Computex: Microsoft toont tabletinterface van Windows 8

Microsoft heeft op Computex in Taipei een aantal nieuwe features van de volgende versie van Windows laten zien. De nadruk lag op de nieuwe tabletinterface, die duidelijk geïnspireerd is op het Windows Phone 7-besturingssysteem.

Op een besloten bijeenkomst, waar Tweakers.net bij aanwezig was, gaf de softwaregigant een demonstratie van de nieuwe interface die toegevoegd is aan Windows 8 om het besturingssysteem geschikter te maken voor tablets en andere apparaten die van touchscreens voorzien zijn.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Het homescreen van de interface bestaat uit de Live Tiles die Microsoft met Windows Phone 7 introduceerde. Deze kunnen gebruikt worden om applicaties te starten, maar zijn ook in staat informatie weer te geven, zoals het aantal ongelezen emails of nieuwe berichten die via sociale netwerken binnenkomen.

De interface is geen vervanging van de traditionele desktop, maar draait gelijktijdig. De twee zijn nauw geïntegreerd waardoor makkelijk gewisseld kan worden, terwijl het ook mogelijk is om beide interfaces gelijktijdig op het scherm te hebben in een splitscreen-opstelling.

Contextmenu's kunnen opgeroepen worden door vanaf de zijdes van het scherm naar binnen te slepen. Bij de linker- en rechterkant levert dit menu's op met opties voor Windows zelf, terwijl de boven- en onderzijde menu's bevatten die gerelateerd zijn aan de openstaande applicatie.

De swipebeweging aan de linkerzijde zorgt ervoor dat de volgende openstaande applicatie beeldvullend gemaakt wordt, vergelijkbaar met de winkey+tab-toetscombinatie. Om door openstaande programma's te scrollen moet dus herhaaldelijk vanaf de linkerkant naar binnen bewogen worden met de vinger. Applicaties kunnen ook gelijktijdig weergegeven worden, waarbij de gebruiker kan bepalen hoeveel schermoppervlak de inviduele programma's innemen.

De reden dat de menu's zich aan de randen van het scherm bevinden is omdat deze in de praktijk dan makkelijk met de duim op te roepen zijn, aldus Microsoft. Om typen makkelijker te maken bevat Windows 8 naast een traditioneel onscreen-toetsenbord een variant waarbij de virtuele toetsen aan de linker- en rechterzijde van het scherm geplaatst zijn.

Samen met Windows 8 gaat Microsoft ook een nieuw platform introduceren voor het ontwikkelen van applicaties. Alle apps die binnen de nieuwe interface draaien zijn gebaseerd op een combinatie van html, javascript en css. Dat moet het ontwikkelproces makkelijker en sneller maken, en zorgt er tevens voor dat een enkele applicatie zowel op een x86- als een ARM-systeem kan draaien.

Windows 8 zal ook op oudere systemen, en systemen zonder touchscreen kunnen draaien, maar wel met mogelijke beperkingen. Zo vereist de touchinterface minimaal een resolutie van 1024x768 pixels, al wordt een breedbeeldverhouding wel aangeraden. Op apparaten zonder touchscreens kan de interface gewoon met toetsenbord en muis bediend worden.

Microsoft liet aan het eind van de bijeenkomst weten dat het in september een speciale ontwikkelaarsconferentie zal houden, waar dieper op Windows 8 zal worden ingegaan. Deze bijeenkomst is 'Build' gedoopt en zal tussen 13 en 16 september in California gehouden worden.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

02-06-2011 • 06:47

146 Linkedin

Reacties (146)

146
144
92
7
1
24
Wijzig sortering
Als fervent iOS en OSX gebruiker moet ik zeggen dat ik hier zeer van onder de indruk ben.
Het tiles-idee van Windows Phone 7 is wat mij betreft een van de beste ideeën die MS ooit heeft gehad. (de naam WP7 een van de slechtste, maar dat terzijde).

Ook het 'multi-tasken' met meerdere schermen naast elkaar is zeer goed uitgewerkt, alhoewel ik dat op een 10" scherm nog niet zo snel zie gebeuren.

