Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Asus Eee PC 1008P: luxe netbook met nieuwe Atom

19-01-2010 • 12:00

64

Multipage-opmaak

Inleiding

Vrijwel alle fabrikanten hebben hun netbook-aanbod een upgrade gegeven naar het nieuwe Pine Trail-platform van Intel, oftewel de nieuwe Atom-generatie. Asus, die er met zijn Eee PC als eerste bij was toen de netbook-rage begon, is uiteraard geen uitzondering.

Eind december bracht de fabrikant al een nieuwe versie van zijn Eee PC 1005-model uit, de 1005P/PE. Deze mainstream-netbook was daarmee een van de eerste modellen met de Atom N450. Begin januari heeft Asus een nieuwe variant van de luxere en lichtere Eee PC 1008 uitgebracht.

Het Pine Trail-platform moet een aantal verbeteringen brengen. Zo is het platform teruggebracht naar twee chips. De Atom bestaat nu uit de N450-cpu, die op 1,66GHz draait, de GMA3150-igp en de geheugencontroller. De enige chip naast de Atom zelf is de NM10 Express-chipset, en die dient nog slechts als i/o-controller. Niet alleen zou deze integratie volgens Intel tot een lager verbruik moeten leiden, ook de fysieke omvang van het platform is afgenomen.

Intel heeft het ook over prestatieverbeteringen, maar op papier zijn die in ieder geval niet aanwezig: de cpu draait nog steeds op 1,66GHz, de N450 is nog steeds een singlecore met HyperThreading-ondersteuning en de hoeveelheid cache van de chip is nog immer 512kB. Ook is er voorlopig nog steeds uitsluitend ondersteuning voor ddr2.

We keken welke verbeteringen de nieuwe Atom daadwerkelijk brengt en wat de verschillen van de nieuwe Eee PC 1008P zijn ten opzichte van de eerder door Tweakers.net uit elkaar gehaalde Eee PC 1008HA.

Asus Eee PC 1008P

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk Asus
Productserie Eee PC
Type 1008P
Eerste prijsvermelding dinsdag 22 december 2009
Technische specificaties
Cpu Intel Atom N450
Cpu-snelheid 1,66GHz
Geheugengrootte 1GB
Geheugentype ddr2 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 10,1"
Videoverbinding mini-vga
Schermresolutie 1024x600
Backlight led
Opslag
Omvang harde schijf 250GB
Interfaces
Usb/fw usb 2.0
Wlan 802.11n
Ethernet ethernet 100Mbps
Overige specificaties
Extra's cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Starter
Gewicht 1,1kg
Kleuren bruin
Taal
Toetsenbord-indeling qwerty
Taal meertalig
Asus Eee PC 1008P

Uiterlijk en indruk

Net als de eerder geteste 1008H beschikt de 1008P over het zogenoemde Seashell-design: de netbook is dunner dan de gemiddelde Eee PC. Waar zijn voorganger echter een glanzend, glad oppervlak heeft, heeft de nieuweling een opvallende stroeve, golvende laag aan de boven- en onderzijde. Bij ons demo-model had deze laag een bruine kleur, maar er is ook een roze versie verschenen.

Het ontwerp van het oppervlak is afkomstig van Karim Rashid, die de netbook een wat warmer gevoel wilde geven. Hiermee treedt Asus in de voetsporen van HP, met zijn Vivienne Tam-modellen, en in die van Samsung, die de Japanner Naoto Fukasawa in de arm nam voor zijn N310-netbook. Rechts onderaan het toetsenbord staat de handtekening van Rashid om de gebruiker aan zijn inbreng te herinneren.

Asus Eee PC 1008P

De opzet van de ontwerper is bij de Eee PC 1008P redelijk gelukt. De netbook heeft door het golvende oppervlak een goede en warme grip en door de gouden glans van het materiaal ziet het apparaat er tevens mooi uit. Bijkomend voordeel is dat er geen vingerafdrukken het op materiaal te zien zijn, anders dan bij de 1008HA. Ook lijkt het materiaal niet zo krasgevoelig.

Eee PC 1008P versus 1008HA

Gebleven zijn de klepjes die de interfaces aan het zicht onttrekken. Ook dit geeft de netbook een chique uiterlijk, maar er zijn nadelen. De klepjes voelen niet heel solide aan en wie veelvuldig en snel usb-apparaten wil aansluiten en loskoppelen, zal de afsluitingen als hinderlijk ervaren. Overigens zijn er net als bij de 1008HA slechts twee usb 2.0-poorten, waar het gemiddelde bij netbooks momenteel wel op drie ligt. Dit is gedaan om ruimte te besparen en de netbook zo dun mogelijk te houden.

