Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

2010: netbook-moeheid en Chrome OS

Arrandale, Optimus en Apple

Begin 2010 begon voortvarend met de komst van de Arrandales van Intel: de Core i3-, Core i5- en Core i7-dualcores die gebouwd zijn op basis van de Westmere-architectuur. Het chipbedrijf bracht hiermee de Nehalem-architectuur naar mainstream-laptops en schakelde met de cpu's over van het 45nm- naar het 32nm-procedé. De gpu's en de chipsets worden nog wel op 45nm geproduceerd. Wel is de gpu bij Arrandale onderdeel van dezelfde package als de cpu. Door van een tri-package, cpu, gpu en chipset, naar een dual-package, cpu/gpu en chipset, te gaan, wordt 30 procent ruimte bespaard, wat fabrikanten meer mogelijkheden wat betreft het ontwerpen van laptops biedt.

Arrandale bezorgde laptops eigenschappen als de Turbo Boost, waarmee cores automatisch op hogere snelheid kunnen lopen dan ze standaard draaien, als verbruik en warmteontwikkeling daar ruimte voor laten. Ten opzichte van de desktop-varianten kunnen de gpu's ook op hogere kloksnelheid draaien als de cpu weinig te rekenen heeft. Desondanks zijn de geïntegreerde videochips van Intel nog altijd geen hoogvliegers. Intel belooft dat Sandy Bridge hier verandering in gaat aanbrengen: de igp van die processors wordt op 32nm gebakken, maakt onderdeel uit van dezelfde die als de cpu en zou met mainstreamkaarten kunnen wedijveren.

Nvidia OptimusNvidia liet zich ook niet onbetuigd dit jaar en baarde vooral opzien met Optimus, waarmee laptops automatisch en realtime kunnen wisselen tussen de igp en een discrete gpu. Nvidia gebruikt standaard api-calls voor Optimus en schakelt de gpu in veel gevallen automatisch in als er applicaties draaien die dxva, DirectX, OpenGL of Nvidia's Cuda gebruiken. De herkenning van overige programma's wordt door Nvidia bijgehouden door middel van profielen. Dit laatste zorgde er nog wel eens voor dat gebruikers klaagden over de techniek, omdat hun games en andere applicaties niet met de dedicated gpu aan de slag kregen.

Nvidia bracht ook nog de snelste mobiele gpu tot nu toe uit: de GeForce GTX 480M. Laptops met de chip zijn we in het wild nog niet tegengekomen, waarschijnlijk omdat de GTX 480M een voor notebookbegrippen onwaarschijnlijk hoog verbruik en warmteontwikkeling heeft. De beste keuze voor mobiele gamers was voor een groot deel van het jaar laptops met de Radeon Mobility HD 5870, zoals de Asus G73JH en de HD 5850, terwijl daar in het najaar modellen met de Nvidia GeForce GTX 460M bijkwamen, zoals de Asus G53JW.

Dell gooide het met zijn Alienware M11x over een andere boeg en probeerde portabiliteit met gaming te combineren. Heel draagbaar was het model niet en gamen op de hoogste settings was ook niet mogelijk, maar het resultaat oogde interessant. Op multimediagebied was het Asus die met een vreemde eend in de bijt kwam, in de vorm van de spiegellaptop met zijspeakers, de NX90.

Apple heeft naast Core i5- en Core i7-processors weinig vernieuwingen toegevoegd aan zijn MacBook Pro's. Zo zijn de overige hardware-onderdelen, behuizingen en interfaces nagenoeg onveranderd gebleven. Desondanks was de invloed van de Apple-laptops merkbaar en speelden enkele concurrenten leentjebuur bij het bedrijf uit Cupertino. Zo lijken de Envy's van HP, door onder andere de slotloading optische drive en het achter een glasplaat geplaatste scherm, sterk geïnspireerd te zijn op de MacBook Pro's. Elementen van het design van de Envy's, zoals de grote touchpads met geïntegreerde muisknoppen, hebben hun weg gevonden naar de dm- en dv-series van HP.

Ook Samsung heeft voor zijn SF- en QX-notebooks voor een groot touchpad met ingebouwde klik-mogelijkheid gekozen. Vooral bij de QX is de invloed van de MacBook Pro's zichtbaar, met zijn behuizing met aluminium delen, scherm achter glas en niet verwisselbare accu. Steeds meer fabrikanten verliezen na Apple hun schroom en bouwen de accu in de laptop, waarmee deze niet eenvoudig te verwisselen is. Het biedt wel mogelijkheden voor betere accutijden en voordeel bij het ontwerpen van de laptops.

HP Pavilion Dv7-4190sd HP Envy 14 Samsung QX310

Vernieuwing liet Apple wel zien bij zijn nieuwe MacBook Air-laptops. Hoewel de dunne en lichte laptops van twee jaar oude processors zijn voorzien, heeft Apple voor de modellen exclusief voor flash-opslag gekozen, met alle voordelen op het gebied van ruimtebesparing, verbruik en opstartsnelheid van dien. Ook heeft Apple zijn unibody-ontwerp voor de behuizing doorgetrokken naar het scherm-omhulsel.