Toch is het wat mij betreft fundamenteel fout om verder te bouwen op Windows.
Het is eigenlijk niks anders dan een 'touch-shell' die over een 'mouse-controlled' besturingssysteem is gebouwd.

Het is leuk dat je programma's als Excel kunt draaien, maar de interface is totaal niet gemaakt voor Touch-screens (zelfs de 2010 versie niet).

De kracht van productiviteit-apps op iOS (en android) is dat je niet bezig hoeft te zijn met opslaan/bestandsbeheer e.d. Dit voordeel wordt in W8 volledig teniet gedaan. Als ik bv. een word/excel document aan het maken ben, moet ik continu zélf ervoor kiezen om het document op te slaan. Dit wil niet zeggen dat ik niet voor bestandsbeheer op tablets ben, want dat is 1 van de punten waar iOS werkelijk in zuigt (naast notificaties). Maar de kracht van iOS en Android is het gebruiksgemak.

Verder zul je dus nog altijd een virusscanner op je systeem moeten installeren, omdat het 'gewoon' Windows is. Het goede aan de mobiele systemen (Ja, ook Android) is dat er een betere controle zit op de apps die geïnstalleerd kunnen worden.

Ook denk ik dat ook dingen als accuduur hier nog een belangrijke rol gaan spelen, Windows blijft een vrij intensief OS vergeleken met Android en iOS.

Wat hiernaast ook nog gaat spelen, is alle bloatware die de fabrikanten (HP, Dell, Sony) e.d. op hun tablets gaan installeren, want iedere mogelijkheid die ze krijgen om op je systeem in te grijpen, zullen ze met beide handen aanpakken. (Aub geen tweakers-reacties als: "dan formatteer je toch en installeer je opnieuw, want 90% v/d wereld wil gewoon een systeem dat out-of-the-box probleemloos werkt.)

Ik vind de gedachte van W8 zeer goed en ik denk dat er 2 doelgroepen zijn waarop dit systeem zeer goed kan werken:
1) Touch-based desktop systemen, zoals de HP all-in-ones (waarbij het nog maar de vraag is of HP er geen WebOS overheen gaat gooien)
2) Professionele tablet systemen

Maar ik zie W8 niet de concurrentie aangaan met Android of iOS, simpelweg omdat het daar te complex voor in elkaar zit.
Ik denk dat je wat aannames doet die niet helemaal opgaan. Het zou me bijvoorbeeld niet verbazen als er een win8 UI versie van Office uit komt. Office voor ARM is alleen geport als voorbeeld van dat het kán, volgens mij. Het is volgens mij dus duidelijk niet de bedoeling om voor iedere andere app te switchen naar de klassieke omgeving.

Ze laten hier de oude interface zien, maar dat betekent niet dat je bezig MOET zijn met bestandsbeheer. Er zullen genoeg mogelijkheden zijn om je taken in de nieuwe interface uit te voeren zonder terug te switchen naar de oude, lijkt me.

Als je enkel de Windows 8 app store gebruikt, dan is een virusscanner misschien niet meer nodig. T hangt er dus vanaf in hoeverre de tablet versie dichtgetimmerd wordt of je een virusscanner nodig hebt. Persoonlijk denk ik dat de tablet versie behoorlijk dichtgetimmerd zal worden bij default.

Maar iOS en Android draaien op ARM, en Windows tot voorheen alleen op x86, dus hoe kan je de batterijduur echt vergelijken? Dat kan je niet, je weet niet hoe Windows draait op ARM en je weet ook niet wat voor dingen MS heeft gedaan om Windows 8 te tunen voor batterijduur.

Wat betreft bloatware, als ik me niet vergis stelt MS voor tablets allerlei restricties om consumenten een goed product te geven. Het zou me niet verbazen als een van die restricties is om geen bloatware mee te leveren.
Anoniem: 380368
2 juni 2011 07:06
Die minimalistische interface (noemt dat niet naast Live Tiles ook Metro?) is me alleszins op het lijf geschreven, ik had nooit durven denken/hopen dat MS ooit met zoiets op de proppen zou komen, surtout in een wereld waar jongeren graag alles met zoveel mogelijk bling bling willen hebben.

