Door Redactie Tweakers

Apple iPad: de kunst van het verleiden

08-05-2010 • 09:00

313

Singlepage-opmaak

Behuizing en uiterlijk

Voor het ontwerp van de iPad is onder meer naar de iPhone en de MacBook Pro-notebooks gekeken. De voorzijde wordt net als bij de iPhone volledig ingenomen door het touchscreen met onderin slechts een enkele home-knop. De iPad heeft echter een vrij brede bezel onder de glasplaat zitten. Hoewel dit door sommigen misschien als minder fraai wordt ervaren, heeft de brede zwarte rand toch nut: de tablet kan aan elke kant worden vastgepakt zonder dat het touchscreen wordt aangeraakt.

Het glossy scherm zorgt niet alleen voor hinderlijke reflecties, het is dankzij de aanraakbediening ook binnen de kortste keren bezaaid met vingerafdrukken. Het spiegelende scherm toont de vette vingers in volle glorie en de gebruiker moet dus een doekje bij de hand houden.

iPad recensie behuizing iPad recensie behuizing iPad recensie behuizing

De overgang van de glasplaat naar de omlijsting is voelbaar, maar Apple is er in geslaagd de overgang redelijk naadloos te maken. We slaagden er niet in enige frictie te constateren bij het afzonderlijk indrukken van de twee oppervlakken. Dit is natuurlijk voor een groot deel te danken aan de materiaalkeuze: het aluminium en het glas geven weinig mee. Door met je vingers langs de rand te glijden zijn wel lichte oneffenheden in het glas waar te nemen.

De iPad heeft naast de home-knop drie andere knoppen, die van rubber zijn gemaakt. Naast de aan/uitknop is er een klein schuifknopje om het draaien van landscape naar portrait in- of uit te schakelen en is er een langere 'rocker'-knop om het volume mee te verhogen en te verlagen. Deze knoppen zijn klein maar voelen stevig aan. Ook de overige uitsparingen in de unibody, voor de 3,5mm audio-jack, de 30pins dock-connector en kleine speakers, maken een robuuste indruk.

iPad recensie behuizing iPad recensie behuizing iPad recensie behuizing

De aluminium achterkant van de iPad is iets bol, en net als de aluminium unibody-behuizing van de MacBook Pro's loopt de iPad snel krassen op. In de relatief korte testperiode en ondanks voorzichtig gebruik liep onze iPad dan ook al talloze kleine en enkele grotere beschadigingen op.

De aanschaf van een cover voor de achterkant en een beschermhoes voor het hele apparaat is dan ook beslist raadzaam: de iPad zal vaak op de achterkant liggen, en vaak opgepakt en neergelegd worden. En daarbij kan de gebruiker niet altijd voor een zacht oppervlak kiezen.

Beter was het geweest als Apple bijvoorbeeld een rubberen laag over een deel van de achterkant had gelegd. De kwetsbare MacBook Pro's hebben bijvoorbeeld rubberen voetjes ter bescherming. Bijkomend voordeel van een rubberen laagje zou zijn dat de tablet daardoor beter in de hand komt te liggen: het aluminium is vrij glad en de gebruiker heeft vrij weinig grip.

iPad recensie behuizing iPad recensie behuizing iPad recensie behuizing

De iPad werd onder geen enkele omstandigheid warm. Ook bij het spelen van games konden we geen noemenswaardige temperatuursverhoging aan de achterkant waarnemen. Verder maakt het apparaat geen hinderlijke geluiden.

Apple heeft meerdere malen verklaard netbooks als inferieure producten te beschouwen: de schermen zouden niet groot genoeg zijn en de hardware niet krachtig genoeg. Het zou echter te ver gaan om de iPad als Apples antwoord op de netbook te beschouwen. Netbooks zijn in feite kleine, goedkope laptops, waar de iPad beter als de missing link tussen smartphone en laptop kan worden gezien.

iPad versus netbook

Desondanks kan het geen kwaad een vergelijking te maken. De doeleinden van beide typen apparaten overlappen elkaar deels. Zowel de iPad als netbooks zijn voor een deel bedoeld voor internetten, mailen en niet al te zware mediaconsumptie zoals het beluisteren van muziek, het lezen van documenten en het bekijken van webvideo. Ook de prijzen zijn tot op zekere hoogte vergelijkbaar en veel consumenten zullen dan ook de afweging tussen een netbook en een iPad maken.

Een eerste verschil is dat een netbook op schoot of op tafel wordt gelegd, terwijl de iPad vrijwel continu vastgehouden moet worden. Dit lijkt een open deur maar heeft grote gevolgen voor het gebruik. Bij het bekijken van video of het lezen van een e-book moet de gebruiker de tablet neerleggen om beide handen vrij te maken. In de trein moesten we bijvoorbeeld het bekijken van een video onderbreken om het kaartje te kunnen pakken, terwijl dat met net- of notebooks niet hoeft. 's Avonds aan de eettafel naar het nieuws kijken vergde een improvisorische standaard en ook tijdens een telefoontje konden we niet veel met de iPad, tenzij we de telefoon in de op den duur pijnlijke positie tussen schouder en hoofd hielden. Het zijn kleine dingen die inherent zijn aan het gebruik van een tablet zonder fysiek keyboard, maar ze zijn wel bepalend voor het gebruiksgemak.

De iPad is - letterlijk - een hands-on-apparaat. De tablet excelleert dankzij zijn aanraakgevoelige scherm bij het actief door webpagina's en documenten browsen. Waar netbooks en notebooks met een touchpad met horten en stoten door een pagina moeten worden geloodst, verloopt dit met de iPad zeer vloeiend. Dankzij dezelfde inertial scrolling-technologie die Apple voor de iPhone en iPod touch gebruikt, voelt het browsen bijna aan alsof de gebruiker direct contact met de content heeft.

Een groot voordeel ten opzichte van netbooks is de mobiliteit. De iPad is veel dunner en lichter en hoeft niet uitgeklapt te worden om te kunnen worden gebruikt. Ook hoeft niet op het opstarten te worden gewacht: de gebruiker kan direct aan de slag. Wel berust de werking voor een groot deel op de aanwezigheid van een internetverbinding. Daar zal de consument die nog tussen de wifi- en de 3g-versie moeten kiezen, rekening mee moeten houden.

De touch-ervaring is door de scrolling-technologie, het goede beeldscherm, de uitstekende reactie van het touchscreen en de goede uitwerking van multitouch ongeëvenaard. Door de grootte van het scherm werkt het nog beter dan de veelgeroemde touchfunctionaliteit van de iPhone en de iPod touch. In de Safari-versie voor de iPad lijkt zoomen bijvoorbeeld vloeiender te gaan. Hierbij speelt ongetwijfeld mee dat dat de cpu van de tablet een stuk krachtiger is en dat het apparaat de meeste webpagina's nagenoeg in volle glorie kan tonen. Ondanks de snellere cpu toont Safari overigens nog regelmatig het geblokte achtergrondoppervlak omdat het opbouwen van de pagina's niet vlot genoeg verloopt.

Lees meer