De grootste verrassing was dat een van de Air-modellen een 11,6"-scherm had en daarmee onder de netbooks te scharen is. Apple heeft zich altijd uitgesproken tegen netbooks omdat ze gebrekkige hardware zouden huisvesten en te klein zouden zijn om goed mee te kunnen werken. De fabrikant denkt die nadelen ondervangen te hebben met de aanwezigheid van de ssd, 2GB ddr3-geheugen en een dedicated GeForce-gpu. Verder zijn het touchpad en het keyboard nagenoeg even groot als die van de MacBook Pro's. Waarschijnlijk kijken concurrenten goed naar deze door sommigen genaamde 'netbook done right' en mogelijk zien we dan een opleving van het genre. De volwassen geworden kleine notebooks kunnen dan volgend jaar aan een nieuw leven beginnen, met een jong fris besturingssysteem.

Als de voortekenen van dit jaar niet liegen belooft 2011 een interessant jaar te worden voor laptops waarin Intel zijn Sandy Bridge-kanonnen in stelling brengt en AMD misschien gaat verrassen met zijn Fusion-lijn van apu's. Bij beide fabrikanten krijgen de gpu's een boost waarmee het voor ontwikkelaars interessanter wordt gpgpu-toepassingen te maken. Daar kan Google met zijn Chrome OS weer van profiteren, als het om webbased applicaties gaat: het OS ondersteunt net als steeds meer browsers hardwarematige acceleratie van beeldverwerking.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (89)

Wijzig sortering
Chrome OS is niet zo gelimiteerd als in het artikel wordt aangegeven. De bestandsstructuur kan opgeroepen worden, zie http://www.blogcdn.com/ww...cr-48-post-007new-gal.jpg.
Maar die filebrowser kan alleen vanuit upload-optie opgeroepen worden en lijkt niet geïntegreerd te zijn voor gebruikers om lekker in de bestanden te neuzen. Uit de tekst van Engadget: When you upload a file on some random web app (like the excellent Pixlr Editor), you get a Linux-style file browser, with a full view of the file system, including the ugly OS-level stuff -- we doubt Google wants us to see this, in fact.
En daarom zal het in de uiteindelijke versie ook verborgen worden. Dat is een keuze. Het is ook zo old-school om door allerlei mappen te moeten/kunnen bladeren om iets standaards te doen.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 29 december 2010 11:41]

Het mag dan old-school te zijn maar het werkt, ze hebben zeker nooit gehoord van if it ain't broken don't fix it ;) .

Maargoed ik behoor dan waarschijnlijk toch niet tot de doelgroep.
Ik vraag me af of netbooks wel echt op hun retour zijn, het bedient imo niet dezelfde markt. Het probleem is volgens mij eerder dat alle netbooks al een aantal jaar dezelfde slechte specificaties hebben. Namelijk een Intel Atom 1,66Ghz met een 1024 * 600 scherm waarbij vele vensters verticaal te hoog zijn. Netbooks met betere specs zijn significant duurder. Waarom komen ze niet met wat nieuws? Een dual core Atom, 1366 * 768 op de 10.1" netbooks en leuke features als een multitouchpad, vingerprintreader, etc.
Zo'n netbookje is inderdaad wel leuk voor een beetje internetten maar zelfs een Youtube filmpje op 720P is niet af te spelen, helaas komt dit ook door het gebrekkige Flash.
Ik heb zelf ook een Netbook gehad met een Atom maar dat werkte echt niet lekker, daarom heb ik hem weer verkocht, daarna een iPad gekocht en binnenkort komt er een Macbook Air 11.6 inch, wel erg duur maar een mooi klein laptopje dat ook nog eens erg snel is.
De netbooks zijn door de grote markt simpelweg overschat. Ze werden populair en opeens aan alle kanten aangeprezen. De (relatief) lage prijs deed de vraag enorm stijgen.

Studenten en 'lekkergemaakte' andere consumenten hadden de netbook hoog op de lijst staan kerst 2009. Veel gewone consumenten kwamen er echter achter een miskoop gedaan te hebben vanwege de geringe prestaties die het apparaat levert.

Met netbooks is an sich niets mis maar je moet goed weten wat je koopt en waarom je het koopt. Zoek je een kleine laptop als vervanger van je huidige, of misschien zelfs pc, scoor dan geen Atom-model voor 300€. Dan krijg je niet wat je wil. De grootte van de netbooks was 5 (en misschien 10) jaar geleden ook al te koop. De prestaties waren echter gelijk aan de normale apparatuur, en voor minder dan 1000€ kocht je niet zo'n apparaat. Verder zal het toch zeker mensen zijn tegengevallen dat de resolutie van het scherm vrij laag is (niet alle webpagina's functioneren goed) en er vaak een cd-/dvd-speler ontbreekt.

Daar is men nu ook een beetje achtergekomen en het gevolg is dat de vraag zakt. De volgende 'handige' hype is de tablet. Hoewel we tijdens de schakeling netbook-tablet veel mensen hadden die zich afvroegen wat je met een tablet zien veel mensen het als handig apparaat voor opzoekwerk en 'kleine' invoer.

Zelf heb ik onlangs een Netbook gekocht. Ik twijfelde tussen een tablet en een netbook, maar de laatste draait over het algemeen een veelzijdig OS i.p.v. een preconfigured mobiel geval. Daar komt bij dat ik de prijs van belang vind, en goede functionele tablets nog vrij duur zijn. Dan heb ik liever een netbook die veelzijdiger ingezet kan worden (bv. als reservelaptop). Hoge accuduur en als je geen gekke eisen hebt kun je er prima op browsen en internetten.