Asus Eee PC 1008P Asus Eee PC 1008P Asus Eee PC 1008P Asus Eee PC 1008P

Om dezelfde reden heeft Asus de mini-vga-poort weer geïntegreerd. Gelukkig hoeft de gebruiker niet zelf een adapter aan te schaffen, zoals dat bij de MacBook Pro met de mini-displayport het geval is. Asus levert een mini-vga-naar-vga-adapter mee en heeft deze netjes onderin de behuizing verwerkt.

Ronduit hinderlijk zijn de leds die in het midden aan de achterzijde zitten. De blauwe led knippert onophoudelijk als de netbook standby gezet wordt, wat toch vaak zal gebeuren. Het licht is behoorlijk fel, waardoor het continu onnodig de aandacht van de gebruiker trekt als de netbook dichtgeklapt is. Asus had er slim aan gedaan een minder felle, niet-knipperende led op een onopvallender plek te plaatsen.

Asus Eee PC 1008P

Het toetsenbord van de Eee PC 1008P is anders dan dat van de 1008HA. Het platte toetsenbord is ingeruild voor een chiclet-achtig model, met dus meer ruimte tussen de toetsen. Ook de layout is iets gewijzigd: de shift-toets is kleiner, waardoor de pijltjestoetsen wat in omvang konden toenemen. Ook heeft de enter-knop een knik gekregen. Verder dient de knop rechtsboven niet meer voor het in- en uitschakelen van wifi, maar geeft deze toegang tot Asus' spartaanse, maar snel op te starten OS Express Gate.

Een ander groot verschil ten opzichte van de vorige editie van de netbook is dat de accu dit keer wel te vervangen is. Aan de onderkant zit een relatief grote klep, die na enig duwen naar de zijkant te schuiven is en waarachter een lange, platte accu zit. We juichen deze beslissing van de Taiwanese fabrikant toe. Als het inbouwen voordeel op het gebied van capaciteit en dus accuduur oplevert, zoals bij de MacBooks, dan valt er iets voor integratie te zeggen. De accu van de 1008P heeft echter dezelfde capaciteit als die van de 1008HA, 2940mAh, dus die reden lijkt er hier niet te zijn.

Het scherm

Het 10,1"-scherm bevindt zich achter een glasplaat. Een scherm zonder uitstekende randen ziet er mooier uit, maar het glas zorgt ook voor meer spiegelingen. Het scherm heeft een resolutie van 1024x600 pixels, wat weinig is sinds er ook 1366x768-netbooks op de markt zijn. Het scherm geeft het beeld verder wel mooi weer, wat ook verwacht mag worden van een paneel met led-backlight.

Asus Eee PC 1008P

Keyboard en touchpad

Het keyboard betreft een chiclet-achtig model zoals we die tegenwoordig zo vaak zien. Het toetsenbord typt redelijk fijn. Op twee plekken veert het oppervlak waar het toetsenbord op rust, echter wat mee: in de rechter- en linkerbovenhoek is het gedeelte rond de toetsen ook iets in te drukken.

Het touchpad is een vierkant van kleine 'bobbeltjes' voor het toetsenbord, dat evenwijdig is aan de rest van het oppervlak. Het aanraakgevoelige gedeelte reageert goed, al worden multitouch-handelingen niet altijd even goed herkend. Bovendien irriteren de bobbeltjes na verloop van tijd de vingertoppen.

Asus Eee PC 1008P

Warmte en geluidsproductie

De 1008P werd aan de onderzijde veel warmer dan we van dergelijke apparaten zijn gewend. Er is ook maar een klein roostertje waar de warmte door afgevoerd wordt en blijkbaar is dit niet voldoende. Vooral als we de netbook flink aan het werk zetten, wordt de onderkant behoorlijk heet. Het nieuwe Atom-platform mag dan een lagere tdp hebben, hij kan nog steeds goed warm worden.

Ook de geluidsproductie van de fan viel wat tegen. Duidelijk te horen was dat de ventilator moeite had om het geheel koel te houden. De Eee PC is weliswaar geen lawaaimonster, fluisterstil is de netbook zeker niet.

Windows 7 Starter

De Eee PC wordt geleverd met Windows 7 Starter, de uitgeklede versie van Windows 7. De voornaamste wijzigingen zijn dat de Aero-interface is uitgeschakeld en de gebruiker de wallpaper niet kan veranderen.

Windows 7 voelt als een verademing na het toch wat bejaarde Windows XP. Veel functionaliteit die een netbook-bezitter dikwijls zal gebruiken is sneller te benaderen; zo zijn de instellingen voor draadloze netwerken gemakkelijk te bereiken. Ook oogt het geheel een stuk frisser.