Kijk naar dat onscreen keyboard, geen emboss, geen outline, contour,....alles gebaseerd op typografie. Waarschijnlijk ook lekker snel voor de CPU.

Heel netjes alleszins

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380368 op 2 juni 2011 09:18]

Niet alleen dat maar ook het feit dat ze (als een van de weinige) hebben gedacht aan het feit dat er mensen zijn die met 2 duimen willen typen! want met 10 vingers tikken is vrij lastig als je hem nergens kwijt kan! en als je dan ook nog is snel kan switchen tussen die 2 is het helemaal relaxed! :D
Anoniem: 135995
@Nilsepils2 juni 2011 10:31
Ik wil hier wel tegenover stellen dat het mijn ervaring is, dat je je tablet eigenlijk nooit zou vast hebt (op zo'n manier dat je met twee duimen kunt tikken). Ik heb ook nog niet iemand zo zien rondlopen of zitten.

En als iemand het wel graag wil in een bepaalde situatie, dan houd je de tablet gewoon even in portrait-stand. Dan bereik je met je duimen wel eenvoudig het hele toetsenbord. :Y)
Vreemd. ik houd tijdens het browsen hem altijd zo vast als ik lees.. en nu zit de adres balk ondreaan en dus kan ik meteen de volgende site intikken, zonder hem eerst helemaal te draaien eveneens met inlogpagina's vraag me af wat jij met een tablet doet dan ;) maar ik zit vaak op me tablet te kutten, omdat het keyboard de pagina verschuifd. het gaat er ook niet om of het nieuw is. maar ze zijn een van de weinige die het out of the box leveren... en zo zullen er nog veel meer features zijn. ik ben zeer verrast. ziet er allemaal strak uit.
Huh? keyboard verschuifd pagina niet.. Zou irritant zijn. Tenminste op de iPad niet.
Het ligt vooral aan de grootte van je tablet denk ik. Ik heb zelf een 7" android tab en typ eigenlijk alleen maar met mijn duimen. Bij een 10" zal dit denk ik moeilijk gaan omdat de afstand groter is.
Dan moet alleen de bezel van de tablet niet te groot/breed zijn. Zit je alsnog enorm moeilijk te doen, uitdaging voor de tabletbouwers.
Absoluut mooi dat ze dat in windows zelf stoppen, maar nieuw is het niet, zowel voor iOS als Android is er software voor z'n toestenbord in de appstore te vinden, zou 1 van de eerste dingen zijn die ik op een wat grotere tablet zou installeren :)
Ongetwijfeld dat er nu developers zijn die dat toetsenbord zien en denken, dat ga ik naar Android. Ik gok dus dat over aantal weken zo'n toetsenbord voor 2 duimen in de Android Market staat.

[Reactie gewijzigd door fifarunnerr op 2 juni 2011 12:37]

Thumb keyboard, precies wat dit is en staat al maanden op mijn Android tablet. Ideaal voor typen op een tablet inderdaad :)
De interface is uiteindelijk niet nieuw maar een verderzetting van wat men geleerd heeft met de Zune en Windows Phone 7. Het positieve is dat men hierbij een interface otnwikkeld die op alle platformen van toepassing is.
Indeed, Microsoft verrast me wat dat betreft en dat is voor het eerst in jaaaaren. Ze moeten ook wel nu, maar het is een positieve wending. Ik ben zelf alleen nog steeds geen tiles-fan. Ik wil alles meteen overzien, niet scrollen over een wallpaper waarbij je niet weet waar wat zit (alleen als je je dat dus herinnert). Of heb ik dat mis?
In android moet je ook switchen tussen je homescreens en in ios heb je al geen live overzicht, dus in die zin is microsoft niet beter of slechter dan de concurrentie (of mss toch wat beter dan ios wegens het gebrek een soort van widgets als je dat als een voordeel wil zien). Het enige wat je kan zeggen is dat er zonder widgets meer shortcuts passen op een homescreen dan met die grote tiles, maarja, shortcuts geven dan weer geen informatie weer... En uiteindelijk zal het idd ook wel kwestie van gewenning zijn. Heb zelf wp7 gehad en uiteindelijk weet je snel waar alles staat en hoever je moet scrollen, heb nu Android, weet ook of ik naar links of rechts moet vegen om te vinden wat ik zoek :) .
Dat neemt alleen niet weg dat het super is dat ze dat hebben doorgezet! :D
Ik vind de metro-interface geweldig. Het staat zekerweten in het lijstje met goede Ms-producten. Ja! Dat lijstje daar, wat de laatste tijd aardig aan het opvullen is!

