We schrijven dat de tablet webpagina's nagenoeg in volle glorie kan weergeven, omdat de iPad nog altijd geen Flash-content kan weergeven. Hoewel steeds meer sites de overstap naar html5-technologie voor videoweergave maken, zijn er nog zeer veel sites die hiervoor Flash gebruiken. Zo kunnen op moment van schrijven de video's op de reguliere Tweakers.net-site niet bekeken worden. Op de Tweakers.mobi worden bezoekers doorverwezen naar mp4-versies van de beelden en deze werken weer prima op de iPad. Deze optie wordt te zijner tijd overigens voor alle Tweakers.net-video's doorgevoerd.
Ook tal van andere grote Nederlandse sites gebruiken Flash voor de weergave van video, zoals NuVideo, de Telegraaf, de Volkskrant en Hyves. Uitzendinggemist.nl werkt met Microsofts Silverlight, dat eveneens niet op de iPad draait, maar er is wel een iPhone-app. De Nederlandse Publieke Omroep werkt echter aan een speciale html5-pagina voor Uitzendinggemist waarmee de uitzendingen beter te zien zijn.
Verder wijkt de iPad-versie van Safari op enkele punten af van die van de iPhone. Zo toont de browser de tabs in een matrix in plaats van als tabbladen. Ook wordt het Google-zoekvenster groter als het wordt aangeklikt en worden de autocomplete-suggesties van het zoekbedrijf getoond. Verder zijn de mogelijkheden voor bookmarken uitgebreider: zo is er een balk waarop de favorieten gezet kunnen worden. De bedieningselementen zijn naar boven in het scherm verplaatst, naast de url-balk.
Een belangrijk aspect is het typen op het virtuele toetsenbord. We hadden niet al te hoge verwachtingen, maar typen viel reuze mee. Wie de iPad in landscape-modus een beetje schuin op schoot houdt, zal een redelijke snelheid kunnen halen. Het keyboard neemt dan bijna de helft van het scherm in beslag; in portraitmodus is dat ongeveer een derde. Het touchscreen reageert accuraat en de toetsen zijn groot genoeg. Ook langere teksten gaven minder problemen dan verwacht.
/i/1273145072.png?f=thumb)
/i/1273145076.png?f=thumb)
Dat het ons meeviel wil overigens niet zeggen dat de iPad met een echt toetsenbord kan concurreren. De feedback van fysieke toetsen wordt erg gemist en vooral bij langere teksten zal het harde, gladde oppervlak de vingers irriteren. Mensen die gewend zijn het tienvingersysteem te gebruiken, zullen zich flink in moeten houden. Het is immers niet mogelijk om de vingers op de toetsen te laten rusten, waardoor typen met twee of eventueel vier vingers het beste alternatief is. Ook minder snelle typisten zullen trouwens regelmatig tegen de beperkingen van het keyboard aanlopen. Het grootste obstakel is wel dat er geschakeld moet worden naar het numeriek gedeelte bij de invoer van getallen en leestekens. Ook de afwezigheid van pijltjestoetsen is hinderlijk. Wie van plan is om veel te typen, kan dan ook beter een draadloos bluetooth-toetsenbord van Apple aanschaffen.