Wel ondervonden we dat het OS na installatie niet zo soepel draaide als Windows XP. Na het de-installeren van bloatware, waar Asus niet eens zo veel gebruik van maakt, ging het iets beter, maar toch moesten we soms lang wachten voor relatief eenvoudige applicaties als browsers gebruiksklaar waren. Na de netbook wat langer gebruikt te hebben wist Windows 7 de veelgebruikte applicaties wél snel op te starten. Multitasken ging toen ook zonder problemen; waarschijnlijk mede het gevolg van de bij ons testmodel aanwezige geheugenhoeveelheid van 2GB.

Bij onze Eee PC 1008p liep Windows 7 Starter dus uiteindelijk naar wens, maar we betwijfelen of het OS op alle netbooks naar voldoening zal presteren. De kans bestaat dat de gemiddelde consument teleurgesteld zal zijn als hij een netbook met 1GB geheugen en veel bloatware koopt, waar hij vervolgens nog de nodige software naast zet. Vooral als hij probeert meerdere programma's naast elkaar te draaien, kunnen de prestaties ronduit tegenvallen. Microsoft had Windows 7 Starter in eerste instantie zo gemaakt dat er maximaal drie applicaties tegelijk kunnen draaien; dat blijkt toch niet helemaal voor niets.

Prestaties

In 2009 was het benchmarken van netbooks een saaie aangelegenheid: alle modellen leken op elkaar, al bracht Nvidia's Ion nog wat leven in de brouwerij. De komst van een nieuwe Atom-generatie zorgt voor nieuw cijfermateriaal, dat hopelijk afwijkt van de standaard Atom-resultaten. We gebruiken een aantal synthetische benchmarks om een indicatie van de prestaties te krijgen.

We beginnen bij de populaire Cinebench-test. Deze bestaat uit drie onderdelen: een singlethreaded cpu-bench, een multithreaded test die de Atoms dankzij HyperThreading kunnen doorlopen, en een grafische OpenGL-test.

Cinebench R10 - 32bit (1cpu-score)
Type laptop + cpuScore (hoger is beter)
Eee PC 1008HA (N280, 1,66GHz)
**********
571
Samsung NC10 (N270, 1,6GHz)
**********
545
Eee PC 1008P (N450, 1,66GHz)
**********
543
Cinebench R10 - 32bit (Xcpu-score)
Type laptop + cpuScore (hoger is beter)
Eee PC 1008HA (N280, 1,66GHz)
**********
871
Samsung NC10 (N270, 1,6GHz)
**********
835
Eee PC 1008P (N450, 1,66GHz)
*********
816
Cinebench R10 - 32bit (OpenGL-score)
Type laptop + cpuScore (hoger is beter)
Eee PC 1008P (N450, 1,66GHz)
**********
288
Eee PC 1008HA (N280, 1,66GHz)
**********
287
Samsung NC10 (N270, 1,6GHz)
*********
271

De cpu-scores vallen ons tegen. Op papier bleek al dat de nieuwe Atom niet veel snelheidsverbeteringen met zich meebracht, maar een achteruitgang hadden we niet verwacht. De achterstand op de N280 en N270 is niet groot, maar hij is er wel bij Cinebench.

Bij de OpenGL-score zien we dat Intel met de nieuwe GMA3150-igp in ieder geval voorkomen heeft dat deze minder presteert dan zijn voorganger, de GMA950. Opnieuw is het verschil echter niet groot.

Hyper Pi 0.99b
Type laptop + cpuSeconden (lager is beter)
Samsung N510 (Atom N280, 1,66GHz)
**********
110,3
Eee PC 1008P (N450, 1,66GHz)
**********
110,9
Eee PC 1008HA (N280, 1,66GHz)
**********
112,1
Medion Akyo Mini (N270, 1,6GHz)
**********
113
wPrime, 32M
Type laptop + cpuScore (lager is beter)
Samsung N510 (N280, 1,66GHz)
**********
117,17
Medion Akyo Mini (N270, 1,6GHz)
**********
120,41
Eee PC 1008P (N450, 1,66GHz)
**********
120,85
PCMark05 cpu-score
Type laptop + cpuScore (hoger is beter)
Samsung N510 (Atom N280, 1,66GHz)
**********
1557
Medion Akyo Mini (N270, 1,6GHz)
**********
1490
Eee PC 1008P (N450, 1,66GHz)
*********
1418

Zowel wPrime als de cpu-test van PCMark bevestigen het inmiddels ontstane beeld: de N450 levert, in ieder geval bij de Eee PC 1008P, de gebruiker allesbehalve prestatiewinst op. Bij Hyper Pi scoort de nieuweling nagenoeg hetzelfde als de gelijkgeklokte N280.