Zelf blijf ik overigens fan van die laptops waarbij je het scherm om kunt draaien om zodoende een tablet te krijgen. Grootte en prijs zijn hier echter de minpunten. Maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben ;).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 29 december 2010 16:33]

De eerste lichting goedkope netbookjes met een 10 inch beeldscherm en een Atom processor waren te traag, hadden een te lage beeldschermresolutie en waren een ergonomische ramp. Daardoor was de praktische bruikbaarheid beperkt. De exemplaren met een 11 inch beeldscherm met 1366x768 resolutie en een Celeron, Core 2 Duo of Core i3 processor zijn aanzienlijk beter bruikbaar. Dit zijn volwaardige laptops in een compact formaat. Wat mij betreft heeft Apple met de Macbook Air 11,6 inch het concept van de netbook/ultraportable tot in perfectie uitgevoerd. De Macbook Air is mooi, solide, vlot, licht en ergonomisch. Hangt een prijskaartje aan maar dat heb je nu eenmaal als je iets goeds wilt.

Ik geloof niet dat de iPad een hype is. Het is een apparaat dat in een bepaalde behoefte voorziet die voorheen door geen enkel ander apparaat goed werd bediend. Er is een grote groep mensen die wel wil gebruikmaken van alle wonderlijke toepassingen van internet maar een klassieke pc of laptop een stom ongebruiksvriendelijk ingewikkeld en onhandig apparaat vinden. Een single tasked tablet met touchbediening maakt internetgebruik zoveel simpeler voor deze groep indien de hardware en software interface goed zijn uitgevoerd zoals bij de iPad.

Persoonlijk verwacht ik weinig van de iPad-klonen die nu op de markt gaan komen. Allemaal leuk voor bepaalde tweakers maar normale mensen die iets willen wat gewoon simpel en goed werkt schieten en er niets mee op. Voordat de klonen het niveau van de iPad benaderen zijn we wel een tijdje verder. Onder niveau versta ik niet alleen hardwarespecificaties zoals de processorsnelheid maar ook de afwerking van de gebruikersinterface en de kwaliteit en beschikbaarheid van applicaties voor het platform. Ik was laatst even aan het klooien met een WeTab. Dit apparaat is zo slecht dat een fabrikant met enig zelfrespect het niet op de markt zou moeten brengen.
Ik heb een netboek eerste generatie, een asus 1005HA-H met de atom n270 zo uit mijn hoofd. Ben heel tevree, heb genoeg functie voor het apparaatje.
Zit een 160 gieg schijf in, dus prima om vanuit de kamer aan te sluiten op mijn versterker. Het toetsenbord vind ik prettiger werken dan die op een laptop. Lekker formaat. Ding heeft een volwaardig bios itt veel goedkope laptops, is leuk te tweaken. Ik pers er zo'n beetje alles uit met een Arch install met openbox. 2 gieg geheugen van gemaakt...
Inderdaad gebrekkige prestaties wb graka en processor, maar voor skype, muziek, een Xvid'je allemaal prima. En hij gaat overal mee naartoe, doe 'm los in mijn tas.

Nee hoor, ik ben zeer tevreden over het dingetje.

En flash, who cares....al die multimedia-onzin.

[Reactie gewijzigd door neeroeter op 29 december 2010 19:28]

Ik geloof niet dat de iPad een hype is. Het is een apparaat dat in een bepaalde behoefte voorziet die voorheen door geen enkel ander apparaat goed werd bediend.
De netbooks waren (in mijn ogen) een hype, hoewel ik denk dat er wel een markt voor zal blijven bestaan. Het is echter een andere markt dan hetgeen waarmee het bekend is geworden, vandaar mijn omschrijving als hype.

De iPads zie ik eveneens als hype. Gezien het woord hype wellicht iets 'tijdelijks' in zich zal hebben, bedoel ik het ook iets breder. Ik denk dat een aanzienlijk aantal mensen dat een iPad (lees: Galaxy of welke tablet dan ook) zal kopen hem wellicht ook als hebbeding ziet. Toch vraag ik mij echt af of de huidige gebruiksvormen de uiteindelijke zullen zijn. Een boek lezen in bed, gamen op de wc en het hele apparaat kantelen.. Erg leuk allemaal maar volgens mij niet de toekomst van het product.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 29 december 2010 20:58]

Geloof nooit dat dit door Flash komt, aangezien dat gewoon video's zijn waarbij de CPU / GPU de voornaamste rol spelen. Welke technologie is minder gebrekkig dan Flash, bijvoorbeeld?
X264, aangezien we het hier over video's hebben.

[Reactie gewijzigd door jprommen op 29 december 2010 09:51]

