Het beleid is om die laatste ip-adressen vooral aan nieuwe isp's te geven. Andere worden zo gedwongen hun bestaande adressen zo efficient mogelijk in te zetten. "Dat de wereldwijde voorraad op is, betekent niet dat vandaag of binnenkort het huidige ipv4-internet ophoudt met functioneren," aldus Frits Nolet, bestuurslid van de ipv6-stichting. "Het oude internet zal blijven werken, maar kan niet meer groeien. Wat er op dit moment gebeurt, onderstreept des te meer de noodzaak voor bedrijven om werk te maken van hun aansluiting op het nieuwe ipv6-internet. Dat protocol gebruikt adressen van zestien bytes groot, waarmee de beperkingen in de ipv4-adresruimte voorgoed tot het verleden moeten gaan behoren.
Ook Niels Huijbregts, woordvoerder bij internetprovider Xs4all, geeft aan dat het zo'n vaart niet loopt. "Hier in Nederland is de groei van internet er uit, ook als je kijkt naar mobiele apparaten. Wij hebben nog voldoende ipv4-adressen, dus we verwachten daar geen problemen."
De schaarste zit met name in China en India, claimt Huijbregts. Daar zullen volgens hem de eerste ipv6-only sites gaan draaien. "Onze gebruikers moeten wel kunnen blijven communiceren met die sites. Colocatie-klanten kunnen een ipv6-blokje krijgen. Waar nodig helpen onze mensen hen op weg. Adsl-klanten met XS4All Only kunnen een ipv6-adres aanvragen. Dan krijgen ze een nieuwe Fritz!Box die ipv4 en ipv6 naast elkaar kan draaien. Adsl-modems die vanaf oktober zijn uitgeleverd, bevatten deze mogelijkheid al."
Gert-Jan de Boer, lid van het Tweakers.net Expertpanel, ziet contentproviders voor de makkelijkste weg kiezen: de inzet van V4-naar-V6-proxies in hun core-infrastructuur. Maar Huijbregts ziet niets in tunneling en gateways. "Dat is minder netjes en minder snel dan een parallelle netwerk-stack. Er is allang een oplossing voor dit probleem, en dat is ipv6."
Milleniumproblematiek
"Zakelijk gezien is er nog geen probleem," zegt ook Michel Schaalje, technisch directeur bij Cisco, "want de huidige ipv4-adressen blijven gewoon bestaan. Dat probleem ontstaat pas als de komende jaren meer diensten alleen op ipv6 beschikbaar komen. Al onze apparatuur is allang klaar voor ipv6. Ons advies zou zijn om alle clients van beide stacks te voorzien. Voor de servers is dat wat lastiger omdat die niet altijd uitgezet kunnen worden." Volgens een lid van het ipv6-panel ontbreekt op dit moment in het bedrijfsleven nog de business case voor de transitie naar ipv6.
Schaalje claimt dat de komende tijd wel allerlei applicaties onder handen genomen moeten worden. Hij maakt de vergelijking met de millennium-problematiek, "maar dan zonder een harde deadline. Er zijn veel toepassingen die intern alleen met ipv4-adressen overweg kunnen. Op dit moment kijken onze klanten naar de impact daarvan. Het probleem zit 'm in de applicaties; de infrastructuur is klaar voor ipv6."
Expertpanellid Stijn Devriendt, werkzaam bij een netwerkleverancier, wijst echter op de gebrekkige ondersteuning van ipv6 in de kabelnetwerken. Die moeten eerst naar docsis 3.0 of docsis 2.0 + ipv6 worden overgezet. Daarnaast is de dual-stack ondersteuning bij consumentenapparatuur beperkt. Volgens hem zullen providers pas overstappen als de kosten van ipv4-adressen hoger worden dan die voor een ipv6-uitrol.