Hd-weergave

We zagen bij de OpenGL-test van Cinebench dat de GMA3150 het in ieder geval niet minder doet dan zijn voorganger. Grote vraag anno 2010 is of de videochip ook 1080p-videocontent vlekkeloos afspeelt. Om dit te testen namen we Media Player Classic en enkele 720p- en 1080p-videoclips.

Het resultaat valt niet tegen: de 720p-clips worden zonder stotteren afgespeeld, terwijl de 1080p-beelden niet helemaal vloeiend draaien, maar van een 'dia-voorstelling', zoals bij de oude N270 met GMA950-igp, is absoluut geen sprake. Wie gegarandeerd vloeiend 1080p-video af wilt spelen op zijn netbook, zal een model met Broadcom Crystal HD-chip of een Nvidia Ion 2-gpu moeten aanschaffen.

Accuduur

We gebruiken de stresstest van Battery Eater om de netbook flink te belasten en de accu dus zo snel mogelijk leeg te trekken.

Battery Eater - Classic stresstest
Type laptop + accuMinuten (hoger is beter)
Eee PC 1008HA (XP, 1GB, 2940mAh)
**********
229
Eee PC 1008P (W7, 2GB,2940mAh)
*******
164

Het resultaat verbaasde ons. De nieuwe Atom zou volgens Intel zuiniger moeten zijn, maar de Eee PC houdt het met dezelfde accucapaciteit juist veel minder lang uit. We vroegen ons af of het aan Windows 7 Starter lag of aan de hoeveelheid geheugen van 2GB: de 1008HA draaide immers op Windows XP en had slechts 1GB geheugen. Overigens levert Asus de 1008HA momenteel ook met Windows 7 Starter.

We rustten ons oude testmodel met 2GB en Windows 7 Starter uit en draaiden dezelfde test nogmaals.

Battery Eater - Classic stresstest
Type laptop + accuMinuten (hoger is beter)
Eee PC 1008HA (W7, 2GB, 2940mAh)
**********
189
Eee PC 1008P (W7, 2GB, 2940mAh)
*********
164

Opnieuw houdt de 1008HA het langer vol, al is het verschil wel aanzienlijk kleiner.

Conclusie

Asus heeft zijn modieuze Eee PC 1008-model met Seashell-ontwerp op een aantal punten verbeterd. Ten eerste heeft de behuizing een design-jasje aangekregen, en het moet gezegd worden dat ontwerper Karim Rashid goed werk afgeleverd heeft. De 1008P ziet er met zijn goudglanzende, golvende oppervlak mooi uit en de netbook ligt hierdoor goed in de hand, terwijl het materiaal ook kras- en vingerafdrukbestendig is.

Asus Eee PC 1008POok de mogelijkheid om de accu te vervangen is een verbetering ten opzichte van het vorige model. De overstap op een chiclet-achtig toetsenbord biedt niet heel veel voordeel: het ziet er vooral mooier uit maar de meeste mensen zullen het niet fijner vinden typen dan het platte toetsenbord van de 1008HA.

Windows 7 Starter is een grote stap voorwaarts ten opzichte van Windows XP, al moeten we nog zien of 1GB niet wat krap voor dit OS is als de gebruiker flink wat programma's start. Met 2GB, waarmee ons testexemplaar was uitgerust, draaide het in ieder geval goed. De aanwezigheid van dit OS is nauwelijks een voordeel te noemen, aangezien vrijwel alle fabrikanten nieuwe maar ook bestaande netbook-modellen met Windows 7 Starter uitleveren, waaronder de 1008HA.

Van het Pine Trail-platform zijn we niet onder de indruk. Het nieuwe platform lijkt vooral voordelen voor Intel zelf te brengen, in de vorm van lagere productiekosten. De videochip is een fractie krachtiger, maar de cpu presteert bij het door ons geteste model niet beter en bij de meeste benchmarks zelfs minder. De gebruiker zal hier overigens bij dagelijks gebruik niet veel van merken. Belangrijker is dat de accutijd van de 1008P ten opzichte van zijn voorganger vreemd genoeg is afgenomen, ondanks claims van Intel dat het nieuwe Atom-platform zuiniger zou zijn.

Vanwege de hierboven genoemde reden is het lastig te zeggen of de Eee PC 1008P een waardige opvolger is van zijn voorganger. De koper krijgt een netbook met Windows 7, een verwisselbare accu en een opvallender uiterlijk, maar levert in wat de accutijd betreft. Wie een lange accuduur wenst, komt echter toch al niet uit op de 1008P: er zijn momenteel genoeg netbooks die het een stuk langer op een acculading uithouden. De troeven van deze Eee PC zijn dus vooral de platheid, het lage gewicht en het ontwerp, dat de koper echter maar net moet aanspreken.