x264 is een encoding lib, niet te vergelijken met Flash. Zou kun je iets wat met x264 encoded is op een website gooien, maar streamen doet hij dan echt niet. Je zal er meer mee moeten doen om het op de site te streamen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Flash of HTML5.
H264 video is prima te streamen. Je moet alleen op de website zorgen dat het in een videospeler terecht komt. Als ik hier in firefox 3.6 bv op een mp3 bestand op m'n webserver klik, wordt ie geopend in de standaard mediaplugin (totem in mijn geval). Heb ff geen video op de server staan, maar dit werkt hetzelfde. Bovendien kun je video via hardware laten decoden (onder linux bv met vdpau), waardoor zo'n video, ook via het web, de cpu vrijwel niet meer gebruikt.
Met flash daarentegen, doet flash zelf de decodering en rendering, en dit is wel degelijk retetraag. Die totem plugin en de flash plugin hebben beide dezelfde taak, namelijk het decoden en renderen van de video, maar zowat iedere andere technologie dan flash gaat hier een stuk slimmer en sneller mee om.
flash gebruikt tegenwoordig ook hardware versnelling.
Ik denk dat meneer hier Linux gebruikt en daar zit tegenwoordig nog geen hardwareversnelling in, ik had wel wat gelezen dat het in de nieuwste beta zit, maar ik moet het nog maar zien of het nog wat wordt.
Als je OS of je GPU niet ondersteund wordt door de Flash player waardoor je geen gebruik kan maken van GPU acceleratie, dan kan je met veel netbooks zelfs niet eens SD Flash video fullscreen afspelen. Mijn Linux HTPC met Atom bijvoorbeeld krijgt dat niet voor elkaar. Ondertussen speelt het ding met 2 vingers in de neus 1080p content af in XBMC (en grappig genoeg, ook SD en HD YouTube via een plugin), omdat daar wel een fatsoenlijke codec gebruikt kan worden. Zelfs de eerste Atoms die de ingebouwde GPU hebben (en die worden geloof ik nog steeds gebruikt) zitten al op het randje als je 720p content af wilt spelen, en 1080p kan je gewoon vergeten. Onder Linux al helemaal.
Flash onder Linux (waar Chrome OS op gebaseerd is) is uiterst gebrekkig te noemen. Heb thuis 2 laptops staan waar onder Windows alle flash content supersnel werkte maar onder Linux schokt het en reageren veel video's niet meer op de muis of toetsen, waardoor het bijvoorbeeld soms onmogelijk is om te scrollen of de fullscreen uit te schakelen.

Adobe is gewoon prut :)
Welke technologie is minder gebrekkig dan Flash, bijvoorbeeld?
Sinds ik een met Trisquel heb zitten knoeien heb ik met afgevraagd waarom flash eigenlijk nog gebruikt wordt.

Het is de distro geweest die me heeft doen inzien dat iedereen van flash zou moeten afstappen en dat dit mogelijk is zonder probleem, nog niet eens gesproken van alle updates die er regelmatig moeten gebeuren als je de flashplayer van Adobe gebruikt.
Toch is het echt Flash welke de video decode.
Een netbook is voor veel dingen leuk. Je kunt er bijvoorbeeld ook remote mee administreren; weinig power nodig; veel invloed. ;)
Een YouTube filmpje op 720p moet lukken. Dat kan mijn telefoon zelfs.
Verwacht van je Macbook Air niet teveel zou ik zeggen. Dat is ook gewoon een netbook.
Neem nou de Acer Aspire TimelineX. Toegegeven: die is niet zo mooi qua vormgeving, zeker niet als je 'm naast de Macbook Air zet, maar qua beeldkwaliteit, features en performance doet ie niets onder voor de Macbook. Zo heeft het Apple product geen SD kaartlezer en geen HDMI, terwijl de Aspire een i7 aan boord heeft, 500GB harde schijf en 4GB RAM - en de batterij gaat ook nog eens langer mee!
Misschien nog maar eens nadenken voordat je een Airbook koopt. ;)

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 29 december 2010 09:39]

Verwacht van je Macbook Air niet teveel zou ik zeggen. Dat is ook gewoon een netbook.
Uit elke benchmark blijkt dat de MBA bijna even snel is als de 13" MBP van vorig jaar, dus puur naar prestaties kijkend totaal onvergelijkbaar met al die Atom netbooks, wat dat betreft is het dus zeker niet 'gewoon een netbook'. Ook niet wat schermresolutie, grafische prestaties en snelheid van de ingebouwde SSD trouwens. De enige overeenkomst met netbooks is dat ie 11.6" is, hoewel je zelfs daarvan kan zeggen dat dat al te groot is voor een netbook, origineel waren die dingen 9" ofzo. Volgens mij heeft Apple ook nog nooit het woord 'netbook' in de mond genomen met de opmerkingen dat ze daar 'nu de nadelen van hebben kunnen opheffen' en er dus ook een gemaakt hebben, de MBA wordt als ultraportable laptop verkocht, niet als netbook. Wat dat betreft is de opmerking in het artikel weer een beetje jammer, zoiets stond er ook al toen de MBA net te koop was, dat het zo vreemd was dat Apple nu ineens wel een netbook ging maken terwijl ze voorheen vonden dat netbooks maar niks waren.

Die Acer die je opnoemt is trouwens totaal geen vergelijk met een MBA, dat is een 14" laptop, geen ultraportable. Als dat soort specificaties en afmetingen belangrijk voor je zijn dan moet je geen MBA kopen, in dat segment heeft Apple de gewone MacBooks.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 29 december 2010 12:14]

Volgens mij heeft Apple gezegd dat ze voor 500 euro geen fatsoenlijke laptop/netbook kunnen maken en het daarom dus ook niet gaan doen. De MBA is een flink stuk duurder. Dat sluit elkaar dus niet uit.
Vergelijk dan de Macbook Air 11.6 met de Alienware M11x. Beide €900+.
Als ik dan een fatsoenlijk apparaat moest kopen ging ik niet voor dun, maar voor alle andere specificaties.