Ik draai nu Win7, maar van zodra Win8 uit is, ga ik er denk ik een Win8 installatie over gooien. Waarom? De metro-interface oogt heel modern en handig. En het is niet overgenome van de concurrentie. Ja, ik denk dat MS met de Metro-UI nog veel goeds gaat kunnen doen.
Anoniem: 325463
@Loller12 juni 2011 09:56
Dit is toch alleen een interface voor tablets?
Ik neem aan dat je op de pc-versie gewoon de saaie w7 layout voor je neus krijgt.
Alleen naar het filmpje gekeken en het artikel niet gelezen zeker? ;)
Windows 8 zal ook op oudere systemen, en systemen zonder touchscreen kunnen draaien, maar wel met mogelijke beperkingen.
Daarbij is de wereld groter dan alleen tablets hoor ;)
Er bestaan al sinds jaren tablet pc's (de voorloper van de tablet die nu zo populair is).
Zoals bijvoorbeeld:
HP EliteBook 2760p (http://h10010.www1.hp.com...0645-3955549-5071191.html)
Dell Latitude XT2 (http://www.dell.com/be/bedrijven/p/latitude-xt2/pd)
Del Inspiron Duo (http://www.dell.com/be/p/...=bedhs1&l=nl&s=dhs&~ck=mn)

In mijn ogen zijn die zelfs interessanter aangezien ze een fysiek toetsenbord bezitten. Wat ik nog steeds veel aangenamer vindt om lange teksten te typen. Toch zijn ze zwaarder en logger. Voor elk wat wils dus. :D
Maar dat zijn toch geen tablet met toetsenbord, maar gewoon laptops met touchscreen?

Hmm, misschien is dat gewoon wel exact t zelfde. Het zijn verwarrende tijden.

Net als de zogenaamde port van x86 Windows naar ARM: Volgens mij is het veel meer een port van de ARM Windows Foon 7 interface naar 'desktop'-Windows.
Nee De desktopversie krijgt ook de Metro-UI alleen draait deze gelijktijdig met je ouwe vertrouwde windows omgeving. Je kan dus zo switchen via de slide vanaf de rechterzijkant. Kijk het filmpje maar ;)
Systemen zonder tochscreen krijgen ook deze UI maar dan is hij te besturen met het toetsenbord.
dat het snel is qua CPU vraag ik me toch ernstig af. de interface doet me denken aan windows media center en dat is alles behalve snel op de CPU. zelfs op een core2duo wordt nog flink strain gelegd. ik vind het echt jammer want ik had heel graag een native windows tablet gezien die net als die touchscreen PC’s werkt. dat iets trouwens geen emboss heeft ofzo betekent niet dat het gelijk minder rekenwerk is. je kan het idd in realtime laten renderen, maar windows gebruikt al jaar een dag prerendered images dat betekent dat er vier plaatjes zijn, normaal, mouse over, mouse click en disabled. en deze hebben natuurlijk iets afwijkende kleuren zodat je zien wat je doet. natuurlijk heb je bij de tabletversie dus geen mouse over.

ik snap echt niet waarom mensen zitten te zeuren over het feit dat windows niet is gemaakt voor een tablet. ik bestuur al een jaar een windows vista PC met een iPod Touch. en dat is op een resolutie van 1680X 1050. alles werkt perfect dus waarom zou het op een tab met 1280X 800 (of 1024 X768, dat vind ik nog steeds de beste resolutie voor een tablet) dan niet kunnen? het enige nadeel is dat je alle knoppen iets groter moet instellen, maar dat is in no-time gebeurd.

vooral jongeren willen het idd bling bling. als je dus geen tablet interface kan maken die dat is zonder dat je de CPU echt strained dan ben je wat mij betreft al niet goed bezig.