Asus Eee PC 1008PPluspunten

+ Kras- en vingerafdrukbestendige behuizing
+ Mooi afgewerkt
+ Licht en dun

Minpunten

- Geen hogere prestaties ten opzichte van voorganger
- Accutijd valt tegen

Gallery

Asus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008PAsus Eee PC 1008P

Reacties (64)

64
64
52
1
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 280673 19 januari 2010 16:04
Wat ik nou echt niet begrijp is waarom een netbook met deze spec's nog in de markt gezet wordt wanneer je voor net iets meer geld (€ 379 i.p.v. € 353) ook een Acer Aspire Timeline 1810T-352G16N kunt kopen die al bijna een half jaar verkrijgbaar is.:

- CPU: Core 2 Solo SU3500 (ongeveer 2x zo snel) i.p.v. Atom N450
- Accuduur: 8 uur i.p.v. 4 uur (ongeveer)
- Scherm:11,6" 1366x768 i.p.v. 10,1" 1024x600
- Connectoren: HDMI en VGA i.p.v. alleen VGA
- Videochip: GMA4500MHD (in ieder geval sneller) i.p.v. GMA3150
- Geheugen: 2 GB (max 4) i.p.v. 1GB (max 2)
- LAN: Gigabit i.p.v. fast ethernet

Nadelen zijn de kleinere harde schijf (160 i.p.v. 250GB) en het hogere gewicht (1,4 i.p.v. 1,1 KG).
Maar als ik mocht kiezen (en dat mag ik natuurlijk :) ) dan weet ik het wel.

En wanneer je de CPU niet krachtig genoeg vind kan je voor 100 euro meer de dual core-versie kopen (SU4100) die de Atom helemaal wegblaast.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 280673 op 23 juli 2024 03:39]

Leuk, ik ga er eens naar kijken. Alleen jammer dat er geen iets krachtigere videochip in zit.
** Mompelt iets over dubbeltjes en op de eerste rang zitten ** :+
Anoniem: 58827 19 januari 2010 13:44
Het ziet er allemaal mooi uit.....

Behalve de prestaties... :(

Natuurlijk is een netbook om mobiel te zijn. Maar de Intel Atom N450 is een niet al te bijstersnelle singlecore die behalve zijn erg lage energieverbruik weinig extra's verpakt.

En nog steeds dezelfde kracht verpakt van de Atom's die 2 jaar geleden op de markt waren.
Nog steeds geen out of order execution. Nog steeds 32-bit. Nog steeds langzame maar zuinige CPU's. Het verbaasd me eigenlijk dat er nog steeds markt voor is.

Daar Intel zelf al aangeeft dat de CPU zo langzaam is dat ze hem zelf eigenlijk niet zullen gebruiken.
Dus jij hebt dr spijt van dat je vroeger op je P3 (die trager is als een atom) je mail keek?

Tuurlijk, nu kan het sneller. Maar het heeft ook veel gevolgen. O.a het prijskaartje. Meer snelheid en een laag TDP betekent veel onderzoekskosten, productiekosten. Dus duur.

En waarom zijn netbooks nou zo interssant? Juist, de prijs...
Ik vind het jammer dat mensen zo weinig taken toevertrouwen aan de Atom. Hij kan veel meer dan wat je dagelijks hoort. Met die laatste zin van mijn reactie probeerde ik te zeggen dat een netbook uitsluitend voor browser en mail wordt gepromote. Ja en msn enzo. Maar dat is onterecht.
Als je ooit een 1101HA hebt gebruikt, denk je daar anders ook.
Ik ging van een EeePC 701 (4GB SSD, Celeron 630MHz) naar een 1101HA (160GB HDD, Atom Z520 1.66GHz) en wat CPU betreft is de Celeron nog steeds sneller.

Ik dacht vroeger ook dat de Atom onderschat was, maar werkelijk, deze CPU's zijn echt niet vooruit te branden. En daar kan ik nog nauwelijks/net genoegen mee nemen als ik alleen gebruik maak van Internet en mail. Voor de rest is hij echt wel te traag.

Sorry, maar het is zo.
Ik heb ook nooit een Pentium 3 gehad :p

Maar een Athlon thunderbird 1GHz :D

Maargoed om even serieus te blijven.