Als er in de URS van de gemiddelde Tweaker zou staan "Moet in een enveloppe passen", dan was de MacBook kandidaat. Helaas voor Apple vinden veel mensen, en Tweakers in het bijzonder, andere dingen belangrijker.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 29 december 2010 16:01]

Welke netbook of ultraportable het meest geschikt is hangt af van persoonlijke voorkeuren en je persoonlijke budget. Mensen die een Macbook Air kopen (ik heb er zelf een) hebben daarvoor genoeg valide redenen. Het is een erg fraai apparaat met een uitstekende bouwkwaliteit. Hij is snel genoeg (mede dankzij de ssd), zeer compact en heeft ondanks de geringe afmetingen en het geringe gewicht een prima accuduur. Ook kun je er OS X op draaien. Voor gebruik in de trein vind ik het een ideaal apparaat. Het kan mij niet boeien dat andere ultraportables een snellere processor of meer aansluitingen hebben voor een lagere prijs. Het gaat mij om het totaalpakket. Daarin wegen het design en de form factor van de Macbook Air zwaar. Dat ik voor een dunne laptop aansluitmogelijkheden moet inleveren die ik nooit of zelden gebruik vind ik niet bezwaarlijk.

Als jij liever een lomp en lelijk systeem hebt zoals die Alienware M11x vanwege de betere prestaties moet je die Alienware maar kopen. Vergeet er trouwens niet een ssd bij te bestellen.
Ik begrijp heel goed dat er verschillende overwegingen zijn om een bepaald systeem aan te schaffen. Ik heb er zelf ook verschillende. Ik bedoelde alleen maar te zeggen dat 'design' niet voor iedereen belangrijk is, en 'dun' niet bij iedereen bovenaan het lijstje staat.

In al mijn naïviteit stelde ik me zo voor dat de meeste Tweakers voor zoveel mogelijk performance en zoveel mogelijk connectability voor zo weinig mogelijk geld zouden gaan...

Zelf ben ik geneigd om naar prijs/kwaliteit te kijken. Als ik een netbook zou kopen, kijk ik niet naar design of brute kracht. Dat was ook de reden waarom ik de Aspire TimelineX 1830T aanhaalde...
De Alienware M11x is inderdaad een zware, en die wordt graag lekker warm. Maar ik zie niet waarom mensen een Macbook Air kopen in plaats van een Macbook Pro. Leuk voor als je op de trein zit, maar als ik eenmaal ergens aangekomen ben, wil ik toch graag wat deftig werken op mijn laptop. Mijn laptop gaat dus meestal overal mee waar ik ga, en die is inderdaad wat zwaarder dan de Air, maar om te zeggen dat deze onhandig is om te surfen op de trein...

Wanneer ik zou moeten kiezen tussen 1 van de 2 zou ik zeker de Pro kiezen, en wanneer ik dit niet zou moeten, dan vind ik 1000 € neertellen om in de trein effe te kunnen surfen wel veel geld. Ik ben dan ook nog een student, waarschijnlijk komen mijn "big-spender" jaren later pas. Macbook Air + iMac + iPhone 4 + Macbook Pro. Ik zou toch even nadenken of ik deze alle vier wel nodig heb, en indien niet vliegt de Air er het eerste uit.
Netbooks, mini-laptops, sub-notebooks, of apparaten die daar op lijken, noem het hoe je wilt, maar dat is dezelfde 'categorie' waar de MacBook Air ook invalt.
Die Acer die je opnoemt is trouwens totaal geen vergelijk met een MBA
Ik heb het over de Acer Aspire TimelineX 1830T met 11,6"-scherm en Core i7 en die valt wel degelijk in hetzelfde segment.
Ik weet dat het ding foeilelijk is, maar toch zijn de specificaties beter dan die van o.a. de MacBook Air. Sorry.
Wil je echt iets uit dit segment dat indrukwekkend is, check dan de M11x van Alienware. ;)
er zijn zat netbookjes die wel 720 of zelfs 1080p kunnen afspelen.. je moet alleen iets beter kijken/zoeken..

en niet zoals jij doet alle netbookjes over 1 kam scheren en zeggen dat ze geen 720p youtube kunnen afspelen..

noem dan het type wat jij had.
Ik denk inderdaad ook dat het een kwestie is van goed vooronderzoek. Ik heb zelf ook een 11,6" netbook, maar met een CPU vergelijkbaar met degene in de MacBook Air. Daarnaast heeft deze netbook dezelfde resolutie als deze MacBook, waar de meeste netbooks een lage onwerkbare (vanwege het gebrek aan pixels in de hoogte) resolutie hebben. Netbookje (Acer 1810TZ) bevalt mij dan ook prima en voor 350 euro heb ik een apparaat waar ik on the road ook nog prima fotobewerking met Lightroom kan doen :)
Ik heb zelf ook een 11,6" netbook, maar met een CPU vergelijkbaar met degene in de MacBook Air.
Dan is het geen Netbook maar een (Ultraportable) Notebook.

Een Macbook Air heeft een ULV CPU geen Atom processor.

Zie onderstaand de 1810TZ specs.

pricewatch: Acer Aspire Timeline 1810TZ-412G16N
Dan is het geen Netbook maar een (Ultraportable) Notebook.
Ik vraag me langzamerhand af waar de grenzen liggen, waar beginnen en eindigen die van een Ultra Portable Notebook, Netbook en een Tablet?

Voor mij zijn het gewoon 'gehypte' toestellen met grotendeels dezelfde troep aan de binnenkant waar een goed geoliede marketing machine op wordt gezet om de consument iets anders te doen geloven.
precies. Netbooks en ultraportable dingen, zijn gewoon dezelfde zooi.