WP7 werd veel te laat in de markt gezet en na een kleine anderhalf jaar komt microsoft pas met een tablet interface? jammer hoor. zeker gezien de moordende competitie tussen android en iOS die er WEL gelikt uitzien en jongeren dus veel meer aanspreken.

Microsoft moet echt met iets heel goeds komen tegen een zeer lage prijs anders wordt het helemaal niks.
Heb je onlangs nog wel eens gekeken hoe bepaalde dingen werken in Windows omgevingen? Je hebt tegenwoordig WPF waardoor je animaties en controls kunt maken op een manier zoals Flash. Je hoeft dus helemaal geen plaatjes te gebruiken. Je kunt alles gewoon in XML definieren of maken met behulp van een van de Expression producten.

Mouse over acties kun je simuleren door de eerste klik niet meteen als uitvoerende klik te gebruiken maar als mouse over. Pas als je een tweede klik doet wordt de actie uitgevoerd. Dat wordt nu ook in iOS gedaan in Safari.

Op WP7 is ook niet alles een plaatje en wordt de UI ook al gerendered met de GPU en niet de CPU. De interface werkt daarop ook erg vloeiend, dus ik zie niet in wat er anders aan moet zijn als op een W8 tablet.

Overigens heb je al heel lang tablets met Windows erop. Al lang voordat je de iPad had. Deze zijn ook nog steeds te koop. Asus heeft een tablet met een i3 processor, een Wacom tablet met multitouch (vinger en pressure sensitive pen) en Windows 7. De accuduur is wat minder lang als een iPad, maar het is een volledige Windows omgeving waar je ook zaken als Photoshop op kunt gebruiken.
Off topic maar eigenlijk behoorlijk vermoeiend aangaande posts over MS, Apple en Android posts. Het mod syteem laat toe dat kritische maar toch waardevolle meningen worden weggemod door fanboys Je zou soms bijna denken dat er medewerkers van Apple, Google en MS hier hele dag bezig zijn hun producten aan te prijzen en die van anderen de grond in te boren. Wellicht tijd voor een ander mod systeem, of default andere instellingen zodat je ook de negatieve beoordeelde meningen mee krijgt.

On topic, zelf heb ik met WP7 mogen spelen en ben er niet er enthousiast over. Vooral de beperkte customize opties. Het hierboven staande filmpje maakt me helemaal niet enthousiast. Ik vind dat tile systeem onhandig, vooral als je veel tiles hebt lijkt de boel behoorlijk onoverzichtelijk te worden op de manier hoe ze samengedrukt tegenelkaar aan staan, iconen kun je los in de ruimte neer zetten. De thumb interface is leuk bedacht maar ik vraag me af hoe handig dat is bij een tablet met een 10 inch scherm met een gewicht van 750 gram.
Mijn grootste vrees hiermee is dat de 2 UI's (Metro + standaard windows) beschikbaar komen, en hierdoor het veel te opgeblazen wordt. Het leek me beter dat ze deze UI op de basis van Windows Phone 7 hadden gezet. (tablets liggen imo dichter bij smartphones dan bij desktops). Ook denk ik dat windows programmas niet echt elkker zullen werken. Alles is dan weer te klein.

En op m'n desktop heb ik die grote interface echt niet nodig.
Samen met Windows 8 gaat Microsoft ook een nieuw platform introduceren voor het ontwikkelen van applicaties. Alle apps die binnen de nieuwe interface draaien zijn gebaseerd op een combinatie van html, javascript en css. Dat moet het ontwikkelproces makkelijker en sneller maken, en zorgt er tevens voor dat een enkele applicatie zowel op een x86- als een ARM-systeem kan draaien.
Daar gaan we weer... Een nieuw platform. Nu net iedereen over is op .NET/Silverlight, zou het toch veel meer voor de hand liggen om dat platform te porteren?
Alleen bestaat dit platform al (HTML, JS EN CSS), dat maakt t dan toch alleen maar makkelijker voor de ontwikkelaars? het zou ook betekenen dat je die in bijv chrome kan draaien! Dus er is helemaal geen nieuwe framework nodig! :D
Ik denk dat een hoop native Windows programmeurs nog niet echt dat hele web platform onder de knie hebben, vooral de kunstjes in HTML en CSS. Daarbij blijft JavaScript maar een scripttaal ondanks de mooie frameworks die er beschikbaar zijn. Dat zal voor veel programmeurs weer even back-to-basic zijn.