De 1.6GHz Atom is in bepaalde of veel zaken trager als een Pentium 3 1.4GHz. (die overigens wel Out of Order Execution ondersteund. Alleen de Pentium 1 en ouder ondersteunden dat niet)
Nog steeds geen out of order execution.
OOE gaat niet echt samen met een zo klein mogelijke en zo energiezuinig mogelijke processor. Het kost flink wat ruimte op de die, en extra energie.
Nog steeds 32-bit.
Bij mijn weten ondersteunt de N450 wel 64-bit.
Persoonlijk zit mij de schermgrootte meer in de weg dan de processorsnelheid. Dus je moet wel rekening houden met mensen die dit dus een acceptabel concept vinden, zo'n Atom.
Ik draai zelf Windows 7, VMWare Machine (512MB RAM), een browser en Word. Dat kan gewoon! Alleen nekt het geheugenlimiet je genadeloos, dat vind ik het ergste. Maar aan de andere kant.... ik 'mag' dit dan ook niet allemaal doen... Volgens de berichten is een netbook voor een browser en mail. Ik vind dat persoonlijk een beetje belachelijk.
Dan nog is het een tegenvaller wat mij betreft, er is dus nog geen netbook die soepel win7 draait en qua multimedia performance in de buurt komt van grotere laptops/desktops. Een netbook is natuurlijk bedoeld om office en een browser te draaien maar dat kon al geruime tijd. Het is jammer dat dit nieuwe platform niet de stap vooruit is waar men op hoopte.
Jawel, mijn Aus Eee PC 1201N ;)
Natuurlijk is dit niet de stap voorwaarts die je zou willen, da's logisch. Atom is alleen maar snel en makkelijk geld binnen harken voor Intel. Er zijn voldoende betere en snellere en zuiniger alternatieven verkrijgbaar, dat ze minder zuinig onder load zijn is vaak wel zo, maar daar zijn ze dan ook flink sneller voor, dus hoeven ze minder lang onder load te staan.
Als het product op functionaliteit achteruit is gegaan (cpu, video & accu), kun je het product toch nauwelijks aanraden? Hij is niet eens goedkoper dan oudere netbooks, terwijl je met de NC10 tenminste nog 2x zoveel accutijd krijgt.

Het is wel fijn dat HD native wordt ondersteund, maar met CoreAVC wil dat op mijn Samsung NC10 ook wel. Het enige wat ik niet kan draaien is YouTube HD, kan deze 1008P dat wel draaien?

En zeer apart dat Windows 7 juist meer zuipt dan Windows XP. Ik zat erover te denken om ook mijn netbook maar te upgraden naar Windows 7, maar dat blijkt dus af te raden te zijn wil je zo lang mogelijk met je netbook doen. Had juist het tegenovergestelde gedacht.
Windows 7 is toch ook veel 'groter' en 'zwaarder' dan XP? Je hebt een indexer lopen en een antivirus, standaard. Verder heeft hij meer geheugen nodig, en eist hij grafische prestaties van zowel videokaart als CPU. Dus ik vind het logisch. Daar kun je met efficiënter voltage verlagen en CPU speed verlagen, niet veel aan veranderen als Windows 7 zijnde.
Heb je hier een bron van?

Het gaat namelijk om Windows 7 Starter dat houd dus in: geen aero interface, minder programma's en of daar een virusscanner bij zit betwijfel ik ook, die zit nieteens bij ultimate erin.

In windows xp zit tegenwoordig ook al standaard windows defender enzo. Dus als je ze naast elkaar legt zou Windows 7 misschien wel lichter kunnen zijn dan windows xp.

PS hier heb ik ook geen bron van, dit is dus maar uit mijn duim gezogen.
Er zit ook standaard Windows Defender in Windows 7, welke versies weet ik inderdaad niet. Ik spreek ook alleen uit eigen ervaring met een NC10 en 7 Professional.
Omdat ik ook een jaar XP heb gedraaid kan ik zeggen dat 7 veel 'groter' en 'zwaarder' is, maar ook veeeel beter en gebruiksvriendelijker werkt. Het actieve geheugen gebruik is bijvoorbeeld gestegen van 300MB naar 600MB en dat merk je helaas wel als je die 300MB nodig hebt voor je VM's (ja die draaien prima op een N270: XP, CentOS, Vista).
Tot zover ook uit mijn eigen duim gezogen :)
Anoniem: 63628 @Gamo20 januari 2010 11:12
Met antivirus heeft 'ie 't waarschijnlijk over; http://www.microsoft.com/Security_Essentials/

Niet over het beetje anti-spyware van defender.
Defender heeft mij op een Trojan gewezen die op C: stond nádat NOD32 hem had verwijderd. NOD32 was overtuigd dat het weg was, terwijl hij er wel degelijk was (de trojan), Defender is dus ook Anti Virus.
Windows 7 is toch ook veel 'groter' en 'zwaarder' dan XP?
Als je Windows 7 Starter voor netbooks ontwikkeld (of in ieder geval rekening houdt dat het daar o.a. voor gebruikt gaat worden), dan wil je toch niet dat je systeem 15% meer blijkt te zuipen van de accu dan je vorige besturingssysteem, of zelfs 30% meer dan je vorige netbookrevisie?