Ultraportable = dure netbook met uitzondering van de Sony Z.
Zoals met veel dingen zijn het vooral management gerelateerde uitspraken die goed in de oren klinken als je het hebt over marketing.

Zo ook met het web. Web 1.0, 2.0, 3.0? Wat definieert 1, 2 of 3... Voor mij als programmeur zegt het niets. Ik hoef alleen te weten wat het moet doen en ik maak het.

En datzelfde heb ik met die benamingen voor notebooks/netbooks/up's. Wat mij betreft zijn er 2 verschillende typen notebooks: Een reguliere notebook en UP's (Ultra Portables). Daarnaast heb je nu de nieuwe verschijning, de tablets.

En UP hoeft wat mij betreft niet per definitie de duurdere segmenten te representeren. Een klein, handzaam (voor het gemak even noemend:) netbookje van HP uit het goedkopere segment (300 euro is niet veel, maar voor velen nog een redelijke uitgave naast een 'reguliere' pc) of equivalent is voor mij net zo handzaam als een 'ultra portable' als een duurdere versie.

'UP yours' dus voor wat betreft al die benamingen als het aan mij zou liggen.
Helaas is het dat niet.

Netbooks zijn nl. kreupel gezien voor zover ik weet (maar geen expert) zowel Intel als MS eisen stellen aan wat een netbook genoemd mag worden.

Netbooks hebben inferieure hardware en ik kan me dan goed voorstellen dat de hype over is. Atoms zijn RETEtraag vergeleken bij goedkope laptop CPUs en ik zuil dan persoonlijk liever ook wat meer gewicht a ~100 euro duurder en 10 keer sneller mee.

Om het precies te weten zou je de eisen van Intel/MS op moeten zoeken. Maar als er bijv. een Intel Core in zit kun je er per definitie van uit gaan dat het geen netbook is, hoe klein hij ook is. Het moet dan echt ultraportable notebook genoemd worden, want netbook mag dus niet (van Intel/MS...).
Nu wel ja, ik had een MSI Wind U100 en toen waren er nog geen netbooks met fatsoenlijke GPU's, die zijn pas veel later gekomen.
Vreemd ik heb een 1st gen netbook van Samsung en die doet het zonder problemen ik ben en blijf er uitermate tevreden over.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 29 december 2010 15:20]

Ik heb zelf de NC20... ben er nu mee aan het internetten. Al 2,5 jaar in bezit en draait nog als een zonnetje bij dagelijks gebruik / opladen. Enige upgrade was het RAM geheugen. Accu gaat nog drie uur mee, wat langer is dan het Dell notebook dat ik op het werk heb.

Voor mij is een netbook een apparaatje dat goedkoop is in de aanschaf (max 400 EUR), lichtgewicht is, 4+ uur accuduur heeft, klein is maar een comfortabel toetsenbord heeft, en waarmee je wat oude spelletjes kunt spelen en kunt internetten. Daaraan voldeed deze Samsung aan - ik kan hem overal mee naartoe nemen, en hoef niet bang te zijn voor diefstal.

Dat de verkopen tegenvallen, vind ik niet vreemd: iedereen die er een wilde hebben, heeft er inmiddels eentje. En de prijs / kwaliteit is er niet op vooruit gegaan: de specs zijn nog altijd nagenoeg gelijk. Daarnaast is er een nieuwe hype in de vorm van een oversized I-phone... :P

Pas als mijn huidig netbook zijn laatste adem heeft gegeven, koop ik weer een nieuwe. Ik hoop dan een met een accuduur van 8+ uur, iets krachtiger processor / GPU en een mat scherm te kunnen kopen.
er zijn zat netbookjes die wel 720 of zelfs 1080p kunnen afspelen.. je moet alleen iets beter kijken/zoeken..
Vooral naar een geschikte codec die taken aan de GPU uitbesteedt. En daar zit het em vooral. Want die codec, die Intel vgs mij zou moeten leveren, is in geen velden of wegen te bekennen.

Maar je zou ffdshow kunnen proberen. Die heeft er een vinkje voor. Maar ik dacht dat dat alleen met OpenCL werkt, dus dat moet dan wel ondersteund worden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 29 december 2010 19:16]

Is ook zo lekker noodzakelijk he, om 10 minuten durende Youtube filmpjes op een 10 inch schermpje die vaak maximaal 600 verticale pixels hebben in 720p resolutie te bekijken...

Hoeveel mensen kijken YouTube filmpjes uberhaupt full-screen, zeker op een netbook? Als je een film wilt kijken dan zijn genoeg andere formaten voor die wel prima werken, ook op een netbook.
Hoeveel mensen kijken YouTube filmpjes uberhaupt full-screen, zeker op een netbook?
*Steekt hand de lucht in*
Alleen debielen kijken video in een venster! Die stomme website om de video heen leidt alleen maar af. Als je video kijkt neemt dat automatisch al je aandacht in beslag, dus kan het ook wel het hele scherm in beslag nemen.
Zeker op een netbook, waar het scherm toch al zo klein is, wil je al helemaal niet nog meer ruimte verspillen door je video *niet* in fullscreen te zetten. Doe nou niet alsof fullscreen een "advanced" feature is...
Als je een film wilt kijken dan zijn genoeg andere formaten voor die wel prima werken, ook op een netbook.
Op youtube kijk je dan ook geen "films". Het grootste deel van het aanbod bestaat uit zelfgemaakt filmpjes en muziekvideo's. Dingetjes van meestal niet meer dan 10 minuten inderdaad. Voor een speelfilm wil ik best wat meer moeite doen, en daar neem ik dan ook geen genoegen meer met minder dan 720p, maar iemand's zelfgemaakte onzin wil ik meestal alleen zien als het makkelijk naar me toe komt.
Nooit geweten dat ik een debiel ben... |:(
Lekker kort door bocht. Hier nog een debiel.
Ooit een keer dit netbookje gehad: Samsung N150 JA02 Verliep opzich vrij goed met 1080p vanaf hdd, stream zal misschien wat minder lekker lopen.

