De Xiaomi 14T en 14T Pro draaien uit de doos op Android 14. Xiaomi is begonnen met het testen van de Android 15-update voor zijn 14-topmodel, dus het zou ons niets verbazen als de 14T-serie binnenkort volgt. De fabrikant heeft beloofd dat de 14T en 14T Pro vier jaar lang OS-updates en vijf jaar securityupdates zullen ontvangen. Dat is voldoende, maar niet zo goed als sommige andere toestellen. OnePlus geeft zijn goedkopere Nord 4 bijvoorbeeld zes jaar OS- en securityupdates; Samsung en Google beloven op hun beurt zelfs zeven jaar van beide. Bovendien updatet een merk als Google zijn toestellen sneller dan Xiaomi.
Mocht je aan de slag willen met alternatieve software: de 14T en 14T Pro hebben een ontgrendelbare bootloader. Xiaomi werpt helaas nogal wat barrières op om te mogen ontgrendelen en eerder waren er geruchten dat de fabrikant unlocken in de toekomst helemaal wil verbieden. Dat lijkt toch niet te gaan gebeuren. Evengoed zouden de 14T en 14T Pro voor custom roms niet onze eerste keus zijn.
HyperOS 1.1
Bovenop Android 14 draaien de Xiaomi 14T en 14T Pro de HyperOS 1.1-skin. Voor wie eerder een toestel heeft gebruikt met Xiaomi's oude MIUI-skin, zal dat er vertrouwd uitzien. Zoals bij Chinese skins vaker het geval is lijkt HyperOS meer op Apple iOS dan op standaard Android, met feller gekleurde iconen, glas- en transparantie-effecten. Bij de Xiaomi 14T Pro kun je een instelling genaamd 'Geavanceerde texturen' aanzetten die nog meer van dat soort opsmuk toevoegt, ten koste van een hoger energiegebruik. De achtergrond van notificaties krijgt bijvoorbeeld een mooi blureffect in plaats van een effen kleur, zoals op de 14T.
Notificaties krijgen een mooier blureffect met 'Geavanceerde texturen' ingeschakeld
Met alle tierlantijnen is de vormgeving van HyperOS drukker dan die van standaard Android, zij het wat minder rommelig dan het oude MIUI. Hoewel de Nederlandse vertaling over het algemeen redelijk goed is, past de lengte van de Nederlandse tekst soms niet helemaal mooi op een bepaalde plek, waarbij woorden op een rare manier worden afgekapt.
Positief aan HyperOS is nog altijd dat het uiterlijk van de skin heel aanpasbaar is, van de grootte van de iconen op het startscherm tot het effect dat je ziet bij het gebruik van de vingerafdrukscanner. Net als bij andere merken kun je een klok en widgets op het vergrendelscherm zetten, waarbij je verschillende effecten kunt kiezen voor de achtergrondafbeelding. Ook het homescreen kan uitgebreid worden aangepast. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om al je apps op het startscherm te zetten of een applade te gebruiken. Xiaomi stelt allerlei extra widgets beschikbaar en mappen die je aanmaakt kunnen ook als extra grote widget worden weergegeven.
Wie geen zin heeft om zelf aanpassingen te maken, vindt een uitgebreide themawinkel die met een druk op de knop de hele vormgeving aanpast. Uniek zijn bijvoorbeeld de 'Superachtergronden' van Xiaomi zelf, een soort 3d-achtergrond die met een fraaie animatie wijzigt op het moment dat je van het vergrendelscherm naar het homescreen gaat. Sommige thema's van derden zijn betaald en je moet bij het gebruik van de winkel uitkijken dat je niet akkoord gaat met extra advertenties.
Net zoals bij iOS zijn de notificaties en het snelle instellingenmenu gescheiden van elkaar, in tegenstelling tot bij een standaard Android-implementatie. Xiaomi heeft ook wat animaties toegevoegd aan de notificatiebalk die in de verte herinneren aan het Dynamic Island, al is dat lang niet zo'n directe kopie als bij Honors MagicOS. Uniek en wat ons betreft niet zo handig is de appswitcher, die geopende tabs laat zien als een verticaal scrollende lijst, in plaats van een horizontale serie kaarten. Gelukkig schakelt Xiaomi met de volgende versie van HyperOS over naar de gebruikelijke weergave.