Ik heb Windows 7 nu draaien voor een maandje, maar ik zie buiten wat meer gebruiksvriendelijkheid weinig essentieels wat in XP niet mogelijk is. Het crashed nog steeds wel eens, ietsje minder vaak, maar nog steeds (explorer bijv.). Alle programma's die je vaak gebruikt doen het ook op XP. Snelheid is niet toegenomen sinds XP. Multicore wordt beter afgehandeld bij Windows 7, maar daar heb je niets aan op je single-core Atom.

Kortom, je kunt het beste Windows 7 eraf gooien en XP erop wil je het meeste uit je netbook halen. Niet dat het noodzaak is, maar het is jammer dat ze geen verbeteringen door hebben kunnen voeren voor deze populaire netbooks.
Wat jij zegt is waar in je eigen geval. Breng het dan ook zo xD Ik vind namelijk gebruiksgemak en minder vastlopers belangrijker dan 25 min. extra accutijd. Dus als ík het meeste uit mijn netbook wil halen, kies ik voor W7.

[Reactie gewijzigd door Gamo op 23 juli 2024 03:39]

zouden de slechte prestaties in de benchmarks niet kunnen liggen aan het os? (neem aan dat de benchmarks gedaan zijn met win7 op de 1008p en xp op de rest)
Quote: "We rustten ons oude testmodel (1000HA) met 2GB en Windows 7 Starter uit en draaiden dezelfde test nogmaals."
Anoniem: 63628 @Gamo19 januari 2010 13:58
Dat is alleen bij de batterijtest gedaan, de performancetesten hadden van mij ook wel opnieuw gemogen. Het is neem ik aan algemeen bekend dat win7 minder presteerd dan XP op notebooks, wel gebruikt win7 minder batterij.

http://www.tomshardware.c...ws-7-notebook,2485-6.html
Ah, ik lees nu inderdaad dat je alle benches bedoelde. Ja, er moet een uniform testplatform zijn, ook al ga je niet meer XP op je netbook zetten imho ^^
Geconcludeerd kan worden (jammer dat olaf dat niet heeft gedaan) is dat de overige componenten zorgen voor een hoger energie verbruik (als in bijv: scherm en hdd) t.o.v. de vorige serie (1000HA) (althans we mogen toch aan nemen dat als intel zegt de cpu's zijn zuiniger dat dat ook wel is)
Ik kan mij voorstellen dat als je een (dure) designer neemt dat het product ook duurder wordt en op de prijs te drukken worden goedkopere compontenen gebruikt die relatief meer energie vreten.

[Reactie gewijzigd door leagallow op 23 juli 2024 03:39]

ik neem aan dat jij netbook bedoelde ipv notebooks?
"Windows 7.... een grote stap voorwaarts....nauwelijks een voordeel"? :?
Omdat netbooks standaard met Windows 7 worden uitgerust, kun je het niet als een voordeel voor deze netbook zien. Een kopers-voordeel wel te verstaan.
Een netbook koop je om mobiel te zijn, dus als je door windows 7 inlevert op accuduur dan zou ik zeggen dat windows7 een kopers-nadeel is!
Toch heb ik de switch gemaakt... Windows 7 werkt zoveel prettiger en sneller dat ik onmogelijk XP kon blijven draaien (gevoelsmatig). Accutijd is inderdaad minder geworden, maar het is toch altijd te weinig dus ik heb er geen 'last' van.

Maar hoe jij het zegt is het inderdaad waar dat het een nadeel is.
Wat werkt er sneller en prettiger? Ik vind de vernieuwingen op Windows gebied (zowel consument als zakelijk) tegenvallen. Ik kan zo functionaliteit bedenken die ik graag zou willen zien, zeker in zakelijke omgevingen.

Eens kijken of we XP simpel tot Windows 7 kunnen "opwaarderen" zonder teveel rotzooi;

Windows Desktop Search (tja, als je wilt zoeken met index moet er iets draaien)
startmenu/taakbalk/explorer http://lee-soft.com/products/

Tja, waar zijn de verbeteringen? Begrijp me niet verkeerd, draai hier ook Windows 7. Maar is toch jammer dat MS niet innoveert. Tijd tussen Windows 3.1 en XP is zo'n beetje hetzelfde als tussen XP en 7...
Slecht getest, met name het afspelen van HD video. Als je zoiets test neem je dus een 1080p 45Mbps VC1 bestand als basis voor de test. Als dat niet zonder framedrops afspeelt is het niet geschikt als HTPC.