De hamvraag is dus: zijn er goede tools beschikbaar? De de-facto tool VisualStudio heeft nog geen denderende HTML(5) integratie. Al het geld is in het verleden ingezet op WPF en Silverlight.
Daarbij blijft JavaScript maar een scripttaal
Ik begrijp je opmerking niet helemaal, wat bedoel je hier precies mee? Dat programmeurs back-to-basic moeten gaan als ze nog nooit met JS gewerkt hebben kan ik wel begrijpen, overigens, maar verder zou ik - gezien de huidige ontwikkelingen mbt Javascript interpreters en optimalisatie - Javascript niet als een ongeschikte kandidaat afschrijven.
Het zal wss niet lang duren voordat iemand met een app launcher komt die niet Metro apps kan starten vanuit deze interface. Uiteindelijk blijft het Windows in de achtergrond en dat aanvaard een groot scala aan programeertalen.
Dat gebeurt al door W7 zelf, zie het openen van office. Programma's die de nieuwe UI niet draaien, zullen dan ook in de classic mode draaien.
Edit: oops niet goed gelezen :P

In September is er een nieuwe Developers Conferentie. Ik denk dat er vast meer integratie is dan wat we hier lezen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 2 juni 2011 08:07]

Silverlight is een ontwikkelingsplatform, precies hetgene wat Z-Dragon zegt. Waar haal jij vandaan dat hij zegt dat het een programmeertaal is Relief2009? :)
Silverlight is een ontwikkelingsplatform...
Silverlight is meer dan een ontwikkelplatform. Voor het draaien van een silverlight applicatie is ook een silverlight runtime nodig getuige de plugin die nodig is om silverlight websites te kunnen bekijken in een willekeurige browser.
Ik moet nog wakker worden blijkbaar }>
Ik geef toe, er zitten een paar mooie dingen in (b.v. split screen zag er gelikt uit)!

HTML5, javascript, css, doet me denken aan WebOS, maar ja HP is dan ook een goede klant van MS. Kan me voorstellen dat MS even heeft mogen kijken.

Maar voor mij echt 1 hele grote show stopper. Ik heb in het filmpje 2 manieren gezien om op een tablet door je files(foto's) heen te gaan, ik zou liever zien dat ze voor 1 manier kiezen. Of je bent een tablet, of je bent een telefoon of je bent een desktop. Denk dat ze hier met een mooiere oplossing kunnen komen.

Potentieel irritatie factortje: Voor het switchen van programma's zou ik liever zien dat ik direct naar een programma kan switchen, zoals gedaan is bij IE voor de tabs. Maar misschien dat dit meevalt, omdat je vaak tussen je laatste programma's switched.

Start? Dat moet beter kunnen, doet het OS geen recht aan. Voor mij impliceert dit linear (begin en einde), terwijl uit de demo film ik het idee kreeg dat redelijk vrij kon rond bewegen.
Maar voor mij echt 1 hele grote show stopper. Ik heb in het filmpje 2 manieren gezien om op een tablet door je files(foto's) heen te gaan, ik zou liever zien dat ze voor 1 manier kiezen. Of je bent een tablet, of je bent een telefoon of je bent een desktop. Denk dat ze hier met een mooiere oplossing kunnen komen.
Zou je mij kunnen aangeven waar je dit hebt gezien?
Heb zelf namelijk maar 1 manier gezien die echt gericht is op het bekijken van foto's.
Een ander overzicht van foto's die ik heb gezien is voor het selecteren van deze foto's en is ook onderdeel van het files menu/scherm. Een totaal ander doel en het zou me verbazen als je via dit scherm de foto's fullscreen zou kunnen zien.