Speelde het af met vlc ;)

Toch wel mooi want eerst was een accuduur van 6 a 7 uur aardig veel, als ik naar de nieuwe zuiningste amd kijk...9uur! hoe langer hoe beter!
Ik hoop dat Microsoft de restricties om xp en windows 7 starter wat versoepelt en bv. 2GB-ram standaard laat inbouwen door fabrikanten. Heel veel consumenten willen hun nieuw netbookje niet openschroeven om het ramgeheugen te upgraden. Volgens mij zouden er dan een hoop mensen die nu al een netbook hebben, overschakelen naar een nieuw model. Als ze blijven vasthouden aan allerlei restricties, zullen google en apple hen heel wat klanten afsnoepen, gewoon omdat ze de technologische vooruitgang afblokken.
Waarom wil je per se windows draaien op je netbook als er blijkbaar allerlei restricties aanzitten?
De Samsungs en de Acers zijn ook standaard met 4 GB te krijgen en als je een nieuwe koopt willen ze er in de winkel best wel 2GB bijprikken hoor.
En wie blokt de vooruitgang? De groep consumenten die netbooks kopen met Win7 erop en daardoor de door jouw genoemde restricties in stand houden?
Ik snap jouw probleem niet zo goed denk ik.
En wie blokt de vooruitgang? De groep consumenten die netbooks kopen met Win7 erop en daardoor de door jouw genoemde restricties in stand houden?
Ja, de enige manier om van dat soort onzin af te komen is door de bedrijven die dat soort geintjes willen flikken het te laten voelen in de portemonnee. Oftewel het niet kopen.

Helaas werkt dat alleen met voorgelichte consumenten. Een vriendin van me heeft zo'n HP ding gekocht en kwam naar mij met de vraag hoe ze haar wallpaper verandert. Na wat zoeken kon ik weer lekker ouderwets windows flamen, want dat bleek niet te kunnen met die debiele starter edition. Helaas komt de consument pas na de aankoop achter dit soort gebreken, en dan hebben ze hun geld al uitgegeven.
Overigens draait het ding nu Ubuntu :+ Jammer dat het alsnog als een windows-verkoop telt, dan lijkt het net alsof mensen die windows 7 rommel ook echt kunnen waarderen... :r
Er is nog een ellende: bedrijven net als Dell (me nu niet afblaffen alsjeblieft, het is maar voorbeeld en voor zover ik heb gehoord) mogen geen (standaard) laptops zonder Windows verkopen, anders verliezen ze hun vendor status bij Microsoft. Leuk machtsspelletje als dat inderdaad zo is.

Enfin, behalve een built-to-order versie, zit je aan een windows licentie vast. Die eraf halen (als dat al kan) scheelt je slechts enkele euro's, dus daar hoef je't niet voor te doen.

Het vreemde is ook nog, en dat moet ook opgemerkt worden, dat Microsoft zelf TOTAAL GEEN ONDERSTEUNING biedt bij OEM VERSIES. Je hebt te maken met OEM versies, want het komt pre-installed op je computer en dat houdt weer in dat de vendor zelf de ondersteuning moet bieden.

Het is dus dubbel vreemd.

Overigens heb ik nu mijn eerste ervaringen met W7, en eerlijk gezegd heb ik liever Vista met de 'oude vertrouwde' systray. Dat ipv die vaste blokken op je taakbalk... brr... Toch maar's zoeken of er iets is om dat terug te draaien...
Chrome lijkt mij een zeer interessant OS omdat het al je taken gewoon zo veel makkelijker maakt. Je hebt altijd je data bij je en je hoeft geen usb stick bij te hebben om overal aan die data te kunnen. Chrome moet wel nog een beetje groeien wat betreft programma's maar dat zal wel komen de volgende jaren. Het enigste waar ik mij een beetje zorgen om maak is dat heel dit OS afkomstig is van Google en dat je je gegevens bij hen in de Cloud moet zetten. Het is gratis en dat roept de meeste vragen bij mij op.
Behalve als je geen internet verbinding hebt (NS treinen anyone?)..
Niet alleen in de trein. Bij mij ligt er thuis af en toe ook wel eens het internet uit. Consumenten verbindingen hebben nou eenmaal geen garanties over het wel of niet beschikbaar zijn van de verbinding.

Ik moet er echt niet aan denken om alles in de cloud te hebben staan. Ligt je internet verbinding eruit dan heb je niet eens meer je beschikking tot je eigen documenten/filmpjes/foto's etc.

Nou kun je weer een extra duur internet abonnement afsluiten met meer garantie over de beschikbaarheid, maar waarom zou ik dan nog Chrome OS pakken. Dan kan ik net zo goed een ietsjes duurdere laptop pakken met Windows 7 erop. Daar draait wel alles op en er zijn veel meer toepassingen beschikbaar voor.

