Om het camerasysteem inclusief downgrade aan de tand te voelen, ben ik zoals gebruikelijk op pad geweest met de telefoon. Deze keer hebben we de keuze gemaakt om de Pixel 8a en de Galaxy S24 FE mee te nemen om de Pixel 9a tegen af te zetten. Die eerste hebben we meegenomen om te kijken hoe de hardwarematig mindere hoofdcamera en nieuwe beeldverwerking zich vertalen naar de praktijk. De keuze voor de Galaxy was snel gemaakt, aangezien hij een vergelijkbare prijs heeft en een soort lightvariant is van Samsungs topmodellen, net zoals de 9a bij Google. De drie telefoons zijn vóór het maken van de foto’s voorzien van de laatste software-updates.
Primair
Zoals gemeld heeft de primaire camera stiekem een downgrade gehad. Daarvan merk je in de praktijk gelukkig niet zoveel: overdag maakt de 9a foto’s van ongeveer dezelfde kwaliteit als de 8a. Dat wil zeggen: het zijn nette foto's. Wel is de scherptediepte van de iets grotere sensor op de 8a wat prettiger.
In het donker gebeurt er iets opmerkelijks: de 9a produceert scherpere resultaten. Dat hadden we door het verschil in sensoroppervlak niet verwacht. Dat klinkt goed, maar de Samsung S24 FE waarmee we de camera van de Pixel vergelijken is in het donker nog scherper. De kleurweergave van de Pixel is ‘s avonds weer beter, terwijl de Samsung daarin overdag de overhand heeft.
Ultrawide
De ultrawidecamera zelf mag dan niet veranderd zijn, de beeldverwerking is dat wél. Hoewel deze andere processing overdag net iets betere foto’s oplevert, is het verschil minimaal. Soms zijn afbeeldingen afkomstig van de Pixel 9a wat scherper dan bij de 8a en ook op het gebied van kleuren zie je soms onderscheid. Daar houdt het wel mee op, want zaken als contrast, dynamisch bereik en de aberratie lijken grotendeels hetzelfde te zijn. De S24 FE doet het beter, wat je duidelijk kunt zien op de foto van het meer. Daarnaast gaat het soms helemaal mis met de beeldverwerking: zie bijvoorbeeld de zwarte muur boven de deur rechts op de foto van de Tweakers-wallpaper. Bovendien lijkt de 9a meer ruis en mindere kleuren dan zijn voorganger te produceren wanneer er minder licht is om mee te werken. Dat maakt de ultragroothoekprestaties van de Pixel 9a meestal voldoende, maar ook niet meer dan dat.
2x zoom
Geen van de telefoons bevat een 2x-zoomlens, dus wordt er digitaal gezoomd met de hoofdsensor. Hoewel ik de resultaten van de 9a absoluut niet als ‘slecht’ zou willen wegzetten, doet de S24 FE het regelmatig beter. De foto’s afkomstig van de 9a zijn af en toe scherper en het contrast is soms aangenamer, maar ze ogen vaak erg kunstmatig: zie de omlijning om het legoplantje heen of de bosjes rechts van het bordje ‘8’ op de foto van het treinstation. Daarnaast kloppen de kleuren niet altijd. We zien in sommige foto’s wel degelijk een verbetering ten opzichte van vorig jaar, al zorgt de beeldverwerking regelmatig voor plaatjes die net niet helemaal kloppen. Zo legt de 8a van de drie telefoons bijvoorbeeld met gemak de legoplant het beste vast.
3x zoom
De Pixel 9a bevat ook geen camera om verder mee te kunnen inzoomen; de Galaxy heeft die wel, net als veel andere telefoons in deze prijsklasse. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Pixel hier onderuitgaat. Ben jij iemand die veel waarde hecht aan een fijne telecamera, dan is de Pixel 9a niet de telefoon voor jou.
Portret
Ik begin in herhaling te vallen: de portretmodus legt op zich nette foto’s vast, maar het grootste verschil met vorig jaar lijkt de door software toegevoegde extra scherpte te zijn. Als je de foto van de Pixel 9a naast die van de Samsung S24 FE legt, is de Pixel daardoor duidelijk scherper. Dat oogt echter erg kunstmatig: zoom maar eens in. Vergelijk je de twee portretfoto’s van de Pixels onderling met elkaar, dan zou je bijna geneigd zijn om die van de 8a als betere van de twee uit te kiezen. Ondanks de mindere scherpte oogt het resultaat natuurlijker en als je naar mijn haar kijkt, is dat net wat beter geregeld op het oudere model.
Macro
De Pixel 8a en S24 FE bevatten geen macromodus, de Pixel 9a wel. Daarom is er bij deze vergelijking gezoomd om gelijksoortige resultaten te bereiken. Hier zien we eindelijk een aspect waarin de 9a het best presteert. De macrofoto’s bevatten over het algemeen het meeste detail, de kleuren ogen realistisch en ze zijn goed scherp. Een klein nadeel dat je op de foto’s niet terugziet: je moet de telefoon erg dicht bij het onderwerp houden. Daardoor worstel je al snel met de schaduw van het toestel op je onderwerp.
Front
De Pixel 9a produceert overdag zo goed als identieke selfies als zijn voorganger. Wel lijkt de saturatie een minuscule boost gehad te hebben. In vergelijking met de S24 FE zijn de foto’s een stuk minder scherp. De kleurweergave en het contrast ogen dan weer beter op de Pixel. De rollen zijn omgedraaid wanneer er weinig licht is: dan is de Pixel scherper maar is de kwaliteit van de kleurweergave minder.
Video
De video's die de Pixel-telefoon maakt zijn afdoende, maar niet spectaculair. Overdag zijn de meeste beelden prima scherp. De Samsung laat de ene keer scherpere frames zien en de andere keer neemt de Pixel de leiding. Bij de Pixel oogt de kleurweergave wat realistischer. Wel is de doortekening van de lucht beter op de Samsung-video. In hdr-scènes en donkere situaties komt de Pixel tekort: de Samsung S24 FE is dan duidelijk superieur. De stabilisatie is ongeveer gemiddeld en springt er niet op positieve of negatieve wijze uit. Na een half uur filmen voelt de telefoon slechts een klein beetje warmer dan normaal, dus je kunt comfortabel langere video’s vastleggen.