Verder lees ik niet of bitstreaming van TrueHD, DTS-HD, DTS, AC3 en LPCM via HDMI mogelijk is?Laat maar, er zit niet eens een HDMI uitgang op :X

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 03:39]

Anoniem: 111970 @ari320 januari 2010 02:29
Wie koopt zo'n ding dan ook met het afspelen van HD video in gedachten? Gezien de resolutie ( 1024x600 ) kan je op 't ding zelf eigenlijk al niet 1-op-1 van 720p genieten - zal je 'm aan een extern scherm moeten hangen... en zelfs dan kom je nog niet ver qua 1080p want de 3150 op de N-atoms zou maar tot 1400x1050 komen uit de VGA out (de D-atoms komen daar een goed stuk boven, maar die zit hier nu eenmaal niet in).

Komt nog bij dat er geen hardwarematige support voor h.264 of zelfs DVD upscaling in zit.

Nee, als het afspelen van HD content belangrijk is, dan zijn wel andere modellen (met een apart graphics moduul) / notebooks / etc. te vinden met betere opties en prestaties.
Mooi dingetje, verder vind ik het nog steeds jammer dat de max resolutie zo laag is. Heb de 1000H en de resolutie is toch echt een tegenvaller. Verder vind ik het vreemd dat intel hun atoms niet ddr3 laten ondersteunen. Prestatiewinst is er (niet heel erg veel) en vooral zuiniger, wat toch effect heeft op dit soort platforms. Verder is er nog geen ruk aan grafische kracht, maar dat is ook niet echt nodig voor deze netbook.

Verder draai ik hier gewoon windows 7 ultimate op me netbook, zonde dat ze starter op deze netbook zetten terwijl home makkelijk te redden moet zijn. Dit zolang je Aero maar uitzet. Starter is totaal niet aan te passen, maar zorgt uiteraard wel weer voor een lichtere prijs.

[Reactie gewijzigd door Makine_31 op 23 juli 2024 03:39]

Ik heb ook 1000h en heb ook windows 7 ultimate en draait perfect met aero op mijn beeldscherm met 1920x1080 resolutie...
Thanatos.

Intel moet nu eindelijk eens afscheid gaan nemen van zijn singelcore ATOM processors en eindelijk eens met dualcore Atoms processors op de proppen gaan komen.

Singel core Atoms zijn gewoon niet vooruit te branden heb zelf een netbook met een N270 van daar.

AMD is wel blij met deze ontwikkeling minder concurrentie en dus een groter markt aandeel.

Begrijp de strategie van intel gewoon niet, ze hebben wel een Dualcore CPU de ATOM N330 alleen mag deze niet gebruikt worden voor netbooks.

Ze zijn gewoon verkeerd bezig.
Die dualcore versie verbruikt ook aanzienlijk meer energie, zodat de accuduur rampzalig laag gaat worden. De Asus Eee PC 1201N is dualcore, maar accuduur is erg kort. Dan kun je net zo goed een gewone laptop voor thuis kopen. Singlecore CPU's zijn eigenlijk not-done, maar netbooks moeten het vooral hebben van lange accuduur en dan wordt het een ander verhaal. Er is heel veel uit een singlecore atom te halen, mits je het OS goed instelt (weinig op de achtergrond draaien) en het vooral simpel houdt (Windows XP met enkele lichte programma's voor onderweg).

[Reactie gewijzigd door SvMp op 23 juli 2024 03:39]

Wat kleine opmerkingen:
Ook de layout is iets gewijzigd: de shift-toets is kleiner, waardoor de pijltjestoetsen wat in omvang konden toenemen. Ook heeft de enter-knop een knik gekregen.
Volgens mij komt dit gewoon omdat het geteste exemplaar UK toetsenbord heeft. Ik neem aan dat de Nederlandse versies met een US-layout toetsenbord worden geleverd (zoals Asus dat altijd heeft gedaan hier).
Om dit te testen namen we Media Player Classic en enkele 720p- en 1080p-videoclips.

Het resultaat valt niet tegen: de 720p-clips worden zonder stotteren afgespeeld, terwijl de 1080p-beelden niet helemaal vloeiend draaien, maar van een 'dia-voorstelling', zoals bij de oude N270 met GMA950-igp, is absoluut geen sprake.
Dit is niet erg informatief. Er is een grote verscheidenheid aan codecs, waardoor de ene 720p clip veel zwaarder is om te decoderen dan de andere. Zelfs binnen dezelfde codec kun je door verschillen in bitrate en encoding opties (Bijv. CABAC/CAVLC bij h.264) en verschillen in decoders niet zo makkelijk stellen dat een netbook wel of niet 720p films vloeiend kan afspelen. Het antwoord is meestal "sommige films wel, sommige films niet".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.