Plus als je inderdaad een beetje mobiel wilt zijn met je documenten/foto's/werk etc dan is het in NL ook geen optie om dit OS te gebruiken. Los van de oplopende kosten voor data verkeer is het mobiele internet nog niet overal stabiel genoeg om een goede ervaring te kunnen bieden.

Nee, voorlopig zie ik echt geen toegevoegde waarde voor Chrome OS bovenop de reeds bestaande besturingssystemen.
De Macbook Air 11" is de ware opvolger van de oude Powerbook G4 12".

Volgens mij hebben netbooks met hun lage gewichten en kleine vormfactoren ook de rest van de markt "naar beneden" getrokken. Waarmee ik bedoel: ze hebben pijnlijk duidelijk gemaakt aan fabrikanten dat gewicht en omvang wel wat minder mochten. Mensen kopen een netbook ondanks de zwakke processor, niet dankzij.

Je ziet nu dat met laptops als de Air fabrikanten het beste van 2 werelden weten te combineren: fysieke lichtgewichten, maar computationele krachtpatsers (nou ja, relatief dan). En dat dan voor non-premium prijzen ten opzichte van full-featured 'dikke' notebooks.
Grappig dat niemand het over de battery life van de macbook air 11.6 inch heeft, want die is helemaal niet zo geweldig, met wifi aan mag je in je handjes klappen als je de 2,5 uur haalt.
:? Dat is inderdaad ronduit triest. Als je er vanuit gaat dat de gemiddelde 'netbook' minimaal zo'n 6 uur meegaat op 1 batterij met Wifi AAN.
Omdat hij dat stelt slik je het als zoete koek? :') Mja. Lees de reviews er maar op na, iedereen is hartstikke positief over de batterylife van de MBA. En 2,5 uur dat is nergens op gebasseerd.
Ik denk dat uiteindelijk de netbook en tablet samenvloeien in 1 nieuw product. Een scherm wat perfect met de vinger te bedienen is, maar zodra je er een toetsenbord aan vast klikt (en je er dus echt een "netbook" van kunt maken (en het scherm ook dicht kunt klappen) dat je het prima kunt gebruiken voor kantoor toepassingen en kunt overschakelen naar toetsenbord/muis combinaties.
Of tablets met uitschuifbaar toetsenbord. Een beetje hetzelfde idee als wat sommige smartphones hebben, maar dan groter :)
Zou me niks verbazen als dat al bestond.
Een kleine laptop is handig en heb ik geen problemen mee. Een netbook is echter te langzaam om gewoon W7 te draaien, daarom is het denk ik beter om zoals google gewoon een speciaal OS te creëren, waardoor het apparaat beter tot zijn recht komt. Ik denk alleen dat een netbook dan erg veel op een tablet met toetsenbord gaat lijken dus dat is wat minder, maarja.

Thin & Light notebooks hebben denk ik toch meer potentie. Een snelle kleine 11,6", 13,3" of desnoods 14" vind ik heel handig. Heb een tijdje een Alienware m11x gehad(die trouwens niet zo dun was maar goed), en die draaide (naast games) bijv. W7 als een zonnetje, kon gewoon 1080p video's afspelen etc. In dit soort snelle kleine laptops, zoals de Alienware m11x maar bijvoorbeeld ook kleine Sony Vaio Z laptops, of bijvoorbeeld de HP Envy 14 zit veel potentie.

Het probleem van netbooks is gewoon dat ze icm W7 gewoon niet werken, ze zijn daar veel te langzaam voor (want zeg nou zelf 1GB DDR2 ram is wel héél achterhaald).
Tsja, Windows is dan ook typisch Amerikaans: het verbruikt alsof er geen morgen is en let dus niet echt op waar het op draait. Linux daarintegen doet dat dan weer wel (komt misschien ook omdat linux veel beter aan te passen is voor het platform waar het op draait?) Heb zelf een netbook en daar draaide XP niet lekker op (standaard met XP geleverd).

Ubuntu opgezet en nu gaat hij als een banaan
Ik draai al lange tijd Windows 7 op mn ruim een jaar oude Samsung Netbook, gaat prima en batterijduur is ook nog steeds meer dan 8 uur als je een beetje filmpje kijkt en niet te gek doet. Ideaal voor de student.
Dat is heel netjes, want met een macbook air 11.6 inch met wifi aan mag je in je handjes klappen als je de 2,5 uur haalt.
Ik denk dat Chrome OS een prima uitkomst voor mijn ouders zal zijn. Het oogt allemaal heel gebruiksvriendelijk en ik denk dat iedere leek op computergebied Chrome OS interessant zal vinden.

Ik hoop echter dat er nog wel wat te 'tweaken' valt!
Buiten Google Chrome kan je anders nog altijd Ubuntu Netbook erop zetten.
Netbooks waren een hype en net zoals alle hypes gaat deze voorbij. De tablet-hype zal ook voorbij gaan. Als iedereen er eentje heeft en het blijkt toch niet zo bijzonder apparaat te zijn, dan hoeft de consument hem niet meer.

Een hype is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Het gevolg van dit mechanisme kan zijn dat iets wat als een hype begint, uitgroeit tot een werkelijk belangwekkend verschijnsel. Het creëren van een hype wordt wel hypen genoemd. (Hier is met name Apple heel goed in) ;)
Zoals de iPod-hype die al 9 jaar duurt? Of de Mac-hype die sinds 2006 aan de gang is? Of de iPhone-hype na 4 generaties van dit product? Apple doet niet in hypes, ze zijn gewoon erg populair de laatste jaren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True