HyperOS bevat veel eigen apps, die vaak een duplicaat vormen van een app van Google. Er zijn bijvoorbeeld een eigen browser, bestandsbeheerder, telefoon- en weerapp. Veel apps vragen je bij de eerste start een reeks privacyvoorwaarden te accepteren voordat je ze kunt gebruiken. Het is wel wat vreemd om met zo'n scherm geconfronteerd te worden als je simpelweg de achtergrond van je telefoon wilt wijzigen, zoals met de thema-app die ik hierboven al noemde. Opvallend is dat je bij de start van sommige apps, zoals de browser, ook een cookiewall te zien krijgt. Gelukkig is het over het algemeen mogelijk om deze 'extra aanbevelingen' uit te schakelen.
Een andere vorm van reclame die je tegenkomt als je de Xiaomi 14T en 14T Pro in gebruik neemt, zijn de vele voorgeïnstalleerde apps van bijvoorbeeld AliExpress, Netflix, Facebook en TikTok. Nu is Xiaomi lang niet de enige fabrikant die dit soort bloatware meelevert, maar bij het 14T-duo zijn het er wel vrij veel. Vanuit het 'Meer apps'-mapje, dat de meeste reclame bevat, worden zelfs nog meer apps van derden aanbevolen. Gelukkig is het mogelijk om de extra apps weer te deïnstalleren. Evengoed voelt alle extra reclame wat ons betreft weinig luxueus of passend bij een high-end toestel.
AI-features
:strip_exif()/i/2007064376.jpeg?f=imagenormal)
van Duitse ondertitels.
De Xiaomi 14T en 14T Pro zijn de eerste high-end toestellen van Xiaomi met Google Gemini en andere Google AI-features out-of-the-box voorgeïnstalleerd. Je vindt hier dus ook Circle to Search, waarmee je meer informatie kunt krijgen over iets dat op je scherm staat door het te omcirkelen.
Xiaomi heeft ook een aantal AI-functies toegevoegd binnen de eigen apps, waarvan de meeste overeenkomen met mogelijkheden die andere fabrikanten ook zijn gaan aanbieden. Positief is dat deze functies werken in het Nederlands en bij het vertalen ook heel veel andere talen ondersteunen. Je hebt er alleen wel een netwerkverbinding voor nodig; ze draaien dus niet lokaal op de npu, wat ook vanuit het oogpunt van privacy minder fijn is. De notitieapp vraagt bovendien om een Xiaomi-account. Deze kan je teksten automatisch samenvatten, corrigeren en vertalen. De geluidsrecorder ondersteunt automatische transcripties, die eventueel samengevat en vertaald kunnen worden. Er zijn verder een ondertitelapp die werkt met geluid van alle apps en een AI-Tolk-app die ongeveer hetzelfde doet, maar dan voor geluid dat je telefoon in de omgeving opvangt. De laatste leek op onze 14T Pro nog niet beschikbaar, maar de overige functies werken gelet op de beperkingen van AI prima.
Xiaomi heeft tot slot wat functies ingebouwd die betrekking hebben op het bewerken van afbeeldingen: de galerijapp bevat een functie die, gelijk aan de Magic Eraser van Google, automatisch objecten uitwist als je ze omcirkelt. Xiaomi geeft iets meer instelmogelijkheden die invloed hebben op het eindresultaat. Je kunt daarbij kiezen voor een Pro-modus die gebruikmaakt van een geavanceerder model en scherpere resultaten aflevert, zoals blijkt uit de onderstaande vergelijking, maar ook een langere verwerkingstijd heeft. Ook voor deze functie is een internetverbinding vereist.
Van links naar rechts: originele afbeelding, Xiaomi AI-gum in de standaardversie, Xiaomi AI-gum in de Pro-versie, Magic Eraser op de Google Pixel 9 Pro