Verder terechte opmerkingen hoor :) Dat Start is ook meer legacy support, iets wat mensen toch wel verwachten van Microsoft. Ik denk dat als het aan hun zou liggen niemand dat waarschijnlijk nog ooit zou gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 2 juni 2011 10:54]

Dat was natuurlijk puur om te demo'en dat er een filesystem is waar je gewoon bij kan. Dit in tegenstelling tot Windows Phone 7 waar het filesystem is afgeschermd.
Ik denk niet dat ik hiermee uit de voeten zou kunnen, niks voor mij die voorgekauwde interface button. Maar de gemiddelde consument zal het wellicht handig vinden. De interface doet me trouwens sterk denken aan Mediacenter.
Anoniem: 126717
@Recklezz2 juni 2011 09:19
Ik zit eerlijk gezegd te gruwelen als ik naar de fotos kijk. Het lijkt het meest op een kinderboek, felle kleuren, veel kleuren, luid en groot.
Maar gelukkig schijnt het zo te zijn dat je het niet hoeft te gebruiken. Met een beetje geluk kunnen we het ook niet verplicht installeren, of naderhand uit je installatie gooien.
Je snapt denk ik zelf ook wel dat je qua kleuren en indeling alles zelf kan instellen. Ze snappen bij Microsoft heus wel dat niet iedereen van een paarse achtergrond houdt...
Oh ja? Nou als je net zo veel kunt instellen als bij Phone 7 tiles interface dan ben je mooi de sjaak.

Ik snap niet dat mensen hier blij van worden... Goed het zal vlotjes draaien zo'n super simplistische interface maar ik vind het kwa look and feel helemaal niks.
Ziet er goed uit! Nu hopen dat Microsft wakker wordt en Windows laat vallen en dan bedoel ik natuurlijk in de naam.

Deze interface heeft niets met windows te maken. Windows is een enorm sterke naam op de desktop/notebook markt, maar op de phone en tablet markt heeft die naam geen positieve uitstraling. Noem het Microsoft MetroOS of iets dergelijks.
Microsoft Tiles zou wel een logische naam zijn, lijkt me.
Wat maakt de naam nu uit? Dat het Windows heeft hoeft toch ook niet te betekenen dat het met vensters werkt? Apple verkoopt toch ook geen appels?
Anoniem: 55563
2 juni 2011 08:40
Windows 8 voor tablets, draaien daar ook desktopapplicaties op? Of is x86-code op ARM-systemen veel te traag? Ik hoop eigenlijk op een ARM-versie van Photoshop voor tablets en verschillende OS'en. Als dat inclusief wat plugins een keer wil lukken dan wordt een tablet voor mij misschien toch een keer een serieuze vervanging voor een laptop.

Het kunnen typen met de duimen is leuk als je dat kunt. Ik gebruik op m'n smartphone altijd de wijsvinger. Met 2 duimen tikken gaat me heel wat slechter af. Maar misschien is dat op het grotere scherm van een tablet, met grotere virtuele toetsen, wel anders.
X86-code op ARM kan je vergeten. ARM heeft compleet niet de kracht om de code realtime te emuleren.
Nou... Ik vind het eruit zien als een hele slechte interface. Als je die widgets ook volledig weg kan halen dan zou het misschien wel wat worden, maar Microsoft lijkt vergeten te zijn dat tablets nogal kleine schermen hebben.
Dit valt in de praktijk reuze mee. Met WP7 gebruiken ze deze techniek ook en het is niet irritant, integendeel het is juist erg handig! En ook al hebben telefoons een kleiner scherm, deze tiles (widgets) zorgen er naar mijn mening voor dat de ruimte juist beter benut word.
Maar een 10" scherm is groot genoeg voor dit soort tiles ;)
Kn je ook uitleggen waarom je het 'een hele slechte interface' vindt? Wat bedoel je met de widgets helemaal weghalen? Je kunt namelijk gewoon switchen tussen de verschillende schermgrootten en interfaces.
Nou, dan vind ik het een minder slechte interface.
Die vierkanten vind ik er persoonlijk niet uit zien.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee