Door Dennis de Vries

Redacteur smartphones & tablets

Toffe prijsvechters ondanks software

Redmi Note 14-serie Review

28-02-2025 • 06:00

59

Singlepage-opmaak

Inleiding

  • Redmi Note 14 4G
  • Redmi Note 14 5G
  • Redmi Note 14 Pro 4G
  • Redmi Note 14 Pro 5G
  • Redmi Note 14 Pro+ 5G

In het kort

De Redmi Note 14 4G is het goedkoopste Redmi Note-model van dit jaar. Dat merk je aan alles, want het toestel scoort op veel punten slechter dan zijn duurdere broers. Door het gebrek aan ois presteert de hoofdcamera wat minder, de behuizing voelt een stuk logger aan en ligt niet fijn in de hand, en de chipset is aanzienlijk trager, maar nog wel vlot genoeg voor een soepele Android-ervaring. Bovendien slurpt het toestel stroom, want ondanks de extra grote accu is de accuduur ondergemiddeld. Wel is het 120Hz-oledscherm uitstekend, al helemaal in deze prijsklasse. Zoals gewoonlijk bij Xiaomi staat HyperOS vol met bloatware en reclame.

In het kort

De Redmi Note 14 5G heeft een redelijke meerprijs ten opzichte van zijn goedkopere broertje, maar biedt voor dat bedrag wel veel fijne extra’s. Zo maakt de primaire camera betere foto’s door de toevoeging van ois, ligt het toestel door de afgeronde achterkant prettiger in de hand, is de accuduur beter en heeft het natuurlijk ondersteuning voor 5G. Verder biedt het dezelfde voordelen: het 120Hz-oledscherm is uitzonderlijk in deze prijsklasse en het toestel heeft een bescheiden prijskaartje. Zoals gewoonlijk bij Xiaomi staat HyperOS vol met bloatware en reclame.

In het kort

De Redmi Note 14 Pro 4G is op zichzelf absoluut een goede telefoon, maar je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je voor de relatief kleine meerprijs niet voor de 5G-variant kiest. Het toestel heeft een mooi 120Hz-oledscherm met erg goed afgestelde pwm-frequentie, prima chipset, goede hoofdcamera, lange accuduur en ligt prettig in de hand dankzij het afgeronde ontwerp met curved display. Wel is het jammer dat het scherm een downgrade in helderheid heeft gekregen t.o.v. vorig jaar, de overige camera’s matig presteren en er verschillende specificaties ontbreken die het Pro 5G-model je wél biedt. Zoals gewoonlijk bij Xiaomi staat HyperOS vol met bloatware en reclame.

In het kort

De Redmi Note 14 Pro 5G is, gelet op zijn prijs, een uitstekende telefoon. Het toestel bevat op de 3,5mm-jack na, dezelfde pluspunten als de Pro 4G-variant, maar doet daar voor ongeveer twee tientjes extra nog een schepje bovenop. Zo is de Dimensity-soc zodanig veel sneller dat je er zelfs mee kunt gamen, is het toestel volledig stof- en waterdicht, bevat het een fijnere trilmotor, geavanceerder beeldscherm dat ook over een goed afgestelde pwm-frequentie beschikt en ondersteunt het het 5G-netwerk. Wel is het jammer dat zijn voorganger een feller beeldscherm en 3,5mm-jack bevatte en dat HyperOS bijna uit elkaar spat van de bloatware en reclame. Wil je overigens liever een feller display en aux-ingang, is zijn voorganger aan te raden.

In het kort

De Redmi Note 14 Pro+ is bij uitstek de duurste van de vijf Redmi Note-telefoons en geeft je voor die forse meerprijs maar weinig extra’s terug. Op bijna elk vlak presteert het toestel hetzelfde als de goedkopere Note 14 Pro 5G, maar de Snapdragon-chipset is net iets rapper, laadt het toestel sneller op, ondersteunt het een net iets nieuwere wifistandaard en is de achterkant van glas in plaats van plastic, al is draadloos laden ondanks dit gegeven nog steeds niet mogelijk. Er zijn zelfs belangrijke punten waarop de telefoon slechter scoort: de accuduur bijvoorbeeld. Daarnaast heeft ook de Pro+ 5G een minder fel scherm dan zijn voorganger en ook op dit toestel barst HyperOS bijna uit zijn voegen van de bloatware en reclame.

Xiaomi is al jaren niet meer weg te denken uit de smartphonemarkt. De Chinese fabrikant bestaat ‘nog maar’ 15 jaar, maar heeft in elke uithoek van deze grote markt wel een vinger in de pap.

Van absolute vlaggenschepen zoals de Xiaomi Ultra-modellen, relatief compacte telefoons als de Xiaomi 14, opklapbare en uitvouwbare toestellen zoals de Mix Flip en Mix Fold, tot aan toestellen die voor bijna 360 graden uit beeldscherm bestaan, zoals de Mi Mix Alpha. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de talloze dochtermerken die zelfs meer dan alleen smartphones maken.

V.l.n.r: Note 14 4G, Note 14 5G, Note 14 Pro 4G, Note 14 Pro 5G, Note 14 Pro+ 5G
V.l.n.r.: Note 14 4G, Note 14 5G, Note 14 Pro 4G, Note 14 Pro 5G, Note 14 Pro+ 5G

Deze round-up gaat over een van die dochtermerken: Redmi. Hoewel Xiaomi’s eigen toestellen in het prille begin meestal ook scherpgeprijsd waren, kon dat nog beter. Daarom werd drie jaar na de oprichting van het Chinese bedrijf Redmi in het leven geroepen, een lijn waaronder Xiaomi in het vervolg zijn prijsvechters uitbracht. Jaren later volgde ook nog POCO, wederom een dochtermerk van Xiaomi, met een aanbod dat net iets meer tegen het middensegment aanleunde.

Hoewel Xiaomi het vooral in minder ontwikkelde landen als India ontzettend goed doet met zijn Redmi-lijn, lijken in Nederland en België Xiaomi’s hoofdreeks en POCO-serie populairder te zijn. Dat wil niet zeggen dat Xiaomi het in de Benelux slecht doet wat marktaandeel betreft, want het bedrijf staat op de derde plaats, met een comfortabele voorsprong op elk ander Android-merk dat geen Samsung is.

Om nog meer marktaandeel van de concurrentie weg te snoepen, kun je maar beter het hele lage segment bedienen, moet Xiaomi gedacht hebben. Om dat doel te bereiken, brengt het Chinese merk maar liefst vijf telefoons tegelijk uit: de Redmi Note 14 4G, Redmi Note 14 5G, Redmi Note 14 Pro 4G, Redmi Note 14 Pro 5G en Redmi Note 14 Pro+ 5G. Verkijk je niet op de benamingen, want onder de motorkap schuilen er behoorlijk wat verschillen tussen die 4G- en 5G-varianten: meer dan je in eerste instantie zou denken. Met prijzen uiteenlopend van 190 tot 370 euro is er voor ieder wat wils. Wij hebben de telefoons de afgelopen tijd aan de tand gevoeld en ik vertel je in deze round-up alles over onze bevindingen.