebruikt te worden.
Ook Intel heeft al gewaarschuwd dat de ARM-versie van Windows 8 geen legacy-apps kan draaien. Microsoft heeft die waarschuwing afgedaan als 'misleidend'. Intel is in elk geval niet onpartijdig: ARM-cpu's zijn een concurrent van zijn eigen Atom-processorreeks.
Overigens spelen deze problemen niet bij de x86-versies van Windows 8. Het lijdt geen twijfel dat bestaande software op x86-machines zal draaien en de huidige ontwikkelplatformen worden uiteraard ondersteund.
Weinig verandering
Wij denken dat er voor de ontwikkeling van desktopsoftware voor Windows 8 niet al te veel zal veranderen. Het ontwerpen van applicaties voor de Metro-interface zal echter veranderingen met zich meebrengen, ook al komt er waarschijnlijk geen verplichting om html5 en javascript te gebruiken. Het lijkt erop dat in elk geval Silverlight als alternatief wordt geboden, zodat Windows Phone 7-ontwikkelaars hun apps gemakkelijk naar Windows 8 kunnen overzetten. Of dat genoeg is om de Windows 8-tablets op korte termijn een volle appwinkel te geven, zal de tijd moeten leren.